Laagvliegers PEC en RKC schieten weinig op met puntendeling in Zwolle

PEC Zwolle en RKC Waalwijk hadden zichzelf zaterdagavond een grote dienst kunnen bewijzen door drie punten te pakken, maar zijn daar niet in geslaagd; nadat Florian Jozefzoon de Brabanders op voorsprong zette tekende Youness Mokhtar nog voor rust voor de gelijkmaker, en het bleef bij 1-1.

/

Voor beide teams waren de belangen duidelijk: samen met AZ bezetten PEC en RKC met 29 punten een gedeeld dertiende plaats in de Eredivisie, en een overwinning zou aansluiting bij de middenmoot opleveren. Bij een nederlaag daarentegen bleef het als zestiende geklasseerde Roda JC Kerkrade op een achterstand van slechts drie punten staan. Dat weerhield de twee laagvliegers er echter niet van om veelvuldig de aanval te zoeken in het IJsseldelta Stadion. De openingsfase was voor de bezoekers uit Brabant en dat leidde al gauw tot een verdiende voorsprong.

Mart Lieder had op aangeven van Jozefzoon al nagelaten om zijn elftal om 0-1 te zetten, toen de vleugelaanvaller dat na zes minuten zelf wél deed. Na voorbereidend werk van linksback Ard van Peppen slaagde Jozefzoon er in eerste instantie nog niet in om te scoren, maar met wat hulp van PEC-doelman Diederik Boer was het in de rebound alsnog raak: 0-1. De thuisploeg liet zich vervolgens ook zien in de buurt van RKC-goalie Jeroen Zoet en na iets meer dan twintig minuten werd de stand weer in evenwicht gebracht. Mokhtar speelde zichzelf knap vrij en gaf met een schot van afstand Zoet het nakijken: 1-1.

/

Toch was het ook na de pauze RKC dat als beste uit de startblokken kwam. Een hernieuwde Waalwijkse voorsprong leek al na enkele minuten in de maak, na een uitstekende actie van wederom Jozefzoon; Robert Braber slaagde er echter niet in om uit diens pass binnen te schuiven, aangezien Mateusz Klich nog net wist te voorkomen dat de RKC-middenvelder kon afwerken. Daarna had PEC ook bij twee spelhervattingen van RKC niet te klagen dat een doelpunt uitbleef. Boer verwerkte een indraaiende vrije trap van Sander Duits ternauwernood tot corner, waaruit Guy Ramos dé kans op 1-2 liet liggen: van luttele meters afstand schoot de verdediger over.

De Zwollenaren herstelden zich vervolgens wel en begaven zich weer wat meer op de helft van de gasten, al kon Zoet niet direct op de proef worden gesteld. Denni Avdic en Giovanni Gravenbeek dachten gevaarlijk te kunnen worden, maar kwamen beiden net tekort om hun voet achter een voorzet vanaf links te zetten en dus hoefde Zoet niet in te grijpen. De keeper moest dat wel na een kopbal van invaller Fred Benson en deed dat naar behoren, waarna de rebound aan de neus van Avdic voorbijging. De PEC-spits had vervolgens de pech dat zijn kopbal uit een hoekschop van de doellijn werd gehaald door een RKC-verdediger. Het bleef zodoende 1-1 en met die uitslag mogen vooral AZ en Roda tevreden zijn.

Welke ploeg eindigt volgens jou als hoogste in de Eredivisie?