Bayern is Herbstmeister, Dortmund stopt titeljacht, Verbeek verbijsterd

Het verlies van Bayern München in de Champions League tegen Manchester City was niet meer dan een incident. De Duits kampioen klopte zaterdag Hamburger SV met 3-1 en werd daarmee Herbstmeister. Bayer Leverkusen is de enige club die nog een beetje volgt, want Borussia Dortmund haakte zaterdag volledig af. De achterstand was al tien punten en groeide door een remise bij TSG Hoffenheim (2-2) naar twaalf. Gertjan Verbeek beleefde een rotmiddag. Zijn 1. FC Nürnberg leek hard op weg naar de eerste zege, maar gaf een riante voorsprong weg.

/

Bayern München - Hamburger SV 3-1
Bayern verloor al veertig competitieduels op rij niet en die fraaie reeks kwam zaterdag ook niet op het spel te staan. HSV begon met Rafael van der Vaart weer in de basis, maar de Nederlander kreeg al in minuut twee geel voor een schwalbe en kende zo een vervelende start. Bayern wachtte rustig af, zag een goal van Thomas Müller afgekeurd worden wegens buitenspel en drong aan op de momenten dat het dat wilde. HSV liep veel achteruit en probeerde er kort op te zitten bij de kampioen, maar die creëerde wel z’n kansen. Mario Götze mikte verkeerd en Mario Mandzukic kopte naast, maar kort voor rust trof de spits alsnog met het hoofd doel na voorbereidend werk van Toni Kroos en een voorzet van Rafinha.

In de tweede helft duurde het maar zeven minuten voor de score werd verdubbeld door Bayern. Götze, die in de eerste helft al aanvalsdrang toonde en gevaarlijk was, maakte prachtig 2-0. De zomeraanwinst ontving de bal van Thiago Alcántara en nam die aan, draaide zich razendsnel om en prikte zonder dat de bal de grond had geraakt binnen in de linkerhoek. In het laatste half uur maakte Götze plaats voor Franck Ribéry. Van der Vaart kon die Rothosen niet inspireren tot een comeback: hij had enkele goede passes, maar kwam zelf niet in scoringspositie. Wel mikte hij een vrije trap in de handen van Manuel Neuer. Die incasseerde na vier clean sheets op de valreep een tegengoal van Pierre-Michel Lasogga. De treffer kwam echter te laat om Bayern nog zenuwachtig te maken. Sterker nog: in blessuretijd tekende Xherdan Shaqiri met zijn tweede van dit seizoen nog voor 3-1.

/

TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund 2-2
In de eerste helft profiteerde Hoffe ten volste van de off-day die Dortmund leek te hebben. Marco Reus dacht na tien minuten te scoren, maar Robert Lewandowski stond in buitenspelpositie en belemmerde keeper Jens Grahl het zicht, waardoor Felix Zwayer de treffer afkeurde. Niet veel later was het aan de overkant raak voor de thuisclub: Roberto Firmino gaf een diepe bal op Sven Schipplock, die Marian Sarr van zich afschudde en Mitchell Langerak verschalkte met een boogbal. Kevin Volland tekende vervolgens voor de tweede, na voorbereidend werk van Firmino en Sebastian Rudy.

Dortmund kwam op slag van rust nog wel terug tot 2-1 via Pierre-Emerick Aubameyang, na slecht keeperswerk van Grahl. Dat gaf die Schwarz-Gelben vertrouwen, want in de tweede helft oogde het een stuk sterker en mikte Reus een vrije trap vlak langs het doel. Grahl moest later ook ingrijpen bij gevaar van Aubameyang en Lewandowski en langzaam maar zeker ontstond het gevoel dat Dortmund de regie ging overnemen. Dat gevoel werd nog sterker toen Lukasz Piszczek daadwerkelijk de 2-2 maakte: de Pool kopte een geweldige voorzet op de van Grahl en scoorde in de rebound alsnog.

/

Hannover 96 - FC Nürnberg 3-3
Verbeek pakte in de eerste zes wedstrijden ‘slechts’ drie punten en leek zaterdag te gaan winnen. In de 92e minuut tekende Mame Biram Diouf echter voor de gelijkmaker: 3-3. FC Nürnberg kreeg in het begin van de wedstrijd een aantal goede mogelijkheden, maar de beste kans was voor Diouf, die rakelings naast schoot. Hannover 96 groeide in het duel, maar de bezoekers sloegen na een halfuur toe. Adam Hlousek scoorde na een pass van Makoto Hasebe en Josip Drmic en Per Nilsson bepaalden de ruststand op 0-3 in het voordeel van Verbeek en co. In de tweede helft werd het nog spannend in Nedersaksen: Leandro Bittencourt schoot na een uur de 1-3 binnen en Diouf zorgde uit buitenspelpositie voor de aansluitingstreffer. Der Club incasseerde in extremis dus ook nog de 3-3 van Diouf. Nürnberg blijft in de gevarenzone bivakkeren.

/

FC Augsburg - Eintracht Braunschweig 4-1
FC Augsburg bleef voor de vierde keer op rij ongeslagen. De ploeg uit Beieren besliste de wedstrijd al voor de thee. Paul Verhaegh zette de thuisploeg vanaf elf meter op voorsprong en een dubbelslag van Andre Hahn betekende dat men ging rusten bij een 3-0 stand. De rechtsbuiten was trefzeker met een intikker en met een laag schot in de hoek, na een scherpe counter. Eintracht Braunschweig, dat nu de laatste vier duels heeft verloren, was aanvallend niet tot veel in staat. Drie minuten na rust was de eerste kans wel direct raak voor die Löwen: Torsten Oehrl schoof de bal binnen en verzorgde daarmee de eretreffer. Braunschweig ging vol op de aanval spelen, maar kreeg een kwartier voor tijd nog een vierde goal om de oren door toedoen van Halil Altintop.

/

FSV Mainz 05 - Borussia Mönchengladbach 0-0
In de eerste helft was er sprake van schaken op hoog niveau. Beiden ploegen kozen voor een tactisch steekspel, met veel loopacties en omzettingen. Dat had wel als gevolg dat het aantal doelpogingen in de eerste 45 minuten in de Coface Arena op een hand te tellen was. De bezoekers maakten een wat actievere indruk, maar slaagden er niet in om daadwerkelijk door te drukken. Ook na de onderbreking had het team van Lucien Favre moeite om door de ijzersterke defensie van Mainz te komen, al zat er wel wat meer tempo in de aanvalspogingen van die Fohlen. In de laatste twintig minuten lieten de ploegen zich wat meer gelden, maar een verdiend doelpunt zat er niet in. Augsburg blijft in de middenmoot staan, terwijl de vierde plek van Borussia voorlopig niet in gevaar komt.

Is Borussia Dortmund in jouw ogen nog een titelkandidaat?