Keeper Rode Duivels 43 maanden geschorst door Italiaanse tuchtcommissie

Dinsdag, 16 juli 2013 om 12:04Matthijs van Laar • Laatste update: 16:29

De loopbaan van Jean-François Gillet in het Italiaanse voetbal zit er zo goed als zeker op. De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond (FIGC) heeft de 34-jarige sluitpost van Torino een schorsing van drie jaar en zeven maanden opgelegd vanwege zijn betrokkenheid bij het zogeheten ‘Calcioscommesse’. De FIGC acht bewezen dat de Belg zich schuldig heeft gemaakt aan medewerking aan verkochte wedstrijden.

/

Het gaat om de duels Bari-Treviso (mei 2008) en Salernitana-Bari (mei 2009), in de periode dat Gillet nog onder de lat stond bij die club uit het zuiden van Italië. Wanneer hij niet in beroep gaat tegen de uitspraak, staat de negenvoudig international van België bijna tot zijn 38e langs de kant. De speler zelf heeft nog niet gereageerd op de strafmaat.

De schorsing is overigens iets lager uitgevallen dan de eis van de openbare aanklager. Twee weken terug werd ruim vier jaar geëist tegen Gillet, die het afgelopen seizoen nog 37 wedstrijden op het hoogste niveau speelde voor Torino. Zijn contract bij de club uit Turijn loopt nog door tot medio 2015, maar het is nu zeer de vraag of die verbintenis langer zal worden gerespecteerd.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door edenhazard)

gezien zijn leeftijd is dat dus gelijk einde carriere.

16 juli 2013 om 12:16

Of hij gaat in het buitenland aan het werk als er interesse is.
Ik verwacht dat een Belgische club interesse toont.

16 juli 2013 om 12:16

In Italië, inderdaad. Of het ook voor andere competities geldt, is maar zeer de vraag.. Niet de Uefa of Fifa, maar Italiaanse tuchtcomissie schorst hem, hè.

16 juli 2013 om 12:39

Vraag is alleen of je een keeper in de goal wilt hebben die ballen doorlaat voor een paar euri. Hij zal niet bij een topper terecht komen dus zijn salaris zal wel relatief laag liggen waardoor hij gevoelig kan zijn voor omkoping. Hij heeft de connecties in die wereld al.

16 juli 2013 om 12:47

Heb de zaak totaal niet gevolgd, dus vraag me eigenlijk af hoe onomstotelijk hij schuldig is. Of hij bijv. bekent heeft. Kan relevant zijn, aangezien er anders vast nog clubs zijn die in zijn onschuld geloven. Maar hij zal idd niet bij een topper terecht komen, door wat jij zei en doordat hij van Torino komt, wat nou niet bepaald een uitblinkende club is. Er zullen denk ik best nog wat Belgische clubs zijn die hem willen contracteren.

16 juli 2013 om 13:24

Hij is waarschijnlijk al dik binnen en is ook al 34 jaar, dus veel zal het hem niet schelen!

16 juli 2013 om 15:45

@erben

Dat wil niks zeggen. De Russische voetbalbond schorste Chanturia ook voor 8 wedstrijden, deze schorsing is door de Knvb overgenomen. Dus het kan zeer zeker einde carrière betekenen voor deze 'voetbalverpester'

16 juli 2013 om 16:23

Ging geloof ik via Uefa of Fifa. Dat moet hier ook gebeuren

Amai. Dat is geen goed verhaal. Kan ook totaal geen medelijden opbrengen voor een fraudeur als Gillet. Als je op deze manier je loopbaan wilt beëindigen..

hij kan dus niet terecht in een andere competitie verneem ik uit dit verhaal?
dat vind ik wel raar dat zo''n schorsing dan gelijk voor meerdere competities geldt aangezien deze uitspraak door een italiaanse bond is gedaan.

maakt het natuurlijk niet minder dom dat hij hierbij betrokken was

16 juli 2013 om 12:31

Italië is ook lid van de Uefa en de Fifa, dus die nemen deze schorsing gewoon over. Kijk maar naar de schorsingen van Fenerbahce en Besiktas.

Verder ontzettend zonde, want Gillet is echt een geweldige sluitpost. Maar als je met dit soort zaken bezig bent, dan verdien je natuurlijk een dikke schorsing.

16 juli 2013 om 12:40

Die clubs zijn vanuit de Uefa geweerd uit Europese competities. Nationale schorsingen tellen niet internationaal door. Zolang de Uefa deze schorsing niet overneemt, kan hij gewoon in het buitenland doorgaan.

ben geen taal zeurkous, maar de duels moet het zijn volgens mij...

On : gewoon in beroep gaan, loopt het vast nog wel 1 of 2 seizoenen vertraging op en dan is het sowieso toch al bijna carrière voor deze man. Want als het allemaal zo zeker zou zijn hadden ze hem vast wel eerder gestraft.

16 juli 2013 om 14:55

Ik ben totaal geen zeurkous, maar jij moet zeker weten een spellingcursus volgen. Het is namelijk de duels in plaats van de duel.

OT: Heb helemaal niks meegekregen van deze zaak, maar ik vraag mij af in hoeverre er bewijsmateriaal tegen hem is? Hoe hebben ze bewezen dat hij omgekocht is of iets dergelijks?

Koen Casteels zal zijn plek bij de rode duivels innemen denk ik. Zelfs als Gillet in een andere competitie mag spelen kan ik het me niet inbeelden dat Wilmots hem nog zal oproepen.

16 juli 2013 om 12:35

En thibaut courtois en Simon mignolet moeten die op de bank blijven

16 juli 2013 om 12:48

Mignolet wel, Courtois mag spelen, lijkt me...

16 juli 2013 om 12:48

Je beseft hopelijk wel dat Wilmots 3 keepers kan oproepen? Niemand zegt hier iets over Gillet als eerste keeper... maar als hij niet meer wordt opgeroepen, zal er toch iemand voor in de plaats moeten komen als derde keeper.

16 juli 2013 om 18:14

Toch zonde, want het is niet verkeer om een ervaren doelman bij de selectie te hebben. Zeker als je twee 'jonkies' als eerste en twede doelman hebt.
Na Stijn Stijnen, dus weer een doelman van de Duivels die behoorlijk dom bezig is.
Nu waarschijnlijk Silvio Proto weer als derde doelman,

niet slim natuurlijk, en terecht dat hij zo'n schorsing aan zijn broek krijgt.

volgens mij is de regel dat als er een straf wordt opgelegd door een nationale bond, dit dan kan worden overgenomen bij een transfer naar een buitenlandse club, door de bitelandse bond,dit geldt ook voor schorsingen ivm rode kaarten.

ach en als hij de wedstrijden goed verkocht heeft dan hoeft hij toch niet meer te werken

Mei 2009, dat is meer dan 4 jaar geleden.
In deze 4 jaar heeft hij dus rustig door kunnen spelen en ee nmooi salaris kunnen verdienen. Het zegt eigenlijk al genoeg dat er clubs zijn die deze man onder de lat laten staan.

Bewijst maar weer eens dat het Italiaanse voetbal ten dode opgeschreven is. Rascisme, corruptie, omkoping en lege stadions. Eigenlijk is Strootman knettergek dat hij daar gaat spelen. Een beetje geduld en je kan zo in Engeland of Duitsland aan de slag.

16 juli 2013 om 13:04

"het zeg eigenlijk al genoeg dat er clubs zijn die deze man onder de lat laten staan"

Je vergeet hier wel bij op te noemen dat de eerste zaken rond dit Scomessopoli pas aan het licht kwamen medio 2011. Vervolgens kwamen er nog meer zaken in het licht in December 2011 en ten slotte werd de beerput helemaal open getrokken in maart 2012. Mocht Gillet bij die laatste groep gehoord hebben (weet niet meer zeker wanneer de wedstrijden van Bari als verdacht werden gestempeld), dan zouden de ploegen waar hij voor uitkwam 3 jaar lang nog niet eens geweten hebben dat hij betrokken was bij omkoping.

Bovendien was het voor Torino en Bologna maar afwachten wat van deze verdenkingen waar zouden zijn. Bonucci en Criscito waren ook verdachten bijvoorbeeld, maar bleken er totaal niets mee te maken te hebben achteraf. Daarnaast is de tuchtcommissie in Italië totaal doorgeslagen qua omkoping. Conte is bijvoorbeeld geschorst op basis van het feit dat één speler tegen hem getuigde, terwijl de 22 andere selectiespelers van destijds juist zeiden dat hij onschuldig was. Omdat Conte vervolgens niet kon bewijzen dat die ene speler gelijk had werd hij voor een half jaar geschorst.

Je kunt de relevante ploegen (torino en Bologna wel te verstaan, Bari heeft wel een straf gekregen) dan ook in deze totaal niets kwalijk nemen.


On-topic: Raar dat hij dan toch bekend staat als een goede keeper. Je zou denken dat hij dan een reputatie als grabbelaar heeft, als hij bij zo

Hier de samenvatting van Salernitana-bari 3-2 https://www.youtube.com/watch?v=eyawbay5z6q

Bij de 1-1 en 3-1 ziet hij er idd redelijk passief uit... Bari heeft de witte shirts btw

De schorsing van Gillet staat los van het nieuwste schandaal in Italië. Lazio Roma lijkt wel erg hardleers, dit is minstens de derde betrokkenheid aan matchfixing.

De wedstrijden Lazio Roma - Genoa en Lecce - Lazio Roma van 2011 worden ook verdacht. Er zijn acht voetballers betrokken: Stefano Muri, Mario Cassano, Carlo Gervasoni, Omar Milanetto, Alessandra Zamparini, Massimiliano Benassi, Antonio Rosati en Stefano Ferrario.

In Spanje worden onder meer de wedstrijden Levante - Deportivo La Coruna en Rayo Vallecano - Real Mallorca verdacht.

Turkije, Griekenland, Finland, Noorwegen, Hongarije, Tsjechië, Portugal,frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje zijn een paar landen die met matchfixing kampen. Het is dus met zoveel geldbelangen niet verwonderlijk dat er ook nog andere landen mee te maken (zullen) hebben. Nederlandse wedstrijden worden ook verdacht alleen tot nu toe is er van de kant van justitie nooit serieus werk van gemaakt.

16 juli 2013 om 18:44

Op Mauri na zijn dat allemaal spelers van Lecce en Genoa geweest dus zoveel heeft Lazio er niet mee te maken.

Zonde, was nog een verdomd katachtig keepertje.. Nu Gomis maar wat speeltijd gunnen dan.

Jammer want de Rode Duivels zullen hem toch missen. Hij is een Waal van 34 en tevens doelman. Doelmannen zijn meestal goeie sfeermakers in de spelersgroep, kijk naar Reina en Valdes. Naast zijn positivisme is hij enorm nuttig in de groep omdat hij veel maturiteit heeft, en de meeste Walen in de groep hebben nood aan een goed voorbeeld in de groep, naast van Buyten dan. De meeste Vlamingen in de groep zijn erg verstandig terwijl de Walen wat speelser zijn. Gillet kan ook speels zijn maar "speelt" dat meer, hij is een volwassen man van 34. Zo iemand hadden we wel kunnen gebruiken, anders bestaat de kans dat sommigen ontsporen tijdens het WK. Als Casteels een heel seizoen in de basis staat bij Hoffenheim is hij beter dan hij, daar zit het probleem hem niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Torino

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Genoa36-12
14.Fiorentina35-12
15.Torino34-9
16.Spezia34-20
17.Cagliari32-17
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
T. RincónMiddenvelder311
A. BelottiAanvaller3112
S. VerdiAanvaller281
S. ZazaAanvaller246
F. BonazzoliAanvaller172
S. SiriguKeeper280
A. SanabriaAanvaller105
Voor de complete selectie: Clubpagina Torino.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Torino.

0 fans
Keeper, 41 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 6 mei
Mocht Stefano Pioli er niet in slagen om zich met AC Milan te plaatsen voor de Champions League, dan wordt Maurizio Sarri gezien als zijn opvolger. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren