Sparta loopt verder weg en breekt titeldroom De Graafschap in duigen

Sparta Rotterdam heeft zich vaster op de koppositie in de Jupiler League genesteld. De Rotterdammers wonnen vrijdagavond met 2-1 van De Graafschap en zagen de achtervolgers punten verspelen. Het gat tot runner-up MVV Maastricht bedraagt nu vier punten. De Superboeren lijken uitgespeeld voor het kampioenschap, maar kunnen nog wel de derde periodetitel pakken. De Graafschap is uitgespeeld in de derde periode en heeft zeventien punten; drie meer dan FC Volendam, dat nog wel een duel tegoed heeft. Het doelsaldo van de Wijdbroeken is beter: +15 om +13.

/

Sparta Rotterdam - De Graafschap 2-1
Sparta Rotterdam won drie van de laatste vier wedstrijden en stelde vrijdag ook niet teleur in de topper van het weekeinde. De ploeg van Michel Vonk kreeg in de beginfase tal van kansen, alvorens Donovan Deekman na een kwart wedstrijd de score opende. De Superboeren werden nauwelijks gevaarlijk en na een uur kwamen de Kasteelheren bijna op 2-0, maar een inzet van Deekman werd van de doellijn gehaald. Vijf minuten voor tijd viel door een benutte strafschop van Sandro Calabro de beslissing wel: 2-0. De tegentreffer van Anco Jansen kwam te laat waardoor Pieter Huistra en consorten de periodetitel dreigen mis te lopen als Volendam maandag niet verliest.

MVV Maastricht - FC Emmen 1-2
MVV Maastricht zag het verschil met de koploper vrijdag oplopen tot vier punten. De Limburgers kwamen voor het oog van 4.645 toeschouwers na vijf minuten op achterstand in De Geusselt; na een flitsende aanval kopte Ruud ter Heide de 0-1 binnen. Behoudens een kans voor Tom van Hyfte kwam MVV niet door de muur van FC Emmen heen. Van Hyfte kreeg voor rust nog wel goede kansen, maar Peter van der Vlag hield zijn doel schoon. Vlak na de pauze werd het wel 1-1; Kjell Knops knalde een vrije trap raak. Emmen raakte hierna nog de paal via Ter Heide en Norair Mamedov schoot een kwartier voor tijd van grote afstand de 1-2 binnen. Mark Veldmate miste in de slotseconde nog voor een leeg doel.

/

Helmond Sport - Excelsior 1-1
Ook nummer drie Helmond Sport liet punten liggen in de top van de ranglijst. De ploeg van Eric Meijers kwam na een kwartier nog wel op voorsprong in het Lavans Stadion door toedoen van Sebastian Stachnik. De Brabanders waren sterker en Excelsior kwam niet verder dan een net-niet-kans voor Rick Kruys. Twintig minuten voor tijd kwamen de bezoekers uit Rotterdam wel langszij; Elvis Manu was na een eerder gemiste kans trefzeker: 1-1. In de slotfase miste invaller Darren Maatsen nog een enorme kans voor de Kralingers, waardoor beide partijen weinig opschoten met een punt. Helmond blijft derde; Excelsior blijft voorlaatste.

/

SC Veendam - FC Volendam 0-4
FC Volendam dankte vrijdag Jack Tuyp, die een hattrick fabriceerde, in de uitwedstrijd in het hoge noorden. Nadat Theo Timmermans eerder de spits van scoren had afgehouden, was het na twintig minuten wel raak. Ook de thuisploeg kreeg enkele goede kansen en had wellicht een gelijkspel verdiend in de rust. Aan de overzijde werd de paal geraakt en vlak voor rust tekende Tuyp alsnog voor de 0-2. Levi Schwiebbe vergrootte na een uur de marge aan de Langeleegte en middels een strafschop completeerde Tuyp zijn hattrick en zette hij de eindstand op het scorebord. Tuyp kreeg in de slotfase een publiekswisssel. Volendam speelt maandag tegen FC Den Bosch.

/

SC Telstar - Go Ahead Eagles 1-3
In Velsen-Zuid ontspon zich voor rust al een doelpuntrijk treffen. De thuisclub incasseerde in de veertiende minuut de 0-1 van Marnix Kolder, die vier duels droog had gestaan. Quincy Promes voorzag de ervaren spits van een droompass en Kolder maakte het beheerst af met zijn elfde van het seizoen. Vervolgens was het de beurt aan Promes zelf om te scoren, vanaf de rand van het zestien metergebied. Shabir Isoufi zorgde na dik een half uur voor de aansluiting, met een diagonaal schot waar Nick Marsman geen antwoord op had. Na ruim een uur spelen gooide Go Ahead via Xander Houtkoop de wedstrijd op slot: hij rondde af na een goede solo en maakte zijn dertiende van het seizoen.

/

FC Oss - FC Eindhoven 1-0
Na een simpelweg slaapverwekkende eerste helft in Oss kwam de ontmoeting tussen de nummers dertien en zeventien na rust gelukkig wat meer tot leven. Zes minuten voor het einde van de wedstrijd kopte Roy de Ruiter de bal eindelijk tegen de touwen en bezorgde hij de thuisclub de eerste thuisoverwinning sinds 9 november, bijna vier maanden geleden. Volgende week wacht een duel met koploper Sparta Rotterdam. FC Eindhoven, dat sinds eind oktober geen drie punten meer pakte, neemt het dan thuis op tegen Fortuna Sittard.

Zie jij De Graafschap nog promoveren naar de Eredivisie?