De echte voetbalsupporter

Zaterdag, 30 maart 2013 om 16:22 door Migi

Een echte Feyenoordsupporter praat over nul twintig. De naam van onze hoofdstad krijg je niet over je lippen als je de club uit Rotterdam-Zuid een warm hart toedraagt. Dit is de stellige overtuiging van een groot deel van de fanatieke aanhang. Het laatste decennium lijkt een nederlaag van Ajax een groot deel van het legioen meer deugd te doen dan een overwinning van Feyenoord. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat Feyenoord al tijden niet meer meedoet om de prijzen en anderzijds met een diepe haat die deze ‘echte’ supporters koesteren voor de club uit Amsterdam. Inderdaad, Amsterdam, zo noem ik de stad waar Ajax vandaan komt.

De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord is niets nieuws. In het seizoen 1917/18 werd, onderdruk van clubs uit de lagere klasse, de eerste klasse B opgericht. De club die in deze klasse kampioen werd mocht dan meedoen om het officiële landskampioenschap. Dit zorgde ervoor dat een volksclub als Feyenoord zich kon gaan meten met traditionele elite clubs als Ajax, Sparta en HBS. De klasse werd evenwel niet serieus genomen door deze clubs en werd gekscherend de margarine eerste klasse genoemd. Hier begon de algemene animositeit tussen de clubs uit verschillende milieus. In het seizoen 1921/1922 promoveerde Feyenoord via deze weg naar de eerste klasse-west. De klassieker werd geboren.

Laat één ding duidelijk zijn: rivaliteit is gezond. Door rivaliteit gaan teams beter presteren en hebben supporters speciale wedstrijden waar zij een heel seizoen naar toe kunnen leven. De klassieker is dan ook vrijwel altijd een prachtige wedstrijd. Zo werd het in de historie van de klassieker bijvoorbeeld pas één keer 0-0. Dit gebeurde in oktober 1978 in Amsterdam. Deze rivaliteit is echter de laatste decennia volledig uit de hand gelopen. Het ijkpunt hiervan was die zwarte dag in 1997 waarbij Ajacied Carlo Picornie van het leven werd beroofd. “De slag bij Beverwijk” werd deze dag genoemd. Het zou de naam kunnen zijn uit een campagne van Napoleon. Het was echter niet meer dan een vechtpartij tussen groepen die beide juichen voor een andere sportclub. Dit zal beide partijen toch wakker schudden? Nu zal die blinde haat toch wel ophouden? Nee, dat deed het niet. Vol afgrijzen hoor ik mede “supporters” deze dag zelfs nog wel eens triomfantelijk aanhalen. Een echte Feyenoorder is hier immers trots op!

Ik beschouw mijzelf als een zeer fanatieke Feyenoordsupporter. Bij een doelpunt spring ik een gat in de lucht en van een nederlaag ben ik dagen ziek. Toch zijn er in mijn directe omgeving veel mensen die het hier niet mee eens zijn. Zo waag ik het soms om bij een mooie aanname van Christian Erikssen mijn bewondering uit te spreken. Of loof ik het sterke spel van Jan Vertonghen bij Tottenham Hotspur. “Een echte Feyenoorder doet dat niet, vieze jodenknuffelaar” krijg ik dan naar mijn hoofd. Het is voor mij de wereld op z’n kop. Ik ben een voetbalsupporter, geen soldaat in dienst van een paramilitaire beweging. Waarom is het onmogelijk om één club een warm hart toe te dragen, zonder een andere club te zien als het zaad van al het kwaad in de wereld. Natuurlijk is voetbal belangrijk, maar het is nog altijd een bijzaak, een bijzaak die ons vermaak moet brengen. Niet een rede om elkaar de hersens in te slaan.

Critici van de voetbalsport laken het feit dat er zoveel geld om gaat in zo’n stom spelletje waar eigenlijk alleen maar hersenloze tokkies naar kijken. Ons gedrag in het stadion is bepaald geen goed argument hier tegen. Echter kan voetbal zoveel meer zijn als wij ons als supporters hiervoor inzetten. De grote landen toernooien zijn hiervoor een prachtig voorbeeld. In de zomer van 2008 speelde het Nederlands elftal onder Marco van Basten twee fabelachtige wedstrijden. Iedereen hier weet precies waar ik het over heb. Iedereen hier die de samenvatting nu terug kijkt op Youtube zal er wéér kippenvel van krijgen. Na de wedstrijd tegen Frankrijk ging ik met vrienden de stad in. Iedereen was in feeststemming, onbekenden begonnen je spontaan te knuffelen en overal op straat werd gezongen. Nooit eerder voelde ik mij zo verbonden met mijn mede-Nederlanders. Dat kwam allemaal door die elf jongens, die eerder op de avond, die andere elf jongens uit Frankrijk van de mat hadden gespeeld.

Voetbal heeft de kracht om mensen te binden en, in ieder geval voor even, iedereen te verbroederen. Dit kan echter alleen als we ervoor kiezen. Voetbal heeft ook de kracht om mensen elkaar de hersens in te laten slaan en ervoor te zorgen dat een moeder haar zoon moet begraven. Ik kies voor het eerste. Ik kies ervoor, spelers als Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Jari Litmanen en Patrick Kluivert te bejubelen, ook al komen zij van Ajax. Ben ik dan een nep supporter? Misschien wordt het dan tijd om de ‘echte’ supporters op te heffen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door bayern4life)

geweldig stuk. ik kan je ook helemaal vinden in je standpunt.
ik ben zoals iedereen wel ziet ook fanatieke Feyenoordsupporter die ook een gat in de lucht springt als de 3 punten binnen zijn. zelfs als ik niet kan kijken, probeer ik via radio, of mobiel constant op de hoogte te zijn van de stand.
Helaas woon ik in een omgeving met alleen maar ajaxieden om mij heen waardoor het lastig is om Feyenoord groot te maken voor mijn vrienden. in tegenstelling tot vele supporters kan ik ook genieten van ajax. die actie vorig jaar tegen vitesse door de benen van van der heijden was echt geweldig.

Het is idd onze grootste rivaal, maar heb net als voor elke club respect voor Ajax en hun manier van werken.

echt mooi stuk, met een goede schrijfstijl. duidelijk je mening naar voren gebracht, dus is het voor mij simpel om een cijfer te geven. 5 sterren

Je haalt wel een hele hoop door elkaar. Ik weet niet of je uit Rotterdam komt, maar de Klassieker is de belichaming van veel meer dan 11 tegen 11. Voor de oorlog was de animositeit tussen beide clubs veel minder. Toen kon men nog naast elkaar in het stadion zitten, al vonden beide kampen elkaars grondgebied maar niks. Wat natuurlijk meespeelt is dat de Rotterdammer zijn stad weer op heeft moeten bouwen na het bombardement. Daarnaast werd in Rotterdam het ruige werk gedaan, fysiek zware arbeid. Amsterdam is al eeuwen met name een handelsstad. Het slim verpatsen van goederen voor meer geld dan je het in hebt gekocht.

Kortom, het verschil van karakter komt samen tijdens het spelletje. De bravoure en de bluf die de handelaar nodig heeft versus de noeste arbeider die hard moet werken voor zijn prakkie. Dat de tijden zijn veranderd, het voetbal mondialer is geworden en supporters niet meer uit de steden zelf komen maken de animositeit wel enigszins debiel. Iemand uit Harderwijk die voor Feyenoord is haat een Ajacied uit Arnhem om de eerder genoemde kenmerken, ook al is er vrijwel niets wat die persoon bezit buiten zijn clubliefde wat met Amsterdam en dus Ajax verbonden kan worden.

Ik vind als seizoenskaarthouder dat je 90 minuten lang met zijn allen de strijd aan hoort te gaan, maar daarna wel een biertje moet kunnen drinken. Het veranderd niets meer aan de uitslag of het spel. En een supporter moet ten alle tijden toe kunnen geven dat een speler van de tegenpartij kwaliteiten heeft. Ik weet niet hoe oud je bent, maar in de Kuip zelf hoor je regelmatig bewondering voor een speler van de tegenpartij. Ook die van Ajax.

Het enige waar ik mij aan stoor is dat niet-rotterdammers gaan bepalen hoe Feyenoord of Rotterdammers zouden moeten zijn. Tja, dat is de wereld op zijn kop. Feyenoord blijft een Rotterdamse club en dus sterk verbonden met de stad. Vaak heb ik het idee dat veel mensen van buiten de stad helemaal geen idee hebben wat beide woorden eigenlijk inhouden. Hetzelfde geldt overigens voor Amsterdam en Ajax. De grap is in feite dat Amsterdammers en Rotterdammers het best prima met elkaar kunnen vinden als ze hun vooroordeel laten varen. Stiekem lijken de beide steden in veel opzichten best veel op elkaar. Mijn ervaring is dat juist mensen van buiten de steden de animositeit veel meer naar elkaar hebben. Dat vind ik dan persoonlijk weer maf.

30 maart 2013 om 17:22

Bedankt voor je reactie. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Ik geef ook kort aan dat het vooral de laatste decennia uit de hand is gelopen. Verder is de cultuurclash tussen Rotterdam en Amsterdam ook een groot onderdeel van de rivaliteit. Ik wilde echter niet te ver de geschiedenis in gaan omdat mijn punt in principe vooral gericht is op het feit dat rivaliteit in het voetbal algemeen tegenwoordig gewoon veel te ver gaat. Ik kom overigens wel uit Rotterdam, al woon ik er al een tijd niet meer.

Daarnaast zeg ik uiteraard ook niet dat ik de enige Feyenoorder ben die zijn bewondering kan uitspreken voor een speler van bijvoorbeeld Ajax. Echter moet je met me eens zijn dat er een heel groot deel is dat dit niet kan. Ik ben overigens 28 (nog een paar uur).

Ik ben echt erg blij dat ik eindelijk eens iemand zie die het van zo'n kant bekijkt. supporters als jij zijn de echte supporters. ik heb bijvoorbeeld liever Feyenoord Kampioen dan PSV of Vitesse, want ik vind Feyenoord een echte club, met veel jeugdvoetballers, waar PSV en Vitesse (vooral Psv) echt gekochte clubs zijn. je favoriete club kies je zelf uit, net als de grootste rivaal.

31 maart 2013 om 10:28

Ik denk niet dat je de grootste rivaal zelf uitkiest, die rivaal is er altijd al geweest. Ajax-feyenoord, Nec-vitesse dat soort rivaliteit kies je niet uit naar mijn mening. Die rivaliteit is er altijd geweest en die zal er altijd blijven. Wat je zegt, je favoriete club kies van je vanzelf uit, maar daarbij krijg je er ook meteen een rivaal bij. Dus indirect heb je wel gelijk dat je de rivaal ook uitkiest maar ik denk toch dat een rivaal van een club van te voren al vast ligt. Tuurlijk zul jij vast ook een paar clubs hebben die je niet mag en die je wel mag die totaal geen rivaliteit met jou club hebben. Ik ben dan voor NEC en ik heb een hekel aan Vitesse, maar bijvoorbeeld Feyenoord zie ik als mijn 2de club en ik vind het ook altijd leuk als ze winnen. Maar ik heb een grote hekel aan NAC bijvoorbeeld, heeft totaal niks met rivaliteit van de clubs te maken maar dat ik gewoon puur mijn persoonlijke voorkeur/afkeer.

31 maart 2013 om 20:38

Ik wil je toch zeer bedanken vanwege het feit dat ik geen echte supporter ben, omdat ik tijdens de klassieker niet kan spreken over die wonderschone aanname van Eriksen, maar slechts over datgene wat ik van Vertongen vond (voorbeeld). Haat hoort er tijdens de wedstrijd te zijn, wel ben ik het met je eens dat na de wedstrijd het over hoort te zijn en je prima een biertje hoort te kunnen drinken met elkaar, mits gewenst, maar tijdens de wedstrijd is haat & spreekkoren (niet alles natuurlijk) mogelijk.

Nog een noot over het spreekkoren, wil alsjeblieft een ieder die denkt dat bij het zingen van een liedje over Joden ophouden met denken aan de Joodse gemeenschap die omgekomen is in Wo2, maar denken aan de mensen die zichzelf 'joden' noemen in 020 in dat lelijke stadion, alvast bedankt.

31 maart 2013 om 21:05

de bijnaam joden is door supporters van andere clubs aan ajax gegeven, het was beledigend bedoeld. Ajax nam het als een geuzennaam, maar heeft het niet zelf bedacht. als je wil haten, moet je wel weten waar je het over hebt

1 april 2013 om 15:42

@frankvalphen

Natuurlijk chargeer ik in het stuk enigszins, het blijft een column. Tijdens de wedstrijd roept iedereen wel dingen naar spelers van de tegenstanders, het gaat erom dat jij wel zegt dat je na de wedstrijd best een biertje kan drinken met een Ajaxsupporter.

Wat een mooi stuk, echt waar hier heb ik van genoten.

Er zijn maar heel weinig mensen die zoals jij die onderscheid kunnen maken tussen voetbal, en het werkelijk leven. Ze nemen het zo serieus zo'n clubvoorkeur. Wat schaam ik me dan ook als ik naar derby's in Italië of Engeland kijk en zie dat die mensen daar dit onderwerp allang voorbij zijn, waar mensen volwassen genoeg zijn en die onderscheid wel kunnen maken. WIj moeten het hebben van een klassieker zonder uitvak terwijl die grote Europese landen al samen naar een club kunnen gaan.
Kijk ik heb gezonde haat tegen Feyenoord: Dat wil zeggen dat ik niks met ze temaken wil hebben en het liefst hoop op zoveel mogelijk nederlagen, of slechte prestaties etc etc. Maar niet iemand het leven zuur maken omdat hij voor Feyenoord is, dat slaat alles!

Luister niet naar die idioten, als jij van een voetballer houdt die voor Ajax uitkomt hoor je dat te zeggen. Niemand heeft het recht om jouw een nep supporter te noemen, dat zijn zij die een ander club meer haten dan dat ze van hun eigen club houden!

Je CE: Heel, heel erg tekort. Te kort zelfs want je had wel 3-4 alineas extra kunnen maken. Je scrhijfstijl was oké en de inhoud was erg origineel en sterk. Terecht 4 sterren lijkt mij.

Mooi stuk, ben het ook met je eens, maar ik denk wel dat je er iets meer uit kon halen. Je kon bijvoorbeeld nog meer vertellen over de historie van de Klassieker en de huidige situatie.
Maar je schrijfstijl vond ik lekker om te lezen en ik weet precies wat je bedoelt. Bijvoorbeeld Utrecht-supporters die blij zijn dat ze van Feyenoord verliezen omdat anders Ajax kampioen wordt. Zelf ben ik stiekem ook wel fan van Ola Toivonen..
Goed stuk man.

Tsjaaa snap je insteek wel, maar het komt een beetje arrogant over. Het lijkt nu alsof jij jezelf boven Feyenoordsupporters plaatst die niet op de banken staan als Eriksen een bal mooi doodlegt.

Vooral je laatste zin over het opheffen van de 'echte' supporters vind ik wat ver gaan.

Feyenoordsupporters heb je in alle vormen met elk hun eigen portie fanatisme en als dat wordt geuit binnen de fatsoensnormen en de regels van de wet lijkt me dat verder geen probleem.

Daarbij is het me iets te zwart-wit. Tussen het haten van ajaxspelers en het bejubelen van ze ligt volgens mij nog een enorm gebied.

.

30 maart 2013 om 23:28

Wat praat je ? Als hij voor Feyenoord is en een voetballer van Ajax geweldig vindt is het niet gelijk dat hij geen Feyenoorder meer is ofzo, als jij die domme supporters aanmoedigt die Ajax meer haten dan van Feyenoord houden moet jij weten, maar ga niet arrogant andere Feyenoorders indirect geen Feyenoorder noemen omdat jij een van die types bent die graag de sfeer wilt verpesten.

Een leuk stuk.

Wel moet erbij gezegd worden dat het echte geweld/de echte haat pas ver na de oorlog is gekomen. Vroeger kon men nog wel normaal door elkaar heen zitten en na afloop elkaar de hand schudden in plaats van de hersens.

Ik stoor me ook mateloos aan dat haatdragende ten opzichte van de tegenpartij. Ik ben een fan van rivaliteit, maar dat lijkt het voor veel gekken (want dat zijn het) niet te zijn. Daarvoor is het pure haat. Ziekelijk.

Als Ajacied heb ik ook wel eens gelachen als het bij Feyenoord verkeerd uitviel, maar niet meer dan dat. Sterker nog, ik gun ze op dit moment de titel meer dan PSV en kijk graag naar spelers als De Vrij, Indi en Clasie.

Ik geloof er ook in dat 85 van de Ajax en Feyenoord fans het houden bij gezonde rivaliteit. Helaas wordt de aandacht altijd opgeeist door de schreeuwlelijken, vernielers en geweldplegers.

Leest lekker weg klopt allemaal wat je zegt. De Ajax haat begint ook steeds extremere vormen aan te nemen. Dit geld voor meerdere supporters dan alleen de Feijenoord in Enschede en Eidnhoven kan je ook niet met een Ajax shirt gaan lopen. Natuurlijk is zeggen we nu wel 'ajax-haat' maar in Amsterdam is er ook genoeg Feijenoord haat het komt van twee kanten. Konden alle supporters maar zo ruimdenkend zijn als jij dan zou het voetbal geweld flink afnemen.

Iedereen bedankt voor de reacties.

Het was niet mijn bedoeling om mezelf boven andere Feyenoordsupporters te plaatsen, enkele uitzonderingen daargelaten. Het gaat mij eerlijk gezegd ook meer om de haat binnen het voetbal in het algemeen, maar mijn Ce's moeten over Feyenoord gaan en binnen Nederland is dit ook de grootste rivaliteit. Verder is het grootste deel van de supporters ongetwijfeld ook normaal, maar het zijn die paar rotte appels die het voor 'ons'verpesten en er daarmee voor zorgen dat veel mensen voetbal een sport vinden voor achterlijke aso's terwijl wij natuurlijk weten dat het de mooiste sport op aarde is

Nogmaals dank.

Ik vind het een mooie CE met een goed maar lastig en gevoelig onderwerp. Feyenoord & Ajax dat zijn gewoon elkaars tegenpolen dus het is logisch dat die botsen. En dat er dan een paar idioten doorslaan in deze rivaliteit zul je altijd zien. Ook bij mijn cluppie Nec, ik reis stad en land af en volg ze elke wedstrijd in competitie en beker, dus ik vind dat ik mijzelf wel een fanatieke supporter kan noemen. Tuurlijk heb ik een hekel aan Vitesse, maar ik kan ook genieten van een mooie goal van Bony of een van Ginkel die weer eens een fantastische pass geeft. Rivaliteit is in mijn ogen meer dan goed maar het gaat erom dat je er niet in doorslaat, en dat is helaas gebeurd bij Feyenoord en Ajax met Beverwijk. Hierdoor hebben beide clubs en vooral Feyenoord een slechte naam gekregen, alleen maar omdat een paar 100 idioten doorslaan in hun haat richting Ajax. In mijn ogen word er teveel gekeken naar het grote collectief ipv naar het individu, als ze nou eens de echte idioten eruit pikken en de mensen die gewoon normaal een potje voetbal willen kijken gewoon normaal behandelen is er niks aan de hand.

Ik denk ook dat Beverwijk ervoor heeft gezorgd dat ze in NL helemaal radicaliseren wat betreft voetbalsupporters. Tegenwoordig kun je niet eens met de auto naar een club toe omdat je die verplichte buscombi's hebt. Je word 100x gecontroleerd voordat je eindelijk in het stadion zit/staat. Ik ben het inmiddels gewend maar ik denk ook dat het voor supporters die de eerste keer naar een uitwedstrijd gaan niet bepaald prettig is en het misschien zelfs afschrikt. Hierdoor word de "echte voetbalsupporter" benadeeld. Zelfde is met Ajax-feyenoord, er mag geen uitpubliek meer komen. Maar hier worden weer de "echte voetbalsupporters" benadeeld.

Je CE was zeer prettig om te lezen met zoals ik al zei een lastig onderwerp dat wel origineel is. Dit maakt het voor mij leuk om te lezen, vooral ook omdat ik mijzelf tot deze "echte voetbalsupporters" reken. 5 Sterren voor mij dus!

Mooi geschreven stuk.

Voetbal is een fantastische sport waar je zeker in moet meeleven. Maar om elkaar de hersenen in te slaan voor een sport gaat gewoon te ver.

Verder is mijn 'haat' naar Feyenoord al lang niet meer zo groot. Mijn 'haat' gaat nu vooral uit naar PSV en met mij hebben meerdere Ajacieden dat. Echter zal ik nooit zover gaan om iemand fysiek te mishandelen omdat ze een andere club vertegenwoordigen.

4 sterren!

@ iniesta Heb je mijn reactie wel gelezen? Ik zeg nergens dat ik ajaxspelers haat, ik zeg nergens dat ik hem geen Feyenoorder vind en waar je vandaan haalt dat ik sfeer verpest is me helemaal een raadsel....

lees mijn reactie nog keer voordat je zo dom reageert....

31 maart 2013 om 15:01

Ik snapte zijn reactie ook niet echt eerlijk gezegd. Ik kon je reactie goed begrijpen

31 maart 2013 om 19:04

Mooi!

Ik vind jouw stuk ook prima geschreven en ik ben inmiddels ook op een leeftijd dat ik zo kan denken zoals jij. Tuurlijk heb je geen hekel aan ajaxspelers, maar de spelers die jij opnoemt (kluivert, Bergkamp en Litmanen) heb ik wel vervloekt. Dat was natuurlijk niets persoonlijks (vooral Litmanen is natuurlijk een vreselijk sympathieke gozer) maar simpelweg omdat ze ons elke keer volledig ondersteboven speelden.

Kijk en dan zal ik best eens wat geroepen hebben of aan een spreekkoor hebben meegedaan in die tijd. Maakt mij dat een mindere Feyenoorder? Ik denk van niet net zo min dat jij geen mindere Feyenoorder bent omdat je kan zeggen dat een ajacied goed heeft gespeeld. Ook schat ik in dat leeftijd er een belangrijke rol in speelt...

Het legioen bestaat uit allerlei lagen van de bevolking met iedereen zijn gedragingen, maar we zijn allemaal evenveel Feyenoorder. Daarom had ik wat moeite met je laaste zin. En nogmaals zolang het allemaal binnen de fatsoensnormen en regels van de wet is natuurlijk....

Mooi stuk, ik ben FC Utrecht supporter, maar heb het zelfde probleem: ik heb geen hekel aan Ajax. Ik heb sowieso geen hekel aan clubs, ik geniet gewoon van het voetbal. Gevechten tussen supporters vind ik dan ook echt niet kunnen en is ook echt niet nodig, geniet gewoon van het voetbal!

Prachtig stuk en goed geschreven. 4 Sterren.

Ik kan mezelf ontzettend herkennen in jouw stuk, ik ben zelf ook fanatiek feyenoordsupporter en bezoek regelmatig de kuip. En het klopt dat bij mij niets beter voelt dan een overwinning op Ajax.

Desondanks kan ik net als jij genieten van bijvoorbeeld de prachtige stift van Fischer gisteren. Waarom is een mooi doelpunt bij elke club een mooi doelpunt behalve bij Ajax? Ik zal dit niet snel begrijpen.

Ik hoop dat voetbal in de toekomst nog meer mensen verbroedert.

Ga zo door!

Ben het helemaal met je eens man! De zogenaamde echte fans zijn vaak juist niet de echte fans. Fans als jij zijn de echte fans. Genieten van de schoonheid van het voetbal en dagenlang ziek kunnen zijn van een nederlaag. Dát is fan zijn, en niet andere supporters uitschelden en jezelf met geweld uiten.

Ben een ajacied en ben het volkomen met je eens.
Heb nooit begrepen waarom de haat zo groot is geworden.

Heb fanatieke Feyenoorders onder mijn beste vrienden en het enige wat we doen is een beetje pesten, grapjes maken. Daar moet het in mijn ogen gewoon bij blijven.

Overigens hoop ik, dat indien Ajax geen kampioen zou worden, Feyenoord dat wordt.
Ze hebben een leuk elftal en ik kijk graag naar Boetius, Vilhena, Martins Indi, De Vrij en Clasie.

Goed stuk, hoop dat het bij wat mensen de ogen zal openen

Leuk stuk, ik ben seizoenskaarthouder van Ajax, maar bij Feyenoord bewonder ik Graziano Pellé, Jean-paul Boetius en vooral Tonny Vilhena. Wel doe je veel door elkaar heen en maak je kleine foutjes als Christian Erikssen, wat natuurlijk Christian Eriksen moet zijn. Het is geen perfecte CE, maar wel een originele, leuke CE. Vier sterren.

jij bent geen supporter maar voetballiefhebber.
een echte clubsupporter geniet niet van andere clubs binnen dezelfde competitie.

2 april 2013 om 13:09

Waarom moet dat elkaar uitsluiten? Natuurlijk ga ik niet juichen als Boerrigter een goal maakt in de Kuip, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit iets moois van een andere club kan waarderen. Ik ben inderdaad een voetballiefhebber, maar ik ben ook zeker een Feyenoordsupporter. Jouw tweede zin vat precies samen wat ik vind dat er op dit moment mis is.

Ben het in grote lijnen wel eens met je stuk al ben ik het ook met Feyenoorddelft eens dat je niet voor elkaar kunt bepalen wie een grotere fan is. Ik weet dat je met je stuk wel een sterk punt hebt maar als ik naar mezelf kijk dan zijn er gewoon clubs die ik zo gigantisch haat dat ik niks van wat hun doen kan waarderen. Misschien is dat triest maar als een club echt een deel van je leven is en je er elke dag mee bezig bent dan is het soms moeilijk om objectief te blijven over rivalen. Hoe meer je van iets houdt, hoe meer het je pijn kan doen. Neemt niet weg dat je absoluut gelijk hebt wat betreft gevechten en vernielingen, dat gaat natuurlijk te ver.

Bijzonder stuk, vooral eens mooi dat een supporter van de club het zelf inziet dat de 'zogenaamde echte supporters', zoals je het zelf al zegt, er soms te ver in doorslaan. Voetbal moet overstijgend zijn aan dit soort gevoelens, rivaliteit is goed maar het moet wel gezond blijven.

Top! op de laatste, tegen elk greintje taalgevoel ingaande, zin

Prachtige CE, het is jammer dat dit soort geluiden nog te vaak geen gehoor krijgen. Af en toe lijkt het inderdaad net alsof het oorlog is tussen Ajax & Feyenoord, en de bijbehorende steden en bijbehorende bevriende clubs.

Een boel mensen die hun energie in haat steken zouden dat ook in het aanmoedigen van hun eigen club kunnen doen. Dat betekend niet dat je niks meer over de andere club zou moeten zeggen. Als Feyenoorders grapjes maken over stropdassen met een 1 of over bij een speler waar Ajax interesse in heeft roepen ''betaal 16 miljoen'' hoort dit bij de provocaties die moeten kunnen. Er is tenslotte rivaliteit, en dat hoeft echt niet verborgen te worden.

Gelukkig gaat het al steeds beter, het laatste grote incident vond plaats in 2005 en sindsdien is het bij kleine incidenten gebleven. Het is jammer dat we uiteindelijk gestraft werden met z'n allen omdat de burgemeesters het allemaal niet snel genoeg vonden gaan en dat ze bang waren voor opnieuw grote incidenten. Het is moeilijk te zeggen waar we nu precies staan nu we klassiekers zonder uitvakken hebben, ik hoop dat we straks opnieuw met uitvakken bewijzen dat we weer verder op de goede weg zitten.

5 sterren

Die 'echte' supporters van Feyenoord moeten er nou eens achterkomen dat er op dat haatgedrag van hun behoorlijk word neergekeken vanuit Amsterdam.

De hardcore gabber scene uit de jaren 90 met de associatie van Feyenoord en de drugs die daar bij kwam kijken heeft natuurlijk ook niet veel geholpen.

"inderdaad, Amsterdam, zo noem ik de stad waar Ajax vandaan komt."

Zo noemt de hele wereld de stad waar Ajax vandaan komt.

2 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Vrijdag 15 november
Zlatan Ibrahimovic heeft zijn zinnen gezet op een hereniging met AC Milan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren