De ondergang van het Nederlandse voetbal

20 maart 2013 zal de boeken ingaan als de dag dat het KNVB begon met de invoering van tijdstraffen en daarmee het voetbal verpeste. In het seizoen 2013/14 zullen spelers die een gele kaart krijgen tien minuten aan de kant moeten zitten. Clubs in het betaalde voetbal hebben nog niet te maken met deze regeling, en ook Topklassers en Hoofdklassers hoeven nog niet te vrezen voor de tijdstraf. Nu ik afgelopen jaar een paar niveaus lager ben gaan speler, en ik een middenvelder á la Nigel de Jong ben, lijkt het erop dat ik komend jaar behoorlijk wat tijd ga doorbrengen op de bank. Niet eens door mijn slechte spel, nee, het komt door de tijdstraf, een voortbrengsel van het overleden van Richard Nieuwenhuizen.

Iedereen kent het verhaal van Nieuwenhuizen wel. Meneer Nieuwenhuizen was een vrijwilliger bij de Buitenboys in Almere en als grensrechter vlagde hij op een zwarte dag een duel tussen de Buitenboys B1 en Nieuw-Sloten B1. Op een zeker moment deed hij zijn vlag omhoog om te vlaggen voor buitenspel, maar de spelers van Nieuw-Sloten waren het daar niet mee eens en deze idioten waagden het om de goedaardige grensrechter na de wedstrijd in elkaar te schoppen. Het leidde tot een tragische dood voor Richard Nieuwenhuizen. Deze held maakt mij zelfs emotioneel.

Het weekeinde daarop was prachtig door het respect dat voor één week werd opgebracht richting het heldenkorps, de scheidsrechters, die een onmenselijke taak met plezier op zich nemen. Na deze week van bezinning en verdriet ging alles weer verder in de voetbalwereld en richtten spelers en trainers zich weer als vanouds op de scheidsrechters. De KNVB kon dat niet hebben en besloot nog strengere richtlijnen in te voeren.

Alle (goede) bedoelingen ten spijt werd de haat richting het heldenkorps nog groter, omdat er in de ogen van de clubs zaalvoetbal werd gespeeld. Het niveau werd daar niet hoger van, en ook werd er geklaagd over het rare fluiten van de scheidsrechter, de ene keer leverde een bal wegtikken geel op, de andere keer niet.

Er volgden daarna nog wat incidenten en zo kwamen we bij de tijdstraf. In mijn ogen een ongelooflijk domme beslissing van de KNVB. Het zorgt voor veel vragen. Als je de bal wegtikt, moet je dan tien minuten het veld uit? Als je jouw eigen shirt uittrekt, moet je dan tien minuten het veld uit? Zijn een paar kleine overtredingen die samen een gele kaart opleveren, goed genoeg voor een tijdstraf? Is protesteren tegen de scheidsrechter een tijdstraf van tien minuten? Enzovoort, enzovoort.

Ik weet zeker dat de tijdstraf zorgt voor irritaties bij de amateurvoetballers die zich goed gedragen en niks verkeerd doen. Zij worden de dupe van een paar onnozele tieners die het voor iedereen verpesten en van voetbal een veredeld ijshockey maken. De populariteit van voetbal zal dalen en over decennia is misschien wel schaatsen onze favoriete sport! Het aantal leden op de voetbalclub zal ook dalen door de dalende populariteit en het zorgt voor veel fusies.

In mijn optiek leidt de tijdstraf ook alleen nog maar tot meer geweld richting de scheidsrechter. Een tijdstraf voor een paar irritante tackles levert frustratie op bij de spelers in het amateurvoetbal. Duels mag je bijna niet meer ingaan en uiteindelijk zal voetbal op het veld nog minder agressief worden dan voetbal in de zaal. Het levert een wedstrijd op met opgekropte emoties. Als die emoties loskomen, zal er nog meer tekeer worden gegaan door de spelers, die hun spel verpest zien worden. Dat leidt tot nieuwe regels en nog meer stinkende wonden.

Door de nieuwe regeling zal ook het opleiden stil komen te staan. Jeugdige voetballertjes zullen bij hun plaatselijke clubs waar ze beginnen anders benaderd worden. Ze moeten minder overtredingen maken, mild spelen, en zo ontstaan er technische begaafde voetballertjes zonder weerstand die wel moeten worden afgeleverd aan de Eredivisieclubs en de clubs uit de Jupiler League. Op deze manier worden er geen nieuwe fysieke beulen opgeleid en blijft Nederland achter in de ontwikkeling van het voetbal, waar fysiek ondanks het Barcelona-voetbal alleen nog maar belangrijker wordt!

Een andere nachtmerrie van mij is dat dit helemaal wordt ingevoerd in Nederland. De jeugdspelers mogen fysiek al zo weinig doen en de KNVB kan zijn naam veranderen in de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond! Fysiek contact is bijna niet meer toegestaan. Het niveau daalt en daalt en daalt en op een gegeven moment speelt de kampioen van Nederland eerst in de tweede voorronde van de Champions League! Het Nederlandse voetbal wordt door één slechte regel van de voetbalkaart weggevaagd!

Hoe moet het dan wel? In mijn ogen moeten de scheidsrechters de regels respectabel toepassen. Schelden op de scheidsrechter? Geel. Bal wegtikken voor vrije trap tegenstander? Geel. Wel moeten duels worden toegestaan. De invoering van doellijntechnologie is goed, maar ook een scheidsrechter boven in het stadion is goed. We moeten voetbal niet te nieuwerwets maken want dan gooien we de emoties die het voetbal zo mooi maken de deur uit. Er moet een combinatie komen van nieuwerwets en ouderwets voetbal.

De KNVB moet de tijdstraf terugdraaien of na één seizoen terugdraaien, en er moet helemaal niet worden gedacht aan een invoering van de tijdstraf in het betaalde voetbal. Denkt de KNVB dat onze held Richard Nieuwenhuizen trots naar beneden kijkt en ziet hoe wij zijn favoriete spelletje verpesten? Voetbal moet geen mix worden van ijshockey of binnenkort andere sporten. Voetbal moet voetbal blijven. De KNVB moet de tijdstraf in de prullenbak gooien en gaan voor andere oplossingen. Daarmee wordt een dramatisch seizoen voor alle amateurvoetballers en misschien een desastreus vervolg weggegooid.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door ajax-neymar)

Ik weet nog dat het vroeger tijdens jeugdwedstrijden gewoon normaal was dat een speler wel eens voor straf 5 minuten langs de kant moest. Dus zo'n gek idee vind ik dit helemaal nog niet van de Knvb.

24 maart 2013 om 17:20

Dat zeg je goed, vroeger toen je acht of negen jaar was niet toen je volwassen was.

Suarez 7, geweldig stuk, five stars.

26 maart 2013 om 14:28

Bedankt voor je reactie. Vriend, ik wou precies hetzelfde zeggen.

Ten eerste wil ik vragen of jij werkelijk ooit naar ijshockey hebt gekeken of dat je op Youtube naar 'crazy hockey fights' hebt gezocht. Ijshockey is namelijk helemaal niet zo agressief, daar waar voetbal op de amateurvelden dat helaas vaak wel is.

Daarnaast vraag jij je af voor welke gele kaarten een tijdstraf gegeven wordt, maar het leek mij duidelijk dat het om alle gele kaarten gaat. Zowel het uittrekken van het shirt (ik heb nooit begrepen waarom je dit zou doen) en het maken van een grove charge als, en misschien wel het belangrijkste, het uitschelden/bedreigen van de scheidsrechter.

Ik vind dat je goed schrijft maar ik deel je mening niet, ik vind deze maatregel wel goed en gepast.

26 maart 2013 om 14:22

Bedankt voor je reactie. Maar van die gele kaarten, die krijg je ook als je de bal een keer wegtrapt, dan lijkt het me raar en kinderachtig om iemand er uit te sturen.

Gewoon keihard straffen dat soort tuig, de straffen moeten zo gigantisch hoog worden dat ze het wel uit hun hoofd halen om het niet te doen. En niet het mooie spelletje laten verkrachten doormiddel van deze maatregel want dan slaan we de plank helemaal mis

26 maart 2013 om 14:23

Bedankt voor je reactie ik ben het 100.000.000% met je eens!

Ik ben het met je eens, je verwoordt je mening goed en grammaticaal zit het ook best goed in elkaar.

4 sterren.

Kiu!

"20 maart 2013 zal de boeken ingaan als de dag dat het Knvb begon met de invoering van tijdstraffen en daarmee het voetbal verpeste." Het is natuurlijk de Knvb, en het is 'verpestte' en niet 'verpeste'. Daarnaast klopt het niet dat ze begonnen met de invoering, maar dat ze de regels hebben veranderd die pas op 1 juli 2013 ingaan. De zin klopt dus ook niet helemaal, al bedoel je waarschijnlijk hetzelfde.

"nu ik afgelopen jaar een paar niveaus lager ben gaan speler," 'speler' moet natuurlijk 'spelen' zijn.

"een voortbrengsel van het overleden van Richard Nieuwenhuizen." 'overlijden'* en en daarnaast zou voortvloeisel een mooier woord zijn geweest dan voortbrengsel.

"het leidde tot een tragische dood voor Richard Nieuwenhuizen" - Het leidde tot de tragische dood van Richard Nieuwenhuizen.

Je conclusie richting het afnemen van het aantal voetballers en voetbalclubs, en de genoodzaakte fusies van clubs vind ik nogal ver gaan. Deze regels zijn puur om scheidsrechters te beschermen en om spelers strenger te bestraffen. In mijn ogen is dit ook niet de manier, maar het gaat veel te ver om te zeggen dat dit fusies tot gevolg zal hebben. Verder vind ik het ook enorm ver gaan dat je schrijft dat het invloed zal hebben op het opleidingsniveau. Waarom zou dat per se veranderen gezien de veranderende regels? Ik ga mij ook echt niet inhouden op het veld omdat ik er misschien tien minuten voor krijg. In de Pupillen worden deze regels daarnaast niet ingevoerd, dus is het ook niet zo van belang aangezien vele talenten al vanaf de E'tjes/d'tjes worden gescout.

Daarnaast trek je in je laatste alinea's de invoering van deze tijdstraf-regel door naar de Eredivisie. Ik weet niet zeker of dit ooit zal gebeuren, aangezien het Nederlandse voetbal dan helemaal de aansluiting verliest met het internationaal niveau. Op dit moment is dat al in enige mate zo door het mietjesgefluit van de scheidsrechters, maar of deze regel uiteindelijk wordt doorgevoerd in het professionele voetbal vraag ik mij ten zeerste af.

Natuurlijk wordt er ook niet veel met geel gestrooid in de B-categorie van de amateurs. Zelf heb ik nog maar één gele kaart gekregen in meer dan tien jaar voetbal, en dat als verdediger zijnde. Veel invloed hoeft het dus echt niet te hebben, het is puur bedoeld om echte onruststokers van het veld te verwijderen. Als amateurscheidsrechters de regeltjes echt nauw gaan opvolgen dan wordt de sport echt helemaal verkloot. Maar aangezien scheidsrechters toch bijna nooit geel geven in het voetbal zie ik ook geen nut voor het invoeren van de tijdstraf. Ik ben het met je eens dat het alleen maar leidt tot meer frustraties. Daarnaast ben ik het helemaal met je eens dat voetbal geen ijshockey is, maar voetbal. Als we toch zo beginnen, dan mogen we over een halfjaar elkaar ook de hersenen inslaan zoals ze bij ijshockey doen.

Al met al ben ik het in de grote lijn wel met je eens, maar je hebt een paar conclusies getrokken die ik absoluut niet deel. Verder is het echt zonde dat je eerste drie à vier alinea's echt heel slordig geschreven zijn. Probeer hier echt goed op te letten. De rest van de tekst is namelijk prima. Van mij krijg je daarom ook drie sterren.

25 maart 2013 om 11:58

Zo deze reactie is langer dan de column zelf.

25 maart 2013 om 12:43

542 woorden versus 927. Die vlieger gaat dus niet op! Ik ben gewoon van mening dat een schrijver met een goed onderbouwde beoordeling het beste uit de voeten kan voor een volgend stuk. C'est ça.

25 maart 2013 om 14:01

Hahaha briljant dat je serieus de woorden heb geteld!

25 maart 2013 om 15:03

Ja, of Word.

25 maart 2013 om 20:00

Haha precies roelley. Ik heb gewoon de tekst gekopieerd naar Word!

25 maart 2013 om 21:06

Ik ben het grotendeels eens met sjonniex, hier en daar is het gewoon qua interpunctie, spelling en grammatica gewoonweg niet super. Verder zie ik hier en daar wat drogredenen. "de populariteit van voetbal zal dalen en over decennia is misschien wel schaatsen onze favoriete sport! Het aantal leden op de voetbalclub zal ook dalen door de dalende populariteit en het zorgt voor veel fusies." Waar is dit op gebaseerd? Ergens kan ik me er wel iets bij voorstellen, maar de 'argumenten' die jij geeft helpen daar niet bepaald mee. Desondanks ben ik het wel met je eens, maar de overtuiging is matig in het stuk. Wel drie sterren

26 maart 2013 om 14:21

Bedankt voor je reactie. Misschien had ik dat van fusies moeten toelichten. Als de populariteit van een sport daalt, zijn er minder mensen te vinden bij de voetbalclubs, wat minder inkomens oplevert waardoor clubs wel moeten fuseren om hun terrein te onderhouden en om genoeg inkomen te hebben. Dat van populariteit, tijdstraf kan zorgen voor irritaties (zoals bij mij) waardoor de interesse in het Spelen van een sport afneemt.

26 maart 2013 om 14:25

@sjonniex

Bedankt voor je reactie. Toen je zei dat je mijn stukken wou controleren was dat een verstandig aanbod, ik ben het gewoon helemaal vergeten, sorry man. Maar ik kan je deels vinden in je reactie. Knap dat je in tien jaar voetbal nog meer één gele kaart hebt gekregen, ik de laatste wedstrijd al meer dan jij in tien jaar

26 maart 2013 om 20:14

Haha, ik zou eigenlijk een fair-play prijs moeten krijgen.. Geen probleem trouwens hoor, ik vond het ook wel weer leuk om een lange comment te plaatsen

Trouwens snap ik je redenatie wel achter de fusies van voetbalclubs, alleen is het in mijn ogen te ver gezocht. Ik snap dat je voor een goed stuk meer argumenten moet vinden dan alleen maar te stellen dat voetbal voetbal is, en geen ijshockey, maar in dit geval ging je iets te ver (in het geval van de fusies) in mijn ogen. Ik zelf heb eigenlijk maar één argument, en dat is dat voetbal niks anders is dan voetbal, en dat de regels hiervan niet moeten worden aangepast. Voetbal is voetbal door de regels die erbij horen. Het enige waar de Knvb, de Fifa of de Uefa tot gerechtigd zouden moeten zijn, is het toepassen van nieuwe technologieën in het voetbal om het toepassen van de al bestaande regels te vereenvoudigen.

Ik zie namelijk niet in waarom het veranderen van de regels per se de attractiviteit van het spelletje zou verminderen. Ten eerste natuurlijk omdat het alleen op laag niveau, waar amper gele kaarten worden getrokken, wordt toegepast. In jouw geval zul je er waarschijnlijk wel last van krijgen, maar 'modale' voetballers die zich wel weten te beheersen zullen er weinig van merken . Daarnaast lijkt het mij sterk dat scheidsrechters met gele kaarten gaan strooien in B-categorie amateurwedstrijden. Ik speel het spelletje omdat ik het prachtig vind om dom achter een bal aan te lopen en lekker er tegenaan te trappen. Al veranderen ze de regels, voor mij zal voetbal altijd mijn passie blijven. Dit wil niet zeggen dat ik er mee eens ben, ik zou ze het liefst een rotschop willen verkopen daar in Zeist, maar uiteindelijk zullen we er toch mee moeten leven als het ingevoerd wordt. Veel mensen kijken überhaupt niet naar de scheidsrechters, maar alleen naar het voetbal wat er gespeeld wordt. Als je kijkt naar de pracht van het spel (het positiespel van Barça, of de razendsnelle counters van Real), dit gaat echt niet veranderen door het invoeren van één lullig regeltje. Het enige wat verandert is de rol van de scheidsrechter die nu veel meer invloed krijgt. Een domme regel als je het mij vraagt.

Goed stuk ben het ook met je eens deze tijd straffen lijken mij ook totaal niet bij voetbal passen. Misschien moeten ze wat strenger zijn en wat vaker geel geven zodat spelers zich netter gaan gedragen maar Tijd straffen kunnen een hele wedstrijd bepalen, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling!

26 maart 2013 om 14:26

Bedankt voor je reactie, ik ben het ook helemaal met jou eens!

Zelden zo'n onzin gezien. Er staat nergens dat fysiek contact niet meer mogelijk is, alleen dat smerige overtredingen nu ook met 10 minuten worden bestraft. Een gele kaart is een gele kaart. Voor kleine overtredingen krijg je nu ook geen geel, daarop is het dus totaal niet van toepassing.

25 maart 2013 om 16:05

ik weet niet of jij wel eens een wedstrijd van de premier leguea hebt gezien. in vergelijking met de premier league mag je in de eredivisie niets, dus kan het wel begrijpen wat suarez 7 hier neer zet

26 maart 2013 om 08:37

Het gaat niet om niets mogen. Het gaat om gele kaarten en of spelers dat accepteren. Daar wringt de schoen. Ik ken geen enkele sport waar bij beslissingen van scheidsrechters het halve team de scheids staat te intimideren, only in football. Zegt misschien meer iets over de gemiddelde intelligentie van een voetballer.

25 maart 2013 om 16:18

Wat is een smerige overtreding? Kijk naar de andere competities zoals Stevenl18 doet, dan is alleen een doodschop een smerige overtreding

25 maart 2013 om 16:59

Het gaat hier om amateurwedstrijden niet over de Eredivisie laat staan de PL. Dus die hele vergelijking heeft hier helemaal niets mee te maken. Het gaat hier over amateurwedstrijden en daar wordt er sowieso weinig geel gegeven.

26 maart 2013 om 14:27

Bedankt voor je reactie, dat over de kaarten,dat valt wel mee. Ik heb al zes gele kaarten gekregen dit seizoen en de ideale schoonzoon die voorin staat heeft er ook al twee te pakken.

27 maart 2013 om 14:46

ik weet niet of jij natuurlijk amatuervoetbal speelt ja of nee.
Maar vanuit mijn gezichtspunt en ervaringen heb je kans dat je hele rare wedstrijden gaat krijgen omdat als je een thuis fluiter hebt met een beetje pech met 7 man kan staan omdat hij voor elke zucht wind je al een gele kaart geeft.
Een Voorbeeld dit jaar heb ik een wedstrijd gehad uit bij een vereniging met een wedstrijd waarbij aan beide kanten 5 gele kaarten zijn gevallen terwijl het kwa sportiviteit de meeste sportieve wedtrijd was die ik ooit heb gespeeld alleen omdat een knvb scheidsrechter zijn humeur niet heeft sta je om de paar minuten met 10 man

Mooi stuk las makkelijk weg,
ben het ook met je eens, vooral het gedeelte dat tijdstraffen waarschijnlijk nog meer emoties gaan opwekken en agressie, want vaak ben je het al niet eens met je gele kaart, maar nu zit er ook nog zo'n gevolg aan.. verpest volledig het spel

26 maart 2013 om 14:19

Bedankt voor je reactie, ik ben het weer helemaal met jou eens~!!

Ik heb een aantal stukken van je gelezen en ik vind dit duidelijk het beste stuk van jou tot nu toe. Een stuk beter dan de vorigen.

Ten eerste omdat het stuk veel makkelijk weg leest. Dat komt mede omdat je grammatica beter is, je een betere woordkeuze hebt gemaakt en de alinea's wat beter in elkaar zitten.

Ten tweede omdat het actueel is, maar zeker niet uitgekauwd. Het is interessant om te lezen wat andere hier van vinden, aangezien ik hier ook zo mijn mening over heb.

Ik ben het dan ook grotendeels met je eens. Je gaat echter veel te ver in mijn ogen met het afnemen van populariteit. Voetbal zal sport nummer 1 blijven in Nederland. Bovendien gaan veel kinderen op voetbal als ze profvoetbal zien, wat hetzelfde blijft. Echter is de Knvb wel raar bezig. Het kaartensysteem met schorsingen loopt al niet gelijk met de rest van Europa, evenals scheidsrechtersrichtlijnen en nu dit weer. De eerste twee hebben er niet voor gezorgd dat er significant rustiger gespeeld wordt, dus ik denk ook niet dat het nu het geval zal zijn. Bovendien maakt het voor keeperstalent en de aanvallende posities erg weinig uit gok ik. Talent zal echt wel blijven doorstromen. Ik denk zeker niet dat het funest is voor onze competitie en talent, bovendien is het maar een experiment.

Echter zal het wel weer moeilijk worden om dit te handhaven. Zoals je terecht aangeeft moet je grenzen trekken. Dan moet er wel consequent gefloten worden. Nu zijn er dingen die als flauw worden gezien, terwijl het echt gele kaarten zijn en vice versa. Trek één lijn en houdt je hier aan, dan bereik je in mijn ogen pas wat.

Zoals ik al aangeef drijf je het iets te ver door. Je bent enthousiast en bovendien als voetballer waarschijnlijk een beetje geïrriteerd, wat overigens volledig begrijpelijk is. Ik geef je 4 sterren, maar het scheelt niet veel!

Ik ben gestopt met lezen na je alinea over die grensrechter. Je geeft daarin teveel foute informatie, probeert je gedachte als feit over te laten komen en dat kan en mag niet. (wel de methode dat de westerse pers gebruikt om de mensen te manipuleren)

Ik neem niet eens de moeite om je over die alinea te corrigeren met feiten.

26 maart 2013 om 12:43

Beetje naar dat je in je eigen stukje ook een fout maakt.

Als je iets niet uitleest kan je ook geen beoordeling geven, Jezus man, wat kinderachtig.

(compensatie stem uitgebracht)

26 maart 2013 om 14:18

Bedankt voor je reactie. Ben jij trouwens zelf ook amateurvoetballer?

26 maart 2013 om 14:16

@hard

Wat voor fouten? Dan zou ik het graag weten, ik wil mezelf als schrijver verbeteren.

Deze regel zorgt ervoor dat het binnen no time weer uit de hand loopt. Je weet dat bij enkele clubs (kon. HFC / DIO / United om wat voorbeelden uit mijn eigen kennis te noemen) de scheidsrechter ongelooflijk partijdig is. Deze mannen geef je nu ook meer kans om een wedstrijd te ruineren, wat zelfs bij de meest vredelievende tegenstanders voor veel irritaties gaat zorgen. Zelf hebben wij al besloten niet meer naar uitwedstrijden tegen DIO te gaan. De combinatie van het volk dat daar rondloopt en vooral de scheidsrechter daar hebben ervoor gezorgd dat we geen plezier meer hadden in een wedstrijd. Dit zal natuurlijk alleen maar toenemen.

Mooi actueel stuk, dat lekker weg leest. Ondanks dat het soms een beetje rommelig is toch 4*

26 maart 2013 om 14:17

Bedankt voor je reactie. Haha, tijdens de stadsderby's vroeger was de scheids partijdig, maar wonnnen we wel altijd!

Goed geschreven stuk. Ik ben het volledig met je eens! De Knvb moet stoppen met het aanpassen van reglementen en eens in de spiegel kijken.

Nogmaals mijn complimenten.

prima stuk maar wel ene paar typefoutjes alleen dat is niet erg want dat heeft iedereen wel is.

de knvb moet stoppen met aanpassen. ik denk ook dat het niet echt veel zin zal gaan hebben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Southampton

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Watford7-8
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
T. WalcottAanvaller40
S. LongAanvaller10
H. LewisKeeper00
A. McCarthyKeeper80
J. BednarekVerdediger50
V. LivramentoVerdediger80
R. PerraudVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Southampton.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren