De meest onderschatte competitie ter wereld

Maandag, 11 maart 2013 om 15:52 door HullCityAFC

The Football League Championship, the Championship, the nPower Championship, zomaar wat namen die de revue passeren als je op internet zoekt naar Hull City. Clubs die vorig seizoen nog in de Premier League speelden bungelen hier ergens tussen plek tien en twintig. De nPower Championship, zoals de Championship officieel heet, is misschien wel een van de meest onderschatte competities ter wereld. Maar waarom?

/

24 teams, 22 speelsteden. De Championship is een loodzware competitie. In tegenstelling tot de Premier League, waar twintig teams met elkaar de degens kruisen, kent de Championship er dus 24. Dat zijn per seizoen minimaal zes wedstrijden meer. Tel daar de eerste, tweede en soms wel derde rondes van de vele bekercompetities die Engeland rijk is bij op en je komt al snel op vijftig tot zestig wedstrijden per jaar. Tenzij je in de kop of de staart van het klassement eindigt, dan mag je ook de play-offs nog spelen. De opmaak van de competitie verschilt niet zoveel met andere competities. Aan het einde van de rit staat er een kampioen, wat gelijkstaat aan rechtstreekse promotie. De nummer twee promoveert eveneens rechtstreeks en de nummers drie tot en met zes spelen play-offs voor promotie. De nummer laatst en voorlaatst uit de Premier League degraderen rechtstreeks en de nummer achttien speelt tegen de winnaar van de wedstrijden tussen de nummers drie tot en met zes uit de Championship. Zo zou het dus kunnen zijn dat er aan het begin van een nieuw seizoen ineens drie nieuwe teams aansluiten op het hoogste niveau.

Wat deze competitie zo aantrekkelijk maakt is het feit dat iedereen van iedereen kan winnen. Neem nou de afgelopen twee wedstrijden van mijn favoriete team Hull City. Ruim een week geleden werd Birmingham City met 5-2 aan de kant geschoven. Een topprestatie waarin nieuwe aankopen als Mohamed Gedo en George Boyd beiden succesvol debuteerden. Drie dagen later stond de uitwedstrijd tegen Crystal Palace op het programma. In Londen werd het 4-2 voor de gastheren. Zomaar een voorbeeld van twee uitersten. Op zondag vier je feest, op dinsdag zit je gedesillusioneerd terug in de trein. Het ligt allemaal ontzettend dicht bij elkaar. Ook het grote aantal wedstrijden is een punt waar de Championship om bekend staat. Drie wedstrijden per week is eerder een regel dan een uitzondering. Zo kun je op zondag een wedstrijd spelen, op dinsdag nog eentje en op zaterdag een derde.

Spelen in de Championship vergt energie. Heel erg veel energie. Niet alleen van de spelers maar ook van de technische staf. De ene week reis je zevenhonderd kilometer, de andere week zeventig. Nergens zijn de verschillen zo klein en tegelijkertijd zo groot als op het tweede niveau van Engeland. De ene week sta je tweede, een aantal dagen later sta je zesde. Titelkandidaat nummer een dit seizoen is Cardiff City. De club uit Wales heeft een voorsprong van vijf punten op de nummer twee, Watford, en heeft ook twee wedstrijden minder gespeeld. De verschillen zijn nergens ter wereld zo klein. Zelfs niet in onze eigen Eredivisie waar het wekelijks stuivertje wisselen is in de top vijf. Een voorbeeld: nummer achttien, Huddersfield Town kan bij winst zeven (!) plekken stijgen. Natuurlijk moeten de andere resultaten dan wel meezitten, maar het geeft des te meer aan hoe dicht alle clubs op elkaar zitten.

Als ik met andere voetballiefhebbers praat over de Championship hoor ik vaak dat deze competitie gekenmerkt wordt door het zogenaamde kick-and-rush-voetbal. Er zou teveel met de lange bal gespeeld worden en er zouden Jupiler League-achtige wedstrijden worden afgewerkt. Dat vind ik toch echt te ver gaan. De Jupiler League, naar mijn mening het afvoerputje van het Europese voetbal, vergelijken met het tweede niveau op Engeland stuit mij tegen de borst. Clubs als Crystal Palace, Birmingham City, Cardiff City, Watford en ook Hull City spelen erg aantrekkelijk voetbal. Er wordt geprobeerd goed positiespel te spelen en men probeert de voetballende oplossing te zoeken. Zowel de spelers als coaches hebben door dat je met combinatievoetbal een grotere kans maakt om hoog te eindigen of zelfs te promoveren.

De laatste reden waarom de Championship zo mooi is, zijn natuurlijk de stadions. 25.000 stoeltjes is hier heel normaal. Dat is meer dan sommige Eredivisieclubs! Het voetbal leeft in de Championship. Veel meer als bij elk tweede niveau waar dan ook ter wereld, waar de supporters massaal wegblijven als er niet om promotie wordt gevoetbald. In Engeland zit er altijd publek. Waar de club ook staat, hoe goed of slecht het voetbal ook is. Publiek is er altijd. Voor mij is de Championship de mooiste competitie ter wereld.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 19 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 4500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door villian)

goede ce, leest lekker vlot.
Voor mij niet zo veel nieuws omdat ik redelijk vaak championship wedstrijden kijk en weet hoe leuk en spannend de competitie is, maar ik denk dat het voor veel mensen een opheldering is, want zoals je zelf zegt de competitie nogal onderschat wordt.
Mensen die de championship met de jupiler league vergelijken zijn ook niet goed wijs, qua sfeer, beleving en voetbal is het meer te vergelijken met subtop/middenmoot eredivisie.
1 puntje van kritiek in je laatste stuk over dat de championship veel meer leeft dan alle andere 2e competities ben ik het niet helemaal mee eens, denk dat je de 2. bundesliga dan onderschat, bij clubs als fc koln en hertha zit daar bijvoorbeeld al zo'n 40000 man per wedstrijd, maar voor de rest een goede ce.

11 maart 2013 om 18:25

Idd Fiorentina10, ik wou ongeveer hetzelfde als jou neerschrijven (ook met de 2. Bundesliga, waar het voetbal ook echt leeft). Ik kijk zelf eigenlijk nooit Championship, maar met mijn Fifa 13-carriere met een Championship-team heb ik wel ervaren dat het speelschema druk is. Moet je nagaan hoe dat in de 'echte' wereld is. Daarnaast merk je best vaak dat een Pl-club in de bekertoernooien onderuit gaat tegen een Championship-team en dat degradanten het moeilijk hebben in deze competitie.
Maar ff ON: goede ce, heb geen spelfoutjes of grammaticafoutjes (al let ik daar persoonlijk niet echt op) opgemerkt, het leest lekker door en het onderwerp is leuk. Ik geef 5 sterren.

Is alweer een tijd geleden sinds je laatste CE, maar hij is wederom uitstekend. Zoals Fiorentina10 ook aangeeft, de Championship wordt zwaar onderschat. Het is wel gewoon het tweede niveau van de beste competitie van de wereld.

Nogmaals, weer een uitstekende CE.

Leuk geschreven CE. IK wilde hem lezen, omdat ik 13 april naar Crystal Palace ga. Goeie opening trouwens, ook al is de alinea wat lang. Kreeg voldoende uitleg en het hele stuk was erg prettig te lezen.
Dan nu over de competitie. Er wordt veel te veel nagepraat door verscheidene mensen. Heel Engeland stond bekend om z'n kick and rush voetbal, niet alleen de Championship. Ik durf te beweren dat dit de afgelopen 20 jaar niet meer aan de orde is. Natuurlijk hou je Stoke City als uitzondering, want dat is brandhout..

Bij deze, 5 sterren!

Ja uitstekende CE en ik ben het helemaal met je eens dat en een prachtige competitie is. Ik volg namelijk ook de Championship. De andere divisies weliswaar iets minder maar wekelijks geniet ik van het voetbal uit de Championship en als het uitkomt ook live wedstrijden.

Daar had ik het vroeger altijd over hoe prachtig de stadions zijn voor een tweede divisie club en de sfeer in het algemeen.

De Bundesliga 2 overigens is ook een prachtige competitie die ik serieus volg net als de Championship. Met clubs als Dynamo Dresden, echt een prachtig gezicht en ik wil er een keer naartoe gaan.

5 sterren btw

"nergens zijn de verschillen zo klein en tegelijkertijd zo groot als op het tweede niveau van Engeland."
"de verschillen zijn nergens ter wereld zo klein."

Deze twee zinnen gebruik je in één alinea. Probeer herhalingen te voorkomen, probeer in plaats daarvan juist een alternatief te verzinnen. Je kunt ook de eerste zin naar het einde verschuiven om zo duidelijk te maken dat beide punten die je aankaart de competitie zo spannend maken.

"veel meer als bij elk tweede niveau waar dan ook ter wereld, " Het is natuurlijk 'veel meer dan'.

Ik vind je conclusie een beetje ver gaan voor de informatie die je geeft. Je had misschien iets meer erin kunnen verwerken, maar ik vond het een leuk stuk om te lezen, dat zeker. Enig minpuntje is dat je de geschiedenis van vele clubs die op dit niveau actief zijn niet noemt. Leeds United, Nottingham Forest, Crystal Palace, ga zo maar door. Allemaal clubs met een verleden in de Premier League en in sommige gevallen ook een aanzienlijke Europese status. Als je nog eens een stuk over deze competitie schrijft zou je misschien dit erbij kunnen verwerken.

De Championship is een prachtige competitie en inderdaad altijd spannend. Teams die degraderen vanuit de Premier League kunnen ook ineens een vrije val meemaken, iets wat je in Nederland bijna niet ziet. Ik noem maar een Charlton Athletic die binnen de kortste keren nadat ze degradeerden uit de Premier League ineens in de League One te zien waren.

Zoals al wel genoemd vind ik je stuk verder enorm interessant. Je had er misschien iets meer mee kunnen doen, maar je verhaal is zeker leuk om te lezen. Op je schrijfstijl is op de twee kleine foutjes na ook niet veel aan te merken. Ga gewoon zo door. Van mij krijg je nu vier sterren.

11 maart 2013 om 18:49

"veel meer als bij elk tweede niveau waar dan ook ter wereld, " Het is natuurlijk 'veel meer dan'.

Ja, dom, hele domme fout.

Thanks voor de scherpte

echt een mooie CE, en als ik eerlijk ben had ik ook zo'n vooroordeel over de champions ship. Natuurlijk weet ik wel dat het niveau stukken hoger is de de jupiler league, maar ik verwacht niet veel van de clubs die in de champions ship spelen. Je hebt mij echt overtuigd om eens vaker naar die competitie te kijken, want normaal gesproken zie ik deze clubs alleen als ze tegen bijvoorbeeld Manchester United spelen voor de beker.

Ook voetballen ze gewoon 50 wedstrijden per jaar wat je al zei, dat is echt een hele hoop in mijn ogen. In nederland gaat men al zeuren als ze twee keer per week moeten spelen.

nogmaal goede CE, en je schrijfstijl is ook perfect. Ik las er zo doorheen. ik kan daarom ook niet anders dan 5 sterren geven

Leuke CE, was al een tijd geleden dat ik er nog eens één gelezen heb. Ik moet zeggen dat ik niet bepaald fan ben van de Championship, maar het inderdaad wel een aantrekkelijke competitie vind. Ik kijk dan ook meestal zaterdag naar de Football League Show op de Bbc, zal jou ook wel bekend zijn. Dan ontdek je toch hier en daar leuke spelers, die je eerst niet kende, zoals: Ince, Rhodes en Zaha.

heel goed geschreven en leest lekker door!

In de Duitse 3e klasse etc leeft het voetbal misschien nog iets meer maar idd engeland blijft het voetbalwalhalla

Heerlijk geschreven, leest vlot weg. Simpel taalgebruik en goede lengte van de zinnen. Veel mensen weten toch denk ik wel het nodige van de 2e divisie, aangezien hier toch redelijk wat clubs met een degelijke naam spelen. Je noemt er al een aantal, maar ook clubs als Bolton, Blackburn, Middlesbrough, Blackpool, Leeds en Nottingham zijn grote namen die geregeld langskomen in de Bpl. Ik denk mede daarom dat de competitie niet onderschat wordt. selecties zijn vaak groot, waardoor spelers lang niet alle wedstrijden spelen. Desalniettemin is het een zware competitie, dat ben ik met je eens.

Het komt op mij meer over als een betoog dan een informerend stukje. Je probeert ons echt te overtuigen van het niveau, wat niet nodig is. Dit is natuurlijk jouw goedrecht.

Je schrijfstijl is zogezegd lekker en ik betrap je zo 1,2,3 niet op foutjes. Ik geef je 4 sterren!

Heel leuk stuk. Ik ben een tijdje terug bij Charlton Athletic geweest in London. Wat een fantastische sfeer en een giga stadion waar zeker 15.000 man in zat. Dit toentertijd nog in de derde divisie.

Ik weet helemaal niets van het niveau in Engeland, en dat maakt dit zo'n goede CE. Je vertelt over onbekende dingen, duikt in nieuwe dingen en geeft bovenal je mening. Het is een vermakelijk stuk, dat je snel doorleest. Je hebt een geweldige schrijfstijl. Vijf sterren!

Goed stuk! Leuk te lezen en inderdaad een onderschatte competitie, wat volgens mij vooral komt door de beleving in Engeland, zoals je in je laatste twee alinea's aangeeft.

Alleen nog een ding, de laatste drie uit de Premier League degraderen toch alledrie? Ook de nummer 18.
De nummers 3t/m6 van Championship moeten inderdaad play offs spelen tegen elkaar maar 1 van die 4 promoveert sowieso volgens mij..

In de 1e Alinea 2 grote fouten 19x2=38 23x2=46 dus 8 wedstrijden meer Er staat ook dat de 18e play-offs moet spelen terwijl de laatste 2 direct degraderen, dit moet zijn de 22e aangezien de 23e en 24 e direct degraderen

begrijpend lezen is ook een vak

- de schijver vergelijkt het aantal wedstrijden tussen de PL en het championship, dit verschil is 46-40 = 6 wedstrijden.
- de nummer 18 van de PL speelt wedstrijden tegen de winnaar van de playoffs in de Championship.

de schrijver maakt dus geen fouten

12 maart 2013 om 18:45

Oke die 2e zat ik fout maar bij het vergelijken van wedstrijden niet, in de PL zijn er namelijk 38 speelronden en niet 40 omdat je 2x tegen de 19 tegenstanders speelt en 2x19=38 terwijl je in de Championship 23 tegenstanders hebt dus 23x2=46 en 46-38=8 Voilá, lastig hè, rekenen.

12 maart 2013 om 18:47

Oh en nu lees ik ook nog at nummer 18 direct degradeerd dus ja, je zet jezelf voor gek

In de PL worden nog altijd 38 wedstrijden gespeeld en de nummer 18 van de PL speelt geen playoff, die degradeert direct. Nummer 3 van de championship speelt tegen nummer 6 en nummer 4 tegen nummer 5. De winnaars van die wedstrijden spelen op Wembley misschien wel de mooiste wedstrijd uit het championship seizoen. In een vol Wembley in 90 minuten beslissen wie naar de beste competitie van de wereld mag!

Ik ben ook een fan van de Championsship. Ook omdat een van mijn favoriete ploegen er speel, Crystal Palace.
Leuke CE, goede schrijfstijl, alleen af en toe een paar foutjes. Maar dat maakt niet uit.

Championship is veel groter dan menig land zijn hoogste competitie inderdaad. Het is gewoon een grote competitie.

Goed geschreven verder. Mijn complimenten!

Een mooi stuk man! De Championsship is zeker een hele spannende competitie en dat maakt de degradatiestrijd in de Premier League nóg spannender. Als je daaruit degradeert dan is de kans echt niet zo groot dat je snel terugkomt. In de meeste andere landen kom je altijd wel weer terug maar in Engeland kun je echt hard afzakken. Ik gun jou het wel dat Hull terugkomt, ik weet nog toen ze tijdelijk derde stonden in de Premier League en dat ze iedereen verraste.

Alleen jammer dat Cardiff City nu gaat promoveren want die club is totaal verziekt door die rare eigenaar die de clubkleur blauw na meer dan 100 jaar in rood heeft veranderd en ook een rare rode draak in het logo heeft gepleurd.

Conclusie, de Championship heeft een zwaar programma (qua aantal wedstrijden en reisafstand), alles zit dicht op elkaar qua punten en er is veel interesse voor.
Betekent dit iets voor het niveau van de Championship? Neen.
Ik vond m een beetje tegenvallen, er zaten ook nog een stuk of wat interpunctiefouten in (met punten ipv komma's)
3 want je hebt wel een leuke schrijfstijl verder.

13 maart 2013 om 00:50

Je ziet ook dat ploegen als Swansea en Norwich het totaal niet goed doen in de Premier League!

Een vaste prik voor mijn tv recorder, het opnemen van de Premier League tot en met Npower League 2. Het leuke van eigenlijk alle lagere niveau's in Engeland is inderdaad dat iedere week weer nieuwe verassingen heeft, spanning door het hele seizoen heen en tenslotte zeer behoorlijk voetbal. En natuurlijk niet te vergeten de vele geweldige derby's in rivalen die tegen elkaar spelen en de geweldige stadions zoals je zelf al vertelde.

Mooi stuk !!

Ahh mooi dat hier over geschreven wordt! Denk dat inderdaad weinig mensen het niveau goed kunnen inschatten, maar op BBC kan je de samenvattingen zien en dan valt mij vooral het ongelooflijke tempo van die wedstrijden op! Daar is de Eredivisie niets bij. Natuurlijk is het vooral tactisch van een heel ander niveau, maar voor simpel naar een wedstrijd kijken is het erg vermakelijk: snelheid, balcontrole, mooie schoten etc.
Leuk stuk geschreven dus, want het las ook nog eens erg lekker weg!

" In tegenstelling tot de Premier League, waar twintig teams met elkaar de degens kruisen, kent de Championship er dus 24. Dat zijn per seizoen minimaal zes wedstrijden meer."

het zijn er minimaal 8 meer (al zit je natuurlijk wel safe omdat je het woord minimaal gebruikte )

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Hull City

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Woensdag 26 juni
Er komt spoedig een einde aan de transfersoap rondom Angeliño. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren