Weergaloze Ibrahimovic blinkt met assists en vrije trap uit bij PSG

/

Paris Saint-Germain raakte woensdag na 36 duels zijn ongeslagen status in de Ligue 1 kwijt: Évian Thonon Gaillard verraste met een 2-0 overwinning. Dat lijkt echter een incident te zijn geweest, want de ploeg van Laurent Blanc toonde zaterdagavond weer zijn klasse. Les Parisiens lieten vooral voor rust een fraai staaltje voetbal zien en stapten uiteindelijk met 5-0 van het veld. Zlatan Ibrahimovic was met twee goals en twee assists niet voor het eerst de grote man. PSG heeft nu een voorsprong van respectievelijk vier en vijf punten op Lille en AS Monaco, maar die ploegen komen zondag nog in actie.

Ibrahimovic sprak na het verlies tegen Évian in de Franse Alpen van een ‘goede wake-upcall’ en de Zweedse aanvalsleider nam zijn ploeg zaterdag dus persoonlijk bij de hand. Na een kwartier kwam de bal na een afgeslagen hoekschop terecht bij Ibracadabra, die een puntgave voorzet gaf op Thiago Silva, die hierdoor voor de 1-0 kon zorgen. De voorsprong was meer dan terecht, want de thuisploeg overmeesterde de hekkensluiter uit Oost-Frankrijk volledig. Men hanteerde vanaf het begin de hoogste versnelling en kreeg voor de openingstreffer al drie goede kansen op de 1-0. Carlao voorkwam met een tackle dat Blaise Matuidi kon binnen schieten, Ibrahimovic pegelde rakelings naast en Pierrick Cros redde op acrobatische wijze op een poging van Edinson Cavani.

/

Sochaux, dat onder leiding van Hervé Renard sinds september pas één keer wist te winnen, had weinig te vertellen in het Parc des Princes. Na een klein halfuur had men geluk toen Ibrahimovic van dichtbij op Cros stuitte en op slag van rust voorkwam de keeper andermaal een goal van Cavani. In het laatste kwartier van de eerste helft temporiseerde PSG, maar Sochaux was te zwak om onder de druk uit te kunnen voetballen. Drie minuten na rust incasseerden les Lionceaux het tweede doelpunt: met wat geluk kwam de bal terecht bij Thiago Motta, die Ezequiel Lavezzi een niet te missen kans bood. De Argentijn bevond zich overigens in buitenspelpositie, maar dat werd niet waargenomen door de arbitrage. Sochaux kreeg hierna iets meer grip op de wedstrijd.

Salvatore Sirigu werd echter lang niet getest en Cavani maakte er na een uur, na wederom een prachtige bal van Ibrahimovic, 3-0 van. De aanvoerder leverde alweer zijn veertiende assist in twee seizoenen Ligue 1-voetbal; enkel Mathieu Valbuena (15) bereidde meer doelpunten voor. Sochaux kreeg in de hele wedstrijd eigenlijk maar twee kansen: voor rust mikte Sébastian Corchia een vrije trap naast en Emmanuel Mayuka testte een kwartier voor tijd de vuisten van doelman Sirigu. In de slotfase liet Ibrahimovic zich nog tweemaal bejubelen: hij joeg een vrije trap tegen de touwen en bepaalde de eindstand van 5-0. Sochaux wacht hierdoor nog altijd op zijn eerste zege in Parijs. Bij PSG zat Gregory van der Wiel overigens de hele wedstrijd op de bank; Christophe Jallet kreeg de voorkeur.