Tijd voor een nieuw stadion

Dinsdag, 1 januari 2013 om 20:51 door Pango

Een belangrijke stap in het nieuwe tijdperk van AS Roma is een feit. Het is nu bijna anderhalf jaar geleden dat een Amerikaans consortium, onder leiding van de Italiaans-Amerikaanse miljardair Thomas DiBenedetto, zich meldde in Rome voor een overname. Supporters waren gespannen: er heerste hoop, maar ook vrees. As Roma kwam in buitenlandse handen. De financiële malaise zou opgelost zijn en DiBenedetto beloofde met ambitieuze plannen een mooie toekomst voor AS Roma. Toch is het dan altijd wachten of deze veelbelovende woorden ook gerealiseerd konden worden. Zou DiBenedetto een waardige opvolger zijn van clublegende Franco Sensi? De toekomst zal het uit moeten wijzen.

/

December 2012, eindelijk is het zover. Na maanden vol geruchten en beloftes is het dan officieel. As Roma zal een nieuw onderkomen krijgen. Een nieuw stadion met een capaciteit van 55.000 toeschouwers. Architect Dan Meis zal het stadion gaan ontwerpen, dat gebouwd wordt op de Hippodroom van Tor di Valle, in een wijk in het zuidwesten van Rome. Dit is natuurlijk een fantastische stap voor Roma. Hier was Roma aan toe.

Er hebben veel veranderingen plaats gevonden in het prachtige Rome. De afgelopen jaren waren niet altijd positief, er waren tegenslagen met als dieptepunt het overlijden van clublegende Franco Sensi in 2008. De financiële malaise die heerste kwam daar ook nog een bij. Er is veel verandert sinds die dag, 15 april 2011. Er kwam een nieuw beleid, een nieuwe trainer (Spaans oud-international Luis Enrique) en er zou een frisse wind gaan waaien over Roma. Maar helaas voor alles wat Roma liefheeft, loopt alles niet geheel volgens plan. Hoewel de trainer trachtte Roma een "Barçelona"-achtig voetbal te laten spelen, bleven de resultaten uit. Aan het einde van het seizoen liet Luis Enrique weten dat hij zijn ontslag indiende. Hij had niet bereikt wat hij wilde met een zevende plek in de competitie en uitschakeling in de voorrondes van de Europa League. Als Roma supporter was het een lastig seizoen, men geeft je hoop en vertrouwen, een lange termijn plan waarbij continuïteit belangrijk zou zijn. Maar na een seizoen kan dat boek alweer gesloten worden. Weer een seizoen weggegooid dacht ik.

Na het teleurstellende seizoen was de zoektocht naar een nieuwe trainer snel voorbij. De ook door de curva (harde kern) van de supporters gevraagde Tsjech Zdenek Zeman werd teruggehaald naar Roma nadat hij ook eind jaren '90 al eens aan het roer had gestaan. Ik was blij maar ook sceptisch. Zeman is een trainer van de oude stempel. Een compleet andere trainer dan Luis Enrique. Echter kent hij de club en heb ik vertrouwen in het bestuur.

Sinds augustus 2012 is James Pallotta, een partner van DiBenedetto, de nieuwe president. Bij zijn aanstelling zei Pallotta het volgende: “De club moet groeien, een nieuw stadion en financiële stabiliteit staan voorop.”, aldus Pallotta. “Binnenkort krijgen jullie meer te weten over het nieuwe stadion. Hoewel het huidige stadion natuurlijk zorgt voor een fantastische sfeer, is het te oud." Een nieuw stadion. Iets wat menig AS Roma supporter enthousiast maakt.

Het Stadio Olympico, geopend in 1937 en toneel van de Olympische zomerspelen in 1960, was gedateerd. Men deelt het met grote rivaal Lazio. De 72.700 zitplaatsen zijn moeilijk vol te krijgen. Ik herinner me het nog goed. Zittend in een Stadio Olympico, tussen de ultra's op de Curva Sud, de prachtige sfeer om je heen, vlaggen, banieren, fanatieke fans, geel, rood, fantastisch. Maar dan starend naar het veld, over de lange sintelbaan, dan zie je helaas half gevulde tribunes. Veel blauwe stoeltjes zijn het zicht. Blauwe stoeltjes voor de geel, rode strijders op het veld. Nee, dit is verre van ideaal. Mijn prachtige club Roma verdiende meer. Een nieuw stadion is een uitkomst.

Dan is het weer december 2012, de plannen voor een nieuw stadion zijn officieel aangekondigd. Het nieuwe stadion zal medio 2017 gereed moeten zijn. Ik zit wederom met een glimlach op de bank. Sportief gaat het nu weer beter. We hebben een talentvolle selectie met een aantal zeer ervaren krachten. Het spel wordt meer constant en men kijkt weer naar boven. Als men naar boven kijkt ziet men ook dat de donkere wolken langzaam wegtrekken en plaats maken voor blauwe heldere lucht. Het is mooi om te zien dat Franco Sensi's wens alsnog vervuld gaat worden. Vanuit de hemel kan deze legende zijn club weer door de heldere lucht goed volgen. De Roma supporter heeft weer hoop en vreugde. Eindelijk denk ik dan. Het waren zware periodes maar na regen komt zonneschijn. Het is de moeite en het wachten waard. Positiviteit vult de gedachten. De prachtige club Roma zal terugkeren in de top van Italië. Dit zal misschien niet dit jaar of komend jaar gebeuren, maar we komen er aan.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door yazza)

Wat gebeurt er nu met Lazio? Blijft die in het oude stadion spelen?

Goed stuk, lees makkelijk weg, maar er staat niet heel veel informatie in die ik nog niet wist

3 sterren hiervoor

1 januari 2013 om 22:56

Bedankt voor je reactie!

Lazio heeft zover ik weet ook plannen om in de toekomst naar een nieuw stadion te vertrekken. Echter moeten ze eerst hun gewenste locatie kenbaar maken en daarnaast de plannen presenteren aan de gemeente. Dat zal waarschijnlijk binnen een paar jaar gebeuren.

Het stukje is voor de Serie A volger waarschijnlijk niet veel nieuws. Ik probeer alleen afgelopen periode (tijd) voor deze aankondiging kort te verwoorden en daarnaast ook nog eens vermelden dat het tijd is voor een nieuw stadion. Volgende keer zal ik wel een meer informatief stukje schrijven

Edit:
De 55.000 plaatsen die ik in het stuk noem was een van de eerste plannen, het zal ongeveer 60.000 worden las ik net.

3 januari 2013 om 18:19

Hier heb ik een Site waar je het Ontwerp kan vinden, het stadion biedt plaats aan 55-60 duizend toeschouwers...

http://www.pagineromaniste.com/il-sole-24-ore-sta...

Site is in het Italiaans maar het gaat om het Ontwerp...

On: Voor mij niks nieuws, maar ben blij dat we dalijk van die sintelbaan af zijn...

Natuurlijk staat hier weinig in dat ik nog niet wist, maar delende in het optimisme geef ik je gewoon vijf sterren.

De laatste vier jaar zijn Roma in een notendop. Heel hoge pieken en heel erg diepe dalen. Je geeft het een beetje aan in je CE, maar ik had een kleine toevoeging gedaan wat de financiële malaise betekend heeft in sportief opzicht. Dat we spelers moesten verkopen, zoals Aquilani, en we er middelmaat of spelers die over hun top waren (adriano, Toni) voor terugkregen.

Maar gelukkig zijn die tijden voorbij en kan er nu idd vooruit gekeken worden, zowel sportief, nu het team steeds constanter en stabieler begint te worden, als financieel, met als toppunt het nieuwe stadion. Ben zeer benieuwd hoe het nieuwe stadion eruit gaat zien, kan niet wachten op de eerste ontwerpen.

Daje Roma!

1 januari 2013 om 23:41

Bedankt voor je reactie!

Ik had inderdaad wel wat meer in kunnen gaan op de financiële gevolgen, maar dan zou het stuk weer te lang worden en in mijn vorige Ce's heb ik dit al een keer gedaan

Wat ik hoorde gaat het stadion waarschijnlijk lijken op Reliant stadion in Houston. Maar dit zijn slechts geruchten die nu de ronde doen. Ik wacht ook gespannen af.

Ciao!

Dit is inderdaad fantastisch nieuws...

maar nostalgie maakt plaats voor modernisering.. en mensen hebben nu eenmaal nood aan vernieuwing.. bij juventus heeft het alvast geholpen..

wat ik me afvraag wel, is Thomas Dibenedetto de enige die roma in handen heeft of.. stel nu dat hij
er genoeg van heeft.. roma kan zich indekken of financieel compenseren ofzo?

verder respect voor je clubliefde en dit geschreven stuk!

Een helder en informatief stuk. Zaten veel dingen in die ik nog niet wist aangezien ik de Serie A niet zo concreet volg als jij. Vooral Roma volg ik niet. Las wel laatst dat Roma Dzagoev wilde hebben en over deze stap ben ik nog sceptisch. Het is natuurlijk fantastisch dat Roma een eigen stadion gaat krijgen, maar ik wil nog wel zien of het nieuwe stadion volledig rood-geel zal kleuren. Aan het on-italiaanse spel kan het niet liggen, toch?

Roma is wat mij betreft een subtopper die mijn lievelingsspeler van de wereld onder contract heeft staan: Francesco Totti. Ik vind het een genot om hem op video's te bekijken. Zou het leuk voor Alan vinden als hij met deze grootheid samen kan spelen, maar op dit moment vind ik AC Milan de meest ideale club voor hem.

2 januari 2013 om 15:39

Ik ben razend enthousiast over de kwaliteiten en de potentie van Dzagoev, maar ik vind dat Roma de prioriteiten elders moet leggen. Onze aanval is al uitstekend en de komst van Dzagoev zou betekenen dat spelers als Destro, Pjanic of Lamela zouden moeten banken en dat zou zonde zijn, zeker omdat onze verdediging nog wel vers bloed kan gebruiken. Bovendien lijkt het me dat Cska één van haar meest gewilde talenten niet voor een appel en een ei zal laten gaan, dus Dzagoev naar Roma lijkt me helaas nogal onrealistisch. Het verhaal zou anders worden als Osvaldo ineens verkocht zou worden voor een fraai bedrag, dan hebben we wel geld én plek voor Dzagoev.

Goed stukje Pango!
Is het niet zo dat ze het nieuwe stadion naar Franco Sensi gaan vernoemen?

@giallorosso89
Dat Adriano middelmaat was op dat moment ben ik met je eens.
Maar vond je Toni dat seizoen over zijn top was? Vond hem echt heel goed en verdienstelijk spelen.
Door zijn goals (o.a. in belangrijkste wedstrijd tegen Inter) werden we toch bijna kampioen.

2 januari 2013 om 12:57

Bedankt voor je reactie!

Dat idee is inderdaad in een van de eerste geruchten ontstaan en geopperd. Echter is er nu nog geen duidelijkheid over de eventueel naam van het stadion. Persoonlijk hoop ik dat het wel de naam van Sensi zal krijgen. Deze man heeft zoveel betekent voor Roma en heeft ook Roma gered van de ondergang in 1993.

2 januari 2013 om 20:47

Mogelijke namen:

Agostino Di Bartolomei
As Roma Arena
As Roma Stadium
Campo Testaccio
Caput Mundi
Coliseum
dei Gladiatori
della Capitale
Dino Viola
Franco Sensi
Italo Foschi
XXI Aprile

En dan heb je nog sponsernamen zoals:
Wind Stadium
Kappa Stadium
Enz...

Onn,
Heerlijke CE om te lezen al mijn gedachten en herinneringen, De vijf sterren zijn binnen

2 januari 2013 om 21:57

Ik persoonlijk zou hem vernoemen naar Francesco Totti, wat toch het gezicht van Rome is.

4 januari 2013 om 18:15

Persoonlijk mooie keuze ja, helaas onmogelijk. Je kan niet zomaar het stadion vernoemen naar iemand.. Die persoon moet x aantal jaar dood zijn of er was toch iets waardoor het niet mogelijk was. Juventus kan bv het stadion ook niet het Gianni Agnelli Stadio noemen..

2 januari 2013 om 17:46

Nou, hij was wel al over de top hoor, maar heeft het toch nog redelijk gedaan. Daar ben ik het wel met je eens. Mijn punt is meer dat we destijds spelers moesten halen die aan het afbrokkelen waren i.p.v. spelers wiens beste jaren nog moesten komen, of spelers die gewoon niet eens de potentie hadden om het niveau te halen waar wij naar streven.

Leuke CE, ik vind deze CE echt heel goed.

Vijf sterren, wacht met smart op je volgende stuk.

Oeps, verkeerd gedrukt, wat stom. Vijf sterren waard Pango, dat je dat ff weet, kan ik dit ongedaan maken.

Naar het nieuwe stadion kijk ik toch al een aantal jaar (R. Sensi heeft zaken aangekondigd, maar nooit iets waar gemaakt voor het nieuwe stadion) naar uit. Roma heeft er idd nood aan. Dat kan de sfeer, wat nu al geweldig is, alleen maar ten goede komen. Ik zou graag een capaciteit van +- 65 000 zien. Het stuk is vlot geschreven en je kan het ook makkelijk doorlezen. Misschien gaan ze het nieuwe stadion de Volkswagen Arena noemen (volkswagen is sinds kort sponsor van Roma). Het stadio Franco Sensi zie ik ook wel zitten. Forza Roma !!!

Leuk stuk! Ik ga sinds 2008 ieder jaar naar AS Roma kijken in Olimpico. Afgelopen najaar ging in naar As Roma - Atalanta en zat het stadion denk ik voor 1/3 vol. Ik hoop dat een nieuw stadion met normale toegangsprijzen de tribunes weer helemaal gaat vullen net zoals bij Juventus, al weet ik dat ze daar voor een lagere capaciteit hebben gekozen.

Goed stuk ik geef je 5 sterren!

Leuk stuk dat makkelijk wegleest.

Weet jij overigens wat er nu met Lazio gaat gebeuren. Ik neem aan dat die in het oude stadion blijven, maar moeten ze dan een vergoeding aan AS Roma of aan de gemeente of iets dergelijks betalen?

Verder ben ik ook enthiosiast over het nieuwe stadion en de nieuwe positieve ontwikkelingen op zowel sportief gebied en op financieel gebied. Ik ben dan geen die hard AS Roma fan, maar ik draag ze zeer zeker een warm hart toe.

Kun je mij overigens nog wat informatie geven over de situati van de absolute maestro 'franseco Totti' ? Zijn situatie onder de Luis Enrique was vrij uitzichtloos dacht ik, maar ik las laatst weer ergens dat hij 2x gescoord had in een wedstrijd wat Roma uiteindelijk de winst opleverde. Is er nu weer perspectief voor hem?

4 Sterren. Blijf schrijven zou ik zeggen!

4 januari 2013 om 14:23

Bedankt voor je reactie!

Toen Zeman in 1997 bij Roma aan de slag ging was Totti nog een jonge talent wat zich onder Zeman doorontwikkelde. Zeman is een groot fan van Totti en onder Zeman komt Totti nu ook weer veel aan spelen toe.
Een bekende uitspraak van Zeman luidt dan ook: "who are the best five Italian players? Totti, Totti, Totti, Totti, Totti."

Kortom, Totti is onder Zeman weer opgeleefd en speelt weer geweldige wedstrijden. Zeman weet hoe hij Totti het best moet laten functioneren en doet dat dan ook. Dit is natuurlijk weer een genot om naar te kijken.

4 januari 2013 om 15:15

Daar ben ik zeer blij om. Heb Totti altijd een geweldige speler gevonden. Blijft voor mij een van de beste aller tijden.

Ook heeft hij bij mij een helden status doordat hij 1 club zijn hele carriere trouw blijft. Evenals de Rossi trouwens

Goede Clubexpert. Natuurlijk wist ik al veel van wat je hebt neergeschreven, maar dat neemt niet weg dat het een heel interessant stuk is. Sinds Thomas Dibenedetto AS Roma heeft overgenomen is er inderdaad heel wat veranderd, en het nieuwe stadion wordt een orgelpunt van deze veranderingen. Een voetbaltempel met een capaciteit van ongeveer 60.000 toeschouwers, hopelijk maakt onze held Francesco Totti dit nog mee als actieve voetballer en kan hij daadwerkelijk het eerste doelpunt scoren! Roma heeft de weg om een topclub te worden ingeslagen, er worden vooral talentvolle spelers gehaald die worden aangevuld met de ervaring van de oudere spelers en de clublegendes. Onder trainer Zdenek Zeman wordt er attractief en aanvallend voetbal gespeeld, wat natuurlijk leuk en aangenaam is om naar te kijken. AS Roma is nu op tour in Amerika, waar ze aan bekendheid en populariteit willen winnen. Een heel mooie zet natuurlijk. Ik ben benieuwd naar wat de toekomst zal brengen voor onze prachtige Romeinse club.
Om af te sluiten wil ik je nog meegeven dat je moet opletten met wat schoonheidsfoutjes. Hier een daar heb ik toch een dt-foutje gelezen. Maar goed, qua inhoud vind ik het een zeer goede CE en daar baseer ik ook mijn punten op. Ik geef je 5 sterren en kijk al uit naar je volgende verhandeling!

Pango,
CE met veel gevoel geschreven, maar weinig nieuwswaarde. (maar als fanatiek serie A volger neem ik je dat allerminst kwalijk). Ander kleinigheidje. curva vertaal je als harde kern. Ik zou daar de term ultra's voor gebruiken en de curva gewoon aanduiden als het deel van het stadion waar in de regel de ultra's staan.

in het geruchten circuit wordt van alles over Osvaldo geschreven. Voor 15 miljoen zou hij van de hand gedaan worden. Hij zou zich ook te laat in de states hebben gemeld. Wat denk jij, blijft ie?

4 januari 2013 om 14:28

Bedankt voor je reactie!

Osvaldo zal denk ik niet zomaar vertrekken. En dan zeker niet voor 15 miljoen. Eind augustus 2011 werd Osvaldo voor een bedrag dat kan oplopen tot €17.5 miljoen gekocht. Ondanks zijn temperament begint hij nu op gang te komen en zien we steeds meer van zijn kwaliteiten. Momenteel staat hij op 9 goals en ik verwacht dat daar nog wel een aantal bij komt. Momenteel probeert Roma de selectie in tact te houden en daarom verwacht ik deze winter sowieso geen tussentijds vertrek. Al moet hij uitkijken dat hij wel discipline blijft houden want Zeman kan hard optreden tegen rebellen.

Met betrekking tot Curva heb je natuurlijk gelijk. Maar in Roma worden de Ultra's ook gewoon als de Curva genoemd vandaar.

Osvaldo blijft nog wel bij Roma. Wat zou voor Osvaldo en Roma een reden kunnen zijn om uit elkaar te gaan? Sterker nog, ik denk dat Osvaldo langere tijd gaat blijven. Als je even kijkt naar zijn clubverleden dan zie je dat hij een club om het jaar (of 2) verlaat. Telkens bij een club waar hij niet echt slaagde (lecce, Atalanta, Fiorentina.) Via Espanyol heeft hij de weg omhoog ingeslagen. Hij weet gerust wel van zichzelf dat hij niet te grote stapjes moet zetten door bijvoorbeeld naar Real te gaan
Op dit moment is hij een grote meerwaarde, zo niet de grootste samen met Totti en De Rossi en Lamela. Daar zal hij zich ongetwijfeld goed bij voelen en de cijfers liegen er niet om.

Nee Roma zal deze jongen niet laten gaan... in ieder geval niet voor slappe prijzen als 15 miljoen. Roma heeft dacht ik 17/18 miljoen voor hem betaald?? Verbeter me wanneer dit anders is.

Dit alles zeg ik natuurlijk uit hoop. In de voetballerij weet je het nooit.

Een beetje langdradig... Eigenlijk ook een beetje een saai onderwerp maar dat kan aan mij liggen

Geweldig stuk, niet eens met Ajaxciedje Tom

Heel mooi stuk man.. De meeste dingen wist ik eigenlijk al, maar je enthousiasme en positieve schrijf style is lekker weg te lezen..ga zo door..5 sterren.

De situatie rondom AS Roma heb je erg goed beschreven. Je hebt zowel de sportieve aspecten en de andere zaken in je verhaal opgeschreven. Het nieuwe stadion is het meest recente hoogtepunt in de ontwikkeling van AS Roma. Dat blijkt ook goed uit je stuk. De mensen die AS Roma niet of nauwelijks volgen krijgen zo een goed en beter beeld van AS Roma. Daarom verdient je verhaal ook 5 sterren.
Ik heb zelf niet echt iets aan je verhaal toe te voegen.

Ik ben echter wel benieuwd wie onze kledingsponsor en shirtsponsor zal worden in de toekomst.
Daar had je misschien nog iets over in je CE kunnen vertellen. Dan weet iedereen dat AS Roma hier ook volop mee bezig is.

Ik ben benieuwd wat de toekomst onze club allemaal nog gaat brengen. Maar ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Daje Roma!

4 januari 2013 om 14:36

Bedankt voor je reactie!

Roma heeft een samenwerking met Volkswagen als sponsor afgesloten. Het is nog niet geheel bekend of deze ook komend seizoen op het shirt zal komen.
Over de shirt sponsor (merk) is het nog raden. Roma heeft hij contract met Kappa opgezegd. Dit heeft tot aardig wat problemen geleid. Kappa heeft Roma weer aangeklaagd etc.. Toch zal er een nieuwe sponsor komen. Men weet nog niet welke het wordt maar wat ik heb gehoord en wat voor de hand ligt zal Nike de nieuwe sponsor worden. Adidas wordt ook genoemd. Dibenedetto geeft de voorkeur aan een sponsor van een internationaal karakter waarmee de naam van Roma beter te benutten is voor Amerikaanse kant van merchandising. Dit had ik ook in mijn CE kunnen vermelden inderdaad, maar omdat dit nog niet zeker is heb ik niet vermeld.

Ik vind het een leuk stuk, daarnaast is het ook goed geschreven met geen al te moeilijk taalgebruik. Dit maakt het vermakelijk om te lezen. Daarnaast vind ik het ook leuk dat je af en toe enkele quote's en eigen ervaringen geeft, zoals de wedstrijd van Roma waar je op de Curva Sud stond. Het enige kleine minpunt is dat ik het meeste al wist, maar dit verschilt natuurlijk weer per persoon!

Blijft Osvaldo trouwens nog bij jullie, want Fiorentina gaat waarschijnlijk Rossi halen?

Hey Pango, een mooi en helder overzichtje van het recente verleden dat je hebt geschetst. Zelf wist ik natuurlijk al veel hierover, maar voor de niet-roma volger leg je het zeer goed uit. Ik kijk wel uit naar dat nieuwe stadion, en hoop er ooit ook eens te kunnen zitten. Zijn er nog bijzondere transfernieuwtjes rond Roma op komst dat je weet? Ben alvast benieuwd voor de topper van morgen

Heel netjes geschreven, informeert mij als niet-as Roma fan ook weer flink bij!
5/5

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AS Roma

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Juventus3611
3.Lazio3321
4.Cagliari2912
5.AS Roma2911
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. KolarovVerdediger154
E. DžekoAanvaller156
G. ManciniVerdediger141
N. ZanioloMiddenvelder143
Pau LópezKeeper140
J. VeretoutMiddenvelder131
J. KluivertAanvaller123
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AS Roma.

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid wil in januari verrassen met het binnenhalen van Phil Foden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren