De Engelse ziekte

Maandag, 18 november 2013 om 13:38 door feye88

Elke twee jaar staat Engeland onder hoogspanning. Van de nationale elf wordt vrijwel altijd een titel geëist op een eindtoernooi. Dat dit voorbij gaat aan de realiteit is, gezien het beperkte speelmateriaal, een logische conclusie. Ergens is dat wel een tragisch, want zelfs redelijk talentvolle generaties gaan ten onder aan de immense druk die op ze wordt gelegd door achtereenvolgens tabloids, analisten en fans. In Nederland lagen de zaken altijd net even anders. Met mooi en verzorgd voetbal doet Nederland al jarenlang met wisselend succes mee in de top, maar een titel zat er tot nu toe nog niet in.

Daarmee leek ons kikkerlandje niet te leiden onder de druk die in Engeland wel voelbaar is. Na elke generatie staat er immers een nieuwe generatie klaar die net zo getalenteerd is. In die kabel echter een kink gekomen. Het Nederlands elftal teert al jaren op 'oudgedienden'. Zeker in verdedigend opzicht is er het afgelopen decennium weinig spectaculairs boven komen drijven. Het gat tussen de oude generatie en de nieuwe is een jaar of tien. Waar John Heitinga en Joris Mathijsen jarenlang het verdedigende blok waren, staat er bijna een elftal centrale verdedigers te trappelen om zich bij de Oranje selectie te mogen voegen. Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Joël Veltman, Stefano Denswil, Karim Rekik, Jeffrey Bruma, Virgil van Dijk, Jeffrey Gouweleeuw, Nick Viergever en daarachter nog een aantal, iets jongere, maar minstens net zo talentvolle jongens.

Stuk voor stuk zullen deze verdedigers over een jaar of vijf het niveau van hun (eerlijk is eerlijk) matige voorgangers hebben overtroffen. Maar dat gaat er niet in bij een deel van het Nederlandse publiek. 'Wij' leven namelijk onder het credo: als je geselecteerd wordt, moet je er staan. Wie in Oranje staat, moet meekunnen met de wereldtop. Dit is een sprookje. De wereldtop ligt buiten bereik, door de overgangsfase waarin het Nederlands elftal zich bevindt. De zilveren generatie van Johannesburg begint langzaamaan op haar laatste voeten te lopen. Alleen de ware toppers zijn overgebleven. De rest komt net kijken.

Toch valt dit niet te relativeren voor de achterban van Oranje. Jongens als De Vrij en Blind worden met de grond gelijkgemaakt na een zwakke prestatie. Waar negen maanden geleden De Vrij nog een topper in spe was en blind Speler van het Jaar bij Ajax, zijn de twee nu het niveau van het Nederlands elftal onwaardig in de publieke opinie. Met het dringende advies hen niet meer te selecteren. Als je respectievelijk 21 en 23 jaar oud bent, mag je kennelijk geen fouten meer maken. De Engelse ziekte is daarmee overgeslagen naar Nederland.

Waar talenten in Nederland van oudsher de ruimte krijgen om te groeien en fouten te maken, zijn de eisen tegenwoordig schier onmenselijk. Het is toch raar dat jonge spelers zo'n grote last op hun schouders moeten dragen? Dan klopt er iets niet in de mindset van de criticasters. Je kunt Blind nog niet afschrijven, vanwege een aantal mindere wedstrijden. Hij heeft nog heel veel ruimte om te groeien, ervaring op te doen en beter te worden. Hetzelfde geldt voor De Vrij en al die andere jonge spelers die zo sterk worden afgerekend op hun prestaties. De oude generatie zou de fouten van de nieuwe generatie moeten opvangen. Wanneer dat niet mogelijk is, moet de schuld niet in de schoenen van die nieuwe generatie worden geschoven.

Laat het talent van Nederland vrijuit voetballen. Moedig ze aan, stuur ze bij, coach ze en geef ze advies, maar boor ze niet de grond in. Het talent is aanwezig, de faciliteiten zijn aanwezig, alleen het juiste klimaat mist. Reken Stefan de Vrij niet af op een slechte wedstrijd tegen Japan. Denk op zo'n moment terug aan de wedstrijden tegen Italië en Portugal, waar respectievelijk Mario Balotelli, Stephan El Shaarawy en Cristiano Ronaldo, bepaald niet de minsten, nauwelijks te zien waren. Als het komende zomer onverhoopt helemaal misgaat in Brazilië, denk dan bij jezelf: ach, die jongens komen er wel.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

6 reacties (laatste reactie door robbinoort)

We zijn snel in het afbranden van spelers. Maar dat is niet iets van de laatste tijd, volgens mij is dat altijd zo geweest. Het verdedigende talent is er, nu nog investeren in ontwikkeling en dan pluk je over 2-4 jaar de vruchten.
Ik ben het niet met je eens dat het Engelse elftal onder deze druk niet kan presteren. Ik denk dat dat gewoon te maken heeft met kwaliteit. Hier in Nederland maken ze in ieder geval nog minuten, in Engeland is dat moeilijk door de buitenlandse concurrentie. Zaak is wel dat spelers op hun 22-23 weg moeten om in het buitenland fysiek sterker te worden en beter te worden, hoe vervelend voor de clubs dat dan ook is.
Maar goed, weer terug. Geduld is een schone zaak, maar geduld heeft het publiek niet. Je onder deze druk kunnen ontwikkelen maakt je ook mentaal sterker. Het kaf scheidt zich dan ook van het koren. Wat de Vrij nu mee maakt, zal hem sterken als hij straks bij HSV er moet staan. En daar zullen ze echt niet met zakdoekjes op hem staan wachten, dan heb je alleen jezelf en je mentale weerbaarheid. En deze ervaring heeft hij dan al in zijn pocket.
4 sterren, omdat het lekker actueel is, niet verkeerd leest en je overall gezien een goed punt hebt.

Prima stuk, leest lekker weg en is nu natuurlijk volop in het nieuws. Ook ik ben niet rouwig om het vertrek van Johnny en van Joris, ook al hebben ze in 2010 heel goed gepresteerd. Er staan tal van jongere klaar, dat is misschien wel ons grootste probleem, maar misschien ook wel ons grootste compliment.

Ik beloon je met 4 sterren, puur omdat ik je eigen mening nog een klein beetje mis.

Je stipt mooie punten aan, maar je maakt wel veel grammaticale fouten. Ook qua spelling is het bij lange na niet perfect. Als je dat nakijkt, vijf sterren, maar nu toch vier. Zuur.

Van mij krijg je 5 sterren. Ik mis je mening niet want ik vermoed dat je uit elk subjectieve deel van je expert wel je mening kan halen over deze kwestie. Erg actueel en daarom zeer interessant om te lezen. Ik deel jou mening en zal dit wk (en louis heeft dit al gezegd maar moest het later terugnemen en is hoogstwaarschijnlijk nog niet van gedachte verandert) zien als een kans op ontwikkelen en investeren in de toekomst.

Heel actueel stuk. Je hebt ook zeker gelijk! Je mening komt niet duidelijk naar voren maar ik kan hem er wel uithalen. Dit is een tip voor de volgende keer als je zo'n soort stuk, een column of een betoog, schrijft. Laat je mening gelden, benadruk hem!

4 sterren voor dit leuke stukje!

goed stuk, leest makkelijk en een duidelijke visie. complimenten!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren