Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

'I have a dream!' - deel 2

Laatste update:

Stelt u zich een land X voor, met een inwonersaantal van tachtig miljoen. Tachtig miljoen jongens, meisjes, oma’s en opa’s, allemaal voetbalverslaafd en er is geld in overvloed. Stelt u zich aan de andere kant een land Y voor, ook met tachtig miljoen inwoners, ook allemaal voetbalgek en ook in dat land heerst geen economische malaise. Maar in dat land zijn er ook nog drie miljoen inwoners van X-origine. En dit land Y vormt samen met al haar inwoners, dus ook met de inwoners van X-komaf, een topelftal. Een die elk WK meedoet om de eindwinst.

Het is u wellicht niet ontgaan, het voorbeeld gaat over Turkije en Duitsland. Maar hoe kan het dan dat Duitsland die jongeren op topniveau kan afleveren, terwijl er van origine Turkse spelers tussen zitten, met Turks bloed en Turkse genen. Hoe zit het nou met het feit dat Duitsland uit drie miljoen Turken spelers als Mesut Özil en Ilkay Gündogan kan afleveren, maar Turkije niet verder komt dan een Arda Turan terwijl er een verschil van 77 miljoen (!) mensen is? Ligt dat aan het voedsel van Duitsland, of is het de lucht? Of is er gewoon geen enkele trainer in Turkije die er verstand van heeft? De meest clichématige uitspraak die je kunt maken over het Turkse voetbal is dan ook: ‘de jeugdopleiding is niet goed’. Toch ga ik die opmerking maken. Het grootste probleem van het Turkse voetbal is namelijk dat het nog in de kinderschoenen staat vergeleken met andere landen.

Terugkijkend op deel een van deze column, hebben we gezien dat Turkije uit het niets een voor haar doen ongekend goede prestatie neerzette in een korte periode. Het land kreeg een boost en door de mentaliteit die in de cultuur zat werden er ook hoge verwachtingen gecreëerd voor de nabije toekomst. Eigenlijk had het kind de eerste babystappen gezet, de ouders werden echter enthousiast en verwachtten van het kind dat hij meteen de Olympische marathon zou winnen. Dat is de situatie die in Turkije heerst.

Laten we ter vergelijking van Turkije met de Europese top een voorbeeld nemen dichterbij huis: in mijn woonplaats Leiden en haar agglomeratie zijn er 27 amateurvoetbalclubs. Met een gemiddeld ledenaantal van 500 over de hele linie, zijn dat 13.500 voetballers die elke week bezig zijn met hun sport. Leiden en haar agglomeratie telt 200.000 inwoners.
Een vergelijkbaar voorbeeld in Turkije is mijn woonplaats daar, Ordu genaamd, met een even groot inwonersaantal. De hele stad Ordu telt welgeteld een professionele voetbalclub, een amateurclub en een voetbalveldje aan de kust, wat gewoon een trapveldje is. Je kunt het afhuren (let op: het is in privégebruik!) en dan kun je er als je ruim van tevoren een afspraak maakt, een uurtje een balletje trappen. Ervan uitgaande dat er wekelijks vijftig potjes op dat veld worden gespeeld met iedere keer twintig jongeren, zijn dat duizend jongeren per week. Gecombineerd met een gemiddeld aantal van 500 leden bij de enige amateurclub van de stad levert dat een totaal op van 1500 jongeren. Ziet u het schrikbarende verschil?

Het eerste probleem waar de jongeren dus mee te kampen hebben, is dus eigenlijk dat ze niet genoeg accommodaties hebben. Maar daar houdt het niet op, want omdat er geen jeugdclubs zijn, is er dus ook geen wekelijkse training. Geen wekelijkse trainingen betekent ook dat er geen trainers zijn. Ter vergelijking: in Nederland heeft elke club voor haar selectie-elftallen trainers en coaches tot haar beschikking met de nodige licenties. Deze trainers weten wat ze de kinderen op die leeftijd moeten aanleren en dat gebeurt op zo’n niveau dat die jongeren het ook snappen, zodat het systeem al op jonge leeftijd in hun hersenen wordt gegrift. Ze zullen er namelijk hun leven lang gebruik van maken.

Dus qua tactiek loopt elke Turkse voetballer, die niet het geluk heeft bij een professionele club te komen, al een enorme achterstand op. Behalve het gebrek aan tactiek, mist zo’n speler echter ook de sportmentaliteit zoals hij die zou mee krijgen bij een voetbalclub. Wanneer de speler dus in aanraking komt met het grote salaris, het luxeleventje en de media-aandacht, ontspoort het talent in het overgrote deel van de gevallen.

Dat is het opleidingengedeelte, dus de persoonlijke ontwikkeling van spelers. Maar mochten ze toch het talent, geld of geluk hebben om bij een professionele club te komen, zijn ze nog verder van huis. Met de waan van de dag levende bestuurders, die geen opleiding hebben genoten in bestuurskunde noch een voetbalgeschiedenis hebben, leiden deze clubs.

Bij de clubs heerst druk, de supporters willen prijzen zien. Dus wordt er gekeken naar oplossingen op korte termijn. Het geld dat er is wordt rondgepompt in buitenlandse spelers die direct kunnen presteren. Hierbij ligt uiteraard niet alle blaam bij de clubs, omdat ze gewoonweg geen grote toevoer aan talenten hebben. Een regel die nog meer olie op het vuur gooit is de buitenlandersquota, waarbij elke club zes buitenlanders mag hebben in de wedstrijdselectie en vier daarbuiten. Dit zorgt ervoor dat Turkse talenten (die al schaars zijn) extreem prijzig worden. Aan de andere kant moeten clubs ook opletten dat de gekochte buitenlanders direct kunnen presteren, dus buitenlandse talenten zijn extreem gewaagde transfers. Geen club durft daar zijn vingers aan te branden.

De bond is uiteindelijk hoofdverantwoordelijke in dit debacle en voor bovengenoemde problemen. Er worden geen oplossingen gecreëerd en iedereen wijst met een vingertje naar elkaar. Wat dat betreft doet de bond dus niets onder voor de clubs. Geheel verbazingwekkend is het niet te noemen, want de clubbestuurders die de wanprestaties leveren worden om de beurten gekozen als bondsbestuurders. Geen van hen heeft dus de visie, doelstelling of de kennis die nodig is om zo’n gestructureerde jeugdopleiding op te zetten.

Laten we terugkeren naar mijn droom. De droom dat Turkije op elk toernooi kan schitteren. Niet zoals nu het geval is op willekeurige toernooien door goed geluk. De droom die ik heb, betekent dat Turkije mee kan doen met de wereldtop en niet alleen op pure vechtlust wint van de kleintjes. Dat Turkije het potentieel aan sporters, het geld dat er is en de passie van de supporters gebruikt voor een verder ontwikkeling. Maar: is er ook maar een persoon die na het lezen van bovenstaand stuk erin gelooft, dat een team, club of bond opgebouwd uit bovengenoemd type mensen mijn droom kan verwezenlijken?!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prima stuk. Vier sterren, al kan ik niet op mijn telefoon stemmen.

Ik vind het echt een klasse stuk, je legt de problemen bloot van heel het Turkse voetbal, bestuurders etc. De oplossing zit ook in het verhaal. Ordu, is dat niet de club waar Sjoerd Ars heeft gespeeld?? Voor jou hoop ik dat je droom waar wordt, ik roem je lef om een CE over 2 delen te schrijven, dat durven er niet veel. Vorige keer 4 sterren, deze keer?.....

5 november 2013 om 19:48

Haha, nee. Dat was Konyaspor (ongeveer 1000 km van Ordu af ). Beide clubs spelen overigens dit seizoen weer mee in de Spor Toto Süper Lig. Zowel Torku Konyaspor alsmede Orduspor zijn dus weer na een korte afwezigheid te bezichtigen op het hoogste podium.

Maar even voor de duidelijkheid, mijn club in hart en nieren is wel Trabzonspor (streekgenoot). Voordat we daar nog verwarring over gaan krijgen!

Bedankt voor je feedback, hoop ook dat me droom ooit zal uitkomen.

5 november 2013 om 19:55

Ik fiets elke dag 1000 kilometer naar school . Er is iets met Orduspor, maar dan weet ik niet meer wat, maar dat maat verder niet uit.

Dan ga ik nu wel iets zeggen wat klopt, Trabzonspor, dat is toch de club Florent Malouda . Ik dacht dat je een Gala of Fener supporter zou zijn, dat zijn de meeste namelijk, maar eentje van Trabzon is altijd gezellig.

Alleen als jouw droom uitkomt, vraag a.u.b. of ze niet teveel willen toeterren, anders wordt mijn toekomstig kindje wakker .

5 november 2013 om 22:39

Haha, doe je goed.
Kijk nu gaan we er komen. Inderdaad, de club waar Malouda en spelers als Bosingwa, Zokora (ex-Sevilla/Tottenham), Henrique (ex-Heerenveen) ook spelen.

Ja, zal een speciaal toeter instructie CE schrijven, ok?

6 november 2013 om 08:33

Is goed, succes met schrijven als hij online staat zou ik hem lezen .

Hierbij volgt nog een extra stuk toelichting van de auteur, over de gedachtegang achter deze tweedelige Clubexpert: zoals ik de vorige keer ook heb aangegeven, dit stuk is bedoeld om de problemen van het Turkse voetbal in zijn algemeenheid bloot te leggen aan de niet-Turkse voetbalkenners, zodat zij meer informatie hebben over het Turkse voetbal. Waarom het elke keer mislukt, onder welke trainer dan ook. Waarom bijvoorbeeld van Hiddink veel werd verwacht, omdat hij werd aangesteld om een systeem op te zetten in Turkije, zoals hij dat deed in Rusland.

De Turkse voetbalkenners zullen veel van de punten zelf al herkennen. Dus behoud reacties als: ‘dit wisten we al’, a.u.b. voor jezelf, maar analyseer mijn stuk op de manier waarop ik het op papier heb gezet. En eventuele nieuwe oplossingen of problemen zijn altijd welkom, want ik heb de hoofdlijnen eruit geprobeerd te pikken. Zo leiden de aankopen van buitenlandse vedettes tot grote schulden, wat weer extra problemen met zich mee brengt. Dit heb ik echter niet opgenomen in mijn stuk, omdat het in mijn ogen geen hoofdreden is van alle problemen in het Turkse voetbal.

8 november 2013 om 11:25

Lang gewacht op een CE die uitlegt over het hoe en waarom er uit zo'n groot land, zo weinig voetballers (inter)nationaal gezien doorbreken.
Bedankt hiervoor.

Je hebt een prima vervolg CE geschreven, prima uitgelegd, heldere voorbeelden ( Leiden - Ordu)
Je krijgt een 4,4, alleen omdat ik zelden tot nooit 5 sterren geef, die wil ik bewaren tot de echt Unieke CE 's
Het zal mij echter niet verbazen al ik een latere CE van je wel met 5 sterren ga belonen

He he, daar is die eindelijk.

Er valt hier veel over te vertellen, daarom heb je geprobeerd zo veel mogelijk er in te proppen. Misschien was het verstandiger als je een derde deel zou schrijven, want nu lijkt het alsof je sommige punten effe snel snel wilde noemen. Vooral het limiet had je uitgebreid moeten behandelen, want uiteindelijk zijn we het er allemaal over eens dat dat het grootste probleem is.

Nu inhoudelijk. Goed dat je de ´hali sahalari´ (voetbalveldjes) behandelt. Het is toch te zot voor woorden dat je moet betalen om te voetballen op een grasveldje. Suat Kilic (minister van Jeugd & Sport) kan wel leuk telkens op twitter herhalen dat ze zoveel stadions gaan bouwen, hij kan zich liever bezighouden met zulke problemen.

Ik had ergens gelezen dat België na het EK-debacle van 2000 maatregelen nam. Een van die maatregelen was dat alle jeugdtrainers een bepaalde licentie moesten behalen bij de Uefa. Ik durf mijn hoofd er op te wedden dat zoiets in Turkije niet bestaat. In Nederland zie je mensen als Bergkamp, Van Bronckhorst, Stam, enz. op het trainingsveld. Terwijl onze 'legendes' op de buis te zien zijn. Allemaal proberen ze een carriere op te bouwen als sportcommentator, allemaal hebben ze hun woordje klaar, maar van waarde zijn voor het Turkse voetbal, ho maar!

Daarnaast is het natuurlijk ook zo, dat het niet gaat om hoe goed je bent, maar hoe rijk je ouders zijn. In de meeste gevallen dan. De afgelopen jaren heb ik vaak zulke dingen gelezen over jeugdspelers van Besiktas, ik weet niet hoe het zit bij de andere clubs, maar veel verschil zal er niet zijn.

Broer, je hebt een mooie droom, maar zo lang voorzitters 1 miljoen euro per jaar te veel vinden om te besteden aan hun jeugdopleiding, kun je blijven dromen. Ik heb eigenlijk wel een ideetje. Het belastingtarief is nu 15%, wat ze willen verhogen. Ik dacht naar 30 of 35%. Als ze dat verschil nou gewoon teruggeven aan de clubs, met de voorwaarde dat ze het moeten besteden aan de jeugdopleiding, dan heb je er tenminste nog wat aan. Zo wordt Turkije niet meer gezien als een belastingparadijs door buitenlandse spelers en krijgt de jeugd de (financiële) steun die het verdient. Maar mijn idee is net zo realistisch als Turkije die ieder toernooi aanwezig is.

Ik geef je toch 5 sterren, omdat we dezelfde mening hebben, en je het toch goed hebt uitgelegd, al vind ik dat je door zou moeten gaan.

5 november 2013 om 22:48

Haha, ja hij was vrijdag al ingediend. Het op de site komen duurde dit keer langer dan ik zelf ook verwachtte.

Ik zie hier overigens een reactie waar ik me compleet bij aansluit, behalve een klein puntje: de buitenlandersregel is in mijn ogen niet de hoofdoorzaak van al deze ellende. Voor deze regel bestond ging het ook fout hebben we gezien.

Iedereen weet wanneer Turkije heeft gepresteerd, wanneer het terugkeerde naar haar eigen roots. Kijk bijvoorbeeld naar Gala in het tijdperk '96 tot en met '01 en bijvoorbeeld een team als Trabzonspor dat in de jaren '70 furore maakte, door alleen maar eigen streekproducten in te zetten.

Daar moet men eigenlijk terug naar keren, maar niemand ziet dat in. En dat was voor die regel ook al zo. Niemand had in de gaten waarom het niet lukte. Dit stuk is bedoeld om dat gevoel een beetje aan te wakkeren.

De rest sluit ik me bij aan en je doet eigenlijk precies wat ik wou: je komt met ideeën om het probleem te kunnen oplossen. Leuk idee, maar je zegt het zelf al. Of het realistisch is in dit Turkije, tjsa dat blijft dromen hé!

6 november 2013 om 18:46

Broer, wat bedoel je precies met 'voor deze regel bestond'? Jaren '80 en '90 of voor de 604-regel? Als je het laatste bedoelt, begrijp ik je niet echt. Het is niet zo dat ik het specifiek over deze 604-regel heb, de limieten hiervoor schaar ik gewoon in hetzelfde hokje. 604 of 622, maakt mij niet uit, dat kun je ook zien uit de tekst die ik je had gestuurd, toen bestond de 604 nog niet eens.

Je moet niet vergeten dat Gala toen de vruchten plukte van een gouden generatie, een generatie die in 1993 op de Middellandse Zeespelen kampioen waren geworden. Ik weet niet hoe het zat met TS in de jaren '70.

6 november 2013 om 23:32

Met voor deze regel bestond bedoel ik, voordat er ooit een buitenlandersregel bestond. Dus niet de vorige versies, maar de versie dat er helemaal geen was.

In die tijden ging het wel van tijd tot tijd goed, dat geef ik ook aan met twee periodes bij twee verschillende elftallen, waarin er langdurig sprake was van dominantie van die clubs. Eigenlijk net als met Barça in de periode '06-'11 zo'n beetje.

En ja ik weet dat Gala de vruchten er van plukte, maar doet dat er iets aan af dat het jeugdspelers waren (of spelers die op jeugdige leeftijd kwamen) en dat ze daarmee aan de slag gingen. Trouwens ik vind dat je ook redelijk de prestaties van Galatasaray nuanceert met je uitspraak dat het het elftal was dat al een gouden generatie was en dat Gala daar de vruchten van plukt.

Kijk het er maar eens op na: Okan, Arif, Bülent Korkmaz, Hakan Sükür en Tugay toch zeker wel de sterkhouders van het elftal (qua Turken) speelden al bij Galatasaray voor '93. Kortom, ze waren helemaal niet ontdekt op de Middellandse Zeespelen, net andersom: ze deden het goed, gingen met z'n allen gezamenlijk naar de Spelen en haalden daar een topprestatie door hun gezamenlijke geschiedenis. Daarbij komt nog dat spelers die er toen nog niet waren, maar wel tot de gouden lichting van Galatasaray behoorden of heel laat pas aansloten (dus dat had ook niets te maken met de spelen of het Ek), die kwamen er pas rond '97/'98. Of ze werden ook op vroege leeftijd gehaald na de Spelen, ondanks dat ze niet op de spelen mee deden zoals Emre en Hakan Ünsal.

Kortom je argumentatie inzake Galatasaray en de vruchten plukken klopt in mijn ogen niet. Wat betreft Trabzon geld een vergelijkbaar verhaal. Het is allemaal uit eigen kweek, maar omdat de club pas net was gesticht (uit een fusie van de sterke clubs uit de regio) en nog niet de financiële middelen had bij haar snelle promotie tot de Süper Lig, gebruikte het vooral haar eigen kweek. En dat resulteerde in een fantastische periode!
Eigenlijk ook iets wat je nu bijvoorbeeld bij Feyenoord ziet: nood gedwongen terug naar de basis en dat loont!

7 november 2013 om 01:03

Je hebt mij verkeerd begrepen denk ik. Ik probeer de successen van GS niet te bagatelliseren. Ik wil alleen aangeven dat er toen een gouden lichting aan Turkse talenten was, die je nu niet hebt. Een beetje hetzelfde als wat Manchester United had met Scholes, Giggs, Beckham, enz. Als Turkse clubs nu terug gaan vallen op hun jeugdspelers, zul je waarschijnlijk niet hetzelfde effect zien. Een echte grote talent dwingt die basisplaats gewoon af, net als Semih Kaya of Oguzhan. Het verschil met Feyenoord is dat talenten in Nederland wel een goede opleiding krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar een Veltman vandaag die fantastisch speelt in een CL-wedstrijd.

7 november 2013 om 01:59

Ohw op die manier. Inderdaad, miscommunicatie. Natuurlijk snap ik dat, dat een gouden lichting was. Mijn punt is echter, het kan toch niet zo zijn dat twee clubs na langdurig scouten en opleiden wel fatsoenlijke jeugdspelers kunnen voortbrengen en het daarna opeens niet meer lukt. Blijkbaar is er wat veranderd in de mentaliteit of in het handelen, dat het niet meer wil lukken.

Dat is meer wat ik bedoelde. Want, alhoewel er landelijk geen heel systeem is opgezet, zoals in Nederland, kan een club als Galatasaray heel globaal gezien wel het volgende doen: scout in Istanbul (dat is al een groot genoeg 'visvijvertje' met 17 miljoen inwoners) naar spelers. Voeg de beste toe aan je opleiding. Neem je ex-topspelers aan als jeugdspelers met wat goede assistenten. Begeleid deze spelers en leer ze tactiek en systemen. Zorg dat ze in het eerste komen en daar presteren.

Kijk het effect is minder goed, dan wanneer het op grootschalig niveau geschied. Maar een club als Galatasaray heeft de middelen om zo'n plan op te zetten. Uit de geschiedenis blijkt dat elke Turkse topclub dat kan, gezien de prestaties toen er goede eigen jeugdproducten waren. Kortom, dat het nu bij individuele clubs niet lukt komt door andere factoren. Bijvoorbeeld mentaliteit, druk, geld, corrupte bond, onjuiste bestuurders (geen voetbalervaring) et cetera. En die heb ik dan weer geprobeerd op te noemen in twee delen van mijn CE. Volg je me nog?!

Haha orginele CE. Daar hou ik wel van.

Echt een goed onderwerp gekozen, mijn complimenten.

Je moet allereerst goed begrijpen dat Turkije Turkije is, en geen Duitsland. Turkije is op dit moment veel ontwikkelingen aan het doormaken en er nog veel ongelijkheid is in Turkije vergeleken met Duitsland dat een vrij, ontwikkeld en economisch stabiel en sterk land is. Dat zijn belangrijke dingen als je 2 landen vergelijkt, want dat speelt een grote rol bij de cultuur in een land, om wat preciezer te zijn, de situatie thuis bij jonge voetballers. Je weet wat ik bedoel.

Turkije is dus dan ook anders dan de grote Europese landen. Er zit meer aan het hoofd van de regering(syrië, Pkk, verkiezingen, toetreding tot EU en meer) dan andere Europese landen en dus komt voetbalclubs oprichten laag op de prioriteiten lijst te staan. Daarom is het niet realistisch om een vooruitgang op het gebied van voetbal, wat voor veel Turkse ouders een hobby hoort te blijven, te verwachten qua organisatie, opleiding, kwantiteit en kwaliteit van clubs. Daarom moet je minder naar de Europese landen kijken, want zij zijn mijlen verder op dit gebied dan Turkije en hebben andere en meer mogenlijkheden om zich te ontwikkelen dan Turkije, en dat zal ook zo blijven. Het geld, opleiding, populariteit en kwaliteit van de competitie haal je nooit meer in van bijvoorbeeld landen als Italië, Spanje en Engeland. Het gat is gewoon te groot.

Turkije boekt langzaam vooruitgang, maar niet veel. Daar zitten veel redenen achter.

Je CE: veel vooruitgang geboekt ten opzichte van je vorige I have a Dream CE. Het was een fijn stuk om te lezen want je hebt dit goed geschreven. inhoudelijk was deze CE ook sterk, ik heb veel nieuwe dingen gelezen waar ik van hou, want anders is het lezen van een CE nutteloos. Ik begrijp je punt beter en je geeft ook je mening gewoon weer. Alles is 1 geheel, alle puzzelstukjes zitten op hun juiste plek. Goed gedaan.

4,5 sterren.

5 november 2013 om 20:02

Nee, maar daarvoor is er toch een minister van Sport aangesteld? Suat Kilic hoort zich bezig te houden met zulke zaken, maar die man is meer bezig om te showen hoeveel stadions ze gaan bouwen, hoeveel zwembaden en basketbalsalons er bij zijn gekomen, enz. Maar je hebt niks aan die accommodaties als je je sporters niet goed kunt opleiden. Zoveel sporters die zijn betrapt op doping, zelfs bij het olieworstelen. Deze man mag blij zijn dat hij nog steeds minister is, ik had hem allang van zijn functie ontheven.

5 november 2013 om 23:02

Het lijkt wel of ik me eigen woorden hier terug lees. Dit is namelijk ook iets dat ik vaak heb aangekaart en dit zijn onder andere de redenen waarom het in Turkije bijvoorbeeld op vlakken als sport zo achter loopt. Dat de ontwikkelingen dan ook nu pas op gang komen sluit ik me bij aan.

De sportcultuur destijds is pas laat op gang gekomen en toen het op gang kwam, was Turkije, haar zwarte bladzijdes aan het meemaken met de ene na de andere leger coupe. Maar het probleem is, als ik zoiets in me CE wil verwerken ben ik niet twee, maar tien delen op zijn minst eraan kwijt. Dus dat kon er gewoon niet in.

Je hebt ook zeker gelijk dat de vergelijking niet opgaat, omdat de landen politiek enorm verschillen en hun geschiedenissen heel anders zijn. Maar mijn intentie met die vergelijking was niet om de oorzaak van de achterstand van de sport aan te geven. Wat de bedoeling ervan was een inleiding geven voor het feit dat Turkije veel achterloopt op sportgebied en jeugdopleidingen en dat daarom problemen ontstaan.

Je bekijkt het dus net vanuit een andere invalshoek, waar overigens niets mee mis is. Maar zo had ik het dus niet bedoeld, dat je dat weet.

Dat echter de droom niet realistisch is, is ook iets wat ik denk. Toch blijf ik hopen (en dromen), dat deze stappen in de juiste richting ook gezet zullen worden op bijvoorbeeld het gebied van sport. Want in mijn ogen is er in Turkije in tien jaar veel bereikt, zo iets kan ook zeker worden ingezet op andere gebieden. Maar goed, te veel wil ik niet afdwalen. Daarover kunnen we eventueel via de PM praten.

Heel leuk geschreven stuk. Na het 1e stuk was ik al benieuwd naar het 2e deel ervan. Als ik deze CE zo lees, dan moet er toch veel gebeuren om alles weer op de rails te krijgen, maar hoe? Het antwoord op deze vraag mis ik toch nog in je CE (wat dan jou mening is), voor de rest een hele mooie CE!

Ga vooral door met CE's schrijven!

7 november 2013 om 00:09

Ook jij bedankt voor je feedback. Het hoe is lastig te beantwoorden, omdat de mentaliteit van spelers, tot begeleiders en van bestuurders tot ouders niet juist is. Dat is ook wat ik aankaart: het probleem is op deze manier in Turkije praktisch onoplosbaar.

Ten minste, niet op de normale manier. De abnormale manier zou zijn, er komt een gulle persoon langs die een miljard pompt in: accommodatie over het hele land, zodat er net zoveel clubs zijn per persoon als in Nederland het geval is. Vervolgens nog een half miljard voor trainers en begeleiders en alle zaken bij de bond. En aangezien dan alle ingrediënten klaar zijn, hoeven mensen hun mentaliteit niet te veranderen, kunnen ze zich gewoon inschrijven en spelen.
Wellicht dat het dan lukt. Kortom: een utopie, een droom, een fabeltje.

Zo zie ik het allemaal dan hé, wellicht zit iemand anders mij nu compleet uit te lachen, dat zou ook best. Ik hoor graag anderen oplossingen! Hierboven was bijvoorbeeld een deel oplossing van Clutch, dat zou een manier kunnen zijn. Maar ook dat is moeilijk haalbaar.

Heel mooi stuk! Zeker het dat je aanhaalt over de hongerigheid van de fans in Turkije die gelijk verwachten dat het kind de marathon wint snijdt hout. Vooral daarom vind ik dat Turkije het als voetbal-gek land verdient om weer ver te komen op een toernooi. Verder schets je mooi voorbeelden over het gebrek aan accommodatie voor jonge spelers in Turkije.

Stijl technisch gezien leest het lekker weg en ik heb er wat van geleerd. vijf sterren.

7 november 2013 om 00:11

Ik wou eigenlijk niet te veel reacties plaatsen om drukte te voorkomen veroorzaakt door mij. Maar omdat er vele vragen waren, heb ik toch bij bijna iedereen gereageerd. Jou zal ik het dus ook maar niet onthouden!

Heel erg bedankt voor de complimenten, je weet dat ze wederzijds zijn na jou stuk. Ik ben blij dat je er wat van bent opgestoken, mijn doel is bereikt!

Ik heb zo lang dit onderwerp in mijn hoofd gehad. Om het uit te leggen waarom het Turks voetbal niet verder komt voorbij dit dode punt en dat we 30 jaar nog achter lopen. Maar ik had er geen energie voor om de achtergrond informatie bij elkaar te zoeken.

Bedankt hiervoor want nu hoef ik het alleen maar te lezen. En het is beter geweest. Ik had het zelf niet beter kunnen beschrijven. Ik vond het erg leuk en een genot om te lezen.

Ik wou dat dit je eerste stuk was of komt er nog een deel 3? Want dan zou je op bepaalde punten de diepgang in kunnen gaan. Waarom verandert constant het buitenlanders quotum. Waar komt dat idee vandaan? Is het geslaagd? Hoe nu verder?

Dit geld ook voor de bestuurders. Wat als je de juiste mensen met voetbalkennis de mensen zonder kennis maar met de macht laat begeleiden. Wie is de Cruyff van Turkije? Wie zou Turkije op sleeptouw kunnen nemen?

Ik geef daarom het stuk 4,5 sterren. Maar naar boven rond ik af.

Nogmaals complimenten!

6 november 2013 om 23:42

Haha, geen dank bro. Moet wel zeggen, heb er zelf ook lang over gedaan om het eindelijk te doen. Want het thema, zit al heel lang in me hoofd. Maar als de juiste tijd aanwezig was, had ik geen zin, of was ik te druk. Nu na de uitschakeling was de tijd juist en kreeg ik het te pakken. Toen ben ik ook in een opwelling gaan schrijven. Het tweede deel was meer in rust.

Dit is dus helaas wel het tweede deel. In mijn ogen geen helaas, want ik heb het gevoel dat ik het doel heb bereikt, dat ik wou bereiken: zo veel mogelijke niet-Turkse voetbalkenners in basisbeginselen uit leggen wat er fout gaat in Turkije. Hierboven heb ik het in een aparte reactie ook geprobeerd uit te leggen, want de vorige keer kreeg ik al meteen de vraag of ik meer stukken wou schrijven dan alleen twee.

Dat men meer delen wil zien (men, want er zijn er dus nog een paar die er al om hebben gevraagd), vat ik voor het gemak maar op als compliment. Maar ik moet dus helaas teleurstellen.

Wat ik eventueel wel kan doen, omdat er zo veel vraag naar is, is er een nieuw CE van maken. Niet nu maar over een tijd, met elke keer weer een stuk meer diepte over de hoe en wat van het Turkse voetbal. Dan kom ik eigenlijk de wensen een beetje tegemoet, maar ik ga niet nog meer delen hierachter plakken. Dat was de intentie niet en dat gaat ook krom staan naar mijn gevoel.

Lijkt dat je wat? Of andere mensen die dezelfde vraag hebben en die het lezen, is dat een oplossing? Laat het me weten!

7 november 2013 om 09:15

Ja dat lijkt mij wel wat. Ik ben zeer benieuwd hoe jij denkt hoe het Turkse voetbal de aansluiting kan vinden naar de Europese top. Ik zit nl aan dit thema te denken. Wie en hoe moeten we aansluiting vinden. Welke personen zouden hun steentje kunnen bijdragen? Waar ligt de essentie in het turkse voetbal? Waar moet hij liggen?

Ik kan alleen over FB praten aangezien ik daar het meeste van weet en ik weet waar de potentie ligt en weet wat er moet worden verandert.

7 november 2013 om 23:16

Ik zal zeker kijken naar wat ik kan doen. Je geeft me trouwens wel een lastige opdracht, want het is een in mijn ogen lastig thema. Voor een club omschrijven hoe het moet en waarom dan wel. Je gaat dus speculeren in plaats van analyseren. Blijft lastig. Hieronder gaf Bkorkmaz3 ook een leuke suggestie, dus zal nog wel een vervolg komen (in een andere benaming dan weliswaar).

Alleen kan het wel een tijdje duren, ben echt enorm druk de aanstaande periode.

Prima stuk! Leest lekker weg, kon met een normale leessnelheid 1 spelfoutje ontdekken, dus dat is dik in orde. Goed uitgelicht verder. Ik vind het wel prettig dat je de vergelijking tussen Leiden en Ordu maakte, omdat ik vaak lees dat er in Turkije te weinig wordt gedaan met jeugdopleidingen, maar ik vraag me dan altijd af "het kan toch niet zo zijn dat we in Turkije echt zo achterlopen op andere landen?". Het aanhalen van dat voorbeeld was dus zeer geschikt om het, ook voor de Turkse mensen in Nederland, wat concreter te kunnen bekijken.

Mijn complimenten ook voor de manier waarop je zoveel informatie in 1000 woorden hebt weten te laten passen: dat is ook een vaardigheid en het kwam uitstekend uit de verf. Keep going, 5 sterren.

Oh, en lees je mail

6 november 2013 om 23:48

Haha, bedankt voor je feedback man. Ik heb je mail al een tijd geleden gelezen, een antwoord volgt snel. De uitleg waarom het wat langer duurde dan gewoonlijk ook daarbij.

"leuk" stukje en ik blijf er bij dat je het grootste probleem nog steeds niet hebt genoemd.

Turkije zat met alle sporten in de lift en wat is er niet enkel met voetbal, maar met alle sporten gebeurt in 2002 en de daarop volgende jaren ?

Na 2002 heeft Turkije de neerwaartse lijn ingezet, je moet dat durven te benoemen, iedereen weet het, maar is te naïef om het te benoemen.

Verder
Zolang er gasten naar die sportprogramma's kijken, waarin ze alles behalve sport bespreken, zullen de volgevreten vedettes zoals Ridvan Dilmen, die niets maar dan ook niets voor Turkije of het Turks voetbal hebben betekent zakken vullen en onzin blijven verkondigen, ze praten mensen naar de mond, zeggen wat mensen al weten en willen horen etc.
Sensatie is belangrijk dan prestatie en dat scoort, probleem ligt deels bij de mensen die dat kijken, Lig TV die foto shopt of een Beyaz Tv die tijdens een sportprogramma propaganda maakt voor de regering, NTV dat een verlenging is van Fenerbahce Tv.

Maar "mensen" kijken helaas, ze houden zichzelf dom door naar deze programma's te kijken.

Ik sluit af met te zeggen durf je te benoemen wat er sinds 2002 fout gaat in Turkije ? zo nee, dan is je droom je grootste bedrog.

7 november 2013 om 00:02

Bedankt voor je stuk en uitleg.
In mijn ogen is het stuk nu compleet verzadigd met nuttige uitleg over waarom het mis ging. Problemen als doping of tv presentatoren erbij noemen zou het stuk oververzadigd maken.

Daarbuiten komt dat jij en ik er een hele andere mening op na houden, is ook vorige keer gebleken. Jij vind bijvoorbeeld dat ik het grootste probleem niet heb genoemd, in mijn ogen heb ik dat wel gedaan. Die meningsverschillen respecteer ik en zijn ook begrijpelijk. Wil ik dus ook niet al te lang bij stilstaan.

De problemen die jij opsomt zijn kleine problemen in mijn ogen, die bijvoorbeeld geen of bijna geen invloed hebben op het voetbal (doping heb ik het dan over, iets wat jij vorige keer aankaartte en nu ook weer lijkt de doelen met alle sporten in een dal). Dat andere sporten met doping gerelateerde problemen te maken hebben, betekent in mijn ogen dan ook niet dat als ik vertel wat de hoofdoorzaak van het falen van het Turkse voetbal is: ik een verhaal over doping moet gaan ophangen.

Daarbuiten komt dat doping meestal iets in een periode geprobeerd en niet structureel is. Meestal gaat het minder en of is de druk te hoog en slaan mensen het verkeerde pad in als noodmiddel. Hetzelfde geld in mijn ogen voor doping en daarom valt het er niet veel over in te wijden.

Maar eigenlijk heb ik hierboven ook gezegd, en ik citeer letterlijk:

"de Turkse voetbalkenners zullen veel van de punten zelf al herkennen. Dus behoud reacties als: ‘dit wisten we al’, a.u.b. voor jezelf, maar analyseer mijn stuk op de manier waarop ik het op papier heb gezet. En eventuele nieuwe oplossingen of problemen zijn altijd welkom, want ik heb de hoofdlijnen eruit geprobeerd te pikken. Zo leiden de aankopen van buitenlandse vedettes tot grote schulden, wat weer extra problemen met zich mee brengt. Dit heb ik echter niet opgenomen in mijn stuk, omdat het in mijn ogen geen hoofdreden is van alle problemen in het Turkse voetbal."

Daarin geef ik ook aan: kom met nieuwe ideeën, ik behandel het op de manier waarop ik denk dat het fout is gegaan of waarom het niet wil lukken. Heb je een andere mening toegedaan meld die dan, zo komen we ergens. Dus die verwijten van je had het er in moeten zeggen, sluit ik me ook niet bij aan.

Tot slot je stuk over tv programma's. Ik zie de aansluiting niet tussen mensen die naar programma's kijken en voetballers die niet volgens een systeem kunnen spelen, geen tactiek hebben of gewoonweg niet de accommodatie hebben. Wat is nou eigenlijk het standpunt dat je hier in neemt, want je kraakt nu mensen en programma's af, zonder de relatie tussen de slechte opleidingen, tactieken te verklaren, die volgens jou dus door de programma's komen.

Ik hoop dat ik zo een beetje je vragen heb kunnen beantwoorden en ik hoop dat je ook mijn vragen kunt beantwoorden. De vorige keer heb ik namelijk helaas geen reactie meer terug gezien. Dat stelt wel teleur, omdat ik zo uitgebreid mogelijk antwoord en vragen stel, mede ook doordat je een totaal andere mening hebt en zo kritisch bent.

7 november 2013 om 00:30

Ik had het niet over Doping.
Doping bestond voor 2002, maar er is iets gebeurt daarna, iedereen weet het, maar bijna niemand heeft de ballen om het te benoemen.
De geringe keren dat ik het benoemde werd ik getrakteerd op een ban van ene league, die sowieso niet bekend staat vanwege zijn objectiviteit.

In jouw artikel klink je als de sportjournalist die jij bekritiseert en daarom ben ik op dat punt ingegaan.
Omdat je klinkt als hetgeen dat je bekritiseerd heb ik je 1 ster gegeven, natuurlijk dat de accommodaties en infrastructuur er niet is, is een reden. Maar waarom die er niet zijn dat weet je volgens mij niet, ik wil geen vooroordelen hebben jegens niemand, maar dat is een aanname die ik nu toch maak.

Nu geloof ik dat jij niet zoveel invloed en macht hebt zoals een Ridvan Dilmen, dus bereik je minder mensen met je verhaal. Maar ik geloof er in en wil erin geloven dat je een hogere voetbalverstand hebt dan een Ridvan Dilmen, die er werkelijk niets van snapt. Toch doe je he zelfde als dat soort figuren, benoemen wat niet goed gaat, zonder een lichtpunt te bieden over hoe het volgens jou beter zal kunnen.

7 november 2013 om 00:53

Ik neem aan dat die accommodaties en infrastructuur voor 2002 wel aanwezig waren?

7 november 2013 om 01:52

Hahaha, sorry maar dit kan ik niet serieus nemen. Ik accepteer andere meningen, slechte feedback, slechte beoordelingen en noem maar op. Maar dit is werkelijk een ongekend niveau wat je hier neer zet.

Echt werkelijk waar hilarisch. Je noemt het grootste probleem: 2002, de Akp!
Laat dat nou net, voor mij een revolutiejaar zijn. Dat het kwartje niet eerder viel zeg.

Wat betreft je aannames, maak ze zoals je wilt. Als je wilt testen hoe goed ik ben ingelicht over Turkse politiek en waarom ik je hierboven vierkant uitlach, mag je me komen uittesten over Turkije via de PM. Maar zo'n onzinnige discussie ga ik hier niet voeren. Het staat namelijk compleet, maar dan ook compleet los van wat ik hier beschrijf.

Zoals Clutch hieronder al zegt: waren de accommodaties en de infrastructuur er al voor 2002? Of heeft de AKP regering ze allemaal weggehaald?

Dat jij trouwens het voetbal, dat afhankelijk is van belangrijke spilfiguren als: de bond, clubs, spelers, ouders en verzorgers, trainers, coaches en noem maar op, alleen op het conto van het Ministerie van Sport en Gezondheid toeschrijft... Ik neem mijn petje af voor je.

Beste Hard, ik denk persoonlijk dat je zo blind bent geworden tegen sommige partijen in Turkije dat je het niet meer helder ziet. Terwijl er totaal geen connectie is tussen de komst van de politieke partij en de achteruitgang in sport, weet jij die toch op dubieuze wijze boven water te halen. Dat is de reden dat ik het niet serieus neem, want andere meningen mag je altijd blijven houden. Zolang hetgeen je zegt wel reëel is.

Dat, dat bij jou niet helemaal op gaat, geef je ook heel mooi weer in je stukje over League, want jij schijnt de enige te zijn die last heeft van zijn 'subjectiviteit'!

7 november 2013 om 00:48

Hard, misschien kun je ons openbaren door het grootste probleem te benoemen?

Ik ben het helemaal met je eens over de tv-programma's. Dat er nog steeds mensen kijken naar programma's als Beyaz Futbol, Top Bizde, en al die andere onzin. Trouwens, Ridvan praat op NTV nog over voetbal, kun je van die andere gasten niet zeggen. Dat moet je hem wel toegeven.

Vind het trouwens best wel zielig dat je het één ster geeft, alleen omdat Efsane61 het in jouw ogen grootste probleem niet heeft benoemd. Misschien moet jij eens een CE schrijven. Niks mis met een beetje kritisch zijn, maar jij overdrijft. Efsane61 kaart hier trouwens een belangrijk punt aan, je reageert niet zodra je niks meer kan zeggen. Ik wacht nog steeds op een reactie van jou op die van mij, in het vorige deel van deze CE.

7 november 2013 om 09:18

Dat durft hij niet.

7 november 2013 om 15:49

Hard,

Je zegt ware dingen, maar je waarneming en feedback valt tegen. Ik denk dat jouw checklist voor een goede CE teveel en onmenselijke vaardigheden bevat.

Eigenlijk is de inhoud van je reactie best interessant, maar de manier waarop laat te wensen over..

7 november 2013 om 21:57

De vorige had ik niet beoordeeld omdat ik deel 2 wilde afwachten en ik val in herhaling nu, maar als je klinkt als iets dat je bekritiseerd, denk ik leg dan uit wat jou beter maakt dan hetgeen dat je bekritiseerd.

Overigens doel ik niet op de Akp, dat is dus een aanname en een vooroordeel.

Het grootste probleem is dat er geen vertrouwen is, neem de periode Galatasaray tot 2000, de rest kon op geen enkele manier tippen aan Galatasaray op een eerlijke manier, dus in plaats van werken aan dat de anderen naar dat niveau gaan, is op een foute, corrupte manier Galatasaray teruggebracht naar de niveau van de rest.

Vertrouwen is het grootste probleem, Iedereen die iets snapt van Turks voetbal lacht de gasten uit die met Ankaragucu 8-0 komen, Besiktas won 2 weken daarvoor, van hetzelfde Ankaragucu met 6-0 en de al gedegradeerde Karsiyaka won daartussen met 5-0 van dat Ankaragucu. Mensen proberen hun eigen falen en hun eigen smerigheden te verdoezelen door complot theorieën te maken om een ander ook zwart te maken, met de boodschap jullie zijn niets beter.

Ik beoordeel een CE niet specifiek op dit of dat, taalfouten etc. Ik moet mij erin kunnen vinden als het om een objectieve CE gaat, is het een CE met teveel eigen mening, dan beoordeling ik het niet, mits het echt goed verwoord is of heel slecht, naar mijn mening.

7 november 2013 om 23:17

Wat hebben ze na 2000 dan gedaan om GS neer te halen? Als ze het zo belangrijk vonden om GS te stoppen, waarom doen ze dat dan niet eerder, maar wachten ze eerst tot GS 4 kampioenschappen binnenhaalt? Je zou toch denken dat ze na 2 kampioenschappen al maatregelen zouden nemen?

Daarnaast snap ik ook niet waarom je niet zegt 'na 2000', maar het jaar 2002 gebruikt. Dat jaar is GS kampioen geworden, maar het jaar daarvoor was FB dat. Hoe kan FB kampioen worden als 'de rest op geen enkele manier kon tippen aan Gs'?

Je hebt het dus niet over de Akp? Ik citeer jou: 'turkije zat met alle sporten in de lift en wat is er niet enkel met voetbal, maar met alle sporten gebeurt in 2002 en de daarop volgende jaren ?'

Degenen die GS terug hebben gebracht naar het niveau van de rest hebben er zeker ook voor gezorgd dat alle sporten in Turkije in een neerwaartse spiraal terecht kwamen? Je hebt het in deze reactie alleen over voetbal en GS, terwijl je het in je vorige reactie over 'alle sporten' had? Kun je dat ook uitleggen?

Je roept een heleboel, maar het snijdt geen hout. Hopelijk reageer je nu wel gewoon op mij, want blijkbaar is dat voor jou te veel gevraagd.

7 november 2013 om 23:29

Hard, dan leg je het toch uit in plaats van zo mysterieus te doen. Ik blijf maar gissen en in 2002 is het enige noemenswaardige (wat jij niet kon benoemen) de Akp, die aan de macht is gekomen. Verder kom ik niet en er zijn er veel die denken dat jij dat denkt. Wellicht verwoord je jezelf dus gewoon verkeerd.

Maar als het inderdaad corruptie was waar je op doelde, heb je het in mijn ogen weer mis. Waarom? Omdat ik Turkije's achterstand over 100 jaar voetbal omschrijf. Jij hebt het over een periode na 2002. Wil je beweren dat het daarvoor wel goed ging? Of ben je vergeten dat Turkije voor '93 een 'no-body' was in het voetbal.

Overigens beoordeel je in mijn ogen de Ce's dan fout, het gaat niet om jou, maar om de schrijver zijn mening. Hoe hij het ziet en of hij het goed verwoord. Je zegt dus eigenlijk, iemand kan nog zijn stinkende best doen, als ik zeg dat het niet zo is kan die de pot op. Beetje raar is het niet?
Niet per se voor mijn CE bedoeld overigens, maar in zijn algemeenheid. Anders had ik het je wel eerder laten weten.

Tot slot een laatste opmerking, als je vind dat het een vooroordeel is, waarom verdedig je je standpunt dan niet gewoon hierboven? Ik ben de moeilijkste niet, als ik een verkeerde aanname maak, zal ik mijn fout ook echt wel erkennen. Sorry, dus als dat is gebeurt, alhoewel je het me wel lastig maakt met je verscholen antwoorden. Maar wat mij irriteert is de manier waarop jij dit keer en vorige keer de discussie ontwijkt, terwijl je wel voordoet alsof jij alles hebt begrepen. Maar met oplossingen kom je niet, een CE schrijven doe je niet en reageren op je reacties laat je ook na, ten zij het je uitkomt.
Zo ga je in mijn ogen dan ook geen discussie aan, wil je echt een nuttige discussie voeren.

@ Bkorkmaz3

We denken in principe hetzelfde, maar ik wil toch een kleine uitleg geven over de discussie hierboven: hij zou wellicht een punt hebben gehad betreft Akp, maar ik begreep uit zijn eerdere reacties alsof AKP de enige schuldige was omtrent deze kwestie. Dat vond ik absurd. Nu blijkt dat hij eigenlijk iets anders bedoelde, maar goed.

@ Clutch

Je zegt daar heel veel juiste dingen in mijn ogen. Ik ben benieuwd naar zijn antwoord.

8 november 2013 om 00:46

Efsane.

Jullie willen alles voorgekauwd hebben.

Er werd tot 2002 gebouwd aan accommodaties, diverse provincies in Anatolie waren begonnen met het opzette van amateur voetbal verenigingen etc etc.

Maar (dit is moeilijk uit te leggen), De geldkraan voor amateursport stond in Turkije wijd open, ondanks de crisis die het land had, het bleef immers investeren in de toekomst, de onlangs geopende tunnel is er een mooi voorbeeld van, de cisisregering die wel investeerde in de toekomst en zo ook in de amateursporten.

In de "grotere" steden werden accommodaties gebouwd, er werden amateur verenigingen opgericht, die in competitieverband tegen elkaar voetballen, dan doen ze nog steeds, je kunt dat allemaal vast wel opzoeken. http://www.amatorfutbol.org/anasayfa.html is een link. Wordt er in jeugd geïnvesteerd voor 2002 wel, nu niet meer, het Turkse volk wordt bedrogen met grote projecten, waar ze niets aan hebben i.p.v. de kleine dingen of bruikbare dingen waar ze voordeel aan hebben terzijde.

De mensen die daar trainer zijn etc. zijn die voldoende bekwaam, daar zal je van schrikken denk ik, ze behoren een basis trainersdiploma te hebben, welke eisen daarvoor staan weet ik niet, maar die mag je echt zelf opzoeken.

Verder, ik reageer op de personen die ik serieus neem, soms wijk ik af van deze regel en dan weet ik weer dat ik niet op die personen moet reageren, omdat ze de kern van de discussie ontwijken en geen antwoord geven op wat jij benoemd, maar zich blindstaren en wat ze willen horen.

Ik beoordeel een CE niet specifiek op dit of dat, taalfouten etc. Ik moet mij erin kunnen vinden als het om een objectieve CE gaat, is het een CE met teveel eigen mening, dan beoordeling ik het niet, mits het echt goed verwoord is of heel slecht, naar mijn mening. Staat er. Het is heel duidelijk.

Als het gaat over een CE die objectief bedoeld is en er staan veel meningen van de schrijver in, dan is het niet objectief, dus beoordeel ik het slecht.
Bij een objectieve CE, waarbij de schrijver echt objectief gebleven is dan beoordeel ik het goed, mits het niet amateuristische overkomt.
Bij een subjectieve CE beoordeel ik meestal niet, als voorbeeld de CE over Alex, die is slecht, maar hij is niet slecht verwoord, dus beoordeel ik deze niet.

Dit krijg je dan als aanvulling op mijn verhaal over vertrouwen.

8 november 2013 om 11:58

Ik kan uit jouw verhaal opmaken dat je mij dus niet serieus neemt. Gast, jij bent degene die eerst voor het buitenlanderslimiet was (ik heb je zelfs verteld hoe ik daarop kom), en nu ben je opeens tegen het limiet. En als ik je daarmee confronteer, heb je niks meer te zeggen en is je smoesje dat je mij niet serieus neemt.

Overigens spreek je jezelf weer tegen (ik ben de tel kwijtgeraakt). Je zei dat je het niet over de AKP hebt, lees je eerste drie alinea´s eens, over wie heb je het dan? Wie bedriegt het Turkse volk met grote projecten waar ze niets aan hebben? Als je voor iedere keer dat jij jezelf tegenspreekt een euro zou krijgen, was je nu waarschijnlijk miljonair.

8 november 2013 om 15:54

Hard, het kleinste greintje respect dat ik nog voor je had is hiermee ook verloren gegaan. Ik zal je nog eenmaal uitleggen waarom en ik zal daarna niet meer op je reageren.

Als eerste zal ik beginnen met je argumenten, over hetgeen dat zou ontbreken in mijn stuk. Je deed er zo mysterieus over, dat ik het gewoonweg niet wist. Ik heb twee keer een gok gewaagd, waarbij ik de eerste keer dat ook aangaf (doping) en de tweede keer wist ik het zeker. Alle signalen verwezen namelijk naar de Akp. Ik ben daarbij niet de enige die dezelfde aanname maakt, want en Clutch en Bkorkmaz3 en 10_alex_10 maken dezelfde aanname.
Toen kwam jij plots met een verrassende uitspraak: "overigens doel ik niet op de Akp, dat is dus een aanname en een vooroordeel."

Overigens niet aan mij geadresseerd, maar aan een ander lid, maar goed daar zal ik zo op terug komen. Ik dacht, ohw ben ik dus toch de mist in gegaan en daarom heb ik op nette wijze mijn excuses aangeboden voor het maken van een verkeerde aanname, waarbij ik heb vermeld, dat jij het me ook niet makkelijk maakte.
Weet je wat je vervolgens deed: je begon plotsklaps wel over de Akp. Clutch zegt het in zijn reactie voor mij ook al, je bent jezelf continu aan het tegenspreken.
Ik had het dus toch wel juist, toen ik vermoedde dat jij het over politieke zaken had, en dat heb je in je reactie bevestigd. En dan ga je ons verwijten, dat we alles voorgekauwd willen hebben? Vind je het raar als je eerst A, dan B, dan weer A zegt?

Dat is dus punt een waar ik over val, je maakt rare sprongen, net als een kat in het nauw. Waarbij je vervolgens anderen dingen gaat verwijten. Vervolgens zeg je het volgende:
"de mensen die daar trainer zijn etc. zijn die voldoende bekwaam, daar zal je van schrikken denk ik, ze behoren een basis trainersdiploma te hebben, welke eisen daarvoor staan weet ik niet, maar die mag je echt zelf opzoeken." Ik heb geen enkel idee wat je nou probeert te zeggen in deze alinea. Maar als ik een aanname moet maken (let op: ik geef aan dat het een aanname is!), dan vermoed ik dat je het hebt over trainers die een trainersdiploma horen te hebben, maar die niet hebben. Iets wat ik al behandel in mijn stuk, dat er geen bekwame trainers zijn in Turkije. Kortom, je spreekt je zelf eerst tegen en vervolgens spreek je mij na, zoals ik het nu zie staan en verwijt je me daarmee.

Dan kom ik aan bij punt drie, dat je alleen reageert op mensen die je serieus neemt. Vorige keer, toen jij op mijn CE reageerde, met in mijn ogen weer foute informatie destijds, heb ik je op nette wijze van repliek gediend en vragen gesteld. Je reageerde niet meer terug, hierboven hetzelfde verhaal. Moeten we dus de conclusie eruit trekken, dat je wel op mijn CE reageert, maar mij niet serieus neemt, of dat je gewoonweg alleen reageert, als het je uitkomt? Beiden zouden namelijk compleet tegen het abnormale aan zitten.
Laten we het geheel wat breder bekijken, je reageert ook niet op Clutch, ondanks dat Clutch, de vorige keer en dit keer sterke argumenten heeft en op normale wijze discussieert. Zelfde verhaal gaat ook op voor andere topics waar je hebt gereageerd. Kortom, de aanname die hieruit voortvloeit: je ziet jezelf verheven boven de rest en enkel als je een goedkoop puntje kunt scoren reageer je. Weer fout in mijn ogen, blijf dan gewoon helemaal weg bij discussies. Alsof alleen jou mening de waarheid weerspiegelt!

Over je aparte wijze van CE beoordelen heb ik al het nodige gezegd: ook hierbij draait het in jou ogen om jou. Dat terwijl de schrijver zijn mening verkondigd en men beoordeeld of zo'n mening objectief is en of hij op nette wijze de feiten verkondigd. Nu beweer jij dus, door wel op bovenstaand CE te reageren, maar een lage beoordeling te geven, dat ik in de categorie: "als het gaat over een CE die objectief bedoeld is en er staan veel meningen van de schrijver in, dan is het niet objectief, dus beoordeel ik het slecht." Want, je hebt beoordeeld en een slecht cijfer gegeven. Als het een subjectief stuk was, had je me dus helemaal niet beoordeeld, geef je aan.
Of ik al dan niet objectief ben ga ik niet beoordelen, ik ga alleen een simpele conclusie trekken: iedereen in dit topic beoordeeld mij niet als subjectief, jij bent de enige die ermee aan komt zetten dat ik een objectief bedoelde CE verpest door er te veel meningen in te laten voorkomen (overigens de bedoeling van een Ce). Wellicht ben jij het dan weer, die het fout ziet.

Kortom, ik zie grote gebreken aan de manier van discussiëren en denken bij jou en in mijn ogen heeft het dan ook geen nut continu op elkaar te reageren. Ik wens je verder veel plezier op Vz.

Voor iedereen die dit allemaal heeft moeten aanschouwen, mijn excuses dat ik compleet off-topic ben geraakt en een wat hardere toon aansla dan normaal gesproken. Maar mr. Hard, blijkt hardleers te zijn!

Keek stiekem toch wel uit naar het tweede deel. In dit geval vind ik het nou echt jammer dat je bepaalde zaken niet meer kunt uitlichten vanwege de beperking aan karakters. Met name het deel 'tff' heeft mij altijd zorgen gebaard en ik ben erg benieuwd naar hoe dat allemaal precies in elkaar zit. Het doet ook gewoon pijn om weer eens te beseffen dat die dream die velen hebben nog lang een dream blijft...

Maarja, verder weer een (heel) goed stuk man. Volle bak: 5 sterren.

Hard: Hou je van hard? Op het Taksimplein kan je gummiknuppels koppen...

7 november 2013 om 23:31

Helaas, blijft dat wel de reality check. De droom die in duigen valt. Ik heb het hierboven al toegezegd, er zullen delen volgen (wellicht niet in dezelfde naam, of exact hetzelfde onderwerp) over Turkije. Er schijnt namelijk veel vraag naar te zijn. Maar wanneer, kan ik je nog niet toezeggen. Ben behoorlijk druk de aankomende periode namelijk.

Edit: ohw en bedankt voor je complimenten uiteraard.

'eigenlijk had het kind de eerste babystappen gezet, de ouders werden echter enthousiast en verwachtten van het kind dat hij meteen de Olympische marathon zou winnen. Dat is de situatie die in Turkije heerst.'

Goed bedacht (bovenstaande zin)!

Prima stuk. Had deel 1 niet gelezen, dus heb dat eerst gedaan voordat ik met deel 2 begon. Je brengt de problemen duidelijk in kaart en gaat daar diep op in. Veel dingen waren mij al bekend alleen dacht niet tot in details. Bedankt voor je stuk! Ik zal zo kijken of je meer Ce's hebt. Ik hoop dat je een CE hebt over Senol Gune/fatih Tekke of de enige echte Hami Mandrali.

Terugkomend op de laatste alinea: Je moet altijd blijven geloven..

5 sterren!

7 november 2013 om 23:34

Geloven zal ik altijd blijven doen, maar het blijft toch altijd handig om te weten waar je staat en wat je kan verwachten, binnen de perken van het rationalisme. Anders zijn we in mijn ogen altijd kanshebber voor de wereldtitel, als je mij begrijpt! :D

Andere Ce's heb ik nog niet, ben wel vaak begonnen aan een stuk over Senol Günes en een over Tolga en Onur samen, maar het kwam er maar niet van om ze af te maken. Ik wacht namelijk ook een beetje op de actualiteit om ze daarop in te spelen. Ik zal wel ervoor zorgen dat het stuk dat ik hierna schrijf eerst over Trabzonspor gaat, je noemt leuke legende's, we hebben uiteraard nog meer, dus keus genoeg. Daarna ga ik weer wat over Turkije schrijven.

Bedankt voor je feedback, tips en complimenten!

Efsane, efsane!

'Je doet het goed als het komende stuk het vorige stuk doet vergeten'. Een pluim daarvoor

Ik vind je stuk van een bovengemiddeld niveau, het bevat de meeste pijnpunten van het Turks voetbal! Je voorbeelden zijn goed en vooral die van de baby is heel goed in de context geplaatst. Daar zie je dat het niet alleen aan de voetballers en beleidsbepalers ligt, maar ook aan de volgers en liefhebbers zelf.

Je voorbeeld over Leiden is ook van een heel goed niveau! Dat geeft de schandalige denkwijze van de Turkse voetbalmensen weer. Diezelfde denkwijze die helemaal weg is van een midweekse Tiger Woods-voorstelling precies in de centrum van de brug die twee delen van een Metropool aan elkaar verbindt, waarvan de gemiddelde drukte al héél druk is. Terwijl kleine jongens nog steeds met een 'bakkal'-voetbal op de stoep hun hobby proberen uit te oefenen. Een ware schandaal. Dat ene minister van Sportzaken nog steeds over ambities kan beginnen, terwijl zijn aanwezigheid enkel nuttig is voor de show.

Eigenlijk heb ik er niet veel op aan te merken, je raakt goede punten.

In 1000 woorden had je dit onderwerp zo kunnen beschrijven. Je bent niet de mist in gegaan door minder belangrijke onderwerpen aan te kaarten, alles wat er staat, is cruciaal voor de lezer om het onderwerp te pakken te krijgen.

Als we dieper gaan in de inhoud zullen er meerdere aspecten een rol spelen in het structureel falen van het Turkse voetbal. Maar ik weet dat je dan niet de magische 1000-barrière kon omzeilen!

Ik vind het gewoon een prima stuk met belangrijke informatie over een valkuil waar we elke keer weer in trappen...

Ik zou je nog iets kunnen voorstellen:

Derde stuk over hoe jij het zou aanpakken als je de bondsvoorzitter zou zijn?

Lijkt dat je wat, of stop je op je hoogtepunt hehe?

Zonder twijfels 5 stars!

8 november 2013 om 00:38

All compliments are well received! :D

Wat betreft de schandalige denkwijze van de mensen in Turkije: ik zou het niet zo benoemen. Ik ben voorstander van de Akp, mocht dat niet duidelijk zijn. Maar ik ben ook van mening dat de AKP verkeerde stappen heeft genomen omtrent de sportontwikkeling in Turkije. Ze doen wel wat inderdaad, maar ze hebben niet helemaal in de gaten waar het mis gaat in mijn ogen.

Aan de ene kant is het namelijk onzin om een spiksplinternieuw stadion in Kayseri te zetten, van 35.000 toeschouwers, terwijl het stadion bijna altijd maar voor de helft gevuld raakt. Aan de andere kant moet je toch ergens beginnen. Je kunt wel stellen hierbij dat het geen verstandige keus is en daar sluit ik me volledig bij aan, maar ik blijf erbij dat het niet de taak is van politici om zaken op de rails te krijgen. Zij zouden moeten reguleren achter de schermen inderdaad, maar de bonden van de verschillende sporttaken moeten het heft in handen nemen. Het geld krijgen ze echt wel van de staat.

Daarom zeg ik aan de ene kant, ik vind de huidige weg omtrent sport niet juist, maar aan de andere kant vind ik het niet schandalig. Ik verkies dit soort politiek, alsnog boven politiek van 11 jaar geleden, waarin noch stadions, noch wat anders voor de sport werd gedaan.

Ik heb overigens ook een hekel aan Suat Kiliç, maar dan vooral vanwege zijn lakse houding in het corruptieschandaal en zijn terughoudende uitspraken omtrent de 'uit-supporters' regelingen bij de toppers in Turkije. Hij keurt het niet af, maar stimuleert het ook niet in de juiste richting, door bijvoorbeeld aan tafel te gaan met de gemeente Istanbul, Bursa, Trabzon en de politie. Hij schuift het probleem alleen maar door.

Je voorbeeld aangaande mr. Woods, sluit ik me ook bij aan. Hierbij is het weer zo dat de Turkse gedachte van: wij moeten laten zien dat we de beste zijn opspeelt. Want, ik vind het ook kul, maar er zijn mensen die zeggen: kijk wat wij hebben gedaan. Die gedachtegang moet echt weg, willen we doorgroeien. Maar goed, is dit dan weer de schuld van de Akp? Ook maar weer deels, omdat ze toestemming hebben gegeven. Maar er zijn mensen die met het idee komen en mensen van buitenaf die het goed keuren, die zijn net zo schuldig hieraan.
Trouwens, buiten alle nadelen heeft het wel het wereldnieuws gehaald en zijn de Turks open wel op de kaart gezet. Maar goed, dat weegt ook voor mij niet op tegen de nadelen.

Tot slot, dit is wel mijn laatste deel in zake dit onderwerp op deze manier. Een ander deel met jou suggestie is zeker een optie. Leuke suggestie dus! Tegen de tijd dat ik ga schrijven, zorg ik wel voor nieuw contact.

Mooi stuk verdient 5 sterren alleen jammer dat je niet met mobiel kan stemmen

Efsane,

Ten eerste wil ik je feliciteren met dit prachtige stuk!
Je hebt een hele mooie aanvulling op deel 1 gegeven en alles wat erbuiten viel verheldert.

Een paar hele mooie voorbeelden vind ik:

Dat een stad als Leiden die zoveel amateurclubjes heeft en dat je dat vergelijkt met Ordu die er maar één heeft terwijl er zoveel potentie in kan zitten en dit geldt natuurlijk ook voor alle andere steden in Turkije.

"een regel die nog meer olie op het vuur gooit is de buitenlandersquota, waarbij elke club zes buitenlanders mag hebben in de wedstrijdselectie en vier daarbuiten. Dit zorgt ervoor dat Turkse talenten (die al schaars zijn) extreem prijzig worden."

Dit is natuurlijk ook een heel groot probleem aan het worden. De zogenaamde "turkse talenten" is inderdaad schaars, maar kunnen we deze jongens wel talenten noemen is de vraag? Deze jongens worden vaak zo overschat en na een aantal goede wedstrijden worden ze talenten genoemd terwijl ze niet beter zijn dan een Aydin Yilmaz of Emre Colak. Door deze nieuwe regel gaan we ook eens miljoenen uitgeven voor spelers van zulk niveau.

Al met al een hele mooie stuk en je weet dat ik niet lager dan 5 sterren kan geven

Ps: Sorry voor de late reactie man weinig tijd gehad i.v.m. tentamens filan.

Turkije moet iemand als Cruijff aan het roer hebben. Een meerjarig plan opstellen en een samenwerkingsverband met Nederland. De media moet strak aangepakt worden en jongeren moeten beschermd worden. Dan ziet de toekomst voor Turkije er veel rooskleuriger eruit.

8 november 2013 om 23:03

Het is wel heel basaal samen gevat over hetgeen dat moet gebeuren inderdaad. Maar wil zo'n plan slagen en iemand echt invloed uit kunnen oefenen op Turkije, dan moeten er drastische wijzigingen plaats vinden in de gedachtegang van de Turken in Turkije. Anders gaat het helaas niet lukken.

Tevens kent Turkije niet zo veel tactisch sterke, maar tegelijkertijd door heel de maatschappij aanvaardde voetbalkarakters. Iemand die weet wat nodig is, met een duidelijke visie, met een sterk karakter en iemand die blindelings gevolgd zal worden! Dat was iemand als Cruijff, ondanks zijn tegeltjeswijsheid. Dat soort personen mist het Turkse voetbal echt.

Broer, ik wil je hierbij complimenteren voor je prachtige stuk. Alhoewel ik wel moet zeggen dat er meerdere leden zijn geweest die dit probleem hebben geprobeerd te beschrijven aan de leden van Voetbalzone. Jouw stijl van schrijven maakt toch het verschil vind ik. Vooral voor de niet-Turkse leden van Voetbalzone is dit een erg informatieve en duidelijke Ce.

Het enige dat ik graag wil toevoegen is dat de financiële situatie van de ouders van het kind ook belangrijk hierin zijn.. Maar ik denk eerlijk gezegd dat je hier ook indirect op doelt met ''dus qua tactiek loopt elke Turkse voetballer, die niet het geluk heeft bij een professionele club te komen, al een enorme achterstand op. '' De kans is inderdaad erg klein dat ze eindigen bij een professionele club.

Daarnaast vind ik je beargumentatie erg sterk. Het probleem omschrijven is 1, maar jij komt met goede argumenten om dit te onderbouwen. De cijfers liegen er niet om. We moeten ons eigenlijk schamen met wat we bereiken met de middelen die we hebben...

Helal olsun broer, een van de beste stukken die ik op VZ heb gelezen door de jaren heen. Maak jij er de beste van in deel 3?

15 november 2013 om 17:22

Thanks bro. Inderdaad, die zin sloeg daarop.

Ik wil niet lullig doen, maar in alle reacties hierboven heb ik al heel wat dingen uitgelegd over een derde stuk en of ik dat wel wil gaan doen, over dit onderwerp. Verder ook nog veel andere uitleg gegeven. Als je tijd hebt, lees het dan door, misschien dat ik zo je vragen beantwoord!

Anders wil ik het je nog wel uitleggen hoor, als je de tijd niet hebt, om het te lezen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren