Een ode aan Ronald Koeman

Vanochtend sijpelde het trieste nieuws door dat Martin Koeman, de vader van Erwin en Ronald, in coma ligt. Normaliter heb ik een rechtgeaarde schurfthekel aan het breed uitmeten van persoonlijk leed, maar omwille van mijn column wil ik dit toch met jullie delen. Laten we met zijn allen hopen dat het goed komt met FC Groningen-icoon Martin Koeman.

Een ongeluk komt nooit alleen is het Nederlandse gezegde, Murphy's Law noemen ze het in Angelsaksische gebieden. Nu wil ik ik het vermoedelijke mislopen van het bondscoachschap niet vergelijken met het in coma liggen van je vader, maar dat Ronald Koeman wel eens met minder kopzorgen op de bank heeft gezeten dan vanavond in het bekerduel met Heracles Almelo lijkt me duidelijk. Een tijd voor een hart onder de riem, of noem het een ode van mijn part, voor de best trainer die Feyenoord in jaren heeft gehad.

Alvorens Ronald Koeman in juni 2011 in Rotterdam arriveerde had zijn trainersblazoen al een paar goede smetten opgelopen. Koeman kon ondanks zijn successen in binnen- en buitenland de sceptici maar niet overtuigen van zijn trainerscapaciteiten. Hij kreeg in Nederland zelfs het merkwaardige predikaat 'resultaattrainer' opgeplakt. Waar in veel landen dit als eretitel zou worden gezien ('je wordt afgerekend op de resultaten', luidt immers het voetbalcliché) werd het in Nederland vooral tegen Koeman gebruikt. Hij zou talenten niet beter maken en enkel teren op het vruchtbare werk van zijn voorgangers. Frappant aan de opportunistische voetballerij: als we een trainer publiekelijk kunnen afbranden staan wij vooraan in de rij, als een trainer lof verdient voor behaalde successen zijn wij nergens te bekennen.

Toch kon ik me in sommige kritiek op de trainer Koeman in die tijd wel vinden. Koeman bekritiseerde zeer jonge talenten wel erg hard en direct (Ajax en PSV), had lak aan clubiconen (Valencia) en kon zich maar moeilijk in de media een ander imago aanmeten dan de strenge en harde leermeester. De menselijke kant leek bij Ronald Koeman op zijn zachtst gezegd weinig oprecht. Misschien was zijn grootste manco wel dat hij té nadrukkelijk publiekelijk zijn carrierevoorkeuren liet blijken. Dat Koeman eerst en vooral met zijn eigen loopbaan bezig was en daarna pas met die van de club waar hij voor werkte lag er altijd dik bovenop. Een eigenschap die hij overigens nooit helemaal is verloren, ziedaar recentelijk het openlijke geflirt met het bondscoachschap. Koeman kampte met een imago-probleem, en niet een kleine ook.

En dan Feyenoord. Misschien is de vergelijking in dit artikel wat ongelukkig maar de club toonde in de zomer van 2011 alle eigenschappen van een in coma geraakte patient. De jarenlange malaise waar de club eigenlijk al sinds 2002 in verkeerde vond zijn afschuwelijke apotheose op een zondagmiddag in oktober 2010 in Eindhoven. Een middag die geen Feyenoorder ooit kan vergeten, tenzij er sprake is van verdringing. In de maanden na de 10-0 kabbelde het piepjonge team voort, maar de verwachtingen waren te hoog en de spelersgroep te jong om er een dragelijk seizoen van te maken. Mario Been bleek niet de juiste trainer te zijn om deze bleue maar zeer talentvolle groep op een hoger plan te tillen.

Dus wat moest er gebeuren? Ik en veel Feyenoorders met mij waren inmiddels de wanhoop nabij. Feyenoord was in en in verrot. Trainerskwaliteiten deden er uiteindelijk niet eens meer toe. In dit drassige moeras dat Feyenoord heette zou iedere trainer uiteindelijk verdrinken. Moest oer-Rotterdammer Mario Been die opvallend genoeg nog op goodwill van het Legioen kon rekenen blijven, of moest er een nieuwe wonderdokter aan het roer komen? Het vertrek van Been was verre van chic, maar met de wijsheid achteraf het beste wat de club kon overkomen.

Zowel Feyenoord als Koeman kende een roerige en moeilijke periode alvorens hun opmerkelijke huwelijk tot stand kwam. Koeman in het jaar voorafgaand aan Feyenoord zijn trainersambities, die hij normaal en public bekend maakte (deze trein komt maar een keer langs), nu in de ijskast gezet. Zijn vrouw Bartina was herstellende van borstkanker en Koeman besloot dat mantelzorg voor je meest dierbaarste prioritair was aan het meest beoefende spelletje ter wereld. Koeman koos voor zijn gezin, bleef in Nederland ondanks enkele dikke buitenlandse contracten die hem aangeboden waren. Plots kon ik me weinig meer voorstellen bij de 'resultaatgerichte' man die immer een harde en strenge indruk achterliet. Dit was een mens, en een mooi mens ook.

In die zomer van 2011 kwam een huwelijk tot stand wat bij mijn mede-supporters hun wenkbrauwen deed fronsen. Koeman kon toch niet met talenten omgaan, laat staan met kritiek? Het bleek de samenwerking die beide partijen nodig hadden. Feyenoord vond in Koeman, geflankeerd door een ijzersterke technische staf, de pilaar waarop na een verloren decennium weer gebouwd kon worden. Koeman vond in Feyenoord meer dan ooit de underdog, een verwachtingspatroon wat gezien het talent in de spelergroep veel te laag hing en een Legioen dat hunkerde naar alles dat beter verteerbaar was dan de vernedering die hun in eerdere seizoenen ten deel was gevallen.

Koeman was zichtbaar als mens gegroeid. Hij lachte op persconferenties, hij dolde met 18-jarige spelers alsof het zijn beste maten waren en hij werd in no-time geliefd in de Kuip. Maar ook straalde hij de autoriteit uit die gevraagd wordt van de sterke man. In de kleine crises die de club onder Koeman meemaakte bleef hij onverstoorbaar, wetende dat hij weleens voor hetere vuren had gestaan. Feyenoord maakte een succesvol seizoen door, had kampioen kunnen (misschien wel moeten) worden, en Koeman zijn reputatie werd gerehabiliteerd.

Nu 2,5 jaar na zijn aanstelling is Koeman statistisch gezien een van de beste trainers die Feyenoord ooit heeft gehad. Met een puntgemiddelde van 2,0 per wedstrijd na 85 competitiewedstrijden overtreft hij de verwachting van velen. Ook in zijn derde seizoen lijkt het erop dat Feyenoord tot laat om de titel mee gaat strijden. Natuurlijk, cynici kunnen nog altijd hun hart ophalen met het gebrek aan prijzen en Europees succes, maar Feyenoorders die zich de 23ste oktober van 2010 herinneren kunnen de man alleen maar dankbaar zijn.

De speculatie over Koeman's opvolging is al in volle gang. Het stoort me enigszins dat Feyenoorders zo gretig praten alsof het tijdperk Koeman al reeds vergaan is. Niet alleen is het nogal voorbarig om te stellen dat Koeman weg gaat, het getuigt ook van weinig respect naar een trainer die Feyenoord zeer dankbaar moet zijn. Toegegeven, ik speculeer ook in mijn hoofd over het scenario mits Koeman Feyenoord zou verlaten, maar mits hij besluit om nog een jaar in de Kuip te blijven lijkt me dat een zegen. Dit is de man die Feyenoord weer op de kaart heeft gezet.

Ronald Koeman gaat de komende weken een zeer moeilijke tijd tegemoet. Een dierbare in een dergelijke situatie is voor de familie altijd een zware last. Koeman heeft als mens geleerd om het belang van voetbal te relativeren, en om de hysterie van het circus af en toe met enige ironie te bekijken. Ik wens de mens Koeman het allerbeste en ik ben hem dankbaar voor zijn grootse prestatie bij mijn club. Dat bondscoachschap komt echt nog wel een keer.

Ronald, ik wens je het allerbeste. Komende zaterdag zal ik je met volle borst toezingen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door lucaspiazon17)

Mooi zeg! Van begin tot het eind heb je mijn aandacht weten te trekken, dat vind ik erg knap van je. Hopelijk loopt het voor Koeman en zijn gehele familie goed af. Sterkte!

Ik kan maar een beoordeling geven...

18 december 2013 om 19:23

Bedankt voor je enthousiaste reactie Jef Teddy! Een kritische nooit mag altijd natuurlijk.

18 december 2013 om 20:22

Ik heb mijn best gedaan, maar kan echt helemaal niks vinden. Dus nogmaals, complimenten.

Inmiddels is Martin Koeman helaas op 75-jarige leeftijd overleden.

Dat hij mag rusten in vrede.

Een prachtige CE, vol met passie die mij tot het einde heeft weten te boeien.

Ik heb ongeloofelijk moeten zoeken naar een puntje van kritiek. Weliswaar heb ik iets gevonden, maar dat is eigenlijk niets meer dan muggenziften dus besteed er niet teveel aandacht aan:

' Een tijd voor een hart onder de riem, of noem het een ode van mijn part, voor de best trainer die Feyenoord in jaren heeft gehad.'

Hier moet natuurlijk 'de beste' staan.

Helaas is Martin Koeman inmiddels overleden: Rust zacht.

Ik wil je graag 5 sterren maar ik reageer normaliter nooit op clubexperts; heb geen idee waar en hoe ik die sterren kan toekennen...

Een mooie ce waarin je, denk ik, precies verwoord wat veel Feyenoorders ook vinden. Door de wat mindere reseltaten aan het begin van dit seizoen verloren veel fans, wat ook komt doordat de verwachtingen hoog waren gespannen. Een héél klein puntje van kritiek: je schrijft dat Koeman wel is met minder kopzorgen op de bank heeft gezeten, terwijl voordat je dit stuk publiceerde al bekent was dat hij bij zijn vader aanwezig zou zijn. Maar het is je vergeven. Dit stuk heb ik met veel plezier gelezen!

18 december 2013 om 22:06

Dank voor je positieve woorden! Ik heb dit stuk vanochtend al ingediend, alleen is het op de redactie van VZ blijven hangen een paar uur lang. Vandaar.

Het is een erg goed stuk en had je daarom ook een perfecte score gegeven als dat op mijn telefoon kon. Helaas in het begin nog wel wat fouten uit slordigheid zoals die met best in het begin. Verder vind ik het gebruik van zo vaak de naam Koeman wel wat storend. Je had synoniemen kunnen gebruiken als "de geboren groninger". Verder prima!

19 december 2013 om 18:56

Fair point! Bedankt voor de kritiek, ik zal er de volgende keer aan denken.

19 december 2013 om 18:55

Bedankt voor de leuke reacties!

Tja, de inleiding begon niet heel erg veelbelovend. Paar slordige taalfoutjes erin, waardoor ik dacht: 'hmm, wat moet ik verwachten?' En dan krijg ik dit verhaal. Man, wat heerlijk geschreven. Bij iedere 'herinnering' van een Feyenoord supporter moest ik glimlachen, want dat zijn precies de punten die bij mij ook zijn blijven hangen. En dat Koeman de beste trainer is in jaren, lijkt me niet meer dan terecht dat je het zo benoemt.

Ik ben waarschijnlijk één van de weinige die er niet aan wil denken als Koeman weggaat, want ik kan zelfs op dit moment geen opvolger bedenken die in mijn optiek dezelfde resultaten kan halen. Afgelopen woensdag natuurlijk een waardeloze wedstrijd van Feyenoord, zonder Koeman. Waarschijnlijk omdat die jongens toch ook wat te verduren hebben gekregen uren voor de wedstrijd, maar het spel was ook waardeloos. Ik heb nog te weinig vertrouwen in het doorschuiven van Jean-Paul van Gastel en dergelijke. Ik denk wel dat daar iemand met ruime ervaring moet komen te staan. Maar goed, laten we hopen dat Koeman bij Feyenoord de motivatie vind om alsnog een jaar door te gaan en misschien wel net zo lang tot hij wel bondscoach kan worden. Dan genieten we nog een paar jaar van hem.

20 december 2013 om 15:39

Bedankt voor je uitgebreide reactie Martyn7! Heel tof. De inleiding had inderdaad wel wat catchier (is dat een goed woord?) gemogen. Alleen valt het qua taalfouten volgens mij mee. Of ik lees er gewoon straal overheen dat kan ook.

In ieder geval bedankt!

21 december 2013 om 10:30

Het valt inderdaad mee, maar ik stoor me vooral aan het woord 'rechtgeaarde'. Als je de betekenis opzoekt, staat er: 'braaf, echt, eerlijk, rechtschapen'. Dan denk ik, is dit woord werkelijk nodig en staat hij op zijn plaats? Maar nogmaals, je CE is voor de rest geweldig. Er zullen vast nog wel wat foutjes in staan, maar daar had ik geen zin in om naar te zoeken. Als een CE zo leuk in elkaar is gezet, verdien je het niet om op je fouten gewezen te worden. Hou vol!

Absoluut een mooi stuk, mooi om eens een keer zoiets positiefs te lezen over een trainer die naar mijn idee al veel gedaan heeft voor het Nederlandse voetbal. Dit soort stukken zouden vaker moeten verschijnen, omdat naar mijn idee er hierdoor meer respect komt voor andere mensen. Als er nou zo'n soortgelijk stuk was geschreven over bijv. die mvv coach van afgelopen week en dat was door de desbetreffende "supporters" gelezen dan was dat voorval nooit gebeurd.... Wat ik probeer te zeggen is Ga zo door!

21 december 2013 om 13:05

Dank! Respectvolle stukken winnen het vaak van zeikstukken, al mag er af en toe best gezeken worden als daar reden toe is.

Ronald, gewoon je eigen pad trekken! Het is een grof schandaal dat dit domme bondje jou als hulptrainer wilde aanstellen. (overigens niets ten nadele van Guus Hiddink.)

Als fervente NAC-supporter, heb ik altijd een enorme bewondering voor de Koemannetjes gehad en dit is nog steeds het geval.
Martin verdient veel lof voor zijn (voetbal-)inbreng bij zijn beide zoons en het bijbrengen van een positieve instelling.
Erwin toont altijd uit het goede hout te zijn gesneden. Een bezield man en iemand die ook respect bij anderen afdwingt. Hij weet ook goed met zijn spelers om te gaan.
Ronald is een trainer die door de wol geverfd is, hij was ondermeer trainer bij Ajax, Vitesse en AZ. Nu is hij een uiterst succesvol trainer bij Feyenoord. Hij heeft, samen met zijn sterke technische staf, Feyenoord in Nederland weer op de kaart gezet. En daar ben ik hem dankbaar voor. Immers, wat is een Nl-competitie zonder belangrijke rollen voor Feyenoord en Ajax? Dit zijn onze grote clubs!

Ronald heeft altijd een voorkeur gehad voor het trainerschap bij het Nl-elftal. Ik heb daarbij het gevoel gehad dat dit niets met zijn 'liefde' voor Ajax en Feyenoord te maken heeft. Andere aspecten zijn daarbij bepalend geweest. Denk ik.

De Knvb heeft Weer eens zijn ware gezicht getoond. Ronald veel succes verder!

Overigens, @orgullo en uitstekend stuk! Proficiat.

4 Sterren !
(helaas weet ik niet op welke wijze ik die mooie groene sterren aan mijn stukje kan toevoegen.)

24 december 2013 om 12:02

Onder het artikel kan je na het plaatsen van een reactie een beoordeling geven.

Schitterende CE ik vond het een interessant en goed verhaal je krijgt alle sterren van mij!

Prima CE die goed leest. Alleen het vooruitdenken van supporters hangt denk ik ook samen met het flirten van Koeman met het bondscoachschap.
Wel de maximale beoordeling!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger313
J. ToornstraMiddenvelder297
S. BerghuisAanvaller2917
B. LinssenAanvaller298
N. JørgensenAanvaller214
N. MarsmanKeeper200
L. SinisterraAanvaller183
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren