Na 40 komt 41

Het is momenteel 18 juli 2013, een dag die ons, net zoals de gehele week eigenlijk, lekker weer biedt in het diepe zuiden. Vanzelfsprekend lig ik dan ook op mijn balkon te genieten van het zonnetje. Plotseling hoor ik in de verte het nummer Vergeate van Rowwen Heze en het is een soort automatisme voor mij om dit liedje te linken aan de club die al 40 jaar onafgebroken Eredivisie heeft gespeeld, nog nooit degradeerde uit de Eredivisie en die mij zo dierbaar is: Roda JC. Ik denk nogmaals terug aan het afgelopen seizoen en natuurlijk blijven mijn gedachten steken op één specifieke datum die ik opnieuw herleef: 26 mei 2013.

/

Het lied Earthquake galmt al vroeg door mijn kamer, waarna ik ontwaak uit mijn slaap. Ik stop met een druk op de knop mijn weklied en werp een blik uit mijn balkonraam. Het is een grijze en regenachtige dag. Hopelijk zal dit geen voorbode zijn voor later vandaag, want ik realiseerde me maar al te goed wat me te wachten staat. Ondanks dit ben ik nog vrij nuchter en voel ik mij goed. Ik sta op en kijk naar rechts, daar waar zich een prikbord met verschillende historische wedstrijdkaartjes en krantenartikels bevindt, zo ook die van Roda JC - AC Milan. Wat zou het toch zonde zijn als het vanmiddag mis zou gaan, bedenk ik me. De club heeft zoveel meegemaakt! Na de dagelijkse ochtendtaferelen sta ik om 14:00 voor het Parkstad Limburg Stadion en denk ik met gemengde gevoelens na over de uitwedstrijd in Rotterdam. Ik weet dat Roda in het eigen stadion sterk is, maar toch blijft de angst voor een uitdoelpunt van Sparta aanwezig door de 0-0 van drie dagen geleden. Het is en blijft gewoon erg link. Een goede vriend van mij arriveert en we gaan naar binnen. Ik voel de gezonde spanning langzamerhand komen.

Het eerste fluitsignaal heeft geklonken en meteen is het Guusje Hupperts die met zinderend stoorwerk de verdediging van Sparta aan het werk zet. Natuurlijk geeft dit mij en de 17.000 andere supporters meteen al hoop op een goede afloop. Na een kwartier merk ik echter dat Roda de voortvarende start maar moeilijk een vervolg kan geven. Het oogt slordig en angstig en Sparta kruipt langzamerhand wat meer uit haar schulp. Het uitdoelpunt waar ik zo bang voor was, valt dan ook na zo’n 25 minuten spelen na alweer slordig balverlies van Roda. Heel veel woorden en emoties gieren door mijn lijf terwijl ik een snelle blik werp op de feestvierende Spartanen aan mijn linkerzijde. Boosheid en teleurstelling zijn de beste verwoordingen van mijn gevoelens na dit makkelijk weggegeven doelpunt door weer zo’n stommiteit. Sparta heeft nu wat het wil en zal zich nu nog meer concentreren op het verdedigen, besef ik me. Roda creëerde al zo weinig toen het nog 0-0 was, laat staan nu. Ik had gehoopt op een snel doelpunt voor ons, maar in plaats daarvan staan we nu met de rug tegen de muur.

Na vijftien minuten lang alles op een rijtje te hebben gezet, beginnen we met frisse en goede moed aan de tweede helft. Ik weet al zeker dat deze mij heel lang bij zal gaan blijven. Of dit in negatief of in positief opzicht zal zijn, is wel nog de grote vraag. Met veel zenuwen kijk ik naar het spel en zoals verwacht zie ik een Roda dat uit man en macht aanvalt en een Sparta dat uit man en macht verdedigt. Sparta is pijnlijk genoeg het succesvolst, aangezien Roda er maar niet doorheen komt. Roda voetbalt, krijgt amper kansen en tegelijkertijd besef ik dat de tijd begint te dringen en de degradatieangst groter wordt. Frank Demouge is inmiddels, tot groot plezier van mij en vele anderen, ingevallen, maar ook de bonkige publiekslieveling kan voetballend niet zijn stempel drukken op het spel, mede door zijn blessure. Rond de zeventigste minuut begint de wanhoop langzaam toe te slaan en zie ik het gewoonweg even niet meer zitten, totdat Demouge een vrije trap versiert op een prachtige plek voor een linkspoot en laten wij die nu net hebben. Met een zinderende trap van Fleddie geeft hij niet alleen zijn team een enorme boost, maar ook het stadion en alles wat Roda een warm hart toedraagt. Iedereen gaat uit zijn dak; het kan verdomme nog! Nog achttien minuten!

Ik zie een herboren Roda en met vol enthousiasme moedigen we de koempels nog maar eens aan, hopende op die enorme bevrijding. Roda valt aan, krijgt kansen maar verzilvert deze maar niet. Je kunt duidelijk voelen dat de adrenaline onder de supporters een ongekend hoogtepunt aan het naderen is. Inmiddels zitten we alweer in de 88e minuut als Danilo bal nummer 100 naar voren pompt. Na een fikse strijd om de bal wordt Sanharib Malki onreglementair van zijn sokken gelopen, wat resulteert in dé vrije trap. U leest het goed, dé vrije trap. Het is de 90ste minuut als Fledderus klaarstaat om het nog een keer te proberen. Dit moment zal ongetwijfeld het verschil tussen Eredivisie en Jupiler League betekenen, beseffen wij ons maar al te goed op de tribune. 17.000 hoopvolle en zenuwachtige blikken, waaronder die van mij, focussen zich op de aanloop en het schot van Fledderus……….

Want drin is drin en jool is jool; zal miech ejaal zieë wie ze vool, want drin is drin en jool is jool; zal miech ejaal zieë wie ze vool, gooooooooooooooooooooooooooooaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal!!!

De vertrouwde goaltune heeft nog nooit zo mooi in mijn oren geklonken. Het hele stadion is in extase. Iedereen vliegt elkaar in de armen, zelfs mensen die elkaar niet kennen juichen alsof ze al dertig jaar beste vrienden zijn. Terwijl ik zie dat de spelers uit vreugde alle kanten oprennen en Fledderus met plezier een gele prent ontvangt voor het uittrekken van zijn shirt, krijgen we op de tribune de zogenaamde ‘’bierdouche’’ over ons heen. Daar waar ik dat normaal niet zo fijn vind om bier over mij heen te krijgen, maakt het me nu helemaal niets uit. Het voelt alsof we kampioen zijn of, nog beter zelfs, de Champions League hebben gewonnen. Ik kan mijn geluk niet op. Natuurlijk zullen er nu mensen zijn die vinden dat we weer onwijs veel geluk hebben gehad en natuurlijk zullen er mensen zijn die ons door dit late doelpunt nog meer zullen beschrijven als ''Duits'', maar dat kan mij niets schelen. We hebben het gered en dat is wat telt!

Dit is een speciaal moment, een moment om bij stil te staan. Dit zijn de momenten waarop je je realiseert hoeveel de club voor je betekent en waar je voor staat als supporter. Dit zijn de momenten waarop je beseft hoe belangrijk de club wel niet voor je is. Dit zijn de momenten die voetbal zo angstaanjagend, maar tegelijkertijd ook zo mooi maken. Ik kijk om mij heen en zie tranen van geluk bij sommige mensen en dan weet ik dat Roda van ons is. 5 minuten geleden stonden we op de rand van degradatie, nu rennen twee supporters met vlaggen in hun handen vol vreugde over het veld langs de treurende Spartanen en de feestende Kerkradenaren. Dit zijn magistrale beelden die vanaf nu in mijn geheugen staan gegrift. Ik loop na een zinderende ode aan de spelers vol trots het stadion uit en de regen die in mijn gezicht klettert heeft nog nooit zo goed gevoeld.

Na 40 komt 41, forza Roda!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door superroda)

Om te beginnen, je hebt een fijne schrijfstijl.

Ik ben persoonlijk wel geraakt door dit stukje, aangezien ik ook een Limburger ben en Roda best wel een warm hart toe draagt. De kijk die je op dit stuk geeft, helemaal vanuit je eigen perspectief maakt dit stuk uniek, en daarom voegt het wat toe aan deze site. De manier waarop jij jouw kijk op de zaak weergeeft is gewoon goed verwoord!

Prima Ce

Wat wel even belangrijk is:
'rond de zeventigste minuut begint de wanhoop langzaam toe te slaan en zie ik het gewoonweg even niet meer zitten, totdat Demouge een vrije trap versiert op een prachtige plek voor een linkspoot en laten wij die nu niet hebben. "

Je wilt hier schrijven, en laten we die nou NET hebben. Door een typfout wordt dit Niet. Dit is een vrij cruciale fout in het leesplezier en op een belangrijke plek. Die ene letter kan een heel stuk veranderen.
Voor de rest een goed stuk, ook qua spelling.

Je krijgt van mij 5 sterren, mede door mijn sympathie voor Roda!

Laten we hopen dat we nog lang van ze kunnen genieten in de Eredivisie!

20 juli 2013 om 16:14

Daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb het stuk gecontroleerd maar toch heb ik er overheen gelezen. Ik zal vragen voor een aanpassing. Dankjewel voor je reactie. Waardeer ik heel erg.

21 juli 2013 om 00:05

Anytime,

Ik kan je ook aanraden om je Ce's door andere leden op Voetbalzone te laten controleren. Zij pikken dan misschien net de spellingsfouten eruit die jij even hebt gemist.

21 juli 2013 om 00:30

Heb ik ook gedaan. Ze vonden ook wel wat kleine dingen maar iedereen heeft deze niet gevonden opvallend genoeg . Gelukkig was jij wel oplettend.

21 juli 2013 om 14:16

Futureboss saves the day!!

mooi geschreven en vlot te lezen. 4sterren

Beste mensen.

''rond de zeventigste minuut begint de wanhoop langzaam toe te slaan en zie ik het gewoonweg even niet meer zitten, totdat Demouge een vrije trap versiert op een prachtige plek voor een linkspoot en laten wij die nu niet hebben.''

Het moet natuurlijk 'net' zijn en niet ''niet''. Ik baal ervan dat ik er na vele controles toch overheen heb gelezen en zal zo snel mogelijk om een aanpassing vragen.

20 juli 2013 om 16:40

@miln,

helaas valt er niet veel aan te veranderen. Het viel mij ook al op, maar elk normaal denkend persoon weet dat er ''net'' moet komen te staan.

Ik vind dat je een prachtig stuk hebt geschreven. Je hebt de lezer (ik) helemaal in je stuk meegekregen. Dat is erg knap gedaan. Verder hanteer je een prima schrijfstijl en is je stuk inhoudelijk goed. 5 sterren

Roda JC heeft de laatste jaren veel moeilijkheden gekend, zowel op sportief gebied als op financieel gebied ging het niet best met als dieptepunt de nacompetitie. Gelukkig heeft Roda zich op wonderbaarlijke wijze weten te handhaven. Eigenlijk gun je geen enkele ploeg degradatie, maar bij Roda was het toch wel extra. Ze zijn zoals je al zei nog nooit gedegradeerd en zijn tot zover altijd in de eredivisie gebleven.

Standbeeld voor Fledderus?

20 juli 2013 om 16:44

Dat is wel jammer, maar goed hopelijk wordt het dan door iedereen begrepen en niet als ''te storend'' worden opgevat. Dankjewel voor je complimenten, dat vind ik leuk om te lezen. Fledderus kan in onze ogen in ieder geval nog weinig fout doen, daar heb je helemaal gelijk in. Ik hoop dat het komend seizoen beter zal gaan op sportief gebied ( financieel gaat Roda al in goede richting ). Heb vertrouwen in de nieuwe groep.

Prachtig stuk, geheel uit jou belevenis geschreven, je laat het echt overkomen alsof je de lezer mee wilt nemen in je verhaal en dat lukt je verdomd goed! Een zeer vlotte en aangename schrijfstijl, een topstuk wat mij betreft en dan ook een dikke 5 sterren waard.

20 juli 2013 om 17:13

Dankjewel voor de complimenten. Ik vind het leuk om te lezen dat het verhaal je geboeid heeft. Goed om te lezen!

Mooi stuk geschreven uit eigen ervaring. Je hebt het mooi geschreven. Het sleept je er snel doorheen. Alleen zonde van het foutje, maar eigenlijk zag ik hem eerst niet door het meeslepende verhaal. En aangezien het een persoonlijk verhaal is, is dit foutje misschien juist goed! Ik vind het ergens levendiger overkomen. Alsof het écht verteld wordt.

Ik vind dit stuk vijf sterren waard.

21 juli 2013 om 15:37

Dankjewel voor je reactie. We zullen maar zeggen dat het een schoonheidsfoutje is haha.

Mensen die roepen dat Roda geluk heeft gehad vorig seizoen, kan je wel voor gek verklaren in mijn optiek. Nee, een aantal jaren terug is Roda echt door het oog van de naald gekropen, maar dit jaar hebben ze alleen maar gekregen waar ze recht op hadden. Zelden een club zoveel pech zien hebben met o.a. arbitrage als Roda dit seizoen. Het is jullie van harte gegund.

21 juli 2013 om 15:39

Klopt. Het afgelopen seizoen werd ik gek van de hoeveelheid onterechte rode kaarten en de niet gegeven penalty's. Daarom ben ik ook blij dat het ons niet de kop heeft gekost. Hartstikke bedankt!

Mooi Stuk ik heb het foutje niet eens gezien

vijf sterren

21 juli 2013 om 15:39

Dankjewel!

Ik was er ook bij! Ik kon het simpelweg niet geloven toen fledje de 2-1 erin schoot. Zo zie je maar dat promotie/degradatie voetbal ook heel veel kan losmaken!

21 juli 2013 om 15:40

Klopt, het moment voor de tweede vrije trap was echt verschrikkelijk zenuwslopend. Aangezien Roda niets creeërde, realiseerde je je gewoon dat dit de laatste goede mogelijkheid was. We werden ook helemaal gek toen de 2-1 viel. Deze wedstrijd zal ons waarschijnlijk voor altijd bij blijven. Dankjewel!

Mooi geschreven stuk, op het ene befaamde foutje na natuurlijk maar laten we daar niet teveel aandacht aan hechten. Ik kan, als mede rodasupporter in hart en nieren, bevestigen dat dit een dag was om nooit te vergeten. Ik kon die dag vanwege mijn werk helaas niet in het stadion aanwezig zijn dus was ik gedwongen het voetbal via een stream te kijken. Ik heb er zelfs over getwijfeld om 20 minuten voor tijd mijn stream af te sluiten omdat ik er simpelweg geen geloof meer in had, net toen ik op het punt stond af te sluiten scoorde Fledderus de eerste vrije trap en de rest is geschiedenis.. De ontlading en emotie bij mij was enorm en ik denk nog wel intenser dan het winnen van een CL aangezien het hele bestaan van Roda min of meer van deze wedstrijd afhing. Ben blij dat dit dramaseizoen voorbij is en we met de zomerse aankopen weer naar boven mogen kijken. Maar nogmaals, goed geschreven stuk. 5 sterren!

21 juli 2013 om 15:36

Klopt helemaal. Hopelijk kunnen we weer fris en fruitig aan het nieuwe seizoen beginnen en dit seizoen achter ons laten, al kan ik stiekem geen genoeg krijgen van de beelden van Roda-sparta

Je schrijfstijl is boeiend en het is een mooie sfeerreportage van de dag. Ik vind het onderwerp echter niet erg boeiend omdat het voor een groot deel een verslag van de wedstrijd betreft en dit heeft iedereen wel kunnen zien. Het stuk bevat weinig vernieuwde dingen of zaken waarvan ik 'dat wist ik niet' dacht. Leuk geschreven, maar meer dan 3 sterren kan ik je echt niet geven. Sorry.

21 juli 2013 om 15:30

Het is geen verslag van de wedstrijd, maar een beschrijving van hoe ik de dag beleefde vanuit mijn ogen vanaf de tribune. Het is als het ware iets persoonlijks. Maar goed, ik waardeer je eerlijkheid. Het verhaal kan niet voor iedereen even boeiend zijn en dat maakt ook niets uit.

Prima stuk, je vertelt eigenlijk precies ook mijn beleving. Alleen zaten de uitsupporters dan niet aan mijn linkerzijde maar aan de overzijde. Wat een wedstrijd was dat, tranen in mijn ogen toen toch nog de 2-1 viel. Het is toch jouw club die daar even op het randje balanceert, van degradatie, maar wellicht ook op het randje van bestaan.

Nu op naar een beter seizoen met gelukkig al heel wat goede versterkingen. Heb er vertrouwen in!

Om te beginnen wil ik zeggen dat het een heel mooi en overzichtelijk stuk is!
Bij de titel hoopte ik al op Roda mede omdat ik zelf een Limburger ben met een toch wel een voorliefde voor Roda en alles eromheen heb, ik was blij verrast over je stijl van schrijven.
Blijven schrijven!

(ps: het foutje viel me pas op toen andere het aanhaalde, kan gebeuren )

Echt een mooi stuk. Ben geen fan van Roda JC, maar het stuk die jij hebt geschreven, maakt me een klein beetje fan van Roda JC. Vooral van Mark-Jan Fledderus, niet omdat hij voor Groningen speelde, maar ook door zijn vrije trappen die hij neemt voor Roda JC. Even bij het stuk blijven. Ik zie Roda JC sowieso hoger eindigen dan het seizoen daarvoor. Vooral door de aankopen zie ik ze hoger eindigen. Bijvoorbeeld het aantrekken van Kali. Ik geef je 5 ster voor je stuk.

Mooi stuk, Milan! Zitten twee hele kleine foutjes in, maar verder niks op aan te merken. Leest fijn door, en sinds de Eredivisie mij inmiddels bijna niks meer kan schelen, vond ik het ook nog spannend wat er gebeurde. Ik wist het namelijk niet. Wel dat Roda in de Eredivisie gebleven is natuurlijk, maar verder niet. Daardoor boeit het meer.

Zoals al door meerdere is gezegd, je zuigt iedereen echt mee in het verhaal, ik heb helemaal niets met Roda JC, maar het is altijd mooi als clubs die al zo lang op het hoogste podium acteren daar ook blijven, goed geschreven stuk en 5 sterren voor jou!

Goed stuk, echt geweldig geschreven.
Mijn oom woont toevallig vlakbij het stadion van Roda JC en ik was die dag bij hem op visite.
Ik kon zo meeluisteren met alles wat er in het stadion gebeurden.
De moed begon mij ook een beetje te zakken toen ik een lange tijd weinig hoorden, maar ik merkte meteen dat er goal viel.
En al hoewel ik Sparta een prachtig club vind, ben ik toch blij dat Roda erin is gebleven.
Wat had ik die dag graag in jouw schoenen gestaan.

Is maar een beloning waard en dat is een ster.

Grapje je krijgt er vijf en die zijn dik verdiend.

Schitterend verhaal.

Er zitten wat kleine irritatiefactortjes in je schrijfmethode, maar ondanks dat heb je een schitterend, meeslepend verhaal neergezet. In deze rubriek zijn, vooral een paar jaar terug, een hoop mooie stukjes verschenen maar ik kan me eerlijk gezegd geen fijner stuk dan dit voor de geest halen. Vervang Roda JC door Arsenal en het past naadloos binnen het raamwerk van Nick Hornby's Fever Pitch.

Buiging.

23 juli 2013 om 15:53

Dankjewel Dutchy, dit vind ik een schitterend compliment van een van de beste Ce-schrijvers op vz. Zou je me misschien wat voorbeelden kunnen geven van de irritatiefactoren? Dan kan ik dat meenemen naar het volgende stuk.

23 juli 2013 om 23:48

Die wil ik best geven, maar let wel dat dit hele kleine en vooral persoonlijke dingetjes zijn. Een geschreven tekst is net een muziekcompositie, hij kan door verschillende mensen verschillend worden opgevat.

De belangrijkste is deze kleine passage. "u leest het goed, dé vrije trap."

Zoiets lees ik niet graag. Milan, je mag van mij aannemen dat iedereen die dit leest in staat is om te lezen. Je vertelt kinderen van zes die een week naar Disneyland mogen dat ze het goed lezen(of horen), maar als je je publiek met 'u' aanspreekt lijkt het me een ander verhaal.

Een andere is deze zin, waarin er drie tijdvormen van een werkwoord in één zin gebruikt worden.

"hopelijk zal dit geen voorbode zijn voor later vandaag, want ik realiseerde me maar al te goed wat me te wachten staat. "

Dat zijn twee van dat soort dingetjes. Besef je wel goed dat het gaat om mijn persoonlijke voorkeuren en dat je absoluut precies zo moet blijven schrijven als jij het zelf wil hebben. Want je doet het fantastisch.

Heerlijke Ce Leuk om te lezen! Houd wel van de emotie in het voetbal, maar eerlijk is eerlijk Roda verdiende destijds tegen ons en tegen Sparta eruit te gaan :P (bij ons dankzij dwalingen haha)

Maar lekkere CE, Play Offs promotie/degradatie zijn mooi, behalve als je club tegen degradatie vecht

23 juli 2013 om 20:59

Ik vind niet dat Roda het tegen Sparta verdiende om eruit te gaan, want Roda was over twee wedstrijden de betere. Tegen Cambuur daarentegen zal ik niet gaan ontkennen dat we ontzettend veel geluk hebben gehad met die rode kaart voor Cambuur wat eigenlijk een penalty had moeten zijn, maar goed! Nu is Cambuur er toch bij en het is ze van harte gegund

Dankjewel voor je beoordeling!

23 juli 2013 om 21:36

Hhaha ja, dit jaar weer 2 leuke potjes! veel plezier dit voetbalseizoen!

Ik kom uit Drenthe en ben een echte Feyenoorder maar je hebt zowaar een stukje sympathie voor Roda bij me gekweekt. Mijn complimenten!

Ik geef je 5 sterren voor dit Ce.

Ik zat dit te lezen met kippenvel, al mijn positieve en negatieve gevoelens komen weer tevoorschijn. Geweldig stuk om dit te lezen en weer her te beleven.

Verder vind ik je schrijfstijl ook gewoon goed. Leest lekker weg en ik heb geen spelfouten gevonden.

Top CE!

Hele mooie CE! de wedstrijden tegen Cambuur en Sparta zijn inderdaad dingen die bij mij en talloze mensen in het geheugen staan gegrift. Verder weer een goede schrijfstijl, stuk las zo weg, ben eigenlijk niet anders van je gewend.

En uiteraard, vijf sterren!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Roda JC Kerkrade

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Den Bosch25-11
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
R. JensenVerdediger181
G. JoppenVerdediger180
R. de BoerKeeper180
S. MarzoVerdediger182
B. BouchouariMiddenvelder181
P. PflückeMiddenvelder185
A. AbsalemVerdediger180
Voor de complete selectie: Clubpagina Roda JC Kerkrade.

In de wandelgangen

Zaterdag 4 december
Newcastle United en West Ham United hebben zich gemengd in de strijd om Arthur Cabral. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren