Gaat de slapende reus nu eindelijk ontwaken?

Dinsdag, 10 september 2013 om 16:49 door FRLdorp

Het is technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord niet gelukt om een talent voor een groot bedrag te verkopen voor het verstrijken van de zomerse transferwindow. Het gevolg hiervan is dat Feyenoord alweer geen geld heeft om (transfervrije)spelers aan te trekken. Een Otman Bakkal zou een welkome versterking zijn voor het middenveld van Feyenoord. Een top twee notering zou met Bakkal in plaats van Lex Immers een haalbaar doel zijn voor Feyenoord. Helaas is dit niet mogelijk door de al bovengenoemde reden tot ergernis van Ronald Koeman en de supporters. Feyenoord moet weer alle zeilen bijzetten en hopen dat topspits Graziano Pelle geen blessures oploopt om minimaal Europa League voetbal te bewerkstelligen.

Het wordt in mijn ogen als jarenlange seizoenskaarthouder nog één seizoen volhouden met beperkte middelen voor Feyenoord. De talenten en (ex-)Oranjeklanten zoals Bruno Martins Indi, Stefan De Vrij, Daryl Janmaat, Jordy Clasie en natuurlijk topspits Pelle moeten nog één seizoen maximaal presteren. Hopelijk kan Feyenoord dan eindelijk net zoals wat PSV en Ajax al jaren doen, minimaal 30 miljoen euro overhouden aan een transferperiode. De laatste acht a negen miljoen euro aan schulden kan worden weggewerkt en er kan een transferbudget van tien a vijftien miljoen euro om talenten met Eredivisieniveau en ervaring worden gemaakt. Met andere woorden Feyenoord kan weer beleid maken na tien jaar kommer en kwel.

Er zijn genoeg spelers met potentie op de Nederlandse velden die Feyenoord sterker kunnen maken. Bij Utrecht lopen twee hele goede jonge middenvelders die makkelijk het niveau van Feyenoord aankunnen. Yassin Ayoub en Jens Toornstra! Vooral Ayoub kan de positie van Clasie moeiteloos overnemen. Het is een echte nummer zes die zich makkelijk vrij speelt om aanspeelbaar te zijn voor de verdediging. Met Toornstra zou Feyenoord een goede jonge diepgaande rechtshalf in huis kunnen halen. Een middenveld met de punt naar achter zou ook Tonny Vilhena goed doen. Op dit moment loopt Vilhena vaak achter de feiten aan omdat Immers te veel balverlies leidt. Daarbij moet Vilhena teveel verdedigend werk opknappen in het huidige systeem met een middenveld met de punt naar voren. Bij een middenveld met de punt naar achteren zou Vilhena minder verdedigend werk als diepgaande linkshalf te hoeven verrichten. Een wisselwerking tussen Toornstra en Vilhena wie achter de spits verschijnt kan een hele goede optie zijn voor volgend seizoen.

Bij AZ lopen ook nog twee interessante spelers voor Feyenoord. De Scandinaviërs Marcus Henriksen en Mattias Johansson. De talentvolle alrounder Henriksen zou prima bij Feyenoord passen die de concurrentie kan aangaan met Toornstra en Ayoub. De snelle en wendbare jonge back Johansson zou een uitstekende vervanger zijn voor Janmaat! In het Hoge Noorden lopen ook nog twee toekomstige versterkingen. Ik doel op Richairo Živkovic en Hakim Ziyech. Beiden spelers zijn nog erg jong maar in mijn ogen zo talentvol dat Feyenoord ook daar zijn toekomstig transfergeld aan moet besteden.

Met de toplichting aan talenten waar Feyenoord nog veel meer gebruik van moet maken zoals Terence Kongolo, Jean-Paul Boëtius, Anass Achabar, Elvis Manu, Joey Sleegers en Vilhena en de bovengenoemde in mijn ogen versterkingen kan Feyenoord weer aanhaken bij de top! Al ruim veertig jaar lang kan Feyenoord zich geen stabiele topclub noemen maar eerder een kwakkelende subtopper. De gouden periode van 1960 tot aan 1976 met zes landskampioenschappen, drie bekers, een Europa Cup I, een Europa Cup II en de Wereldcup kan hopelijk de komende twee a drie decennia weer worden herhaald met een nieuw onderkomen.

De komende paar jaar moet Feyenoord echt laten zien dat de slapende nu reus eindelijk ontwaakt is!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door antonius)

Excuses voor de laatste zin....

Goed verhaal, ben het helemaal met je eens,hoop indd ook erg op Toornstra, iemand met n Feyenoord hart.

leuk stukje maar niet veel nieuws. Wij hebben gewoon niet de middelen om spelers te halen en al helemaal niet iemand zoals toornstra waarbij je toch moet denken aan een miljoen of 4/5. Dromen mag natuurlijk altijd maar het gaat gewoon niet lukken en zeker niet als we niet Europa in gaan.

Verder vind ik het wel goed geschreven en zeker 4 sterren waard.

Het is een prima stukje, het leest prima en ik kan geen fouten vinden.

Ik zit te twijfelen tussen 4/5 sterren, maar bij twijfel kies ik altijd het hoogste!!

Ik lees hier eigenlijk niet iets nieuws. Ik ben helemaal geen Feyenoord insider o.i.d. Maar jongens als Toornstra zijn gewoon niet haalbaar voor Feyenoord, ook niet als Feyenoord zijn schulden afbetaald. Alleen al de reden dat ze 10 miljoen voor die jongen wilden hebben (wat die echt niet waard is, maarja vraag en aanbod) zegt al voldoende over de haalbaarheid.

Daarnaast zie ik die 2 spelers van AZ ook niet zomaar naar Feyenoord gaan. Die gaan eerder naar PSV of Ajax, aangezien Feyenoord toch echt niet meer de topclub is die het jaren geleden was.

Aangezien het gramaticaal goed in elkaar zit, geef ik je toch 3 sterren.

11 september 2013 om 20:23

Ik ben het met je eens, vind het nogal een "wens is de moeder van de gedachte"-artikel. Begint al met de bewering dat het aantrekken van Bakkal een top twee notering haalbaar zou maken.. Dat is buitengewoon onwaarschijnlijk, de selectie van Feijenoord is daar in de breedte gewoon niet sterk genoeg voor. Daarna wordt er een theoretisch blik spelers opengetrokken die óf onhaalbaar zijn, óf nog niet hebben aangetoond Feijenoord verder te kunnen brengen dan ze nu zijn en die ook nog maar een heel specifiek gat in de Feijenoord selectie opvullen. Als jij er vanuit gaat dat de meeste dragende spelers verkocht gaan worden, wie gaat er dan in de spits staan wanneer je je hele transferbudget aan middenvelders en een verdediger hebt uitgegeven? Zonder de productiviteit en de zekerheid van Pelle heeft Feijenoord de afgelopen tijd laten zien niet veel meer dan een middenmoter te zijn. Een vervanger is er niet en gaat ook niet makkelijk te vinden zijn...

De enige hoop voor Feijenoord om op lange termijn een rol van betekenis te blijven spelen is structureel goed te blijven opleiden, díe spelers te blijven inpassen en daarmee de concurrentie in te halen/voorbij te gaan. Dat is overigens niet gek, want dat geldt niet alleen voor Feijenoord, geen enkel Nederlands team kan op lange termijn een concurrerend team bij middenmoters wegkopen...

Oh ja, hoe zit dat met sterren geven? Ik dacht aan twee...

13 september 2013 om 14:43

Met Bakkal heb je wel dubbel zoveel kansen om kampioen te worden. Jij bent waarschijnlijk geen Feyenoordfan en kijkt weinig Feyenoordwedstrijden, maar hierin zie ik altijd dat Immers op de juiste plek staat om een kans te missen. Toevallig heeft Bakkal dezelfde talent en kan hij wel scoren. Als Immers vorig jaar iets meer van zijn kansen had afgemaakt waren we 2e geworden. Dus waarom zou het niet kunnen met Bakkal?

Het team is ingespeeld en Pelle is er nog gewoon!

13 september 2013 om 17:37

Ik ben inderdaad geen Feijenoordfan, maar de club heeft de laatste jaren, vanwege alle jonge jongens en het realistische beleid wel sympathie bij mij opgewekt. Ik kijk dus graag wedstrijden van Feijenoord en zie inderdaad dat Immers een speler is die vaak goed staat, maar niet vaak die kans dan ook afmaakt. Hem vervangen voor een speler als Bakkal is een stap vooruit, maar niet zo groot dat ze daar zo veel sterker van worden. Het feit dat Immers vaak op de juiste plaats staat is immers evenzeer een kwaliteit als dat zijn afwerken een zwakte is, het is niet zo dat Bakkal daar ook zal staan (of ze wel allemaal in het kruis zal jagen). Daar komt nog eens bij dat Feijenoord te afhankelijk is van de aanwezigheid en vorm van de bepalende spelers. De selectie is niet breed genoeg om de vormdip van Clasie en Schaken op te vangen, of een mogelijke afwezigheid van Pelle te compenseren enz. in een seizoen krijg je altijd tegenslagen en die zijn vaak bepalend voor welke positie een club aan het einde inneemt. Zoals Feijenoord er nu voorstaat zijn ze niet voldoende in staat om die op te vangen om een top twee notering "een haalbaar doel" te noemen.

Ik denk wel dat je met spelers als Ayoub en die twee van AZ niet heel veel verder zult gaan komen. van Steenvoorden speeld nu bij FC Dordrecht erg goed en ik denk dat je die makkelijk zou kunnen plaatsen op de positie die jij hebt vervult met Ayoub.

Daarnaast zie ik liever geen jongens van Eredivisie niveau maar jongens met talent die uit eigen opleiding komen of als we die daar niet hebben aangekocht worden. Een speler als Ayoub is op dit moment nog wat te laag en er zou dan bijvoorbeeld gekeken moeten worden naar intressante spelers uit andere competities, niet te veel maar 2 á 3 spelers uit het buitenland moet geen kwaad kunnen. Zolang we maar niet gaan zeggen dat het uit eigen opleiding komt.

11 september 2013 om 11:03

In mijn clubexpert schetste ik het beeld dat in de zomer van 2014 bijna alle dragende spelers verkocht kunnen worden. Van Geel is vaak goed in het verkopen van spelers voor grote bedragen. Spelers als Pelle, Janmaat, De Vrij, Indi, Clasie en Schaken moeten toch minimaal 30 miljoen euro bij elkaar opleveren.

Je kan niet alle bovengenoemde spelers vervangen door eigen talenten. Daarbij zit er in de huidige A selectie weinig spelers die het niveau aankunnen. De B lichting daarentegen is wel erg sterk.

Spelers als Ayoub, Toornstra, Henriksen en Johansson zijn talentvol, jong en hebben al meerdere jaren in de Eredivisie gespeeld. Met een aankoopbudget van 20 miljoen moet je toch wel minstens 3 van deze spelers kunnen halen.

Onbekende spelers uit het buitenland halen is een te grote gok voor Feyenoord. Daarvoor is Feyenoord financieel gezien nog niet stabiel genoeg.

11 september 2013 om 12:05

Ik weet dat je niet iedereen kunt vervangen door jeugd, maar grotendeels moet Feyenoord wel blijven voortborduren op het succes wat er nu is. En dat betekend dus invullen met eigen jeugd tot op zekere hoogte, en dan hebben we het wel over een groot deel van de selectie. Dat is ten eerste beter voor Feyenoord zelf, geen uitgave aan transfergelden en later misschien wel geld uit transfers.

Daarnaast zie ik liever spelers die gewoon aantoonbare verbeteringen kunnen brengen in de selectie en niet de spelers die zich nog moeten ontwikkelen. Je kunt er wel een aantal tussen hebben, zoals Kongolo, Manu of Achahbar bijvoorbeeld, maar je moet ook spelers hebben als Pelle. Spelers die je vanaf dag 1 aan ziet dat het een verbetering is. Je kunt namelijk niet op een team bouwen waarin echt allemaal talenten staan die geen ervaring hebben. De ervaring van de spelers uit jouw lijstje is eigenlijk te weinig om ze een ervaren speler te noemen in mijn ogen. Toornstra heeft de meeste wedstrijden(die zie ik graag komen overigens) maar die andere twee van AZ spelen nog maar net een jaar bij AZ. Ayoub is dan nog een talent van 19 jaar, maar heb ik ook nog geen geweldige dingen zien doen.

Daarnaast is een budget van misschien 15 miljoen genoeg om spelers uit het buitenland te halen die nog geen half miljoen kosten maar wel potentie hebben. Singh bijvoorbeeld wist vorig jaar niet te overtuigen en is in vele ogen als afgeschreven, maar 1 jaar is een te korte periode om iemand in te kunnen schaten over hoe hij zich ontwikkeld in de toekomst. Zulke spelers zou je gewoon een stuk of 3 in de selectie van moeten hebben. Ze lopen overal in het buitenland.

Maar even over een aantal punt. Als je spelers gaat halen die jij nu eventjes heb uitgelicht als potentiele goede aankopen gaat halen als Feyenoord zijnde, denk ik niet dat je een stap dichterbij de titel gaat zetten of een stap dichter bij plaatsing voor de groepsfase voor Europa of CL. Zou je dan niet een paar spelers moeten halen die richtig de 30 gaan en al een aantal Europeese wedstrijden op naam hebben. Een type speler als Schaars of Dirk Kuyt zou daar een goede oplossing voor zijn in mijn ogen. Schaars heeft nu dan bij PSV een contract maar er lopen er nog wel meer rond die over een jaar wegmogen, misschien niet Nederlands maar dat geeft niet.

11 september 2013 om 19:40

Welk succes is er dan? Als je twee jaar lang bij de top drie staat zonder Europees groepsronde en geen prijzen pakt noem ik geen succes.

Iedereen weet dat de scouting van Feyenoord in het buitenland dramatisch is. Dat zien we ook weer terug aan Singh die voor drie ton is binnengehaald. De kans dat jonge talentvolle jongens van Utrecht, Az, Heerenveen en Groningen slagen is veel groter dan bij spelers uit het buitenland.

Feyenoord heeft de afgelopen jaren met talent en matige aankopen (op Guidetti, Pelle, Bakkal en Janmaat na) de top drie gehaald. De talentenfabriek van Varkenoord blijft produceren. Alleen nu kan Feyenoord eindelijk in de situatie komen dat daar van in financiële zin daar gebruik van maken(profiteren). Met ruim dertig miljoen euro kan je eindelijk de restschuld afbetalen en een groot bedrag reserveren in talentvolle(duurdere) spelers uit de subtop. Spelers als Ayoub, Toornstra, Henriksen, Johansson etc. Deze spelers kunnen wel wat toevoegen aan het spel van Feyenoord en kunnen later weer voor veel geld doorverkocht worden in plaats van Immers, Vormer, Goossens en verhoek.

Dat is het verschil wat Feyenoord in de komende jaren een prijzen pakkende club kan gaan maken. Dat probeer ik duidelijk te maken met mijn Ce!

13 september 2013 om 07:08

Frappant je denkt dat ayoub, toch geregeld basisspeler bij Utrecht en nl o-19, het niveau niet aankan. Maar die gozer van Dordrecht wel?

Ben benieuwd. Van Geel is heel goed met verkopen maar juist dramatisch met inkopen. Volgens mij is er iets van 7 ton voor Immers betaald en 4 ton voor Singh. Tja, Feijenoord had dat ook voor 1 speler kunnen halen zoals Toornstra. Je had dan gewoon een goed middenveld en team gehad waarmee je om het kampioenschap zou kunnen spelen.

Gelukkig komen er weer veel goede talenten aan zodat we niet super veel hoeven te kopen maar het belangrijkste vind ik ook dat we middelmatige spelers kwijt raken. Dat is namelijk ons probleem. Het niveau moet omhoog en dat kan haast niet met spelers zoals Immers en Verhoek.

Er zit genoeg talent in de huidige groep om daar over een jaar of twee jaar een talent of twee voor een fors bedrag te kunnen verkopen. Boetius, BMI en Janmaat gaan gewoon samen 20 miljoen opleveren. En dat is een prima bedrag om schulden af te betalen en te beginnen met bouwen.

Je rept in het laatste gedeelte over de toplichting die eraan schijnt te komen, nadat je daarvoor een blik vol spelers wil opentrekken van buitenaf. Ik denk dat Feyenoord prima bezig is, met de uitzondering op Mathijsen, dat is een belachelijk dure miskoop. Immers is ook geen topaankoop gebleken. Voor de rest moet Feyenoord zich juist richten op spelers als Boëtius, Vilhena, Kongolo, enzovoorts, om die beter te maken. En daarna kan er eventueel gekeken worden naar 1 of 2 gerichte aankopen. Feyenoord heeft het geld niet om die stapel spelers die jij aanhaalt te gaan kopen.

11 september 2013 om 19:44

Ik schets ook het beeld dat er komende zomer veel spelers weg kunnen gaan en eindelijk een groot bedrag gaan opleveren. Met de zes grote talenten die er zijn kan je geen prijzen winnend team van maken. De rest van de selectie blijft middelmaat met jongens als Immers, Vormer, Mathijsen, Goossens, Verhoek, Te Vrede...

Feyenoord kan nu eindelijk zijn restschuld van acht a negen miljoen wegwerken. Komende zomer moet Feyenoord in de talenten van de subtop investeren die al een paar jaar Eredivisie hebben gespeeld. Die spelers kunnen Feyenoord weer verder helpen qua spel en kunnen geld opleveren. Kijk maar naar Psv met spelers als Strootman, Mertens en Lens!

Ik denk dus niet dat er spelers van AZ naar Feyenoord zouden willen gaan. Sportief gezien (dat kunnen we nu wel stellen) staat AZ gewoon hoger als Feyenoord. AZ heeft bijvoorbeeld 40,462 UEFA-coëfficientpunten, waar Feyenoord er maar 12,462 heeft. En ja, die gaan maar over de afgelopen 5 jaar, en Feyenoord heeft een 'grotere historie', maar je weet zelf ook wel dat dat spelers over het algemeen helemaal niets uitmaakt (uitzonderingen daargelaten).

Feyenoord is gewoon een subtop club, eentje waar ze een keer in de zoveel tijd meedoen om het kampioenschap, net zoals AZ dus.

Daar wil ik Feyenoord niets mee tekort doen, het blijft een mooie club in mijn ogen, maar zeker geen verbetering ten opzichte van mijn club.

12 september 2013 om 11:00

Feyenoord is in potentie een topclub en dat heeft de club al in het verleden bewezen. Volgens mij is Feyenoord de afgelopen twee jaar boven Az geëindigd. Mede door de enorme schuldenlast heeft Feyenoord niet kunnen presteren in Europa. Op het moment dat Feyenoord weer schuldenvrij is en de talentenfabriek van Varkenoord blijft produceren kan Feyenoord weer naar het niveau van tussen 1999 en 2003 groeien.

Als Feyenoord genoeg geld vangt voor de bovengenoemde spelers in mijn CE mits een goede ranking dit seizoen is het niet uit te sluiten dat spelers van Az graag naar Feyenoord willen komen.

12 september 2013 om 17:29

In potentie is vrijwel iedere club in Nederland een topclub, dat Feyenoord dit in het verleden was dat maakt niet uit.

Feyenoord stond dan de laatste twee seizoenen boven AZ, dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat AZ in 2009 bijna failliet was gegaan en langzaam maar zeker al zijn belangrijke spelers moest ditchen.

Sowieso heb ik het altijd vreemd gevonden dat Feyenoord überhaupt in de schulden terecht is gekomen. Hoe kan een 'topclub' die zoveel geld heeft verdiend zo hard terug vallen?

12 september 2013 om 18:03

Feyenoord is altijd volksclub nummer 1 geweest qua toeschouwers. Anders stond er niet al een stadion van 60.000 man in 1936. Daarom zal zeker qua sponsoring Feyenoord zeker in een nieuw stadion meer kunnen verdienen dan clubs als Az en Twente.

Het is heel simpel waarom Feyenoord in de schulden is gekomen. Na het Europacup succes van 2002 moest Feyenoord weer kampioen worden van Nederland. Alleen wou Jorien van den Herik niet de contracten(salarissen) van bepalende spelers zoals Tomasson, Van Hooijdonk, Emerton, Ono, Kalou etc.

Het gevolg was dat ze spelers een jaar later bijna allemaal vertrokken waren zonder dat Feyenoord er wat voor ving. Het aantrekken van spelers was ook niet helemaal goed gegaan. Jongens als Lurling, De Nooijer, Bombarda konden het niveau niet omhoog krikken. Daarbij werd toptalent Van Persie helemaal verkracht door Van Marwijk.

Tijdens seizoen 2002/2003 en 2003/2204 werd Feyenoord teleurstellend derde en werd de achterstand sportief gezien met Psv en Ajax steeds groter. Voor 2004/2005 werden Gullit en Wotte aangesteld om Feyenoord weer kampioen te maken. Er werden tientallen spelers aangetrokken uit alle hoeken van de wereld waarvan geen 1 goed genoeg was voor Feyenoord. Het resultaat was er niet met een teleurstellende vierde plaats. Daarna kwam Feyenoord zwaar in de problemen omdat er bijna 70 contractspelers op de loonlijst drukte. De transfergelden van Kuyt en Kalou konden niet worden herinvesteert in nieuwe spelers omdat er leningen waren afgesloten om dat enorme spelersbestand te kunnen betalen. Uit eindelijk werd Feyenoord zevende in seizoen 2006/2007 en toen was Feyenoord sportief en financieel failliet. Onze slimme Bosz kwam Feyenoord redden met de talentenpools. Investeerders de huidige VVF kwamen met tientallen miljoenen over de balk. Talenten zoals Hofs, De Guzman, Greene, Vlaar en nog een paar werden onder die talentenpools ondergebracht.

Al die miljoenen werden gebruikt om ervaren krachten zoals Makaay, Gio, De Cler, Landzaat etc.... te halen om meteen kampioen te worden. Helaas lukte dat weer niet mede door blessures. De talenten zoals Greene, Hofs, De Guzman en Vlaar konden nooit helemaal doorbreken door blessures. Daarom hebben deze spelers nooit de tientallen miljoenen oplevert waar wel van uit was gegaan. Feyenoord zat dus langdurig vast aan dure ervaren krachten en er waren geen talenten meer die meteen veel geld konden opleveren. Na twee jaar was de schuld al ruim 40 miljoen door leningen...

Dat is het grote wanbeleid verhaal van Feyenoord van de afgelopen 10 jaar...
Hopelijk heb ik je hier voldoende mee geïnformeerd...

12 september 2013 om 23:18

Ah, eindelijk een goed overzicht. Waarvoor dank.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7478
2.PSV7466
3.Feyenoord5628
4.AZ5222
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller3011
S. LarssonAanvaller296
R. van PersieAanvaller2315
N. JørgensenAanvaller225
J. BijlowDoelman160
K. VermeerDoelman140
Eric BotteghinVerdediger182
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zaterdag 20 april
Manchester City kampt met een ontevreden selectie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren