Gini is geen 10 meer

Donderdag, 28 februari 2013 om 17:57 door feye88

“Hey, hey, hey, hey! Come on guys!” Even later in de kleedkamer laat Georginio Wijnaldum nog in niet mis te verstane woorden weten wat hij van het opstootje veroorzaakt door collega Jeremain Lens vond. Boven al het rumoer stijgt de hoge schelle stem van Gini uit: “Fucking hell man”, en andere, op afstand onverstaanbare kanonnades komen uit zijn keel. Vannacht zal hij niet goed hebben geslapen. Een gevoelige open zenuw is geraakt.

Hoe anders was het gezicht van Wijnaldum toen hij vers uit de jeugdopleiding voor het eerst in De Kuip mocht spelen. Van alle spelers in Rotterdam had Wijnaldum de mooiste glimlach. En lachen deed hij vaak. Jong, onbevangen en uiterst talentvol. Al jaren stond hij bekend als het grootste talent van Feyenoord en die rol leek hem aardig te passen. Het begin van een jongensboek en velen twijfelden niet aan de mooie toekomst die voor hem in het verschiet lag.

In het gangenstelsel van De Kuip zag je Wijnaldums blik even afdwalen naar zijn oude kleedkamer. Meteen kwam er een soort triestheid op zijn gezicht, een soort verlangen naar vroeger. Want wat zou hij weer graag díe Georginio zijn. Die jankte als hij met 10-0 verloor tegen zijn huidige club. Die in de returnwedstrijd ongelooflijk straalde en twee doelpunten maakte. Rare dansjes met Leroy Fer, het lievelingetje van De Kuip. Op dat gevoel kon hij zijn carrière niet inrichten en hij koos logischerwijs voor een club waarbij de kans prijzen in de wacht te slepen een stuk hoger was.

Sinds zijn overgang naar Eindhoven is de glimlach van Wijnaldum, samen met zijn haardracht, verdwenen. Tegenwoordig lijkt Gini een jongen te zijn die de last van de wereld op zijn schouders draagt. Het jeugdige en frisse is uit zijn spel, zelfs als hij op zijn geliefde ‘tien’ speelt. De ‘tien’: de nagel aan zijn doodskist. Want eigenlijk is Wijnaldum geen nummer tien. Dat weet iedereen, Georginio zelf waarschijnlijk ook. Bert van Marwijk gaf in Studio Voetbal al aan dat elke trainer Wijnaldum ervan probeerde te overtuigen dat hij handelingssnelheid en overzicht te kort komt.

Diep in zijn hart wil Gini terug naar Rotterdam, dat weet ik zeker. Geen carnaval, maar zomercarnaval. Zijn haren heeft hij afgeschoren. Dat kan alleen maar zijn omdat er in Eindhoven geen plek is waar je je haren lekker kan laten wapperen in de frisse zeewind die door de Maas de stad ingeblazen wordt. Bij oma in de woonkamer zitten en een grote kom Saotosoep naar binnen werken. Het leven kan niet veel mooier worden dan dat. Georginio Wijnaldum is een Rotterdamse jongen in een vreemde stad. Om een mooie carrière tegemoet te gaan heeft hij zijn jeugd moeten inleveren. Spoedig levert hij ook zijn favoriete positie op het veld in. Gini is geen ‘tien’ meer.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 24 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door psv_roma)
1 maart 2013 om 16:08

Dat was geen jankende stem, maar een overslaande stem....als je emotioneel bent (ook vol met adrenaline) kan je ste, wel een overslaan.
Heeft niets met de kille sfeer bij PSV te maken, maar meer in het gespreid bedje waar hij lag bij Feyeoord. Hem werd alles gegund in de Kuip. Bij PSV zal hij altijd een goede gozer zijn, ongeacht wat hij presteert. Bij Feyenoord was hij de nieuwe held samen met Fer.

Uiteindelijk heeft zijn vertrek goed geholpen aan de wederopstanding van Feyenoord. We hebben momenteel daadkrachtigere spelers dan vrolijke voetballers.

1 maart 2013 om 16:31

Ach, ze mogen allebei in Rotterdam zijn. Immers is dan wel een sterspeler in het missen van kansen, maar ik kan wel van zijn harde werken genieten. Echte Hagenees, kan er van genieten.

1 maart 2013 om 16:39

Afgelopen zondag in de tunnel heb ik het meest van hem genoten! Voor de rest snap ik nog steeds niet wat hij bij ons doet.

1 maart 2013 om 17:48

Daarom! Daar kon ik echt van genieten!

Ik vind dit een heel mooi en makkelijk weg te lezen stuk! Je omschrijft de aspecten mooi.

Ik snap dat hij Rotterdam mist, maar als het in Eindhoven al niet zo goed gaat, hoe zal dat dan in het buitenland worden? Je ziet dat de spelers bij Feyenoord vechten, vechten voor de club, maar zijn deze jongens niet té gehecht aan de club? Fer en Wijnaldum zijn al voorbeelden, maar hetzelfde zie ik in Clasie, Vilhena en Boetius.

28 februari 2013 om 23:09

Hoe bedoel je té gehecht aan de club. Ik snap je laatste paar zinnen niet helemaal.

Mooi stuk trouwens, ik weet zeker dat Wijnaldum Feyenoord mist.
Wat een held was hij toen hij in 2011 2 doelpunten tegen PSV maakte.
Ik vond het echt jammer dat hij naar PSV verhuisde.

Tsja voor hem in de plaats lopen er genoeg op varkenoordbr Dus lekker laten zitten in ei'hoven

1 maart 2013 om 15:54

Hij heeft gekozen voor zijn eigen toekomst. Dus moet hij nu ook maar op de blaren zitten van zijn foute keus. Het is ook zo jammer dat geen coach sterk genoeg is om hem te overtuigen dat hij geen nummer 10 is. Het zou een geweldige nummer 8 zijn. Heeft enorm veel power en explosiviteit. Verliest echt geen bal aan zijn voet en wint elk fysiek duel. Ik roep het al jaren. Dit is de nieuwe Seedorf. Die is geen topper geworden op nummer 10. Via omwegen is hij een superspeler geworden op nummer 8!

Bij PSV heeft hij geen kans op nummer 8. Ik hoop dat hij snel daar buitenland vertrekt.

goed geschreven, en leuk om te lezen
ik vond het zelf ook jammer dat wijnalbum weg ging en toen was zijn klasse in een keer.
IK Hield VAN DIE Dreads DIE HIJ Had!!

Een jongen die het beste had voor zijn club. Hij wordt daarom ook nooit uitgefloten in de Kuip. Ik denk wel dat hij terugkomt. Het ga je goed.

1 maart 2013 om 15:58

Nou vorig jaar Feyenoord - PSV hoorde ik alleen maar gefluit als hij aan de bal kwam. Hij had het beste voor zijn club? Dan ga je niet Feyenoord verlaten met een 1 jarig contract. Als je echt goed had met Feyenoord, ging je lekker naar het buitenland. Echter wilde hij alleen naar Psv. Liet wel zijn tekengeld direct overmaken naar de Feyenoord Academy. Sympathiek, maar als je hem over 20 jaar vraagt om 1 fout te herstellen.......dan zal hij zonder nadenken zeggen dat hij nooit Feyenoord had moeten verlaten voor Psv. Niet toen tenminste!

Fer en Wijnaldum zullen nooit meer een kind van de club worden genoemd en zullen nooit meer een heldestatus krijgen. Dit terwijl ze dit al hadden. Zonder echt goed te presteren, werden ze al in de watten gelegd.

@gm12 sorry dat ik je moet corrigeren maar ik was afgelopen zondag in De Kuip bij Feyenoord PSV en ik hoorde als hij aan de bal was alleen maar boe-geroep en scheldwoorden als kk judas (waar ik overigens niet aan mee deed). Ik denk dat dat nog wel wat erger is dan eventuele fluitconcerten..

1 maart 2013 om 12:16

Is dat zo? Ik was zelf ook in de Kuip maar heb dat niet meegekregen. Ik geloof je wel hoor, maar het feit dat ik het niet eens gehoord heb geeft toch wel aan dat de meeste mensen het hem niet meer zo heel kwalijk nemen, of hem in ieder geval het beste gunnen. Hij word niet massaal uitgefloten ofzo wat met ander spelers soms wel gebeurd. Gelukkig maar want dat verdient deze jongen ook niet.

3 maart 2013 om 13:59

Ik zat in vak Y, maar ik bedoel niet dat het hele stadion zo negatief deed tegen Wijnaldum maar toch zeker wel een groep van 10-20 man die verspreid om mij heen zaten. En ik hoorde zeer regelmatig kwetsende uitspraken richting Wijnaldum (niet dat hij dat hoort ofzo, maar toch). Dat vind ik heel jammer, ik vind ook niet dat hij dat verdient...

Op zich geen slecht stuk, wel een beetje kort. Daarbij lacht hij zo nu en dan wel eens bij Psv, misschien niet zo veel meer als bij Feyenoord, maar toch. Daarbij lijkt het me raar dat hij nu nog wil terugkeren naar de Kuip, waar hij alleen maar wordt uitgescholden.

@gm12

Was het maar waar... "gini neem je rotzooi mee" klonk minuten lang van de tribunes. Ik ga altijd met veel plezier naar het stadion, maar hier schaam ik me voor.

1 maart 2013 om 15:59

Dat is helemaal niet negatief naar Wijnaldum hoor..... Dat is negatief naar PSV gericht. Met je rotzooi bedoelen ze de rest van Psv.

Wijnaldum lacht nog genoeg en daarom mocht hij vorig jaar voor Philips aan allerlei reclames meedoen. Hij bepaald volgens mij ook nog altijd zelf wat hij met zijn haardracht doet. Waarom zou hij Feyenoord missen? Vanwege de vriendelijke manier hoe er met zijn vertrek is omgegaan? De vriendelijke manier hoe hij ontvangen is? Wijnaldum voldeed lange tijd niet aan de eisen, maar hij begint eindelijk beter te voetballen en hij zal lachen als nooit te voren.

1 maart 2013 om 00:29

Beste reverse. Ik snap dat Wijnaldum best gelukkig kan zijn bij Psv, maar iedereen die hem bij Feyenoord kende ziet dat er iets veranderd is aan zijn houding. Hij was eerder écht vrolijk op het veld. De glimlach die hij had is verdwenen.

Ik zeg niet dat hij terug naar Feyenoord wil, maar ik weet zeker dat hij de tijd die hij in zijn jeugd doorbracht bij Feyenoord wél mist.. Hij ziet er echt wat ongelukkiger uit. De rol van het Legioen heeft hier niets mee te maken.

Geweldig stuk naar mijn mening, je verwoordt precies wat ik altijd denk als ik Georginio bij PSV zie spelen. Het spelplezier lijkt gewoon echt weg te zijn bij die jongen die ooit altijd zo gelukkig als een klein kind op het veld stond. Laat voorop staan dat ik geen fan ben van PSV of Feyenoord dus mezelf toch behoorlijk neutraal zie.

Mooi stuk met emotie geschreven over een emotionele voetballer.

5 Sterren.

Ja dat gevoel heb ik dus ook. Deze jongen komt op mij over als zeer gevoelig. Opgevoed door zijn oma, spelend in zijn eigen stad. In een team samen met Fer, Leerdam, Biseswar, Mulder, De Vrij en Castaignos. Kinderen van de club.

Bij Psv is dit toch heel anders. Ze spelen om de prijzen. De Knvbbeker heeft hij al binnen. Maar er ontbreken ook veel dingen. Hij heeft niet de onvoorwaardelijke steun van hrt publiek die hij in rotterdam wel had. En verder is PSV bijeengekocht, en hebben hoogstens Bouma en v Bommel echt edn PSV hard. De rest had net zo lief bij Twente of Ajax gespeeld als deze tweehonderd euro meer betaalden. Mooi stuk, vooral je laatste alinea

mooi geschreven stuk. je leest er makkelijk doorheen.
ik weet nog wel toen wijnaldum zijn dubuut maakte op zijn 16 jarige leeftijd. wat was dat een talent zeg. hij passeerde toen al makkelijk verdedigers, en zag die jongen echt ver komen als hij zo door ging.

Pas toen hij vertrok bij feyenoord, om vervolgens naar psv te gaan is hem duidelijk slecht bevallen. Misschien komt het ook wel door de druk dat zo'n jongen gewoon niet kan dragen. Ook nadat Toivonen geblesseerd raakte heeft wijnaldum zich niet kunnen onderscheiden, wat ik zelf heel jammer vind. Ik ben het ook eens met de uitspraak van Bert van Marwijk, dat wijnaldum handelingssnelheid mis, en daardoor geen nummer 10 is. maar dan mij vraag, welke positie past wel bij hem?

echt verder goed geschreven, en dat wordt beloond met 5 sterren

1 maart 2013 om 16:01

8 a la Seedorf.

2 maart 2013 om 13:45

Ik denk dat hij heel goed zou passen in een team dat 4-4-2 speelt, met Gini als rechtshalf. Maar in Nederland spelen maar weinig ploegen zo.

Heel mooi geschreven! Had van mij alleen wel wat langer mogen zijn (dat is zowel kritiek als een compliment)...

Mooie titel, goed verhaal en ook de waarheid. Al zullen sommige Psv'ers dit natuurlijk direct ontkennen, het is gewoon zo dat Wijnaldum qua karakter niet past bij de club. Het Calimero-gedrag, de kilheid die de club uitstraalt, de tamme sfeer op de tribunes, spelers zonder zelfbeheersing, een zelfbenoemde icoon die niet op komt dagen bij programma's als de club verliest... Het is bijna de omgekeerde wereld. Voor hemzelf was het beter om te blijven, voor Feyenoord is het alleen maar beter geweest. 5 miljoen + een betere speler terug (dan heb ik het over Bakkal). Dit jaar had hij als '10' niet in het spel van Feyenoord gepast, al heeft hij natuurlijk wel met Immers gemeen dat hij veel kansen mist.

Wijnaldum is wat mij betreft welkom terug als hij ooit nog terug wil, al zal ik in het verleden wellicht wat anders gezegd hebben. Hij zal dan echter wel beter moeten zijn en meer zelfkennis moeten hebben dan dat nu het geval is.

1 maart 2013 om 16:10

Paar jaar geleden noemde iedereen Ajax kil, nu is het de beurt aan Psv. Het is echter niet de club die kil is, maar de selectie. Er wordt ongelooflijk veel geld verbasterd en spelers van paar miljoen kunnen zo op de bank worden gezet.

1 maart 2013 om 16:17

Niet alleen de selectie is daarvan de oorzaak. Het is wel een onderdeel van het 'probleem'. Ook de sfeer in het stadion, de uitstraling van het stadion zelf en uitspraken in de media (niet alleen door spelers) zijn daarvan oorzaken. Tot enkele jaren geleden was dit bij Ajax ook allemaal bedroevend in de ogen van velen. De sfeer is nu echter verbeterd, de uitspraken zijn minder arrogant (doch met eenzelfde portie zelfvertrouwen), er staat een trainer aan het roer waar ik (helaas?) sympathie voor heb en spelers als de Jong zijn ook goed voor de uitstraling. Dat wil overigens niet zeggen dat ik Ajax een mooie club vind . Daarvoor kijk ik teveel door een Feyenoordbril. Van een kille club kun je niet meer echt spreken.

2 maart 2013 om 18:26

jij bent zelf een calimero. in elk bericht heb je het erover, dan is er toch iets niet goed met jou. ik vind dit een bar slecht stuk, niks nieuws en veel te kort 1 ster dus :D

3 maart 2013 om 17:47

Vooropgesteld, mooi stuk.
Maar aan jouw reactie ontbreekt wel elke vorm van objectiviteit. Ik woon zelf in Rotterdam en vind het een geweldige stad, maar ben opgegroeid in Eindhoven, bovendien een prachtige stad. De begrippen PSV - gemoedelijkheid - Brabant zijn onlosmaakbaar verbonden met elkaar. Dat jij PSV een club vind die kilheid uitstraalt kan ik niet geloven. Waar baseer je dit op? Op de lach van Wijnaldum? Hij lacht nog steeds vaak genoeg, maar is niet dé speler geworden wat van hem werd verwacht. Of het anders was gelopen wanneer hij bij Feyenoord zou zijn gebleven; je zal er ooit achterkomen. En met Lex Immers in je team moet je al helemaal niet beginnen over spelers zonder zelfbeheersing. Verder prima dat je volledig achter je cluppie staat, en over Wijnaldum heeft iederen zijn mening, maar deze verwijten aan het adres van PSV sieren je niet. Ben bovendien trots op je eigen legioen, in plaats van andere altijd als slecht te beoordelen. Lekker makkelijk als je weet dat je de meeste ''zingende'' supporters hebt. Was echter niks van te horen in minuut 1-45...!

Mooie CE wel iets aan de korte kant.

1 maart 2013 om 16:13

De term 'kort, maar krachtig' bestaat niet voor niets.

Kort, maar zeker krachtig. Je hebt echt een geweldige schrijfstijl. Het leest zo voorbij, en dat niet alleen omdat het zo'n korte CE was. Vier en een halve ster. Goede inhoud, keurig geschreven, geen schrijffouten en leest heel makkelijk. Geen vijf aangezien het zo kort was, maar vier en een half wordt naar boven afgerond dus heb je geluk!

"even later in de kleedkamer laat Georginio Wijnaldum nog in niet mis te verstane woorden weten wat hij van het opstootje veroorzaakt door collega Jeremain Lens vond." Een hele lange zin, hier moet je echt komma's gebruiken. Beter zou zijn: "even later in de kleedkamer, laat Georginio Wijnaldum nog in niet mis te verstane woorden weten wat hij van het opstootje, veroorzaakt door collega Jeremain Lens, vond." Misschien zou het nog beter zijn om de zin in twee zinnen op te delen.

"het begin van een jongensboek en velen twijfelden niet aan de mooie toekomst die voor hem in het verschiet lag." Ook hier moet je weer een komma gebruiken, aangezien na 'en' geen opsomming volgt, maar een bijzin. Verbetering: "het begin van een jongensboek, en velen twijfelden niet aan de mooie toekomst die voor hem in het verschiet lag."

Verder vind ik je stuk goed geschreven, goede argumentatie en ook zeker leuk om te lezen. '10' in je titel moet natuurlijk wel tien zijn. Cijfers tot twintig en tientallen etc. schrijf je volledig uit.

Vier sterren krijg je van mij.

Het is een leuk stuk en fijn om te schrijven. Echter je schrijft niks nieuws. Alleen een gedachte dat je denkt dat hij liever terug wil naar Rotterdam. Maar er zijn geen feiten of dergelijke argumenten.

2 maart 2013 om 15:53

Wie zegt dat mij stuk bedoeld was om feiten of argumenten te geven? Waar staat geschreven dat ik iets nieuws moet vertellen? Ik heb mijn visie op de situatie van Wijnaldum verpakt in een(vind ik zelf) aardig verhaaltje. Daar hebben mensen op gereageerd en is een discussie uit ontstaan. Dit is wat ik voor ogen had, en dat is volgens mij aardig gelukt. Voor nieuwsfeiten moet je niet mijn Ce's lezen, maar naar de homepage gaan.

erg mooi stuk. kort maar wel erg goed, je heb een leuk schrijfstijl en het is een intressant stuk. 4 sterren.

Hét bewijs dat een goed stuk niet per se lang hoeft te zijn...

Leuk stukje, lekker geschreven en makkelijk weg te lezen.. =)

Te kort. Veel fouten. Niks nieuws. eigenlijk 2 sterren maar een paar mensen die 5 sterren geven zijn ongeloofwaardig en gewoon je matties ofzo drm 1. compenseert dan mooi

2 maart 2013 om 21:36

Fouten? Noem er is een paar..

Prachtig stuk, 5 sterren!

Ik denk dat Fer zich een stuk kutter voelt. Wilde een stap omhoog en vervolgens eindigt hij 3 plaatsen onder Feyenoord en dit seizoen ziet het er ook niet naar uit dat Twente boven Feyenoord gaat eindigen.

2 maart 2013 om 22:53

Fer is ook een v/d weinige die weg is gegaan (behalve Vlaar en El Ahmadi) die ik echt heel graag terug bij Feyenoord zou willen hebben.

Heel mooi stuk. Ik was aan het lezen en zoef het was klaar vond ik jammer want je schrijfstijl is heel erg mooi en het leest lekker weg

Aardige schrijstijl, maar komt op mij een beetje overdreven over. Wijnaldum heeft (in mijn ogen) een stap omhoog gedaan door naar PSV te gaan. Hij kwam terecht in een sterke selectie waarin hij zich moest bewijzen op zijn positie. De concurrentie bij PSV was veel groter voor hem dan bij Feyenoord waar hij de topspeler was. Wellicht heeft het even geduurd voor hij daar mee om kon gaan, maar zoiets maakt je mentaal sterker en ook als voetballer heeft hij zich ontwikkeld. Hij had makkelijk bij Feyenoord kunnen blijven, maar ik betwiijfel of hij dan de motivatie had gehad om zich te verbeteren. Je hebt gelijk dat 10 niet zijn positie is, al heeft hij wel een redelijk scorend vermogen. Rechtshalf is denk ik beter, ook omdat hij veel loopvermogen heeft. Ik geloof niet zo in verhalen over voetballers die helemaal niet kunnen aarden als ze net buiten hun eigen stad wonen. Als je wil slagen als voetballer hoort dat erbij, net zoals je in de jeugd dingen opgeeft. Volgens mij heeft Wijnaldum het prima naar zijn zin bij Psv.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. BijlowKeeper60
R. HapsVerdediger63
B. NieuwkoopVerdediger60
M. SenesiVerdediger61
S. BerghuisAanvaller66
B. LinssenAanvaller61
M. DiemersMiddenvelder50
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Donderdag 29 oktober
Naast Barcelona en Juventus is ook Manchester United in de markt voor Ryan Gravenberch. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren