Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

No heat, no Fire

Laatste update:

Chicago Fire, de club die zijn naam dankt aan de grootse ramp die de stad ooit getroffen heeft. Alsof Zeeland een club opricht met de naam 'Zeeland Watersnoodramp'. Spelend in de 'Eastern Conference', onderdeel van de Major League Soccer. Desondanks dat ze spelen in een land waar sport meer is dan een passie, je kan het gerust een levenswijze noemen, spelen er nauwelijks bekende spelers en is er sowieso weinig tot geen aandacht voor voetbal in Amerika. Ook Chicago Fire heeft daar weinig verandering in kunnen brengen.

De bekendste clubs van Amerika zijn waarschijnlijk LA Galaxy, New York Red Bulls en DC United. De reden daarvoor is voornamelijk omdat respectievelijk LA Galaxy en New York Red Bulls de Europese sterren David Beckham en Thierry Henry aantrokken. Dit leek het begin van een tijdperk te worden waarin (voormalige) Europese sterren naar de VS zouden komen, maar tot nu toe bleef het hierbij. DC United is, samen met Galaxy, de recordkampioen van de MLS,met vier titels. Niet heel veel hoor ik je denken, maar de MLS is ook pas opgericht in 1996, het jaar dat Ajax in de finale van de Champions League verslagen werd door Juventus en Duitsland het EK binnensleepte na een 2-1 overwinning op Tsjechië.

Chicago Fire heeft in deze korte geschiedenis een zeer kleine rol gespeeld. Opgericht in 1997, deed Fire vanaf het tweede seizoen mee in de MLS, en verliet het de hoogste Amerikaanse divisie nooit. De titel in 1998 was tot nu toe het hoogtepunt. Tot 2006 speelden ze in het stadion van American Football club Chicago Bears, pas daarna kregen ze hun eigen Toyota Park stadion, met een capaciteit van 20.000 man. Desondanks de geringe geschiedenis wat prijzen betreft, hebben toch nog wat bekende spelers het rode shirt gedragen. De meest bekende zijn denk ik DaMarcus Beasley, die vervolgens naar PSV vertrok. Ook Carlos Bocanegra kan je bekend in de oren klinken en onze Nederlanse trots Collins John maakte minuten in het shirt van Fire. De meest legendarische speler die voor Fire speelde, al waren zijn hoogtijdagen zeker niet in de Windy City, was Hristo Stoichkov, die in de jaren '90 bij FC Barcelona furore maakte als aanvaller.

Het team dat Chicago Fire er nu heeft staan, is tot mijn spijt geen team dat snel de MLS Cup zal winnen. Met een gemiddelde leeftijd van rond de zesentwintig jaar is er weinig perspectief voor de toekomst. In de huidige selectie zitten twee talenten die het eventueel kunnen gaan maken. Aanvaller Kellen Gulley, achttien, en middenvelder Victor Pineda, negentien. Maar beide spelers, die trouwens de eerste spelers ooit zijn die doorbreken van de jeugdelftallen naar het eerste team, hebben nog geen minuut in het eerste gespeeld, op wat oefenwedstrijden na.

Waar Fire zich op dit moment in onderscheidt van andere ploegen in de MLS, zijn de supporters. Fire is het enige team met een 'harde kern', of ik kan beter zeggen 'harde kernen'. Drie wel te verstaan De Barn Burners 1871, refererend naar de brand die Chicago in 1871 trof en waar Chicago Fire zijn naam aan dankt, de meest agressieve groep de Ultras 98, die voornamelijk bestaat uit Polen en tot slot de nieuwste groep: de Ultras Red-Side. Samen zijn ze bekend als 'Section 8', het vak waar ze van 1997 tot 2006 zaten toen ze nog in het stadion van de Bears speelden.

De aandacht voor voetbal is echter gering in de States. Het niveau ligt waarschijnlijk zo hoog als de Jupiler League, echter gaat er veel meer geld in om zodat spelers als Beckham en Henry er naar toe gaan. Op zich is er niks mis mee dat oude Europese sterren naar Amerika trekken om zich voor te bereiden op een mooi pensioen, maar ik zou zo graag Amerikaanse spelers zien doorbreken op het hoogste podium. Landon Donovan van LA Galaxy was er nog het dichtste bij, door bij Bayern München en Everton te spelen. Jozy Altidore scoort er nu op los bij AZ, maar is flink door de mand gevallen in Spanje en Engeland. Spelers van Fire hebben al helemaal weinig bereikt. Ik denk dat Europa uiteindelijk best blij mag zijn hiermee, want als voetbal in Amerika zou leven zoals honkbal, American football, basketbal en ijshockey dat doen en ze er geld in gaan pompen, dan zou het mij niks verbazen als de MLS een van de beste leagues ter wereld wordt en Amerika om de vier jaar te bewonderen zou zijn in de knock out fases van een WK. Helaas is dit niet het geval en desondanks dat het nationale team het beter begint te doen, lijkt mij internationaal succes heel ver weg.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vind het wel een leuk stuk om te lezen, toch een beetje verdieping richting de MLS ofwel Chicago Fire.

Het enigste wat ik met je wil delen is dat voor mij persoonlijk het intro-deel niet lekker leest.

27 januari 2013 om 13:42

@ Codec.. Klopt, ik wou mijn eerste clubexpert gebruiken om een introducitie van de MLS te geven en van Chicago Fire, maar ik wil graag mijn volgende stukken meer informatief zijn. Dat had nu opzich ook al gekund, maar dan was het heel lang geworden.

@dajoowie. Dank je wel voor je feedback! Ik neem al jullie commentaar mee voor de volgende keer en ben zal mijn intro de volgende keer beter maken!

27 januari 2013 om 13:47

Leuk initiatief, ben benieuwd in de Amerikaanse Mls.

In Europa hoor je over de MLS inderdaad niet veel en kan ook zeggen dat het me persoonlijk niet bijzonder veel interesseert maar wel een orgineel artikeltje.

Twee foutjes die ik tegenkwam:

- Waternoodsramp, de -s achter water niet achter nood, vond het al raar klinken zoals je het schreef.
- 'de' rode shirt, het rode shirt klinkt beter weet niet of het allebei kan.

27 januari 2013 om 14:50

Oef, 'de rode shirt' is een hele grove fout, ik weet dat het 'het' hoort te zijn, waarschijnlijk stond er eerst iets ander en heb ik het toen, niet goed, aangepast. Dank je voor het opmerken!

Mooi stuk ben sinds ik Fifa 2004 heb gekregen fan van Chicago Fire.
Nu woon ik zelf in Atlanta.
Mooi stuk

Leuk stuk, goed geschreven en interessant om eens wat meer over de MLS te horen.

leuk stukje. alleen is dit wel een hele lange zin:

Ik denk dat Europa uiteindelijk best blij mag zijn hiermee, want als voetbal in Amerika zou leven zoals honkbal, American football, basketbal en ijshockey dat doen en ze er geld in gaan pompen, dan zou het mij niks verbazen als de MLS een van de beste leagues ter wereld wordt en Amerika om de vier jaar te bewonderen zou zijn in de knock out fases van een Wk.

Misschien nog leuk voor de rest: Blanco en Jorge Campos speelden er ook

Chicago,

Goed om een CE van de MLS te lezen, ben zelf namelijk een fervent volger van de Mls.
Mij kun je wel een 'supporter' van de Black-and-red noemen!

Toch deel ik jouw pessimistische blik op het Amerikaanse voetbal, of de toekomst daarvan, niet.
Veel meer Mls-clubs hebben een eigen jeugdacademie. De Home Grown-regeling alsmede de aangepaste Dp-regeling (jongere spelers beter kunnen betalen) bewijzen dat jeugd veel meer een kans krijgt.

Ik kijk uit naar verdere Ce's van jouw kant over de Fire. Naar mijn mening kan DC niet aan die entourage tippen. RFK is ook niet echt een voetbalstadion btw.

4 sterren vanwege enkele spelfouten

Keep up the good work!

Leuk stukje, maar let soms een beetje op slordigheidsfoutjes. bijvoorbeeld "grootse ramp die de stad ooit getroffen heeft." Ik denk dat je hier "grootste" bedoelt.
"de club die zijn naam...." moet zijn "de club die haar naam..." etc.

Maar het is weer is wat anders dan een verhaal over de Eredivisie of de PL. Leuk, je merkt ook wel dat je weet waar je over praat. Ik hoop daarom ook dat je meer stukjes kan schrijven over Major League Soccer.

Goed geschreven CE met een erg origineel onderwerp, leuk om eens iets over een andere competitie te lezen. Jammer van enkele taal- en spellingsfouten, maar verder prima.

Het enige wat ik mis is wat informatie over onze vriend Marco Pappa, ik ben benieuwd wat je van hem verwacht in Europa. Hij mag voorlopig nog maar mondjesmaat spelen van Marco van Basten, terwijl veel Heerenveen-fans er wel van overtuigd zijn dat hij in de basis moet spelen.

Ik heb totaal niks met voetbal in Amerika. Clubs spelend onder verschrikkelijke namen, zonder geschiedenis en met een enorme laag commercie er om heen. Heb er ooit eens een documentaire over gezien, over Pelé in Amerika en waarom voetbal is mislukt in Amerika. Als je de 'beleving' ziet van die wedstrijden, zie je iets wat je in Europa niet (en hopelijk nooit) zal zien. Cheerleaders, schreeuwerige reclame, verschrikkelijke stadions (ttv die documentaire veelal in American Football stadions) en dito velden. Amerikanen lopen gewoon niet warm voor die sport, het heeft niet zoveel gemaakt spektakel en snelheid als basketbal en ijshockey, en kan ook niet op een traditie leunen zoals het honkbal.

28 januari 2013 om 11:48

Ging over New York Cosmos, was een leuke documentaire. Ik ben het helemaal met je eens dat de hele sfeer om het voetbal in de VS echt typisch Amerikaans is. Zoals alle media in Amerika is het voetbal ook enorm vergalt door extravagantie. Alles moet groot, overdreven en lelijk.

wat denk ik ook een probleem is, is dat de VS zo ver weg is. kijk, als mexico en canada nou ook flitsende competities hadden, dan zou er een goeie noord amerikaans toernooi worden georganiseerd. maar daarvoor zijn goede spelers nodig... en ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld lampard liever voor QPR of PSG voor veel geld gaat spelen, dan bij een club uit de VS. natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar bijna al het voetbal buiten (west) europa is niet zo flitsend.

Dank jullie wel voor de feedback! De spelfouten zijn inderdaad slordig, ik zal hier de volgende keer beter op letten. Over de inhoud: ik ben van plan nog meer clubexperts te schrijven, waarin ik onder andere de rol van Amerikaanse spelers in Europa en andere spelers wil noemen, als dit tenminste mag van VZ. Ik ben tot slot 'slechts' clubexpert van Fire en niet van de hele Mls. Ik kan alleen niet beloven dat ik snel weer ga schrijven, aangezien ik het heel druk heb met school en stage. Maar ik hoop zo snel mogelijk!

- "desondanks de geringe geschiedenis wat prijzen betreft, hebben toch nog wat bekende spelers het rode shirt gedragen." moet natuurlijk ondanks zijn.

- Ook is het misschien beter om na een leeftijd het woordje 'jaar' toe te voegen. Achttien, of negentien (zoals gebruikt in de tekst) staat wat raar.

Verder vind ik het een prima stuk. Je schrijft fijn, het leest ook lekker weg en je hebt duidelijk aandacht besteed aan het uitwerken van de tekst. Foutjes zijn er niet in overdreven mate, en dat maakt een stuk toch echt een stuk beter. Je hebt misschien niet bijster veel informatie gegeven, maar je kunt dat natuurlijk wijten aan de geringe geschiedenis van het Amerikaanse voetbal. Ondanks dat ik totaal niet geïnteresseerd ben in het voetbal van de VS vind ik wel dat je mijn aandacht hebt getrokken met het stuk. De vergelijking met de Jupiler League vind ik wel een beetje ver gaan. Ik denk toch zeker dat de meeste MLS clubs meekunnen op Eredivisie niveau, want om eerlijk te zijn is het niveau hier natuurlijk ook niet bijster hoog als je kijkt naar de teams die onderin meedraaien bijvoorbeeld.

28 januari 2013 om 21:16

Ik ben blij te lezen dat ik je aandacht getrokken heb. Ik twijfelde ook over de vergelijking met de Jupiler League op het moment dat ik het schreef, maar sta er toch achter. Ik zag dit weekend dat de Eredivisie helaas ook niet van een bijster hoog niveau is, maar als ik naar de MLS kijk denk ik dat maar weinig clubs mee zouden doen om de prijzen hier. Maar veel clubs ben ik bang van niet.

28 januari 2013 om 22:11

Ze hoeven ook niet mee te doen om de bovenste plekken, er is ook nogal een verschil tussen de top vijf in de Eredivisie en de Jupiler League. Ik denk dat clubs als de NY Red Bulls en LA Galaxy beter zijn dan Nederlandse clubs zoals VVV of Willem II. Dat is ook Eredivisie niveau.

28 januari 2013 om 22:22

Ja daar heb je helemaal gelijk in. Ik probeerde wat meer in het algemeen te kijken, dan zie je dat slechts de top van de MLS in de Eredivisie zou mee kunnen doen, maar de rest niet. Dus vandaar dat ik zo mijn conclusie trok.

Leuk om eens wat te lezen over het voetbal in Chicago, een stad waar de aandacht (uiteraard) met name uitgaat naar de Bulls(nba), Bears(nfl), Cubs en White Sox(beide Mlb). Leuk geschreven ook en ik hoop dat je ons wat meer inzichten gaat geven mbt voetbal in Chicago en de Mls!

Leuk stukje ondanks dat ik het niet overal met je eens ben.

Ik vind het niveau in MLS bijvoorbeeld zeker geen Jupiler League niveau. Vrijwel alle teams zullen mee kunnen in de Eredivisie. Ik denk dat het tegen het niveau van de Belgische Pro League aanzit. Competities als Schotland, Noorwegen, Zweden en een hele zooi in het oostblok is het qua niveau al voorbij.

Qua talenten ben ik het dan wel weer met je eens. Spelers worden vaak pas een contract aangeboden bij de Super Draft en vaak zijn ze dan al 22/23 en lopen ze dus achter in hun ontwikkeling.

Ik vind trouwens de supporters van Chicago niet geweldig. Het beste wat MLS qua supporters te bieden heeft zijn in mijn ogen Portland Timbers (altijd uitverkocht en een prachtige sfeer) of Seattle Sounders waar er wekelijks 50.000 trouwe fans zitten.

Wel leuk om weer eens een stukje te lezen over MLS

28 januari 2013 om 21:20

Ik denk eerlijk gezegd niet dat vrijwel alle teams uit de MLS mee kunnen in de Eredivisie. En ik denk dat je de Belgische Pro League wellicht wat onderschat. Clubs als Anderlecht en Standard zie ik namelijk wel winnen van de beste MLS clubs.
Over de supporters: ik had het in dit stuk vooral over de 'harde kern'. De rest is inderdaad niet heel sfeervol. De supporters van de Sounders zijn bijna te vergelijken met de Europese fans, maar ik had het in dit stukje specifiek over Fire dus vandaar dat ik ze niet noemde . Wellicht in een volgende CE van me.

Zeer interessante stuk over mijn favoriete club in de Mls. Ik heb zelf een hele tijd op 2 uur rijden van Chicago gewoond (in Michigan) en ben toen fan geworden van the Fire. Echter ben ik ze wel een beetje uit het oog verloren en vind ik het leuk om weer eens wat over ze te lezen!

Ik ben het met je eens dat het niveau in de MLS laag ligt, ik denk dat er maar slecht een 3-tal teams zijn die mee kunnen komen in de Eredivisie, waaronder Galaxy. Chicago Fire echter niet. Sowieso is voetbal in Chicago misschien wel de meest ondergesneeuwde sport van allemaal. Hij zijn natuurlijk de Blackhawks op één qua populariteit en dan de Bears op twee en de White Sox op drie. Voetbal komt hier niet eens bij in de buurt.

Je schrijfstijl is ook vrij goed, hier en daar wat grammaticale foutjes maar overall zeker niet slecht. Prima stuk dus!

28 januari 2013 om 21:24

Dank je! Ik zie sowieso dat voetbal in het hele land ondergesneeuwd is. Clubs als LA Galaxy, New York Red Bulls en Seattle Sounders (die ik in deze CE vergat te noemen) zijn toch wel populair, maar dan houdt het ook op. Ik was dan ook heel blij dat Beckham naar Galaxy ging, puur voor de aandacht die hij meebracht. Ik hoop dat nog veel spelers zullen volgen, maar ben bang dat Qatar en Rusland aantrekkelijker zijn.

Leuk stuk over het Amerikaanse en dan met name Fire. Afgelopen zomer heb ik Houston Dynamo-montreal Impact bezocht en er hing echt zo een Amerikaanse sport sfeer,zoals cheerleaders,amerikaanse volkslied. Het niveau was bijzonder laag wel fysiek,maar technisch heel slecht. Het voetbal zag er niet uit,maar toch genoot ik van die gekke Amerikanen. die bij elke gebeurtenis in de wedstrijd keihard beginnen te juichen.

Komt Marco Pappa van Heerenveen niet van Fire? zoja, was hij een van de betere spelers van het team/competitie?

Ik geef je 4 sterren leuk stuk.

28 januari 2013 om 21:22

Yep, Pappa komt van Fire en deed het daar echt goed! Scoorde vrij veel en ik denk dat Heerenveen een hele goede speler in hem heeft!

Leuk om meer info te krijgen over de MLS en dan met name CF. Goed geschreven ook

Leuk artikel. Het Amerikaanse voetbal blijft voor mij altijd iets mystieks hebben. Niet in de eerste plaats door de grote voetballers die daar gespeeld hebben bij onder andere NY Cosmos.

Leest lekker weg, goed geschreven ik volg de MLS een klein beetje maar je vergat toch wel Dempsey in het rijtje van Donovan en Altidore.
Ik zelf vind dit artikel toch beter geschreven dan de andere Cu's hier op Vz.
5 sterren

Leuk stuk, maar je maakt wel een fout. Voetbal leeft in de VS inderdaad niet zoals in Europa, maar voor de sporttakken die jij opnoemt, geldt hetzelfde in Europa. Alleen basketbal krijgt nog een beetje aandacht, maar komt ook nog niet eens in de buurt van het voetbal.

Bij het voetbal werken ze toch ook met de drafts? Hoe zit dat dan precies? Groeien die nr.1 picks ook uit tot goede voetballers, of valt dat wel mee?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren