Van Marwijk: 'Jammer dat ze nu komen aanzetten met dit verhaal'

Woensdag, 19 december 2012 om 16:54Daniel Cabot Kerkdijk

Bert van Marwijk is erg benieuwd is naar het wetenschappelijke onderzoek dat door de KNVB en directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is geïnitieerd. Aan de hand daarvan kon worden bekeken waar de problemen tijdens het teleurstellende EK vandaan kwamen. Van Oostveen stelde onder meer de fitheid van de spelers tijdens het Europese toernooi in Polen en Oekraïne ter discussie.

/

"Ik heb Van Oostveen een paar keer de hand geschud, maar er is over de fitheid nooit een woord gesproken", claimt Van Marwijk in gesprek met VI Radio. "Wij hebben exact dezelfde voorbereidingen getroffen als bij het WK in Zuid-Afrika. Daarnaast hebben wij de spelers voor het EK getest op fitheid via verschillende metingen en de uitslagen van alle spelers waren positief."

"Wij hebben alle spelers continu in de gaten gehouden voorafgaand aan het toernooi in 2012. En ja, er zaten spelers bij die niet veel gespeeld hadden bij hun club of net terug kwamen van een blessure", zo analyseert Van Marwijk. "Fitheid wordt gekoppeld aan uitslagen: als je wint is iedereen wel fit, maar goed, het is jammer dat ze hier nu mee komen. 47 maanden is alles goed en dan kom je nu aanzetten met een verhaal over niet fitte spelers."Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door hanzz)

Bert van Marwijk. Misschien waren ze fysiek wel fit maar mentaal totaal niet. Het is namelijk één grote mentaliteits kwestie gebleken bij het Nederlands elftal en daar heb jij niets aan kunnen doen. Het is dus ook jou falen.

Hoe haal je het in je hoofd om de topscoorder van de premier league of de bundesliga op de bank te zetten? Verzin een systeem waar in ze allebei kunnen voetballen. Of had vanaf begin af aan duidelijkheid verschaft zodat er geen gezeur kwam. Huntelaar was boos, en geheel terecht. De gehele voorbereiding heeft hij een basisplaats en rendeert hij prima en is hij bijna all time topscoorder. Als puntje bij paaltje komt moet hij wissel zitten en vind jij het gek dat die boos word. Rare gedachte naar mijn idee.

Spelers als Afellay volledige wedstrijden laten spelen terwijl hij een heel seizoen geblesseerd is geweest. Terwijl er helemaal geen enkele actie van zijn voet af is gekomen. Hoe moeten spelers als vd Vaart zich voelen die wekelijks uitblinken bij Tottenham Hotspur en daar knap 4e word.

Mark van Bommel constant blijven opstellen terwijl hij aan alle kanten constant voorbij gelopen werd. Nigel de Jong, Kevin Strootman en Vurnon Anita hadden die positie stuk voor stuk beter kunnen in vullen. Momenteel merk je ook bij PSV dat van Bommel het niet meer kon bij lopen.

Achter staan in je beslissende duel en Robben er uit halen voor Dirk Kuyt terwijl je Narsingh op de bank hebt zitten en 2 goed koppende spitsen in de punt hebt staan.

nee Bert, je mag op zijn minst ook jezelf een deel aanrekenen.

19 december 2012 om 17:11

Afellay had eigenlijk niet meegenomen moeten worden als ik naar beelden kijk van Afellay voor zijn blessure dan ziet het er veel beter uit dan wat hij tot nu toe heeft laten zien bij Schalke.

19 december 2012 om 17:11

Ik lees nergens dat Bert iemand anders de schuld geeft of zichzelf vrijpleit.
Mooi verhaal dus maar niet helemaal correct.

19 december 2012 om 17:18

Hij trekt geen conclusies over zichzelf. En dus doet hij zichzelf vrijwaren van enige schuld hier aan. Hij geeft aan dat alle spelers getest zijn en fit bevonden zijn volgens zijn staf en dus ook volgens hem.

Maar iedereen kon zien dat Afellay (om een voorbeeld te geven) absoluut niet fit was. Dat kan je ook niet verwachten van iemand die een jaar geblesseerd is geweest. Maar Bert stelde hem op. Afellay is dus een mooi voorbeeld van fysiek niet fit.

Maar spelers als Huntelaar en van der Vaart zijn gewoon weg gebroken onder van Marwijk. De hele voorbereiding mogen ze spelen en loopt het elftal goed en word vrijwel alles gewonnen. Bij de start van het toernooi worden ze allebei naar de bank verwezen maar moet er wel verwacht worden dat ze met een invalbeurt van 10 minuten weer alles geven. Dat kan je gewoon weg niet maken tegenover de spelers. Dan had je op zijn minst duidelijkheid moeten geven wie je eerste spits was en dat je vd Vaart als wissel zag. Maar als je hem als wissel ziet moet je hem geen reserve aanvoerder maken? Huntelaar en vd Vaart waren mentaal niet fit, en dat is geheel aan van Marwijk te danken.

Dus Bert mag zeker verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat de spelers niet fit waren.

19 december 2012 om 17:25

Dus als je niets zegt over of je wel of niet schuldig bent dan ben je schuldig? Dat is een interessante redenering.

Verder kan ik me goed vinden in je verhaal en had hij de dingen die je aangeeft zeker anders kunnen doen, had ik ook graag gezien.

Desondanks denk ik dat Bert de dingen die je opnoemt vast ook wel weet. Hij heeft alleen een andere opinie of andere argumenten waarom hij deed wat hij deed. Het toernooi is toch al verloren en Bert mag het niet nog een keer proberen dus eigenlijk vind ik het zonde dat ze hier tijd en energie in stoppen. Het lag denk ik niet aan een enkel persoon of we wel of niet zouden winnen, alleen bij Sneijder en een paar anderen zag ik vuur in de ogen.

19 december 2012 om 17:34

Setto,

Het gaat niet alleen om dit interview maar over het totale geheel. Bert van Marwijk heeft sinds het mislukte toernooi nog nooit openlijk zijn excuses aangeboden of uitgesproken dat hij verkeerde keuzes heeft gemaakt. Sterker nog, hij wilde eventueel wel verlengen maar dan zouden volgens de geruchten Huntelaar en VD Vaart nooit meer geselecteerd worden. Het waren geruchten, maar het zijn wel dingen die logisch over komen.

Bij dit betreffende artikel word van Marwijk verweten dat de spelers niet fit waren volgens het onderzoek. Van Marwijk ontkent dit dus stellig en komt met testen naar voren over de fitheid van spelers. Hij beweert dus dat alle spelers volledig fit waren volgens hem en zijn staf. Dat staat letterlijk in het artikel. Maar waren alle spelers wel fit? Naar mijn idee was een Afellay totaal niet fit. Was van Bommel totaal niet fit etc etc. Hij zegt met de testuitslagen in izjn handen dat alle spelers fit waren. Terwijl er spelers fysiek en mentaal totaal niet fit waren. Dan ben je jezelf en je eigen trainingsmethoden aan het tegenspreken. En de conclusie daar uit is dat er fouten zijn gemaakt en die moet je dan ook erkennen. Dan kan je werken aan verbetering.

Bij Sneijder zag je het vuur in zijn ogen. Spelers als Huntelaar, Vd Vaart (van de geselecteerden) dachten bij zichzelf: loop jij lekker naar de kl*te Bertje. Want wat ze ook deden ze zouden altijd 2e keus blijven. En die fouten mag van Marwijk zichzelf wel eens aanrekenen.

19 december 2012 om 18:17

@ De-lano

Je begint te ijlen!

Allereerst heb je problemen met lezen want Van Marwijk geeft ruiterlijk toe dat er spelers waren die weinig gespeeld hadden of net terug kwamen van een blessure.

Daarnaast had Van Marwijk al verlengt voor het EK en is zelf opgestapt, dat hele slappe gelul over verlengen en dan Huntelaar en VDV nooit meer oproepen is echt te gek voor woorden dat je dat erbij durft te halen hier, wat een onzin man.

Dan het volgende: "van Marwijk: “Of ik gefaald heb? Ik heb zeker gefaald, want ik hoor er ook bij. Als je drie keer verliest, daar ben ik verantwoordelijk voor. Of ik ermee stop? Ik ben nu met alles bezig, maar niet met mijn toekomst”, besloot hij geïrriteerd."

Hij geeft dus direct na het EK toe dat er fouten zijn gemaakt en dat hij die ook heeft gemaakt. Nog een punt van je die dus nergens op slaat.

Krijg sterk de indruk dat je blinde liefde voor VDV en Huntelaar en de daardoor ontstane haat jegens Van Marwijk op dit moment elke fatsoenlijk onderbouwde reactie van je in de weg staat. Tel tot 10 en doe daarna nog eens een poging zou ik zeggen.

19 december 2012 om 18:49

@ Hanzz,

Als ik begin te ijlen en kan ik niet lezen volgens jou. Van Marwijk geeft toe dat er spelers weinig gespeeld hadden en dat ze net terug kwamen van een blessure. Om vervolgens wel heel hard te volgen met het verhaal dat ze allemaal volgens de fitheidstests van zijn staf fit verklaard zijn.

Quote: "daarnaast hebben wij de spelers voor het EK getest op fitheid via verschillende metingen en de uitslagen van alle spelers waren positief."

Hij geeft dus aan dat de spelers volgens hem en zijn staf fit waren. Terwijl wetenschappelijke onderzoeken hebben aangegeven dat dit duidelijk niet het geval was. Oftewel, van Marwijk blijft zichzelf verdedigen terwijl hij tegengesproken word door feiten. Maar daar hecht jij natuurlijk geen waarde aan.

Van Marwijk had al verlengd voor het EK, klopt helemaal. En hij is ook zelf opgestapt. Klopt ook helemaal. Maar warom mag ik er geen geruchten bijhalen die door alle nederlandse media zijn geplaatst en die nooit zijn ontkracht? Tenslotte gingen de verhalen rond dat van Marwijk aan zou blijven als spelers als Huntelaar en vd Vaart nooit meer opgeroepen zouden worden. Later heeft van Marwijk zelf opgezegd en worden vd Vaart en Huntelaar allebei opgeroepen door van Gaal.

Daarnaast zijn Huntelaar en vd Vaart door half Nederland en de media afgeslacht omdat het oproerkraaiers zouden zijn en waren ze onderdeel van de selectie van het Nederlands elftal tijdens het slecht verlopen EK. Voldoende redenen om deze er dus bij te betrekken. Jij hoeft mij niet te vertellen wat ik wel en wat ik niet mag.

Quote: " "van Marwijk: “Of ik gefaald heb? Ik heb zeker gefaald, want ik hoor er ook bij. Als je drie keer verliest, daar ben ik verantwoordelijk voor."

Je vermeld dit heel leuk maar post ook even de rest van de persconferentie waar mee van Marwijk al gelijk een deel van de schuld bij anderen neer legt.

Quote: "de vorm om de kansen te verzilveren was er dit EK niet bij het Nederlands elftal. Dat zei bondscoach Bert van Marwijk in een eerste reactie na de uitschakeling. 'meerdere spelers hebben de mogelijkheden gehad, maar steeds gingen ze er niet in. Dat opgeteld bij het feit dat we achterin te veel weggaven, verklaart voor een groot deel deze tegenvaller.' "

Oftewel de spitsen hebben de kansen er niet ingeschoten. De verdedigers hebben slecht verdedigd. En als laatste zin natuurlijk het mooiste: Dat verklaart voor een Groot! Deel! deze tegenvaller. Hij geeft zelfs aan in het betreffende interview dat het voor een Groot! Deel! te wijten is aan de spitsen en verdedigers. Hoor je hem over zijn taktische plan? Hoor je hem over zijn coaching? Hoor je hem over zijn wissels? Hoor je hem over zijn systeem?
Zover ik weet niet.

En over voorliefde voor vd Vaart en Huntelaar kan ik heel kort zijn. Vind het allebei hele goede voetballers. Maar ben ook groot fan van Sneijder, Van Persie, Robben, Strootman, Narsingh en dergelijke. Ik kan gerust zeggen dat ik ajacied ben. Maar ik kan ook gerust zeggen dat ik spelers van andere clubs goed vind. Kan ook gerust zeggen dat ik spelers van mijn eigen club slecht vind. Kan ook gerust van mezelf zeggen dat ik niet bepaald goed kan voetballen.

Maarja, dat ik Huntelaar een goede spits vind omdat hij Topscoorder Bundesliga, Topscoorder Eredivisie, bijna all time topscoorder NL elftal en gemiddeldes had die alleen door Ronaldo en Messi overtroffen werden is mijn eigen mening. Gebaseerd op prestaties. Maar jij hecht altijd weinig waarde aan statistieken toch?

Dat ik vd Vaart een goede voetballer vind omdat hij bij HSV en Tottenham 1 op 3 liep met doelpunten en ook 1 op 3 liep met assists. En dat ik van der Vaart een hele sympathieke vent vind gebaseerd op zijn camera optredens die altijd netjes en vriendelijk zijn.

Maar ik mag hun natuurlijk niet goed vinden. Anders heb ik geen objectieve kijk op het spelletje en sla ik de plank automatisch mis volgens jou. Maar wederom zal ik voor de rest niet meer op je reageren. Tenslotte verkondig je je eigen mening en ben je daar niet vanaf te brengen.

19 december 2012 om 20:59

@ De-lano

Dat Van Marwijk fouten heeft gemaakt valt niet te ontkennen, dat is zeker. Daarnaast is het ontkennen van hem dat ze niet fit waren ook onzinnig, ga ik niet over in discussie. Waar ik, zoals gewoonlijk bij jou, niet tegen kan is je onzinnige dingen die je erbij vermeld.

1: Het wetenschappelijke onderzoek waar jij naar verwijst toont aan dat ze niet fit waren door het reizen en door de temperatuurverschillen (zie daarvoor Nu.nl), niet zoals volgens jou door mentale kwesties of doordat ze net terugkwamen van een blessure. Jij trekt wel vaker dit soort conclusies die nergens op slaan door ongegronde aannames, doe je wel vaker...

2: Je verwijst naar dingen in de media, zoals frictie tussen Huntelaar, VDV en Van Marwijk en dat hij alleen aan wilde blijven als hij ze niet meer op zou roepen. Denk jij nu werkelijk dat hij goedkeuring nodig heeft van de Knvb voor zijn selectieprocedure? Denk jij überhaupt dat hij dit al besproken zou hebben voor zijn ontslag? Denk jij nu werkelijk dat hij met een langlopend contract en een arbeidsgeschil zelf ontslag zou nemen terwijl hij dan met een grote zak geld weggestuurd had kunnen worden? Begrijp je nu wat ik bedoel met ijlen?

3: Over Van Marwijk en de schuld op zich nemen, die quote heeft hij gemaakt direct na uitschakeling. Om na een moment van bezinning tot de conclusie te komen dat hij gefaald heeft en zijn ontslag aanbied. Lijkt mij duidelijk dat hij dus toegeeft dat hij gefaald heeft want waarom anders zou je ontslag nemen??? Welke schuldbekentenis wil je nu hebben???

Conclusie, je hebt 3 ongelooflijk stompzinnige dingen genoemd die gewoon rechtgezet moeten worden. Reden van deze onzin zal je blinde liefde zijn voor 2 spelers die onder hem buiten de boot vielen, maar om dan dit soort onzin te vermelden is natuurlijk geen gegronde reden. Probeer het in het vervolg dus eens zonder deze onzin!

19 december 2012 om 23:03

@ Hanzz,

Ze waren inderdaad niet fit. Terwijl van Marwijk beweert dat ze wel fit waren. Meer hoef ik toch niet uit te leggen? Het reizen enzovoorts heeft hier aan bijgedragen. Heeft van Marwijk niet samen met de Knvb de verblijfsplaats uitgezocht? Waar toen al gelijk vraagtekens bij gezet werden door jan en alleman vanwege de reisduur? Oftewel deels verantwoording van van Marwijk.

Mentale aspect. Het onderzoek geeft aan dat spelers fysiek niet fit waren. Ik zeg zelf dat de spelers mentaal ook niet 100 in orde waarde. Dat is mijn eigen mening en dat voeg ik er aan toe. Tenslotte kan je met een discussie een eigen mening ventileren en deze uitbouwen. Daar kan dan iemand met argumenten op reageren en zo start een discussie. Dat jij iemand zijn mening meteen af doet als stompzinnig en nutteloze conclusies zegt veel over jou IQ. Tenslotte heb ik een mening en iemand anders mag een andere mening toegedaan zijn. Dan komt de ander met argumenten voor zijn mening en kunnen we daar over discussieren. Of mag een eigen mening niet meer? Dat van toepassing is bij het functioneren van Van Marwijk en zijn spelers niet bij een topic dat over hem en zijn spelers gaat?

Mijn mening onderbouw ik met voorbeelden als Huntelaar. Of dacht je nou echt dat iemand die compleet afgevallen word door de trainer zichzelf nog voor 100 in gaat zetten? Van Marwijk heeft spelers als Huntelaar en vd Vaart. Maar ook spelers als Emanuelson, Anita een mentale dreun verkocht door zijn totaal onlogische en onbegrijpelijke denk en werkwijze. En als je even andere posts lees hier in dit topic kan je lezen dat van Marwijk dit makkelijk had kunnen voorkomen naar mijn idee. Door een paar kleine aanpassingen. Wederom mijn mening en die is discussierbaar. Mits iemand met een eigen mening komt en die onderbouwd met argumenten.

Denk jij dat een bodnscoach serieus zomaar alles kan maken zonder toestemming van de Knvb? Hallo de Knvb is gewoon een commerciele instelling die winst moet draaien. Moet jij als bondscoach is proberen om Van persie, Sneijder, Robben etc thuis te laten. Dan staat de Knvb binnen 2 minuten aan je deur met je ontslag brief. Ook de Knvb heeft belangen bij merchandise van shirts, sjaals en dergelijke. Natuurlijk bemoeit de Knvb zich met de selectieprocedure. Wederom is dit mijn mening. Jij mag andere dingen geloven en dat is je goed recht. Ik geloof dat de Knvb altijd een vinger in de pap heeft en dat is mijn mening.

De grote vraag is: stapt van Marwijk vrijwillig op of stapt hij gedwongen op. Ik ben van mening dat hij gedwongen op is gestapt omdat de Knvb het niet eens was met zijn visie voor de periodes na het EK en dus het niet selecteren van een paar bepaalde spelers. En je bent heel erg naief als je denkt dat van Marwijk geen zak met geld gehad heeft. Er is gewoon gesproken over ontbindende voorwaarden en Van Marwijk heeft financieel echt wel een leuke vergoeding gekregen. Tenslotte gaat geen enkele trainer vrijwillig weg als hij nog een x aantal tonnen/miljoenen krijgt. Wederom is dit mijn mening.

En dan komen we op punt 3. Jij denkt dat van Marwijk zelf zijn ontslag aan bied. Ik denk dat hij gedwongen vertrokken is en dat ze gewoon een mooi afkoopcontract hebben getekent. Van Marwijk blijft in een goed daglicht staan met een mooie financiele vergoeding. De Knvb blijft in een goed daglicht, kan een nieuwe trainer aanstellen en hun merchandise is veilig. Iedereen tevreden. Niemand lijd gezichtsverlies en iedereen kan weer verder. De meest logische en beste oplossing voor beide partijen. Waardoor van Marwijk dus ook niet zijn verantwoordleijkheid heeft genomen bij zijn ontslag. En vind ik dus dat van Marwijk wel eens zijn excuses of uitleg aan kan bieden voor zijn selectiebeleid, zijn spelopvatting, zijn clinches met spelers, zijn wissels en dergelijke. Tenslotte zijn alle supporters euforisch wanneer het goed gaat en gaat hij met plezier door de grachten van Amsterdam op de boot om zichzelf toe te laten juichen en zingen. Wanneer het niet goed gaat hebben dezelfde supporters recht om te weten wat er mis is gegaan en waarom dit mis is gegaan. Tenslotte zijn het de supporters voor wie ze voetballen, zijn het de supporters die zijn salaris betalen en zijn het dus ook de supporters die hem van kritiek mogen voorzien. Maar wederom is dat mijn mening.

Conclusie: Ik heb 3 logische dingen gezegd met uitleg erbij en erbij verteld dat het mijn mening is. Het zijn allemaal discussiepunten en ik sta open voor andere meningen. Maar die geef je mij niet. Het enige waar jij aan het refereren ben is mijn "voorliefde" voor deze 2 spelers. Dat ik in mijn vorige posts ook zeg dat ik een voorliefde heb voor spelers als van Persie en Robben doet er natuurlijk niet toe.ik vind dat van Marwijk capitale fouten heeft gemaakt en dat mede daardoor het EK dramatisch verlopen is. En als je een goed salaris verdiend en daarmee een publieke functie accepteerd horen de negatieve kanten er ook bij. Niet alleen genieten als het goed gaat, maar ook door het stof gaan als het fout gaat. En dat heeft van Marwijk nog geen seconde gedaan, vind ik!

19 december 2012 om 23:24

De-lano

Je hebt alle recht een speler goed te vinden maar jouw verhaal is allesbehalve objectief. Van Marwijk heeft genoeg fouten gemaakt en ontkent dat ook niet maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de man zich niet mag verdedigen tegen iets waar hij het niet mee eens is. Naar jouw idee waren Afellay en van Bommel niet fit maar dat is slechts een mening die je niet met iets anders dan je gevoel kan onderbouwen en is dus geen vaststaand feit. Net als van Marwijk ben ik razend nieuwsgierig naar die zogenaamde wetenschappelijke test die totaal iets anders uitwijst dan de testen van de staf van het Nederlands elftal. Lijkt het jou ook niet handig om dat af te wachten ipv op voorhand iemand aan de schandpaal te nagelen?

20 december 2012 om 08:15

@ De-lano

Meer hoef je niet uit te leggen, dat doe je echter wel en dat is het probleem. Je raaskalt hier, en gaat nog eens een stap verder ook! Nog even en je zit op hetzelfde niveau als die complottheoriedenkers die beweren dat de nu opgepakte moordenaar van Vaatstra in het complot zit net als haar vader zodat ze die asielzoeker buiten beeld houden, gewoonweg bespottelijk allemaal wat je hier aan een onzin verkondigd en dan doet alsof het 'logische' dingen zijn. Zoals al aangegeven, tel eens tot 10 en bekijk het dan nog eens, of slaap er een nachtje over misschien dat je dan tot inkeer komt dat wat je nu allemaal neerzet wel erg stompzinnig is.

19 december 2012 om 17:23

Ik had het niet beter kunnen verwoorden Delano. Ik heb Bert nergens op maar enige vorm van zelfreflectie kunnen betrappen. En de spelers oogden inderdaad niet fit, zeker later in de wedstrijden werden we soms volledig overlopen. Bert rekent zichzelf maar weinig aan, maar ik kan wel 10 facetten opnoemen waarin hij opzichtig gefaald heeft. Ben blij dat we van die koekenbakker verlost zijn.

19 december 2012 om 18:54

Om vervolgens in hetzelfde interview te zeggen:

""de vorm om de kansen te verzilveren was er dit EK niet bij het Nederlands elftal. Dat zei bondscoach Bert van Marwijk in een eerste reactie na de uitschakeling. 'meerdere spelers hebben de mogelijkheden gehad, maar steeds gingen ze er niet in. Dat opgeteld bij het feit dat we achterin te veel weggaven, verklaart voor een groot deel deze tegenvaller.' "

Waar hij dus het probleem legt bij de niet scorende spitsen en de slecht verdedigende verdedigers. Je hoort hem nergens over zijn tactisch plan, zijn ssyteem, zijn wissels, zijn selectiebeleid etc etc etc.

Tenslotte is achteraf wel gebleken dat het aantal speelminten van Afellay niet terecht is. Dat Willems het niveau helemaal niet bij kon benen. Dat Bouma er nooit had mogen zijn.

19 december 2012 om 17:56

Je kan er rustig vanuit gaan dat van Marwijk zichzelf dingen aanrekent, je kan je laatste zin dus wel schrappen. Wat ook de oorzaak moge zijn van het mislukte EK, het blijft jammer dat de knvb een half jaar na dato aan komt zetten met een wetenschappelijk onderzoek over de fitheid van de selectie.

Ja en dan nog, stel dat de spelers niet fit waren.. Daar kan van Marwijk toch niks aan doen?

Had hij Vd Vaart / Van Bommel / Sneijder thuis moeten laten?
dan waren we ook laatste geworden, en had van Marwijk die mensen moeten selecteren!

Het was een collectief (mentaal) falen, jammer maar accepteer het en ga er wat aan doen!

19 december 2012 om 17:14

Sneijder thuis laten zou echt een drama zijn geweest, hij was één van de weinigen die er wel zin in had.

19 december 2012 om 17:22

Sneijder was de enige die er nog wat van bakte, De Guzman en Babel die zijn helemaal niet geschikt voor Oranje, komop zeg, kom niet met deze onzin aan.

19 december 2012 om 17:13

Hij had ze niet perse thuis moeten laten maar had ze ook niet constant op hoeven stellen. Een mooi voorbeeld heirvan is natuurlijk Ibrahim Afellay die bijna een heel jaar niet gevoetbald had. Die had 90 minuten meegedaan in een oefenwedstrijd en staat gelijk basis. Dan mis je nog veel te veel wedstrijdritme, automatismen enzovoorts.

Op de CVM positie waar van Bommel stond waren genoeg alternatieven. Zo speelde je voorbereiding met de Jong en vd Vaart en dat liep heerlijk. Maar van Bommel kwam terug en moest gelijk weer in de basis staan waardoor alle automatismen weer verdwenen waren. Daarnaast werd tegen Denemarken al duidelijk dat van Bommel het niet kon belopen. Had dan Strootman er in gezet.

Huntelaar speelde de gehele voorbereiding en scoorde aan de lopende band en vrijwel alles werd gewonnen. De middenvelders waren op elkaar ingespeeld en ook op Huntelaar. Puntje bij paaltje moest van Persie in de spits waardoor de automatismen volledig opnieuw ingebouwd moesten worden. Iets wat dus niet lukt tijdens een toernooi.

En voordat er gesproken word: Zo belangirjk zijn automatismen niet. Fout! Automatismen zijn de belangrijkste dingen in het voetbal. Voorbeelden zijn natuurlijk Barcelona en Spanje. Maar ook Bayern munchen en Duitsland. Juventus en Italie.

Teams waarvan veel spelers continu met elkaar spelen, weten wat ze van elkaar kunnen en hoe ze lopen samen met elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die teams allemaal goed presteerden.

19 december 2012 om 17:19

Strootman en Vurnon Anita. Zeker de laatste speelde een fantastische 2e seizioenshelft en had het zeker verdient om mee te gaan. Speelde een beter seizoen dan Strootman in feite. Maar noemde Anita juist niet omdat deze niet geselecteerd was net zoals Clasie en Fer.

19 december 2012 om 18:53

huntelaar had gewoon thuis moeten blijven. Op het ek heeft hij genoeg in de spits mogen rondlopen, maar meer dan dat hij ook niet...

19 december 2012 om 18:56

Hoeveel minuten mocht Huntelaar precies spelen dan volgens jou?

Je moet niet altijd maar naar een oorzaak willen zoeken als iets niet lukt. Natuurlijk had niet iedereen de optimale voorbereiding door blessures etc. Maar als je gewoon bij je club traint/ speelt en vervolgens een paar weken voorbereiding hebt, hoe niet fit kun je dan nog zijn?

We hebben gewoon een minder elftal dan Duitsland, waar we 4 van de 5 keer van zouden verliezen. Portugal doet ook niet voor ons onder, en is een beetje 50/50. Alleen staken zij nu wel in vorm en wij niet.
Denemarken is minder, dat kwam ook naar voren in de wedstrijd. Alleen wonnen zij tegen de verhouding in.

Kan gebeuren, maar om het nu op fitheid te gooien gaat me veel te ver. Stel Van Persie en Robben hadden er wel ééntje ingeschoten tegen Denemarken dan had je niemand gehoord.

Je hebt geen wetenschappelijke onderzoek nodig om te concluderen dat het Nederlands elftal niet fit was. Robben, Afellay en VDV kwam net terug van een blessure en de vorm was er gewoon niet.
Sinds de kwalificatie uit wedstrijd tegen Zweden ging het bergafwaarts.

Ik weet ook bijna cker dat als je die wedsrijd gewoon wint(den) speel je waarschijnlijk een heel ander ek, maar ja dat is als....br

Reactie op Delano (ik kon niet reageren op zijn reactie)

Waaruit is het volgens jou dan gebleken dat het om een mentaliteitskwestie gaat? Het lijkt me als je wordt opgeroepen voor je land en een EK mag spelen, dat je dan tot op het bot gemotiveerd bent om iets te presteren. Daarnaast kunnen we toch allemaal concluderen dat we te weinig kwaliteit hebben. Daar is niks mis mee op zich, alleen moeten we ons niet voordoen alsof we het ons kunnen meten met de beste van de wereld.

Ook vind ik de conclusie van Bert van Oostveen wel lekker simpel en lijkt het alsof hij het af doet met het zinnetje: ze waren niet fit genoeg.

19 december 2012 om 17:28

Mentaliteits kwestie is naar mijn mening ook vrij duidelijk. En zal het met gebruik van voorbeelden uitleggen.

Een speler als Huntelaar is topscoorder van de bundesliga en bijna all time topscoorder van Nederland. Verdient wel enig respect in ieder geval. Van Persie is topscoorder van de premier league en verdient ook respect. Met deze gegevens kan je een paar dingen doen.

A: je verzint een systeem waar in je topspelers spelen. En dat zou dus een systeem zijn met zowel van Persie als Huntelaar. Maar het systeem van Marwijk was heilig en dat past hij niet aan.

B: je schept ruim van te voren duidelijkheid. Je gaat een gesprek met allebei aan en verteld vanaf begin af aan wie je eerste en wie je 2e spits is. Zodat er duidelijkheid ontstaat. Dit heeft van Marwijk niet gedaan en zo werd het onrustig. Ook in de media is er voldoende gespeculeerd.

C: Je doet het op de manier zoals van Marwijk heeft gedaan. Je past je systeem niet aan aan je topspelers, je schept geen duidelijkheid. Sterker nog. Huntelaar speelde de gehele voorbereiding en scoorde aan de lopende band en (vrijwel) alles werd gewonnen. Huntelaar was dus vol vertrouwen dat hij mocht blijven staan. Tenslotte zou dat terecht zijn geweest gezien zijn prestaties bij het NL elftal en bij Schalke. Maar van Marwijk laat hem de gehele voorbereiding spelen om hem vervolgens bij de eerste wedstrijd die er toe doet gelijk wissel te zetten.

Hoe moet een speler als Huntelaar zich op dat moment voelen? Hoe zou jij jezelf voelen? Het is makkelijk zeggen dat je alles zou geven voor je land. Maar je hebt keihard gewerkt voor alles. Je gemiddeldes (inter)nationaal worden alleen verbeterd door Messi en Ronaldo en je hebt goed gepresteerd. In ruil daarvoor word je op het laatste moment wissel gezet. 90% van de mensen en misschien nog wel meer zou zeggen: Weet je wat Bertje, loop jij maar lekker naar de kl*te met je elftal. En geheel terecht.

Dat bedoel ik dus met mentaal niet fit. Wat naar mijn idee voor een heel groot gedeelte op het conto van van Marwijk te schrijven is.

19 december 2012 om 17:38

Het is nou eenmaal in Nederland zo dat als je ,robin Van Persie heet dat je alles altijd goed doet. Nooit kan je een fout maken, ik zelf ben deze arrogante kwal Van.persie zo zat het liefst zou ik hem nooit meer met zijn grote ego in Oranje willen zien, Nog nooit heeft ei voor Oranje een goed Ek/wk gedraaid,toch zijn er altijd excuses voor de eeuwige lieveling Van Persie.

Geef mijn dan maar liever een nuchtere Huntelaar dan een uit de grote stad komende Van Persie .altijd zijn er zwakke excuses waarom de heer Van Persie nooit presteerd in Oranje.

19 december 2012 om 17:42

Ik wilde geen discussie onderling op starten over van Persie / Huntelaar. Maar wil speciaal voor jou even reageren.

Iedereen verteld altijd 2 dingen:
- Van Persie is technisch veel verfijnder en kan zijn eigen kansen creeren.
- Huntelaar is houterig en is afhankelijk van zijn aanvoer.
Dit word zo'n beetje door iedereen geroepen, inclusief critici enzovoorts.

In het systeem met Robben op rechts en Afellay op links heeft van Persie vrijwel niet gescoord. Dit kwam doordat de aanvoer slecht was met 2 naar binnen trekkende spelers. Het ironische aan dit verhaal is dat juist de spits die afhankelijk is van zijn aanvoer genaamd Huntelaar wel prima rendeerde en presteerde in dit systeem.

19 december 2012 om 17:47

Je benoemt een aantal voorbeelden. Die naar mijn idee allemaal een verband met elkaar hebben en tot een gevolg hebben geleid.

Het Nederlands elftal werkte op dat moment al 4 jaar lang met hetzelfde systeem, dit hadden ze uitgebouwd en hierop hebben ze getraind. Dan is het niet logisch om het systeem ineens voor het EK om te gaan gooien.

Dan krijg je het probleem Huntelaar en Van Persie. Die draaien allebei een top seizoen. Natuurlijk ontstaan er dan vragen of je ze samen moet laten spelen en moet gaan afwijken van je systeem. Bert van Marwijk heeft ervoor gekozen om dit niet te doen. Terugkomend op mijn eerste argument vind ik dit een goede zaak. Anders kan je net zo goed al die traningskampen en voorbereiding ook afschaffen en over gaan op de vorm van de dag.

Voor de rest vind ik Mentaliteit ook een beetje een modewoord aan het worden. Het is een begrip waar je niet zoveel mee kan. Als profvoetballer weet je wat je kan verwachten en deze wereld is keihard. De ene trainer ziet het wel in je zitten en de andere niet. Daarnaast vind ik ook de keuze voor Van Persie een hele simpele, namelijk hij is de beste Nederlandse voetballer op dit moment.

En natuurlijk heeft Van Marwijk ook schuld aan wat er is gebeurd. Maar dat heeft de hele selectie + staf. Ik vind het ook jammer dat Van Marwijk is ontslagen. Want eigenlijk hou je hetzelfde probleem straks, maar heb je een andere coach. Want Louis staat er ook niet onbekend als iemand die graag afwijkt van een systeem dat hij in ze hoofd heeft. En reken er maar op dat er weer een keuze gemaakt gaat worden en ik denk dat Van Persie het weer wordt.

19 december 2012 om 17:58

Cieurs Ik ben het wel eens met jou reactie, echter is het toch erg armoedig als een team niet eens een andere systeem kan spelen.
Iedereen die gaat op een gegeven moment zich aanpassen aan het systeem van Van Marwijk en dan kan je Ek 2012 geen kant meer uit.
Ik weet zeker dat elke coach in het buitenland, gewoon met Van Persie en Huntelaar zou spelen op de flanken,narsing,robben. Sneyder op 10,n.de Jong als Vm.

Van Marwijk is gewoon super eigenwijs,heeft Nederland dan ook behoorlijk in de steek gelaten.

19 december 2012 om 18:30

Persoonlijk maakt het voor mij niet uit of Huntelaar of van Persie speelt. Vind het allebei topspitsen en het zijn allebei helden. Dat van Persie de beste Nederlandse voetballer van het moment is ga ik geen discussie over voeren. Dat is een mening van ieder op zich. Kan met statistieken en gemiddeldes laten zien dat Huntelaar een klasse beter is. Kan met (mijn eigen) voetbaloog zeggen dat van Persie technisch een klasse beter is.

Zoals ik het beschrijf zijn er meerdere opties mogelijk en kan je er meerdere kanten mee op. De optie die van Marwijk gekozen heeft is gewoon weg de slechtste optie ten allen tijden. Dat is tenminste naar mijn mening.

Je hebt een bepaald systeem gehanteerd en daar heb je succes mee behaald. Logisch dat je het niet aanpast maar niet altijd realistisch. In 2 jaar tijd kan er namelijk een boel veranderen. Zo heeft Messi in 2 jaar tijd een verbetering van 40 doelpunten per seizoen gerealiseerd. Is van Persie van altijd geblesseerd een vol seizoen fit en is Huntelaar na de verkeerde keuze voor Milan in bloedvorm bij Schalke. Wanneer er dingen veranderen moet je daar op anticiperen als trainer zijn en misschien ook dingen veranderen. Waaronder het systeem.

Wanneer je daar niet voor kiest en dus bij je systeem en automatismen blijft moet je wel de vervolgstappen ook nemen. Dan weet je namelijk dat één van de twee spitsen teleurgesteld gaat worden. Er is tenslotte maar plek voor één spits. Dan moet je gelijk doorpakken en dit ook gelijk verder uitdragen. Je schept dan gelijk duidelijkheid dat je aan het systeem vast houd en dat je met één spits speelt. Dit was namelijk ook nog 2 weken voor het EK volle speculatie in de krant terwijl het al een jaar eerder bekend had gemaakt kunnen worden. Wanneer je hier dan ook voor kiest spreek dan ook gelijk een voorkeur uit voor een spits en legt ook uit waar om. Zo verschaf je duidelijkheid en creeer je rust binnen je selectie.

Mentaliteit is naar jou idee een mode woord. Ik denk dat Mentaliteit het belangrijkste is in het voetbal. Iemand met zelfvertrouwen en de wil om te knokken (mentaliteit) kan namelijk zichzelf verbeteren. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk C Ronaldo die door middel van een superieure mentaliteit zichzelf tot één van de beste voetballers ooit heeft opgewerkt. Maar ook Dirk Kuyt heeft een geweldige carriere gehad dankzijk zijn superieure mentaliteit. Het is dus aan de coach om mentaliteit te creeeren in het team. Met andere woorden: Een coach moet er voor zorgen dat spelers voor elkaar willen werken, zelfvertrouwen hebben en zichzelf willen verbeteren. Tenslotte leid dat op den duur tot constant betere prestaties.

De voetbalwereld is keihard en je weet wat je kan verwachten. Maar voetballers zijn ook (weliswaar overbetaalde) mensen.tenslotte krijgen ze voor het Nederlands elftal geen vergoeding. Mensen willen daar graag spelen, zichzelf laten zien en het land vertegenwoordigen. En er zijn maar weinig mensen die zulke vernederingen kunnen accepteren zoals Huntelaar en vd Vaart moesten accepteren. Dat kunnen we ook vertalen naar het werk van "gewone mensen" genaamd onszelf.

Stel je voor dat jij een verkoper bent (speler NL Elftal) en dat jij nieuwe klanten binnen haalt (goed speelt) en dat je constant dikke winsten binnenhaalt(veel scoort). Jij hebt het idee dat het goed loopt, jezelf bewijst en dat je vertrouwen hebt van je chef. Op het moment dat je een gigantische order (EK Toernooi) aan het binnenslepen bent word je terug gezet door je chef (gewisseld) voor een collega. Deze collega verknoeit de deal (scoort niet in het NL Elftal) waar jij zo hard voor gewerkt hebt.

Bekijk jij dan maar eens of je nog vertrouwen voelt voor de chef en of je nog voor hem wilt werken. Want die heeft dan zojuist jou zelfvertrouwen compleet gebroken. En dan heeft 90% van de mensen niet de zin of wil (mentaliteit) om zichzelf nog in te spannen voor de chef. Tenslotte maakt het toch geen f*ck uit wat je doet.

De openingswedstrijd tegen het 'kleine' Denemarken was catastrofaal. Zeker in een poule waar sterkere tegentanders zitten. Dan kun je weleens uitgeschakeld worden. Om daar nou allemaal onderzoeken voor te starten..

Bert, fijne feestdagen met je gezin en kei bedankt voor 47 geweldige maanden met Oranje. Wat hebben we genoten van alle kwalificatieduels en en een super WK in Zuid Afrika.
Namens het Oranje legioen, nogmaals bedankt en ik hoop dat we je weer snel op de velden zien.

Nou meneer van Marwijk, iedereen kon zien dat men er vrij snel doorheen zat bij oranje, terwijl de tegenstanders het wel 90 minuten konden volhouden. Dit betekent dat er qua fitheid iets fout zat. Dan kun je er allemaal wetenschappelijke onzin bij gaan halen en hetzelfde hebben gedaan als voor het WK, maar op het veld was het conditioneel dramatisch.

Gezien het feit dat ze tegen Zweden al verloren waren de spelers tijdens het laatste deel van de kwalificatie al niet meer zeker? Als er bij de meeste spelers geen overtuiging is ogen ze ook minder fit omdat de motivatie er niet is.
En zoals van Marwijk al aangeeft, als er in de voorbereiding testen gedaan worden en die geven geen afwijkingen dan is het vreemd dat nu opeens blijkt dat de spelers niet fit zijn geweest.

Zo'n slappe hap als Van Marwijk , vindt je het gek dat de spelers niet naar hem luisteren.
Een trainer hoeft geen dictator te zijn, maar een beetje autoriteit mag ie wel uitstralen zowel in woord als manier van kijken.
Spelers als Wiel, Van Persie,affelay,robben nooit meer oproepen.te grote ego's .
Van der Vaart en Mathijssen ook niet meer vanwege blessures.
Het schijnt voor de heren wanneer ze volgevreten vedettes zijn nogal een probleem te zijn om plaats te nemen op de bank.
Ik heb Kuyt ten alle tijden verdedigt , een nuchtere jongen die zelfs altijd met de grond gelijk gemaakt wordt.

Maar laat nou net dat het grooste probleem zijn bij Oranje, verwaande jongetjes die niet wilden strijden alla Kuyt.
Het gaat niet alleen om de besten spelers op te stellen, de balans was er niet.

Kuyt een iets minder voetballer ,maar eentje die je nooit in de steek laat.

Dit is allemaal verleden tijd, we moeten vooruit met het nederlands elftal. Ik vraag me alleen al lang af, waarom Ola John gewoon niet geselecteerd word ( want dat is volgens mij het geval, toch? ). En als dat wel zo is ? Waarom speelt ie dan niet ? Hij doet het fantastisch bij Benfica, en gaat één van de grote spelers worden van Nederland.

19 december 2012 om 17:37

Ola John speelt pas een wedstrijd of 6 a 7 echt goed bij Benfica. Daarvoor heeft hij alleen maar op de bank gezeten en ingevallen. Hij zal zijn kans binnenkort wel gewoon krijgen maar het is logisch dat hij nog niet geselecteerd is geweest.

19 december 2012 om 17:40

Speelt net twee wedstrijden in de basis, daarvoor maandenlang spoorloos verdwenen tijdens de interlands. Misschien eerst eens een serie van 5 tot 10 wedstrijdjes neerzetten?

Van oostveen neem ik bij deze kwestie totaal niet serieus. Ik weet ook niet wat het nut heeft om nu weer dit gezeik te krijgen? We weten dat er tijdens het EK een slechte sfeer hing en het zou best kunnen zijn dat spelers absoluut geen extra stap wilde maken voor het team.

Het selectiebeleid van de ex bondscoach was zeer dubieus en tenslotte is alles tijdens het toernooi geëxplodeerd. We leven nu een half jaar verder en Oranje heeft zich normaal gesproken al bijna gekwalificeerd voor het WK. Ik kijk nu naar de toekomst en niet naar het verleden!

19 december 2012 om 17:52

Waarom gingen de spelers die het zo verpeste, niet weg of werden ze gewoon weggestuurd.
Zie Davids Ek 96 , gewoon weg met spelers die ongemotiveerd zijn en niet willen spelen voor Oranje. Het is een eer om Nederland te vertegenwoordigen, willen bepaalde spelers dit niet blijven ze maar thuis.

Stank voor Dank.
denk dat Bert er niet veel aan kon doen dat Stekelenburg geen bal hield?
Dat van Persie geen bal erin schoot.
Dat de paal in de weg stond, dat 1 kans 1 goal was.
Dat we gewoon pech hadden tegen Denemarken.
Nee dit is het laagste wat je kan doen.
Zwaar triest.. van de Knvb

Het ligt aan de spelers die allemaal hun eigen ego willen laten zien.
Bert had alleen de rotte appels er tussen uit moeten halen ala Huntelaar en Heitinga..

Probleem was dat sommige spelers (De Jong, Sneijder, Van der Vaart) bij hun club niet altijd meer in de basis stond, mede door blessures of vormverlies. Volgens mij speelde iedereen voor het WK 2010 op hun top (o.a. Sneijder wint CL met Inter waarin hij twee assists gaf), dat maakt een heel verschil dan als je een minder seizoen hebt met blessures en niet altijd in de basis staan.

Dat iedereen deze beste man afzeikt zeg... Hij liet de selectie voetballen voor het EK. Leverde een finale-plek op in het WK 2 jaar daarvoor... We verloren die weliswaar tegen een nog veel beter elftal, maar als we wat geluk hadden gehad, had je uiteindelijk gewoon met de beker kunnen staan...

Die man brak records.

En 1 EK waarin alles wel degelijk mis liep, en alle krediet is weg.

Heel zonde. Prima vent en in mijn ogen past die beter bij de ploeg als van Gaal.

Ik vindt het eigenlijk alleen maar jammer dat deze coach de bondscoach was van het Nederlands elftal. Blij dat we van Bertje af zijn.

Waarom openbaren ze zo'n onderzoek niet? Ik wil wel weten waarom het zo lang geduurd heeft om deze resultaten te krijgen en hoe ze het berekend hebben. Ik kan ook wel zeggen dat ik wetenschappelijk heb aangetoond dat voetbal slecht is voor je darmspieren, maar dan moet ik wel met resultaten komen en dit niet zomaar roepen.

Moet je maar met je eigen verhaal komen Bert. Liep hij zogenaamd te pochen dat wij het echte verhaal nog niet kennen en dat hij er wel een keer mee komt, wanneer hij er behoefte aan heeft. Volgens mij loopt hij een beetje interessant te doen en zijn falen te verdedigen met gebakken lucht

van Marwijk heeft gelijk! Typisch geval van zondebok zoeken voor de slechte prestaties door de Knvb.

scouting beleid van Nederlands elftal klopt niet, al jaren niet Seedorf zou in alle andere landen van de wereld basisspeler zijn! Kan iemand mij dit uitleggen? ! qua ervaring is hij 3 klasse groter dan van bommel! !!!!! kijk clubs en prijzen! Zondebok van Nederland maar wel t meest succesvolle! was al te veel voor die ego's dat Kluivert topscorer is! met Seedorf zou den we sowieso kwartfinale halen! dank je Bert!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

90 fans
Coach, 68 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren