Het probleem van Ajax 1

We zijn bij AZ-Ajax, er zijn alweer 87 minuten gespeeld. In het AFAS Stadion staat het 2-3 voor Ajax. Het spel was weer goed, maar onnodig is het nog spannend in Alkmaar, door de aansluitingstreffer van Jozy Altidore. Nu heeft Adam Maher de bal. Met een schitterende pass bereikt hij Nick Viergever, die geluk heeft dat Toby Alderweireld onder de bal doorgaat. Het is nu een simpele klus! De centrumverdediger die zijn honderdste wedstrijd speelt kan deze bijzondere wedstrijd belonen met de gelijkmaker in de wedstrijd van het jaar, maar hij raakt de bal volledig verkeerd. Duizenden fans van AZ nemen teleurgesteld weer plaats op hun stoeltje, terwijl het uitvak opgelucht adem haalt. Ajax wint uiteindelijk zwaarbevochten met 2-3 bij AZ.

Na 27 speelronden speelt Ajax prima voetbal en is de koppositie een feit. Met nog zeven speelronden te gaan is het geloof in het kampioenschap groot. Elke voetballiefhebber kijkt al uit naar de uitwedstrijd tegen PSV, maar ook Feyenoord doet nog mee en Vitesse is dankzij ''Didier Drogba Bony'' ook een kanshebber voor de titel. Het belooft een zware strijd te worden, maar zoals gezegd is het vertrouwen groot. Toch wordt het nog een lastige klus.

Mijn vrienden en ik noemen Ajax al gekscherend Barcelona A1 of Barcelona 2, want het positiespel is de afgelopen jaren nog nooit zo goed geweest. Stiekem denken sommige familieleden al terug aan de jaren '90, toen Ajax met herkenbaar spel de prijzen aaneen reeg. Maar het verschil zit hem in heel veel dingen. De kwaliteit van die selectie was ook hoger, maar vooral de duelkracht die dit huidige Ajax heeft, is schrikbarend.

Voor het gemak spiegel ik Ajax aan het huidige Barcelona. Natuurlijk, het kwaliteitsverschil is groot, maar de manier van spelen is hetzelfde. In vorm tonen deze ploegen beiden hun kwaliteiten aan, het positiespel is goed, de aanvallers maken dreigende acties, het middenveld combineert er lustig op los en de backs worden buitenspelers, terwijl er soms zelfs een centrale verdediger doorschuift. Het spel is prachtig om te zien, de tegenstander wordt verrot gespeeld. En in de meeste gevallen is het spel zo snel en goed, dat de spelers uit de duels blijven.

Maar elke ploeg, hoe buitenaards goed ook, heeft soms een moeilijke wedstrijd waarin het net niet lukt. Het kan ook moeilijk worden in goede wedstrijden, maar dan is het een fase waarin het spel slecht is. Barcelona kan terugvallen op haar sterke krachten. Gerard Pique, Carles Puyol, Javier Mascherano, Alexandre Song en Sergio Busquets kunnen duels winnen en de bal in de ploeg houden of weer inleveren bij de bepalende spelers die altijd weer een beslissende actie kunnen maken. Maar bij het huidige Ajax heb je niet van die 'beren' waar je in moeilijke fases op terug kan vallen.

Als voorbeeld neem ik het duel tegen AZ. De 1-2 van Markus Henriksen was een grote klap, maar de goal die Altidore maakte kwam nog harder aan. In die fase had je spelers nodig die op konden staan en het verschil konden maken. Maar zulk soort spelers zag ik niet. Christian Poulsen kon wel zijn duels winnen, maar verder ontbreekt het Ajax aan duelkracht. Siem de Jong is aanvoerder en sterk, maar ook de aanvoerder stond er niet. Hij won niet al zijn duels en leverde in de wedstrijd van de veertig passes er twaalf in. Dat is voor een speler die er moet staan erg veel. Niklas Moisander is een grassprietje en toonde met al zijn gele kaarten ook niet aan dat hij duels kan winnen en Alderweireld heeft wel het lichaam, maar leidde de aansluitingstreffer in en zat er een paar keer goed naast.

Door het gebrek aan duelkracht krijgt Ajax het vaak zo moeilijk tegen ploegen die opportunistisch spelen. Als Ajax een voorsprong heeft en de tegenstander gaat ultra-offensief spelen, dan vallen er gaten. Tegen Heracles Almelo, Vitesse en Feyenoord leverde het al puntverlies op en in een moeilijke fase in Dortmund koste het Ajax punten in de Champions League. PSV, Willem II, FC Utrecht en dus AZ kwamen door een mindere periode terug in de wedstrijd. FC Utrecht pakte zelfs een punt. En in Zwolle kwam het plaatselijke PEC nog bijna langszij. Bij een 0-4 voorsprong maakte Denni Avdic de aansluitingstreffer en het werd daarna snel 2-4. Met een beetje geluk zorgde Wiljan Pluim in die wedstrijd voor de 3-4 en Ajax had nog puntverlies kunnen leiden in het IJsseldelta Stadion.

Om mijn stelling te bewijzen kijken we naar het aantal gewonnen duels van Ajax. Na 27 speelronden wonnen de Ajacieden 46 procent van de duels. Nummer twee PSV won 61 procent van haar duels, het jonge Feyenoord won maar liefst tweederde (67 procent) van de duels en outsider Vitesse won 64 procent van de duels. Het verschil in percentage is aanzienlijk, dus waarschijnlijk hebben de concurrenten honderden(!) duels meer gewonnen dan Ajax. De Amsterdammers wonnen procentueel evenveel duels als pakweg PEC Zwolle. Met schaamrood op de kaken moet Frank de Boer deze statistieken tot zich nemen.

Ajax zal in zware wedstrijden en in veel fases toch de duels moeten ingaan en daarom moeten er ook fysiek sterkere spelers komen. Het elftal moet niet te jong worden. Virgil Van Dijk is een prima verdediger voor, en middenvelders met fysieke kracht zijn ook welkom. Een Dmitri Bulykin is ook gewenst voor als het wat minder gaat. Waar Ajax vorig jaar nog Jan Vertonghen, Vurnon Anita en Theo Janssen had, daar ontbreken dit soort spelers nu. Als het antwoord niet uit eigen opleiding kan komen, moeten we (helaas) de transfermarkt maar weer op. Ajax heeft beren nodig!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door joazm)

Ben het niet met je eens. Het spel van zowel Barcelona als Ajax is er op gebaseerd om duels uit de weg te gaan. Daarvoor moet het positiespel alleen perfect zijn, zodat je op die manier de tegenstander de baas bent en bij balverlies moet er als een team druk gezet worden, iets wat Barcelona heel goed beheerst (hoewel dit seizoen slechts bij vlagen, krijgen nu ook bijna elke wedstrijd een tegentreffer). Beren zijn echt niet nodig, want was Anita vorig seizoen een beer? Toch de ontbrekende schakel toen. Het zit voornamelijk in het op de juiste plek opstellen en collectieve pressie en nogmaals, het tot in de puntjes beheersen van positiespel.

20 maart 2013 om 00:10

Vind je verhaal wel goed onderbouwd trouwens, ben het alleen niet met je eens. Kan helaas geen halve sterren geven, dus het worden er 3.

Hoezo ajax 1? Bedoel je daarmee het eerste elftal of volgen er nog meer delen?

Inhoudelijk ben ik het wel met je eens. Dit elftal is minder in balans als bijvoorbeeld vorig jaar. Als je kijkt naar het oppertune Steaua. Ik denk niet dat je daar met Janssen, Vertonghen en Anita ook verloren had. Deze Ajaxselectie mist inderdaad body, maar in mijn ogen ook pit.

Eriksen, Siem, Moisander, V Rhijn, Blind spelen eigenlijk een beetje te lief. Ze mogen er best weleens wat harder ingaan als het nodig is. Ik ben het nu niet zozeer met je eens dat Ajax veel beren moet aantrekken, maar spelers kunnen er wel op gewezen worden dat fysiek spel soms vereist is en sommige zouden wat meer het krachthonk in kunnen.
Maar met de filosofie van Ajax zal je ook altijd veel kleine, lichtvoetige spelers houden. Het zit hem in de juiste balans denk ik.

Nog 1 puntje van kritiek, of nou ja kritiek... Je voorbeeld van Barcelona vind ik slecht gekozen. Hoewel ze een aantal spelers met body hebben, speelt Barca eigenlijk altijd hetzelfde, zowel met voor als achterstand. Dit is eigenlijk wel opvallend manco, bij een wereldploeg. De optie Pique in de spits als stormram neem ik namelijk niet serieus.

Een aardige CE. Echter laat je taalgebruik in mijn ogen nog te wensen over. Je zinnen zijn vaak erg lang en niet altijd even soepel lopend. Bijvoorbeeld in je tweede alinea:

'het belooft een zware strijd te worden, maar zoals gezegd is het vertrouwen groot. Toch wordt het nog een lastige klus.'

Die laatste zin is overbodig, maar eigenlijk het hele stuk. Je geeft al aan dat het vertrouwen zogezegd groot is. Dit heb je dus in de paar zinnen die hiervoor vermeldt staan al een keer geschreven. Onnodig om te vermelden dus. Verder zou ik als ik jou was vaker een punt zetten en een nieuwe zin starten. Dat zou je CE al een stuk overzichtelijker maken en dan leest het wat fijner weg.

Bovendien heeft je inleiding weinig aanleiding voor het stuk. Tenzij je doelt op het feit dat Alderweireld de bal niet weg kopt natuurlijk. Evenals je titel. Je had best het woordje beren in je titel kunnen gebruiken.

Goed, genoeg gezeken denk ik zo. Op naar de positieve punten. Je bent duidelijk groot fan van Ajax. Je hebt je goed ingelezen en bent van veel op de hoogte.
Ik zou Ajax weliswaar niet zo snel spiegelen aan barca, of barca 2. Ze hebben dezelfde filosofie, maar spelen heel ander voetbal. Ajax heeft relatief veel balbezit, maar lang niet zo veel als het (goede) barca heeft. Bovendien spelen die niet met een echte spits en de vleugelspelers zijn eigenlijk ook verwaarloosbaar in mijn ogen. Echter is dit jouw keuze, die respecteer ik. Ik vond het mooi om te zien dat je zo'n specifieke statistiek erbij gepakt hebt. Leuk om te lezen en toch grappig dat de 'kereltjes' van Feyenoord de meeste duels winnen. Misschien heeft dit wel met wilskracht te maken, aangezien er nou ook niet veel beren bij Feyenoord rondlopen.
Ik denk dat je daar meteen een mooi bruggetje had kunnen maken, want dat zou best wel eens de kern van het probleem kunnen zijn. Net als bij PSV ontbreekt het Ajax nog wel eens aan de wil en agressiviteit om een duel te winnen. Feyenoord wilt echter kosten wat het kost een duel winnen, om zo het duel te winnen.

Ik ben het met je eens dat je die spelers mist, al vraag ik mij af of je die echt heel veel meer duels wonnen. Tuurlijk deed een Anita dat, maar ik denk niet dat het verschil in wel of geen kampioen hem daar in zat.

Er is nog genoeg te verbeteren voor je, maar je bent op de goede weg. Ik kijk uit naar je volgende stuk. Ik twijfel een beetje tussen 3 en 4, maar ik hoop dat je volgende stuk de 4 sterren echt waard is en daarom houd ik het nu bij 3.

sorry, maar ik ben het met bijna geen enkele standpunt met je eens.
ten eerste speelt barcelona veel beter positiespel.bij ajax komt vaak alleen blind of van rhijn op, terwijl bij barca de druk zo hoog word gelegd dat beide back als vleugelaanvallers staan. bovendien zetten ze bij barca meteen druk bij balverlies, wat ik bij ajax niet echt vaak zie.

ten tweede over duelkracht. ze verliezen idd veel duels, maar het ontbreekt hun echt niet aan beren. bij feyenoord lopen ook bijna geen beren rond, (alleen Pelle, en Bmi). het gaat om hoe agressief en hoe fel je in de duels bent. als ik bijvoorbeeld vilhena zie, die vorige week ff montyne van roda wegbeukt, terwijl montyne veel breder is. daar kan ik echt van genieten, van spelers die niet bang zijn om elk duel er volop in te gaan.

je spelling is ook niet echt van een hoog niveau, dus is er nog veel werk aan de winkel.
helaas kan ik niet meer dan 2 sterren geven, ik vind het gewoon te matig

20 maart 2013 om 23:39

Stevenl18

Er is een groot verschil tussen het spel van Ajax en Barcelona, maar de filosofie is hetzelfde. Die verschil moet je kunnen zien.

Ajax speelt met 2 Cv's de voor de opbouw zorgen, de aanvallers hangen voorin en de 2 aanvallende middenvelders zorgen voor aanvulling, het middenveld wordt dus overgeslagen en de spits wordt dus gezocht. Bij Barcelona is die spits er al ingezakt: Leo Messi.
Bij Ajax wordt het klassiek totaalvoetbal ook passen en het domineren op een vrij langere afstand gedaan dan bij de Catalanen. De afstand tussen de middenvelders en de Cv's bij Ajax is groter dan bij Barcelona. Dat kan voor en nadelen hebben. Je ziet Iniesta zakken, Messi zakken dus je hebt een vijf man middenveld. Enorm veel grip dus op het middenveld en de middenvelders van de tegenpartij hebben dus geen idee achter wie ze aan moeten gaan.

Er zijn nog meer verschillen maar daar heb ik geen zin om ze allemaal op te sommen.

Overeenkomsten zijn wel dat Ajax graag met opkomende backs spelen en een verdedigende middenvelder die het gat tussen de 2 Cv's vult.\

Filosofie tussen Barça en Ajax is hetzelfde, stijl is anders.

21 maart 2013 om 07:23

@A Iniesta,

hun filosofie is idd grotendeels het hetzelfde, maar er zit een groot niveauverschil tussen. bij ajax kunnen ze nooit het echte barca voetbal spelen. barca speelt veel aanvallender. bij ajax spelen ze vaak de bal te lang rond zonder iets te bereiken, wat ze ook wel breien noemen.

Ben niet zo kapot van dit stuk. Je had dit ook in een reactie op voetbalzone kunnen typen. Het positiespel van Ajax is erg goed maar ze missen echte beren. Daar is niet een hele clubexpert voor nodig. Ik merk echt dat je soms niet weet wat je moet typen dus sommige dingen maar ga herhalen of langdradig ga vertellen om die alinea maar vol te krijgen. Je zeg dus eigenlijk maar één ding in een hele clubexpert.

Benieuwd naar je volgende CE!

Goed stuk, als het minder gaat moet je het inderdaad van duelkracht hebben. Natuurlijk is de filosofie om uit de duels weg te blijven, maar dat kan niet altijd.

Grappig stukkie

Kom even terug als je het volgende ook tegen elkaar hebt afgezet

- doelkansen
- geslaagde passes
- hoeveelheid balbezit

Dit slaat helemaal nergens op namelijk, persoonlijke duels verliezen. Lekker belangrijk.

Ik weet nog wat De Boer zei bij Studio Voetbal: Barcelona heeft de oude spelers, spelers die jongelingen kunnen dragen, die heeft Ajax niet.

Ik ben het hierme 500 mee eens, Ajax heeft alleen jongens, nauwelijks 26 ers. Bij Barcelona heb je ervaring, kwaliteit en een filosofie waar ook echt iedereen aan houd. Ajax heeft geen spelers die veel ervaring hebben, dat is het grootste probleem. Je kunt niet wedstrijden met puur en alleen jeugd winnen, je hebt mannen nodig. Voorbeelden in het team die je net dat laatste zetje kunnen geven en moreel stand kunnen houden bij moeilijke fases in het team.

Ajax mist ervaring, sterke leiders die de jongentjes een klap kunnen verkopen als het mis gaat.

Je CE, niets nieuws maar wel interessant. Genoten van dit stukje, altijd leuk om in het beeld van een ander supporter te mogen kijken. Volgende keer gewoon je alinea's wat voller maken, anders ziet het er zo kaal en afgeraffelt uit. Je kan wel beter!

3.5

Pfff, matig stukje. Ik heb wel eens iets beter werk van je gelezen. En over welke club gaat het hier nu eigenlijk Barcelona of Ajax? Het raakt echt kant nog wal om Barcelona met Ajax te vergelijken alleen omdat er zoiets als positiespel centraal staat bij beide clubs.
Waarom neem je dan niet Arsenal, Swansea, of desnoods Heracles Almelo? Deze clubs gaan toch ook uit van positiespel als basis van het voetbal?
En als je met Dmitri Bulykin komt aanzetten als eventuele versterking??!! Toont in mijn optiek aan dat je te weinig kennis hebt van spelers om Frank de Boer te helpen:-)
Twee sterren.

Vond het een leuk stukje om te lezen! Ben alleen benieuwd waar je de statistieken vandaan haalt van bijvoorbeeld aantal passes en gewonnen duels. Vind statistiek heel interessant en belangrijk om een team te analyseren!

Je hebt een prima stuk geschreven, taaltechnisch gezien. Je vergelijking met Barcelona vind ik nogal ver gaan, en ook niet correct. Barcelona speelt niet op fysiek spel, ook al lopen er een aantal fysiek sterke spelers rond, veel geduelleerd wordt er niet. Spelers als Iniesta en Messi moeten het van het snelle voetenwerk hebben en moeten belagers snel weten af te schudden. Bij Ajax vind ik dat een heel ander geval. Er zijn weinig teams die echt fysiek spel spelen. Ik ben het wel met je eens dat Ajax soms wat te lief is, maar qua positiespel zit het goed, dus heb je in principe geen sterke spelers nodig. Wat ze echt ontbeert is een echte leider. Ik vind Siem de Jong binnen de lijnen namelijk echt geen leider.

Overigens snap ik ook niet waar je je statistieken omtrent de percentages van de overwinningen weghaalt. Dit seizoen heeft Ajax zestien van de 27 duels gewonnen in de Eredivisie. Over het algemeen in de Eredivisie staan ze ook bovenaan qua gewonnen duels. Dus ik ben benieuwd waar je die gegevens vandaan haalt. Van mij krijg je drie sterren.

21 maart 2013 om 13:17

Ik bedoel persoonlijke duels, kopduels, fysiek.

21 maart 2013 om 13:27

Okee, dan begrijp ik het! Misschien had je het iets duidelijker moeten vermelden, want zo was het niet echt duidelijk wat je precies bedoelde. Volgens mij hadden daar wel wat meer mensen last van. Maar inderdaad is het wel een laag percentage voor een topclub als Ajax. In principe hoeven ze het natuurlijk niet van de duels te hebben, maar toch blijft het winnen van duels een zeer belangrijke zaak.

Sorry je schrijft te kinderachtig. Het leest of tante Mien een dagje uit op Facebook heeft gedeeld ofzoiets.

We zijn bij.... Tof he; bij een wedstrijd zijn als je aan de andere kant van de wereld bent!

De vergelijking met Drogba moet je anders formuleren: Wilfried 'drogba' Bony

Verder vind ik de vergelijking met Barca niet zo relevant. Ze spiegelen zich idd aan het positiespel maar je kritiekpunt is fysieke kracht. Barca heeft inderdaad een paar spelers die kunnen bikkelen, maar van de 5 die jij opnoemt spelen er maximaal 3 tegelijk. Verder heeft Barca Messi, daarmee kun je alle theorieen over meer fysieke kracht onderuit schuiven.

Ajax heeft dit jaar verdedigend minder goals dan ooit tegen (nog steeds veel door fouten), maar op de verdediging en middenveld is weinig aan te merken. Het is eerder de aanval die tekort schiet vind ik. De rechtsbuiten positie wisselt steeds, daar is nog niemand heel erg goed geweest. Linksbuiten doet Fischer het redelijk, maar vergeleken met Mertens bijv. toch nog een stuk minder. En we hebben niemand die er dit jaar even 20+ inlegt.

Sorry, maar ik vind dat jouw analyse als een tang op een varken slaat. Je kunt Barcelona en Ajax alleen qua filosofie vergelijken, maar qua spel dat ze allebei op de mat brengen totaal niet. Het stuk legt daarnaast niet goed bloot wat nu werkelijk het probleem is van Ajax. Ze verliezen veel duels, maar goed dat doet Barcelona ook en die staan bovenaan dus wat is nu werkelijk het probleem? Tegen FC Utrecht uit, heeft Ajax met name de eerste helft enorm veel kansen gehad, maar niets benut. In de thuiswedstrijd kwam Ajax de eerste helft met 1-0 voor en was het de tweede helft geen schim meer van zichzelf en kon Utrecht zelfs de wedstrijd winnen. Zou het niet met mentaliteit te maken kunnen hebben?

Zag trouwens laatst tijdens het zappen een wedstrijd van Ajax D1 tegen Feyenoord D1 6-0. Daar zag ik nou positiespel, waarvan ik zeg dat lijkt op Barcelona. Ajax 1 speelt misschien wel vanuit dezelfde filosofie, maar is het qua veldspel vergelijken haast onmogelijk.

Ik ben het gedeltelijk eens. het enige grote probleem is dat het middeveld juist veel te vaak word overgeslagen. Kijk maar eens hoe Ajax speelt met schone op het middeveld of met Siem. Siem staat er bijna als 2e spits die nooit terugloopt, hierdoor maakt eriksen een belachelijke hoeveelheid meters per wedstrijd en kan hij alleen combineren of Poulsen of met Blind. Van Rhijn word te weinig betrokken in het spel omdat hij dit aanvallend niet aankan.

Het komt er op neer dat er te weinig beweging inzit, zeker ook op de flanken. Hoe vaak zie je sigi of siem nou tegelijk op het mideveld staan zodat de buitenspelers echt naar binnen kunnen gaan waardoor backs er weer overheen kunnen gaan, zo creeër je dynamiek die je nu mist in de wedstrijden. In veel wedstrijden als Ajax lang de bal heeft staan er 6! mensen op een lijn op randje buitenspel, weer een voorbeeld van te weinig beweging. Als Siem en sigi terug zakken dan kunnen de flanken naar binnen komen en de backs er overheen, ik val nu in herhaling maar ik hoop dat je mn punt snapt.

Ik denk zelf dat als alderweireld weggaat dat Denswill volgend jaar eindelijk een plek zal krijgen, ik vind hem het grootste talent wat er nu rond loop bij Jong Ajax. Bocarra of Sporkslede mogen volgend jaar ook hun opwachting gaan maken, of dijks op LB en blind op Cvm want hij kan erg goed opbouwen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren