Nigeria wint in Johannesburg voor derde keer Afrika Cup

Zondag, 10 februari 2013 om

Nigeria heeft na de triomftochten in 1980 en 1994 voor de derde keer de Afrika Cup gewonnen. In een West-Afrikaans onderonsje had de ploeg van Stephen Keshi aan een doelpunt van Sunday Mba genoeg om Burkina Faso in de finale het zwijgen op te leggen: 1-0. De zege was zonder meer verdiend en Keshi is de eerste sinds de Egyptiër Mahmoud Al Gohari die zowel als speler als trainer de Afrika Cup heeft gewonnen.

/

In de eindstrijd waren de rollen omgedraaid. In Groep C eindigde Burkina Faso, getraind door de Belg Paul Put, nog boven Nigeria, maar nu trokken the Super Eagles aan het langste eind. De groenhemden begonnen ook veel beter op de dorre grasmat in Johannesburg en na tien minuten leverde dat veldoverwicht een eerste grote kans op. Doelman Daouda Diakité liet uit een hoekschop de bal uit zijn handen glippen en uit de draai knalde Ikechukwu Uche, die de geblesseerde Emmanuel Emenike verving, over. Burkina Faso oogde zenuwachtig.

John Obi Mikel liet het balletje namens Nigeria gaan en Victor Moses zorgde voor de meeste dreiging. Zo ook vijf minuten voor de rust: het schot van de Chelsea-aanvaller werd geblokt, waarna het leder terecht kwam bij Mba. De middenvelder wipte de bal over een tegenstander heen en knalde met links raak (1-0). Het betekende de eerste niet-Egyptische treffer in de Afrikaanse eindstrijd sinds 2004. Burkina Faso kon maar niet gevaarlijk worden in het volgepakte Soccer City Stadium, want verder dan wat afzwaaiers van aanvalsleider Aristide Bancé kwam men niet.

/

In het onderlinge groepsduel (1-1) keken de Burkinezen ook eerst tegen een achterstand aan, dus hoop hadden les Etalons wel degelijk. Toch was de eerste kans in de tweede helft voor Nigeria, want Ideye Brown knalde na een passje van Uche net voorlangs. Burkina Faso ging meer naar voren spelen en dat bleek een kolfje naar de hand van de snelle aanvallers van Nigeria. De immer gevaarlijke Moses verprutste echter een prachtige counter en een kwartier voor tijd gleed invaller Ahmed Musa uit, op het moment dat de ex-aanvaller van VVV-Venlo de 2-0 voor het binnenschieten had.

Die flater van Musa kwam Nigeria bijna duur te staan, want uit de tegenaanval redde Victor Enyeama formidabel op een diagonale knal van Wilfried Sanou. Keshi werd gek op de bank, want aanval na aanval werd door Nigeria verprutst. Uiteindelijk slaakte de succescoach bij het eindsignaal een zucht van opluchting. Nigeria verzekerde zich van zijn derde eindzege op de Afrika Cup en is later dit jaar vertegenwoordigd op de Confederations Cup in Brazilië. Burkina Faso, dat in 1998 nog vierde werd, moest vechten tegen de tranen in Johannesburg.

Bekijk hier het doelpunt van Sunday Mba:


Poll

Vind je Nigeria de terechte winnaar?


Gerelateerd

53 reacties (laatste reactie door kroef)

Niet echt een geweldig spannende finale al heb ik wel erg genoten van de wedstrijd. Nigeria heeft deze wedstrijd verdiend gewonnen.

10 februari 2013 om 21:44

Ja, vond ook dat Nigeria deze wedstrijd verdiend gewonnen heeft.

Al met al heb ik genoten van het toernooi. Met name Nigeria was erg goed. Mikel en Moses hebben zich, mijns inziens, zeker bewezen.

Vond het een gemis dat mijn vaderland Senegal afwezig was. Hoe kan dat nou weer? We hebben toch fantastische spelers, met Papiss Cissé, Demba Ba, Moussa Sow, Cheickou Kouyaté, Souleymane Diawara en ga zo maar door.

10 februari 2013 om 21:52

Dat is wel vaker bij de Can. Senegal, Kameroen, Egypte, allemaal op papier toplanden maar het blijkt toch lastig om je voor zo'n toernooi te plaatsen. Terwijl een Niger absoluut geen indruk heeft emaakt. Je vraagt je af hoe die ploeg ooit Guinee heeft uitgeschakeld. Zal wel te maken hebben met de omstandigheden in sommige landen waarin de kwalificatie wedstrijd gespeeld worden. Plus dat Senegal geen makkelijk loting had.

10 februari 2013 om 21:56

Het is je vaderland maar je begrijpt (of weet) niet hoe het kan dat ze er niet bij waren?
In de play-offs voor plaatsing van de Afrika Cup werden ze er uit gegooid door Ivoorkust, remember?!

Als de Afrikaanse mensen beginnen te juichen na succes ziet het er altijd geweldig uit. Vind Nigeria de terechte winnaar over het gehele toernooi, hoop voor ze dat ze de successen van vroeger weer kunnen voortzetten. Ze hebben veel talent in de groep en als Emenike had gespeeld had het allemaal wat mooier kunnen worden, ook prachtig van Burkina Faso om als underdog toch de finale gehaald te hebben, spelers als Pitroipa zijn kwalitatief niet verkeerd dus het is al met al wel een mooi toernooi geweest!

Ik heb de Afrika Cup niet echt gevolgd... Het is een tamelijk slecht niveau en het spel speelt zich af in een traag tempo. Daarbij komt ook nog een kijken dat Sport1 deze maand gratis is! Dus Tja.... Niet een geslaagd toernooi als je het mij vraagt

10 februari 2013 om 21:37

Niet geslaagd?

Het niveau is misschien wel wat minder maar ik vind het keer op keer erg leuk om naar te kijken, het is en blijft Afrikaans voetbal en dat spreekt me aan. Als je je de volgende keer inleest over de spelers, ploegen, teams etc. ga je het misschien veel leuker vinden.

10 februari 2013 om 23:12

Nigeria heeft echt goeie spelers, met Emenike Ideye Mikel en Moses, ik moet eerlijk zeggen dat ik echt niet had verwacht dat Nigeria de Afrika cup zou winnen. Ze zijn echt gegroeid in het toernooi en na de Overwinning op het superelftal van Ivoorkust wist ik al dat Nigeria de Africa cup op zak had.

Ben ik trouwens de enigste die het gek vindt dat Burkina Faso 1e werd in de Poule en ook nog in de Finale is gekomen? het zou een gevalletje Griekenland Ek 2004 zijn als ze het ook nog hadden gewonnen haha.

10 februari 2013 om 21:42

Dus je hebt het toernooi niet gevolgd maar weet wel te melden dat het toernooi niet geslaagd is?

Eindelijk hebben we hem weer te pakken, mijn dag kan niet meer stuk ! Go Super Eagels

10 februari 2013 om 21:39

Landen als Egypte en Kameroen miste je jewel op het toernooi (althans) dat vind ik. Ivoorkust en Marroko waren voor mij aan het begint voor dat het toernooi het eerste fluit signaal gaf, de favorieten.

Het is jullie gegund en zeker met spelers als Emenike, Mosses, Brown, Mikel

10 februari 2013 om 21:44

Gefeliciteerd, een over verdiende overwinning voor de Super Eagles. Wat een geweldige voorhoede hebben jullie. Als de defensie plus middenveld de komende jaren nog iets sterker wordt, wat meer ervaring en taktisch nog iets sterker ziet het er goed uit voor Nigeria de komende jaren.

10 februari 2013 om 21:47

Gefeliciteerd maat , Nigeria terechte winnaar , Emenike een beest !!

Emenike

10 februari 2013 om 21:50

Hoewel ik ghanees ben toch gefeliciteerd. Jullie speelde het beste op het toernooi en dan verdien je het (zeker als je ivoorkust uitschakelt best verassend!). Nigeria was gewoon veel beter dan burkina faso en had het veel eerder kunnen afmaken.

Mijn felicitaties voor Nigeria met hun derde Afrika Cup vooral Emenike was heel goed in dit toernooi.
Zo zie je hoe snel het gaat in Afrika vorige editie zaten ze er niet bij en nu winnen ze de Afrika Cup zo snel kan het gaan.

Nigeria heeft veel te danken aan Emenike ! Geweldige speler is dat .

10 februari 2013 om 22:32

En Emenike heeft weer veel te danken aan Karabuk

10 februari 2013 om 22:34

Ja idd , dat is echt een bloedende wond bij mij , dat ik hem nooit heb kunnen zien spelen onder de tenue van Fener..

Maarja de beelden met zijn geld-tellingen zijn nog steeds zoek dus wie weet

Nigeria was sowieso het sterkst, heeft ook de betere spelers dan Burkina Faso. Die Kepa Paul en Koffi hebben echt niet normaal grappige kapsels.

Gefeliciteerd Nigeria, ondanks ik de Afrika Cup niet echt boeiend vond qua niveau.
Ook de arbiters waren om te huilen dit jaar.

Gefeliciteerd alle Nigerianen. Dik verdiend, vond ze het beste voetbal spelen op deze afrika cup. Met name tegen Ivoorkust en Mali vond ik ze zeer sterk spelen. Ze hebben de meest betrouwbare keeper (enyeama) van het toernooi, een uitstekende verdediging, waar Omeruo en Oboabona mij zeer positief opvielen, Mikel vond ik het toernooi niet sterk beginnen maar werd steeds beter, en die aanval is natuurlijk fantastisch, met Moses, Emenike en Ideye. Zeer terechte kampioen!

Jammer genoeg de finale gemist. Maar over het geheel genomen is Nigeria een mooie winnaar. Vooral de aanval was indrukwekkend: Musa, Moses, Ideye en dé man van het toernooi Eminike.. Veruit de sterkste aanval van het toernooi. De rest van de ploeg was degelijk, en liet de aanvallers de ruimte om uit te blinken.
Burkina Faso heeft een uitstekend toernooi gespeeld. Ze hadden ook gewoon een goede selectie, met name Alain Traoré heeft zich echt in de kijker gespeeld. Ze hadden ook wat geluk met de loting, maar Ghana uitschakelen is toch knap.
Mali is een mooie nummer drie, ook weer een goede ploeg met good old Seydou Keita die liet zien het voetballen niet verleert te zijn. Hopelijk dat de prestaties van Mali ook voor de Malinezen wat afleiding hebben kunnen zorgen tegen de problemen in dat land.
Ghana heeft met een vierde plaats redelijk gepresteerd, maar die had ik toch in de finale verwacht.

Ivoorkust is de grootste tegenvaller, maar een kwartfinale waar een titel werd verwacht. Het wordt tijd dat Ivoorkust zich gaat richten op de jeugd. Vooraan hebben ze met Traoré, Bony en Doumbia al voldoende opvolgers voor Drogba. Nu de rest van het elftal nog.
Ook de Noord-afrikaanse ploegen presteren echt ondermaats. Marokko, Algerije, Tunesië, allen plaatsten zich niet eens voor de KO fase. En Egypte plaatste zich niet eens.
Positief was ik verrast door Ethiopië, voor dat land heb ik toch wel een zwak gekregen. Ook Kaap-verdië heeft een geweldig toernooi gespeeld, wat een geweldig debuut voor zo'n klein landje.

Qua publieke belangstelling valt het toch tegen dat de stadions soms erg leeg zijn en het niveau zo laag. Misschien dat het toernooi gewoon om de vier jaar moet worden georganiseerd, dat zo toch wat beter zijn. Dan komen er meer toppers naar de Can. Plus dat de prijzen voor een kaartje lager moeten, die lege tribunes is killing voor het toernooi. Voor de rest heb ik zelf voldoende plezier gehad aan deze uitgave van de Can. Op naar 2015, op naar Marokko.

Charles Kabore speler van het toernooi, Emenike topscorer, Victor Moses fair player van het toernooi, Vincent Enyeama beste keeper.

10 februari 2013 om 21:56

Opvallend dat Kaoré man van het toernooi is geworden, goede speler maar ik vond een Alain Traoré dan toch opvallender.

10 februari 2013 om 22:09

Op wiki staat trouwens dat Pitroipa speler van het toernooi is geworden, vreemd. En Wakaso heeft toch de meeste doelpunten gemaakt, of is topscorer weer een andere titel?

11 februari 2013 om 00:22

Wakaso en Emenike hebben allebei 4 doelpunten gemaakt.

10 februari 2013 om 22:22

Die verkoopt gyros enzo... oh nee das een Griekenaar!

On: kicken voor onze Omeru, toch nog een kampioen in onze selectie.

Nou mogen die jongens mooi een weekje genieten van allelei dames van lichte zeden :D

tja voor een weekje sex gaan mannen toch echt door het vuur!

Terechte winnaar met als hoofdrol speler Emenike speelde een heel goed toernooi

Het waren toch de Nigeriaanse vrouwen die een week lang gratis arbeid hadden beloofd? Jaja zulke dingen vergeet ik niet

10 februari 2013 om 22:56

Ik neem aan dat de mannen dit niet aanbieden...

Ahahaa dat gratis voor een weekje heeft toch gewerkt.

De afrika Cup was wel leuk om te volgen. Voetbal is altijd leuk om te volgen. Terechte winnaar Nigeria

10 februari 2013 om 23:39

Ik kijk ook graag voetbal maar moet bekennen dat ik echt geen enkele wedstrijd gekeken heb. En als ik de geluiden zo hoor dan heb ik ook erg weinig gemist.

Leuk voor die Nigerianen. Was toch na de uitschakeling van Ivoorkust toch ook wel de grote favoriet om de eindzege te boeken. zeker omdat er een aantal grote spelers bij Ghana niet aanwezig waren had Nigeria gewoon na Ivoorkust het beste materiaal.

Nu kunnen ze er even tegenaan die Nigerianen, week lang gratis sex. Echter of je daar blij van moet worden en als een prijs moet zien is een tweede.

Gefeliciteerd Nigeria!!

Gefeliciteerd Joseph Yobo en Nigeria!

Laten we hopen dat dit een boost is voor de aanvoerder van Nigeria, Joseph Yobo.
Ook mooi om te zien dat ex Fenerbahçe-speler Emenike topscorer van de Afrika Cup is geworden.

Vond de halve finale van Nigeria tegen Mali een betere wedstrijd waarin Nigeria Mali van de mat speelde !
Al met al hebben ze deze wedstrijd verdiend en zijn ze terecht kampioen geworden !!

En nu wachten er leuke dames voor de Nigerianen zoals beloofd

Ik heb genoten van de finale. Ik kan niet wachten op de volgende Africa cup of Nations.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nigeria

FIFA ranking: 44
21 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Carl IkemeKeeper20
Ogenyi OnaziMiddenvelder20
Ahmed MusaAanvaller20
Odion IghaloAanvaller20
John Obi MikelMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nigeria.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nigeria.

Nigeria
2 fans
Middenvelder, 30 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Yeni Malatyaspor 0 0 0 0
2016/2017 Yeni Malatyaspor 25 2 3 0
2015/2016 Yeni Malatyaspor 29 6 3 1
2014/2015 CA Bastia 27 1 0 1
2013/2014 CA Bastia 16 4 1 1

In de wandelgangen

Maandag 17 december
Internazionale is van plan om José Mourinho een uitweg te bieden bij Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren