Het grote gelijk van Pellè

Zaterdag, 8 maart 2014 om 14:26 door feye88

Hij is de meest verguisde speler van de Nederlandse velden op dit moment. Wat Graziano Pellè deed was, op z'n zachtst gezegd, inderdaad niet netjes. De ene week een spoor van vernieling achterlaten en de week daarop een elleboogje uitdelen aan je grootste rivaal is een schorsing van vier weken waard. Toch staat de enige buitenlander in de basiself (zelfs de invallers zijn doorgaans Nederlanders) symbool voor het failliet van het Nederlandse voetbal. Zijn frustraties hebben namelijk maar één voedingsbodem. Die voedingsbodem heet het Nederlandse voetbalklimaat.

In twee wedstrijden werd Ajax volledig weggetikt door Red Bull Salzburg. Wie de Oostenrijkse competitie op de voet volgt kan je de basiself opnoemen, maar de meeste voetbalfans zullen een grotendeels onbekend team hebben gezien op die twee donderdagavonden. Hoe komt het dat een Oostenrijkse club de recordkampioen van Nederland op zo'n niet mis te verstane manier kan vernederen, om het weekend daarna het kampioenschap nagenoeg veilig te stellen in de Kuip; het hol van de leeuw. Sterker nog: hoe kan een club die Barcelona een helft lang geen kans heeft gegeven verliezen van zo'n nietig clubje als Red Bull Salzburg?

Red Bull Salzburg is, als we Co Adriaanse mogen geloven, een zeer professioneel georganiseerde voetbalclub. Met uitstekende medische faciliteiten en een sterk, talentvol team, troefden ze Ajax op alle fronten af. Ze zijn dus daadwerkelijk in staat spelers net die extra motivatie te geven om over een tegenstander heen te knallen. Iets wat Ajax niet lukte. Daar kun je de wedstrijd tegen Barcelona tegenover zetten, maar dat zou een vertekend beeld geven. Barcelona speelde met een B-elftal en heeft niet meer dezelfde schwung als pakweg drie jaar geleden. Het team is afhankelijk van individuele bevliegingen en zeker in een wedstrijd die nergens meer over ging wekten de Blaugranas geen moment de indruk vol voor de overwinning te willen gaan.

Er is namelijk een recept dat een club garandeert van iedere Nederlandse opponent te winnen. Dat recept heet mentaliteit. Na de twee midweekse dreunen van Salzburg leek Ajax rijp voor de slacht in de Klassieker. Hoewel de Amsterdammers op achterstand kwamen keken vijftigduizend Rotterdammers na negentig minuten naar een terechte 1-2 stand op het scorebord. Ajax won, met de Oostenrijkse terreur nog vers in de benen, zonder al te veel moeite van de Rotterdamse aartsrivaal. De club die strijd in haar motto heeft opgenomen, liet zich aftroeven na wat tegenslag vlak voor rust.

Pellè moet in de theepauze volledig uit zijn plaat zijn gegaan. Voor de zoveelste keer liet Feyenoord zich compleet uit de wedstrijd halen, terwijl er ogenschijnlijk niets aan de hand was. Als Feyenoord die middag écht zou hebben gestreden, had Ajax geen schijn van kans gemaakt. Maar de mentaliteit bij de selectie van de Stadionclub is nog minder dan die van de hoofdstedelingen. De traditionele topclubs van Nederland staan hiermee symbool voor het verval van de Nederlandse competitie. Een verval dat absoluut niet nodig is, maar gevoed wordt door de gehele Nederlandse bevolking.

Want wat zijn we achteruit gegaan de afgelopen jaren. Het Nederlandse voetbal is écht helemaal niks meer. Zie je wel, zelfs het Oostenrijkse voetbal gaat over onze competitie heen....

De neerslachtigheid bij Nederlandse selecties, trainers, analisten en fans is bijna genant te noemen. Iedereen wacht op een trein naar het buitenland, om maar weg te komen uit het depressieve tranendal dat de Eredivisie heet. Het voetbalklimaat is, sinds PSV is afgetakeld, afgekoeld naar dat van de ijzige sneeuwvlaktes in Lapland. De negatieve teneur zorgt ervoor dat niemand nog gelooft in iets bijzonders. Dit is precies waar Graziano Pellè zich zo boos om maakt. En hij heeft het gelijk aan zijn zijde. Pellè gelooft namelijk altijd in de overwinning. Als Feyenoord een keer verliest spreekt de charismatische Italiaan over mogelijkheden. Zijn trainer wringt zich in allerlei rare bochten, maar Pellè weet wat er mogelijk is met de selectie.

Italianen hebben die winnaarsmentaliteit namelijk wel. Tijdens Euro 2000 had Italië een matige selectie die weggespeeld werd door Oranje. Toch wonnen ze de wedstrijd en elke Italiaan had maling aan het matige spel. In 2006 werd Italië wereldkampioen, nadat ze in de achtste finales bijna over de knie werden gelegd door Australië(!). in de 95e minuut, met een onterechte penalty, schoot Francesco Totti de Azzurri naar de kwartfinale.

Als zelfs een bescheiden club als Red Bull Salzburg nog iets kan toevoegen aan het Europese voetbal, moeten Nederlandse clubs dat toch ook kunnen? Aan het talent ligt het niet, want dat is er genoeg. Maar dat talent moeten 'we' dan niet de grond in boren als het een keer fout gaat. Nederland moet weer geloven in eigen kunnen en er vol voor gaan.

Daarom stel ik voor, dat alles wat het Nederlandse voetbal lief heeft, de rest van het seizoen supporter is van AZ Alkmaar. AZ is het enige team dat Europees nog iets kan betekenen. Ook in het bekertoernooi zijn ze nog kansrijk. Als een club met de middelen van AZ door kan stoten tot de halve finales in de Europa League, als zij Ajax op inzet verslaan in de halve finale van de KNVB Beker, dan kunnen de topclubs dat ook.

Laten wij een voorbeeld nemen aan Graziano Pellè en de boel kort en klein slaan als AZ verliest. Laten we elke Rus die we tegenkomen een elleboogje geven als Anzhi van AZ wint. En vervolgens zeggen dat het in een opwelling gebeurde. Uit frustratie. Frustratie die nodig is om een groot kampioen te worden. Frustratie die nodig is om achterstanden om te buigen. Om onterecht door te gaan naar de volgende ronde. Frustraties van een kampioen. En dan een kammetje door je haar halen en lachen...

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door sulejmanii)

Beste lezers.

Dit is geen anti-Ajax stukje. Dit is ook geen anti-Feyenoord stuk. Ik heb de beste voorbeelden die ik kon bedenken gebruikt om mijn argumenten kracht bij te zetten. Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop dat je er plezier aan hebt beleefd.

9 maart 2014 om 09:22

@feye88, goed dat je het er voor de zekerheid bijzet maar ik had het zelf niet opgevat als anti-Ajax hoor.

Ot; als je geen kwaliteit hebt moet je dat compenseren met mentaliteit. Maar dat is al decennia de makke van het NL voetbal. Gelukkig hadden we meestal wel kwaliteit, waardoor de prestaties van het NL team en ook Europees vaak nog behoorlijk waren. Maar nu we te maken hebben met gebrekkige kwaliteit is mentaliteit meer dan ooit van belang. En daar schieten we nog steeds tekort.

Leuk stukje om te lezen, al ben ik het er niet helemaal mee eens. Ik denk namelijk niet dat het alleen maar aan mentaliteit ligt dat bijvoorbeeld Ajax verliest. Ook vind ik dat je niet op zoek bent gegaan naar argumenten die jou mening juist weerleggen, maar dat is op zich logisch als je je mening wil verkondigen. Al had het je betoog wel sterker gemaakt.

Verder vind ik je stuk af en toe niet helemaal lekker lezen. Om het duidelijk te maken even een voorbeeldje:

'met uitstekende medische faciliteiten en een sterk, talentvol team, troefden ze Ajax op alle fronten af.'

In bovenstaande zin lijkt het alsof de medische faciliteiten Ajax afgetroefd hebben, en dat lijkt mij niet helemaal te kloppen Een beetje gezeur misschien dit maar er staan wel meer van dit soort dingen in. En het is natuurlijk bedoeld om je te helpen.

Al met al wel 4 sterren, omdat ik het een leuk stuk vond. Verder was het nog vrij uitnodigend geschreven en las ik het op zich wel redelijk makkelijk door.

Tja het is goed opgeschreven, het leest makkelijk weg en ik zag er ook geen anti Ajax of Feyenoord stuk in, maar gewoon een ontkenning van de feiten, geeft niet hoor iedereen mag denken wat hij wil, maar niet alleen Ajax werd in een vroeg stadium uitgeschakeld. Utrecht, Feyenoord en Vitesse haalde de groepsfase niet eens, dat tegen clubs uit Roemenië, Luxemburg en een middenmoter uit Rusland.
PSV zat bij nietszeggende clubs in de groepsfase en haalde het niet, dus niet het verlies van Ajax leidde het failliet van het eredivisie voetbal in, dat hebben de clubs met zijn allen gedaan.

Maar ondanks dat ik het dus niet met je eens ben toch 4 sterren want het leest lekker weg, en je beargumenteert het goed. O ja AZ zit nog niet in de halve finale hoor.

8 maart 2014 om 17:02

Mijn stuk heeft Ajax en Feyenoord als voorbeeld genomen omdat deze clubs het meest aanspreken. Dat overige clubs het ook niet gehaald hebben bevestigt het punt van mijn verhaal alleen maar: we hebben in nederland een bedroevende mentaliteit. Hoe kan RB salzburg ajax compleet wegspelen met minder middelen? Als een Oostenrijkse club met zoveel moed en zelfvertrouwen spelen. Daar steken NLse clubs heel erg zwak bij af. Dat heeft niks met kwaliteit te maken, maar met het negativisme door alles en iedereen in NL. Ajax leek klaar voor de slacht maar bij Feyenoord was het nog slechter gesteld. En de enige die wel aantoont een winnaar te zijn wordt onderuit gehaald: Pellè...

Ik zit met iets, het is een leuk stuk, maar het valt voor niet samen in een verhaal, alinea 2 en 3 vind ik er bijvoorbeeld niet heel erg goed in passen, echter is dat natuurlijk ieder voor zich.

Wel is je schrijfstijl weer goed.

Bij het lezen van de titel had ik totaal iets anders verwacht, maar laat ik het maar kort houden, 4/5!

Ik vind het een goed geschreven stukje. En ik ben het 100% met je eens. Als je de beste speler van de competitie bent moet je niet te lang blijven hangen want je gaat je vanzelf vervelen in de Eredivisie.

En Feyenoord moet door selecteren Schaken praat alleen maar en wanneer hij een leuke wedstrijd heeft gespeeld dan moet iedereen stil zijn.....

Voor een niet anti-Ajax stuk leg jij wel al te graag de nadruk op de verloren wedstrijden tegen Salzburg en betitel je de overwinning op Barcelona als winst op een B team terwijl vooraf al 0-5 werd voorspeld.

Ik heb het gevoel dat je Pelle's gedrag onder het dekmantel van topsport mentaliteit wil schuiven. Iemand die na afloop 2 deuren kapot trapt, een elleboog in iemand gezicht geeft en na afloop van een verloren wedstrijd de journalist beschuldigd van een Ajacied te zijn omdat ie het gezicht daarvan heeft is alles behalve hebben van een topsport mentaliteit. Dat is onprofessionele gedrag van iemand die in de topsport niet thuis hoort. Topsport mentaliteit is wanneer je je team oppept in moeilijke tijden, of als je jezelf kan laten zien als een goede verliezer. Dan ken je de essentie van dit spel. Maar niet Pelle.

Dit is normaal in Nederland; na een jaar van leegroof door de Engelsen en Italianen is het logisch dat Nederland een zwaar jaar in Europa lijdt. Dat gat in 1 keer op te vangen is heel lastig en daar hebben de Nederlandse clubs niet de mogelijkheden voor. Het is gewoon zaak om te blijven scouten in de cyclus en niet achter te lopen. Kijk maar hoe Ajax actief bezig is met talenten over heel Europa aan te trekken. Ajax weet dat die jongens later heel goed van pas kunnen komen als er zomaar iemand vertrekt uit het 1e. Ze hebben dus over een handvol jaren altijd een talent klaar staan om dat gat op te vangen wat zorgt voor stabiliteit en voorkomt achtergang. Daar zouden meer Nederlandse clubs een voorbeeld van moeten nemen.

Dus dit is naar mijn mening puur een kwestie van vooruit en op lange termijn denken.

Uitstekende Ce; goed geheel, goed je mening en standpunt laten zien, het hele stuk las lekker en dit was ook een origineel stuk waar ik wel van hou. Topper.

ik heb het artikel nu 2x gelezen, en ik snap nog steeds niet waar je het over hebt? je gaat van Pelle zijn gedrag naar de zwakke werklust van Feyenoord, naar de nederlaag van ajax tegen Salzburg, en vervolgens krijgt ook het niveau van de eredivisie er van lang.

ben een beetje in de war.

Ook snap ik niet waarom mensen denken dat een simpele club als Salzburg ajax niet zou kunnen verslaan? Salzburg heeft met Redbull een grote geld schieter en kan zo sterke spelers halen zonder ook maar ergens zorgen over te maken. dat wij de Oostenrijkse Bundesliga niet kijken wil niet zeggen dat de spelers van Salzburg onbekende zijn.

ik snap ook niet wat er mis is met de eredivisie? er wordt goed beleid gevoerd, clubs worden aangepakt wanneer men te diep in het rood gaat, jeugd wordt opgeleid inplaats aangekocht, en in europa doet Nederland het nog gewoon goed in vergelijking met clubs die zich de schulden in koopt om maar een beetje team bij elkaar te zetten. (kijk bijv naar Dynamo Kiev, Salzburg of clubs als Wolfsburg) dit zijn clubs die gewoon betere spelers hebben en meer budget hebben dan gemiddelde Nederlandse clubs.

Nederland wordt een beetje scandinavisch niveau, is niks mis mee. de club die ik steun heeft een spelers waarde van 12 miljoen. AIK Fotboll Stockholm, 12 miljoen?!? en so what? liever met 4-0 in europa onderuit als een speeltje worden van een Sheik.

anyway, je CE is leuk geschreven maar snapte er niet veel van, althans de opbouw kon veel beter.

3 sterren (zal ze niet geven, dan houd je tenminste je gemiddelde hoog )

8 maart 2014 om 23:56

Ik denk dat ik het wel snap.
Hij schrijft dat het niveau van de Eredivisie is gedaald, vooral de mentaliteit vormt een groot probleem. De Europese wedstrijden van Ajax zijn gebruikt als voorbeelden hiervan. Verder maakt hij duidelijk dat de winnaarsmentaliteit van Pelle botst met de neerslachtigheid in Nederland.

9 maart 2014 om 06:48

Ja ik snap de bedoeling van de verschillende onderwerpen. Maar ik denk niet dat Pelle z'n frustratie haalt uit het feit dat de eredivisie van zo'n laag niveau is. en dus geven de gebruikte voorbeelden en onderwerpen mij een verwarde lees ervaring om tot die uiteindelijke conclusie te komen dat het eigenlijk gaat om een laag eredivisie niveau.

dat is wat ik probeerde te zeggen

9 maart 2014 om 11:55

Pellè raakt gefrustreerd door de mentaliteit van zijn teamgenoten. Hij heeft Feyenoord al vaak genoeg op voorsprong gezet, maar door gebrek aan concentratie wordt Feyenoord in de 40e - 45e minuut en vanaf minuut 70 superslordig. Tegen Ajax zat ik met mn maten in het stadion. We wisten precies wanneer de tegengoals gingen vallen. Dat is een kwestie van mentaliteit, scherp zijn en je concentreren.

Red Bull Salzburg heeft geen beter team dan Ajax, in ieder geval niet zoveel beter. Ajax had thuis moeten winnen, maar het team was slap en kon niet de inspiratie en vechtlust opbrengen om de wedstrijd te kantelen. Hoewel Ajax mentaliteit slecht was, was die van Feyenoord nog slechter. Het hele jaar zijn veel teams al superwisselvallig. Daar is iedereen maar negatief over. Heel Nederland klaagt over de achteruitgang van het nationale voetbal en niemand ziet mogelijkheden. Die zien ze in Oostenrijk wel bij RB Salzburg.

Mijn punt is dat de achteruitgang van het voetbal meer een mentale kwestie is dan een kwalitatieve kwestie. Daarom haalde ik deze punten aan.

Hele leuke CE, zelfs de leukste die ik tot nu toe heb gelezen.
Prima geschreven, goede opbouw, overzichtelijk opgedeeld in alinea's en bovendien een hele goeie inhoud.
5 sterren waard

Sorry als ik mierenneuk maar Barcelona speelde niet met een b-elftal. Barca speelde met de sterkst mogelijke selectie, die zag er anders uit ivm 3 blessures. Dat stoort me heel erg, en maakt dat ik me sneller erger aan andere stellingen die je inneemt. De belangen voor barca waren die wedstrijd echter wel minder groot. dus je kan zeggen dat ze met een "B-mentaiteit'" speelden. Echter ben ik het wel volledig met je eens. en maak je dit allemaal goed in de laatste allinea

Ik weet niet wat voor beoordeling ik dit moet geven. Het stuk leest wel lekker weg, maar er worden aannames gedaan of beweringen gedaan niet nergens op slaan. Het Oostenrijkse voetbal overklast het Nederlandse voetbal? Alleen Salzburg is echt een subtopper in Europa, de rest moet blij zijn met instroming van de 4de voorronde van de Europa League. Daarnaast stond Barca misschien niet met de beste opstelling, maar dat kwam door de geblesseeerde. Overigens wel belangrijke posities die geblesseerd waren, dat wel. Maargoed, dit stuk dwaalt eigenlijk net als jouw stuk een beetje af, veel verschillende onderwerpen waar uiteindelijk wel een clue uit komt maar niet heel erg sterk is.

Dit vind ik dus ook!

Tuurlijk ging Pelle wat te ver, maar als ik dan die makke schapen zie die zich zijn teamgenoten noemen.

Elke keer na een verlies bij de microfoon komen met clichés als "ja, laten we het analyseren en meenemen naar de volgende wedstrijd". En dan weer weglopen en alles weer vergeten...

Dan liever een Pelle bij je gewoon de woede van de supporter belichaamt ziet worden. Die elleboog aan Veltman was dom en verdient een schorsing, maar wat bij in Enschede deed was niks meer waard dan een boete voor de schade.

Feyenoord mist een paar klootzakken. Figuren als Bosvelt die vast ook aak genoeg dingen kapot hebben geschopt in de kleedkamer.

Het is veelzeggend dat in beide Klassiekers dit seizoen Feyenoord op voorsprong wordt gezet door.....
En alsnog verliezen ze toch de wedstrijd....

Het zou me niks verbazen als Koeman Pelle gewoon meeneemt naar zn nieuwe club.

Heel leuk stuk, je hebt helemaal gelijk feyenoord had de mentaliteit sinds de 10-0 tegen psv helemaal terug en ja hoor het seizoen erna word je meteen 2e, maar die mentaliteit is helemaal weg. Het stuk en het einde is geweldig bedacht , ga zo door

Iedereen fan van AZ? Dan verkopen we eindelijk het stadion eens compleet uit en wordt het uit-vak wél eens goed bezet (heracles gister met misschien 20 mensen)

Ot: Leuke CE geschreven, ik denk dat je gelijk heb wat betreft dat mentaliteitsaspect. Maar Nederlanders worden ook niet opgevoed met een winnaars mentaliteit. Nederlanders worden opgevoed met een eerlijkheids- en deelmentaliteit, daardoor wordt dat killergedrag eruit gehaald. En dát heb je dus keihard nodig in deze sport!

Er is niks mis met frustratie. Echte winnaarsmentaliteit is nodig om de absolute top te halen, om elke wedstrijd er vol voor te gaan. Maar een trend op voetbalzone en ook in media is het continue wijzen naar mentaliteit en vorm als een team verliest. Dat is een brevet van onvermogen, je beseft dan namelijk niet hoeveel andere factoren spelen en hoe belangrijk tactiek is in voetbal.

Voetbal is een denksport. Als het lijkt alsof Ajax spelers steeds te laat zijn tegen RBS dan is dat mentaliteit, maar als Feyenoord niet in staat is om druk te zetten zoals RBS heeft Ajax opeens wel de mentaliteit en Feyenoord niet? Daar zit totaal geen logica achter. RBS spelers waren tactisch beter, wisten waar ze moesten lopen, Ajax middenvelders stonden verkeerd opgesteld om onder deze druk door te voetballen (een punt van kritiek die ik al vaker heb geuit).

Ajax speelde niet goed maar Feyenoord durfde geen volle pressie te spelen, wat ook logisch is gezien je dat nooit 90 minuten vol kan houden zoals RBS dat blijkbaar wel kon. Dat was een tactische keuze van Koeman, en een logische keuze in mijn ogen.

9 maart 2014 om 16:32

Ajax heeft de mentaliteit niet, maar Feyenoord nog minder. Staat letterlijk in de tekst.

En supergoed stuk! Maar even voor de duidelijkheid dat zeg ik niet omdat het perfect weg leest of omdat het grammaticaal tot in de puntjes is verzorgd, maar omdat wij het zeker wel met elkaar eens zijn. Zelf ben ik voor Ajax en ik had zelf het gevoel dat Ajax gewoon op bluf werd afgetroefd door de Oostenrijkers. Natuurlijk ook wel voor een klein gedeelte op kwaliteit, maar zo'n groot verschil in twee wedstrijden was volledig onnodig. Misschien staan we dan ook wel zes punten voor op de nummer twee in de competitie en lonkt het kampioenschap, maar ik heb in jaren me nog nooit zo hard geërgerd aan Ajax. Het laffe gemak en de mentaliteit van "oh dit maken we in de return wel goed of we hebben nog 25 minuten te spelen". Als profvoetballer moet je voor elke seconde keihard knokken, altijd meer de drive naar voor dan naar achter hebben en als team voor elke meter strijden. Als ik eerlijk ben zie ik dat bij geen enkele Nederlandse ploeg.. Er zijn dan ook nog weinig rasechte voetballers over in Nederland. Pelle is er daar eentje van en even voor de duidelijkheid hoor; ik keur zijn gedrag echt volledig af, maar ik kan er wel enigszins inkomen. Als je soms ziet hoe nonchalant die Vilhena of De Vrij doet dan zou ik als supporter ook helemaal gek worden. Dat heb ik ook als Ajacied bij een aantal speler. Net als veel van mijn vrienden die voor Twente zijn dat ook hebben. Het is allemaal slap, matig en allemaal met knikkende knietjes. Het Nederlands voetbal moet snel veranderen want het glijdt steeds verder af.

Nu ik zo teruglees ben ik wel een beetje afgedwaald van het onderwerp, haha. Maar het sluit opzich goed aan en wou dit toch even gemeld hebben. Hoe dan ook de volle 5 sterren heb je verdiend.

Ja Ja en nog eens Ja!!

Wat een geweldig stuk. Dit verwoord mijn mening perfect. In nederland zijn we zo ontzettend geil geworden op het rondspelen van een bal en op de schoonheid van het spelletje, dat we het belangrijkste van voetbal zijn vergeten. Winnen.

Het interesseert met geen ruk of Ajax compleet weggespeeld wordt door bijvoorbeeld PSV als Feyenoord. Zolang Ajax aan het einde van de 90 minuten met 3 punten naar Amsterdam gaat ben ik een gelukkig mens.

Je hoort vaak dat clubs bij Ajax in de 'keuken' komen kijken om wat ervaring op te doen met betrekking van ontwikkeling van talent. Ik stel voor dat we met de hele Eredivisie op schoolreisje gaan naar Italië om daar eens iets te leren over mentaliteit.

Ik vind het spelletje dat Ajax bij vlagen kan spelen fantastisch, maar als we achterstaan of als we het zwaar hebben, wil ik strijd zien. Dan wil ik dat iedereen na de wedstrijd compleet onder de modder zit en dat je kan zeggen dat je er in ieder geval alles aan gedaan hebt.

Maak de schwalbes maar, maak de vieze overtreding maar, het interesseert me niet, we moeten gewoon winnen!

Nogmaals, heerlijk stuk en 5 sterren!

11 maart 2014 om 19:27

Waarom heb je dan een avatar van Arsenal als het je geen ene ruk uitmaakt hoe er gewonnen wordt? Die club staat toch voor het tegenovergestelde van wat je beweert..

14 maart 2014 om 23:30

Kortzichtige reactie. Tuurlijk win ik liever met mooi voetbal, maar ik heb liever dat we een zaadpartij spelen en winnen als dat we verliezen en mooi voetballen. Nee dan kies ik duidelijk voor de 3 punten

Ik heb het vermoeden dat het nederlandse voetbal tijdelijk wat minder is, maar de successen van zowel voetballers ls clubs en landen teams zijn onderhevig aan schommelingen. We zitten gewoon in een mindere periode.
Red Bull Salzburg dat Ajax op alle terreinen aftroefde is volgens mij gewoon net zoiets als het Ajax uit 1995, tijdelijk precies de goede mix van de juiste spelers, trainers en andere voorwaarde.. Ik weiger daarom ook met de wolfen in het bos mee te huilen dat het Nederlandse voetbal zo waardeloos is. Het is op het moment niet goed, wel zijn veel clubs zijn zich daar terdege van bewust en proberen stappen te maken met het beter opleiden.
Ondertussen is het Nederlandse voetbal waardeloos maar kopen en scouten de buitenlandse clubs zich nog steeds helemaal suf in Nederland, zo slecht zijn wij.
Ik heb dus nog wel vertrouwen al moet ik wel zeggen dat men tegenwoordig wel mag proberen wat meer mentaliteit bij de huidige jongere lichting erin te pompen, want dat ben ik met bovenstaand stuk roerend eens, het ontbreekt nog weleens aan de topsport mentaliteit.

Het is een goed geschreven stuk, alleen over de inhoud kun je discussiëren. Ik verneem niet dat je tegen Ajax of Feyenoord wilt schrijven, maar dat je de beide kanten bekijkt. Alleen, Ajax tegen Barca, was een ontketend Ajax dat tegen alles en iedereen op kon. Eigenlijk beweer jij in je tekst, dat het B-team van Barca minder is dan Rbs. Je zegt namelijk dat Barca niet zo goed meer is als 3 jaar geleden, en ze speelden met een B-team. Prima, over dat B-team kun je ook discussiëren, maar dat betekent dat je ook verondersteld dat Barca (B-team) zou verliezen van Rbs. Ajax is door RBS afgetroefd op bluf, kracht en mentaliteit niet op kwaliteit. Kwalitatief hebben de Amsterdammers een beter elftal, alleen ontbrak het aan het diep durven gaan.
Over Pelle gesproken, ik denk dat jij daar een punt hebt. Alleen, waarom gedraagt Pelle zich nu als een kampioen? Terwijl hij seizoenen geleden bij AZ speelde, en nooit basis stond? Is Pelle niet overhyped, net zoals Guidetti? Ik denk dat Pelle door de media denkt dat hij de man is van de Eredvisie en dat alles draait om hem. Het is een prima spits, maar hij begint nu de capsones te krijgen iets wat Feyenoord moet voorkomen.

Een prima stuk, ik ben het vooral met je eens dat het Nederlandse voetbal helemaal weg is. Talenten zijn niet echt talenten meer, zoals jaren geleden. Ik vraag me ook af, hoe lang het gaat duren voordat de Nederlandse competitie voorbij gestreefd is door de Oekrainse, Oostenrijkse, Deense enz. competities.

Hoewel ik de link tussen de verschillende onderwerpen die je in je CE uiteenzet enigszins snap, vind ik het stuk wel een beetje 'van de hak op de tak' gaan. Feitelijk ben ik het met sommige zaken simpelweg niet met je eens (de B-opstelling van Barca, om maar eens wat te noemen), maar dat houdt niet in dat ik je stuk slecht vind. Fijn om te lezen is het absoluut, of ik er vrolijk van word is een tweede. Ik snap dat een CE niet per definitie vrolijk hoeft te zijn - sommigen lijken zelfs te denken dat dat uit den boze is - maar ik vind je wel erg meegaan in de negatieve teneur die je zelf zo treffend omschrijft.

Zoals gezegd snap ik je keuzes van onderwerpen die je een voor een aansnijdt, maar ik snap niet helemaal waarom je zo lang bij bepaalde dingen blijft hangen. Zo vind ik dat je, hoewel je dat zelf meteen ontkent, erg lang blijft hangen bij de gefaalde tweestrijd van Ajax tegen Salzburg, waar je vervolgens de prachtige overwinning op Barca teniet doet door te stellen dat Barca een B-elftal opstelde. Dit gebruiken om het recente gedrag van Pelle goed te praten, vind ik niet juist. Oké, Nederlandse teams missen soms de mentaliteit om echt potten te breken in Europa, maar daarom denk ik juist dat het Salzburg-verhaal een eenmalig iets was. Mentaliteit kan je veranderen, vormen en kneden totdat je een jong elftal hebt die knokt voor wat het waard is, ook in Europa. Stellen dat we allemaal Pelle's voorbeeld moeten volgen, vind ik te ver gaan (hoewel ik me besef dat je het waarschijnlijk chargeert, maar toch). Pelle's gedrag is dwaas, en daar win je ook helemaal niets mee. Ik denk dat een in mijn ogen falende speler als Ballotelli daar een goed voorbeeld van is.

Long story short; qua schrijfstijl en leesbaarheid: niets op aan te maken; qua inhoud en het aanhouden van een lopend verhaal: not so much

"red Bull Salzburg is, als we Co Adriaanse mogen geloven, een zeer professioneel georganiseerde voetbalclub. Met uitstekende medische faciliteiten en een sterk, talentvol team, troefden ze Ajax op alle fronten af. Ze zijn dus daadwerkelijk in staat spelers net die extra motivatie te geven om over een tegenstander heen te knallen. Iets wat Ajax niet lukte. Daar kun je de wedstrijd tegen Barcelona tegenover zetten, maar dat zou een vertekend beeld geven. Barcelona speelde met een B-elftal en heeft niet meer dezelfde schwung als pakweg drie jaar geleden. Het team is afhankelijk van individuele bevliegingen en zeker in een wedstrijd die nergens meer over ging wekten de Blaugranas geen moment de indruk vol voor de overwinning te willen gaan. "

Na bovenstaande alinea ben ik al gestopt met lezen. Deze alinea laat helemaal niets zien wat te maken heeft met CE of enige vorm van objectiviteit.
- gemakshalve vergeten dat RBS een rijke eigenaar heeft;
- Barcelona met een B team? Ajax miste meer basisspelers dan Barca;
- Barcelona speelde nog steeds voor plek één, absoluut niet onbelangrijk.

Ondanks dat je aangeeft dat dit niets met Anti-Ajax te maken heeft doe je er alles aan een club met woorden te "vernederen".

In een CE verwacht ik feiten, onderbouwende verhaallijn en toch enig objectiviteit. Jammer, gemiste kans imo.

14 maart 2014 om 15:30

Dat je stopt met lezen is je eigen ding, maar reken mij daar niet op af. De enige negatieve reacties die ik hier lees is van Ajacieden die het niet kunnen hebben dat ik kritiek lever. Die kritiek is mijns inziens zeer terecht. Bovendien geef ik mijn eigen club er net zo hard van langs. Ik geef niet voor niets aan dat Feyenoord een veel belabberdere mentaliteit heeft als Ajax.

Het woord vernederen is op zijn plek, als Ajax in eigen stadion met 3-0 en geen enkele kans op een overwinning wordt afgemaakt en dat kunstje later in Oostenrijk moeiteloos herhaald wordt.

Als je je Ajaxbril afzet, lees je dat dit een reprimande is voor het gehele Nederlandse voetbal. Ajax is het uithangbord van het Nederlandse voetbal.

Overigens: Barca zonder Messi is zo'n beetje Barca B. Daarnaast kun je me niet vertellen dat dat team voor 200% heeft gevochten om die wedstrijd te winnen. Ze deden het lekker rustig aan...

18 maart 2014 om 08:50

Jammer dat je gelijk over Ajax bril hebt op het moment dat men het niet met je eens is. Hierdoor doe je voorkomen dat jij gelijk hebt en iedereen met een andere kijk het bij voorbaat verkeerd heeft. Het gaat er mij niet om of je Ajax en of Feyenoord afzeikt, het gaat er mij in deze om dat je feiten verdraaid in een CE.

ik word altijd zo moe als ik barcelona b lees..
Pinto; Puyol, Mascherano, Piqué, Montoya; Xavi, Song, Iniesta; Pedro, Fàbregas, Neymar.
wat een b elftal! alleen song en montoya zijn geen basis. de rest spelen vaak zo niet bijna altijd. (keeper daargelaten) alleen alves, busquets en messi missen. nee nu speelt fabregas. dat is me toch een prutser.
gewoon jaloers dat ajax soms wel zulke wedstrijden heeft.

owja en dan ook vergeten dat ook ajax onze nr 1 spits en onze aanvoerder misten, en onze linksback na een half uur geblesseerd was.

14 maart 2014 om 15:34

Lees aub wat verder dan alleen de kritiek op Ajax. Ik ben een fan van het Nederlands voetbal en in Europa juich ik Ajax altijd van harte toe.

In de wedstrijd tegen Barcelona speelde Ajax een helft lang erg goed. Door een jammerlijke rode kaart was het de tweede helft (ook erg knap trouwens) tegenhouden en dat lukte.

Barcelona speelde niet op volle kracht, zowel qua opstelling als wedstrijdmentaliteit. Daarnaast is dit Barca niet meer het Barca van 3 jaar geleden.

Als dat wel zo was, was de nederlaag tegen Salzburg extra genant, want een Barca op volle sterkte verslaan en vervolgens in de Uefa League kansloos afgaan tegen een Oostenrijkse club is een onderstreping van het punt wat ik maak in mijn CE!

Beste Ce die ik in tijden gelezen heb! Je legt de vinger precies op zere plek, als we in europa voor de helft de ballen hadden getoond als Salzburg dat deed. Waren er wellich meer ploegen over in de El..

vijf sterren!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Donderdag 22 augustus
Bayern München leidt de race om Kai Havertz voor het seizoen 2020/21. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren