'Ajax is de buurman, rivaliteit is groot, het betekent iets voor de mensen'

Zaterdag, 10 augustus 2013 om 00:25Daniel Cabot Kerkdijk

/

AZ moest de Johan Cruijff Schaal aan Ajax laten, maar komende zondag krijgt het team van Gertjan Verbeek een kans om zich te revancheren. De landskampioen komt op bezoek in Alkmaar, waar men nog steeds teleurgesteld is over hoe de club uit Amsterdam erin slaagde om een 2-0 achterstand om te zetten in een 2-3 zege.

"We hadden twee weken geleden de 2-0 voorsprong niet weg mogen geven in de Johan Cruijff Schaal", erkent Aron Jóhansson in gesprek met RTV Noord-Holland. "Ajax is de buurman, de rivaliteit is groot. Het betekent iets voor mensen in Alkmaar."

Jóhansson is van mening dat AZ iets defensiever moet gaan spelen dan normaal. "Dan kunnen we via een counter wat doen", stelt de aanvaller. "We moeten in balbezit weten wat we willen. Winnen we hebben we drie punten en zijn we van de nul af."


Poll

Wat wordt AZ-Ajax zondag?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door gerritvooijs)

Een zege voor Ajax lijkt voor de hand te liggen. Echter als AZ weer zo verdedigend speelt als in de finale van de JC schaal dan is er idd wat mogelijk uit de counter zoals toen ook zichtbaar werd. Toch denk ik dat Ajax deze keer toch aan het langste eind trekt. Als Ajax hun 'normale' niveau kan halen dan winnen ze hier wel. Duimen maar dus!

Ik zeg 1-2 voor Ajax

Nog defensiever, Ajax moet zich voorbereiden en snel Gerrard lenen voor een wedstrijd want afstandsschoten moeten het gaan doen.

10 augustus 2013 om 00:39

Laat Toby het dan maar proberen.. die schiet ze er ook fraai in

Of zo'n lekkere beauty van De Jong.

10 augustus 2013 om 00:47

een lekkere beauty van de jong. Nounou

10 augustus 2013 om 00:49

Hoe bedoel je Gerrard?

10 augustus 2013 om 00:56

Die heeft geweldige afstandsschoten

10 augustus 2013 om 11:04

Ik prefereer, C Ronaldo en Bale.

10 augustus 2013 om 12:13

Ik vind anders de vrije trappen van Eriksen opvallend goed en gevaarlijk de laatste wedstrijden. Het is alsof hij de hele zomer geoefend heeft op het nemen van vrije trappen.

"we hadden de twee nul voorsprong niet mogen weggeven" Ajax had het natuurlijk nooit twee nul moeten laten worden.... En Tja als ajacied die in de buurt van alkmaar woont ja het leeft bij de mensen en de haat naar Ajax is behoorlijk groot.

10 augustus 2013 om 00:47

Vind ik wel meevallen... Ik woon in Uitgeest en veel mensen die ik ken die voor AZ zijn, zijn uiteindelijk ook wel tevreden als Ajax met 3 punten weg is gegaan uit Alkmaar.. Natuurlijk niet allemaal... Maar veel mensen zijn 'voor' AZ omdat het de club uit de buurt is maar hechten weinig waarde aan de uitslag

10 augustus 2013 om 10:11

Precies ik kom uit Beverwijk en zo goed als iedereen is hier voor Ajax, maar niemand heeft wat tegen AZ, en er word ze veel gegund

Van rivaliteit is alleen van de kant van AZ sprake, zoals je wel vaker bij Ajax (ado, Utrecht, Groningen etc.). De enige rivaal van Ajax is Feyenoord.

10 augustus 2013 om 01:16

Feyenoord is al heel lang geen rivaal meer van ajax. Psv is de rivaal nu.

10 augustus 2013 om 01:19

Thegamer01. Dan ben jij geen supporter. PSV is nooit rivaal geweest. Niet van Ajax en niet van Feyenoord. De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord is alleen verdwenen, haast, omdat de agressiviteit minder is tussen supportersgroepen. Nederland kent geen rivaliteit meer. Alleen bij Feyenoord-ajax zie je het nog terug, enigszins.

Den Haag, Utrecht en PSV mogen Ajax niet. NAC en Twente mogen Feyenoord niet.

10 augustus 2013 om 01:44

Dus jij wil zeggen dat vitesse en nec geen echte rivaliteit is?

10 augustus 2013 om 08:32

Ik denk dat jij dan de rivaliteit tussen die van ADO en Ajax en Utrecht en Ajax onderschat. Misschien op sportief niveau wat minder, maar voor supporters zeker wel. Zelfde geld inderdaad voor Vitesse - Nec, of willem 2 - Nac, Willem 2 - Den Bosch, en ga zo maar door. Ik hoorde laatst dat er in het noorden ook enige rivaliteit heerste met die 3 clubs daarzo, en dan tussen heerenveen en Cambuur het meest.

10 augustus 2013 om 11:25

Feyenoord geen rivaal meer?? Man PSV mag van mij de Champions League winnen en Feyenoord degraderen naar de Jupiler Leaue maar Feyenoord blijft voor altijd ons grootste rivaal...

10 augustus 2013 om 12:24

@broederschap

"de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord is alleen verdwenen, haast, omdat de agressiviteit minder is tussen supporters-groepen. Nederland kent geen rivaliteit meer. "

Beetje een vreemde opmerking aangezien je Ajax, Feyenoord, Utrecht en ADO supporters-kernen echt niet bij elkaar hoeft te zetten. Dat geldt trouwens ook voor Heracles, Twente, Groningen, NEC en Vitesse.

10 augustus 2013 om 12:20

Duidelijk dat je niet met zo veel verstand praat als je Avatar

Als je de supporters-wereld een klein beetje kent, dan moet je toch ook weten dat onder de vastere supporters van Ajax de rivaliteit en beleving rondom wedstrijden tegen Ado, Utrecht en Feyenoord specialere wedstrijden zijn dan bijvoorbeeld tegen Psv. Psv is alleen een sportieve rivaal.

Voor een jc schaal was het toch ook counter tactiek. Willen ze nog erger counteren ofso

Ik hoop op een mooie overwinning voor Ajax, dan heb je toch weer één van de lastigste uitwedstrijden van het jaar gehad. Toch ben ik er verre van zeker van, vind dat az zich op papier heeft versterkt ten opzichte van vorig jaar, in verdedigend opzicht natuurlijk vooral. Ik hoop dan maar dat deze op papier prima selectie haar kwaliteiten pas vanaf volgende week toont. Ik verwacht overigens een spannende 2-2.

Ik verwacht een gretig AZ met zeer veel druk en agressiviteit.
Ze hebben iets goed te maken en met het publiek erachter is alles mogelijk.
Ik persoonlijk verwacht dat het een hele leuke wedstrijd word en dat Ajax het zeer moeilijk gaat krijgen.
Ik zeg een gelijkspel 2-2

10 augustus 2013 om 12:27

Ik zou niet weten waarom Ajax het moeilijk zou gaan krijgen. Ajax is denk ik gewoon echt te sterk voor teams als AZ. Ik denk trouwens dat Ajax op dit moment te sterk is voor elke Nederlandse club, maar dat neigt weer naar arrogantie

Ik ga toch uit van een makkelijke overwinning voor Ajax. Ik vraag me af wie moet het doen bij az om Ajax te nekken. Vorig jaar hadden ze nog een maher en een altidore. Nu kan het gevaar komen van Beerens aangezien blind het altijd wel moeilijk tegen hem heeft. Het middenveld begrijp ik niks van. Bruikbare spelers hoor maar je mist een echte nummer 10 vind ik. Overtoom lijkt me geschikt maar dan moet hij eerst zijn niveau weer halen, Martens kan het ook. Verder ben ik nog niet zo onder de indruk van Johansson. Misschien heeft hij jullie overtuigd, maar mij heeft hij nog niet mogen overtuigen. Ajax is wel gevaarlijker op het middenveld en met Fischer en Sigi ( al moet hij wel zijn niveau halen) ik ga uit van een 1-3

of het makkelijk wordt voor ajax, dat betwijfel ik ten zeerste, maar hoop weer op een overwinning van ajax. geweldig toch, terug komen van 2-0

10 augustus 2013 om 11:25

Was geweldig ja! erg knap, met een eigen doelpunt en een blunder van de keeper.

10 augustus 2013 om 11:36

ja enne, gebeurde bij ons toch ook

Ajax wordt per wedstrijd wee beter en heeft haar les van geleerd laatst tegen AZ in de Arena.
Meedogenloos verdedigen, scherper in de passing én meteen meeverdedigen zal het vast te houden motto zijn.
Voetballend is de ploeg stukken sterker, fysiek en qua lengte niet.

Het zal minder warm zijn morgen en dat is sterk in het voordeel van de Amsterdammers.
Aanvallen is nog altijd stukken moeilijker dan verdedigen.
Az zal iets meer aan voetbal toekomen rond de middenlijn. Dan gaat Ajax druk zetten om snel in de vrije ruimtes te kunnen toeslaan.

Ajax is zich terdege bewust van het belang in deze heel lastige beginfase met alleen maar sterke tegenstanders geen punten te willen laten liggen.
Volgende week Feyenoord thuis, dan Heerenveen uit....pittige klussen die geklaard moeten worden.

10 augustus 2013 om 08:45

Ik heb toch wat meer vrees voor AZ uit dan Feyenoord thuis als ik eerlijk ben. AZ zal feller zijn dan een paar weken terug en Ajax is (natuurlijk) nog niet in topvorm. Kwalitatief zijn we beter maar met al die ruimte in de rug hoeft de verdediging maar 1 keer niet op te letten en je bent gezien. Feyenoord wordt, denk ik, gewoon van het kastje naar de muur gestuurd en puur op voetballende kwaliteiten lam gelegd.

10 augustus 2013 om 13:30

Hoezo is Ajax niet in topvorm. Roda had op 10 minuten na helemaal niets te vertellen tegen Ajax. ja, ze hadden kunnen scoren, maar daarmee was Ajax niet per definitie in de problemen gekomen.

10 augustus 2013 om 17:53

De competitie is net begonnen dus Ajax kan nog niet in topvorm zijn, dat lijkt me toch vrij logisch. Aangezien Ajax 70 procent balbezit zal hebben en de ruimtes klein zullen zijn komt het aan op details, die moeten nog wat verder worden ingesleten. Je geeft zelf al aan dat Roda had kunnen scoren, dat is precies waar mijn vrees voor de wedstrijd van morgen zit. Al is vrees misschien een groot woord, maar liever zie ik Ajax geen grote kansen weggeven. Met een beetje slimme spits had Roda er gewoon 2 ingelegd.

@gert-jan Verbeek: Volgens mij ziet iedereen Ajax als buurman

Ik denk ook dat Ajax deze wedstrijd gaat winnen. AZ is aanvallend gezien een stuk zwakker geworden en is ook nog aan het zoeken. ik denk dat Verbeek de 0 zal koesteren en gaat proberen via een tegenstoot Ajax pijn te doen. Ik hoop natuurlijk dat Ajax deze wedstrijd naar zich toe trekt want dan ga je met meer zelfvertrouwen richting de klassieker. als alles dan volgens plan verloopt heb je 9 punten na 3 wedstrijden en dan heb je al 2 zwaardere tegenstanders gehad.

Ik zie liever de klappers dan van die doorgesnoven ventjes van 410. Die in hun bekertje pissen en het over andere heengooien. Az-ers hebben geen hekel aan ajax maar aan ajaxcieden

10 augustus 2013 om 09:49

Maar dat is toch niet stoer man! Je hebt een capuchon nodig, en tattoo's, en je moet boos kijken en veel schelden. En natuurlijk je gasten beledigen en bedreigen, ook families met kinderen. Nee, geef mij AZ maar inderdaad.

Als Ajax gewoon goed hun spel speelt, moet AZ geen probleem zijn om van te winnen. Maar niet te snel onderschatten, want AZ heeft een paar aardige voetballers, en een goede keeper.

Het zou een wonder zijn als AZ een punt zou overhouden aan deze wedstrijd. Er is dankzij onze blinde trainer zoveel onbalans in het elftal, mensen staan op elkaars positie en die stugge man ziet het niet. Daarbij zijn Elm en Gudmundsson, de slechtste spelers in de Eredivisie, verzekerd van een basisplaats omdat ze zo goed trainen en een geweldige mentaliteit hebben. AZ heeft gelukkig wel de matige Avdic gekocht, die kan met zijn lengte mooi alle voorzetten binnen koppen die Gudmundsson en Beerens richting de cornervlag trappen. Ik gok op 0-4.

10 augustus 2013 om 13:33

Hoezo? AZ voetbalt toch best aardig onder Verbeek? Ok, tegen Heerenveen was niet best, maar tegen Ajax speelde AZ prima. En volgens mij heeft AZ vorig seizoen best leuk voetbal laten zien.

10 augustus 2013 om 18:30

Onder Verbeek voetbalt AZ al anderhalf jaar slecht. Hij doet aan vriendjespolitiek, zet spelers op elkaars positie, zijn wisselbeleid is dramatisch en tactisch snapt hij er niets van. Beerens zou 100 uur per week op een voorzet moeten trainen in plaats van het krachthonk. Verbeek bemoeit zich met alles en iedereen terwijl hij zelf wanprestaties levert, hij had allang ontslagen moeten worden.

Volgens mij speelde jullie al aardig defensief. Maar goed, dat is wel de manier om het ajax moeilijk te maken. Het is overigens wel kansloos, maarja je moet wat om te winnen.

Ik denk dat een groot deel van Nederland niks heeft met AZ. AZ straalt niks uit, hebben de pech wat met Scheringa gehad te hebben en die club leeft een stil leven. Ajax leeft in heel het land en wordt ook door velen verafschuwd maar Ajax is een topclub van Nederland en die club ademt voetbal. On: Ik denk dat Ajax gewoon beter is maar dat je nooit een uitslag kunt voorspellen als het verschil niet zo heel groot is. Dus kan er van alles gebeuren als AZ zijn beste spel speelt en het bij Ajax wat minder loopt. Ik ben in ieder geval voor de Amsterdammers...

10 augustus 2013 om 12:34

En wij gunnen jullie de 3 punten in Ehv! mooi dat er een keer iemand niet anti is en Ajax niets gunt

Maakt mij geen drol uit hoe az speelt, 3 punten van ajax pakken is altijd mooi, dan maar met countervoetbal, maakt mij niets uit.

Mooi dat de spelers dit ook beseffen.

10 augustus 2013 om 19:56

Precies, hoe maakt niet uit, als er maar niet verloren wordt. Ik zeg betonvoetbal: naar mate de tijd verstrijkt wordt Ajax nerveuzer want het wil geen puntenverlies.
AZ is met 1 punt ook al dik tevreden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

116 fans
Coach, 58 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren