Robuuste parel wordt niet gewaardeerd

Donderdag, 17 oktober 2013 om 18:21 door The Man

14 februari 2009, een koude avond op Valentijnsdag, zat ik in het Philips Stadion in Eindhoven voor de competitiewedstrijd PSV-AZ. Voor PSV-speler Danny Koevermans was het een weerzien met zijn oude ploeggenoten van AZ. Op het moment dat AZ met 0-2 voor stond en verreweg de beste van de twee teams was, kreeg Koevermans een kans, maar faalde hopeloos. Op dat moment hoor ik een man achter mij zeggen: 'Die Koevermans kan er helemaal niks van, dat heeft Louis van Gaal goed gezien'. Nog geen paar minuten later vloog de bal het net in, stand 1-2 doelpuntenmaker Danny Koevermans. Meteen keek ik naar achteren en keek de man alleen maar lachend aan, waarop hij antwoordde 'toeval'. Toen gebeurde het onmogelijke. PSV maakte de gelijkmaker en ja hoor: weer was het Danny Koevermans.

Hij maakte zijn profdebuut in het seizoen 2000/01 voor Sparta Rotterdam, toen nog uitkomend in de Eredivisie. Toenmalig trainer Willem van Hanegem zag het wel in hem zitten en gaf hem de kans. Het seizoen erop kwam er een nieuwe trainer, Frank Rijkaard, maar ondanks de inbreng van Koevermans degradeert Sparta Rotterdam dat seizoen helaas.

En daar, in de Jupiler League, raakt zijn loopbaan in een stroomversnelling. Hij ontpopt zich tot ware goaltjesdief met in totaal 40 doelpunten in 54 wedstrijden. Maar het seizoen 2004/05 was top voor heel Sparta, het streed lang mee om de titel met de latere kampioen Heracles Almelo en heeft niet alleen de topscorer, maar de gehele top drie van het topscorersklassement. Koevermans was de beste met 24 treffers, terwijl Ricky van den Bergh en Riga Mustapha bleven steken op 22 doelpunten. Dat seizoen zou Sparta via Helmond Sport promotie afdwingen en zo weer terugkeren in de Eredivisie. Na dit seizoen vertrok hij naar AZ.

Al hoewel zijn eerste seizoen niet succesvol verliep , geloofde hij nog in zijn kansen. En terecht bleek achteraf, het werd een succes. Hij veroverde een plek in het elftal en scoorde veel doelpunten, waardoor hij steeds meer waardering kreeg. Uiteindelijk eindigde AZ in een mineur, want het verspilde een bijna zekere titel bij Excelsior, waardoor PSV op een doelpunt verschil de titel binnen haalde ten opzichte van Ajax. Na die tijd volgt er een hoop gedoe, Koevermans kreeg geen kans meer onder Van Gaal die meer zag in andere spelers en dat resulteerde uiteindelijk in een transfer naar PSV.

Bij PSV ging het ook met pieken en dalen, want hij kreeg heel veel kritiek. Alleen zijn eerste seizoen verliep echt succesvol met een landstitel als resultaat. Na die tijd begon het gezeik. Er kwam steeds meer kritiek vanuit de media over hoe hij functioneerde, zijn beperkte techniek en of hij geen overgewicht had. Dat was verschrikkelijk, vooral omdat hij mede daardoor in een vormcrisis raakte en het voetbal steeds minder leuk begon te vinden. Dat vond ik verschrikkelijk, dat de altijd goedlachse en vriendelijke Koevermans veranderde in een chagrijnige man. Hoeveel hij ook gaf in een wedstrijd, het was nooit goed genoeg en ook dat irriteerde mij steeds meer.

Toen Marcus Berg werd gehuurd van Hamburger SV leek het einde oefening. Maar omdat Berg gewoon niet presteerde en lastpak Jonathan Reis werd ontslagen, kreeg hij alsnog zijn kansen. Hij werd belangrijk en scoorde regelmatig, maar juist in de beslissende fase van het seizoen gaf trainer Fred Rutten weer de voorkeur aan Berg. Het laatste seizoen, het seizoen 2010/11 bij PSV, werd een teleurstelling, eentje om snel te vergeten. Na dat seizoen vertrok hij transfervrij naar Toronto FC.

Daar werd hij weer een gewaardeerde kracht en liep bijna een op twee, totdat hij in juli 2012 zijn kruisband afscheurde. Nu hij dit seizoen weer fit was, speelde hij nog nauwelijks. Na het lopende seizoen zal hij transfervrij vertrekken en zo wordt de robuuste parel nog steeds niet gewaardeerd.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

43 reacties (laatste reactie door jefteddy1994)

En daar, in de Jupiler League, raakt zijn loopbaan in een stroomversnelling.

Die zin had ik anders doorgestuurd maar is op de een of andere reden door de persoon die hem doornam aangepast.

Daar stond:
En daar, in de Gouden Gids Divisie, de toenmalige variant van de Jupiler League, raakte zijn loopbaan in een stroomversnelling.

Ik weet niet waarom dat is gebeurd, maar mijn excuus!

Sorry hoor maar Koevermans was gewoon een matige spits voor het niveau Rkc. Kwam gewoon te kort voor AZ en Psv, hij was bijzonder traag, liep per wedstrijd misschien een kilometertje of 4 maximaal en was technisch ook ondermaats. Een neusje voor de goal compenseer je niet daarmee. Voor de rest een redelijke CE

17 oktober 2013 om 20:21

Als de media zo dicht op je zit, want Koevermans was toen wat Vermeer nu is, gewoon het pispaaltje van de media. Ieder moment moest worden uitvergroot, dat vind ik lullig.

Bedankt voor je reactie!!

En inmiddels ook je beoordeling!

19 oktober 2013 om 14:52

Ik heb het zelfde als jij. Heb Koevermans altijd echt enorm ondergewaardeerd gevonden. Die gast scoorde aan de lopende band, ook in moeilijkere wedstrijden...

Mooi dat er een stukje aan hem gewijd wordt.

19 oktober 2013 om 21:36

Geluk zijn er nog mensen het wel met me eens, dat hoor ik graag. Dat soort spelers zijn juist belangrijk. Ik schrijf altijd stukken over spelers die niet de waardering krijgen of die vergeten worden.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

Goede cv leest prettig! 5 sterrekes.
p.s. Reis werd niet ontslagen hij liep een horror-blessure op

17 oktober 2013 om 21:21

Niekbas, dat seizoen werd Reis ontslagen vanwege drugsgebruik en lastig gedrag. Toen kreeg hij in de zomer een tweede kans in de zomer en toen in dat seizoen van 2010/2011 liep hij die horrorblessure op. Dat weet ik zeker aangezien dat het seizoen was dat PSV Feyenoord vesloeg met 10-0(Voor de Feyenoord fans, niet lullig bedoeld, zo vind ik het het makkelijkst uit te leggen).

Niek of Bas, of allebei, bedankt voor je reactie en je beoordeling(zoals altijd)!!

19 oktober 2013 om 17:53

Niek Bastiaans , Ooh heb het dan doorelkaar gehaald thnx voor de verbetering!

19 oktober 2013 om 21:38

Dat verklaard veel, dacht er altijd aan als ik jou naam las. En graag gedaan.

Vind het mooi geschreven alleen ik moet me toch aansluiten bij Fcbarnet hij was echt al te traag voor de Nederlandse top, daarbij is het wel zo dat hij het scorend niet onaardig deed maar anderzijds krijg je bij PSV wel veel mogelijkheden en kom je vaak in scoringspositie ondanks dat toch aardig gepresteerd. Moet ook niet vergeten worden dat hij pas op 22 jarige leeftijd het profvoetbal in kwam en zodoende toch het maximale eruit heeft gehaald! 4 sterren !

17 oktober 2013 om 23:00

Inderdaad, 22 jaar is eigenlijk best wel oud, dus is het een laatbloeier. Hij heeft bijvoorbeeld een beter gemiddelde dan Matavz nu heeft en Berg toen had, maar dat verscheelt natuurlijk ook kwa spelmethode.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

18 oktober 2013 om 14:17

Daar heb je gelijk in maar als je even kijkt naar de spitsen voor Koevermans

Van Nistelrooy 1998-2001 (62 goals in 67 duels)
Kezman 2000-2004 (105 goals in 122 duels)
van 2005-2007 (niet echt een scorende spits gehad maar toch farfan maakte er toch in 90 wedstrijden 48 niet slecht voor een buitenspeler)

Toen kwam Koevermans met 34 goals in 82 duels. Is niet onaardig en ik weet dat er invalbeurten bij zaten maar als je kijkt naar zijn voorgangers doet hij het een stuk minder.. Bij PSV waren de Fans gewoon gewend om een spits te hebben die haast 1 op 1 liep en dat kon de Koef niet brengen helaas. Overigens heb je gelijk als je kijkt naar Berg en een van onze grootste miskopen ooit Matavz!

18 oktober 2013 om 15:51

Koevermans is ook niet het kaliber RVN of van Mateja maar toch een aardige spits. Farfan was gewoon een beest. Daarom waren de fans misschien ook iets kritischer, dat mag maar niet te. Matavz is inderdaad niet best, hoop dat het er ooit nog uitkomt, maar ik vrees van niet. En Berg is gewoon een koekenbakker.

Nooit echt een speler geweest waar ik me aandacht op vestigde, maar wel een tijdje gevolgd. Leuk stuk en ik heb meer respect voor Danny nu.
Je groeit bijna uit tot de meeste productieve CE-schrijver als je blijft doorgaan in dit tempo!

17 oktober 2013 om 23:06

Ik vestigde mijn aandacht ook niet echt op hem, tot dat moment wat ik in mijn inleiding aanhaalde. Danny Koevermans is op dezelfde dag als ik jarig, daarom had ik hem nog voor mijn verjaardag geschreven want die is over 2 weken, en aangezien mijn vriendin volgende week jarig is, hoef je de komende 3/4 weken niks meer van me te verwachten. Maar heb nog tal van verhalen van dingen die ik heb meegemaakt, dus ik ga er niet definitief mee stoppen.

Misschien moet jij anders weer eens wat schrijven, dan kun je me inhalen .

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

17 oktober 2013 om 23:08

Ben er inderdaad over aan het na denken deze week weer wat te publiceren... en dat zal dan niet van een club zijn waar ik al eerder wat over heb geschreven...

17 oktober 2013 om 23:11

Oe je maakt me nieuwsgierig, maar ik lees het wel als hij online staat.

We waren altijd heel erg verwend bij psv als het om spitsen ging... hij deed het niet onaardig maar vond hem nooit en te nimmer een basisplaats waardig bij psv. Maar op de bank was hij goed zat voor.

Jammer dat hij meteen naar America was gegaan daarna

18 oktober 2013 om 09:29

Ah, je bent er weer met een reactie op mijn Ce.

We waren inderdaad heel erg verwend de jaren daarvoor met klasbakken als Kezman, Nilis en van Nistelrooij. Sinds het vertrek van Kezman is alleen Jan Vofh nog bij hun in de buurt gekomen. Hij wilde weg uit Nederland volgensmij, dus dan begrijp ik het wel.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

Het feit dat ik het niet helemáál met je eens bent, betekent niet dat het een goed stuk is. Leuk geschreven en leest makkelijk weg.

Nou weet je het vast beter dan ik, maar je schrijft
"koevermans kreeg geen kans meer onder Van Gaal die meer zag in andere spelers en dat resulteerde uiteindelijk in een transfer naar Psv."
Als ik aan deze periode terugdenk, dan had ik meer het idee dat hij zelf nogal graag weg wou (mede omdat ze geen kampioen waren geworden) en daardoor heb ik af en toe ook nog een beetje een negatief beeld over hem.

18 oktober 2013 om 09:32

Nou er waren enkele akefietjes tussen van Gaal en Koef, maar wat dat precies was wist ik ook niet dus dat heb ik niet vermeld. Maar daardoor was van Gaal een beetje op hem uitgekeken, maar zoals je ziet boven je zijn er meer mensen die negatief zijn over Koevermans en daarom is het schrijven van een CE zo leuk, want je kan er een punt mee maken. Dan snap ik het overigens heel goed waarom mensen een negatief beeld over hem hebben, want zoals hij werd neergezet was natuurlijk erg en mensen pakken dat (onbedoeld) heel snel op.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

Vond Koevermans nooit echt een top spits maar af en toe verbaasde ik me wel om hem. Vond zeker zijn periode bij sparta echt goed. Triest dat hij door blessureleed geen kansen meer krijgt bij zijn huidige club.

Leuke CE en ga vooral door met zulke stukken!

18 oktober 2013 om 15:49

Inderdaad heel triest maar dat soort dingen kunnen gebeuren. En bij Sparta met de magische voorhoede was hij inderdaad gewoon een beest.

Ik ga zeker door met schrijven.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling.

Ronaldo was een pareltje, Romario was een pareltje, Nilis was een pareltje, Koevermans is een lomp paard!!!!

18 oktober 2013 om 15:47

Oké, sorry dat ik hem zo beschreef.

Ik vond het een prettig te lezen stuk. Ik was Danny stiekem al weer een beetje vergeten. Hij pikte zeker nog wel zijn goaltjes mee maar ik vond hem ook niet de topspits die iedere week een basisplek wist af te dwingen bij Psv.
Bij AZ heeft hij duidelijk zijn beste tijd gehad en prima zo, ik heb hem verder wel altijd gewaardeerd voor zijn inbreng.

19 oktober 2013 om 09:53

Was ook zeer zeker geen topspits ten opzichte van RVN of Mateja. Maar zoals je zegt pikte hij nog wel zijn goaltjes mee, in tegenstelling van wat de spitsen nu doen. Mooi dat jij het in ieder geval wel waardeerde.

Bedankt voor je reactie.

Scoorde hij in 2007 geen cruciale winnende goal tegen Luxemburg namens Oranje waardoor wij naar het EK 2008 konden?

19 oktober 2013 om 10:43

Ja dat klopt, was nog een mooi goaltje ook. Met het scheenbeen geloof ik, was de enige. Maar aangezien ik de reacties me nog kan herrineren die daar na kwamen besloot ik dat stukje maar weg te laten.

Leuk stuk over een speler die toch een beetje in de vergetelheid is geraakt.

Ik vond het altijd een beetje een lompe als ik dat mag zeggen. Maar hij was toch af en toe belangrijk. Kan mij nog de wedstrijd bij Excelsior-uit herinneren, moeilijke wedstrijd was het geworden want Excelsior kwam terug van een 0-2 achterstand, en die leipe Koevermans versierde in de de blessuretijd alsnog een penalty die Dzsudzsak benutte.

5 sterren!

19 oktober 2013 om 21:41

Schrijf altijd over dat soort spelers, mogen niet vergeten worden. En inderdaad versierde hij een penalty, maar die van Excelsior was ook heel simpel gegeven na hands van Marcelo. Ook scoorde Hutchinson toen voor de eerste keer voor Psv, dat weet ik toevallig dan nog.

Je sterren staan niet onder je beoordeling? Heb je ze nog niet gegeven of is er iets mis gegaan?

In ieder geval bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

19 oktober 2013 om 22:17

Aah srry man ik was ze vergeten te geven!
Maar nu moeten ze eronder staan.

5 sterren

20 oktober 2013 om 21:27

Maakt niet uit, daarom vroeg ik het. Bedankt!!

Koevermans, een naam die bij mij heel veel sympahie opwekt. Ik vond het geen briljante speler, maar hij werkte altijd heel hard en had een uitstekend rendement! Ik ben het met je eens dat hij bij PSV te weinig kansen kreeg en ondergewaardeerd was. Wat wel terecht was, was de kritiek op zijn techniek, die liet veel te wensen over!

Mooie CE en leuk onderwerp.

21 oktober 2013 om 18:46

De kritiek op zijn techniek was natuurlijk wel terecht, maar het ging wel heel erg ver met die andere punten. Koevermans had misschien wel de pech dat hij als opvolger van lange Jan werd gehaald, aangezien Kone, Tardelli en Robert die verwachting niet konden inlossen.

Bedankt voor je reactie, compliment en je beoordeling!!

Zoals gezegd. Hierbij nog een beoordeling. Ik vind het een leuk stuk om te lezen en was een klein beetje vergeten dat Koevermans ook nog gevoetbald heeft hahaha!

Ik heb wel 1 opmerking..

//daar werd hij weer een gewaardeerde kracht en liep bijna een op twee, totdat hij in juli 2012 zijn kruisband afscheurde. Nu hij dit seizoen weer fit was, speelde hij nog nauwelijks.\\

De laatste zin hiervan (Nu hij dit seizoen weer fit was, speelde hij nog nauwelijks) komt ietwat slordig over. Je refereert naar een seizoen maar typt vervolgens 'dit seizoen'. Dit doet impliceren dat je het over dit seizoen hebt. (2013/2014)

Als men de tekst heeft gelezen, zullen ze daar niet over vallen of verward door raken maar het viel me wel op.

Desalniettemin 5 sterren voor het verhaal en het feit dat het gewoon lekker weg leest!

21 oktober 2013 om 18:48

Ik heb die zin 12 keer veranderd, op den duur dacht ik dit is hem, in overleg, en heb hem toen afgerond. Ik wist niet meer hoe ik het anders zou moeten doen.

Zoals altijd, bedankt voor je beoordeling en je reactie!!

Leuke CE weer. Het is altijd leuk om een CE te lezen over een ondergewaardeerde speler. Hij is wel wat aan de korte kant naar mijn mening. Over zijn periode bij AZ en PSV had je misschien wat meer kunnen vertellen. Een beetje info over zijn periode bij Toronto FC was ook leuk geweest voor de mensen die 'de Koef' niet meer volgen!

Verder weer een goede CE, 4 sterren!

Edit: onderbouwing van mijn mening: Een paar memorabele doelpunten van Danny vermelden maakt het lezen van je stuk leuker. Hierdoor raakt de lezer enthousiaster.

23 oktober 2013 om 16:56

Daar heb je een punt, had ik wel wat anders kunnen uitwerken, dacht ik later ook aan. Maar dat neem ik zeker mee na de volgende.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

Het was natuurlijk Mustapha Riga en niet andersom.
Verder een goede clubexpert over een ondergewaardeerde speler. Maakte zijn goals en zat met weinig poespas op de bank. Al met al, leuk, en mooi om terug te lezen: 4 sterren.

28 oktober 2013 om 12:06

Zo stond het op internet, want ik twijfelde namelijk zelf ook. Maar ja dan Mustapha Riga, ook een mooie naam . Vind het fijn dat je hem leuk, goed en mooi vond, daar doe ik het voor.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

weer een hele goede CE van je. je schrijft altijd over leuke orginele onderwerpen waarvan ik denk oja.
zie ook geen hinderlijke fouten en las weer prima weg
ik wacht op je volgende haha

ga zo door 5 sterren

28 oktober 2013 om 17:00

Das mooi, vind het ook weer fijn dat ie is bevallen. De volgende zal even duren, mijn verjaardag komt er aan, dus ik wil rond halverwege november weer gaan schrijven.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Vrijdag 22 maart
Manchester United gaat deze zomer weer aankloppen bij Leicester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren