Driefrontenoorlog voor Ajax

Februari is een belangrijke maand in de Eredivisie. In deze maand moet je de basis leggen voor een eventueel kampioenschap, in vorm raken en punten pakken. Mijn clubje Ajax is de enige club die nog op drie fronten actief is. Het is iets om trots te zijn.

Na 21 speelrondes in de Eredivisie, zes groepswedstrijden in de Champions League en vier bekerduels staat Ajax er goed voor. In de competitie is de achterstand drie punten op PSV, waar dit gat de voorgaande jaren veel groter was. Ajax heeft in tegenstelling tot de vorige jaren echter het predikaat titelfavoriet. Het is de vraag hoe Ajax met die druk omgaat. De selectie is nog jong en heeft het op sommige momenten verpest wanneer het erop aankwam.

In de Champions League speelde Ajax met de borst vooruit tegen Manchester City en Borussia Dortmund. Alle punten werden gepakt tegen Manchester City, maar in de uitwedstrijd in het Westfalenstadion liet Ajax prima voetbal zien en braken de Ajacieden pas toen Dortmund de topversnelling inschakelde. Tegen Real Madrid was Ajax weer kansloos. De absolute top is te verslaan, dat bewees Ajax met zeges tegen de clubs uit Manchester, maar Real Madrid straft elke fout af. Daardoor ging Ajax neer.

Vier punten waren genoeg voor de Europa League, waar Steau Boekarest de tegenstander is. Zelf weet ik niet zoveel van het Roemeense voetbal, maar Steau is geen Barça. Het lijkt mij een klus die te doen is, maar wel lastig wordt. Stiekem hoop ik op de Europa Leaguefinale, maar dat zal erg lastig worden met Chelsea als potentiële tegenstander in de volgende ronde.

En dan is er nog de beker, waar lastige uitwedstrijden tegen FC Utrecht, FC Groningen en Vitesse simpel werden gewonnen. Alleen het uitduel bij ONS Sneek was erg lastig. De bekerfinale ligt ook in het verschiet als Ajax wint van AZ.

Met de twee wedstrijden van afgelopen week hebben we 32 keer een Ajax gezien dat altijd van achteruit probeert op te bouwen, druk naar voren zet en 4-3-3 speelt. Ajax heeft er de ploeg voor en doet het erg goed. Kenneth Vermeer wordt soms vervloekt door menig Ajax-fan, omdat hij onder de ergste omstandigheden van achteruit wil opbouwen. Het past bij Ajax.

Toch zie ik in de opbouw soms nog dingen waaraan ik me mateloos aan erger. Niklas Moisander is soms nog veel te nonchalant. Hij durft op te bouwen, maar soms heeft hij nog een slechte pass of een slechte aanname. Een voorbeeld: tegen Vitesse kreeg Moisander de bal van Toby Alderweireld. Door zijn aanname kon Mike Havenaar bijna alleen door op Vermeer. Moisander herstelde zijn fout met een overtreding, maar in de top worden dit soort fouten afgestraft.

Ook Christian Poulsen heeft er een handje van om nonchalant te zijn. In het GelreDome gaf hij een dramatische pass op Moisander. Hij kiest daarnaast veel voor de lange bal, maar tegen VVV-Venlo was er een moment waar hij Viktor Fischer inschakelde met een lange bal, terwijl Christian Eriksen vrij stond.

Daley Blind, die een goed seizoen doormaakt, kiest in de opbouw te vaak voor de voetballende oplossing. Voetballen past bij Ajax, maar soms moet je zo verstandig zijn om terug te spelen naar de keeper of de bal over de zijlijn te schieten. In de uitwedstrijd bij Roda JC leidde hij de openingstreffer in. Dat kan een keer gebeuren, maar liever niet. Het zijn niet alleen deze spelers die fouten maken, maar wel meer spelers. Ricardo van Rhijn en Toby Alderweireld kan ik er ook wel uitlichten, maar deze spelers vallen mij op.

Het opbouwen kan beter, net als druk zetten. Soms wordt er nog te weinig druk gezet op de verdediging van de tegenstander. De defensie van bijvoorbeeld Vitesse werd in de uitwedstrijd in de Gelredome als het de bal had niet heel erg onder druk gezet. Je zag echter dat deze verdediging het moeilijk had om op te bouwen. Een paar dagen later gebeurde het echter wel en won Ajax simpel met 0-4. Ik kan me nog een moment herinneren in Emmen waarbij vroeg druk werd gezet, Eriksen de bal veroverde en Ajax doorkon, het werd echter niet afgemaakt.

Het 4-3-3-systeem is heilig voor de Ajacied en zoals De Boer het hanteert kunnen we tevreden stellen dat de spelers die er staan kunnen spelen in dit systeem. Er wordt gebouwd aan een kampioensploeg. Er zijn echter drie posities die De Boer nog moet invullen. De posities van controlerende middenvelder, rechtsbuiten en spits.

Als controleur is het simpel, ik zie daar liever Lasse Schöne staan, maar in toppers is het beter om een ballenafpakker met Christian Poulsen daar te hebben staan. De positie van rechtsbuiten blijft zeer twijfelachtig.

Tobias Sana startte geweldig, maar had er een Zweeds seizoen in de benen zitten en raakte vermoeid. Jody Lukoki is een fenomenale buiten, maar weet zijn geweldige snelheid nog niet optimaal te benutten. Derk Boerrigter raakt maar niet in vorm. Daarom hoop ik dat De Boer kiest voor Isaac Cuena. Bij Barcelona heb ik hem een paar keer zien spelen en hij deed het prima. Hij is snel, scoort niet heel veel, maar is een goede teamspeler en kan andere spelers laten scoren.

In tegenstelling tot de rechtsbuitenpositie hebben we een luxeprobleem in de spits. Kolbeinn Sightorsson is terug en eigenlijk is de IJslander de onbetwiste eerste keuze, maar Danny Hoesen heeft het prima gedaan. Siem de Jong kan ook prima in de spits spelen en bewees dat Ajax met hem in de spits kampioen kan worden. Toch hoop ik op een basisplaats voor Sightorsson. Hij is snel, heeft een neusje voor de goal en kan met de rug naar de goal spelen. Een typische Ajax-spits. Hoesen is een spits voor de toekomst.

Het spelen op drie fronten vraagt echter veel van Ajax. Daarom hoop ik dat Ajax wel gaat rouleren. Natuurlijk is een kampioensploeg een begrip, maar de jonge selectie raakt wel snel vermoeid. We hebben genoeg keuzes, door het rouleren krijgen talenten als Joël Veltman, Stefano Denswil, Fabian Sporkslede, Davy Klaassen, Lukoki en Hoesen de kans.

Er valt nog werk te verzetten voor De Boer, om bijvoorbeeld de nonchalance eruit te slaan bij de opbouw en beter druk te zetten. Het zijn belangrijke factoren voor een kampioenschap. Het wordt nog erg moeilijk maar Frank, ik en alle Ajacieden hebben goede hoop op de derde landstitel op een rij. Op naar kampioenschap nummer 32!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door wondersloff)

"ajax heeft in tegenstelling tot de vorige jaren echter het predikaat titelfavoriet." Volgens mij is Ajax elk jaar weer titelkandidaat, en is dat ook een eis binnen de club. Het lijkt me niet dat Ajax genoegen neemt met Champions League voetbal, ook in voorgaande jaren niet.

"alle punten werden gepakt tegen Manchester City, maar in de uitwedstrijd in het Westfalenstadion liet Ajax prima voetbal zien en braken de Ajacieden pas toen Dortmund de topversnelling inschakelde." Deze zin klopt niet, het woordje 'maar' duidt een tegenstelling aan, die is hier niet. Beter was geweest: "alle punten werden gepakt tegen Manchester City, maar in de uitwedstrijd in het Westfalenstadion slaagde Ajax daar niet in, toen het pas in de slotfase brak na een prima wedstrijd."

"de Gelredome " Het moet volgens mij "het Gelredome" zijn.

Daarnaast heeft je stuk niet echt een duidelijke structuur en heeft het eigenlijk ook weinig toegevoegde waarde. Het eerste deel is puur een opsomming van hoe Ajax er tot nu toe voor staat in Europa, de beker en in de Eredivisie. Dit is natuurlijk totaal geen vernieuwende informatie. Alleen het stuk daarna is wat meer analytisch, maar ook dat is erg voor de hand liggend. Bovendien vormen beide delen geen geheel. Ik snap de toegevoegde waarde van je tweede deel niet, aangezien je jouw stuk schrijft over de 'driefrontenoorlog' van Ajax. Daarnaast vind ik het echt een minpuntje dat je zulke korte alinea's gebruikt. Ik heb het al eens eerder gezegd onder een CE van jou, maar ik zou je echt willen aanraden om langere alinea's te gebruiken of om gewoon twee à drie alinea's samen te voegen. Je schrijfstijl wordt steeds beter, het leest best fijn, maar ik vind het weinig nieuws toevoegen en eigenlijk qua inhoud dus ook erg zwak.

5 februari 2013 om 14:31

Wat betreft de Gelredome. Dat klopt helemaal. Veel mensen denken dat het "het Gelredome" is, maar het is wel degelijk de Gelredome.

5 februari 2013 om 14:57

Dan neem ik dat puntje terug. Dacht namelijk echt dat het 'het Gelredome' was en niet 'de Gelredome', mijn fout.

Erg matig stuk waarbij je niks nieuws vertelt, volledig afwijkt van je onderwerp (of in elk geval vergeet verband te leggen) en ook nog aan aantal opvallende zaken voorbij gaat.

Qua opvallende zaken vergeet je allereerst in de spits ene Ryan Babel. Deed het erg goed de wedstrijden dat hij in de spits stond en sowieso is bij Ajax geen spits onbetwist. Een spits moet fit zijn, scoren en in geval van ajax natuurlijk goed meevoetballen, anders staan er minimaal 3 anderen te trappelen het over te nemen.

Controleurpositie zijn er ook meerdere opties want naast degenen die jij noemt zijn er 2 jongelingen en is Blind eventueel ook nog een optie zogauw Boilesen weer fit is.
Kritiek op van Rhijn/alderweireld zou daarbij beter passen dan op Blind/moisander, want van rechterkant zijn veel meer goals gevallen dan van linkerkant.
Vind het overigens te eenvoudig gesteld dat op basis van een paar matige ballen iemand er "een handje van heeft nonchalant te zijn"..

Qua schrijfstijl moet je consistenter zijn. Bijv: "door het rouleren krijgen talenten als Joël Veltman, Stefano Denswil, Fabian Sporkslede, Davy Klaassen, Lukoki en Hoesen de kans." Of iedereen met voornaam of allemaal zonder, maar niet half om half..

Overall zou het interessanter zijn aan te geven waar de breekpunten eventueel liggen en aan de kaak te stellen of de keuzes van FdB op de flanken wel zo gelukkig zijn..? Of moet Ajax misschien kiezen voor bepaalde competitie?

Weinig vernieuwende feiten of ontdekkingen. Vindt het allemaal een beetje globaal. Veel spreektaal, niet mijn stuk. Omdat het toch wel goed weg las, krijg je 2 sterren van mij. Waarvan 1 voor de moeite.

Met het stuk is weinig mis, alleen vergeet je Babel. Je geeft je duidelijke mening. Five stars voor de lage beoordeling!

Ik heb wel betere Ce's van jou gelezen. Dus deze was matig vergeleken met je andere.

Ik ben, hoe simpel het ook klinkt, met bijna alles met ie eens. Alleen vergeet je te zeggen wat Ajax op dit moment écht mist, namelijk een type Suarez.

Je merkt gewoon dat sinds Suarez z'n vertrek Ajax drastisch is veranderend, en dat we nog steeds geen vervanger hebben gevonden voor hem. Daarom vond ik de verkoop van Luis een dramatische zet. Niet alleen lever je doelpunten, assists, kwaliteit en leiderschap in, maar haal je ook geen vervanger. Nu zie je dat Ajax daaronder leidt in veel wedstrijden.

Ik vind het ook prachtig om te zien dat een échte Ajacied de filosofie weer innde ploeg terugbrengt. Geen onzin van een amateurverdediger uit Den Haag(jol), nee wij hebben een eigen manier van voetballen en daar moeten we aan houden.
Wat mij stoort is dat het transferbelejd van Ajax niet rekening houd met de mentale kracht van de ploeg. Wij hebben veel jonkies die in Ajax 1 voetballen. Die hebben totaal geen mentale kracht op het hoogste Nederlandse niveau. Dan vind ik het dom, blind en onverantwoordelijk om ervaring in te leveren(suarez, De Zeeuw, Verhongen). Dan speel je met een ploeg die een gemmidelde leeftijd van 22 heeft. Staan ze onterfht 1-0 achter, is er niemand die ze aanspoort om door te zetten. Dit gebeurde zó vaak bij Ajax.
Doodzonde.

Maar buiten dat doet De Boer het uitstekend bij De Godenzonen. Prent onze filosofie bij onze jonge honden als hun ontbijt. Je ziet dat spelers als Schone en Poulsen die manier van spelen in een mum van tijd onder die knie hebben.
Onze club doet het uitstekend inderdaad. Een droom zou zijn dat Ajax de finale van de EL haalt, dat zou ongekend zijn(en dan geen Bayern-senario ).

Het is geen groots stuk. Maar omdat ik nu toch mijn Ajax-bril op heb, heb je mazzel.

5 februari 2013 om 14:50

@ A Iniesta 8

Bedankt voor je reactie en je leuke beoordeling. Ik ben het helemaal met je eens. Maar je vergeet echter wel dat Ajax met topschutters en spelers die de wedstrijd uit het niet open konden breken als Suarez en Huntelaar Ajax geen kampioen werd. Daarnaast maakt Fischer vaker het verschil.

Geen Bayern-scenario, dat is mijn nachtmerrie!!!

Goede argumenten gebruikt en je mening gegeven.
Een netjes stuk, leest lekker weg.

Je blijft heel oppervlakkig en gaat nergens echt de diepte in...
Daarnaast beweer je dat Ajax vorig jaar geen titelfavoriet was?

Leuke CE, ik heb hem niet af gelezen nadat ik 'een typische Ajax-spits' las. Deze bestaat niet. De kopsterke spits met een neusje voor de goal én die met zijn rug naar het doel kan spelen heeft geen ene zak met Ajax te maken.

Je wilt zeggen dat Ajax op drie fronten meestrijdt..... Ik heb het hele stuk door het idee dat jij geen idee hebt waar je uiteindelijk heen wil. Nu blijft het zo oppervlakkig als een opsomming met algemene informatie die bijna elke volger wel weet. Je ergert je aan Moisander, maar in mijn ogen is dat onterecht. Hij heeft zijn foutjes, maar daar tegenover staan 20 goede acties per wedstrijd en zijn leidinggevende capaciteiten. Hetzelfde geldt voor Poulsen. De foutjes van Fischer, v. Rhijn en Alderweireld vallen mij meer op

Het is mij compleet onduidelijk waar je heen wilt in dit stuk.

Ajax gaat het nog lastig krijgen. Gelukkig heeft het een brede selectie, maar als enige club straks steeds maar weer drie keer per week spelen gaat z'n tol vragen. Ik hoop dat Ajax het vol gaat houden, want zij verdienen het samen met Feijenoord het meeste om kampioen te worden.

Ieder commentaar voegt net zo min iets toe als jouw stuk.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren