Het Belgisch voetbal op een afgrond

De Jupiler Pro League, hoogste voetbalafdeling in België en tevens ook de op vier na oudste competitie ter wereld. Net zo oud als de gedachtegang van de mensen die het voor te zeggen bij de Belgische voetbalbond, de ‘KBVB’. Is dat de enige reden waarom het Belgisch voetbal niet de progressie maakt die het hoort te maken? Hoe zit het Play-offs systeem in elkaar en waarom werd die in de eerste plaats geïntroduceerd? Allerlei vragen waarop ik mijn visie geef. Visie, iets wat de KBVB duidelijk mist.

/

Allereerst wil ik het in mijn ogen grootste probleem aan het licht brengen. Een probleem moet bij de wortels worden aangepakt en die ‘wortels’ zijn de beleidsbepalers bij de KBVB en de verschillende clubs zelf. Zowel bij de bond als op clubniveau zitten er te weinig mensen met een voetbalachtergrond. Bondsvoorzitter, François De Keersmaecker, een advocaat zonder voetbalverstand. Als hij nou eens omringd zou zijn door mensen die aardig een balletje hebben getrapt. In plaats daarvan wordt hij omringd door conservatieve mensen zonder visie en die zo veel angst hebben voor vernieuwing en vooruitgang,dat het wedstrijdblad niets meer is dan een stuk perkament, waarop met veer en inkt de namen van de spelers wordt geschreven als het aan hun lag. Spelers die dat absoluut niet verdienen gezien hun kwaliteit. Want aan een tekort aan goede voetballers ligt het niet. Zowel in het binnen -als buitenland wemelt het van de fantastische voetballers. Ik pleit voor meer voetbal know-how in de technische staf. Mensen als Jan Ceulemans, Eric Gerets, Michel Preud’homme, Franky en Leo Vander Elst, Enzo Scifo, Peter Meas en Franky Dury horen benaderd te worden om een rol van betekenis te spelen bij de bond, er moet een frisse wind waaien.

Maar ook op clubniveau gebeurt het niet veel anders. Bij de grootste club van België; Anderlecht, loopt ook een levende fossiel rond, Roger Vanden Stock, die slechts staat waar hij nu staat vanwege zijn vader en cultfiguur Constant Vanden Stock. Zelf heeft hij nooit een wedstrijd gespeeld voor ‘Paars-wit’. De andere 8 bestuursleden hebben bij elkaar evenveel wedstrijden gevoetbald als Isaac Cuenca bij Ajax dit seizoen. Ajax, de grootste club van Nederland, waar je wel allemaal oud-voetballers in het bestuur hebt zitten en waar er wel een ‘visie’ aanwezig is. Louis van Gaal zei ooit: ‘ Liever een slechte visie dan geen visie’. We missen iets waardoor alle neuzen in dezelfde richting staan. Ik hoop al jaren op een revolutie, net als de revolutie onder leiding van Johan Cruyff bij Ajax. Men kijkt echter gewoon apathisch toe hoe we stappen achteruit maken in plaats van vooruit. Alle neuzen moeten zo snel mogelijk in dezelfde richting, want momenteel is het ieder voor zich. Een gegeven waar het Play-off systeem onder andere uit voortvloeide.

In 2009 werd de Belgische competitie helemaal hervormd. De play-offs maakt haar opwachting na aandringen van de grote Belgische clubs waaronder Anderlecht en AA Gent. Hoe zit het allemaal in elkaar? De Jupiler Pro League telt 16 clubs waarvan iedere club tijdens de reguliere competitie 30 wedstrijden speelt. Na de reguliere competitie spelen de nummers één t.e.m zes play-off 1. Hier speelt iedereen tweemaal tegen elkaar en krijg je dus tien extra wedstrijden. Dat niet alleen, de punten verzameld in de reguliere competitie worden gehalveerd met als doelstelling de spanning er weer helemaal in te gooien. Dit seizoen nemen volgende clubs deel aan Play-off 1, gerangschikt van plaats één tot zes: Zulte Waregem, Anderlecht, Standard, Club Brugge, Genk en Lokeren. De nummer één neemt rechtstreeks deel aan de Champions League, de nummer twee speelt voorrondes en de derde plek geeft recht tot deelname aan de Europa League. De grootste verliezers zijn Anderlecht en Genk terwijl Standard en Zulte Waregem het meest profiteren.

Vervolgens spelen de nummers 7 t.e.m 14 play-off 2. De acht clubs worden ingedeeld in twee groepen en iedereen start met nul punten. In iedere groep neemt men het ook weer twee keer tegen elkaar op. De winnaars van beide groepen beslissen over twee wedstrijden tegen elkaar wie de vierde ploeg is die mag deelnemen aan Europees voetbal l. Tenslotte play-off 3, de onderste 2 ploegen strijden tegen elkaar in maximaal 5 wedstrijden. De voorlaatste club, mijn club, Beerschot begint met een bonus van 3 punten en mag de eerste wedstrijd thuis spelen. Alsnog slaagde Cercle Brugge, dat normaal gezien degradeerde erin hier als winnaar uit te komen en Beerschot degradeert. Tot overmaat van ramp gaat het van kwaad naar erger met Beeerschot aangezien ze hun licentie verliezen en in het slechtste geval naar de 3de klasse afzakken. Door dit systeem verliest een grote stad als Antwerpen de enige club die in de hoogste afdeling uitkwam. Hoe voordelig kan dit zijn voor de toekomst van het Belgisch voetbal?

Wat wilden ze hier in de eerste plaats mee bereiken? Men kwam enkele jaren geleden terecht tot de conclusie dat het Belgisch voetbal tekort kwam in Europees verband. Volgens de topclubs omdat ze te weinig tegenstand kregen van de kleinere clubs. In werkelijkheid kwam dit gewoon door een gebrek aan kwaliteit destijds. Een tweede grote reden voor de invoering van dit systeem was om meer tv geld te genereren. Het is waar dat de laatste jaren meer inkomsten uit tv geld binnenkomen, maar of dit in de eerste plaats te maken heeft met dit nieuwe systeem is nog maar de vraag. Ik geloof dat de grootste oorzaak van dit allemaal de opkomende concurrentie tussen verschillende betaalzenders is. Voordien lag het allemaal in de handen van slechts één betaalzender, Canal +.

Dus daar waar men dacht dat het systeem het Belgisch voetbal naar een hoger niveau zal tillen, werkt het averechts. Clubs als Cercle en Zulte Waregem zouden ons zomaar kunnen vertegenwoordigen in Europa waardoor we weer zakken op de UEFA-coëfficiënten.
Het Belgisch voetbal had al veel verder moeten staan dan waar het nu staat. En vele waaronder mezelf zijn van mening dat de beleidsbepalers hier verantwoordelijk voor zijn. We hebben nood aan een frisse wind, een revolutie!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door billyw)

Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Ik ben iemand die graag naar Belgische competitiewedstrijden, hetzij samenvattingen daarvan, en wedstrijden van de Rode Duivels kijkt. In de Belgische competitie lopen zat goede voetballers rond die het niveau van de competitie in Europa zeker kunnen optillen!

Het beleid van de Kbvb is conservatief. De Keerschmaker oogt sympathiek, maar zijn beleid zorgt er niet voor dat de Belgische competitie naar een hoger plan wordt gebracht. Bovendien is het opzienbarend dat daar nauwelijks tot geen gerenommeerde (oud-)voetballers bij de voetbalbond zijn vertegenwoordigd. Ik vind het nog altijd opmerkelijk dat de Belgische voetbalbond het niet heeft aangedurfd een buitenlandse trainer aan te stellen na het ontslag van Georges Leekens. Misschien dat het door het vroegtijdige vertrek van Dick Advocaat eerder als bondscoach te maken heeft, maar dat mag nog geen reden zijn om het niet nog een keer te proberen met een buitenlandse coach. Ik moet wel zeggen dat Marc Wilmots het prima doet als bondscoach. Een betere (belgische) coach was er zeker niet!

De Kbvb had als doel voor de play-offs om er een spannende competitie van te maken. Dit jaar krijgt dit het gewenste effect: de spanning in Play Off I is werkelijk om te snijden! En ik moet zeggen dat ik prima vermaakt word met leuke wedstrijden uit deze competitie. Ik vind dat je in deze clubexpert aan dit feit voorbij gaat.

'tot overmaat van ramp gaat het van kwaad naar erger met Beeerschot aangezien ze hun licentie verliezen en in het slechtste geval naar de 3de klasse afzakken.' Nog een punt die je niet volledig uitwerkt. Beerschot is na Moeskroen al de tweede club in korte tijd (lees: drie jaar) die failliet lijkt te gaan. Vergeet Woluwe, een Tweede Klasse club uit België, ook niet. Wat doet de Kbvb om deze clubs uit deze benauwde positie te halen...?

Al met al een interessant stuk. De Kbvb moet een verandering ondergaan om het Belgische voetbal te redden. De Rode Duivels zullen er wel voor zorgen dat het Belgische voetbal (voorlopig) is gered, maar mocht deze ploeg weer een groot eindtoernooi missen, dan is de verandering van de bond in mijn ogen onvermijdelijk.

In mijn optiek een artikel dat volledig naast de kwestie zit. Je gaat namelijk dieper in op twee zaken: de Kbvb en de play-offs. Een minimum aan research had je kunnen leren dat die twee helemaal niets met mekaar te maken hebben. De play-offs zijn een initiatief van de Pro League, waarbinnen de Kbvb helemaal niets te vertellen of beslissen heeft. Het zijn de profclubs zelf die de play-offs organiseren, de Kbvb is verantwoordelijk voor de onderbouw van het voetbal (lagere reeksen en jeugdvoetbal), waarbij er de laatste jaren een heel stuk goed werk is geleverd. Het kan altijd beter, maar we zijn op de goede weg. Vooral sinds de komst van de nieuwe CEO (steven Martens) doet de Kbvb uitstekend werk, maar je kan moeilijk verwachten dat de zaken van de ene op de andere dag 180 graden gedraaid zijn.

Verder schrijf je nog iets heel merkwaardigs. Door dit systeem verliest een grote stad als Antwerpen de enige club die in de hoogste afdeling uitkwam. Merkwaardige zin... Het jarenlange wanbeleid, het wegwerken van schulden door gewoon nog meer en grotere schulden te maken, het waanzinnige transferbeleid, het totale gebrek aan visie en de halsstarrige weigering om met extern kapitaal naar oplossingen te zoeken doen volgens jou dus allemaal niet ter zake? Concludeer je nu echt dat Beerschot is gedegradeerd door het play-off systeem?

Wat ik dan weer wel een goede conclusie vind is dat oud-voetballers meer zouden moeten worden betrokken bij het bestuur van een club. Bij sommige clubs is dat al geprobeerd en foutgelopen (denk maar aan Club Brugge: Vermant, Degryse, Van der Elst, Ceulemans: allemaal buitengegooid), bij andere clubs (anderlecht) hebben ze genoeg aan de-zoon-van en een ex-hockeyspeler. Dat kan inderdaad een stuk beter, met Bayern Munchen (eerder dan Ajax) als het grote voorbeeld.

2 mei 2013 om 08:58

'de play-offs zijn een initiatief van de Pro League, waarbinnen de Kbvb helemaal niets te vertellen of beslissen heeft.'
Dat de Play Offs een initiatief is van de profclubs is zeker waar, maar zal de Kbvb ook niet ergens hun toezegging hebben gedaan voor dit systeem? Het lijkt me heel sterk dat de Kbvb hier helemaal niets over te zeggen heeft gehad. Ik wil graag een neutraal standpunt innemen met betrekking tot de play offs, maar pas sinds dit jaar hebben de Belgische clubs eindelijk wat zij met de Play Offs willen bereiken: spanning!

Jij snijdt een goed punt aan met betrekking tot de jeugd, die Grandepulga2 nauwelijks tot helemaal niet heeft genoemd in zijn clubexpert. Alleen kan de jeugdopleiding van België echt nog wel beter, want waarom vertrekken er nog steeds veel jonge, talentvolle Belgen naar opleidingen in het buitenland? Als je alleen al naar het sterkste basiselftal van België kijkt, zie je al dat Vertonghen, Vermaelen, Hazard en Alderweireld van een buitenlandse opleiding hebben genoten. Ik wil niet zeggen dat de jeugdopleiding van Belgische clubs zozeer beter/slechter is dan die van buitenlandse clubs, maar naar mijn mening doet de Belgische bond niet genoeg z'n best om hun eigen jeugd in België te laten blijven. Zo spelen pakweg Charly Musonda Jr., Nathan Leyder en Zakari Bakkali ook weer bij buitenlandse ploegen. Vergeet ook niet de hoeveelheid goede Belgen die niet in de eigen competitie konden doorbreken, waarna zij op jonge leeftijd ook naar het buitenland trokken. Denk dan aan Chadli, Martens, Mertens, Rits (nu alweer terug bij KV Mechelen), Nainggolan, etc..

Edit: Natuurlijk breken er nog altijd veel Belgische spelers door bij ploegen als Anderlecht, Standard Luik en Racing Genk! Er zijn tal van Belgische voorbeelden te noemen die in de laatste vijf jaar doorbraken in de Eerste Klasse.

2 mei 2013 om 09:15

De Pro League mag helemaal autonoom beslissen hoe zij hun competitie organiseren, dus de Kbvb heeft daar echt niets aan te zeggen gehad hoor. En zelfs al hadden ze een soort van inspraak gehad, dan kan je nog altijd de verantwoordelijkheid van het systeem niet bij hen leggen. Daar blijft toch gewoon de Pro League zelf verantwoordelijk voor.

Dit jaar zijn de play-offs uiteraard extreem spannend, maar in tegenstelling tot wat jij beweert is dat zeker niet de eerste keer. Remember Racing Genk - Standard op de allerlaatste speeldag twee seizoenen geleden? Als dat niet spannend was dan weet ik het ook niet meer.

Wat betreft de jeugd: het klopt natuurlijk dat er veel is misgelopen in het verleden (de helft van de huidige generatie rode duivels is in het buitenland opgeleid of doorgebroken zoals je terecht aanhaalt), maar daar kan je het huidige beleid niet op afrekenen. Het verleden is het verleden, we kunnen alleen de toekomst aanpakken en ik geloof dat dat gebeurt. Daarbij ga je trouwens altijd uitzonderingen hebben, zoals Musonda en Bakkali, maar dat is begrijpelijk. De allerbeste jeugdspelers ter wereld zullen nu eenmaal hun kans willen grijpen bij de allerbeste clubs ter wereld, dat kan je ze niet kwalijk nemen.

2 mei 2013 om 09:46

@ Stakkevdb

Je komt over als iemand die goed is ingevoerd. Ik heb naar aanleiding van dit artikel een vraag.

Hoe kan het eigenlijk dat een stad als Antwerpen straks zonder club in de hoogste divisie zit? Bij mijn weten de 2e stad van Belgie qua inwoners?
Leeft het voetbal hier gewoon minder dan bijv in Brussel, Luik of Brugge. Of zijn ze gewoon onfortuinlijk geweest in het verleden?

In Nederland had je natuurlijk iets soortgelijks met Den Haag, dat jarenlang in de 1e divisie uitkwam.

2 mei 2013 om 10:03

Een uitstekende maar niet zo makkelijk te beantwoorden vraag... Antwerpen heeft jarenlang een subtopclub gehad met Royal Antwerp FC (laatste Belgische club die een Europese finale speelde in 1993), maar die zijn afgegleden door het te halsstarrig vasthouden aan het verleden. Voorzitter Wauters heeft zijn club eerst gered, maar is dan te lang op zijn post blijven zitten en daardoor is de club niet meegeëvolueerd en in de malaise van tweede klasse verzandt.

Daarnaast had Antwerpen een tweede club in eerste klasse in de jaren 90: Germinal Ekeren. Een klein clubje eigenlijk, dat jarenlang boven verwachtingen presteerde, maar dat was ook niet houdbaar gezien de beperkte achterban en faciliteiten. Die zijn dan gefusioneerd met Beerschot, wat nog langer geleden ook een topclub is geweest. Jammer genoeg zijn daar eigenlijk altijd wat financiële donderwolken boven blijven hangen en is het door wanbeleid van kwaad naar erger gegaan. De laatste jaren heeft Patrick Vannoppen de club te snel terug groot willen maken en dat is nu faliekant afgelopen.

De enige logische optie is eigenlijk een fusie tussen Beerschot en Antwerp, maar dat ligt extreem gevoelig. Nochtans zou dat economisch gezien de ideale oplossing zijn: één Antwerpse club, waarbij het stadsbestuur de schaarse middelen niet meer moet verdelen over twee kleine clubs. Ook de grote sponsormogelijkheden (de Antwerpse haven!) zouden dan eindelijk goed aangewend kunnen worden; vandaag hebben grote bedrijven terecht geen vertrouwen in de Antwerpse clubs.

Ik vrees echter dat een fusie een utopie zal blijven op de korte termijn. Jammer want als je de stappen ziet die AA Gent heeft genomen, dan moet het in Antwerpen ook kunnen!

2 mei 2013 om 11:29

@stakkevdb

Natuurlijk weet ik de play off strijd tussen Racing Genk en Standard Luik nog uit 2010/2011! Dat was inderdaad zeer spannend! Courtois keepte toen echt de match van zijn leven, vooral de laatste drie saves in de slotfase staan nog bij mij in het geheugen gegrift! Maar wat ik eigenlijk bedoel te zeggen met die spanning is dat het op zo'n grote schaal met 5 ploegen zo dicht op elkaar nog niet zo spannend is geweest!

Maar ik vind wel dat de Kbvb (te) weinig doet om clubs van ontheffing/faillissement te ontzien. 'mijn' club in België, KV Mechelen, is tien jaar ook op het nippertje gered door de goedgezinde fans. Ik snap niet dat er in een korte tijd zoveel clubs failliet kunnen gegaan. Moeskroen, Lommel, KV Mechelen (inmiddels weer Eerste Klasse), straks Beerschot en misschien nog Woluwe. Ben ik de enige die dit opmerkt?

De enige oplossing voor het voetbal in Antwerpen is inderdaad een fusie tussen Beerschot en Antwerp, maar dat lijkt mij een utopie. Dat gebeurt niet snel.

2 mei 2013 om 15:08

Ik heb wel de indruk dat de controles van de licentiecommissie een stuk strenger geworden zijn. Uitwassen door wanbeleid gaan er altijd zijn (zoals Beerschot nu), dat kun je op geen enkele manier uitsluiten. Het probleem is vaak dat er in het voetbal teveel op korte termijn wordt gedacht. Zo zie je bv elke winter opnieuw de paniektransfers opduiken bij clubs onderaan het klassement, clubs die daar eigenlijk ook geen geld voor hebben maar uit schrik voor tweede klasse die investeringen toch doen. Want als ze naar tweede zakken is het helemaal gedaan, dus ze hebben geen keuze. Daarom zou het goed zijn als er maatregelen worden getroffen om enerzijds tweede klasse op te waarderen en anderzijds degradatie bijvoorbeeld moeilijker te worden. Dat laatste kan op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld in Argentinië waar er naar de resultaten van de laatste 3 seizoenen gekeken wordt. Eén slecht seizoen betekent dan niet meteen degradatie, dus je hoeft als club ook geen gekke dingen te doen qua investeringen als het even niet draait.

3 mei 2013 om 23:49

Antwerp was echt een topclub vroeger,nu zijn ze een middenmoot in 2de klasse...
Echt spijtig want het is echt een mooie club!

Best een vermakelijk stuk, maar ik denk dat je je veel te veel zorgen maakt. Toegegeven het play-off systeem is vrij omslachtig en best een beetje oneerlijk.
Want klopt het dat de winnaar van Play Off II Europa in gaat? En nr 4,5,6 van Play off I niet?

Maar er zijn ook genoeg positieve punten te ontdekken in België. Dit jaar hebben Anderlecht, Brugge en Genk best aardig gepresteerd in Europa. De Rode Duivels staan er beter voor dan de afgelopen 10 jaar, de competitie is behoorlijk spannend op dit moment en er blijven goede jeugdspelers doorkomen.

Ik denk juist ten opzichte van een aantal jaar geleden dat er wel degelijk stappen gemaakt worden. Daarnaast kan je als Belg of Nederlander ook niet te veel verwachten want we zijn maar kleine landjes te opzichte van Frankrijk, Duitsland, Italie etc.

2 mei 2013 om 11:12

Nee, klopt niet. De winnaar van Play Off 2 speelt nog tegen een ploeg uit Play Off 1 voor Europees voetbal. Play offs van de play offs zeg maar

Vind het persoonlijk een zwak stuk. De helft van je artikel is een uitleg over de competitieformule en nergens zeg je wat er juist fout zit dan. Waarom zouden ex-voetballers per sé betere beleidsmensen zijn??

Is trouwens een serieuze revolutie en hervorming aan de gang binnen de bond sinds het aanstellen van Martens. Is ook helemaal geen probleem mee dat bepaalde mensen weinig voetbalkennis hebben (zoals van den stock, ook geen idee waarom je hem hierbij betrekt) zolang die mensen de sportieve lijnen niet uitzetten.
Het belangrijkste is dat men van onderuit de visie op het voetbal wijzigde en dat heeft men (een kleine 10 jaar geleden!!) gedaan, de nadruk kom steeds meer en meer te liggen op functionele techniek en dat uit zich nu al in technisch zeer begaafde spelers.

ALS er 1 probleem is dat men hoort aan te pakken dan is het het aantal buitenlanders in onze competitie, momenteel zijn buitenlanders gewoon goedkoper dan belgische spelers en vaak verkiezen clubs ook een buitenlander als reserve ipv een jong talent. DAT moet veranderen.

Allereerst moet ik zeggen dat je stuk wel mooi geschreven is. Maar op inhoudelijk vlak vind ik dat je de toekomst te negatief voorstelt. Terwijl ons Belgisch voetbal de laatste jaren net een serieuze stap voorwaarts gezet heeft in mijn ogen.

Belangrijkste uithangbord zijn uiteraard onze Rode Duivels. Een uiterst talentvolle generatie, spelend bij een pak grote clubs uit het buitenland. Stuk voor stuk jongens met karakter en uitstraling ook, spelers voor wie mensen graag naar het stadion komen. Bovendien zijn de meeste van onze goudklompjes nog bitter jong. Van een Hazard, Courtois, De Bruyne, Witsel, Lukaku, Benteke... gaan we nog 10-15 jaar kunnen genieten, heerlijk toch? Niet vergeten dat een pak van deze jongeren de afgelopen jaren nog in België speelden. Dit bewijst dan ook mijn eerste vaststelling: onze jeugdopleiding is er een pak op vooruit gegaan. Racing Genk leverde enkele wereldtoppers af (courtois, De Bruyne, Benteke, Vossen) de voorbije seizoenen en zal ook in de toekomst scoren met hun jonge talent (siebe Schrijvers bijvoorbeeld). In Luik is er zo'n ongezien potentieel aan jonge talentvolle spelers door de combinatie van passie, multiculturaliteit en toch ook wel armoede... Als Standard zijnde zou je al stekeblind moeten zijn om daar de komende jaren niet van te profiteren. Jongens als Batshuayi, Mpoku en in mindere mate (maar zeker in de toekomst) Arslanagic, Cissé, Moris en Koc bewijzen de sterke jeugdwerking. Zelfde geldt bij Anderlecht, dat regelmatig prestigieuze jeugdtoernooien wint (al zegt dat niet zoveel) en toch wel wat pareltjes heeft/had rondlopen. Denken we maar aan Romelu Lukaku, de Musonda's, Januzaj, Kabasele... die spijtig genoeg vertrokken zijn, maar ook aan Praet, Bruno, Jordan Lukaku, Henen, Den Doncker, Heylen, Roef... Niet al die jongens zullen er komen, maar de meerderheid zal zeker een meerwaarde bieden voor hun huidige club en/of het gehele Belgische voetbal. De laatste jaren kiezen ook opvallend veel "niet-topclubs" voor jeugd, uiteraard aangevuld met ervaren spelers. Denk maar aan Zulte Waregem dit jaar (malanda, Verboom, Godeau, Hazard, Naessens...), Lokeren (tshimanga, De Pauw, Mokulu, Trompet, De Bock) of Cercle Brugge (van Eenoo, D'haene, Mertens...). Natuurlijk trekken nog steeds veel jonge jeugdspelers naar buitenlandse clubs voor hun opleiding, maar dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Zolang de wetgeving niet verandert tenminste.

Dan komen we bij mijn favoriete onderwerp: de play-offs. Wel, voor mij is het duidelijk: die play-offs zijn ronduit fantastisch en veruit het beste wat ons voetbal overkomen is de laatste 20 jaar. Allereerst levert het enorm veel meer aandacht op dan een gewone competitie. Ik ken persoonlijk vrienden die jarenlang eigenlijk niet echt geïnteresseerd waren in voetbal, maar de laatste tijd toch graag de play-offs volgen. Let's face it: in elke sport ziet men het liefst de besten tegen mekaar strijden. Jij kijkt toch ook liever naar de Tour de France dan naar de Ronde van Limburg? Een Federer-nadal is toch veel leuker om naar te kijken dan een Benneteau-karlovic? Op dat vlak kan toch absoluut niemand iets tegen de play-offs hebben?

Uiteraard ben ik ook niet blind voor de tekortkomingen van het systeem, maar die zijn volgens mij eenvoudig weg te werken. Dit heb ik trouwens al tientallen keren uit de doeken gedaan. Gewoon tweede klasse hervormen tot tien clubs, daarmee begint alles. Dan herleid je eerste nationale van
16 naar 14 clubs, want zelfs 16 vind ik nog te veel voor zo'n klein landje als het onze. Play-off 1 blijft behouden zoals het nu is: na de reguliere competitie spelen de 6 eersten nog eens 2 maal tegen mekaar. Enkel over die puntendeling valt onderhandeld te worden. Enerzijds vind ik het zever dat gedeelde punten een nadeel is voor de eerste ploeg, want dit weet je ten eerste op voorhand, en ten tweede blijf je wel nog steeds met de helft van je punten over. Het is nog iets anders dan dat alles op 0 gezet wordt, dat zou pas belachelijk zijn. Anderzijds zou je, zeker in een competitie met slechts 14 clubs (minder matchen = minder verschil in punten), misschien genoeg spanning hebben zonder de punten te delen.

Play-off 3 moet gewoon verdwijnen, in de plaats speel je play-off 2 zoals die nu bestaat, met acht teams. Niemand degradeert rechtstreeks na de reguliere competitie. De ploegen 7-14 worden onderverdeeld in twee poules, nummers 7-9-12-14 bij mekaar en nummers 8-10-11-13. De punten uit de reguliere competitie blijven gewoon behouden. Ieder speelt dan nog zes wedstrijden onderling. Wie aan het eind van de rit laatst eindigt, degradeert rechtstreeks (twee teams dus, één uit poule A en één uit poule B). Hun plaats wordt het seizoen erop ingenomen door de nummers 1 en 2 uit tweede klasse. Eventueel kan je de winnaars van beide poules dan nog laten spelen om een Europees ticket (zoals dat nu het geval is), maar dat is geen must voor mij.

Waar ik je wel in kan vinden, is dat stuk wat betreft de leiding van de bond en de clubs. Ik zou ook graag meer mensen à la Preud'homme, Gerets, Ceulemans, Degryse... in het Belgisch voetbal ingeschakeld zien. Bij de bond of bij een (top)club. Maar er zijn verschillende redenen waarom dit niet gebeurt denk ik. Sommigen, zoals een Preud'homme of Gerets, blijken veel liever oliedollars op te strijken dan het Belgisch voetbal vooruit te helpen. Een andere hoofdreden is, vind ik althans, dat wij Belgen veel te kritisch met onze iconen omgaan. In elke tak van de maatschappij (hoe lacherig wordt er niet gedaan om het koningshuis of bijvoorbeeld Elio di Rupo?), maar zeker in de sport. Kijk hoe Frank Vercauteren werd weggepest uit het Astridpark enkele jaren geleden, terwijl hij daar midden jaren '80 op handen gedragen werd. Ceulemans en Degryse werden beschamend weggestuurd bij Club Brugge. Georges Leekens is overal waar hij komt de pineut. Zelfs toen Marc Wilmots overnam, was er enorm veel scepsis bij het publiek. Ik vind dat doodzonde. Jij praat over een revolutie zoals Cruyff er één bij Ajax teweeg bracht, maar er zijn maar weinig iconen in België die nog zo geliefd zijn bij hun club dan Cruyff bij Ajax.

Hetgeen daarmee samenhangt blijft voor mij het grootste problemen van ons Belgen: te weinig geloof in eigen kunnen en te groot geloof in buitenlanders. Dat zie je uiteraard bij het aantal buitenlandse spelers bij al onze teams. Eerlijk is eerlijk: daar zitten vaak schitterende voetballers bij (van een Suarez of Vainquer zijn er gewoon geen dozijn in België). Maar een groot deel is ook wel overbodig, gewoon omdat ze vaak goedkoper zijn dan Belgische spelers. Terwijl er bijvoorbeeld in tweede klasse (geloof me, ik ben Antwerp-supporter, ik ken het daar ) bakkenvol goeie spelers lopen waarvan ik denk dat die zeker eerste klasse waardig zijn. Maar niet alleen qua spelers, ook qua trainers en bestuursleden wordt er te veel opgekeken naar buitenlanders. Kijk alleen maar naar onze topclubs: stuk voor stuk gecoacht door een buitenlander. Hebben Peter Maes, Franky Dury, Hein Vanhaezebrouck of Glen De Boeck niet de kwaliteiten om een topclub te trainen? Tuurlijk wel. Zij krijgen gewoon veel minder krediet.

Dus, voor mij is er zeker niks aan de hand met het Belgisch voetbal. Integendeel, we gaan er zelfs op vooruit. Dat bewijst ook de Uefa-ranking, waar we toch opgeklommen zijn tot de 10e plaats. Met de crisis die harder toeslaat dan ooit, plus (hopelijk) de financial fairplay, zie ik ons land zelfs in staat op te klimmen de komende jaren. Het talent is met hopen aanwezig, de clubs lijken dat ook te beseffen, al onze topclubs zijn financieel gezond, de stadiondossiers lijken eindelijk van de grond te komen... Ik zie veel positieve zaken. Nu onze mentale ingesteldheid nog!

Je brengt een discussie op gang, schrijft een leuk stuk, al met al goed voor zeker vier sterren, waarbij ik graag de vierde ster als bonusster zie voor de één ster die is gegeven.

Ik vind het stuk met haken en ogen aan elkaar hangen. Het feit dat je beweert dat Beerschot degradeert door deze formule en dat ploegen als Cercle en Zulte ons Europees kunnen vertegenwoordigen omwille van deze formule is totale onzin. Beerschot werd voorlaatste en zou in een normale competitie ook minstens nacompetitie spelen met clubs uit 2de maar dat doet niets ter zake aangezien ze sowieso geen licentie krijgen omdat ze financieel rot zijn. Heeft dus niets met de competitieformule te maken. Cercle op zijn beurt speelt de bekerfinale en hun eventuele Europees ticket heeft dus niets te maken met de play-offs. Dan komen we bij Zulte-waregem. Zulte eindigde in de reguliere competitie op de 2de plaats wat hun zou verzekeren van een ticket voor de voorronde van de CL. Tenzij Zulte dus beter doet in de play-offs dan in de reguliere competitie en kampioen speelt zullen de play-offs er net voor zorgen dat Zulte met minder tevreden moet zijn. Als ze na de play-offs op de eerste plaats staan wil dat imo zeggen dat ze de meer dan verdiende kampioen zijn aangezien ze dan tegen elk top6 team 4 wedstrijden gespeeld zullen hebben en hun kern minstens evenwaardig is aan die van Anderlecht of Brugge.

Het artikel is nogal kort door de bocht en er staan toch een boel onjuistheden in.

Zo werd al aangehaald dat de competitiehervorming niet door de Kbvb werd opgedrongen en dat Beerschot sowieso failliet ging gaan.
Daarnaast ga je nogal makkelijk voorbij aan de grote stijging van inkomsten via Tv-rechten die de proleague de laatste jaren heeft afgedwongen.

Ik wil even verder ingaan op het inschakelen van voetbalmensen. Er is geen enkele reden om hier een heiligmakend doel van te maken want voor elke successtory heb je ook een absoluut falen: Johan Vermeersch van FC Brussels speelde jaren in eerste klasse maar FC Brussels is ondertussen de weg van Rwdm aan het opgaan (letterlijk zelfs).
Wim De Coninck was zogenaamd een voetbalkenner en ex-speler. Zijn rampzalig transferbeleid betekende het begin van de ondergang van Roeselare.
Je kan ook kijken naar KV Mechelen waar niet-voetballers als Timmermans en Uytterhoeven samen met clubicoon Van Hoof de boel weer rechtgetrokken hebben.

Het is veel belangrijker om (betrokken) goede mensen op de juiste plaatsen te hebben.
De hele heropleving rond de rode duivels komt heus niet alleen door de prestaties. Het beleid van tennisman Steven Martens heeft hier bijzonder veel mee te maken.
Het is dan ook leuk om te zeggen dat er meer voetbalmensen/ex-spelers bij de bond moeten komen (en dat is zo) maar als die onhaalbaar zijn (gerets, Preud'homme) al een goede job hebben (dury, Maes, Scifo) of compleet onbewezen zijn (leo, Franky) dan ben je volgens mij ook niet goed bezig.

En dan vergeet ik deze alinea nog:

Dus daar waar men dacht dat het systeem het Belgisch voetbal naar een hoger niveau zal tillen, werkt het averechts. Clubs als Cercle en Zulte Waregem zouden ons zomaar kunnen vertegenwoordigen in Europa waardoor we weer zakken op de Uefa-coëfficiënten.

Cercle zit in de bekerfinale: niks te maken met de play-offs
Zulte-waregem was al tweede na de reguliere competitie: niks te maken met de play-offs; integendeel zelfs, dankzij de play-offs zou het nog kunnen dat Standard en Club Brugge de plaats van Zulte-waregem in Europa innemen. Dus je conclusie moet dan zelfs omgekeerd zijn: de play-offs redden de Belgische coëfficiënt! Pas op, ik acht Zulte-waregem zeker niet minder kansrijk in Europa dan Club of Standard hoor, maar jij redeneert blijkbaar wel zo.

1. De voetbalbond heeft nu wel mensen met een visie in zijn rangen, ook al komt hij uit de tenniswereld. Steven Martens heeft zowel het Belgisch als het Engels tennis naar een hoger niveau gebracht. Oké hij komt niet uit de voetbalwereld, maar bijvoorbeeld Louwagie doet het als manager van AA Gent heel erg goed, en deze komt ook uit de zwemwereld. Als ik mij niet vergis hebben Walem en Wilmots wel heel erg veel wedstrijden gespeeld voor de nationale ploeg en op internationaal clubniveau, en zij staan in voor de gehele jeugdwerking van de nationale elftallen en voor de eerste ploeg (net als assistent Borkelmans), dus dat er geen mensen zijn met voetbalervaring is wat kort door de bocht. Natuurlijk kan het altijd meer en beter, maar dan moeten deze mensen wel bereid zijn om voor de bond te gaan werken. Ik geef je wel gelijk dat bijvoorbeeld iemand als Colin veel te veel heeft te zeggen in de voetbalbond (en in Anderlecht) en deze naar mijn mening weinig van voetbal kent.

2. Over de play-offs kan je uren praten, je gaat altijd voor- en tegenstanders vinden. Het feit is wel dat sinds de play-offs zijn ingevoerd, het tv geld serieus is gestegen. Voor Sky Sports (denk ik) de Nederlandse rechten kocht, kreeg de Belgische competitie bijna evenveel tv geld als de Nederlandse, en dat met een afzetmarkt die ongeveer de helft is qua grootte. Een systeem zoals Antwerpfan beschrijft/beschreven heeft op deze site is voor mij een mooi alternatief.

3. Dat Antwerpen geen ploeg meer heeft in eerste klasse, kan je moeilijk op het beleid steken van de Belgische voetbalbond. Integendeel zelf, wees blij dat de voetbalbond zo streng toekijkt en de incompetente bestuurders van deze ploegen afstraft. Anders krijg je situaties zoals in Spanje waar de topploegen betaald worden door het belastingsgeld van de Europese burgers (en daar kan je toch moeilijk een voorstander van zijn?) Dat Cercle eens een bekerfinale haalt en zo Europa in kan, heeft ook helemaal niets te maken met de Belgische voetbalbond. Ik herriner mij nog een bekerfinale tussen tweede klasser Westerlo en La Louvière (die toen ook in hetzelfde jaar degradeerde): zo dingen gebeuren nu eenmaal.
Het feit dat Zulte-waregem Europees voetbal kan spelen, is net wel een teken dat er een beleid is bij een Belgische ploeg. Ze spelen met jonge spelers die elk om hun eigen specifieke kwaliteiten zijn gehaald voor heel erg weinig geld met het oog op doorverkoop. Hoe je daar dan een tegenstander van kan zijn begrijp ik echt helemaal niet. Je hebt een afbeelding van De Bruyne en Genk voert eigenlijk hetzelfde beleid, wel al iets langer en daardoor waarschijnlijk beter (gestructureerd), maar het komt op hetzelfde neer.

Conclusie: ik ben het met je eens dat de Belgische voetbalbond nog naar een hoger niveau kan, maar ik vind persoonlijk dat ze daar al serieus mee bezig zijn. Het feit alleen al dat de tickets tegen Servië binnen de 5 minuten de deur uit zijn, wilt toch zeggen dat de Belgische bond toch iets goed doet? Voor de rest vind ik dat je nogal rare conclusies maakt, maar je eigen mening/visie hebben mag natuurlijk altijd. Alleen deel ik deze mening niet echt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

België

FIFA ranking: 1
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. CourtoisKeeper30
T. MeunierVerdediger31
T. VermaelenVerdediger30
E. HazardMiddenvelder30
R. LukakuAanvaller33
J. VertonghenVerdediger20
D. BoyataVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina België.

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
Genoa heeft met Olympique Marseille gesproken over een langer verblijf van huurling Kevin Strootman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren