Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ayo Technology

Laatste update:

Een drijvende Kuip op de Maas is het decor van de tweede allesbeslissende Klassieker in jaargang 2023. Ajax en Feyenoord strijden samen om de landstitel. Tevens wil Ajax die felbegeerde vierde ster op het shirt hebben. Waar FC Lienden en Feyenoord voorgaande jaren nog roet in het eten gooiden, moet het dit jaar toch gaan gebeuren voor de Amsterdammers. Wanneer de spelers het veld opkomen, groeten ze scheidsrechter Danny Makkelie, die al startklaar zit in zijn computer dug-out. Op een groot scherm kunnen beide supportersgroepen de toss volgen. De thuisploeg heeft altijd kop en de random coin flip generator beslist dat het munt is. De te oude Makkelie, die dit prachtige affiche als afscheidswedstrijd toevertrouwd kreeg, drukt op de rode knop en het startsignaal klinkt door de sfeervolle Kuip!

Ajax trapt af en René van der Gijp heeft weer een moment voor Voetbal International. De bal vliegt na een mislukte pass over de zijlijn, automatisch klinkt er een fluitsignaal. Op het grote scherm staat aangegeven dat de ingooi voor Feyenoord is. Nadat een ballenmeisje van Amstel een nieuwe bal heeft gebracht, gaat het spel verder. Makkelie heeft het vervolgens lastig, meerdere malen moet hij het spel stil leggen om bepaalde momenten terug te kijken. Gelukkig hoeft hij op zijn oude dag niet meer op buitenspel te letten. Een chip in de bal en sensoren in de schoenen van de aanvallers en verdedigers zorgen ervoor dat de computer een foutloos oordeel velt. De computer geeft ook een fluitsignaal als de bal over de zijlijn of doellijn is. Handig toch?

Toch heerst er een strijd rondom de techniek die gebruikt wordt. De buitenwereld pleit ervoor dat voetbal weer als vanouds moet worden. Er moeten twijfels zijn over buitenspel. Grensrechters moeten langs de lijn hollen, fouten maken. En het liefst af en toe een keer struikelen. Er moet een scheidsrechter op het veld staan en met kaarten zwaaien, slechte en goede beslissingen makend. Discutabele beslissingen moeten voortvloeien uit dat ene moment dat het arbitrale team optimaal moet zien te benutten. Ja, het mag. Er mogen fouten gemaakt worden. Het leven is oneerlijk, voetbal is dat ook weleens. What goes around, comes around.

Maar de grote bazen die de reglementen kunnen veranderen, houden hun poot stijf. De voetbalbusiness draait namelijk om geld. Er staan miljoenen euro’s op het spel. Fouten zijn onacceptabel. Iedereen heeft gezien dat de invoering van het Hawk-Eye systeem een schot in de roos was. De computer dug-out was helemaal een uitvinding. Het begon met een vierde official die een eigen opblaasbare dug-out wegzette, omdat hij altijd maar uitgekafferd werd aan de zijlijn. Zo kon hij zichzelf beschermen. De opblaasbare dug-out werd verder ontwikkeld. Het duurde dan ook niet lang of de vierde man kreeg een laptop en kon hiermee zijn collega’s assisteren. Wegens bezuinigingen heeft een wedstrijd tegenwoordig aan één scheidsrechter genoeg. Nooit is er meer twijfel over buitenspel, of over het feit of een bal wel of niet over de lijn is gerold of gestuiterd. Of over… ja, waar moeten we nog over twijfelen?

En dat is het grootste punt van kritiek jegens het gebruik van technische middelen in de voetbalsport. De charme van het voetbal neemt gewoon af. Hoe lekker voelt het om eens een keer goed weg te komen. Hoe jammer is het om een keer pech te hebben. Dat gevoel moet behouden worden. In de voetbalwereld moeten zondebokken grazen. Het is vaak te confronterend om te moeten zeggen dat een ander team eerlijk gewonnen heeft, de scheidsrechter de schuld geven is makkelijker. Daarbij, gevoelens van frustratie en vreugde horen bij voetbal. Als je een paar keer slecht weg komt in een wedstrijd en je wint alsnog, des te zoeter smaakt de overwinning. Vooral wij Nederlanders moeten toch iets te klagen hebben, wanneer je een week moet wachten voordat je cluppie weer in actie komt. Wat is er dan mooier dan het de hele week over die onterechte penalty te hebben? En discussiëren hoe het anders gegaan zou zijn? We kunnen moeilijk een week lang smullen van het technisch vernuft van al die hoogbegaafde talenten uit de Eredivisie…

Voetbal is emotie en opportunisme. De vraag is eigenlijk, tot hoe ver zijn we bereid emotie in te leveren? Het valt niet te ontkennen dat de invoering van technische hulpmiddelen ten koste gaat van het tempo en de charme van het voetbalspel. Er is al zo weinig zuivere speeltijd, moet het spel dan ook nog extra onderbroken worden voor videomomenten? Een limiet stellen aan dit aantal momenten zou ook niet werken. Bij tien discutabele momenten, moet tien keer gekeken kunnen worden. Niet twee of drie keer. Dan krijg je achteraf alsnog discussies en is het spel nog steeds niet honderd procent eerlijk.

Ja, het is jammer voor een club als ze onterecht uit de Champions League vliegen, of het landskampioenschap dreigen te missen door een fout van de scheidsrechter (Red Bull Salzburg). Toch heb ik ooit gelezen, als je de beste wil zijn, maakt het niet uit wie er fluit. Een landskampioenschap mis je niet door een fout van de scheidsrechter. Een landskampioenschap mis je omdat je tekort gekomen bent in de overige wedstrijden. Dit geldt ook voor tweeluiken in de Champions League. Alleen in een opzichzelfstaande finale zou je kunnen overwegen om videobeelden te gebruiken voor buitenspelgevallen en dergelijke.

Wat mij betreft hoeft er aan het huidige voetbal niets te veranderen. Als men per se iets wil invoeren, dan blijft het voor mij bij het Hawk-Eye systeem. Voetbal wordt er niet leuker op met allerlei technische middeltjes, wel commerciëler. De regels zijn nu voor iedereen hetzelfde, en dan ook. Makkelijker wordt het trouwens ook niet. Voetbal wordt wel leuker als spelers en clubs zich respectvoller weten op te stellen tegenover elkaar. Wat zou het heerlijk zijn als spelers geen achterlijke overtredingen meer maken. Niet meer onterecht een ingooi claimen, niet tijdrekken. Elkaar hard maar fair aanpakken binnen de lijnen, en buiten de lijnen handtekeningen uitdelen. En natuurlijk, geen schwalbes meer maken. Nou ja, behalve tegen de Duitsers dan...

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Geweldig stuk! Na het dik gedrukte stuk was ik al verkocht, je geeft goed aan wat ik sommige mensen al probeerde uit te leggen bij het stuk over de invoering van de doellijn-technologie.

Vijf sterretjes voor jou! (misschien dat die ook ooit op de borst zullen prijken van FC Lienden! )

Deze heb ik al eens gezien? Vond hem toen ook al goed trouwens.

Heb het volledige stuk met veel plezier gelezen. Ben het met je eens dat het wel voetbal moet blijven anders kunnen we net zo goed robots neer gaan zetten op het veld. Vond het begin stukje erg grappig en fantasievol. Het is weer eens een andere kijk op de komende technologie.

Dat emotie uit het voetbal verdwijnt d.m.v. technische hulpmiddelen is natuurlijk onzin. Emotie is er vaak om de beslissing of een uitslag zelfs al is deze beslissing terecht. Pieters krijgt een terechte rode kaart maar reageert toch heel emotioneel. Technische vooruitgang betekent niet automatisch dat je nostalgie inruilt. Beetje hetzelfde als mensen die zeggen dat wij door de telefoon minder sociaal zijn geworden. Terwijl je eigenlijk misschien wel makkelijker contact houd met mensen en eerder vragen durft te stellen.

Ik ben voor technische vooruitgang in het voetbal net als dat het in de hockey de sport 10x leuker heeft gemaakt verwacht ik dit ook in het voetbal. Niet alleen technologische vooruitgang maar ook de regels moeten eens in de zoveel tijd worden herzien. Voor jezelf ingooi nemen en dat soort dingen kunnen het spelletje veel leuker maken.

Daarbij kan je ook redeneren dat er zonder scheidsrechter nog meer emotie op het veld is, toch denk ik niet dat jij dit op prijs zou stellen. Of dat je speelt zonder lijnen, als je in principe alleen een grasveld hebt met 4 palen dan is voetbal op zijn puurste... Toch? Ik kan net zo extreme situatie schetsen als jij maar dan de andere kant op.

Nee gevoelens van frustratie en vreugde zullen altijd blijven, als je gefrustreerd kan raken van een potje fifa met een elektronische scheidsrechter dan kan je ook gefrustreerd raken van een echte elektronische scheids.

Eerste twee alinea's ijzersterk, toen legde ik mijn boek weg. Daarna wat saai en was je creativiteit ook weg. Vond de grap met de opblaasbare dugout en de bezuinigingen wat magertjes.

19 februari 2013 om 22:16

Ik sluit me volledig aan bij deze kritiek. Het begint interessant, kabbelt door met niet de meest geslaagde toekomstschetsen (dugout, ballenmeisjes van Amstel) en met de conclusie kan ik het ook gewoon niet eens zijn. Onrecht hoort nergens thuis, zeker niet in sport onder de noemer ''emotie''. Mensen werken keihard, willen dolgraag op een eerlijke manier winnen en er gaat inderdaad veel geld in om, dus om rechtvaardige technologie (niet te veel, daar ben ik het mee eens) kan je niet heen.

19 februari 2013 om 22:25

Ook ik kan me goed in de reactie van Frikx vinden.

De eerste twee alinea's vond ik, hoewel erg overdreven voor mijn smaak, toch wel leuk gevonden, maar daarna was het niet heel interessant meer. Er had meer ingezeten.

Je laatste zinnen kan ik me overigens wel weer helemaal in vinden. Als spelers zich nou eens niet als aanstellers en acteurs gaan gedragen wordt het werk voor een scheidsrechter ook een stuk makkelijker.

19 februari 2013 om 17:05

Vandaag is de doellijntechnologie geaccepteerd

En ik geniet er weer van! Mooi stuk en weer 4 sterren van mij!

Leuk stuk, je denkt toch niet serieus dat Ajax 39 keer landskampioen is geworden in 2023?

19 februari 2013 om 19:40

Heel dit stuk is humor, dat kan er toch ook nog wel bij, moeten ze alleen in de komende 10 jaar 8 keer kampioen worden en dat is niet eens onmogelijk, natuurlijk wel onrealistisch.
On: Had hem niet eerder gezien, leuk geschreven! 5 sterren omdat Caylar Benden zo triest is om er 1 te geven.

Lezen mensen echt die hele tekst,
Gekke mensen hier.

19 februari 2013 om 20:12

Daarom komen we ook hier, om de tekst te lezen.

20 februari 2013 om 18:04

Gefeliciteerd.

4 november 2013 om 18:35

Jij ook

20 februari 2013 om 09:23

Ongeloofrlijk waarom blijft Caylarbenden elke Clubexpert rare beoordelingen geven.

Leuk stuk trouwens, je schrijfstijl is goed, leuk dat Ajax tegen die tijd acht keer de Eredivisie heeft gewonnen. Je opent heel sterk, maar daarna zakt het stuk wat in en dat vindt ik spijtig. Wel ben ik het met jou eens dat de emotie uit het spel gaat en dat is toch een belangrijke factor in het voetbal. Vier sterren!

Edit: Verkeerd geklikt!

20 februari 2013 om 18:07

Wat praat je allemaal ik heb een ster gegeven omdat ik Ajaxieden (ofzo) haat,
Toen ik die logo daar zag met die jood heb ik gelijk 1 ster gegeven, je denkt toch niet dat ik die hele tekst ga lezen, Suarez7.

20 februari 2013 om 21:18

ga toch tegen een muur praten, dat is zinvoller dan wat je nu doet. jij bent geen fan, jij bent gewoon een treurig persoon met een tekort aan aandacht. ik weet niet bij welke club jij denkt te horen waar ze je die haat hebben aangeleerd, maar probeer nou gewoon is die energie te stoppen in je club supporten, in plaats van te haten op anderen. want nu ben je gewoon treurig bezig

22 februari 2013 om 21:41

@caylarbenden

Kansloos, simpelweg kansloos. Jij zal het ver schoppen in het leven.

Heerlijk geschreven tekst, echt smullen. Ben het over het algemeen wel met je eens, maar toch trek ik de conclusie dat er wel technische hulpmiddelen moeten komen, puur omdat er tegenwoordig zoveel geld in het voetbal omgaat dat één kleine fout ontzettend grote gevolgen heeft. Daarnaast kan ik me enorm opvreten over het presteren van Nederlandse arbiters, techniek zou mijn hart heel goed doen denk ik! De vijf sterren heb je meer dan verdiend. Geweldig stuk!

Geweldig stuk! Mooi einde en leuk hoe je in het begin met een metafoor de hele situatie probeert duidelijk te maken. Leuk stuk, alleen één aantal conclusies die je trekt zijn een beetje zwart-wit.

Buitenspel heeft echter vrij weinig te maken met de schoenen... Dan moeten de spelers overal op hun lichaam behalve bij hun armen een soort pak aan met chips...

De regel is: Als je met een lichaamsdeel waar je mee mag scoren achter de lijn staat van de laaste verdediger, is het buitenspel. Dus kan je nog met je voeten voor die lijn staan, als je in een vooruitgaande beweging met je hoofd achter die lijn bent is het gewoon buitenspel... Openbaring?

20 februari 2013 om 16:34

Who cares man......

Een van de betere stukken hier op Voetbalzone, zeker de moeite waard om voor de tweede keer te lezen.

20 februari 2013 om 18:12

Ik haal hem alleen uit de waan zodat hij het voortaan weet... Best belangrijke principe in het voetbal, dat je buitenspel wél snapt.

Maargoed er zijn d'r hier wel meer die niet snappen en al maar liggen te klagen...

22 februari 2013 om 21:40

Ik weet inderdaad de buitenspelregels en ook de regel die je hier beschrijft. Een flinterdun pak met chips ipv chips in de voetbalschoen, vind ik ook best. Mijn boodschap verandert er niet van, maar bedankt voor de toevoeging.

Heel goed geschreven, ben het grotendeels met je eens. Voetbal moet niet te veel veranderen, alleen is het wel handig om te zien of een bal over de doellijn is of niet. Dit lijkt me goed om ingevoerd te worden, maar hier moet het inderdaad bij blijven.

Bij Tennis en Basketbal zijn is de emotie ondanks videobeelden toch ook niet opgegeven. Verder vindt ik de inhoud wel goed, maar mijn mening ligt heel anders.

Mening: 1 ster, sorry ik kan me niet in jou vinden.
Stuk: 3.5 sterren, je opent goed, maar daarna zakt het in.

2.2 ster

Sorry man, 2 sterren!.

22 februari 2013 om 21:36

Een column beoordeel je niet op het feit of je het eens bent of niet met de boodschap. Dat is hetzelfde als ik jou 1 ster geef als ik je lelijk vind, maar oké! Iedereen mag voor zichelf zijn of haar criteria bepalen.

natuurlijk moet de emotie blijven op het veld zoals je al zei. maar er is gewoon een factor waar niemand tegen opkan, en dat is geld. je hebt namelijk een grotere kans dat de beste spelende ploeg altijd wint, aangezien de tegenstander nooit het geluk meekrijgt.
voor de rest mooi bedacht en kan het wel vinden in je mening. ondanks dat het af en toe wat doorlezen was vind ik het een mooi geschreven stuk. 5 sterren

Beste mensen dit stuk was al een keer ingediend.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren