Leider of Lijder?

Woensdag, 20 maart 2013 om 14:12 door feye88

Als onderdeel van een typisch Hollandse traditite is het grote klagen ook deze week weer van start gegaan. De beroepsuitoefenaars waar we vandaag over gaan praten kennen een werkdruk die onze premier zijn broek zou doen benatten. Mannen die elke week voor duizenden mensen moeten presteren en die zelf weten dat hun beslissingen hoe dan ook niet goed zullen vallen. Mannen die keuzes maken waar Damocles rillingen van zou krijgen. De in zwart getooide helden van de groene mat. De scheidsrechters!

Een scheidsrechter moet wel net zoveel verdienen als de topman van de ING. Wie anders zou dit hi-ha-hondenwerk nog willen doen? Gedreven door wanhoop grijpt een scheidsrechter naar zijn zak waar hij hoopt nog een beetje respect te kunnen vinden om dit een raaskallende trainer aan de kant te tonen. Twee idiote, incluis posse langs de lijn en 22 ongeleide testosteronkanonnen op het veld. Tel daar nog pak ´m beet twintigduizend doorgesnoven, ladderzatte, overjarige pubers op de tribune bij en je kan negentig minuten lang je lol niet op.

Na de wedstrijd begint het pas echt. Dan komen analisten, commentaren op voetbalfora en een echtgenote die gek wordt van dreigbrieven. Als scheidsrechter moet je er, op z´n Wilders gezegd, 'knettergek' van worden. Want niet alleen is er een complete volksstam aan mafkezen die elke gemaakte beslissing tot in den treure te bekritiseren. Ook van hogerhand wordt er weinig voor je geregeld. Na jaren en jaren en jaren begint de FIFA eindelijk in te zien dat doellijntechnologie allicht toch niet zo'n slecht idee is.

De enige die tegen al deze druk kon was Pierluigi Colina. Die was in een eerder leven waarschijnlijk al krankzinnig geworden en tegen zijn vorsende blik durfden maar weinigen commentaar te leveren. Hoe hij het deed weet niemand. Misschien zien zijn ogen er zo raar in omdat hij verborgen cameraatjes heeft laten inbouwen. Misschien heeft hij eigenlijk wel een weelderige haardos, maar zit er ergens in zijn hoofd een antenne verstopt die geen ruis kan gebruiken. Colina was een onmenselijke scheids. Het is dan ook oneerlijk ons eigen keurkorps daarmee te vergelijken.

Vrijwel niemand lijkt te denken: 'Waar zij we nou helemaal mee bezig?' Het respect naar het arbitrale trio is inderdaad heel ver te zoeken. En dan gaat het niet alleen over die vreselijke gebeurtenissen op de amateurvelden waarbij een grensrechter om onbegrijpelijke redenen het leven moest laten. Het is een groter probleem. Een probleem dat Nederland, en andere landen ook, heeft met autoriteiten. Zeker in een spel als voetbal zou er groot respect moeten zijn voor een arbiter, maar elke beslissing wordt aangevochten. Na elke beslissing staat er een gedrocht als Kevin Strootman zijn speeksel over je gezicht te verspreiden terwijl hij probeert uit te leggen dat de knieband van zijn tegenstander geheel vanzelf scheurde.

En toch nemen deze mannen de taak op zich. Ze weten dat alles wat ze doen fout is. Ze weten dat elke krant, elk voetbal praatprogramma en elk voetbalforum ze met de grond zullen gelijk maken. Om fouten die een mens nauwelijks kan waarnemen. Fouten die een sperwer niet goed zou kunnen inschatten. Maar zeuren doen deze helden niet. Daarom doe ik het voor ze. En ik hoop een heleboel anderen met mij. Ze fluiten niet voor hun lol een slechte wedstrijd, want ook arbiters hebben ambities. Ze offeren zich op voor de belangrijkste bijzaak in het leven. Lang leve de ware helden van de groene mat.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door feye88)

Goed stuk!

Heb er van genoten, en onder het lezen werd ik het geleidelijk aan met je eens. Deze mensen kunnen nooit iets goed doen, en zijn altijd de 'lul'. Toch zijn het, zoals jij al zegt, echte helden.
Ze krijgen helemaal niet goed betaald. Pol van Boekel is een collega van mijn moeder bij de rabobank. Die man heeft er bij zijn scheidsrechter leven nog een part time job bij waar hij de nodige uren maakt. En ik heb hem nog nooit horen klagen.

5 sterren, en ga zo door!

Een heel mooi stuk waar je volkomen gelijk hebt en leuke verwoordingen gebruikt. Ik ben sprakeloos, het is dat ik nu op me iPhone zit en dus geen sterren kan geven maar anders had ik er 5 gegeven.

Leest lekker, en natuurlijk heb je gelijk. Had wat mij betreft wat langer gemogen, maar je punt is duidelijk.
Voor je CE krijg je van mij vier sterren, maar omdat ik me wil aansluiten bij de inhoud van de tekst krijg je er eentje gratis bij!

Mijn excuses voor fouten die achtergebleven zijn in de tekst. Ik heb m een paar keer nagelezen maar zag t niet en mijn vriendin wil niks met voetbal te maken hebben haha.

20 maart 2013 om 16:24

Even één klein foutje, en ik citeer " Want niet alleen is er een complete volksstam aan mafkezen die elke gemaakte beslissing tot in den treure te bekritiseren". Misschien dat je het woordje te voor bekritiseren weg kunt laten.

Daarnaast ben ik het niet eens met je veronderstelling dat Colina onmenselijk zou zijn. Juist als je iemand als ontzettend menselijk wilt bestempelen heb je het over Colina. Juist door zijn inlevingsvermogen en sympathie die hij teweeg bracht was hij de autoriteit in en op het veld.

"twee idiote, incluis posse langs de lijn en 22 ongeleide testosteronkanonnen op het veld." Ik neem aan dat je 'twee idioten' bedoelt.

"misschien zien zijn ogen er zo raar in omdat hij verborgen cameraatjes heeft laten inbouwen" Je bedoelt denk ik dat zijn ogen er zo raar 'uitzien' niet 'inzien'.

"vrijwel niemand lijkt te denken: 'waar zij we nou helemaal mee bezig?' " 'waar zijn we nou .. '

Jammer dat er van deze slordige foutjes in je tekst staan. Je schrijft verder heel goed, is een zeer fijne tekst om te lezen.

Verder ben ik het niet met je eens over de scheidsrechters. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurt, maar het gebrek aan respect is niet overal het probleem wat scheidsrechters hebben. Ten eerste zou een speler, coach, supporter of wie dan ook gewoon respect moeten hebben voor de leidsmannen. Dit betekent daarentegen niet dat er niet geprotesteerd mag worden, wat nu dus wel het geval is. Iemand aanspreken met 'hee scheids, dat is toch een overtreding' is protesteren, maar wel op een manier die gewoon door de beugel kan. Scheidsrechters zijn ook geen Goden op het veld die bij elke fout die ze maken gewoon kunnen zeggen: "ja, maar het is wel Mijn beslissing." Dat zij een wedstrijd moeten leidden bepaald niet dat ze geen weerwoord mogen krijgen.

Misschien is scheidsrechter zijn een ondankbare taak, maar met de hulpmiddelen die er nu zijn zou dat niet het geval moeten zijn. Doellijntechnologie of het plaatsen van camera's langs het veld die de boel extra in de gaten houden zouden het een stuk makkelijker maken voor de scheidsrechters om een wedstrijd in goede banen te leiden. Op deze manier zijn het meer 'lijders' dan 'leiders', en dat kun je niet alleen afschuiven op het gebrek aan respect. Respect, met name van de supporters, dwing je ook af. Respect als basisprincipe is er altijd voor een scheidsrechter, iedereen respecteert elkaar mag ik aannemen. Scheidsrechters hebben daarentegen wel een autoriteitsfunctie en dienen die dan ook naar behoren uit te voeren. Wie heeft er namelijk nog respect voor politieagenten die een man zijn eigen vrouw laat doodslaan terwijl ze zelf toekijken? Misschien is het een cru voorbeeld, misschien niet helemaal gepast, maar wat er in het voetbal in principe gebeurt is dat soms de zwaarste overtredingen niet gezien worden, en de lichtste overtredingen worden bestraft met rood. Zie de beelden maar uit Engeland van afgelopen weekend waar een werkelijke aanslag onbestraft blijft, zelfs de FA nam geen stappen. Hierin doet de Knvb in sommige gevallen nog wel goed werk, door kaarten te seponeren, of zoals in het geval van Mertens, juist schorsingen uit te delen. Dit was niet nodig geweest als de scheidsrechters in Nederland gewoon van een niveau waren geweest waar wij als toeschouwers 'u' tegen zeggen. Gebrek aan respect is ook een gevolg van het belabberde gefluit van de scheidsrechters in Nederland.

Je schrijft ook dat ze fouten maken die mensen niet eens kunnen waarnemen. Als ze zulke fouten maken, waarom doen ze dan dat werk nog als ze weten dat ze er ongeschikt voor zijn? Dat je iets niet ziet in een wirwar van benen en van twintig meter afstand is tot daar aan toe, maar dat je niet kan zien dat iemand op vijf meter afstand van jou omver wordt gebeukt is gewoon kwalijk (braafheid vs. De Leeuw).

20 maart 2013 om 16:09

Beste Sjonniex,

Die fouten las ik meteen nadat het gepubliceerd was. Daarvoor heb ik het een paar keer doorgelezen maar was zoveel met de tekst bezig dat ik het niet meer zag. Er was ook niemand in de buurt om het even te redigeren.

Het gaat er mij niet om dat je geen weerwoord tegen de scheidsrechter mag hebben. Het gaat er mij om dat de werkdruk onder scheidsrechters zo hoog is dat je je werk nauwelijks meer kunt uitvoeren. Met behulp van tv beelden kunnen wij altijd heel gemakkelijk schreeuwen dat het duidelijk buitenspel was, maar voor een scheids is dit iets anders. Die staat als autoriteit boven twee partijen met tegengestelde belangen. Je kan het dus nooit goed doen omdat je altijd een van de twee partijen moet benadelen.
Overigens mag een scheids wel zeggen: het is mijn beslissing dus je moet er maar naar luisteren. De wil van de scheids is wet op het veld.

Je moet als fan, als voetballer etc. een bepaalde mate van begrip tonen naar een scheidsrechter. Een wedstrijd is nogal chaotisch. Je moet constant 22 spelers en een bal in de gaten houden. Dat is niet niks. Dan gebeurt er wel eens wat wat je niet kunt zien. Dat betekent niet dat je ongeschikt bent, maar dat er een marge zit aan de toerekeningsvatbaarheid van een scheidsrechter. Een bal die wel of niet achter de doellijn is, buitenspelsituaties... het is eigenlijk niet te zien. Zeker niet in de 10e van een seconde die een scheids er voor heeft. Er zit een grens aan het menselijk vermogen situaties te kunnen beoordelen. Bij voetbal wordt die grens een aantal keer per wedstrijd overschreden. Vaak juist bij cruciale situaties. DIt kun je mijns inziens de scheidsrechter niet aanrekenen. Eerder de Fifa, die wel kan beschikken over technologie die een arbiter helpt, maar dat bewust nalaat. Daarom gaat mijn betoog over het ontzien van een scheidsrechter, omdat hij niet elke situatie juist kan beoordelen. Dit ligt niet binnen zijn mogelijkheden.

Daarmee wil ik niet zeggen dat een scheids er nooit iets aan kan doen. Er zijn genoeg situaties aan te wijzen waarbij een scheidsrechter nalatig of onvoldoende gehandeld heeft, ookal gaf de situatie daartoe geen aanleiding. Dat zijn de gevallen waar een scheids op beoordeeld moet worden. Niet op die grensgevalletje die je met een mensenoog niet fatsoenlijk kan waarnemen.

20 maart 2013 om 16:20

Ik heb zeker ook wel begrip voor de scheidsrechters, en in mijn ogen mogen ze best een foutje maken. Het probleem is alleen dat mijn club en ook andere clubs in de Eredivisie soms enorm worden benadeeld door scheidsrechters. Ik vind niet dat je de rol van de scheidsrechter zo zwart-wit kunt schetsen dat hij altijd een van de twee partijen benadeeld. De ene beslissing is altijd in het nadeel van de andere partij, maar zolang dit gewoon een terecht beslissing is vind ik het niet het benadelen van de tegenpartij. Ik vind het pas benadelen als een scheidsrechter een beslissing maakt die onterecht is en die d ene partij zo erg benadeeld dat het ze punten kost. Dit is mijn Groningen nu al een aantal keren gebeurd. Overigens had ik mening al ver voor dat mijn eigen club hierdoor werd beïnvloed. Het geval Roda JC is ook schrijnend te noemen.

Ik ben het met je eens dat de rol van scheidsrechters lastig is aangezien ze in een zeer korte tijd een goede beslissing moeten nemen. Het is daarentegen wel hun taak om dat te doen, en als ze hier dus niet in tot in staat zijn, zijn ze in mijn ogen gewoon ongeschikt. Er zijn daarom in de Eredivisie ook gewoon veel te weinig fatsoenlijke scheidsrechters. Ik ben het overigens wel met je eens dat scheidsrechters moeten worden bijgestaan in het leiden van een wedstrijd. Camerabeelden en andere hulpmiddelen zouden enorm behulpzaam zijn voor de scheidsrechters. Helaas ben je hier niet echt op ingegaan in je stuk (alleen heel kort vermeld). Had je dit wel gedaan, had ik ook meer achter je stuk gestaan. Nu is dat dus niet het geval.

goed stuk, ook die titel vond ik echt geweldig bedacht. je moet er maar op komen.
ik ben het grotendeels met je eens.
maar soms kan ik me gewoon kapot ergeren aan de arbitrages. dat ze een keer een corner achterwegen houden kan ik nog mee leven, maar gewoon het kapot maken van wedstrijden, waar veel scheidsrechters in Nederland goed in zijn, daar erger ik me aan. fouten maken mag, het zijn ook gewoon mensen.

ik kan soms ook erg schrikken van het geschreeuw van sommige supporters bij een verkeerde beslissing. je wordt als scheids gewoon de huid vol gescholden, zelfs door joggies van 10 jaar. ik kom zelf wel eens in de kuip en het verbaast me hoe volwassen mannen scheidsrechters de dood toe wensen. moet je nagaan dat al die kleine kinderen dit gewoon leuk overnemen.

al met al een goed stuk, alleen een beetje kort, zoals wel meer van je CE. omdat ik de titel echt geweldig vind, geef ik je toch 4 sterren.

Afgezien van de matige titel en de beperkte omvang van het stuk ben ik het helemaal met je eens. Ook vind ik dat je het treffend hebt verwoord.

Niet alleen de spelers zijn schuldig. Het 'nette' studio voetbal vult hele uitzendingen met super slowmotion beelden (die nog tig keer herhaald worden) van tackles en ellebogen, om dan met vier man te bespreken of het een gele of rode kaart was. En waarom de scheidsrechter zo blind was het niet te zien. Zijn ze gek geworden? Als je na vier keer herhaling het nog niet goed kan beoordelen, hoe moet de scheids het dan wel lukken? Wat voor signaal geef je hiermee af? Geen focus op de steekballen, de mooie goals of reddingen. Nee, al het negatieve wordt uitvergroot.

Daarom drie uitgangspunten:

1. de scheids heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft.
2. protesteren helpt niet.
3. voetbal is geen emotie, maar sportiviteit. 'voetbal is emotie' is een vrijbrief voor idiote supporters en spelers om de scheidsrechter week in week uit af te branden. Emotie is niet aanstekers naar spelers gooien en de moeder van de scheidsrechter voor nare dingen uitmaken. Emotie is meeleven met je club.

De mentaliteit is helaas te ver ingebakken in de voetbalcultuur. We zijn het gewend dat je protesteert terwijl je gewoon weet dat die je de bal het laatst raakte. Dat alleen al moet geel zijn.

20 maart 2013 om 16:21

Sluit ik me helemaal bij aan! Bij alles eigenlijk. Het is helaas inderdaad heel lastig te keren, aangezien het er gewoon in gebakken zit en zoals in de ce staat klagen gewoon een traditie is in dit land.

Je verwoordt mijns inziens nogal grof. Dat Strootman als gedrocht wordt beschreven voegt bijvoorbeeld totaal niets toe aan je verhaal. En een paar nuances zouden ook niet misstaan.

Verder kan ikme absoluut wel vinden in je redenatie. Het wordt toch tijd dat alle voetballiefhebbers zich achter de oren gaan krabben.

20 maart 2013 om 16:14

Ik bedien mezelf van beeldspraak om een tekst aantrekkelijker of visueler te maken. Door Strootman als gedrocht neer te zetten zie ik(of dit voor anderen geldt weet ik niet) beter de weerzin voor me die je moet voelen als hij tegen een scheidrechter staat te schreeuwen. Ik weet niet of je wel eens gekeken hebt naar zijn gezicht als hij aan het protesteren is, maar dat is geen charmant aanzicht. Bovendien is zijn gezicht in normale plooi ook niet bepaald aantrekkelijk te noemen. Dit valt onder mijn artistieke vrijheid. Ik vond het dus wel degelijk wat toevoegen, maar ben blij dat we in de vrijheid leven van mening te kunnen en mogen verschillen.

Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor een fouten ze maken. Kijk als het zo'n overduidelijke penalty is bij roda feyenoord dan vind ik het slecht van de scheids. Want ook zonder camera was dat een overduidelijke pingel. Maar dingen als de goal van siem de jong tegen ado die werd afgekeurd vind ik minder erg omdat het gewoon lastig kan zijn om in de drukte goed te beoordelen of iets wel of geen buitenspel is. Of neem die bal van sigi in dezelfde wedstrijd die (waarschijnlijk) over de doellijn was. Dat kun je gewoon heel moeilijk zien. Ik neem dat dan de scheids niet kwalijk dan heb je als team gewoon pech. Wat ik wil zeggen is dat er inderdaad momenten zijn die je de scheids niet aan kunt rekenen, maar ook momenten, als gele kaarten, die wel degelijk terecht bekritiseerd worden. Zo is het echt zo dat de scheidsrechters in nederland te weinig toelaten en dat vind ik wel kwalijk

Mooi stuk! Lekker geschreven en nog waar ook, wat wil je nog meer. Goed actueel onderwerp met een duidelijke mening. Sluit me helemaal bij je aan!

Ik vind dat de mensen boven mij iets te mild naar deze CE hebben gekeken.

Dit vind ik een hele orginele, interessante en mooi onderwerp dat je gekozen hebt. Je CE was goed en je hebt veel nieuwe dingen verteld, nauwelijks open deuren ingetrapt. Je schrijstijl vond ik ''gewoon''.

Je alinea's vond ik aan de korte kant, weinig dingen verteld. Het is een heel kort CE wat ik zo jammer vind want je was lekker bezig en je kan veel over dit onderwerp vertellen. Verder heb ik niets te vertellen.

Over het algemeen heerlijke CE, maar je kon echt veel meer uit dit onderwerp halen.

Geweldige CE. Stukkies over hoe goed de scheidsrechter is vindt ik altijd goed. Maar aan de alinea's moet je werken en zoals mijn vriend A Iniesta 8 hierboven zet kon je veel meer uit je CE kunnen halen. Vier terechte sterren, maar het hadden er vijf kunnen zijn!

Een heel goed stuk 5 sterren!

Wauw wauw wauw! Erg goed geformuleerd hoor. Op het moment dat de 22 spelertjes autoritair gedrag kunnen aanvaarden en zich beseffen dat iedereen wel eens een foutje maakt, zal het pas goedkomen met de sport. Tot die tijd zal het conservatieve voetbal zo conservatief blijven als een sinaasappel die uit zn schulp trekt.

Wat een idioot stuk. Dit gaat echt nergens over. Na twee alinea's ben ik het maar meer gaan scannen want dit gaat echt nergens over. Een beetje cool lopen praten terwijl je niks nuttigs zegt. Het is jammer dat ik geen nul sterren kan geven, dus krijg je er 1.

21 maart 2013 om 17:45

JIj hebt echt de beste onderbouwing die ik ooit heb gezien. Complimenten hiervoor, goede argumenten weergegeven, echt top -.-

Oja, Mooi inhoudelijk stuk waar ik het compleet mee eens ben. Ook bevalt je schrijfstijl mij wel. aangezien ik niet van de spellingsfouten/grammaticafouten ben 5 sterren

21 maart 2013 om 18:00

Graag gedaan, geen probleem. En zijn schrijfstijl beviel míj niet.

Chapeau, ik ben zelf een scheidsrechter en jouw gevoel deel ik. Mooi stuk!

Leuke titel pik, alleen vertel je niks nieuws.. ook geen interessante kijkhoek. Al vind ik het wel leuk hoe je schrijft dus ga vooral door.. deze keer 3*

Hoewel ik wel kan lachen om je gewaagde en openhartige schrijfstijl, vind ik dat je je mening slecht onderbouwd. Pierluigi Colina moet wel onmenselijk geweest zijn, blabla. Pierluigi Colina had uitstraling, was consequent en iedere wedstrijd scherp en top. Dat zorgde ervoor dat hij een allom gevreesde en gerespecteerde scheidsrechter was.

Toch zitten er in je stuk ook waarheden en feitelijk correcte informatie en ben ik het met je eens dat veel scheidsrechters niet de waardering krijgen die ze verdienen. Wel jammer dat je voetballers, supporters en analisten moet gaan lopen afkraken om scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Daarmee maak je ze ergens toch nog weer belachelijk, als je snapt wat ik bedoel.

Ik geef je drie sterren voor je mooie schrijfstijl en je lef

Mooi stuk, eindelijk iemand die het van de andere kant bekijkt. Mooi geschreven ook!

Heel goed stuk, gelijk heb je!

Op een leuke manier geschreven en je legt uit dat het een maatschappelijk probleem is, wat denk ik klopt. Misschien kan je als vervolg op dit stuk de maatregelen die de Knvb heeft genomen en misschien enkele uitspraken van bondsbestuurders onder de loep nemen.

Ik ben het helemaal met je eens

Met wat jij over Strootman zegt, maakt jou geen haar beter dan hem zelf

ook totaal respectloos!

Dit is een Club Expert, een column, een opinierend stuk. Daarin dik je af en toe wat dingen aan. Ik beweer nergens dat ik beter ben dan Strootman. Misschien ben ik zelf nog tien keer lelijker. Maakt dat wat uit? Niet zo gevoelig knul. En hij is toch gewoon lelijk? Mag ik dat niet zeggen? Hij heeft ook een fantastische traptechniek. Ronaldinho is ook spuuglelijk en het haar van de koningin ook. Moet ik nu de gevangenis in?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren