Feyenoord gered door geflopte trainer

“Als jullie willen dat ik ga, dan vertrek ik.” Dit waren de woorden uit de mond van Mario Been op 24 oktober na de beschamende nederlaag tegen PSV. De eindstand was uiteindelijk 10-0 voor de Eindhovenaren, die met speels gemak door de defensie van Feyenoord heen liepen. Na de wedstrijd was de Rotterdamse club in een dieptepunt beland. De reactie van de fans was dan ook zeer begrijpelijk. Er was boosheid rondom de inzet van de spelers. Been was echter niet de gebeten hond.

/

Bij Feyenoord waren niet alleen de sportieve resultaten in 2010 negatief, maar ook de financiële cijfers daalde tot een dieptepunt. De club had op dat moment 43 miljoen euro schuld op een soortgelijke begroting. Dit had allemaal te maken met de plannen die gemaakt waren in 2007 door toenmalig technisch directeur Peter Bosz en de tegenvallende resultaten hiervan. In de zomer van 2007 kwamen grootverdieners als Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland en Tim de Cler. Zij zouden de kar moeten trekken om Feyenoord weer voor het eerst kampioen te maken, sinds 1999. Dit leek goed uit te pakken. In de winterstop begaf de ploeg van Bert van Marwijk zich op de eerste plaats, maar al snel viel alles in elkaar. De Rotterdamse club uit Zuid eindigde als zesde in de Eredivisie. In de KNVB beker verliep het totaal anders, want Feyenoord won de finale van Roda JC met 2-0.

De jaren erna zou het echter niet veel beter worden. Van Marwijk werd opgevolgd door Gertjan Verbeek, maar dit bleek wederom geen goede zet te zijn. De resultaten vielen tegen en al snel werd Verbeek ontslagen. Dit leidde tot woede onder de fans, die eisten dat algemeen directeur Eric Gudde zou opstappen. Hij bleef echter zitten waar hij zat. Feyenoord werd uiteindelijk achtste en er moest iets gebeuren. Het kind van Rotterdam werd aangetrokken als nieuwe trainer: Been. Hij zou de club voor de aankomende jaren moeten leiden. Aanvankelijk begon hij goed met een vierde plaats in zijn eerste seizoen. Het viel vooral op dat hij de jeugd kansen gaf om zich in de basis te spelen. De grootverdieners die in 2007 waren aangetrokken, zaten opeens op de bank.

Het was al te voorspellen dat het seizoen erna veel minder zou worden. Dit had Been ook van te voren aangegeven. Er konden geen nieuwe spelers worden gehaald om de kwaliteit van de selectie op peil te houden. Het seizoen 2010/11 was op vele manieren een dieptepunt voor Feyenoord. Het is echter ook het seizoen van de opstanding van Feyenoord, beter gezegd de redding van De Stadionclub. Vier dagen na het debacle in Eindhoven stonden de Vrienden van Feyenoord op en kochten 49% van de aandelen van Feyenoord over voor zeventien miljoen euro. Er was nog steeds een schuld van 26 miljoen euro.

Been maakte het seizoen 2010/11 nog af, maar werd vervolgens op een schandalige manier aan de kant geschoven door de spelersgroep. De spelers hadden gestemd of Been wel geschikt was als trainer voor dit Feyenoord. Dertien van de achttien spelers zeiden het vertrouwen in hun trainer op en vervolgens stapte Super Mario op. Dit bleek echter een gouden greep te zijn van de spelersgroep. Ronald Koeman kwam aan het roer bij de Rotterdamse club en maakte meteen duidelijk dat hij iets wilde neerzetten. Eigenlijk zoals Ernst Happel zou zeggen: “Kein geloel, fussball spielen!” Samen met de nieuwe technisch directeur Martin van Geel ging hij op zoek naar nieuwe spelers. Wederom met een lege portemonnee.

Koeman en Van Geel bleken gelukkig te zijn in hun keuzes voor bepaalde spelers. John Guidetti en Otman Bakkal bleken een schot in de roos te zijn, terwijl Ruben Schaken en Karim El Ahmadi eindelijk hun taak naar behoren uitvoerden. Er werd verder geborduurd op de visie van Been. De jeugd kreeg de kans en deze werden met twee handen aangepakt. Waar Bruno Martins Indi onder Been nog een wilde schoffelaar was, groeit hij onder Koeman uit tot een uitstekende centrale verdediger. Vorig seizoen groeide Feyenoord verrassend genoeg uit tot een titelkandidaat. Door enkele misstappen werd dit echter voorkomen, maar toch eindigde de Stadionclub op de tweede plaats. Voor de eerste keer sinds 2001.

In 2012/13 gaat Feyenoord verder met de jeugd en ook dit seizoen scoren de talenten allemaal een voldoende. Jarenlang waren er gekke en vooral dure aankopen gehaald om het niveau te halen, wat voor deze spelers niet eens te halen viel. Denk daarbij aan een Corry Gibbs, Alexander Östlund, Bruno Basto en Karim Saïdi. Op voorhand kon je al voorspellen dat deze spelers allemaal zouden floppen. Toch was dit het beleid van Feyenoord anno 2005.

Er was echter één groot nadeel voor Been in 2010. De talenten waren nog niet klaar voor het grote werk. Georgino Wijnaldum en Leroy Fer waren de enige jeugdspelers die enigszins klaar waren voor het grote werk. Hier plukt Koeman nu de vruchten van. Stefan de Vrij, Jordi Clasie en Martins Indi zijn nu onbetwiste basisspelers en inmiddels ook internationals.

De conclusie die getrokken kan worden is dat Been eigenlijk de redder van Feyenoord is geweest. Als Feyenoord die dag niet met 10-0 had verloren bij PSV, zou het dan wel zijn gered door de Vrienden van Feyenoord? Dit valt te betwijfelen en daarnaast komt nog dat Been de bewandelde weg voor Feyenoord heeft ingezet. Als je deze punten op een rijtje zet, kun je concluderen dat Been een toptrainer is, die gelukkig ontslagen is door Feyenoord.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door lighttownpe)

Tja wat moet ik er van zeggen. Het is een enorme opsomming van de afgelopen jaren. Aan het einde van je CE komt je standpunt pas naar voren.

Twee ster

19 februari 2013 om 17:59

Kan je dat soort gewaagde uitspraken ook nog onderbouwen met feiten en goede argumenten?

19 februari 2013 om 18:24

Commandeer je me of wat, wie denk je wel dat je bent.

19 februari 2013 om 18:40

Het is een simpele vraag, geen bevel hoor.

Ik vind het niet heel erg sterk. Conclusie die je trekt is te simpel en raakt kant nog wal. Het feit dat Been jonge spelers moest inpassen, werd vooral gedreven door de financiële problematiek binnen Feyenoord. Tuurlijk heeft Been meegeholpen aan de ommekeer, maar door te zeggen dat Been Feyenoord heeft gered, is te veel eer voor deze man en veel te weinig eer voor alle andere mensen die jaren keihard gewerkt hebben.

20 februari 2013 om 00:50

Het was Verbeek die de jonge spelers de kans gaf.

Niks nieuws, makkelijk onderwerp, simpel bedacht en conclusie breng je heel slordig over vind ik.

1.5 sterren.

21 februari 2013 om 09:46

Oké ajacied

Zoals je zelf al aangeeft had Been enkel de keus tussen de oudjes en het inzetten van jeugd, dat er meer voor de jeugd gekozen werd was al ingezet door Verbeek. Koeman heeft zoals je al zei el Amahdi, Schaken en Martins Indi aan het voetballen gekregen.

Zoals ik het zie en lees heeft Been niks bijzonders gedaan, want ook qua speelstijl ging hij door in de lijn van Verbeek.

Er zijn meerdere mensen die belangrijk geweest zijn om tot het huidige Feijenoord te komen; Verbeek, Jeugdtrainers, van Geel en Koeman. Been lijkt meer op een (onbedoelde) tussenpaus met weinig inbreng van zijn kant.

Ondanks je hele opsomming trek je mijns inziens onbegrijpelijke conclusie, daarom niet meer dan 2*

Beste P-lammers,

wat mij vooral tegenvalt is dat je niks nieuws vertelt, terwijl je wel een hele fijne schrijfstijl hebt! Het leest lekker weg, probeer alleen wel je standpunt naar voren te brengen.

Ik zie wel eens slechtere stukken die beter beoordeelt worden. Het is netjes geschreven alleen is het inderdaad een opsomming. Ik geef je er 3 sterren voor.

@A Iniesta8 1,5 sterren rond je af op 2 sterren. (Ik zie dat je 1 ster hebt gegeven, wat ik overigens wel heel overdreven vind)

20 februari 2013 om 00:07

Ik had per ongeluk op de eerste ster geklikt, enig idee hoe ik het kan terugzetten?

20 februari 2013 om 15:07

Hoe kan je hem nou weer 5 sterren geven? Deze CE is maximaal 2 sterren waard.

20 februari 2013 om 20:32

Dat kan niet meer. Ik zie dat Codec hem compenseert dus zo erg is die misklik dan niet

Je vertelt niks nieuws en je sta standpunt komt zeer vaag naar buiten. Ondanks dat ik een Feyenoord fan ben vond ik dit niet goed genoeg, daarom een 2 voor mij.

Jij krijgt van mij serieus een 1. Alle feiten kennen we inmiddels. Bovendien heeft Verbeek de jeugd ingezet met als hoogtepunt een middenveld van gemiddeld 18 jaar tijdens de Klassieker. Bovendien werden meer jeugdspelers in die tijd ingepast. Een groot deel van het legioen heeft de geldwolf Been al opzij gezet. De man die schnabbelde voor 5000 euro in de tijd van de club, trainingen afzegde omdat hij in de middag wou golfen, een nederlaag leed van 10!-0 zonder de eer aan zichzelf te houden en de man die een afkoopsom van 900000 euro wilde van een half failliete club. Schaam je voor deze uit onwaardheden bestaande betoog.

Edit: ik heb je per ongeluk 2 sterren gegeven. Zie het maar als een bonuspunt.

Dit is je eerste stuk zie ik. Probeer in je volgende stukken meer je eigen mening naar boven te laten drijven. Je mening is dat Been een toptrainer is volgens mij, maar meer over je eigen mening kan ik er niet uitvissen. Daarnaast is dit stuk een opsomming van feiten, het vertelt niks nieuws. Probeer in je volgende stukken te vertellen over iets wat mensen echt boeit, of waar mensen niks van weten. Ook is het beter om langere alinea's te gebruiken, geloof me dat staat veel beter. Je schrijfstijl is prima en ik zie weinig fouten in het stuk. Ik herken in jou mijn eerste stuk, mijn begin als Clubexpert. Ik was op het begin een dramatische Clubexpert, jij hebt veel potentie en ik denk niet dat jij moet stoppen met stukken schrijven. Je hebt een aangename schrijfstijl en weet veel feitjes over het beleid van Feyenoord. Misschien kan je daar een CE over maken? Omdat het jou begin is geef ik je drie sterren voor je stuk, raak niet gedemotiveerd, als je je stukken wilt laten controleren mag dat best bij mij, want ik denk dat jij het als schrijver helemaal kan maken.

20 februari 2013 om 15:06

Dankje voor je feedback. Ik schrijf al een tijd stukken en het is inderdaad erg informerend. Voor mijn website schrijf ik wat column en het leek me leuk om het hier op te zetten. Vooral, omdat ik altijd de interactie zie, die ik veel minder heb op me site. Ik heb voorafgaand aan deze column ook geen andere CE gelezen. Misschien wel handig voor de volgende keer. Nogmaals dank voor je feedback en ga je hulp zeker gebruiken

goed maar simpel stuk.
leest fijn weg alleen jammer van het gebrek aan nieuwe informatie.
ik zou 3 sterren geven maar aangezien mensen zwaar overdrijven met 1 ster krijg je er van mij 5, als compensatie.

Het vervelende is, het is je eerste CE. Maar ik kan eigenlijk niks anders doen dan me gigantisch irriteren aan je verhaal.

Het legioen was namelijk wel boos na die 10-0 nederlaag, maar ik kan me ook herinneren dat de Kuip wel weer uitverkocht was op de woensdagavond tegen VVV (als ik mij goed herinner).

Dan kom je aan met vervelende feiten die iedereen al kent en eigenlijk begon de financiële crisis niet bij Been, maar bij Gullit in 2004. Gullit had op een gegeven moment 40 / 50 selectiespelers die allemaal onder contract stonden en waarvan er ongeveer 35 niet goed genoeg waren voor Feyenoord. Een Karim Saïdi vond ik nooit zo slecht, maar had altijd wel een onvergeeflijk foutje. Afgezien daarvan was hij een solide verdediger. Die Östlund was ik inderdaad al vergeten en die Bastos was ook een verschrikking.

Maar laten we wel wezen, deze CE heeft totaal geen toegevoegde waarde. Tevens een geflopte trainer vind ik misplaatst voor Koeman. Alleen het probleem van Koeman was dat hij overal op het verkeerde moment kwam. Bij AZ kwam hij na het kampioensjaar (dacht ik) en bij Ajax was het ook niet veel soeps. Bij Valencia heeft hij geloof ik wel de Copa Del Rey gewonnen, wat toch nog een leuke prijs is in Spanje.

Helaas, één ster.

20 februari 2013 om 12:59

Ik denk dat je het stuk niet helemaal goed heb gelezen, maar het stuk gaat niet over Koeman. Het gaat juist over Mario Been. Daarnaast is het mijn mening over Karim Saïdi en ik vond het nou niet bepaald een goede verdediger. Voor de rest bedankt voor de feedback

20 februari 2013 om 13:37

Oke, sorry. In het stuk zie ik een stukje dat Koeman weer de weg naar boven heeft ingeslagen met tweede worden. Vandaar dat ik dat dacht.

Maar goed, Been een geflopte trainer noemen ben ik het ook niet mee eens. Maar dat is mijn mening. Iedere mening kan inderdaad verschillen. Succes met je volgende CE, want je schrijfstijl ligt me wel.

20 februari 2013 om 14:37

@ Martyn7

Koeman deed het met 2 landskampioenschappen, een knvb beker en een kwartfinale CL helemaal niet slecht bij Ajax. Alleen was toen nog de tendens dat als het 3 maanden slecht ging, je direct de laan uitgestuurd werd. Kijk naar Olsen, waaronder ze ook goede periodes gehad hebben. En ook Blind, Wouters en Adriaanse werden al gauw vervangen.

Bij Valencia daarentegen was Koeman verschrikkelijk. Hij bracht ons in degradatiegevaar, stuurde clubiconen, die gewoon het niveau nog hadden naar het 2e of de tribune. En we speelden lelijk, dom voetbal. Die beker was een hele kleine pleister op de wonden want verder was een regelrecht drama.

zelden of nooit lees je iets positiefs over Erik Gudde, de vrienden van Feyenoord en de Rvc.
vooral Gudde heeft de ene na de andere strontkar over zich heen gekregen van de suporters en de rest van Nedeland onder de bezielende leiding van die brallende zeiksnor van V.i.
altijd nam hij het gelaten op zich en hield alles en iedereen uit de wind.
Hulde voor deze man, mede door hem staan we waar we nu staan.
ook ik heb weleens twijfels gehad, en heb vaak gedacht aan een andere grote kale leider, die ook is weggetreiterd.
Feyenoord is terug waar ze horen te staan, top 3 is onze plaats, eens in de zoveel jaar kampioen.
dat dit nu gaat lukken met eigen jeugd zet feyenoord op een voetstuk.
als Plattini echt die europese voetbal wet door gaat voeren, kunnen we weer gaan dromen van europese successen.

20 februari 2013 om 15:03

Klopt! Eric Gudde heeft Feyenoord financieel weer terug gebracht. Maar een grote duim is ook voor Martin van Geel. Hij heeft zo snel goede spelers gevonden met weinig geld. Hij is een meester onderhandelaar. En uiteraard is de jeugdopleiding doorslaggevend voor Feyenoord.

fijn dat je alles even op een rijtje zet wat er allemaal is gebeurd in de laatste 5 jaar. maar alles wat jij verteld is niks nieuws voor ons. je hebt gewoon een samenvatting gemaakt, en daar zitten de lezers niet op te wachten. en dan op het eind komt pas het echte verhaal zonder argumenten, met een conclusie waar niet veel waarheid in zit.

ik zou eerder zeggen dat V geel de redder van feyenoord is, aangezien hij allemaal goede spelers heeft gehaald. al zijn aankopen hebben goed gepresteerd, en hij heeft jonge talentvolle spelers hun contract laten verlengen, zodat ze niet gratis de deur uitgaan. kortom: been heeft misschien 10 procent aandeel in het succes.

ik kan helaas niet meer sterren geven dan 1. bekijk het positief. vanaf nu kan het alleen maar beter worden. succes

En met dank aan Stanley Brard, blijft hij nou of heb ik iets gemist ?

Je laat helemaal niks over je standpunt weten en het komt pas laat naar voren, ook redeneer je heel weinig.

1 ster.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder148
J. ToornstraMiddenvelder143
B. LinssenAanvaller148
L. SinisterraAanvaller136
J. BijlowKeeper120
A. JahanbakhshAanvaller121
C. DessersAanvaller104
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zaterdag 4 december
Newcastle United en West Ham United hebben zich gemengd in de strijd om Arthur Cabral. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren