Girondins Bordeaux pakt door late goal eerste beker sinds 1987

Girondins Bordeaux heeft zich voor de vierde keer gekroond tot de bekerwinnaar van Frankrijk. De club uit de wijnstad versloeg in Parijs na een zinderende finale Évian Thonon-Gaillard, dat Paris Saint-Germain in de halve finale had uitgeschakeld, en Cheick Diabaté was de absolute hoofdrolspeler in de eindstrijd. De beresterke Malinees scoorde, miste een strafschop, maar bezorgde les Girondins met een treffer in de slotseconde alsnog de eerste Coupe de France sinds 1987. Die club gaat nu de play-offs van de Europa League in.

Bordeaux pakte zodoende zijn eerste prijs sinds de Coupe de la Ligue in 2009 en dat was gezien het spelbeeld zeker verdiend. De ploeg van Francis Gillot begon ook zeer sterk aan de finale in het Stade de France, want binnen twee minuten werden er al twee goede kansen gecreëerd tegen de in het in yoghurtroze shirtjes spelende Évian. Doelman Bertrand Laquait redde echter onder meer op een kopbal van Diabatél; Bordeaux was veel sterker dan de ploeg uit Savoye. Vijf minuten voor rust kwam de nummer zeven van dit seizoen van de Ligue 1 op voorsprong; Diabaté omspeelde Laquait en tekende voor de 1-0.

Nadat Henri Saivet bijna voor de margeverdubbeling had gezorgd kreeg Diabaté een uitgelezen mogelijkheid om de spanning uit de wedstrijd te halen, maar zijn strafschop werd gekeerd door de keeper. Kort na rust scoorde Évian daarentegen wél; Yannick Sagbo was de gevierde man: 1-1. Saivet maakte er kort hierna weer 2-1 van voor Bordeaux, maar Évian kwam voor de tweede keer terug in de wedstrijd door een treffer van Brice Dja Djedje. Hierdoor leek een verlenging en misschien zelfs strafschoppen uit te moeten maken wie zich de bekerwinnaar zou mogen noemen, maar Diabaté besliste in de slotseconde anders: 3-2. Bordeaux won in 1941, 1986 en 1987 eerder de beker.