Helmond wint moddergevecht in Velsen-IJmuiden door extreem late goal

/

Helmond Sport heeft zijn eerste zege sinds het ontslag van trainer Eric Meijers te pakken. Het uitduel met Telstar leek door dubbelslagen van Serhat Koç en Daryl van Mieghem in een 2-2 gelijkspel te eindigen, maar in de 94e minuut bezorgde Dave Nieskens het Brabantse bezoek voor het zesde jaar op rij een uitzege in Velsen-IJmuiden. Sparta Rotterdam – Achilles’29 werd afgelast.

Het veld in Het Kasteel was volgens de KNVB onbespeelbaar, maar ook de mat in het TATA Steel Stadion liet te wensen over. Het was meer een akker en bovendien regende en waaide het hard in Velsen-IJmuiden, waardoor goed voetbal onmogelijk was. Er gebeurde in de beginfase bar weinig, al was de thuisploeg wat sterker en werd er zelfs een doelpunt afgekeurd. Na een halfuur kwamen de Brabanders echter op voorsprong: Koç scoorde uit een rebound. Vijf minuten later kwamen De Witte Leeuwen weer op gelijke hoogte: Van Mieghem was eveneens uit een rebound trefzeker, na een voorzet van Sjaak Lettinga. Dat was echter nog niet de ruststand.

Zeven minuten voor de thee maakte Koç namelijk zijn tweede, nadat de bal via een carambole bij hem terechtkwam: 1-2. Doelman Wouter van der Steen voorkwam hierna tot tweemaal toe de gelijkmaker, maar na vijftig minuten was hij kansloos op een schot van wederom Van Mieghem: 2-2. De veldomstandigheden werden steeds erbarmelijker en dus kwam het aan op vechtvoetbal en opportunistisch spel. De bezoekers van Mario Verlijsdonk claimden in de slotfase nog een strafschop nadat Koen Weuts naar de grond ging, maar daar wilde scheidsrechter Merlijn Gerritsen niet aan. Nieskens bezorgde Helmond in de slotseconde, nadat de officiële blessuretijd al was verstreken, de zege.