De onnodige topaankoop

Afgelopen zomer waren de meningen verdeeld over de laatste aanwinst van Arsène Wenger, namelijk de Spanjaard Santi Cazorla. Menigeen vond het tijd voor een echte topper. De mensen die de Spanjaard al aan het werk gezien hadden toonden duidelijk meer enthousiasme. Waaronder ik. Toch heb ik mijn twijfels over de noodzaak van Cazorla.
Ik denk namelijk dat de in Rusland opgebloeide Andrei Arshavin niet zo heel veel verschilt van Cazorla. Zeker tijdens het EK heeft de hele wereld gezien dat hij het voetbal nog niet verleerd is.

Nu zal iedereen zeggen dat Arshavin al tijden niets meer liet zien voor Arsenal, en dan moet ik die mensen gelijk geven. Maar het echte vertrouwen in de Russische technicus ontbrak ook. Vaak kwam hij er in de 75ste minuut in om vervolgens niets te laten zien. Af en toe leek het een wanhoopswissel. Wenger hoopte op een bevlieging van Arshavin, die zich waarschijnlijk geforceerd probeerde te laten zien. Het gevolg was dat steeds meer Gunners vonden dat Andrei weg moest. Hij zou niet goed genoeg (meer) zijn. Maar cijfers liegen niet, en zeker Arshavin kan uitstekende cijfers afleggen.

Laten we de cijfers van Arshavin eens bekijken. In zijn debuutseizoen kwam Arshavin 43 wedstrijden in actie en scoorde daarin twaalf doelpunten en negen assists. Het volgende seizoen mag het seizoen van Arshavin genoemd worden. Hij kwam 76 wedstrijden in actie en scoorde dertien doelpunten en wist 26 keer een teamgenoot te laten scoren. Het seizoen daarna viel hij terug, de kleine Rus speelde maar 38 keer mee en was daarin ook minder beslissend. Vijf doelpunten en negen assists is onvoldoende voor iemand op zijn positie. Arshavin was de vaste invaller en Zenit verloste de technicus uit zijn lijden door hem te huren. Dit seizoen kan hij door een bekerwedstrijd tegen Reading goede cijfers afleggen, maar elf wedstrijden halverwege het seizoen vertellen het verhaal. De teller staat op één doelpunt en zes assists.

Zoals in de tabel te zien is, begon Arshavin sterk in zijn eerste seizoen en kwam in zijn tweede seizoen echt in vorm. In zijn derde seizoen raakte hij geblesseerd en toen greep Samir Nasri de macht. Het werd bijna onmogelijk voor Arshavin om nog in de basis te komen. De echte kans kwam er nooit meer, en daarmee bleven ook de prestaties uit. Je zou zeggen dat hij meer krediet heeft bij zijn trainer en bij de fans. Zeker de vier(!) doelpunten tegen Liverpool en de zege tegen Barcelona zouden hieraan moeten bijdragen.

Ondanks dat Wenger de instelling van Arshavin roemt, lijkt de nonchalante flegmatieke houding van de dribbelaar niet in zijn voordeel te werken. Het publiek vindt mede door zijn wisselvallige spel dat Arshavin harder moet werken. Hij kreeg zelfs de bijnaam de Lazy Russian.

Lazy Spaniard
Ondanks dat ik vaak de meningen van de critici deel, ben ik het er niet mee eens dat Arshavin wordt afgeserveerd op zijn zwakke punten en dat Cazorla wordt beoordeeld op zijn sterke punten. Cazorla is namelijk ook een voetballer die het spelletje vooral beheerst als hij de bal heeft. Aangezien je team normaal gesproken 50 procent de bal heeft en je team uit elf spelers bestaat zal je balbezit altijd rond de vijf procent liggen. Dat wil zeggen dat Cazorla maar vijf procent van de wedstrijd effectief is. Vergelijk Cazorla eens met Cesc Fàbregas, de beste speler zonder de bal. Fàbregas stond altijd op de goede plek en kwam regelmatig in de zestien. Omdat Cazorla vaak beslissend is wordt hij op handen gedragen, maar was Arshavin niet ook vaak beslissend? Zijn cijfers liegen nog steeds niet. Cazorla is ook weleens niet beslissend en sukkelt alle kijkers vaak in slaap door middel van eindeloos met Arteta en Sagna te combineren. Cazorla, en ook Mikel Arteta leggen een stuk minder risico in hun spel en dat is waarom Arshavin de ideale wissel is voor Wenger. Hij neemt de risico’s en kan dus een wedstrijd openbreken. Mits hij vertrouwen voelt...

De wedstrijd Arsenal-Swansea (1-0) bevestigt het mankement van Cazorla. Cazorla is van het middenveld naar de vleugel verplaatst en voor hem in de plaats staat de beweeglijke Abou Diaby. Diaby loopt wel de gaten in en daar weet met name Jack Wilshere gebruik van te maken. Combinaties en rushes naar voren zorgden voor snel en onvoorspelbaar aanvalspel. Cazorla speelde een sterke wedstrijd van de vleugel, waar hij voor backs de lastige loopactie naar binnen of naar achteren gaat maken om het spel te verdelen.

Nu weet ik, net als iedereen, dat zeker bij Arsenal een zwaluw nog geen zomer maakt en dat er wellicht een volgende wedstrijd weer waardeloos gevoetbald wordt. Toch heb ik hoop. Diaby en Wilshere lieten zien naar voren te kunnen voetballen en gevoel voor de ruimte te hebben. Over de kwaliteiten van Cazorla ben ik zeer tevreden. Over zijn spel als middenvelder minder, hij zal altijd wedstrijden blijven beslissen maar het is niet het snelle combinatiespel met veel beweging wat we van Arsenal gewend zijn.

Toch blijft Cazorla een topaankoop en het bewijst dat Wenger gelijk heeft als hij zegt dat hij wacht op een buitenkans. Voor spelers als Cazorla moet je tegenwoordig meer dan 40 miljoen betalen en dat blijkt niet nodig te zijn, als je maar geduld hebt. Cazorla is exceptioneel, maar moet nog een hoop leren om in Arsenal haar systeem te passen. Ik denk niet dat hem dit gaat lukken en geloof nog altijd dat Arshavin met blind vertrouwen van zijn manager een betere speler is.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 4800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door sahiny)

Ik vind het mooi om te lezen dat een Arsenal fan nog altijd vertrouwen in hem heeft, terwijl iedereen(inclusief heel Rusland) op hem afgeknapt is. Arshavin moet vooral lekker in zijn vel zitten wil hij een goede wedstrijd voor je spelen. Hij is als een hond die je elke dag moet aaien. Als persoon krijg je automatisch een zwak voor hem omdat hij altijd vrolijk is, maar op het veld ziet het er altijd zo nonchalant uit. Bovendien kan ik nou ook niet zeggen dat Arshavin leeft voor het voetbal. Oogt veel te zwaar en er zijn zelfs berichten verschenen dat hij gespot werd bij de Mcdonalds.

Ik persoonlijk ben ook op hem afgeknapt, maar dat komt vooral door zijn uitspraken na het Ek(dat het het probleem van ons volk is dat onze spelers een wanprestatie hebben geleverd). Toch vond ik het een mooi verhaal waar je verhaal bij mij goed aankomt.

19 januari 2013 om 11:34

Een voetballer mag toch wel een keer naar Mcdonalds? Je brengt het echt als iets heel ergs

19 januari 2013 om 14:47

Ik vind het als topsporter niet handig dat je volvreet bij een fastfood restaurant. Dat verklaart misschien ook wel waarom Arshavin te dik is.

20 januari 2013 om 02:17

Volvreten bij de Mcdonalds is wat anders dan 'een keer gespot zijn bij de Mac'. Als hij dagelijks zich zou volvreten bij de Mac, dan kun je daar idd kritiek op hebben, maar af en toe er heen gaan, is echt niet erg hoor. Als sportman train je iedere dag, dus die extra vetten, gaan er dan ook wel weer vanaf. Natuurlijk is het ongezonde instant-rotzooi, maar op z'n tijd ook wel lekker

Verder vind ik Cazorla een fenomeen. Met beide voeten dodelijk, kan dribbelen het spel verdelen en scoren. Het is dat we op het middenveld allemaal toppers hebben, want in ieder ander land zou Cazorla de onbetwiste spelmaker zijn.

uiteindelijk worden alle spelers bepaald op hoe effectief ze zijn, dus ook hoe beslissend iemand is. en als arshavin het echt wilt kan hij in die 5-10 minuten die hij speelt in de Fa Cup goed spelen en/of op de training.

Met ruimte is Arshavin goed maar om zonder ruimte voetballen, zoals Arsenal vaak doet, is de handelingssnelhdi van Arshavin te laag. Toch ben ik het met je eens dat Arshavin ook over exceptionele kwaliteiten beschikt, maar daar is denk ik elke gooner het mee eens.

Toch in zijn topdagen was hij niet beter dan Cazorla. Cazorla heeft een fabelachtige techniek.

Ik snap je gevoelens omtrent Arshavin, ik heb zelf ook een zwak voor hem sinds het EK. Het feit is wel dat hij bij Arsenal nog nooit maar dan echt nooit echt zich heeft laten zien. Het houdt ook een keer op met het vertrouwen in een speler. Hierbij komt dan ook nog eens dat hij de helft van tijd helemaal niet fit was, te dik, uit vorm etc.

Voor de rest, de reden dat Cazorla wordt beoordeeld op zijn sterke punten is omdat hij hierin uitblinkt. Het nadeel voor Arshavin is dat hij de afgelopen jaren nergens meer in uitblinkt. Hij lijkt het spelplezier te zijn verloren, helaas voor de voetballiefhebber.

Vond het voor de rest een vermakelijk stuk.

Je maakt in mijn ogen wel een paar denkfouten. Je zegt dat een team normaal gesproken 50 balbezit heeft. Dit gaat misschien op in een wedstrijd van West Brom tegen Sunderland.

Maar Arsenal moet met hun spelopvatting veel meer balbezit hebben dan 50. Dus als je zegt dat Cazorla vooral goed is in balbezit komt het goed uit. Ook het feit dat je vervolgens zegt dat hij dus 5 de bal heeft klopt niet. Omdat een middenvelder juist veel de bal heeft.

Daarnaast is de vergelijking met Fabregas maken niet zo sterk. Cesc is een ander type speler en was fenomenaal bij Arsenal. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat Van Persie tekort schoot bij Arsenal omdat Thierry Henry nog beter presteerde.

Cazorla doet het prima, benut zijn sterke punten ten volste, en hij is misschien niet heel compleet. Maar lui vind ik hem allerminst. Arshavin kan dan meer risico in zijn spel leggen, maar ook hij heeft zijn zwaktes. En zijn belangrijkste zwakte is dat hij totaal niet constant is.

Op dit moment is Arsenal er meer bij gebaat dat Cazorla speelt. Hij speelt misschien elke wedstrijd een 7. Maar Arshavin speelt een 9 en drie keer een 5. In een goed draaiend, stabiel team kan dit. Maar dit is niet waar Arsenal nu behoefte aan heeft.

Verder is het ook niet gek hoe de publieke opinie aankijkt tegen deze spelers.
Cazorla is nieuw en presteert naar verwachting. Logisch dat men dan louter positief is.
Arshavin daar was men eerst ook positief over. Maar nu hij een tijdje minder gepresteerd heeft is het moeilijk om deze opinie te keren.

Kijk maar naar Pelle, in September, Oktober lachte ze hem ook nog uit. Ondanks dat hij toen al scoorde en belangrijk was.
Zodra Arshavin weer goede wedstrijden speelt zullen de supporters hem weer waarderen.

Ondanks dat ik het dus totaal niet met je eens ben vind ik wel dat je het goed geschreven heb. Ga zo door.

Cazorla is ook beter op de vleugels dan op het middenveld. Als ik Wenger was zou ik Benat halen van Betis als verdedigende middenvelder. Isco van Malaga als extra aanvallende middenvelder. En Griessman van Sociedad als vleugelspeler. Dit zijn allemaal redelijke goedkope jongens die midden 20 zijn of jonger. Deze jongens zouden Arsenal veel beter in balans brengen en kunnen ze weer richting Barca voetbal van een paar jaar terug.

Alleen nog een goede centrale verdediger halen(subotic) en een spits (cavani/jovetic).

Szszeny
Sagna
Subotic
Vermaelen
Gibbs
Isco
Benat
Wilshire
Griessman
Jovetic
Cazorla
20 januari 2013 om 11:41

Vermaelen gaat denk ik op de bank belanden als Arsenal een topverdediger erbij haalt. Mertesacker speelt dit seizoen veel sterker dan Vermaelen en als Koscielny weer zijn niveau van vorig seizoen haalt vind ik hem ook beter dan Vermaelen.

Hij speelt al het hele jaar zwak en ik hoop maar dat hij snel weer zijn niveau van zijn eerste seizoen haalt. Ik denk dat Arsenal alleen een topspits nodig heeft en eventueel een goede vleugelaanvaller aangezien Walcott en Gervinho waardeloze spelers zijn die tekort komen voor Arsenal. Met deze opstelling moeten ze om de titel kunnen meedoen.

Szczesny
Jenkinson
Mertesacker
Vermaelen
Gibbs
Diaby
Arteta
Cazorla
Wilshere
Isco/Ox
Jovetic

Sorry, maar je slaat hier compleet de plank mis door te stellen dat carzola enkel en alleen goed is aan de bal. Hij is op dit moment arsenals speler met het meeste gevoel voor waar de ruimte ligt, tekenend voorbeeld is de wedstrijd tegen tottenham. Tottenham wisselde naar een drie mans verdediging, en waar ligt dan de ruimte? Idd op de flanken, carzola was de speler die daar constant samen met theo en sagna een man meer situatie creeerde. Tegen westham precies hetzelfde, hij was de speler die de ruimte tussen de linies vond. Daarnaast verzorgt hij over het algemeen goede dekking voor wanneer een van de twee vleugel aanvallers niet op tijd terug zijn.

Ondanks dat ik het totaal niet eens ben met jou, is het leuk geschreven,
maar let erop dat je je tekst niet té lang maakt, weinig mensen doen dan de moeite om een verhaal gebaseerd op meningen te lezen. Probeer het wat korter te maken, en niet overal in detail te treden!
Toch leuke schrijfstijl!

Goede CE en leuk dat je over Arshavin en Cazorla praat, dit zijn namelijk mijn twee favoriete spelers van Arsenal. Je hebt in veel dingen gelijk maar ik vind dat Cazorla best op 10 kan spelen als spelers zoals Wilshere het vuile werk opknappen.

Hoe durf je te zeggen dat Arshavin momenteel beter is dan Cazorla. Cazorla heeft zoveel techniek en oog voor de ruimte in dat opzicht is hij zeker één van de besten van de Premier Leauge, daar kan Arshavin met alle respect niet aan tippen.

sorry hoor maar in 168 wedstrijden 31 goals en 50 assists is niet echt iets om over naar huis te schrijven

21 januari 2013 om 10:41

Zidane heeft als aanvallende middenvelder 37 doelpunten gescoord in 155 wedstrijden. Xavi en Iniesta scoren nog veel minder, slechts 1 op de 10 wedstrijden.

Je kunt een (aanvallende) middenvelder niet alleen op zijn scoringsvermogen beoordelen.

Voor een voetballer als Cazorla betaal geen 40 miljoen. Hij is al op de piekleeftijd.

21 januari 2013 om 17:55

Het gebeurt desalniettemin alsnog weleens hoor. Zo betaalde Barcelona een dergelijk bedrag voor Villa op zijn piekleeftijd en ging Hulk voor hetzelfde bedrag op zijn 26e naar Zenit. Nou zijn spitsen vaak duurder dan middenvelders en is het aankoopbeleid van Barcelona en Zenit niet bijzonder sterk, misschien heeft het daaraan gelegen. Maar als de erkenning voor de kwaliteiten van Cazorla er al was dan had ik hem zo voor een hoger bedrag naar een vermogende geldsmijter zien gaan. Helaas voor Malaga kwamen zijn kwaliteiten pas echt voor iedereen aan het licht toen hij bij Arsenal kwam te ballen, omdat die competitie nou eenmaal op veel meer waardering kan rekenen dan La Liga.

@ Wouter!

Volgens mij is het je al eerder aangegeven maar ik vind dat je te kort door de bocht redeneert wanneer je op een effectief aandeel van vijf procent uit komt. Ik denk dat Cazorla veel meer aan de bal komt dan het gros van zijn medespelers omdat hij in de as speelt en veel ballen opeist om het spel te verdelen. Daarnaast kun je ook zonder bal belangrijk zijn en dat kan al door twee man bezig te houden. Het is geen Cesc of van Persie maar hem helemaal uitwissen kan ook niet.

Verder wel een prima stuk al ben ik gewoon nooit zo gecharmeerd geweest van Arshavin. Ik vind hem vaak te egoïstisch en doelgericht overkomen. Het is een mindere Suarez, een dribbelaar die zich er vaak doorheen wil rommelen en negen van de tien keer voor eigen succes gaat. Suarez kan echter nog wat meer. Misschien lijkt 'ie ook wel wat op Defoe, ook iemand die alleen maar op doel wil vuren, al is dat een echte centrumspits.

Jij bent echt niet helemaal 100 volgens mij...

Het enige waar ik het met je over eens ben is dat Arshavin een geweldige voetballer is.
Beter dan Cazorla? Nee. Cazorla slecht op het middenveld? Nee.
Cazorla laat het spel sneller lopen door op te dribbelen als er ruimte is en dan die perfecte steekpass te geven. Hij combineert geweldig met Arteta en Wilshere en omdat hij twee-benig is en een geweldig schot heeft, is hij overal gevaarlijk.
Arshavin was erg goed in de eerste 2 seizoenen, maar daarna werd het minder en minder en ook door zijn luiheid. Als hij echt wou, dan had hij dat ook wel laten zien. Het klopt dat hij weinig speelde en vaak laat in het veld kwam, maar dan nog moet je als voetballer die momenten aangrijpen om te laten zien dat je in de basis hoort.
Zijn kwaliteiten is hij echt niet kwijt en hij moet ook vertrouwen hebben, maar het vertrouwen moet hij terug verdienen, dat komt niet ineens weer aanwaaien. Ik heb geen idee hoe hij het bij Zenit doet, maar ik hoop dat hij fris terug keert volgend seizoen en dan laat zien wat hij kan.

Leuk dat je nog zoveel vertrouwen hebt in Arshavin maar feit is dat hij heeft gepiekt. En dat hij gewoon een mindere voetballer is dan dat hij dat was bij het EK van 2008! Cazorla zo afvallen vind ik ook echt nutteloos. Een "lazy Spaniard" ?? Het is zijn spelletje.. Is Xavi ook een lazy Spaniard? Cazorla beheerst het barca spelletje juist tot in de puntjes. Je schrijfstijl is prima maar ik vind je hele stuk echt waardeloos. Slecht onderbouwde meningen en verkeerde feiten (cazorla 50/10 = 5% balbezit ??, hij is de leider op het middenveld die met de passes strooit). Dus qua effectiviteit zou ik Cazorla wel iets hoger inschatten. Jammer had meer gehoopt na je pakkende titel. Dacht dat het meer een stukje zou worden in de trend van Man City ofzo..

Ik vond Arshavin altijd een geweldige speler,bij Arsenal heeft hij geen potten kunnen breken jammer genoeg, toen Arsenal hem binnen haalde was ik blij dat ze meer gevaar konden creëren maar dat hem niet gelukt.

Mooi geschreven lekker om te lezen keep it up

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
K. HeinKeeper
B. LenoKeeper
T. SmithKeeper
Cédric SoaresVerdediger
BellerínVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

In de wandelgangen

Woensdag 4 augustus
Paris Saint-Germain had veel vertrouwen in de komst van Lionel Messi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren