Nederlands talent in Barcelona-jeugd: ‘Hij moet gewoon lekker voetballen’

Vrijdag, 19 juli 2013 om

In de vermaarde jeugdopleiding van Barcelona speelt ook een talent van Nederlandse komaf: Xavi Simons, de zoon van voormalig profvoetballer Regilio Simons. Senior kwam tussen 1993 en 2006 uit voor onder meer SC Telstar, Fortuna Sittard en NAC, maar zijn zoon Xavi maakt nu al deel uit van een van ’s werelds beste clubs. Vader Simons kijkt echter nauwelijks naar de lange termijn: hij vindt het vooral belangrijk dat Xavi plezier heeft en houdt in het spelletje.

/

De tienjarige Xavi speelt nu bij de D-pupillen van de Catalanen en doet het daar uitstekend. Vorig seizoen werd de Catalaanse Cup gewonnen en won zijn team de titel. Volgens vader Simons letten andere ouders nu al op het talent van zijn zoon. “Ik merk dat er tegen sommige spelertjes wordt gezegd dat ze goed naar Xavi moeten kijken. Dat is natuurlijk nooit goed. Op die leeftijd moet je met plezier voetballen, op gevoel”, vertelt hij in gesprek met Metro.

De veertigjarige Simons is ook wars van het aanstellen van een zakelijk vertegenwoordiger voor zijn zoon. Oud-speler Iván de la Peña vroeg Xavi’s broer Faustino al eens of hij hem in contact kon brengen met zijn ouders. Simons vindt dat echter volkomen onnodig en vindt de tijd er niet rijp voor. “Met dat soort dingen moet Xavi zich helemaal niet bezig houden. Hij moet gewoon lekker voetballen.”

Xavi zelf zegt dat de club vooral de nadruk legt op rust en bescheidenheid. De jonge voetballers pakken hun eigen tassen in, Facebook wordt afgekeurd en op een aparte manier juichen na een doelpunt is ook niet wenselijk. “Van de trainer moeten we de goals gezamenlijk vieren. Één keer deden we een dansje, volgens mij was dat in de kampioenswedstrijd. De trainer werd toen wel érg boos”, aldus het talent.



Gerelateerd

42 reacties (laatste reactie door stretfordend)

Haha vet, wel leuk natuurlijk voor dat jongetje. Mooi dat de vader zaakwaarnemers nog een tijdje wegwuift. Het jongetje moet gewoon genieten van het spelletje!

Wordt nog wat als Neymar scoort. Die houd ook wel van een dansje.

19 juli 2013 om 11:03

Dan stopt 'ie er maar lekker mee, het is niet moeilijk om eventjes niet te dansen zonder muziek. Puyol vertelt het wel aan hem, net als hij dat bij Thiago deed. Als Neymar zich er niks van aantrekt en zijn dansjes blijft uitvoeren dan mag 'ie van mij weg. Niet dat ik het zo vervelend vind maar het teambelang en de clubcultuur moeten gewaarborgd en gerespecteerd worden.

19 juli 2013 om 11:49

Wat een onzin! Waarom kan je niet dansen en aan het team denken? Als je mensen gaat verplichten om een goal samen te vieren dan is het een groot toneel stuk dat hun een hecht team zijn. Je kans heus wel een klein dansje voeren en dan je teamgenoten knuffelen of nadat je, je teamgenoot hebt geknuffeld.

19 juli 2013 om 12:16

Als hij ernee moet sstoppen dan moet hij lkkr vertrekken! ..zelfs Ronaldinho kon dansen.. pff

19 juli 2013 om 12:56

Wat die brazilianen doen is gewoon zielig, komt vernederend over naar de tegenstander, steek je armen in de lucht, glij over de grond whatever maar dat dansen bah.

19 juli 2013 om 13:18

Ah joh het is niet vernederend naar de tegenstander. Het is een braziliaanse uitting van plezier en teamgevoel. Zo gaat dat in dat land. Dat moet je er niet uit willen halen, dat is lekker frivool en hoort voor hen bij voetbal. Ik zie nou ook ineens waarom al die brazilianen in Rotterdam niet renderen maar dan ineens op andere plekken de sterren van de hemel spelen haha!

19 juli 2013 om 14:26

Prima, met het teamgevoel kun je het in principe wel combineren. Je respecteert de club enkel niet. Als zij als een van de belangrijkste waarden hebben dat je een doelpunt nederig en met elkaar viert dan doe je dat. Als je besluit daar tegenin te gaan dan respecteer je de club niet en mag je wat mij betreft vertrekken. Ik begrijp niet wat daar zo lastig aan is Iknow.nl en Paulista7. Oh en Ronaldinho danste misschien wel ja. Hoeveel jaar geleden was dat ook alweer? Als de club nu niet wil hebben dat spelers hun doelpunten op een, al dan niet egoïstische of vernederende wijze, dansend vieren dan hoor je dat als speler niet te doen.

Persoonlijk vind ik het dansen niets. Maar als een club het toestaat dan moet een speler het natuurlijk zelf weten. Ik vind dat het geen passie of saamhorigheid uitstraalt, het is gewoon een gezellige leuke show. Maar dat is persoonlijk. In principe is iedere speler vrij in het vieren van zijn doelpunt (binnen bepaalde grenzen), tenzij de club bepaalde normen heeft.

19 juli 2013 om 16:56

Stel je niet zo aan Fron010!

19 juli 2013 om 19:13

Ronaldinho danste bijna bij elke doelpunt dus waarom zou neymar dat niet mogen?

19 juli 2013 om 16:52

Het gaat erom wat ze in de jeugd meekrijgen.
Het samen juichen benadrukt voor die koters bovenal dat je beseft dat je alles samen doet. Zelfs al dribbelt er eentje een half team voorbij voor hij scoort, zonder al het werk dat vooraf is gedaan door de rest van het team, had hij niet kunnen dribbelen.

Tegen de tijd dat men volwassen is moeten ze zelf weten hoe en waar.

'en op een aparte manier juichen na een doelpunt is ook niet wenselijk'

Wordt leuk komend seizoen met Neymar dan. Die zie ik alleen maar salsa-en als ie gescoord heeft...

19 juli 2013 om 10:51

Het gaat om de jeugd, en jeugdspelers horen dat niet te doen. Als Neymar dat doet, komt dat niet omdat hij dat in de jeugd van Barça heeft geleerd. Je moet de jeugd een bepaalde richting opduwen en dit vind ik heel goed.

19 juli 2013 om 11:17

Maar als Neymar dat gaat doen, dan zien die jeudspelers dat natuurlijk en willen die et heel graag na doen

Nou nou ze pakken hun eigen tassen in.. zijn de profvoetballers dan zo verwend dat dat voor hen wordt gedaan? Net kleine kinderen.

19 juli 2013 om 10:46

Straks moeten ze nog zelf hun lichaam afdrogen na het douchen! En 14 jarige jongens niet op facebook laten is ook wel sneu. Wat ze in hun vrije tijd doen moeten ze zelf weten. Plezier hebben in voetbal, maar laat ze ook plezier hebben in hun eigen leven ernaast.

19 juli 2013 om 11:02

"de tienjarige Xavi speelt nu bij de D-pupillen van de Catalanen"

eindelijk een normaal stukje wat met voetbal te maken heeft.

plezier moet op 1 staan, gewoon lekker voetballen.

grappig dat hij Xavi heet! toen hij werd geboren had de grote Xavi net zijn debuut voor Barcelona gemaakt. Had zn vader goed gezien dat Xavi een topspeler zou worden

19 juli 2013 om 10:46

Toen was xavi gewoon al een vedette hoor. Xavi debuteerde in 1998.

19 juli 2013 om 10:48

Xavi speelt al langer dan 10 jaar op top niveau.

Goede instelling van zijn vader. Ben het er helemaal mee eens. Het gaat er op zo'n leeftijd gewoon om dat je lekker met het spelletje bezig bent en het naar je zin hebt in het team en daar vriendjes maakt.

was een leuk interview. Dat z'n 17 jarige broer hem in bescherming neemt omdat als hij in NL is allerlei 'trucjes' moet doen van de andere kids op de straat.. en z'n broer stelt dat hij geen circusaap is ..

Ik begreep van z'n pa dus dat veel oud-voetballers zoals de la pena gewoon onder contract staan bij zaakwaarnemers.. Als ware een visitekaartje om een kind te imponeren.. Dat oud-voetballers zich daarvoor laten lenen is wel slecht zeg.. en zeker bij 10 jarigen.. Maar hij is dus al een paar speler van het toernooi geworden voor Barcelona..

Als hij dan echt zich zo door ontwikkelt, laten we hopen dat hij voor Oranje kiest en niet voor Spanje als hij die keuze moet maken..

Xavi is niet de enige "amsterdammer" die in de Barca jeugd speelt. Bobby Adekanye werd op 12 jarige leeftijd weggeplukt bij Ajax. Bobby heeft zowel de Nederlandse als de Nigeriaanse nationaliteit.

Fode Fofana kan de 3e Nederlander worden, maar ik hoop dat hij wel voor Ajax kiest.

19 juli 2013 om 10:50

Owwh nee nu krijgen we de nieuwe Xavi

19 juli 2013 om 12:23

Er spelen een aantal Xavi's in La Masía hoor, bijvoorbeeld zijn teamgenoot Xavi Pleguezuelo. Dus dat valt wel mee.

Hij heeft in ieder geval een toepasselijke naam om bij Barcelona te spelen.
Als kleine jongen moet het geweldig zijn om voor Barcelona te spelen. Sommige mensen zijn er erg op tegen dat clubs jongens uit het buitenland halen op deze leeftijd. Persoonlijk vind ik het niet zo'n probleem zolang de speler en de ouders het goed vinden, wat me hier ook het geval lijkt. Natuurlijk is de kans niet groot dat hij daadwerkelijk het eerste van Barcelona zal halen, maar hij heeft in ieder geval een goede opleiding waar hij het alsnog ver mee kan schoppen en er word discipline aangebracht, wat ook niet altijd verkeerd is. Nu gaat het verbieden van een dansje misschien iets te ver, maar over het algemeen is het juist goed om gedisciplineerde jongens te hebben, want je kan nog zo goed kunnen voetballen. Als je de mentaliteit niet hebt zul je het topniveau nooit bereiken.

Met zo'n naam moet het wel goedkomen daar :-)

Goede instelling van vaders, op die leeftijd moet je gewoon lekker ballen en gestuurd worden.
Hopelijk komt hij er. Zou wel leuk zijn om over 10 jaar een eigen Xavi op het middenveld in Oranje tre hebben :-)

Gekke dansjes worden afgeleerd, maar gezellig samen zeiken op de scheids en schwalbes maken niet dan? (a)
Ot: Leuk, ik wist helemaal niet dat er nederlanders in de jeugdopleiding van barca zaten. Ben benieuwd waar deze Simons terecht komt over 10 jaar!

Ben het helemaal eens met "scrumpti0uz" we moeten Bobby Adekanye natuurlijk niet vergeten... Die vanaf Ajax naar Barcelona is verkast. Ik heb met deze jongen samen gespeeld bij Ajax en geloof mij, hij is een held. Deze jongen deed altijd zijn best maar deed dat met een lach. Hij had plezier in het voetbal, hij deed me altijd denken aan Ronaldinho. In elke wedstrijd scoorde hij minimaal één doelpunt. Op de velden sprak hij niet veel, maar in de kleedkamer zorgde hij voor 'n goede sfeer. Dit is een Nigeriaans talent. Hoopt dat hij het gaat waarmaken.

dat van die dansjes slaat natuurlijk nergens op want we weten natuurlijk allemaal nog hoe Ronaldiniho zijn doelpunten vierden bij Barcelona en overal waar hij gespeeld heeft.ze moeten nu niet gaan lopen doen alsof dat een taboe is

Hallo stelletje hypocrieten
Waarom is er nu niemand die roept dat deze jongen te vroeg is weggegaan?
Dat hij voor het grote geld kiest of gedwongen is door zijn ouders?

Als je op 16 jarige leeftijd naar Chelsea gaat is het slecht, maar als je als jochie van 8
zonder zelf te kunnen kiezen naar Barca is het prima. Want dat is Barca?

Serieus, gasten...

19 juli 2013 om 13:33

Jij heb helemaal gelijk

19 juli 2013 om 13:34

Ten eerste is er nog gee sprake van "het grote geld" als je als achtjarige naar een buitenlandse club vertrekt. Als 16-jarige is hier trouwens in beperkte mate sprake van, jongens zoals Nathan Ake verdienen rond de anderhalve ton per jaar. Het loopt dus niet in de miljoenen als je dat soms dacht.

Ten tweede is er imo een groot verschil tussen de leeftijd van 8 en de van 16 jaar. Als je 16 bent, en te boek staat als een toptalent, is het simpelweg onverstandig om een stap te maken naar het buitenland. De kans dat je in Nederlad doorbreekt is vele malen groter dan bij een grote buitenlandse club.

Als je 8 bent, heb je je hele voetballeven nog voor je, en heb je veel minder garanties om door te breken. Waar je wel garanties op hebt is een geweldige opleiding, waarna je grote kans hebt om in het profvoetbal actief te blijven.

Overigens heeft Barcelona als club opzich hier niets mee te maken.

19 juli 2013 om 14:32

Wees maar niet bang hoor. Barcelona is vaak genoeg afgezeken omdat ze een jong talent binnen haalden. Er zijn ook genoeg mensen die het achterlijk vinden hoe ze Messi op zijn dertiende contracteerden. Als ze dat niet hadden gedaan woonde hij wellicht nu lekker in die Argentijnse achterstandswijk waar hij moest ploeteren voor een minimumloon, maar dat terzijde.

Ik denk dat men die link niet direct legde omdat het een Nederlander betreft en voor een Nederlander is het natuurlijk hartstikke mooi. Dat is het eerste wat velen te binnen schiet. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die deze gang van zaken afkeuren hoor. De gelijkenissen met andere clubs zijn natuurlijk te trekken. Ook Barcelona haalt spelers in hun tienerjaren, niemand verklaart ze heilig neem ik aan. Belangrijk is wel om te weten dat veel kinderen die in La Masia zitten gewoon door hun eigen amateurclub of familie zijn gebracht. Hoe dat bij andere jeugdelftallen gaat weet ik niet. De internationale spelers naar alle waarschijnlijkheid niet. Althans, ik neem aan dat de familie Simons niet dacht: 'goh, laten we eens bij Barça aankloppen'.

21 juli 2013 om 02:20

He Estelada,

Ik denk dat je me een beetje verkeerd begrijpt. Ik ben namelijk niet negatief tegenover Barcelona hier. Maar tegenover de leden hier op het forum, die op het moment dat een jong talent naar een, in hun ogen, koopclub gaat er moord en brand geschreeuwd word. En als zo'n jongen naar een, in hun ogen, opleidingsclub of club met een betere naam gaat is het allemaal leuk en gaaf voor zo'n jongen en is het een goede ervaring.

Dus nogmaals, ik val Barca niet aan. Ik noem de bezoekers hier hypocriet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4866 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona2416
2.Sevilla2310
4.Alavés235
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Gerard PiquéVerdediger302
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Zondag 18 november
Napoli heeft een bod van negentig miljoen euro van tafel geveegd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren