Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De Europese Jupiler League

Laatste update:

30 juli jongstleden mocht PSV voor het eerst sinds december 2008 weer eens ruiken aan de Champions League. Dat het Eindhovense publiek daar hunkerend naar uit had gekeken werd al snel duidelijk: voor het eerst in jaren zat het Philips Stadion tot op de laatste stoel vol voor een Europese wedstrijd. Dit ondanks een speeldatum midden in de zomervakantie en een niet heel bijzonder affiche met het Vlaamse Zulte Waregem als opponent. Toen een ronde later het grote AC Milan op bezoek kwam was het zelfs een kwestie van minuten voordat wederom alle toegangskaarten een koper hadden gevonden. Volgens schattingen had PSV voor deze wedstrijd zeker 100.000 kaarten kunnen slijten aan mensen die de Champions League-hymne nog eens ouderwets door ‘hun’ stadion wilde horen schallen.

Na het tweeluik tegen de nummer drie van Italië zat het Champions League-avontuur van PSV er echter alweer op en mochten de Eindhovenaren voor het vijfde seizoen op rij de Europa League op gaan zoeken. Het resultaat: bij de eerste poulewedstrijd tegen het Bulgaarse Ludogorets bleven een dikke 25.000 van de 36.500 stoelen in het Philips Stadion onbezet. Het mag inmiddels duidelijk zijn: er is steeds minder animo voor de Europa League.

Een dikke twintig geleden was Europees voetbal nog lekker overzichtelijk: je had de Europa Cup I waarin uitsluitend landskampioenen uitkwamen, de Europa Cup II voor bekerwinnaars en de UEFA Cup voor de runners up die net langs de nationale prijzen hadden gegrepen. Als je een Europese beker won dan was je de beste kampioen, de beste bekerwinnaar of de beste subtopper van het continent. Dat was overzichtelijk. Toen ging het vertrouwde systeem echter op de schop. De toernooien om de Europa Cup I, de Europa Cup II en de UEFA Cup verdwenen in respectievelijk 1992, 1999 en 2009, daarvoor in de plaats kwamen de Champions League en de Europa League.

De Champions League werd een schitterend toernooi, waarin plaats was voor de landskampioenen en de subtoppers van de betere voetballanden van ons werelddeel. Dit miljoenenbal leverde veel meer mooie wedstrijden op dan de oude Europa Cup I, de gemiddelde voetballiefhebber kijkt nou eenmaal liever naar de nummers twee en drie van Engeland, Spanje en Duitsland dan naar de kampioenen van Albanië, Wales en IJsland. De UEFA Cup, die omgedoopt werd tot Europa League, werd echter het kind van de rekening. Het werd een willekeurige vergaarbak, een soort Europese Jupiler League die nergens meer voor stond. Wat ben je nou eigenlijk als je dit toernooi wint? Weinig meer dan de kampioen van alle clubs die te slecht waren om de Champions League te bereiken. In deze inmiddels veel te grote en onaantrekkelijke competitie kun je vandaag de dag bovendien clubs tegenkomen die niet eens meer subtoppers genoemd kunnen worden. In de grotere voetballanden is het ontlopen van het rechterrijtje al bijna genoeg voor Europees voetbal.

Ook de politieke ontwikkelingen in de jaren negentig pakten bepaald niet goed uit voor de Europa League. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië in 1991 en 1992 droeg enorm bij aan de stortvloed van onbekende Oostblokclubs die de Europa League bepaald niet aantrekkelijker maakten. Een dikke twintig jaar geleden leverden deze twee landen samen negen clubs aan de Europese toernooien. Inmiddels is de Sovjet-Unie opgedeeld in vijftien landen (waarvan er elf bij Europa horen) en Joegoslavië in zes landen, die gezamenlijk recht hebben op maar liefst 71 Europese tickets.

Door alle ontwikkelingen zijn de kwaliteitsverschillen tussen de Champions League en de Europa League immens geworden. De Europese programma’s van Ajax, PSV en AZ zijn veelzeggend. Dit seizoen komt de Amsterdamse landskampioen in de Champions League uit tegen drie aansprekende tegenstanders: Barcelona, AC Milan en Celtic, samen goed voor 22 Europese bekers en 84 landstitels. Intussen moet bekerwinnaar AZ het in de Europa League doen met PAOK Saloniki, Maccabi Haifa en Shakhter Karagandy: een Griekse subtopper en teams uit Israël en Kazakhstan, de nummers 69 en 132 van de FIFA-ranglijst. En vicekampioen PSV krijgt te maken met de Kroatische topclub Dinamo Zabreb, maar ook met Chornomorets Odesa en Ludogorets Razgrad. Mochten deze namen je weinig zeggen dan is dat niet zo vreemd: de eerste speelde drie seizoenen geleden nog in de tweede divisie van de Oekraïne, de laatste kwam acht jaar geleden zelfs nog uit op het vierde niveau van Bulgarije.

De grote clubs nemen de Europa League nauwelijks nog serieus. Je kunt het de èchte grootmachten die het in de weekenden op moeten nemen tegen Manchester United, Bayern München of FC Barcelona ook nauwelijks kwalijk nemen dat ze op een donderdagavond, voor een paar duizend toeschouwers, liever hun reservebank dan hun topspelers af laten rekenen met een Poolse, Roemeense of Noord-Ierse middenmoter.

En dat terwijl er makkelijk enkele maatregelen te bedenken zijn om de Europa League weer een stuk interessanter te maken. Laat de Champions League inkrimpen om zo meer echte toppers in de Europa League te laten komen. Of maak juist de Europa League kleiner, zodat er minder plaats is voor niet aansprekende clubs. Ruil het poulesysteem weer in voor ouderwetse knock-outrondes, dit voorkomt dat clubs (zoals PSV en AZ) nu al weten dat ze voor de winterstop sowieso geen aansprekende Europese tegenstander zullen treffen. Schaf die beschermde statussen af, die het nu bijna onmogelijk maken dat er in de poulefase al echte topwedstrijden te zien zijn. Of verdeel het deelnemersveld in drie regio's: Noordwest-, Zuidwest- en Oost-Europa. Je voorkomt dan te lange reizen waardoor de uitvakken leeg blijven en je bent verzekerd van meer derby's. Na de winterstop kunnen de beste deelnemers van elke regio dan alsnog tegen elkaar uitkomen.

De Europa League kan hoe dan ook niet blijven bestaan in z'n huidige vorm. Anders is het straks ècht een Europese Jupiler League. Met de beloftenelftallen van de grote clubs en steevast een paar duizend man op de tribunes.

PSV

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het stukje leest heerlijk weg, dus met je schrijfstijl zit het zeker wel snor! Je samenvatting van hoe het zover heeft kunnen komen zit ook als verhaal goed in elkaar. Het enige wat ik mis is écht nieuwe informatie of een prikkelende mening/stelling. Daarom vier sterren!

Mooi stukje, knap geschreven. ik moest een paar keer goed lezen wat er nou echt stond, maar dan klopte je zinsopbouw nog.

Alleen de jupiler league wordt voor mijn gevoel weggezet als een competitie waarin je niet wilt spelen, en waar kneuzen rondlopen. (mijn interpretatie niet jou woorden!) vind ik vrij respectloos tegenover de spelers in de Jupiler-league die hun leven keihard knokken om op dat niveau te komen. jij ben psv fan geworden, ipv van dat had je ook in emmen geboren kunnen zijn en emmen fan zijn geweest. dan had je niet op deze manier je stukje geschreven.

Ook mis ik echte informatie die nieuw is, ik lees meer een samenvatting van de situatie.

Daarom 2,5 ster, afgerond naar boven 3

25 september 2013 om 15:02

Bedankt voor je reactie.

Ik ben inderdaad PSV-supporter, maar ik ga soms ook naar FC Eindhoven en heb dit seizoen een paar wedstrijden van Jong PSV bezocht. Ik begrijp de charme van de Jupiler League dus wel. Maar we moeten niet doen alsof dit een mooie, glorieuze competitie is. De meeste clubs spelen wekelijks voor twee- à vierduizend toeschouwers en hebben het, alhoewel ze aanzienlijk meer trainingsuren maken, vriendschappelijk en in bekerwedstrijden toch heel erg moeilijk tegen de betere amateurclubs.

Er zijn inderdaad veel spelers in de Jupiler League actief die jarenlang hard hebben moeten knokken om het betaald voetbal te halen. Maar als je naar de gemiddelde Jupiler League-wedstrijd kijkt dan geloof ik niet dat die spelers dàt voor ogen hadden als einddoel. Geloof maar dat die allemaal maar één ding willen: zo snel mogelijk naar de eredivisie.

Ah, de UEFA-cup vond ik toch ook een mooi toernooi. Met leuke tegenstanders, aansprekende wedstrijden en inderdaad is de verandering naar de europa-leauge veel verpest.

Je geeft leuke informatie waarvan ik sommige dingen nog niet wist.

Een paar schoonheidsfoutjes, maar die kunnen altijd gebeuren.

Trouwens leuk dat er twee Ce's van Psv'ers zijn verschenen vandaag.

Hoeveel doelpunten hebben Park, Hiljemark en Depay bij elkaar in de competitie tot nu toe gemaakt? Als je dat hebt uitgerekend weet je je beoordeling .

Ik kan me heel goed vinden in je mening over de Europa League. Voor mij is het vrij onmogelijk om Eredivisie wedstrijden te volgen van PSV (ook mijn club) omdat we vaak op zaterdag spelen en ik dan moet werken en van ver moet komen. Ik ging regelmatig naar Europa League wedstrijden tegen o.a. Valencia, Dnipro en Napoli, maar zeker gezien de inzet van de speler voor de EL hebben me doen besluiten geen stap meer in het stadion te zetten totdat ze er weer zin in krijgen. Ook de prijzen zijn aan de hoge kant voor een kaartje, 25 euro voor een wedstrijd tegen een onbekende ploeg.. belachelijk. Zeker vergeleken met de prijs van het kaartje tegen AC Milan, vind ik dat de marketing afdeling zijn geloofwaardigheid in ieder geval heeft verloren.

Ontzettend goed stuk, leuk onderwerp en goede oplossingen! Hoop meer van je te gaan lezen!

Het aantal sterren dat je van mij krijgt, is het aantal wedstrijden dat Kevin Strootman voor PSV heeft gespeeld, gedeeld door het aantal spelers dat een team mag opstellen...

Geen enkele maal geef je aan dat PSV de wedstrijd met Ludogrets met 0-2 verloor. Veel te typisch artikel.

25 september 2013 om 17:30

De uitslag van die wedstrijd is in de context van dit artikel volstrekt irrelevante informatie.

25 september 2013 om 17:57

Jullie verloren met 0-2 van Ludogrets, in een halfleeg stadion, en jij dacht: 'shit, ik moet snel iets schrijven waardoor de Europa League irrelevant en kleinschalig lijkt, voordat iedereen weer PSV gaat bashen.' Weet niet waarom dat nou nodig was, jullie hebben net met 4-0 Ajax verslagen.

25 september 2013 om 18:27

Volgens mij ging deze CE toch echt niet over de uitslag van PSV - Ludogrets.
Dus ik weet niet waarom jij ineens begint over het feit dat hij niet vertelde dat PSV met 0-2 verloor. Hij schrijft gewoon over de Europa League in het geheel.

25 september 2013 om 18:42

Waarom is het zo belangrijk dat PSV-Ludogrets 0-2 is geworden. Dan had hij alle uitslagen, inclusief voorronde moeten neerschijven. Was je dan tevreden geweest? Vind het maar triest van je hoor.

25 september 2013 om 21:27

@drievijftwee:
Jammer dat je automatisch uitgaat van het negatieve. Ik heb dit stuk twee weken geleden al geschreven. Ik heb gewacht tot het definitieve toeschouwersaantal van PSV - Ludogrets bekend was en dit artikel direct daarna naar Voetbalzone gestuurd (en die hebben het dus vandaag pas geplaatst).

27 september 2013 om 00:33

Het is inderdaad niet belangrijk wat se uitslag is geworden. Wat wel belangrijk is is dat psv supporters zich te goed voelen voor de europa league, althans dat begrijp ik aan de lage toeschouwer aantallen. Ik ben dan ook van mening dat PSV-supporters het niet verdienen om hun club in de champions league te zien spelen. Jammer toch, zo een mooie club met zulk waardeloos publiek. (Wel hulde uiteraard voor de supporters die er elke wedstrijd zijn).

27 september 2013 om 12:34

Zo vreemd is het toch niet dat het publiek het af laat weten? Als bijvoorbeeld Ajax vijf jaar op rij Europa League zou moeten spelen en dan ook nog eens clubs als Ludogorets en Chornomorets zou loten, dan wil ik wel eens zien hoeveel mensen daarvoor naar de Arena zouden komen.

Goed stuk met een mooie schrijfstijl. Leest zeer lekker weg. Ook een leuk onderwerp met een zeer geschikte oplossing als het aan mij ligt.

5 sterren.

Een goede stuk en het leest lekker snel weg. Ik vind de Europa League ook maar niks. De Uefa Cup had veel meer aanzien en was ook veel leuker om naar te kijken/volgen!

Uitstekend stuk, het is ronduit crimineel wat er gebeurt met wat voorheen de Uefa cup was. In mijn herinnering was de Uefa Cup vaak zelfs sterker bezet dan de Europacup 1. Dat had ermee te maken dat teams die het jaar daarvoor kampioen waren geworden, het jaar daarop, in het Europacup 1 seizoen, afzakten in de competitie en clubs die Uefa cup speelden in dat seizoen kampioen werden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren