Guardiola krijgt forse kritiek van clublegende: ‘Eigenlijk slaat dit nergens op’

Dinsdag, 4 februari 2014 om

Op de prestaties van Bayern München is, ook nadat succestrainer Jupp Heynckes is opgevolgd door Josep Guardiola, bijzonder weinig aan te merken. Toch heeft erevoorzitter Franz Beckenbauer wel wat aan te merken op het beleid van de Spaanse oefenmeester; die stelt aanvallende middenvelder Mario Götze regelmatig op in de voorhoede, en daar is der Kaiser bepaald niet van gecharmeerd.

/

“Het slaat eigenlijk nergens op om Götze in de aanval te zetten”, vertelt Beckenbauer aan Sky90. “Je doet die kleine jongen er geen plezier mee als je hem tegen drie bomen van verdedigers laat spelen. Götze is al nergens meer als een van hen een keer hoest, dat is heel simpel”, vindt de clublegende van Bayern. “Op deze positie haal je niet het beste uit zijn kwaliteiten, die worden zo verspild.”

“Natuurlijk kan hij voorin best uit de voeten, maar hij komt er niet echt tot zijn recht”, vervolgt de oud-international. Beckenbauer heeft nog wel een advies voor Pep, die ook in het verleden bij Barcelona geregeld zonder diepe spits speelde. “Mario is op zijn best als hij achter een centrumaanvaller kan voetballen. Op die positie is hij veel gevaarlijker.”


Poll

Ben je het met Franz Beckenbauer eens?


Gerelateerd

53 reacties (laatste reactie door almogaver)

Ik ben het niet vaak eens met Franz maar ik moet hem nu wel gelijk geven. Begrijp die Pep echt niet, goede trainer (daarbij gezegd ik denk dat ik het niet slechter zou doen met zo een selectie) maar hij maakt soms zulke rare beslissingen.

4 februari 2014 om 10:56

Zolang hij met veel overmacht blijft winnen, zal hij zich niet zo veel aan trekken van Franzie.

4 februari 2014 om 11:32

Dat siert Franz juist, die geeft niet alleen commentaar als het slecht gaat maar ook als het goed gaat en je niemand hoort. Nu vinden ze hem een zeurpiet maar je hebt ook van die bestuursleden die nu niks zeggen en als t slecht gaat opeens wel commentaar geven op hoe het eerst was.

4 februari 2014 om 11:50

Heb je helemaal gelijk in. Laat zien dat Franz altijd meer wil, altijd beter, leuk om te zien

4 februari 2014 om 10:56

Je denkt dat jij het niet slechter zou doen met zo'n selectie? Wat denk je? Ze voetballen uit zichzelf op dit niveau? Geloof me...bayern zal het veel slechter gaan doen als jij ze zou toespreken.

4 februari 2014 om 10:57

Je moet het als trainer 'toch maar even doen'.
Maar je hebt gelijk, ik word met deze selectie ook wel kampioen!
Verder is hij niet echt getest nog, Barcelona was een geweldig team die ook zonder coach wel prijzen zouden winnen.
Maarja, degene die wint heeft gelijk. Tot nu toe wint hij alles!

4 februari 2014 om 11:21

Kijk eens even wat er gebeurde met Carlos Queiroz nadat hij Del Bosque moest vervangen.
Toen werd ook gezegd dat ongeacht wie ook aan het roer zou staan, ze alles zouden winnen.

4 februari 2014 om 11:25

De rol van Guardiola wordt toch wel onderschat. Het is geen toeval dat het Bayern van nu en het Barcelona van Guardiola zogenaamd zonder coach kon. Ik zie genoeg voorbeelden van zeer talentvolle selecties die erg stroef draaien.

De teams van Guardiola spelen schijnbaar achteloos maar er zit wel degelijk een sterke persoonlijkheid achter die de voetbalfilosofie tot in de details uitwerkt en er bovenop zit.

4 februari 2014 om 11:26

Real Madrid heeft jaren niks gewonnen toen, dat was een grote slangenkuil. Maar veel coaches waren met dat Barcelona kampioen geworden. Types als Mancini hadden het misschien verkloot door zekerheden in te bouwen, maar types als Van Gaal, Rijkaard, Hiddink, Wenger of desnoods Gullit hadden daar kampioen geworden.

5 februari 2014 om 12:53

En weer wordt er niets van begrepen.

4 februari 2014 om 11:03

Hij wilt hem een beetje de zelfde rol geven als Messi bij Barca. Valse spits, zwervend over het veld. Jammer genoeg beschikt Gotze niet over de genialiteit die Messi heeft om voetballend door de verdediging te breken!

4 februari 2014 om 19:08

Laat mij je even uitleggen wat het idee hierachter is, misschien begrijp je het dan wel. Zoals Messi bij Barcelona is het de bedoeling dat Götze zich laat uitzakken waardoor de stugge en statische Duitse verdedigers geen directe tegenstander meer hebben. Deze zullen dan moeten doorschuiven of lucht moeten verdedigen. Met veel bewegende mensen kun je de verdediging dan in stukken scheuren. Simpel maar ontzettend effectief wanneer je dit kunt afwisselen met een diepe spits zodat je tactisch plan niet te doorzichtig wordt (zoals nu eigenlijk bij Barcelona).

Bayern heeft sowieso te veel spelers die niet op hun beste positie kunnen spelen, omdat daar al een andere wereldtopper staat. Daarom moet Gotze soms in de spits staan. Maar als je Pep binnenhaalt, dan weet je dat je een dergelijke tactiek kunt verwachten.

Een winnende coach heeft altijd gelijk. Het belangrijkste is wat Gotze er zelf van vindt!

4 februari 2014 om 11:00

Lijkt me nog belangrijker wat Pep er van vindt.. Die gaat er pas echt over. Gotze moet zich er maar naar schikken.

4 februari 2014 om 11:34

Niet geheel waar. Ja, een speler speelt waar de coach hem opstelt, maar dat wil niet zeggen dat hij het dan ook maar moet blijven doen. Als hij daardoor zich niet fijn voelt, kan hij ongelukkig worden en een transfer aanvragen. Dan raakt Bayern een mega talent kwijt namelijk. Dus zowel de mening van de trainer als het gevoel van de speler is belangrijk in zo'n situatie. Als jij trainer zou zijn en zo zou handelen, weet ik zeker dat je er niks van bakt met je team aangezien ze dan allemaal geen goed gevoel hebben bij de trainer.

4 februari 2014 om 18:37

Voor 8 miljoen per jaar moet hij nog voor hoekvlag spelen als Pep dat wil. Hij is gewoon een werknemer naar de club en wordt door zijn baas ingezet waar hij het meeste nodig wordt geacht. Dat is ook bij een normaal bedrijf zo.

4 februari 2014 om 11:29

Als een winnende coach altijd gelijk heeft is de mening van Götze toch onbelangrijk?

on: Persoonlijk vind ik dat in elke ploeg minstens één echte spits moet staan. Bij Barcelona deed hij het ook door Messi naar het midden te halen. Hoe je het draait of keert, Messi zal nooit een echte 9 worden. Wat niet wegneemt dat hij het uitstekend doet als centrumaanvaller. Zo net hetzelfde met Götze. Het is een zuivere 10, maar hij doet het laatste weken toch echt goed als aanvaller. Scoort regelmatig, komt vaak in de box en de ploeg rendeert. Dat is en blijft het belangrijkste.

Lijkt me echt irritant om trainer te zijn van Bayern. Iedereen heeft wel wat te zeggen over je.

4 februari 2014 om 11:07

Zolang je Franz aanbid is er niks aan de hand hoor...

4 februari 2014 om 11:14

Dat is juist het ergste het moet allemaal hoe Franz het wil, staat het meneer niet dan moeten alle roeren en zeilen omgezet worden... Een legende die adviseur moet worden, laat de rest lekker zijn werk normaal doen

4 februari 2014 om 18:38

Dat is niet alleen bij Bayern, maar bij iedere club van dat niveau. In Zuid Europa is het nog een tikkeltje erger met de sportkranten die iedere dag vol moeten.

Goetze is op dit moment al een van de beste voetballers ter wereld en kan prima als spits spelen. Het hele spel van Bayern is ook prima af te stemmen op een niet-traditionele boom als spits. Deed Pep bij Barcelona ook al eens redelijk succesvol.....

Toch denk ik dat je als bayern speler niet mag klagen als je bij de basis 11 zit. Ookal is het noit je gewenste positie want met al die sterren in 1 team weetje dat er iemand met kwaliteiten op de bank wacht om jouw positie over te nemen.

Niet mee eens. Zo lang je over de grond speelt is er niks aan de hand met Götze in de spits, een lichtvoetige speler tegen bomen van Cv's pakt meestal juist goed uit. Daarnaast creëert Götze met zijn loopacties naar het middenveld ruimte voor de snelle buitenspelers om achter de verdediging te komen. Met andere diepgaande middenvelders voor de goal(thiago, Kroos) creëer je dan een enorm gevaarlijke situatie.

Allemaal leuk en aardig Fransje, maar wordt dan lekker zelf de trainer als je het zo goed weet.

Ik heb veel respect voor de persoon, voetballer en nu ook trainer Guardiola. Hij presteert zijn hele leven lang op topniveau en je kunt zien dat hij leeft voor wat hij doet: Voetbal. Ik kan daar zo van genieten.

Hij heeft eigenlijk zijn eigen systeem geïntroduceerd met de 'valse 9' en doet dit ook nog met groot succes. Heerlijk om te zien. Het voetbal is daardoor erg leuk, veel korte en snelle combinaties.

4 februari 2014 om 11:32

@ Rubziev
Hij heeft misschien wel zijn eigen systeem geïntroduceerd, maar kijk ook even met wat voor materiaal. Daarnaast is een 4-1-4-1 systeem niet zo bijzonder. Voor zijn tijd bestond dat ook wel al, alleen dan misschien niet met valse spits. Als hij hetzelfde trucje bij een club weet te implementeren die decennia lang in de subtop meespeelt van een competitie, maar dankzij hem in de top weten te komen, dan bewijst hij iets. Nu laat hij enkel zien met grote reuzen hetzelfde te kunnen als vele anderen.

4 februari 2014 om 12:00

Keez1998

Ken jij het gezegde: "aan de top blijven is moeilijker dan er komen".

Bayern is natuurlijk al jaren een club in de top. Maar ik vind het indrukwekkend hoe Guardiola dit Bayern nog beter laat voetballen dan vorig jaar en dit doet met zijn eigen systeem. 4-1-4-1 is idd niet bijzonder, maar de manier waarop Guardiola dit doet wel.

Maar goed, dat is mijn mening. Ieder mag zijn eigen hebben.

4 februari 2014 om 12:37

Dat laatste is zeker waar. Ik ben echter niet van mening dat het gezegde klopt voor het voetbal. Er zit (vrijwel) altijd een kern van waarheid in gezegdes, maar bij het voetbal is dit niet toepasbaar. Het is in het voetbal veel moeilijker om aan de top te komen dan er te blijven. Kijk naar de verschillende nationale competities. In elke competitie is er sprake van een traditionele top. De sjeiks hebben hier gelukkig een goede invloed op, want zij kunnen zich hier nu in mengen, maar dat gebeurt nog veel te weinig. In Engeland zie je nu Chelsea en City wel al wat jaren meedraaien en in Frankrijk heb je Psg. Maar verder is het overal wel redelijk traditioneel. In Spanje gebeurt er dit jaar dan iets geks en ik hoop dan ook dat Atletico deze lijn weet door te trekken tot het einde van het seizoen.

4 februari 2014 om 14:12

Hierover ben ik ook gedeeltelijk met je eens. Er is bijna overal een tradiotionele top, maar het veranderd ook wel.

In Engeland haakt Spurs steeds meer aan, in Spanje gebeurd ditzelfde met Atletico. Daarnaast zijn er in Frankrijk de laatste jaren veel verschillende kampioenen geweest en tot voor drie jaar geleden was dit in Duitsland net zo (dortmund, Stuttgart, Wolfsburg). Ook in Italie doen clubs als Napoli en Roma mee in de top en in Nedeland spelen er inmiddels 5 teams op de titel.

4 februari 2014 om 18:41

Fransje werd als trainer wereldkampioen,en verloor een keer de finale. Als interim trainer van Bayern werd hij ook al twee keer kampioen en won de Uefa cup.
Dus Franz weet stiekem toch wel een beetje waar hij het over heeft.

4 februari 2014 om 19:53

Maar toch hoeft Fransje een systeem en trainer niet te bekritiseren als daar totaal geen aanleiding toe is.

Gotze speelt op dit moment gewoon in de Messi-rol en dat doet ie heel aardig. Hij kopieert als het ware het systeem waar die bij Barcelona zo succesvol mee was. Ik zie ze dan ook dit jaar weer de Champions League winnen. Ik ben alleen bang dat dit systeem in de loop van komend seizoen zijn tol gaat eisen, dat het team dan op is en er veel blessures ontstaan. Zie Barcelona.

Ja joh, die Guardiola kan er niets van. Zette ook al die dwerg van een Messi in de voorhoede, werkte ook al voor geen meter...

Je kunt veel over Guardiola zeggen, maar tactisch heeft ie zijn zaakjes wel op een rijtje. De resultaten zijn er ook, dus geen idee waarom iemand klachten kan hebben op het moment.

Guardiola is gehaald om eigen beslissingen te nemen.
Ik volg Bayern niet op de voet, maar Gotze wordt niet alleen als valse spits gebruikt maar ook op het middenveld, op de flank en achter een diepe spits zoals afgelopen zaterdag.
Daarnaast, als Gotze zijn kwaliteiten niet wordt benut, dan is Pep slim genoeg om hem van die positie te halen.

Zelfs als het bij Bayern allemaal goed gaat moet der Kaiser nog wat te zeiken hebben. Dit is een keus van de trainer.

Ik kijk lang niet alles van Bayern, maar wat ik gezien heb en ook af en toe opstellingen voorbij heb zien komen, speelt Götze toch meestal ook vanaf 10? Meestal speelt gewoon Mandzukic en anders Müller in de spits.

Ik vind dit juist dé kracht van Bayern, in vergelijking met het top Barcelona. Barcelona kon alleen maar frivool spelen met kleine, technische mannetjes, wat ze wel in perfectie beheerden.
Dit Bayern kan ook zo spelen met Thiago, Götze, Robben, Ribery. Maar mocht het nodig zijn kunnen ze met Mandzukic, Javi Martinez, Schweinsteiger ook op Duitse degelijkheid spelen en wat meer no-nonsense mocht dit nodig. Met de selectie van Bayern hebben ze zo enorm veel mogelijkheden.

Bestuursleden horen zich niet te bemoeien met het tactische van het eerste team. Pep beslist hierover en als bestuurslid moet je niets over zeggen.

Franz heeft ook altijd wel ergens kritiek op.. laat de trainer spelen zoals hij wilt.. als je denkt beter te weten, wordt trainer van Bayern... Irritante club legende

Iedereen heeft recht op zijn eigen mening maar Franz heeft een belangrijke functie binnen de club en hij zou het dus ook gewoon intern bij Pep moeten melden en niet in de media moeten zeggen. Hij passeert nu zijn eigen trainer en dat kan alleen maar weer gedoe met zich meebrengen.

Beide heren werken bij dezelfde club, dus het is een kleine moeite het gewoon intern te houden, maarja FC Hollywood he

4 februari 2014 om 12:44

Goed geprobeerd maar nee. Franz heeft geen belangrijke functie in de club. Het is een lucht functie. Hij hoeft niets te doen, heeft dat gekregen voor alles wat hij voor de club heeft gedaan.

Beckenbauer heeft helemaal niets bij de club te zeggen.

4 februari 2014 om 13:04

Het is wel zo, dat als die iets roept, iedereen bij Bayern stijf staat van de zenuwen. Als hij morgen zegt, "ik wil terug als President" zal die ook gekozen worden door de leden.

Bij Höness is het respect, Bij Beckenbauer is het blinde liefde.

4 februari 2014 om 13:39

Je snapt er duidelijk weinig van hoe het bij een club als bayern werkt. Beckenbauer, honess, Karl-Heinz Rummenigge en Matthias Sammer hebben allemaal veel macht en de een misschien nog wel iets meer dan de ander. Dan is het toch niet handig om dit soort dingen in de media te roepen. De woorden van deze mensen hebben gewoon een te groot effect.

Cruijff zegt ook niet dat Daley Blind vanaf nu mid-mid moet spelen en cruijff heeft ook geen officiële functie. Nee. Hij praat er met Frank de Boer over en als de Boer er ook zo over denkt dan merkt de rest dat vanzelf. Maar Cruijff gaat niet op maandagochtend in zijn column zeggen dat het nergens op slaat dat blind weer linksback staat.

4 februari 2014 om 13:45

Zeg ik ergens dat ik goed vind wat Beckenbauer doet?

4 februari 2014 om 13:54

@gelemuur.

Maar dat veranderd niets aan het feit dat hij het vanuit een positie zegt waarin hij niets te vertellen heeft.

4 februari 2014 om 15:24

Dat weet ik ook wel, maar als Höness iets doet wat Beckenbauer niet bevalt, en het wordt openbaar, en Beckenbauer preekt hem tegen, moet die zich met Beckenbauer arrangeren.

Gebeurt vaker dan wij denken.

Franz houdt vooral van Franz. Hij wil weer even de aandacht opeisen door wat statements te geven. Beetje triest.

Jezus dat er überhaupt wordt gezeurd over Bayern of ja pep!. Gotze stond tegen gladbach ook in de spits. Schoot na 5 min al op de paal en even later was t wel raak. Bij Dortmund stond die ook vrijwel altijd voorin te zwerven. Links, rechts en in de spits.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Manuel NeuerKeeper00
Sven UlreichKeeper00
Niklas SüleVerdediger00
Felix GötzeVerdediger00
Marco FriedlVerdediger00
Mats HummelsVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

448 fans
Middenvelder, 26 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 20 november
Manchester United keert mogelijk in januari terug bij Internazionale voor Ivan Perisic. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren