BeNeLiga: overwegen waard op andere manier

De Eredivisie, iedereen heeft er zo zijn mening over. Geliefd door zijn attractiviteit, maar ook het lachertje van de criticasters die uren bezig kunnen zijn om de fouten uit een modale Eredivisiewedstrijd te halen. Het niveau is zelfs zo laag dat mensen vragen om een nieuwe competitie, de BeNeLiga.

De voordelen zijn groot volgens de aanhangers. De tv-inkomsten zouden explosief stijgen en er zouden mooie krakers op het programma komen. Anderlecht-Ajax is toch iets anders dan FC Groningen- PEC Zwolle. Daarnaast zou het een vermenging zijn van twee mentaliteiten. De Belgische en de Nederlandse mentaliteit. En daar zou het niveau weer hoger van worden.

De tegenstanders zijn spijkerhard en hebben goede argumenten. Topwedstrijden worden gemaakt door historie, is één argument het andere bekende argument gaat over de Europese tickets. Daarnaast zijn vooral de Eredivisieclubs tegen: de reisafstanden zouden te groot zijn, en het is de laatste jaren zo spannend in de Eredivisie.

De competitie zou moeten bestaan uit de beste tien Nederlandse clubs en de beste acht Belgische clubs. Ik zie dat persoonlijk niet zitten. Het zal mij als Ajax-supporter een worst wezen of we tegen Zulte-Wagerem of Roda JC spelen. Natuurlijk zitten er echte toppers tussen, maar wedstrijden als pakweg Heerenveen - Lokeren zijn nou niet bepaald aantrekkelijk.

Toch vind ik dat er iets moet gebeuren. Het niveau moet omhoog. Ik ben zelf geen voorstander van de BeNeLiga, want onze vaderlandse competitie gaat dan naar de haaien, maar je kunt het ook op een andere manier aanpakken.

Wat ik in tegenstelling tot de BeNeLiga wel zie zitten is een vermenging van de bekertoernooien. Het niveau gaat omhoog en er komen ook meer toeschouwers op de bekerduels af. Als pakweg NEC thuis speelt tegen Go Ahead Eagles zullen er weinig mensen op afkomen. Het niveau gaat omhoog en de bekerspanning stijgt. NEC - Kortrijk zal ook niet veel meer toeschouwers opleveren, maar er komen wel mooie kwartfinales en halve finales. Een kwartfinale met op het programma Anderlecht - PSV, Standard Luik - Vitesse, Feyenoord- Club Brugge en Ajax - FC Twente zou toch heerlijk zijn!

Daarnaast ben ik de voorstander van een kampioenscompetitie. Na afloop van de nationale competitie spelen de beste vijf clubs van de Eredivisie aangevuld met de beste drie clubs van België een kampioenscompetitie. Die spelen een knock-out toernooi, thuis en uit wordt er gespeeld. Het zou heerlijke wedstrijden opleveren en waarschijnlijk ook mooie tv-inkomsten, met de finale in De Kuip.

Ook een finale tussen de Super Cup-winnaars zou mooi zijn. Mensen die zeggen dat de kalender overvol is geef ik deels gelijk, maar er zou ook een bepaalde Super Cup week kunnen worden overwogen, waarbij in één week drie wedstrijden worden gespeeld, waaronder twee Super Cup's m Een kampioenscompetitie duurt twee weken en dat zou inhouden dat de competitie dit jaar op 26 mei 2013 klaar is. En in verband met WK's en EK's zou de kampioenscompetitie nog eerder klaar zijn. Daarnaast moet je toch wel weerstand kunnen opbouwen, want in het buitenland gaat het nog rapper, in Engeland heb je de Community Shield, de Premier League bij Kerst en Oud & Nieuw, de League Cup, de FA Cup en voor de topclubs nog de Europese competities. De Super Cup-week, de competitie, de beker en eventueel de Europese competitie steken daar schril bij af.

De stap van een Eredivisiewedstrijd naar een Europese wedstrijd zou voor de topclubs wat makkelijker worden, aangezien de topclubs al ervaring hebben om op een hoger niveau te voetballen. Daarnaast is voetballen tegen clubs met een andere mentaliteit ook goed voor de ontwikkeling van jonge voetballers en zoals zojuist al gezegd krijgen de spelers ook een betere weerstand.

Ik zeg niet dat door de kampioenscompetitie en de vermenging van het bekertoernooi, dat er opeens een Belgische en een Nederlandse club in de finale van de Champions League staat, maar spelers worden er wel completer van. Nu hebben we in de Eredivisie met revelaties te maken die geen pepernoot raken in de echte wedstrijden, zoals Dries Mertens. Zulk soort voetballers worden van deze wedstrijden beter. Ik hoop dat de KNVB en de KBVB inzien dat samenwerking tot mooie dingen kan leiden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 15 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door tom12)

interessante CE, ik zie er zelf niet veel in maar het zou best leuk kunnen zijn. verder vind ik het jammer dat je de wedstrijden Ajax-anderlecht en PEC - groningen vergelijkt, ik bedoel de eerste is een topper en de tweede is een 'mindere wedstrijd'. Maar verder is het een leuke CE - 4 sterren

Van mij hoeft er helemaal geen Beneliga of beker. Ik heb liever dat we gewoon alles Nederlands houden. We klagen steen en been over het niveau, maar ga eens naar Queens Park Rangers - Stoke City kijken. Of Augsburg - Greuter Furth. Daar val je ook bij in slaap. In Nederland mogen we blij zijn dat een ploeg als PEC Zwolle gewoon goed voetbal probeert te spelen. In een hoop andere landen gebeurd dat echt niet. Zeker in België is het buiten Anderlecht armoe troef. Het niveau ligt daar nog een stuk lager dan in Nederland. Plus dat de publieke belangstelling daar ook nog een heel stuk lager ligt.

Qua beker toernooi zie ik er meer in om de amateurclub, of JL ploeg standaard het thuisvoordeel te geven ten opzichte van de Eredvisie club. Want een Topklasser of JL club heeft wel een uitverkocht huis als een Eredvisie ploeg langs komt.

Daarnaast moeten Eredivisie clubs de bekerwedstrijden gewoon gratis maken voor seizoenskaart houders. Of op zijn minst voor eengereduceerd tarief. Als ik voor mijn eigen club spreek, ik kan me wedstrijden van voorgaande jaren herinneren waarbij het stadion voor een kwart gevuld zat tegen een Topklasser. Maar toen vroegen ze twintig euro voor een kaartje. Dit seizoen tegen EHC Hoensbroek was er wel een gereduceerd tarief en zaten er 22 000 mensen. En zo hoort het ook. Bekerwedstrijden zijn ideaal om kinderen en nieuwe supporters eens kennis te laten maken met een club. Maak dan ook op zo'n manier reclame (tweede kaartje halve prijs bijvoorbeeld).

Leuke CE, maar ik zie liever een PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles, dan Lierse - Go Ahead Eagles

De Beneliga zou voor mijn club NEC betekenen dat een bekerwinst of zelfs ooit nog Europees voetbal spelen onmogelijk word. Ook zouden we waarschijnlijk naar het 2e niveau degraderen met af en toe promotie naar het 1e niveau. Dat wil ik dus absoluut niet hebben en daarom ben ik tegen!

Maar ik snap dat alle Ajax en Feyenoord supporters hier voor zijn omdat dit voor hun alleen maar positief uitpakt. Verder prima stuk en je schrijft prima!

21 januari 2013 om 23:06

Feyenoord is 100% tegen naar wat is op forums lees en in de kuip hoor , ook van Ajax kant nog weinig positiefs over de beneliga gehoort.

22 januari 2013 om 12:24

Oké dat wist ik niet maar waarom zijn ze er bij Feyenoord op tegen? Want jullie blijven toch wel meeden om het kampioenschap en het levert ook meer tv inkomsten op. Dat snap ik niet echt?

22 januari 2013 om 14:40

Omdat Europees voetbal voor een club en achterban als Feyenoord een must is, met de beneliga gaat dit veel moeilijker worden

22 januari 2013 om 20:46

Ik als ajacied ben ook tegen.
Denk dat de beneliga de doodsteek zal zijn voor het nederlandse voetbal.

Ik vind het een prima stuk, je moet nooit deuren zomaar dicht slaan. Als Ajacied voel ik hier wel wat voor, het niveau wordt hoger. Vijf sterren.

24 januari 2013 om 21:13

Waarom geef je me één ster.

24 januari 2013 om 22:12

Waarom geef je jezelf vijf sterren?

Eerlijk gezegd lijkt de "beneliga'' mij geen goed idee, mijn redenen hiervoor zijn dat we onder andere europese tickets moeten inleveren en daarnaast vraag ik met af of het niveau echt omhoog gaat. Als de plannen toch doorgaan moet de competitie(20 clubs) er naar mijn mening zo uit zien:
NL: Ajax, Psv, Feyenoord, FC Twente, Vitess, Utrecht, AZ, Heerenveen, FC Groningen, Nec, Rkc, Ado, Heracles
BE: RSC Anderkecht, Gent, RC Genk, Club Brugge, Standard Luik, Lokeren, Zulte Waregem

Goede CE overgens

We vergeten ook dat er minder geld betaald gaan worden door televisie sponsors. Daarnaast zijn de belastingregels anders in Belgie dan in Nederland. Een speler staat meer af in Nederland dan in Belgie.

Lijkt me dat ijsselmeervogels of andere amateurclubs echt zitten te wachten om in de beker naar pak em beet germinal beerschot te gaan.

Beetje vluchtige en matige ce.

23 januari 2013 om 00:34

Als Ijselmeervogels al niet op zaterdag naar Velsen wilt, dan gaan ze inderdaad al helemaal niet naar Antwerpen. Ijselmeervogels heeft helemaal geen invloed op dit idee! Een beetje matig argument dat je het een ´vluchtige en matige ce´ vond!

Leuk geschreven, maar het ziet er een beetje haastig geschreven uit.
Als we dan ook een nationaal team krijgen met Belgie gemengd, ben ik voor. :P
Opstelling zou dan zo zijn:

Vorm
Alde/vdWiel
Kompany
Vermaelen
Vertonghen
Fellaini
Sneijder
Witzel
Robben
Van Persie
Hazard
23 januari 2013 om 00:07

Dan kun je kiezen uit Courtois, Krul en Stekelenburg en dan kies je nummer 4 Vorm??? Bijzonder...

Overigens vind ik dit een prima idee! Maakt het bekertoernooi eindelijk weer het kijken waard, want het is nu het meest dramatische toernooi dat ik ken..

23 januari 2013 om 10:20

Met courtois heb je misschien wel de toekomstige beste keeper ter wereld en dan ga jij voor vorm? oke......

23 januari 2013 om 22:59

Courtois heb ik inderdaad niet aan gedacht, sorry. Vorm is echt wel beter dan Krul en Stekelenburg .
Kan niet oordelen of Courtois beter is dan Vorm, kijk nooit Spaans voetbal.
Je hebt echt wel beestenkeepers trouwens, Vorm, Courtois, Krul, Stekelenburg, Mignolet.

Ben ik dan serieus de enige die tegen een echte beneliga of zo'n soort bekertoernooi is. De reden dat ik de eredivisie zo leuk vind, is omdat het altijd spannend is en er veel verassingen zijn. Ik hou niet van de spaanse primera division, omdat barca toch vaak wint, of een real of atletico madrid, het is daar niet leuk. Zelfde geld voor Duitsland en in mindere mate Italie. In Nederland weet je eigenlijk nooit op voorhand wie er kampioen gaat worden, dit maakt de competitie zo spannend. Ik wil die Belgen er niet bij. Dit zou ten koste gaan van de glans van de eredivisie!

De Nederlandse clubs al laten weten dat ze er niets voor voelen. Het heeft dus weinig zin om erover te discussiëren.

Een kleine tip: als je nog eens een CE probeert te schrijven, doe dan een beetje moeite en denk vijf minuten na. Een hele lap tekst, maar onderbouwd is het nergens. De voor- en nadelen vat je in zeven regels samen, terwijl je over elk afzonderlijk voor- en nadeel makkelijk een CE kan vullen. En daarna kom je met het geniale voorstel van de kampioenscompetitie... Een competitie die onwaarschijnlijk ongelegen komt (na het reguliere seizoen en voor een EK of WK? Daar gaan de spelers echt om staan te springen) en bovendien totaal nergens om gaat. Wat is daar het doel dan van? Een paar vriendschappelijke wedstrijden na het seizoen? Idioter moet het niet worden... Met een absoluut minimum aan research had je geweten dat de competitie in België pas afloopt op 26 mei, wanneer volgens jouw theorietje de kampioenscompetitie al gedaan zou kunnen zijn.

Oneens en praktisch onuitvoerbaar.

Op zich ben ik wel een voorstander van de Beneliga, maar niet door alleen voor de Nederlandse en Belgische topteams een voordeel te creëeren. Ik zie een herstructurering van het Nederlandse (prof) voetbal voor me waarbij zowel schaalvergroting t.b.v. inkomsten wordt gerealiseerd, als een versterking van de nationale clubbelangen, tradities en regionalisering.

De Beneliga zou gewoon moeten bestaan uit 20 teams (12 uit NL, 8 uit B)
Waar ik pertinent Tegen ben is het creëren van een 2e Beneliga met de resterende clubs.

1)de belangstelling voor de Belgische clubs beperkt zich tot de top. Er zullen nog altijd meer toeschouwers afkomen op Cambuur – Zwolle dan op Excelsior – Sint-truiden. Lagere divisies samenvoegen is helemaal uit den boze. Zou het einde betekenen van een groot aantal clubs.

2) Hoe lager het niveau, des te lokaler de interesse (zie Fortuna - MVV of amateurs Bollenstreek, Spakenburg, Veenendaal en de Veluwe).

3) Daarbij behoudt het 2e niveau extra uitstraling doordat je eigenlijk een kampioenschap van de Lage Landen op het hoogste niveau creëert, met daaronder een - weliswaar geen volwaardig – ‘nederlands’ en ‘belgisch’ kampioenschap. Lijkt me aansprekender dan Benelux divisie 2.

4) Clubs met een redelijke tot grote aanhang en marktpotentieel als Cambuur, Mvv, Sparta, GA Eagles, FC Den Bosch, De Graafschap etc. acteren dan op het hoogste nationale niveau en zie ik wel een ‘heracles-scenario’ volgen. Nieuw stadion, meer aanhang, sterkere financiële positie dan in de huidige Eerste Divisie en meer rivaliteiten en derbies op een hoger niveau. Zeker wanneer sommige clubs degraderen uit de Beneliga (mvv-roda JC, Heerenveen-cambuur, Nac-willem Ii).

5) Promotie/ degradatie uit Beneliga. Geen gedoe en gewoon 3 rechtstreekse degradanten. Playoffs om promotie zijn aantrekkelijk, niemand zit te wachten op playoffs om degradatie. Beide kampioenen van de Eredivisie en 1e Klasse promoveren sowieso. Playoff tussen nummers 2 beide competities. Bij onevenwichtigheden (bv. degradatie 3 NL teams en promotie 2 Belgische teams of vice versa) spelen er 16 - 20 teams in de Eredivisie.

6) 1 directe degradant uit de eredivisie en verplichte promotie "landskampioen" semi-professionele eerste divisie (zie hieronder). Knvb dient eisen met betrekking tot voorzieningen/ contracten e.d. te herzien.

7) Winnaar Knvb beker speelt tegen Belgische bekerwinnaar om Lage Landen Beker

8) Benesupercup tussen Beneliga kampioen en winnaar Lage Landen Beker

9) Instellen nationale supercup tussen winnaar Eredivisie 2.0 en winnaar Knvb-beker. Extra prijs waar ook de clubs uit het huidige rechterrijtje en top 1e divisie voor kunnen strijden.

10) Wijzigen van de afschuwelijke Beneliga naam in Lage Landen Liga.

Beetje off-topic, maar ik ben ervoor om onder de Beneliga, de Eredivisie (nieuwe stijl, 2e niveau zoals hierboven beschreven) een semiprofessionele Eerste divisie te creëren waarbij het onderscheid tussen zaterdag en zondag voetbal - zoals dat nu bestaat in de Topklasse verdwijnt - (1e divisie speelt ook zelden op zondag) en vier regionale divisies te creëren met clubs uit de 1e div tk hk. Denk dat mensen warmer lopen voor FC Emmen – WKE Emmen, dan voor FC Emmen – FC Oss. Udi'19 – FC Oss daarentegen spreekt waarschijnlijk ook meer mensen aan.
De kampioenen van de regionale divisies spelen playoffs om het kampioenschap. De winnaar promoveert.

Tot slot een hervorming van de Knvb districten en de creatie van 8 hoofdklassen (4 zat+ 4 zon)
Pyramide
- Lage Landen Liga (20 clubs)
- Eredivisie (18 clubs)
- 1e Divisie Noordoost, Midden, West en Zuid (16 clubs per divisie)
- Hoofdklasse zat/zon Noordoost, Midden, West en Zuid (14 clubs per klasse)


Voobeeld voorstel nieuwe (nl) opzet: (slechts een voorbeeld, niet huilen wanneer een team naar jouw mening niet juist is ingedeeld).

Lage Landen Liga (20 teams) wedstrijddagen zat, zon

NL) Ado, Ajax, AZ, FC Groningen, FC Twente, FC Utrecht, Feyenoord, Nec, Psv, Roda JC, SC Heerenveen, Vitesse
B) AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Genk, KV Mechelen, Lokeren, Standard, Zulte-waregem

Eredivisie 2.0 (18 teams) wedstrijddagen vr, zat

Cambuur, De Graafschap, Excelsior, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Volendam, Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles, Helmond Sport, Heracles, Mvv, Nac, PEC Zwolle, Rkc, Sparta, Veendam, Vvv, Willem Ii

1e Divisie 2.0 (16 teams) wedstrijddag zat
Noordoost

bvb) FC Emmen
zat) ACV Assen, Deto, Excelsior '31, Harkemase Boys, HHC Hardenberg, Hzvv Hoogeveen, ONS Sneek, SC Genemuiden
zon) Be Quick 1887, Hoogeveen, Hsc'21, Quick '20, Rohda Raalte, Sneek Wit Zwart, WKE Emmen

Hoofdklasse Noordoost (2x 14 teams)

zat) Berkum, Buitenpost, Cvvb, De Weide, DOS Kampen, Drachtster Boys, Go-ahead Kampen, Noordscheschut, Olde Veste '54, Oranje Nassau, PKC '31, Staphorst, Svzw, Viboa
zon) Achilles '12, Achilles 1894, Alcides, FC Wolvega, Fvc, Glanerburg, Gvav-rapiditas, Msc, Nieuw-buinen, Rigtersbleek, SC Enschede, SC Joure, Stevo, Velocitas 1897

1e Divisie Midden

bvb) Almere City FC,
zat) CSV Apeldoorn, Dovo, Flevo Boys, Gvvv, Ijsselmeervogels, Spakenburg, Sparta Nijkerk, Vvog
zon) Achilles '29, De Treffers, FC Hilversum, FC Lienden, Juliana '31, JVC Cuijk, Rkhvv

Hoofdklasse Midden

zat) Bennekom, DTS Ede, DVS '33, FC Breukelen, Geinoord, Huizen, Montfoort, Nunspeet, SDC Putten, SDV Barneveld, Sportlust '46, VVA '71, Whc, Zuidvogels
zon) Awc, Argon, Babberich, De Bataven, Germania, Hercules, Hoogland, Longa '30, Nec, FC Presikhaaf, Rheden, Rkhvv, Roda '46, Vvij

1e Divisie West

bvb) Telstar,
zat) Barendrecht, Capelle, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Scheveningen
zon) ADO '20, AFC A'dam, Alphense Boys, Haaglandia, Kon. Hfc, Hollandia, Vvsb

Hoofdklasse West

zat) Ajax am., Arc, Aswh, Excelsior Maassluis, FC Chabab, Jodan Boys, Nieuw-lekkerlannd, Odin '59, Rkav Volendam, Rvvh, SV Marken, Swift, Ter Leede, Xerxes
zon) AFC '34, Blauw-wit, De Zouaven, Dem, Dwv, Edo, Feyenoord AV, HBS Craeyenhout, Nieuwenhoorn, Quick, Rkavv, Westlandia, Zeeburgia

1e Divisie Zuid

bvb) FC Oss, FC Eindhoven
zat) Achilles Veen, GPC Vlissingen, HSV Hoek, Kloetinge, Kozakken Boys, Terneuzense Boys
zon) Baronie, Deurne, Evv, Gemert, Groene Ster, UDI '19, Una, Venray Sv

Hoofdklasse Zuid

zat) Almkerk, Arnemuiden, Bruse Boys, Dauwendaele, Dinteloord, SV Duiveland, Klundert, Oostkapelle, SSV '65, SV Capelle, The Gunners, Vck, Zaamslag, Zwaluwe
zon) Blauw Geel '38, Brabantia, Caesar, Desk, Dongen, Dosko, Ehc, Goes, Limburgia, Nuenen, OJC Rosmalen, Schijndel, SV Meerssen, VC Vlissingen

24 januari 2013 om 21:42

RKC in plaats van Ado en Heracles in plaats van Roda. Dan heb je wel een leuk systeem, maar wel heel ingewikkeld allemaal.

Leuk geschreven, je hebt al een aantal CE geschreven en zien er vaak netjes uit, jammer genoeg zal er geen Beneliga komen is te veel reizen voor de supporters etc.

24 januari 2013 om 23:55

Dat reisargument is werkelijk te belachelijk voor woorden...

"daarnaast zou het een vermenging zijn van twee mentaliteiten. De Belgische en de Nederlandse mentaliteit. En daar zou het niveau weer hoger van worden." Ten eerste lijken mij die mentaliteiten helemaal niet zover uit elkaar te liggen. Nederlanders en Belgen hebben in mijn ogen in het voetbal dan een zelfde mentaliteit. Ik vind het ook een beetje een rare omschrijving. Daarnaast zie ik er totaal geen logica in dat het niveau daardoor hoger zou worden. Kijk maar naar de Europa League, daar komen teams uit verschillende landen (in jouw woorden: verschillende mentaliteiten) tegenover elkaar te staan. Om nou te zeggen dat dit altijd daverende wedstrijden zijn gaat wat ver. Om dan aan te sluiten op je tweede puntje, dat de Eredivisie de laatste jaren spannender wordt, de Eredivisie is altijd spannend en niet alleen de laatste jaren. Door allemaal topclubs bij elkaar te zetten wordt het misschien op papier spannend, maar je ziet vaak dat er bepaalde clubs zijn die in de belangrijkste wedstrijden de meeste punten pakken (lees Ajax). Dit is dan ook weer een gevaar voor de Beneliga.

Het voorstel voor een vermenging van de bekertoernooien is ook wat raar. Je komt eigenlijk met zoveel voorstellen, dat in mijn ogen een samenvoeging van de competities nog beter lijkt. Ik denk dat je de spelers wel in bescherming moet nemen. Je hebt gelijk dat je zegt dat ze een beetje weerstand moeten opbouwen tegen zware seizoenen, maar spelers in Nederland of België zijn het niet gewend om zoveel wedstrijden te spelen als ze in Engeland of Spanje doen. Een Supercup, een Kampioenscompetitie en een gezamenlijke beker maken het allemaal wel heel ingewikkeld, maar een samenvoeging van de competities is in mijn ogen, net zoals jij, ook niks.

Daarom moeten ze het ook gewoon bij het oude laten. Het niveau mag dan wel wat lager zijn in de duels tussen VVV en Willem II bijvoorbeeld, maar juist die wedstrijden zijn ontzettend spannend. Het niveau van de Eredivisie is juist datgene wat het zo attractief maakt. Het is niet altijd het beste voetbal, maar je verveelt je eigenlijk bijna nooit. Als je nou kijkt naar Heracles, het zou toch enorme zonde zijn als die bij het invoeren van een Beneliga geen onderdeel meer kan zijn van de competitie? Bij bekerduels zullen er dus ook nooit meer verrassingen komen als je beide gaat samenvoegen, het aantal 'topclubs' is dan veel te hoog in verhouding met de amateurclubs en de Eerste Divisie clubs. Daarnaast lijkt het me enorm onoverzichtelijk in administratief opzicht om al die clubs bijeen te voegen in één bekertoernooi.

Om dan toch nog even kort in te gaan op je schrijfstijl en dergelijke. Je schrijft wel goed, alleen maak je soms nog wat slordige foutjes, lees het daarom gewoon nog wat vaker door voordat je het post. Je lay-out vind ik persoonlijk een heel groot minpunt. Je alinea's zijn gewoon veel te kort. Je kunt wel vaak twee of zelfs drie samenvoegen. Ik twijfel daarom ook tussen twee en drie sterren, maar vanwege je schrijfstijl geef ik je er drie. Ik vond het al met al toch wat vergezocht en zoals wel duidelijk is ben ik het er absoluut niet mee eens.

Een vermenging van het bekertoernooi is op zich nog niet zo'n slecht idee. Alleen wat doe je dan met het europese ticket.? Als of Nederland of Belgie (afhankelijk uit welk land de winnaar komt) een Europees ticket moet inleveren, dan schiet het je doel (meer Eurpopese ervaring voor clubs/spelers) juist voorbij.

Een kampioenstoernooi na de competitie lijkt me niet zo. Wat staat er dan op het spel? Wij zit daar op te wachten? Ik denk niet dat supporters en clubs warm worden van de titel "kampioen van de Beneliga. Na een zwaar seizoen, en eens in de 2 jaar een EK of WK in het vooruitzicht lijkt het me dat spelers hier niet meer warm van raken.

Wellicht is het leuker om voor de competitie, of in de winterstop een toernooitje te houden tussen de top 4 van NL en BE. Ploegen zijn dan toch in voorbereiding en dan spelen ze gelijk wat kwalitatieve wedstrijden in plaats van tegen amateurs. Zoek er een paar grote sponsors bij zodat je als hoofdprijs 5 miljoen kunt geven. PSV doet nu allemaal moeite om in Thailand een paar ton op te halen, wellicht kunnen ze beter proberen een paar miljoen te krijgen en nog wat hoogwaardige wedstrijden te spelen ook.

Vind het absoluut geen slecht stuk, maar ik zie niks in een Beneliga. Komt vooral omdat ik zelf Roda-fan ben en wij waarschijnlijk de dupe gaan worden van dit systeem als je kijkt naar onze plek op de ranglijst. Ik blijf van mening dat de sfeer wel weggaat in deze competitie. Tuurlijk zal het niveau goed zijn, maar dat betekent geen avondje-nac meer ( bijvoorbeeld ). Ook verdwijnen een aantal derby's.

Vind het ook jammer dat je zegt dat het je geen worst interesseert of je tegen Roda speelt of wie dan ook. Roda speelt al 40 jaar onafgebroken Eredivisie. Zou jammer zijn, toch?

Toch geef ik je 4 sterren, want met je stukje is niets mis.

Ik vind het idee om twee competities samen te voegen wat minder, omdat de kleinere Nederlandse clubs dan waarschijnlijk een niveau omlaag gaan. Maar om bijvoorbeeld de 1e en de 2e van Nederland en België tegen elkaar te laten spelen, en de winnaars van die wedstrijden tegen elkaar, lijkt me wel wat. Het zijn maar drie wedstrijden, maar het is beter dan niets en de kleine clubs hebben er geen last van.

Off: Een gemengd elftal van Nederland en België zou een supersterk team zijn!

Waarom niet gewoon de Beneleague?
Waarom moet de competitie Nederlands blijven, maar de beker (wat ik een leuker toernooi vind) niet? Dat slaat al nergens op.
En de beste 3 van België en de beste 5 van Nederland kunnen het niet tegen elkaar opnemen als de nationale competitie niet kleiner wordt. Een competitie afsluiten met knock-out vind ik sowieso al nergens op slaan, daarvoor hebben we de beker al.
Dus als je de beste 8 tegen elkaar laat spelen heb je 14 wedstrijden (7 uit, 7 thuis). Dan houd je nog hooguit 26 wedstrijden over. Dat zijn 14 teams. Dan vervallen er al 4, waarom niet 2 meer?
Wat mij ideaal lijkt is een Beneleague met 20 teams. 12 Nedelandse en 8belgische. Daaronder ook nog een competitie van 20 teams en dan alles nationaal geregeld. Dan komen we ergens.
De TV gelden van Nederland en België worden samengevoegd en verdeeld over ongeveer hetzelfde aantal teams. Dan worden de goede clubs beter. Het nadeel hiervan is dan wel weer dat de kleinere teams minder geld krijgen. De 2e competitie houdt dit verlies binnen de perken. Zeker als we eindelijk eens willen accepteren dat voetbal commerciëler wordt.
Of er dan ook beloftenteams in de 2e competitie moeten worden toegevoegd is een andere discussie en die ga ik niet aan.
Maar mij lijkt dus dat een Beneleague beter is voor de teams. Het enige wat wegvalt is een stukje historie. Maar historie moet ergens beginnen, toch?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren