Christian Eriksen is nog niet klaar voor de top

Christian Eriksen is nog maar 21 jaar jong, maar elke keer als hij de bal aanneemt hangen scouts aan zijn lippen. De klasse druipt ervan af en Eriksen wordt gevolgd door scouts in Europa. De Deense middenvelder is de volgende goudmijn, maar heeft nog een contract tot de zomer van 2014. Wie Eriksen aan het werk wil zien moet snel naar de Amsterdam Arena gaan, want Eriksen heeft al aangegeven dat hij zijn contract waarschijnlijk niet gaat verlengen.

Samen met zijn zaakwaarnemer zal hij komende zomer alle aanbiedingen bekijken en het is duidelijk dat die aanbiedingen gaan komen. Tottenham Hotspur, Liverpool en Manchester United worden als Engelse clubs al genoemd en vooral de eerste twee clubs nemen Eriksen serieus. In Spanje volgt Barcelona zijn verrichtingen al sinds zijn debuut. Maar is Eriksen er wel klaar voor?

Wie Eriksen in vorm ziet, denkt aan Barcelona. De middenvelder heeft een goede dribbeltechniek, een geniale steekpass en zijn loopvermogen is geweldig. In de Champions League legde hij niets voor niets de meeste meters af. Maar zijn traptechniek is ook formidabel. Uit zijn corners haalt Ajax elke wedstrijd weer gevaar en zelfs als hij niet in vorm is kan hij op die manier belangrijk zijn. Met vrije trappen heeft Eriksen vaak nog pech, maar zijn traptechniek wordt bewierookt. Eriksen laat elke week weleens zijn klasse zien en domineert het spel. Hij bepaalt wanneer Ajax naar voren gaat of wanneer Ajax naar achteren gaat. Eriksen is de dirigent van Ajax. Met zijn statistieken is ook niks mis, dit seizoen scoorde hij acht keer en gaf hij negen assists. Het zijn echter minder assists dan vorig jaar, maar daar moet bij worden Ajax minder scoort. Ook heeft hij er een lang seizoen opzitten en dat haalt de statistieken van elke jonge speler wel omlaag. Dan is het eigenlijk best knap wat Eriksen presteert.

Wat echter ook belangrijk is, is hoe Eriksen speelt als hij niet in vorm is. Haalt hij dan de vorm van zijn medespelers naar beneden. Verdedigend hoeft hij het niet slecht te doen. Eriksen heeft verdedigend grote stappen gemaakt en dat was vooral te merken in de wedstrijden tegen Vitesse waar hij niet in optimale vorm stak, maar veel ballen veroverde. Aanvallend moeten we echter stellen dat Eriksen het verschil nog te weinig maakt als hij niet in vorm is en niet die steekpass geeft, of die ene belangrijke pass. Hij probeert het dan wel, maar het gaat dan mis en dan moet iedereen stellen dat het er wat nonchalant uitziet. En ook uit vorm moet hij belangrijk kunnen zijn, maar dat laat hij soms nog na. Ik neem als één van de voorbeelden de wedstrijd thuis tegen FC Utrecht. Hij speelde niet goed, maar kreeg een enorme kans die hij niet maakte.

Opvallend is dat Eriksen nog niet veel scoort. Met zijn traptechniek moet hij daar toch meer uit halen. Als Eriksen scoort, doet hij dat meestal wel op een goed moment. Tegen FC Twente maakte hij de winnende treffer, tegen Feyenoord opende hij de score, tegen Manchester City, NEC, FC Groningen (beker) en RKC Waalwijk loodste hij Ajax in veilige haven en tegen Roda JC scoorde hij de gelijkmaker. Ook bij Vitesse maakte hij een belangrijke goal, al verloor Ajax dat duel met 3-2. Alleen in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord maakte hij een doelpunt dat er niet toe deed, maar door de rode kaart van Ricardo van Rhijn was dat doelpunt belangrijk. Maar in één alinea ben ik klaar met al zijn goals dit seizoen, in de wedstrijd tegen de mindere tegenstanders, zoals tegen Roda JC en FC Utrecht waarin goals nodig waren stond Eriksen er niet en miste hij kansen. Zijn doelpuntenaantal moet omhoog, dat is duidelijk.

In Europa speelde hij elke wedstrijd goed, alleen thuis tegen Real Madrid viel hij tegen. In de uitwedstrijd tegen Real Madrid werd hij te weinig gebruikt en thuis tegen Dortmund leverde hij een klinkende prestatie. Wel moet daarbij worden gezegd dat hij één keer scoorde op een positie waar gebruikelijk niet speelt, in de spits. Zijn assists leverde hij uit corners. Als dirigent speelde hij echter prima.

Tot zover zijn prestaties bij Ajax. Als je alles kort moet samenvatten kun je zeggen dat Eriksen een dirigent is die in de topwedstrijden er staat en als hij scoort, dat meestal op een aangenaam moment doet. Maar hoe doet hij het in vergelijking met zijn voorgangers? De laatste topmiddenvelders op zijn posities die vertrokken bij Ajax waren Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Hoe zijn de statistieken van deze spelers in vergelijking met Eriksen. Als we de statistieken van Sneijder erbij pakken (seizoen 2005/05) zien we dat hij op de leeftijd van Eriksen in 41 duels elf keer scoorde en elf assists gaf over alle competities. Van der Vaart scoorde in 34 duels acht keer en gaf zeven assists op 21-jarige leeftijd (seizoen 2003/04). In de voorgaande seizoenen werd al uitgevonden dat Eriksen belangrijker was dan dit duo op negentienjarige leeftijd en op twintigjarige leeftijd en met nog een handvol wedstrijden lijkt hij ook op zijn huidige leeftijd dat duo te overtreffen.

Wel moet daarbij een kanttekening worden gemaakt, in de tijd van Sneijder en Van der Vaart was de Eredivisie nog van een hoger niveau. Als we verder kijken zien we echter dat Sneijder en Van der Vaart pas weggingen met betere statistieken en niet op de leeftijd van Eriksen. Van der Vaart had al in twee seizoenen de grens van tien goals in de Eredivisie overschreden, Sneijder maakte er in zijn laatste seizoen achttien.

Daarom is mijn conclusie dat Eriksen nog niet weg moet. Hij is beter dan Sneijder en Van der Vaart op zijn leeftijd, maar beide waren ouder toen ze weggingen. Sneijder slaagde daarna niet bij Real Madrid en Van der Vaart ging naar Hamburger SV en dus nog niet naar een absolute topclub. Eriksen moet bijtekenen tot de zomer van 2017. In 2014 kan hij na het WK vertrekken. Dat is het ideale moment, want als hij het goed doet in Brazilië staan de topclubs in de rij en verdient Ajax miljoenen aan Eriksen. In 2016 kan dit echter ook. Eriksen is dan 24 jaar, zal de Eredivisie wel ontstegen zijn en heeft er al vele Europese toernooien opzitten. Eriksen zal het zichzelf nooit vergeven als hij niet op het juiste moment weggaat. Eriksen moet zijn contract verlengen en Ajax aan nog meer prijzen helpen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door suarez 7)

Mooi stukje, ik ben het met je eens dat Eriksen nog moet blijven tot
na het WK van 2014, maar denk dat hij te lang wacht als hij in 2016
weg gaat.

Een schoonheidsfoutje ontdekt in de 2e alinea

Het zijn echter minder assists dan vorig jaar, maar daar moet bij worden Ajax minder scoort.
moet natuurlijk zijn,
Het zijn echter minder assists dan vorig jaar, maar daar moet bij worden gezegt Ajax minder scoort.

18 februari 2013 om 13:42

Niet om te zeiken, maar als je dan toch mensen gaat verbeteren.. denk ook niet dat het 'maar daar moet bij worden gezegt Ajax minder scoort.' moet zijn..

18 februari 2013 om 21:06

Gezegt is ook fout. Het moet zijn 'gezegd'.
Je moet iemand natuurlijk alleen verbeteren wanneer je ook daadwerkelijk weet hoe het wél moet.

Aardig stuk, alleen is er al een foutje in de 2de zin, er staat namelijk dat scouts aan Eriksen zijn lippen hangen als hij aan de bal komt, alleen aan iemand lippen hangen betekent dat je aandachtig luistert naar wat ze zeggen. Los daarvan is het een prima stuk.

Ik ben het zeker eens met je conclusie en vindt het inhoudelijk een erg sterk, vooral de vergelijking met Sneijder en Van der Vaart is zeker leuk om te lezen en erg verhelderend. Aan je schrijfstijl valt nog wel veel te verbeteren, probeer bijvoorbeeld niet te vaak het wordt "ook" te gebruiken, maar gebruik wat vaker synoniemen. Ook doe je soms uitspraken zonder het te beargumenteren, "de eredivisie was in 2005 van een hoger niveau dan nu" bijvoorbeeld.

19 februari 2013 om 14:37

dat vind ik juist een hele slechte vergelijking. Die hadden beide een dodelijk schot in de benen. Als je Eriksen daarop gaat beoordelen kom je dus altijd slecht uit. Eriksen is een heel ander type speler dan van der Vaart of Sneijder. Hooguit hebben ze evenveel talent. Eriksen past doorgaans over de grond, Sneijder door de lucht (toen al), Van der Vaart wilt kaatsen en lopen om zelf in schietkans te komen, Eriksen wil kaatsen, lopen en ruimte maken.

Het zijn gewoon andere voetballers.

Op zich aardig stuk, alleen vind ik het argument dat hij niet veel scoort ( 8x tot nu toe, niet slecht voor aanvallende middenvelder en zelfde niveau als sneijder en vdv op zelfde leeftijd) niet helemaal correct, en ook niet bijzonder relevant voor je standpunt. Ook het argument dat zijn doelpunten dan wel weer belangrijk zijn, vind ik een beetje twijfelachtig, want heel veel andere scoringsmomenten blijven er niet over wanneer je zegt:

'als Eriksen scoort, doet hij dat meestal wel op een goed moment. Tegen FC Twente maakte hij de winnende treffer, tegen Feyenoord opende hij de score, tegen Manchester City, Nec, FC Groningen (beker) en RKC Waalwijk loodste hij Ajax in veilige haven en tegen Roda JC scoorde hij de gelijkmaker.'

Verder ben ik wel met je eens dat hij nog even moet blijven, maar als hij dit en volgend seizoen wat constanter wordt en ajax in europa blijft, is hij niet binnen boord te houden vrees ik..

"de klasse druipt ervan af en Eriksen wordt gevolgd door scouts in Europa." Probeer in zulke zinnen wat meer gebruik te maken van bijvoeglijke naamwoorden, er kleeft nu een beetje een gevoel aan mij dat deze zin niet helemaal af is. "door vele scouts" zou al veel mooier zijn. Ook moet het volgens mij 'er vanaf' en niet 'ervan af' zijn.

Daarnaast gebruik je in de inleiding vier keer de naam 'eriksen', dat is echt veel te veel. In één zin gebruik je zijn naam zelfs twee keer, de tweede keer kun je ook gewoon 'hij' schrijven of een vervoeging daarvan. Dit doe je overigens in de tweede alinea en het vervolg wel gewoon keurig.

"het zijn echter minder assists dan vorig jaar, maar daar moet bij worden Ajax minder scoort. " Hier mist het woord 'gezegd'. Een beetje te vluchtig geweest denk ik, lees het stuk voordat je het plaatst altijd nog twee à drie keer door en vraag anders iemand anders (familie of iemand op VZ) om het stuk nog een keer door te nemen. Hiervoor mag je ook altijd mij vragen, vaak zien mensen die onbekend zijn met het stuk namelijk sneller iets wat jij over het hoofd hebt gezien.

"haalt hij dan de vorm van zijn medespelers naar beneden." Dit moet denk ik een vraag zijn. Als het als vraag bedoeld was had je er misschien nog wel wat uitgebreider op in kunnen gaan, je gaat in de alinea voornamelijk in over het niveau van Eriksen zelf als hij uit vorm is, maar je laat dat van het collectief een klein beetje links liggen.

"maar in één alinea ben ik klaar met al zijn goals dit seizoen, in de wedstrijd tegen de mindere tegenstanders, zoals tegen Roda JC en FC Utrecht waarin goals nodig waren stond Eriksen er niet en miste hij kansen. Zijn doelpuntenaantal moet omhoog, dat is duidelijk." Het woord 'maar' kun je het beste weglaten aan het begin van een zin, daarnaast is het nu totaal overbodig.

"daarom is mijn conclusie dat Eriksen nog niet weg moet." Niet echt een goede keuze om je conclusie te verwoorden. Het komt niet een beetje over alsof de mensen bij Ajax hem weg willen hebben, wat ik natuurlijk wel weet dat het niet zo is. "daarom is mijn conclusie dat Eriksen nog niet moet vertrekken" of "nog niet weg moet gaan."

Al met al een aantal kleine puntjes, maar daar kun je zeker nog winst op halen. Verder vond ik je stuk weinig vernieuwend in tegenstelling tot je stuk over Ghana. Je kunt dus zeker beter dan dit. Taaltechnisch zit het verder goed in mekaar. Verder vind ik het stukje over Van der Vaart en Sneijder een beetje uit de lucht komen vallen.

Over je inhoud is niet veel toe te voegen. Je hebt gelijk dat Eriksen alleen weet te presteren als hij echt in vorm is, maar gezien zijn dragende rol in het elftal is hij het niveau nog zeker niet ontstegen. Voor Ajax zijnde zou het natuurlijk wel beter zijn als hij vertrekt. Beter nu een slordige twintig miljoen voor hem vangen dan dat hij over een seizoen gratis uit Amsterdam wegloopt.

Geen woord aan toe te voegen, helemaal juist. Kleine foutjes:

Aan de lippen hangen= aandachtig naar iemand luisteren.
Bij clubs uit Spanje vergeet je Real Madrid dat ook veelvuldig is genoemd.
Ik vind daarnaast dat Sneijder niet niet geslaagd is, maar dat Real misbruik van hem heeft gemaakt.

De lat ligt bij hem hoger dan de gemiddelde Eredivisie speler sinds er belangstelling uit Engeland kwam. Ik ben het zat dat mensen hem wisselvallig noemen ,want dat is hij niet. Elke wedstrijd voert ie zijn taken uit, hij is altijd aanspeelbaar en kan het spel als geen ander lezen. Ik vind dat we niet zo veel mogen verwachten van een 21-jarige.

Het lijkt me gewoon het beste dat hij zo lang mogelijk blijft want ik kan nu zo 4 spelers noemen die dachten de Nederlandse competitie en Ajax te zijn ontgroeid en kansloos waren gefaald.

Ook vind ik het irritant dat mensen telkens over nonchalantheid spreken. Arrogantie, durf en zelfverzekerdheid zijn alle elementen die hij bezit en nodig zijn om de wereldtop te halen. Waarom klagen? Dit is zijn spel. Ik volg hem al sinds de A1 en wist gewoon dat hij zou doorbreken. Er is niks aan zijn spel veranderd, zo speelde hij altijd al.

Overigens vind ik het ook geweldig hoe hij met kritiek is om gegaan. Namelijk: lekker negeren. Bleef zijn eigen spel spelen en focuste zich altijd op Ajax.

19 februari 2013 om 14:42

onzin, in de A1 schoot hij van afstand met links en rechts alles raak. Heeft hij al 3 jaar niet meer gedaan praktisch. Toch speelde hij nog heel frivool zijn wedstrijdjes en was hij beter. Punt. Nu zie je juist dat hij beter in het teambelang probeert te spelen, geconcentreerd is op ruimte voor medespelers ipv bezig met zijn eigen actie.

Daarnaast is vanaf zijn 14de jaar belangstelling vanuit Engeland, en is het dus onzin om de lat bij hem hoger te leggen; sinds de interesse uit Engeland. Die is er altijd geweest namelijk.

Door het einde krijg ik het gevoel dat je je stuk niet schrijft vanuit oprechte interesse in Eriksen's carrière en welzijn, maar vanuit de gedachte dat het voor Ajax het beste is dat hij blijft. Ook de suggestie dat hij dan opeens tot 2017 moet bijtekenen doet me de wenkbrauwen fronsen. Wat heeft Eriksen daar voor baat bij? Als die al zou willen blijven en bijtekenen kan hij dat natuurlijk beter voor 1 jaar doen waardoor zijn transfersom lager blijft en zijn mogelijke salaris hoger.

Dat standpunt kan prima natuurlijk, maar daardoor neem ik automatisch (en misschien wel ten onrechte hoor) de rest van de column ook met een korreltje zout omdat ik nu het gevoel heb dat je mensen probeert te overtuigen vanwege het eigen(-ajax-)belang.

19 februari 2013 om 09:27

@ Alexjef

Het is goed voor Ajax, maar ook beter voor Eriksen, de toppers hadden betere statistieken, Eriksen word constanter het is goed voor beide partijen. Maar ik schrijf dit in het belang van Eriksen, die niet te snel wegmoet, anders gooit hij zijn eigen glazen in!

Prima tekst, het leest lekker door en je maakt je standpunt goed duidelijk.

Ik ben het met je eens dat het voor Eriksen het beste zou zijn als hij blijft tot hij het niveau van de Eredivisie echt ontstegen is, zoals Vertonghen vorig jaar. Daarna zie ik hem de stap naar de Europese top wel maken.

Prima verhaal!

Ik ben het met je eens, ik vind hem te vaak nog nonchalant in passing maar ook zeker in de dribbel.
Elke keer weer dezelfde dribbel, vaak van de bal worden gezet. Als het lukt (zoals afgelopen zondag) is het geweldig maar hij kan hier meer rendement uit halen.

Goed dat je gaat vergelijken!

Ga zo door

Inhoudelijk niks mis mee, maar wel veel schoonheidsfouten (seizoen 2005/05 bijv.).
Verder interessante vergelijking, maar ik denk dat hij niet bij zal tekenen en zeker niet tot 2017 ook al zou het mooi zijn.

zeer goed geschreven!!

Ik ben echter van mening dat Ajax erikssen moet verkopen voor 15miljoen(als ze dat krijgen) en gewoon direct maher voor 9 moeten ophalen.

Heb de laatste tijd het gevoel dat erikssen gewoon de motivatie niet meer heeft voor ajax

Het blijft overigens de keuze van eriksen en niet van ons ajaxieden,wel leuk stukje.Hij zit al wel 5 jaar in de eredivisie en heeft al het landskampioenschap en de knvb beker gewonnen.Naruurlijk tekent hij niet bij en gaat hij in de zomer weg maar ajax moet niet zozeer zeggen dat ze moeten bijtekenen.Ze willen dat de 24 jarige alderweireld bijtekent,ja dag!

In de wedstrijd tegen de mindere tegenstanders, zoals tegen Roda JC en FC Utrecht waarin goals nodig waren stond Eriksen er niet en miste hij kansen. Zijn doelpuntenaantal moet omhoog, dat is duidelijk.

Ik zou in het vervolg beter nakijken of je informatie ook wel klopt, en niet zomaar wat lullen. Tegen roda had Eriksen namelijk een goal en een assist, en dus een grote bijdrage in de overwinning. Dus hij stond er wel degelijk.

20 februari 2013 om 09:28

@ Larslol

Helemaal met je eens, maar ik bedoelde de thuiswedstrijd tegen jou cluppie waar Ajax 28 kansen om de zeep hielp en ook Eriksen er niet stond. In dit soort wedstrijd kan hij de ban breken. In de uitwedstrijd stond hij er wel, maar in de alinea van zijn goals staat dat er ook.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren