Eredivisie, het lachertje van Europa?

21 februari, de spelers van Ajax druipen één voor één teleurgesteld af na de verloren strafschoppenreeks tegen het Roemeense Steaua Boekarest. Een lange terugreis wacht voor de selectie, die de wedstrijd onnodig spannend maakte. Net als in het seizoen 2009/10 is geen enkele Nederlandse club meer actief op het Europese podium na de eerste knock-out-wedstrijden. Dit zorgde voor veel kritiek op de Nederlandse competitie, waar het volgens velen teveel ontbreekt aan kwaliteit. Maar er is meer aan de hand waardoor we steeds verder achter raken op andere Europese competities.

Allereerst wil ik de Champions League en de Europa League benaderen. In de Champions League wordt allang niet meer verwacht dat clubs uit de Eredivisie de poulefase overleven. Waar het PSV in 2005 nog lukte om de halve finale te bereiken, zijn we nu al snel tevreden met een schamele derde plaats in de poule, en zo doorstromen naar de minder aantrekkelijke Europa League. Maar eigenlijk hopen de trainers zelfs stiekem op een snel einde in de Europa League. Ze sparen hun spelers liever voor de competitie, om Champions League-voetbal af te dwingen voor het volgende seizoen, waar immers veel meer geld te verdienen valt.

Maar het gaat toch om het team, en niet alleen om het geld? Juist door je spelers veel wedstrijden te laten spelen worden ze sterker en beter. We willen de Eredivisie toch naar een hoger niveau tillen? Op deze manier houden we de ontwikkeling van de spelers min of meer tegen. De spelers worden gewoon teveel in bescherming genomen. Bijna geen enkele trainer in de Eredivisie durft zijn spelers twee wedstrijden per week te laten spelen. Spelers raken dan zogenaamd vermoeid. In Engeland spelen ze soms drie wedstrijden in tien dagen, maar je hoort daar bijna niemand klagen. Moeten wij dan spelers opleiden die maar eens in de zeven dagen een wedstrijdje kunnen spelen?

Niet gek dus dat er geen Nederlandse clubs meer actief zijn in Europa. De uitschakeling van Ajax tegen het kwalitatief minder sterke Steaua Boekarest kwam dan ook niet aan als een verrassing. Waar Ajax in de ArenA nog het spel kon maken en Steaua alle hoeken van het veld liet zien, waren de rollen in Boekarest beduidend anders. Tijdens de wedstrijd werd Ajax helemaal overrompeld door de sterke Roemenen. De spelers konden het fysiek gewoon niet opbrengen om genoeg weerstand te bieden tegen de Oost-Europeanen.

Maar niet alleen de trainers, ook de arbitrage in Nederland heeft een groot aandeel in het fysieke gemis van de Nederlandse clubs. Fysieke duels worden nauwelijks toegelaten in ons land. De scheidsrechters vinden het nodig om de wedstrijd voortdurend stil te leggen na een stevig duel. Spelers maken hier met alle plezier gebruik van door veel te gemakkelijk naar de grond te gaan en zo de bal voor het team te winnen. Moeten we dan gek opkijken nu er zoveel kritiek is op de arbitrage? De spelers worden gewoon behandeld als watjes. Voetbal is een contactsport. Daar horen ook tackles bij. De scheidsrechters hebben in dit geval de taak om de situatie goed te beoordelen, maar lijken daartoe niet in staat te zijn. Het wordt zelfs nog erger nu protesten richting de scheidsrechters niet meer getolereerd worden.

Er werd verwacht dat het voetbal zo weer de goede weg in zou slaan. Integendeel, met deze beslissing van de KNVB verdwijnt de emotie grotendeels uit het spel, en wordt zo een stuk minder aantrekkelijk om naar te kijken. Is dit wat de KNVB wil bereiken?

Ook het niveau van de Eredivisie wordt de laatste weken erg bekritiseerd. Er wordt veel gebruik gemaakt van zelfopgeleide spelers, die vaak pas net komen kijken in het betaalde voetbal. Tegenwoordig is er geen geld meer om topspelers te contracteren, en moet er dus zuiver gehandeld worden om goedkope, maar toch talentvolle jonge spelers aan te trekken.
Jonge spelers maken nou eenmaal veel fouten, niet gek dus dat Johan Cruijff de Eredivisie een foutenfestival noemt. Als je ziet dat bijvoorbeeld Graziano Pellè zonder al te veel moeite zijn directe tegenstanders opzij zet en vervolgens de bal gemakkelijk tegen de touwen schiet, dan is er toch echt iets veranderd de laatste jaren. Pellè die bij AZ niet uit de verf kwam, maar een paar jaar later bij Feyenoord er gewoon vrolijk op los scoort.

Natuurlijk zijn de begroting verschillen enorm vergeleken het buitenland. Ajax, heeft met een bedrag van 62 miljoen euro nog de grootste begroting van Nederland. Maar als we over de grens kijken, schieten de bedragen al snel omhoog. Manchester United bijvoorbeeld, met een begroting van maar liefst 345 miljoen euro. Niet zo vreemd dat de verschillen blijven groeien. Waar we in Nederland blijven hameren om zo efficiënt mogelijk te werken met het materiaal wat we hebben, worden er in het buitenland makkelijk miljoenen over de tafel gesmeten.

Er moet dus heel wat veranderen willen we de Eredivisie naar een hoger niveau tillen. Ook wordt het tijd dat de KNVB eens met duidelijke afspraken komt wat betreft de rol van de scheidsrechters. Als we doorgaan hoe we nu bezig zijn, zal het naar mijn mening er niet beter op worden, en blijven we, tot ongenoegen van vele volgelingen het lachertje van Europa.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door sswaa)

In principe een aardig stuk, maar dat er iets veranderd moest worden was natuurlijk allang bekend. Ik mis eigenlijk je persoonlijke inbreng. Wat je nu hebt gedaan is de Champions League en de Europa League met elkaar vergelijken en de Nederlandse competitie vergelijken met de Engelse. Ik had persoonlijk liever een oplossing gehoord. Niet dat jouw oplossing de goede is, maar dan valt er tenminste te discussiëren.

bedankt voor je reactie om te beginnen.
ik heb trouwens wel degelijk mijn mening erin verwerkt. alleen het begin is meer ter info.

Ik snap wat je bedoeld over de vergelijkingen, maar ik heb juist expres de engelse competitie genomen omdat dan de verschillen duidelijk zichtbaar worden.
De vergelijking van europa league met champions league is duidelijk. ik probeer ook aan te tonen dat het bijna onmogelijk is om tot de knock out fase te bereiken van de champions league. vandaar de verschillen.

in ieder geval bedankt voor je commentaar

Ik ben het honderd procent met je eens dat de Eredivisie echt een lachertje aan het worden is in Europa. Net zoals jij vind ik dat de lichamelijke weerstand van spelers, de trainers die hier niet in willen investeren, de scheidsrechters die het spel verkeerd leiden, en financiële mogelijkheden hier aan de basis liggen. Met name de laatste twee zijn problemen waar juist de Knvb aandacht aan zou moeten besteden. Waar bijvoorbeeld clubs in Spanje honderden miljoenen in de schulden staan, kan een club als Veendam zich in Nederland niet eens staande houden als het een dikke zes ton te kort komt. Een wel heel groot contrast. Het is natuurlijk nastrevenswaardig om je clubs zo financieel gezond te houden, maar je kunt er ook in doorslaan. Op deze manier hebben Nederlandse clubs vrij weinig kans om de concurrentie met landen aan te gaan die dicht bij ons op de Europese ranglijst staan. Landen als Oekraïne kunnen ons gewoon vele malen 'outbidden'.

Het enige wat inderdaad een beetje mist aan je stuk is misschien een oplossing voor al die problemen, al is die naar mijn mening vrij moeilijk te vinden. Clubs en trainers zullen altijd voor eigen belang gaan, en niet voor het nationale belang wat speelt als je kijkt naar tickets voor Europees voetbal. Ik geef ze geen ongelijk, maar het weerhoudt ze er wel van om te investeren in de weerbaarheid van de spelers. Waar spelers in Engeland en Spanje meer dan vijftig (!) duels per seizoen spelen (exclusief interlands) is het voor sommige 'topspelers' in de Eredivisie al te veel om er zo nu en dan twee per week te spelen. Echt onbegrijpelijk. De enige oplossing die ik zou kunnen bedenken is door de lijnen van de scheidsrechters aan te passen. Hiermee los je echter niet het hele probleem op. Qua voetbal als spelletje vind je nu misschien meer de aansluiting, maar qua fysiek en financiële mogelijkheden loop je dan nog steeds achter. Fysiek kun je misschien ook oplossen door arbitrale veranderingen. Het financiële plaatje is echter het meest moeilijke denk ik.

Je hebt een goed stuk geschreven. Je geeft goed weer wat jij vindt van de Eredivisie en op welke vlakken het Nederlandse voetbal tekort komt om met Europa te concurreren. Enige puntje zou dus kunnen zijn dat er een oplossing mist, al kan een tekst als deze natuurlijk wel tot een hele discussie leiden die misschien een oplossing als uitkomst kan hebben. Het is maar wat je bedoeling precies is natuurlijk.

Ik heb je trouwens nog op één klein foutje kunnen betrappen, in de voorlaatste alinea. "natuurlijk zijn de begroting verschillen enorm vergeleken het buitenland." - "natuurlijk zijn de begroting verschillen enorm vergeleken met het buitenland." Voor de rest een prima stuk, zoals al gezegd. Van mij krijg je dan ook je welverdiende vier sterren.

De Eredivisie is van een laag niveau, maar bedenk niet dat vorig jaar een goed jaar was en die jaren daarvoor (met een enkele uitzondering) de Nederlandse clubs het ook prima deden in Europa. Ajax had gewoon pech tegen Steaua in mijn ogen, FC Twente en PSV deden hun best niet en Feyenoord Vitesse misten ervaring. Heerenveen miste kwaliteit en dan kom je op zo een slecht jaar uit. En over de tweede alinea, Ajax zou waarschijnlijk in meer dan de helft van de poules in de CL misschien wel de achtste finale kunnen halen.

Sorry, dit stuk kan mij niet bekoren en je geeft ook niet echt je eigen mening

27 maart 2013 om 20:21

ik weet niet hoe je erop komt maar op de 2e alinea na is bijna alles eigen mening.

ajax het zeker weten nooit de 8e finale bereikt. doe nou noet alsof ajax heel goed is, want vergeleken europa is ajax niks. bovendien zeg je dat vorig seizoen wel een goed europees jaar was. nou dat ben ik zeker weten niet met je eens. de kwartfinale halen van de europa league vind ik geen meesterlijke prestatie. ik probeer duidelijk te maken dat het niet meer zo is als 2005 waar psv nog halve finale champions league speelde.

en niet je best doen is ook gewoon een prestatie. dat de trainers dat zo bepalen is hun keus, maar het telt gewoon mee.

sorry, maar ik kan me echt niet vinden in jouw mening, en snap ook niet goed hoe je op 2 sterren uitkomt.

28 maart 2013 om 11:32

Door dit soort reacties lopen Ce's kapot. Ga niet reageren op je eigen stukken tenzij je 1 reactie plaatst om bijvoorbeeld iets te verdedigen wat iemand totaal verkeerd heeft gelezen bijvoorbeeld. Ikzelf heb ook bij een van mijn eigen stukken op ieder comment gereageerd, puur om ze te bedanken, maar dit is gewoon niet prettig lezen als mensen door de comments heen gaan. Mijn tip is dus ook: Reageer niet op je eigen stukken.

Verder is het niet slim om te zeggen dat je het niet kunt vinden in iemands mening. Je niet kunnen vinden in een mening is een ding, dat kan ik begrijpen. Maar het is een mening en ieder heeft zijn eigen mening. Respecteer die dan ook. En last but not least, ''snap ook niet goed hoe je op 2 sterren uitkomt'' Dooddoener. Sorry, maar ga alsjeblieft niet iemand om verduidelijking vragen als hij je een bepaald aantal sterren geeft. Daar is deze rubriek voor in het leven geroepen. Neem het in je op, en move on.

28 maart 2013 om 15:30

@stevenl18

Je vertelt wel je eigen mening, maar dit zijn feiten en iedereen weet dit al. Je vertelt niet nieuws.en met de miljoenen euro's die andere clubs smijten is het toch knap wat wij presteren? Als financial fair play eraan komt ben ik ervan ovetuigd dat het beter zal gaan. En over Ajax, wij pakten vier punten tegen City, konden uit in Dortmund goed mee en thuis tegen Steaua waren we ook een stuk beter. Ons positiespel is gewoon erg goed, we zijn er alleen fysiek nog niet en het is een jong elftal. En vorig jaar was Ajax ook bijna bij de laatste zestien maar door het wonder van Zagreb (misschien omkoping, ik denk van wel) werden we wonderbaarlijk uitgeschakeld.

Over de sterren:

Verassend: 1,5 ster (misschien wat laat, maar door de spanning in de Eredivisie, de critici, de uitschakeling enz. toch niet echt verrassend)

Eigen mening: 3 sterren (je geeft je mening wel, maar het zijn voornamelijk clichés en dingen die we al hebben gehoort)

Schrijfstijl: 4 sterren (goede schrijfstijl, hoor!)

Bekoort/ raakt het stuk/ mij: 2,5 sterren (persoonlijk)

Iets nieuws vertelt: 1 ster (nee, dit is niet iets nieuws, absoluut niet, in mijn ogen)

Je komt uit op 2,4 sterren. Afgerond twee sterren, sorry zo doe ik het altijd. En door die kinderachtige reactie had ik je er één moeten geven. Ik zie ook dat op mijn vorige stuk twee mensen iets leuks er neerzetten en dat ze vervolgens één ster geven! Je moet je bezig houden met het verbeteren van je stukken, geen commentaar geven op anderen.

Voor je volgende stuk, probeer iets nieuws te vertellen en ga verder want je schrijfstijl is goed. Maar ga geen kinderachtige reacties neerzetten, want dat kan ik niet waarderen!

Ik vind dat je een beetje overdreven doet over het niveau van de Eredivisie.
Neem Ajax als voorbeeld, dit seizoen derde tegen de drie landskampioenen van de beste competities van de wereld en het jaar daarvoor zouden ze door zijn gegaan, als een bepaalde Franse ploeg een bepaalde Oost-europese ploeg niet had omgekocht.

Verder vind ik het jammer dat je niet echt een oplossing noemt. De punten die je aan de kaak stelt, daar heb je groot gelijk in. Maar je geeft enkel een oplossing voor het fysiek, namelijk alle wedstrijden spelen. Maar wat is de oplossing voor de kleine begroting? Wat is de oplossing voor het niet kunnen aantrekken van dure spelers? Die geef je allemaal niet.

Maar verder een goede CE, waarin je goede punten aan de kaak stelt, al wisten de meesten dit waarschijnlijk al.

28 maart 2013 om 09:06

bedankt voor je reactie.
Dat over ajax kan je niet bewijzen, dus ga ik ervan uit dat het eerlijk is gebeurd, ook al heb ik ook mijn twijfels erover. het gaat meer om het geheel. ik wil duidelijk maken dat het niet meer vanzelfsprekend is dat een Nederlandse club de knock-out fase haalt, terwijl dat 5-6 jaar geleden wel andere was.

dat ik geen oplossing heb genoemd is idd een beetje jammer. lag ook aan het aantal woorden, waardoor ik het maar open heb gelaten. er zijn namelijk veel dingen die hierbij komen kijken.
maar ik had misschien wel iets meer aandacht hieraan kunnen schenken.

voor de rest zeg je dat heel veel dit al wisten, maar dat ben ik niet met je eens. als ik op al die topics die verhalen lees, dan krijg ik niet de indruk dat veel mensen dit al wisten. maar dat is natuurlijk per persoon verschillend.

28 maart 2013 om 09:17

Ik ben het niet met je eens. Als OL Zagreb niet had omgekocht was er een ploeg in de CL, die best tegen Nicosia had kunnen winnen en dan had jij waarschijnlijk deze CE nooit geschreven. Het niveau ben ik niet helemaal met je eens. Dortmund uit had ook best een gelijk spelletje kunnen worden en Manu uit kon ook verslagen worden. En tegen de absolute top heeft iedereen het moeilijk. Milan verloor ook met 4-0. Betekend dat dat de Serie A het lachertje is? Er zijn meer factoren dan ver komen in de CL.

28 maart 2013 om 09:22

daarom is het ook een CE, waarin IK mijn mening geef. Natuurlijk heeft ajax niet veel geluk gehad in die wedstrijden, maar als je puur algemeen kijkt zie je het verschil met het buitenland alleen maar groeien.
in 2002 won feyenoord nog de Uefa cup, daar kunnen we nu alleen nog maar van dromen.
in 2005 speelde PSV halve finale Champions League, dat zie ik nu geen eredivisie club na doen.
Bovendien zag je 10 jaar geleden nog topspelers in de eredivisie als Romario, Ibrahimovisch, Ronaldo die het niveau hoog hielden.
dit soort spelers zullen er nu niet snel meer rondlopen in Nederland

29 maart 2013 om 08:52

Ik wil de prestatie van PSV niet onderuit halen, maar ze werden 2e in een poule achter Arsenal en voor Rosenborg en Panathinaikos. Een poule waarin Ajax of PSV nu ook nog steeds een hele goede kans zou maken om 2e te worden.

1/8e finales: Monaco (geen makkelijke tegenstander, maar ook niet een van de moeilijkste)

kwartfinales: Lyon (toentertijd wel een van de betere teams als ik me het goed herinner, knap dat PSV hiervan heeft gewonnen.

halve finale AC Milan (uitwedstrijd knap kansloos verloren met 2-0, thuiswedstrijd ontzettend goed gespeeld en pas in slotfase uitgeschakeld)

Nogmaals, ik wil PSV niet tekort doen maar behalve Lyon hebben ze geen ongelooflijk sterke tegenstanders moeten verslaan om in die halve finale te komen. Het huidige Ajax zou tegen dat soort tegenstanders ook in staat moeten zijn om de kwartfinale te halen. Alleen heb je dan ook een beetje geluk nodig en daar ontbreekt het 'm in in de afgelopen twee seizoenen Champions League.

Wij zijn een klein land met 16 miljoen inwoners maar toch 6 Europa cups in onze prijzenkast, dat is niet niks. Het is ook niet makkelijk om als kleine Nederlandse ploeg veel omzet te maken met een klein achterban en in een crisis. Zelfs al leden clubs als Barcelona of United zware verliezen financieel en sportief blijven ze toch op de been omdat het hele bekende en populaire clubs zijn met een groot fanbase, dat hebben Nederlandse clubs niet. Dus als ze eenmaal in de put vallen komen ze er niet zonder kleerscheuren uit.

Je kan Ajax, Feyenoord of PSV niks verwijten. Die doen hun stinkende best in Europa en proberen de nederlandse trots hoog te houden: Het zijn jammer genoeg de middenmoters en degradatiekandidaten die buitenlanders van hun stoel laten vallen en de Eredivisie uitlacht. Er kan nog veel gedaan worden in Nederland.

Dit was een goede CE, genoten ervan.
Je schrijfstijl kon wel wat beter en je had niet zoveel vragen hoeven te stellen. Inhoudelijk was dit een goed stuk, een orgineel onderwerp, het las ook lekker en je hebt er veel over kunnen vertellen, goed gedaan!

Het lachertje van Europa vind ik ook wel wat overdreven.
Allereerst hebben we best een spannende competitie de laatste jaren en daarentegen zijn er wel mindere competitie's in Europa, waar het niveau stukken lager is alleen het financiele plafond hoger ligt!

Realistisch gezien is het gewoon onmogelijk om wat begrotingen betreft, de eredivisie te vergelijken met andere grotere competitie's in Europa. Daar word nu eenmaal veel meer geld in gepompt!
Mede daardoor is het tegenwoordig moeilijker voor een NL club om ooit nog de CL te winnen, mischien dat de Europa League daarom wat aantrekkelijker word, omdat die theoretisch gezien nog te winnen is voor een aantal clubs (ajax,psv,feyenoord,twente enz..)!!

Wat scheidsrechters betreft in de eredivisie mogen ze best wat meer toelaten en niet voor elk wissewasje fluiten. Ook worden nog veel cruciale fouten gemaakt, en ja fouten maken is menselijk, maar sommige beinvloeden wel een wedstrijd. Denk dat dat ook zeker verbeterd kan worden!
Een oplossing om het niveau van de eredivisie omhoog te krijgen zou ik zo nu ook niet weten.
Ik vind de eredivisie hoe dan ook een leuke en spannende competitie!

Heerlijk, stuk, je vertelt niet iets nieuws, maar je mening is duidelijk. Toch vindt ik dat je wel heel negatief doet over het Ajax dat op het randje was van de laatste zestien vorig jaar maar door een wonder en omkoping de achtste finales niet haalde. Hadden de Ajacieden dan Apoel geloot en hadden we wat geluk, dan hadden we gewoon de kwartfinales gehaald! Dit Ajax won van City, United, maakte het Borussia Dortmund moeilijk! Het niveau zal nog omhoog gaan door financial fair play, maar bedenk wel dat Ajax het helemaal niet slecht deed!

Al met al goed stuk, vier stars.

Shiiiiit, verkeerd geklikt, sorry man! Ik zal je bij je volgende CE vijf sterren geven, aangezien ik je gemmiddelde omlaag heb gehaald. Sorry, i mean it!

Geen verkeerd stuk, maar ik heb het idee dat er je er meer van had kunnen maken. Je noemt diverse redenen, maar gaat nergens echt diep op in. veder mis ik een echt persoonlijke inbreng/visie op de problematiek.
Alleen in NL zelf spreken we zo slecht over onze competie.en ten opzichte van wie zijn wij nou het lachertje? Ik had graag gezien dat jij dat als eerste had uitgelegd. Ajax haalt de beste Denen, wat voor competitie moet dat daar dan wel niet zijn? Bovendien de financiele verschillen met Spanje, Italie, Engeland altijd onoverbrugbaar geweest dat is niet anders in dan in de tijd van Cruijff.
drie sterren

Wat is nou precies je punt? De Eredivisie is kwalitatief matig en daar moet iets aan veranderen, dat is duidelijk. Maar wat dan, ik mis de oplossing. Of tenminste een interessante visie waarom het achteruit gaat.

Ik vind de Eredivisie lang niet zo slecht, al denk ik dat het nog een stuk beter kan, zonder dat daar noodzakelijk meer geld voor nodig is.

Wat een geweldig stuk, zeer leuk om te lezen en het klopt ook echt allemaal wat je schrijft. Niks op aan te merken 5 sterren dik verdient!

Normaal gesproken zou Ajax vorig jaar gewoon , naar de kwartfinale champions leauge zijn doorgestoomd, er vanuit gaande dat ze Nicosia zouden verslaan in de 2e ronde. Maar de grensrechters/scheids dachten er kennelijk anders over.

Nederland lijd superveel talenten op, omdat we een minder jaar hebben tellen we niet meer mee?
Elk land heeft wel eens een dramatisch jaar, Vitesse en AZ werden door Anzhi uitgeschakeld, wat echt geen schande is. Ik denk dat Anzhi het Real en Barca nog lastig kan maken.
Heerenveen was wel een schande door tegen het nietige ,molde er roemloos uit te gaan.
Feyenoord ging er tegen Sparta Praag nipt uit, hetzelfde Sparta Praag verloor nipt van Chelsea in de 90ste minuut in de return.

Ajax precies hetzelfde verloor ook van een team wat net aan verloor van Chelsea wat het gewoon moeilijk had.
Twente en PSV stelde wel erg teleur ondanks de knappe 3-0 en 1-3 overwinningen op Napoli toch de nummer 2 van Italie. We denken altijd dat als een team uit een C competitie komt zoals Sparta Praag, Steau dat ze er maar niets van kunnen. Echter komen ook van dat soort teams, de toekomstige Chivu's, Mutu's. Nedveds,poborkys noem ze maar op.

Dus zijn er zeker wel mogelijkheden in Europa, het ligt er ook aan wat voor een beleid clubs voeren.
Ajax heeft b.v geleerd van die 16 miljoen voor Sulejmani, en haalt nu het ene toptalent na de andere binnen. Ajax is dus goed bezig, hebben een salary cap.

Feyenoord is ook om , van te smullen zijn erg goed bezig. Martin van Geel is duidelijk een aanwinst doet geen gekke dingen met geld. En er stromen lekker veel talenten door.

Als we gewoon spelers voor de juiste prijzen blijven verkopen, komen we er wel. Spelers die niet willen verlengen gelijk verkopen. En vooral opleiden.

We hebben altijd al moeten vechten tegen het grote geld, uiteindelijk hebben we veel internationale bekers voor zo'n klein landje. Dus nee hoop is er altijd.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2217 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
S. BotmanVerdediger
F. de BoerVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren