De nieuwe Gianfranco Zola

Op elf mei 2003, de laatste wedstrijddag van het seizoen 2003-2004 in de FA Premier League, speelde Chelsea thuis tegen Liverpool voor een plek in de Champions League in het volgende seizoen. Een cruciale wedstrijd, Chelsea had nog een punt nodig om zich te kwalificeren voor het kampioenenbal, maar als er werd verloren van Liverpool, dan zouden die de Champions League ingaan en zou Chelsea als vijfde eindigen. In de elfde minuut kwam Liverpool door een kopbal van Sami Hyypiä op voorsprong, maar drie minuten later zorgde Marcel Desailly al voor de gelijkmaker en dertien minuten later kwam Chelsea door een goal van Jesper Grønkjær op voorsprong. Het zou uiteindelijk bij 2-1 blijven, maar het hoogtepunt van de wedstrijd kwam toch echt laat in de wedstrijd.

De beelden zijn nog steeds schitterend om naar te kijken. Het is in de 83e minuut en Gianfranco Zola krijgt de bal bij de cornervlag aangespeeld. Hij wordt als eerste belaagd door Jamie Carragher, die hij, door de bal goed af te schermen, aan het wankelen brengt. Met een majestueuze kapbeweging draait hij Carragher tureluurs, waarna Bruno Cheyrou simpel omspeeld wordt. Ook Danny Murphy krijgt geen kans om de bal te onderscheppen en Patrik Berger wordt er makkelijk uitgerend door Zola. Het levert hem een applaus op van zowel de Chelsea als de Liverpool supporters.

Wat veel mensen verwachten en wat in de pers ook uitvoerig is beschreven in de voorbereiding naar deze wedstrijd gebeurt ook; Zola heeft zijn laatste wedstrijd voor Chelsea gespeeld. Ruim een jaar later, op acht augustus wordt er tegen Real Zaragoza een afscheidswedstrijd georganiseerd ter ere van Zola. Hij houdt nog een emotionele speech, loopt een dikverdiende ereronde en verlaat Stamford Bridge door de voordeur met twee FA Cups, een Charity Chield, een League Cup, een UEFA Cup Winner's Cup en een UEFA Super Cup onder zijn arm. Individueel wordt hij in december 1996 en oktober 2002 uitgeroepen tot speler van de maand, benoemt de Football Writer's Association hem in 1997 tot speler van het jaar en wordt hij door Chelsea en haar fans in 1999 en 2003 tot speler van het jaar uitgeroepen. Zijn mooiste prijzen volgen ook in die tijd. Hij wordt in 2003 door de fans van Chelsea uitgeroepen tot de beste speler van de club aller tijden (inmiddels is Didier Drogba deze eer ten dele gevallen), hij verdient een plek in het elftal van de eeuw en hij wordt benoemd tot officier in de orde van het Britse Rijk voor zijn diensten voor het voetbal. Uiteindelijk wordt hij in 2006 ook nog opgenomen in de Hall of Fame van het Engelse voetbal.

Op 21 augustus 2011 maakt de Spaanse club Valencia bekend dat zij een deal heeft gesloten met Chelsea over de verkoop van Juan Mata. Mata kost Chelsea uiteindelijk 23,5 miljoen pond en drie dagen later, op 24 augustus, tekent Mata een vijfjarig contract met de club uit Londen. Hij maakt zijn debuut wederom drie dagen later, als invaller tegen Norwich City en hij weet in de blessuretijd een goal te maken. Zijn eerste basisplaats krijgt hij toebedeeld op tien september, uit tegen Sunderland en hij helpt het team aan een 2-1 overwinning. Vier dagen later maakt hij tegen Bayer Leverkusen zijn debuut voor Chelsea in de Champions League en ook hier scoort hij in de blessuretijd een doelpunt. Uiteindelijk beleeft Juan een goed eerste seizoen voor Chelsea. Hij komt in alle competities in totaal 54 keer in actie, hij scoort uiteindelijk twaalf goals en levert 23 assists. Geweldige cijfers voor een eerste seizoen, terwijl hij ook de FA Cup en de Champions League wint. De voortekenen voor een geweldige carrière voor Chelsea zijn dan al aanwezig. Hij wordt door zijn uitstekende prestaties in zijn eerste seizoen voor de club meteen uitgeroepen tot speler van het jaar en in de finale van de FA Cup wordt hij gekozen als de man van de wedstrijd.

In het volgende seizoen weet Mata zijn uitstekende vorm vast te houden. Vol zelfvertrouwen door het winnen van het Europees Kampioenschap met Spanje begint hij aan zijn tweede seizoen in dienst van Chelsea. Waar hij in zijn eerste seizoen onder Andre Villas-Boas in een 4-3-3 systeem aanvankelijk vooral als linksbuiten geposteerd word, geeft, na het ontslag van Villas Boas, de nieuwe trainer en clublegende Roberto Di Matteo hem in een 4-2-3-1 systeem een centrale rol achter de spits. Mata komt op die plek nog beter tot zijn recht. Met zijn inzicht, passes en balbehandeling is Mata in staat een teamgenoot plotseling alleen voor de keeper te zetten, terwijl hij zelf ook de dribbel vaak aangaat en veel gebruik maakt van een-tweetjes, in het tweede seizoen vooral met Eden Hazard en Oscar. Daarnaast is hij goed in het nemen van vrije trappen en heeft hij een geweldige eerste aanname.

Het grootste verschil met zijn eerste seizoen is dat Mata onmisbaar is geworden voor Chelsea. Als hij niet speelt valt het op dat de rest van het team daar last van heeft. Mata is de verbindingsspeler tussen het middenveld en de aanval, hij is de speler die de meerderheid van de aanvallen vormgeeft en hij zorgt, samen met Hazard, voor verreweg de meeste dreiging. Met achttien doelpunten en 24 assists heeft Mata nu al een geweldig seizoen achter de rug en het winnen van de Europa League zou een mooie bekroning voor dit topseizoen zijn. Mata is al door Rafael Benitez vergeleken met Zola en als hij deze vorm weet vast te houden, ben ik van mening dat hij een grote kans maakt om gekozen te worden tot speler van het jaar in de Engelse Premier League. In ieder geval heeft Chelsea de komende jaren er een geweldige speler bij. Na twee seizoenen kan Mata uitstekende cijfers overleggen. In 108 wedstrijden heeft Mata in totaal 30 doelpunten en 55 assists op zijn naam staan en die cijfers kunnen alleen nog maar mooier en mooier worden. Mata heeft zich ontpopt als de nieuwe Zola.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door fcbarnet)

Mata is zonder twijfel de belangrijkste man bij Chelsea. Hazard kan op dat op termijn ook worden maar hij is nog jonger en heeft meer ervaring nodig. Met Mata, Hazard & Oscar kun je mooi combinatievoetbal spelen. Hopelijk komt op termijn Piazon daar nog eens bij.

22 april 2013 om 17:09

Je bent ook de Bruyne vergeten, en piazon als spits gebruiken is ook een optie.
On topic: ik vind dit een goed geschreven stuk en het het leest lekker door. Van mij krijg je 4 sterren

Ik vindt dit niet zo een goed stuk, je had Zola en Mata moeten vergelijken. Pas in de laatste alinea onderbouw je waarom Juan Mata zo belangrijk is en het is voor het grootste deel een opsomming van feiten. Je moet je onderwerp daarnaast aankodigen in de eerste alinea. Wel goede, lange alinea's. Je moet trouwens ook niet opeens over gaan van de Hall of Fame naar het contract van Mata. De alinea's sluiten niet op elkaar aan. Je maakt daarnaast ook nog rare fouten, ik noem er twee van de velen.

in de 83e minuut, de 83e minuut
hij maakt zijn debuut wederom drie dagen later, waarom wederom

Sorry, twee sterren. Meer kan ik er niet van maken.

Leuk om een stukje over Mata te lezen. Op voetbalzone zijn er veel nieuwtjes over Rvp, Suarez en Bale maar over Mata wordt eigenlijk niet gesproken terwijl hij het heel goed doet dit jaar!
Ik had alleen gehoopt dat je Zola en Mata wat meer zou vergelijken.

Ik vind die Mata echt een geweldige speler en leuk om naar te kijken.

OT: ik vind je stukje matig omdat je niet echt de gelijkenissen tussen Zola en Mata verteld.

Leuk om weer iets over Chelsea te lezen, toch een club die me naar het hart gaat. Echter vind ik het niveau niet echt geweldig. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.

Het begint eigenlijk al in je inleiding. ''speelde''. Het woord in die context op die manier gebruiken klinkt gewoon heel amateuristisch. Gewoon speelt gebruiken is hier prima.

''hij komt in alle competities in totaal 54 keer in actie, hij scoort uiteindelijk twaalf goals en levert 23 assists. Geweldige cijfers voor een eerste seizoen, terwijl hij ook de FA Cup en de Champions League wint.'' (...) ''in het volgende seizoen weet Mata zijn uitstekende vorm vast te houden. Vol zelfvertrouwen door het winnen van het Europees Kampioenschap met Spanje begint hij aan zijn tweede seizoen in dienst van Chelsea. Waar hij in zijn eerste seizoen onder Andre Villas-boas in een 4-3-3 systeem aanvankelijk vooral als linksbuiten geposteerd word, geeft, na het ontslag van Villas Boas, de nieuwe trainer en clublegende Roberto Di Matteo hem in een 4-2-3-1 systeem een centrale rol achter de spits''

Ik heb dat stuk wel drie keer moeten lezen voordat het mij duidelijk werd dat je het gewoon door elkaar hebt geschreven. De Champions League werd gewonnen onder Di Matteo, maar zoals jij het nu hebt geschreven lijkt het alsof AVB de Champions League in zijn eerste seizoen heeft gewonnen. Misschien komt het door het vroege tijdstip, maar ik vond dit een erg vaag stuk.

''daarnaast is hij goed in het nemen van vrije trappen en heeft hij een geweldige eerste aanname.'' Sorry, maar deze zin had je misschien beter helemaal weg kunnen laten. Dit slaat nergens op. Het is gewoon een opsomming. Voegt eigenlijk totaal niks toe en haalt de waarde van het stuk nog verder omlaag. Ik krijg de indruk dat je dit zinnetje er nog even snel hebt tussen geplakt voordat je het document uiteindelijk indiende.

Ook de laatste alinea oogt slordig en amateuristisch. Ik heb het gevoel dat je, naarmate je het einde naderde, je gehaast werd en daardoor slordig.

Begrijp me niet verkeerd, je schrijfstijl is best aardig, je hebt niet voor niets een CE met +4 sterren, maar dit stuk is gewoon niet goed. Slecht eigenlijk.

De volgende keer dat je een CE schrijft, sla hem op en publiceer hem de volgende dag of een aantal uur later. Dat geeft je de gelegenheid om in de tussentijd even iets anders te doen. Als je vervolgens je CE wil publiceren lees je m nogmaals over en dan haal je snel genoeg je eigen fouten en slechtlopende zinnen eruit.

Succes met je volgende Ce's.

Het gaat over Zola, dus ik moet wel reageren aangezien hij de allerbeste speler aller tijden is voor mij persoonlijk Dus hier komt mijn reactie!

Zoals al eerder aangegeven is het jammer dat je Mata en Zola niet met elkaar hebt vergeleken. Want hoewel Mata ziekelijk presteert voor een middenvelder, mist hij in mijn ogen toch net dat beetje flair die Zola wel had (hazard heeft die ook trouwens). Ook mis ik eigenlijk Zola's zijn prestaties uit het verleden bij zijn terugkeer naar Italie... waar hij gewoon de club Cagliari heeft helpen promoveren ...

Ik vind de insteek goed alleen vind het stuk niet geheel tot zijn recht komen. Probeer de volgende keer de prestaties te vergelijken en probeer ook te kijken waar de verschillen in zitten, wat heeft Mata wel en Zola niet, Wat mist Zola wat Mata weer heeft, hoe is het voor jouw als supporter.. etc.

Hopelijk kan je hier wat mee!

Leuk om te lezen, ook ik ben en groot fan van Zola, maar je had er toch meer uit kunnen halen.

Er zijn een aantal verschillen tussen Zola en Mata, een belangrijke is dat Zola pas op z´n 30e naar Chelsea kwam (nota bene toen Gullit er trainer was). Verder was Zola´s bescheiden, vriendelijke persoonlijkheid voor de fans ook erg belangrijk, wie herinnert zich niet hoe hij vol enthousiasme knuffelde met een fan na een briljante hakgoal tegen Norwich City? Ik wist overigens niet dat Drogba inmiddels de favoriete Chelsea speler is...dodelijke spits met een flinke persoonlijkheid ook maar toch van een ander kaliber.

Of Mata de nieuwe Zola wordt is twijfelachtig, misschienkan hij zich doorontwikkelen als Mourinho komt, maar ik betwijfel of hij het hart van de fans kan veroveren als Zola, dat is niet voor velen weggelegd.

ps: Wist je dat Zola met Watford heel knap op plek 3 staat in the First Division. Zou leuk zijn hem weer als manager in de PL te zien, het blijft schandalig hoe hij een paar jaar terug door West Ham is behandeld...

22 april 2013 om 17:02

Ik heb het gehoord ja dat Zola het uitstekend doet. En aangezien Benitez hopelijk toch wel weggaat, zou ik het persoonlijk top vinden als Zola de nieuwe trainer wordt. Bedankt voor je reactie.

Ik vind deze onderwerp goed gekozen ik ken Zola niet maar door jou ga ik zo op youtube filmpjes van hem kijken. Verder leest het lekker vlot door
Resultaat: 4 sterren

Leuk dat je de moeite hebt genomen om dit stuk te schrijven. Alleen had je de sprong van Zola naar Mata wat beter mogen verpakken. Ineens ging je over op Mata en dat veranderde je mooie tekst een beetje in een gewone samenvatting met wat statistieken. Het had iets uitgebreider, vloeiender en spannender gemogen. Toch geef ik je vijf sterren omdat ik het leuk genoeg vond om helemaal te lezen

Er is maar een speler van Chelsea waar ik een shirt van zou willen hebben en dat is Zola. Die man had zo'n ongelofelijke techniek. Het schijnt dat van elke 3 vrije trappen die hij nam er minstens 1 een doelpunt opleverde. Zola was als speler echt zwaar ondergewaardeerd in Italië.

Voor mij gaat deze vergelijking (zola/mata) niet op maar toch een leuk stuk om te lezen!!

"op elf mei 2003, de laatste wedstrijddag van het seizoen 2003-2004 in de FA Premier League, speelde Chelsea thuis tegen Liverpool voor een plek in de Champions League in het volgende seizoen." Direct al twee opzichtige fouten. Ten eerste schrijf je de datum altijd met cijfers dus 11 mei in plaats van elf mei. Daarnaast is de laatste wedstrijddag van het seizoen 2003-2004 natuurlijk niet in 2003, maar dit zul je onderhand wel doorhebben denk ik.

"het is in de 83e minuut en Gianfranco Zola krijgt de bal bij de cornervlag aangespeeld." Het woordje 'in' is hier totaal overbodig.

"wat veel mensen verwachten en wat in de pers ook uitvoerig is beschreven in de voorbereiding naar deze wedstrijd gebeurt ook; Zola heeft zijn laatste wedstrijd voor Chelsea gespeeld." 'verwachten' moet 'verwachtten' zijn aangezien je de rest van de zin in de (voltooid) verleden tijd schrijft. Hanteer altijd dezelfde tijdsvorm in één zin. In je stuk mag je best wisselen van tijd, maar in één zin kan dit niet.

"mata kost Chelsea uiteindelijk 23,5 miljoen pond en drie dagen later, op 24 augustus, tekent Mata een vijfjarig contract met de club uit Londen." 'met' moet natuurlijk 'bij' zijn.

Je overgang van het deel over Zola naar het deel over Mata is allesbehalve vloeiend. Probeer het een beetje goed te laten overlopen want het gaat nu een beetje houterig. Je schrijfstijl is niet zoveel op aan te merken behalve één ding; je gebruik van komma's en bijzinnen. Met name in het eerste deel van je stuk gebruik je heel lange zinnen met veel komma's. Verder gebruik je soms komma's op overbodige wijze en mis je op andere plekken weer interpunctie. Probeer hier dus goed op te letten. Daarnaast vind ik je conclusie dat Mata zich ontwikkeld als de nieuwe Zola wel erg ver gaan. Voor een speler die nu krap aan twee jaar bij Chelsea speelt is de eer wel heel groot om zo genoemd te worden. Zola was meer een icoon dan Mata dat is. Juan Mata is zeker een goede speler, maar de vergelijking vind ik wat ver gaan. Al met al twee sterren aangezien er qua schrijven best wel wat verbetering in zit!

wat een ouwehoeren verhaal dit zeg! Alsof jij in 1993 geboren ook maar een schimp van de zola hebt opgevangen? Je zit gewoon uit je nek te lullen gast. Mata de nieuwe zola. Hahahahahahahah. Ze spelen beiden op verschillende posities. Hoe haal je het dan in je hoofd hem met zoroo te vergelijken. Ongebrijpelijk gebrul ghgg

Volgens mij kwalificeerde Liverpool zich in 't seizoen 2003-04 wel degelijk voor de Champions League. Ben je soms vergeten wat er op 25 mei 2005 in Istanbul gebeurde?

24 april 2013 om 13:17

Het klopt ook niet, die eerste zin. Het einde van het seizoen 2003-04 kan nooit op 11 mei 2003 vallen...

Ga maar ff wisselen pietertje

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool4537
3.Chelsea4428
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
T. WernerAanvaller111
T. TuchelUnknown
KepaKeeper30
É. MendyKeeper200
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren