Youth League maakt het voetbal kapot

Financial Fair Play komt eraan en dus dacht ik dat de UEFA eindelijk het gat tussen kleine clubs die winst maken en grote clubs die enorme verliezen maken kan verkleinen. Maar niks blijkt minder waar, want een paar weken geleden kwam de aankondiging van Michel Platini om de jeugdspelers hun eigen Champions League te geven. Niks mis mee, dacht ik, tot ik las wat Platini van plan was.

De Youth League, zoals de Champions League voor A-junioren gaat heten, levert alleen clubs die meedoen aan de Champions League. Een club als Manchester City waar de jeugd geen kans krijgt mag wel structureel meedoen, een club als Feyenoord waar jeugd zich ontwikkelt en beter wordt, zal moeten hopen op een wonder.

Je kunt je jeugdspelers wel zo goed opleiden, maar ook de beste talenten hebben grote tegenstanders nodig. Tegenstanders, tegen wie ze zich kunnen door ontwikkelen. In Nederland hebben we veel talenten, maar de meeste hebben één ding gemeen: fysiek is het niet in orde. Als je deze spelers in een eigen Champions League laat spelen zullen ze breder worden en zal de weerstand van de voetballer verhogen. De spelers ontwikkelen zich eerder en worden veelzijdiger en beter.

Jeugdspelers van Manchester City zullen dus een voordeel hebben in hun ontwikkeling. Dat is mooi voor de jeugdspelers, maar wat hebben ze eraan als ze geen kans krijgen. Door Financial Fair Play zullen de clubs wel moeten oppassen, maar als sponsor kan die sjeik van City nog doen wat hij wil en kan City dus elk jaar weer spelers aantrekken die de jeugd in de weg staan.

Bij Feyenoord krijgen de jeugdspelers één keer in de zoveel tijd de kans. Ze lopen zo achter en kunnen wel in de competitie komen, maar missen kwaliteiten die ze hadden kunnen ontwikkelen in de Youth League. Daardoor blijft de kwaliteit in de Eredivisie rond hetzelfde niveau liggen. Ajax en PSV zullen de jeugdtalenten wel kunnen stallen in Europa, maar ik vrees dat vooral de laatstgenoemde de jeugdspelers toch niet voor de leeuwen gooit.

De Eredivisie blijft zo op hetzelfde niveau liggen en dat is schrikbarend. Op dit moment worden we ingehaald door landen die vroeger niet eens in de buurt van ons kwamen. De tijd van kwartfinales of halve finales in Europa is afgelopen als het zo doorgaat. De mastercompetitie van vijf landen die acht clubs afleveren komt dichterbij aangezien grote clubs klagen over de lage tegenstand en dus het mindere geld wat er te verdienen valt. De start van een dergelijke competitie zou voor mij een tragedie zijn!
Ik pleit ervoor dat we hetzelfde systeem hanteren als in de echte Champions League. Er zijn voorrondes, play-offs, en clubs worden geselecteerd op de klassering in de competitie. Wel zou het misschien ook goed zijn om een coëfficiëntenlijst voor landen te maken. Op die lijst staan de landen waarvan de (A1) clubs het beste presteren in Europa en de jeugdopleidingen het best zijn. Clubs uit landen als Rusland en Engeland weten dat dit slecht is voor hun reputatie zullen misschien wakker schrikken en jeugd de kans geven. Het zou een zegen voor het voetbal zijn.

Platini zegt dat deze huidige regelingen goed zijn voor het voetbal, maar de UEFA is op maar één ding uit: geld! Een club als Manchester City waar de jeugd geen kans krijgt, levert toch meer kijkcijfers op dan een club als Feyenoord, waar goed beleid wordt gevoerd. Geld krijgen is wel leuk, maar de UEFA is een voetbalbond. Die moet ervoor zorgen dat er een eerlijk speelveld voor clubs word ontwikkeld. Dat het veel geld verdiend is een leuke verdienste, maar bij de UEFA lijkt het wel business en dat is schrikbarend. Voetbal moet voetbal blijven.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door suarez 7)

Inderdaad bijzonder dat er enkel jeugdteams van deelnemers aan de Champions League deel kunnen nemen aan de Youth League. Het lijkt me dat je ook in deze competitie de beste teams een kans wil geven zich te bewijzen....en dan raakt het enkel deel laten nemen van 'champions League gerelateerde' jeugdteams kant nog wal.

Als het Financial Fair Play echt goed gehandhaafd zal worden (waar ik zelf grote twijfels bij heb) dan gaat dat er voor zorgen dat Nederland incidenteel weer mee kan doen om de prijzen in de CL en er vaker clubs Europees zullen overwinteren.
In de veelgebruikte glazen bol kijkend zou dit kunnen inhouden dat Nederland een sprong maakt (omdat wij de goede jeugd hebben en er Financieel gezond voor staan in vergelijking met het gros van de top 50 clubs in Europa) en over 10 jaar weer 2 teams mogen afvaardigen in de CL.
Daar mogen de jeugdteams dus ook van mee doen aan de Youth League.

Om een lang verhaal kort te maken:
Raar dat ze niet hetzelfde systeem hanteren als in de CL voor het toekennen van startbewijzen aan de Youth League.

25 december 2012 om 23:59

Ik vind dat er gewoon een jeugdtoernooi moet komen in je eigen land en de eerste twee van het toernooi gaan dan door

Geen woord aan toe te voegen, 100% juist.

Als Feyenoord en PSV dan zo graag willen dat ze erin komen is dit een extra motivatie voor ze om in de CL te spelen toch? Dan hebben ze meer uitdaging om 1e of 2e te worden in de competitie. Ik zie dit als fifty-fifty. Sommige clubs hebben er voordeel aan en sommigen motivatie.

Ik geef je een 4, je hebt wel een duidelijk punt en 't leest makkelijk.

24 december 2012 om 00:50

Wat een dom argument. Net of Feyenoord nu ineens CL haalt omdat dan hun jeugd mee kan doen aan iets als dit?

24 december 2012 om 01:11

Mee eens, Feyenoord zal echt niet om deze reden ineens zomaar de CL pakken. Alhoewel ze qua jeugdspelers en opleiding dit natuurlijk wel zeker verdienen, maargoed dat is dus het nadeel van deze Youth-cl.

Als ik je stuk zo lees, heb ik het gevoel dat volgens jou deze Youth League de doodsteek voor het Nederlandse voetbal is. Misschien begrijp ik je verkeerd, maar wij moeten nu ook niet opeens gaan doen alsof die Nextgen Series zo geweldig is.

Spelers ontwikkelen zich ten alle tijden. Je noemt op dat spelers door te spelen in deze Youth League "breder" worden, maar dat is natuurlijk klinklare onzin. Spelers worden voornamelijk breder door in zichzelf te investeren in het krachthonk, niet door te spelen tegen teams van een hoger niveau.

Ik vind dat je wel erg de nadruk legt op de Youth League voor het beter maken van spelers. Ik ben van mening dat de Youth League een leuke kennismaking is met het hogere niveau en op dat punt ben ik het ook met je eens, maar we moeten het ook weer niet overdrijven.

Overigens beklijft mij het gevoel dat je nog wel wat dieper op de materie in had kunnen gaan. Je hebt nu een redelijk korte CE, misschien had je ook jou ideeën kunnen introduceren, wat jij als alternatief ziet. Ik ben benieuwd.

23 december 2012 om 00:58

Inderdaad.. wat een onzin dat spelers zich significant meer zouden ontwikkelen van 8 wedstrijden per jaar meer tegen de jeugdteams van Europese Topclubs. Als de jeugd elftallen in Nederland zo ontzettend goed zijn dan is de binnenlandse competitie toch al tegenstand genoeg voor die jongens. Immers, de jeugd van Feyenoord is beter dan die van City, dus waarom zou Ajax in de Youth League een wedstrijd tegen City nodig hebben om spelers beter te maken (jou theorie aanhoudend dat spelers veel beter worden door het spelen tegen goede tegenstanders).

Beetje verwarrend vind je niet..

23 december 2012 om 19:16

Volgens mij kunnen Nederlandse jongeren dan kennismaken met het fysieke Engelse voetbal , of het tactisch sterke Duitse voetbal of het Spaanse totaalvoetbal. Daar gaat het om , in Nederland zul je ongeveer altijd hetzelfde tegenkomen. De Nextgen series geven een kans om je aan te passen aan het voetbal van andere leagues.

24 december 2012 om 06:51

Maar dan ga je je dus aanpassen aan de tegenstander, en ik heb altijd geleerd van eigen kracht uit te gaan. Als wij zo'n goede jeugdopleiding hebben, dan past de tegenstander zich maar ons aan, kom nou.

Niks op aan te merken, ben het volkomen met je eens!

Niet mee eens. Ik ben juist blij dat Feyenoord er niet aan mee doet. Talenten komen hierdoor nog sneller in de etalage en worden nog sneller benaderd door grotere clubs. Laat de talenten van Feyenoord maar gewoon ervaring opdoen in het eerste, die 8 a 10 wedstrijdjes in de youthleague zorgen echt niet ineens dat spelers 10 keer beter worden.

Helemaal mee eens, niks aan toe te voegen, ben het er totaal niet mee eens

Ik snap wat je bedoeld, maar in jou stukje heb je het over jeugdspelers van feyenoord, dat deze jongens fysiek niet groeien omdat ze geen europese ervaringen kunnen opdoen, echter kiest de club er zelf voor om niet deel te nemen aan deze competitie.

'' Een club als Manchester City waar de jeugd geen kans krijgt mag wel structureel meedoen, een club als Feyenoord waar jeugd zich ontwikkelt en beter wordt, zal moeten hopen op een wonder.'' Slecht voorbeeld. Feyenoord heeft er zelf voor gekozen om niet mee te doen, Feyenoord heeft een ander traject gekozen, wat meer in de luwte.

Voor de rest vond ik het een heel leuk stukje, 4 sterren waard.

Voor Nederlandse clubs is het sowieso niet handig om hier aan mee te doen. Dit zou een scout cup worden voor de grotere clubs. Draai je als Ajax of Feyenoord goed mee dan zitten de grotere clubs gelijk achter je talenten aan. Laat je talenten juist maar een beetje onzichtbaar voor de grote clubs.
Dus deels wel eens met dit stuk, andere kant denk ik juist dat deelname de doodsteek wordt voor Nederlandse clubs.

Goed stuk waar je de kracht van het nederlandse voetbal in beschrijft, de jeugd.
Maar ik mis in je verhaal, in mijn ogen, misschien het grootste gevaar is van de Youth League.
En dat is dat de koopclubs onze grootste talenten alleen maar nog sneller zullen weghalen. De koopclubs die nog geen goede jeugdopleiding hebben gaan zo nog sneller over tot het kopen van de talenten.
De grootste consequentie van heel dit verhaal is dat we met de B-garnituur achterblijven en dat we weer gaan teruggrijpen naar het kopen van de niks toevoegende excotische spelers. Met als grootste risico dat we alleen maar nog meer achterop gaan raken.
Ik had gehoopt dat een oud-voetballer het wel zou weten in te vullen maar Platini is toch wel weer het bewijs dat je als oud-voetballer ook niet alles weet. Maar hij kiest hier voor de makkeiljkste weg, ik zou ook niet weten hoe je het anders zou moeten doen. Maar zo gaat het niet werken.

Goed stuk, helemaal mee eens, niks op af te dingen!

Je hebt een helder betoog en het leest lekker weg maar je bent niet goed geïnformeerd als het gaat om de Financial Fair Play die vanaf seizoen 2013/2014 ingaat. Ik citeer:

''door Financial Fair Play zullen de clubs wel moeten oppassen, maar als sponsor kan die sjeik van City nog doen wat hij wil en kan City dus elk jaar weer spelers aantrekken die de jeugd in de weg staan.''

Heb je enig idee wat de regels binnen het Financial Fair Play zijn? De macht van de suikerooms/olie-ooms worden meer beperkt door de regeling. In feite mogen bijvoorbeeld salarissen alleen betaald worden uit uit kaartverkoop, merchandising en tv-rechten. Tevens wordt het onmogelijk om bijvoorbeeld tijdens een transferwindow even 200 miljoen uit te geven aan nieuwe spelers.

Je zorgen om de Youth League zijn terecht en die deel ik ook met je. De Youth League zou toegankelijk moeten zijn door je prestaties in de nationale jeugdcompetities, bijvoorbeeld de nationale kampioenen in een bepaalde leeftijdsklasse. Op basis hiervan vind ik je stuk toch nog goed voor 4 sterren.

Je stuk is erg sterk. en gebasseerd op waarheid!
Ik vind dat dot een jeugdcompetitie is en er naar de kwaliteit van de jeugd gekeken moet worden.
Misschien moet je een Uefa Coefficiënt invoeren en dat de kampioen en runner-up van de nederlandse Ajeugd-competitie in de Youth League moeten komen.

Ik vind het een heel leuk stuk, maar om nou te zeggen dat clubs uit Rusland wakker schrikken omdat ze volgens jou niet bij de beste landen met de beste jeugdopleidingen hebben gaat wat ver. Volgens mij is onze jeugd koploper bij de Nextgen Series in een poule met Ajax en Chelsea. Verder ben ik het helemaal met je eens dat deze Youth League oneerlijk is omdat wij daar als Russen ook minder profijt van zullen hebben vanwege de dominantie van de top 4.(engeland, Spanje, Duitsland en Italie)

28 december 2012 om 09:29

@ Koni020

Je hebt helemaal gelijk. Cska Moskou heeft zich gekwalificeerd voor de volgende ronde van de Next Gen, en mijn cluppie Ajax ook. Helemaal vergeten, maar is de jeugd van clubs als Zenit ook zo goed, ik ken Zenit alleen van aankopen als Witsel en Hulk, en ik hoor wel bij Anzhi dat er onder Guus veel jeugdidge talenten mogen invallen. Misschien moet je een CE wijden aan de jeugdopleidingen in Rusland, Ajax heeft trouwens ook in Rusland eeen opleiding op de benen gezet.

ik ben van mening dat de kans dat de Nextgen Series afbreuk doet aan het doel van de jeugdopleiding: opleiden. Presteren is daar een heel andere factor in. In die zin vind ik het onbelangrijk en vind ik de houding van bijvoorbeeld Feyenoord heel juist. ik geloof dan ook niet dat jongens direct breder of beter worden door internationale wedstrijden te spelen. Wel bekender en/of zelfverzekerder. Dat zou hun groei kunnen stimuleren, maar in Nederland kunnen ze sowieso vrij snel ruiken aan het eerste elftal en zie ik dus niet een groot probleem.

Aan de andere kant; hij is er nu eenmaal. Dan is eerlijke kansen wel zo fatsoenlijk. De traditionele top 4 wordt weer voor getrokken en de volledige scheefgroei tussen de competities wordt vrolijk voortgezet door de Uefa. Dat is schrijnend om te zien.

Argumentatie is helder, en ben het ook grotendeels met je eens.
Alhoewel city jeugdspelers door de youth league waarschijnlijk wel meer kans maken op doorstroming naar het eerste, al zal het een enkeling betreffen.

Het is wat kort , je had misschien wat dieper op de kwestie in kunnen gaan.

4 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren