Ivoorkust en scorende Bony houden Marokko weg van WK in Brazilië

Het hing na drie wedstrijden in Groep C van de Afrikaanse WK-kwalificatie al in de lucht en nu is het definitief: Marokko gaat niet naar het WK van 2014. Ivoorkust won zondag met 2-4 van Tanzania en met nog een wedstrijd te gaan is dat land niet meer te achterhalen door Marokko. Ivoorkust heeft zich als eerste land geplaatst voor de derde en laatste kwalificatieronde van Afrika, een play-off tegen een van de negen andere groepswinnaars. De play-offs vinden plaats in oktober en november.

Tanzania leek Marokko nog even de helpende hand toe te steken, want in de tweede minuut van de wedstrijd opende Amri Kiemba de score. Via Lacina Traoré en Yaya Touré werd het 1-2 voor Ivoorkust, waarna Thomas Ulimwengu de score weer gelijktrok. Met zijn tweede van de wedstrijd, een strafschop, zette Touré nog voor rust de 2-3 op het bord. Het slotakkoord was voor Vitessenaar Wilfried Bony. De invaller profiteerde diep in de blessuretijd van de tweede helft van goed werk van Gervinho en prikte de bal rustig tegen de touwen.

Ivoorkust heeft nu dertien punten, Marokko heeft er acht, Tanzania zes en Gambia één. De Marokkanen hebben het laten liggen in de eerste drie wedstrijden van de groepfase. Eerst werd op bezoek bij Gambia gelijkgespeeld, vervolgens speelde men in eigen huis eveneens gelijk tegen Ivoorkust en daarna werd op verplaatsing bij Tanzania een teleurstellende 3-1 nederlaag geleden.