Vrouwenvoetbal: een serieuze zaak

Nederland is een revolutionair land. Wij zijn het eerste land dat de buitenspelval goed heeft toegepast. Woorden als totaalvoetbal, aanvallend spel en opkomende backs passen ook bij ons voetbal. Maar waarom is zo een revolutionair land zo ouderwets als het gaat om vrouwenvoetbal?

Als ik een goed voetbaltijdschrift als Voetbal International doorblader, lees ik van alles over voetbal. Van Barcelona tot FC Chabab in de Topklasse, allemaal staat het erin. Maar op de pagina vlak onder de uitslagen van de beloftencompetitie houd ik mijn hart vast. Hebben de vrouwen van Ajax Telstar verslagen en doen ze mee om het kampioenschap? De uitslag staat er en ik spring een gat in de lucht. We hebben gewonnen van Telstar.

Maar verder dan die ene kleine pagina waar aan de zijkant een kader is vrijgemaakt voor de vrouwencompetitie komt het niet. Over vrouwenvoetbal lees je vaak niks, op de uitslagen na. Alleen over de nieuwste scharrel van Cristiano Ronaldo, lees je wat, dat is het vrouwenaandeel in zo een voetbalblad. Dan lees ik mijn Ajax Life-krantje. Alleen maar mannenvoetbal tot een bladzijde in het midden van het krantje waar een halve pagina of nog minder is gewijd aan de Ajax-vrouwen. Ik kom tegenwoordig het beste aan mijn informatie hoeveel een wedstrijd van de Ajax-vrouwen is geworden op de site van de KNVB. Op Voetbalzone heb ik persoonlijk nog nooit iets gezien wat gerelateerd is aan vrouwenvoetbal.

Nederland is een apart geval in het vrouwenvoetbal. In Denemarken worden de sportprijzen voor mannen al tegelijkertijd uitgereikt als de sportprijzen voor vrouwen. De Brazilianen leveren met Marta van 2006 tot 2010 de beste voetbalster ter wereld. De vrouwelijke Ronaldinho, is echter minimaal bekend in Nederland. Niemand kent Birgit Prinz. In 2011 zette ze een punt achter haar actieve loopbaan nadat ze in 2001 tot 2008 uitgeroepen is tot beste voetballer van Duitsland en tussen 2003 en 2005 de beste vrouwelijke voetbalster op de velden was.

Terwijl in die landen de voetbalsters al gerespecteerd worden, zijn in Nederland maar weinig voetbalsters bekend. Babiche Roof, Daphne Koster, alleen de echte kenners weten de namen, maar de meesten kunnen de gezichten van deze voetbalsters niet van elkaar onderscheiden. Gelukkig maken we stappen. In de BeNeLiga voor de vrouwen doen Ajax en PSV mee. Clubs waar nu niet alleen kleine jongens van kunnen dromen, maar ook kleine meisjes. Het is een goede stap voor de vooruitgang van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Maar toch horen we daar ongelooflijk weinig over. De competitie lijkt wel te worden stilgehouden.

Misschien ligt het eraan dat wij nog denken zoals in de middeleeuwen. Toen waren vrouwen mensen die de afwas deden en er waren ze er voor voortplanting. We moeten af van die gedachte! Anno 2012 zitten vrouwen bij het leger, bij de politie en doen ze niet allemaal meer aan paardrijden. En als je door mijn betoog omgebouwd bent tot een vrouwenvoetbalkenner, ga vrouwenvoetbal dan niet vergelijken met mannenvoetbal. De vrouwen trainen minder, verdienen bij lange na niet wat hun mannelijke collega's verdienen en moeten nog een inhaalslag maken.

Vrouwenvoetbal moet serieus worden genomen. Met onze eigen Nederlandse filosofie kunnen we de wereld verrassen. Hoe kan het dat de hockeydames al wereldberoemd zijn, terwijl wij net begonnen zijn? Ik teken voor een WK 2022, waarbij de vrouwen en mannen beiden een apart WK rond dezelfde tijd spelen. En dan met Nederland twee keer jammerlijk neer in de halve finale. Met de eigen filosofie de wereld veroveren. Het kan. De modernisering van het vrouwenvoetbal is begonnen!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door dakarsuarez)

Ik snap eerlijk gezegd je punt maar vind het zelf toch een beetje een kwestie met twee zijden. Natuurlijk is het zo dat vrouwenvoetbal meer aandacht verdient, maar als ik zelf terugdenk aan de wedstrijden van het vrouwenvoetbal (bijvoorbeeld de Wk's) die ik gezien heb kon het me echt niet interesseren.

Ik geef je vier sterren voor je argumentatie maar op de een of andere manier hou ik zo toch een zure smaak over aan het stuk. Ik vind het dan persoonlijk ook meer een utopie waar je naartoe probeert te gaan. Begrijp me niet verkeerd ik ben niet tegen het vrouwenvoetbal maar zoals eerder gezegd het kan me gewoon niet interesseren.

Ik vind het leuk te lezen dat je zo een warm hart draagt voor vrouwenvoetbal, maar helaas kan van mij niet hetzelfde gezegd worden. Je enthousiasme werkt aanstekelijk, maar ik denk niet dat ik ooit van vrouwenvoetbal zal gaan houden. Het is niet dat ze van mij geen voetbal mogen spelen hoor, natuurlijk mag dat, ze hebben er goed recht toe. Het is alleen zo dat voor mij persoonlijk de amusementswaarde gewoon veel te laag ligt. Ik heb vaak genoeg een wedstrijd van dames gezien bij de lokale Drachtster Boys, maar ook op Eurosport als er internationale wedstrijden worden gespeeld tussen bijvoorbeeld Duitsland-zweden of Frankrijk-brazilië. In zulk soort landen is het vrouwenvoetbal al op vrij hoog niveau in termen van vrouwenvoetbal, maar ook tijdens die wedstrijden ligt voor mij het spelniveau gewoon te laag.

Neem nou bijvoorbeeld die goal die is genomineerd voor de Puskás-award. Een schot dat door bijna elke mannelijke keeper gestopt zou worden. Het is gewoon het feit dat je vergelijkingsmateriaal hebt, namelijk het mannenvoetbal, dat het vrouwenvoetbal een stuk minder aantrekkelijk maakt (behalve de voetbalsters zelf dan). Dat je zegt dat je het niet met elkaar moet vergelijken gezien salarissen, trainingstijd en dergelijke is natuurlijk wel terecht, maar ik denk dat de gemiddelde voetballiefhebber niet echt graag naar vrouwenvoetbal kijkt om het spelletje zelf.

Dat het vrouwenvoetbal aandacht nodig heeft ben ik met je eens. In andere landen zoals Engeland worden wedstrijden van het nationale elftal gewoon live op de bbc uitgezonden, heb zelf afgelopen zomer, Engeland - Nederland gezien, alleen de 1e helft, was voor de ek-kraker Nederland - Portugal.

De Nos zou hun morele verplichting moeten waarmaken om vrouwenvoetbal uit te zenden, zelf schaatsen bij vrouwen wordt live op te tv gegooid, zelfs nog bij een oninteressante NK. Of een potje tennis van Roland Garros, zelfs de 1e ronde.
Of het Nederlands elftal moet ver komen op een EK en dan wordt het wel eens uitgezonden. De Nos zou zich niet druk moeten maken om kijkcijfers het is immers gefinacierd door de overheid. Wat is er nou mis met een wedstrijd van het Nederlands elftal van de vrouwen gewoon op de tv uit te zenden, gewoon als morele verplichting. Net zoals jij zegt dat dit wel gebeurt met Nederlandse hockeydames, die zijn nog populairder dan de mannen, alleen hockey is geen mannensport (excuses voor het woord)

Wat een probleem bij vrouwenvoetbal is, is dat vrouwen die er goed uitzien, gezien worden als lustobject. Neem bijvoorbeeld de penaltyseries op het EK waar Nederland ver kwam, volgens mij was dat Anouk Hoogendijk die bij Ajax speelt, het ging niet meer om het feit dat die penalty er door haar was ingeschoten met als gevolg Nederland door ging, maar om het maar plat te zeggen dat het een lekker wijf was.

Verder wil ik wel kritische opmerking plaatsen dat het lijf van mannen die zijn meer geschikt voor sport dan vrouwen. Het zou nooit op hetzelfde niveau kunnen als een eredivisieclub, gewoon door het feit dat het lichaam van mannen meer is geschikt voor topsport.

Voor de clubs zie ik niet direct een oplossing omdat daarvoor de commerciele belangen gelden en er te weinig voetballiefhebbers en sponsoren zijn die daar echt interesse in hebben. Maar bij een eindtoernooi in eigen land zal dit wel een positieve invloed op hebben.

Ik zie weinig argumenten terug behalve dat jij schijnt te vinden dat het een goed idee is. Middeleeuwen, dat er weinig aandacht aan besteed word, wat andere landen doen zijn allemaal op zichzelf geen echte argumenten. Daarbij zou ik zo zelf ook niet kunnen bedenken wat nou het nut is van vrouwenvoetbal. Mannenvoetbal heeft ook geen nut behalve dat het vermaak bied, en omdat het aan zoveel mensen zoveel vermaak bied is het groot geworden omdat het dan commercieel interessant word. Maar schijnbaar bied vrouwenvoetbal geen (of niet genoeg) vermaak, dus waarom zou er interesse voor moeten zijn?

Ik ben het eens met grotevuurbal.
Er is gewoonweg geen interesse voor vrouwenvoetbal omdat het niet om aan te zien is.
Dit klinkt misschien gemeen maar het is gewoon zo dat het hoogste niveau van vrouwenvoetbal vele vele malen lager ligt als het hoogste niveau van mannenvoetbal.
Dat we maar naar vrouwenvoetbal moeten gaan kijken omdat het 'zielig' is voor arme vrouwen is onzin, ik kijk ook liever naar de eredivisie of champions league dan de topklasse.
De modernisering van het vrouwenvoetbal zit er dan ook totaal niet aan te komen. Er is gewoonweg geen interesse voor.

Sorry voor mijn brute schrijfstijl maar ik ben niet een persoon die mij inhoud als ik mijn mening geef.

Persoonlijk heb ik helemaal niks met vrouwenvoetbal. Het komt op mij over als dikke-konten-voetbal. Vrouwen hebben op het gebied van voetbal niet e fijne motoriek en de fijne techniek die mannen hebben en dit zullen ze ook nooit krijgen. Dit is nu eenmaal evolutionair bepaald.

Desondanks vind ik het moedig van je om de aandacht te richten op het damesvoetbal. Je hebt een prettige schrijfstijl en je maakt weinig tot geen foutjes. Wat dat betreft vind ik je CE goed, maar ik ben van mening dat je vrouwenvoetbal niet meer aandacht moet gaan geven dan dat het nu krijgt. Het is, wat mij betreft, gewoon net niet.

De aandacht voor vrouwenverblijf loopt juist terug. Nu komen er samenvattingen, maar de livewedstrijden op rtl8 zijn geschrapt. De reden dat vrouwenvoetbal niet veel in een voetbalbond voorkomt is omdat weinig mensen dat interesseert, omdat mannenvoetbal al veel bekender is. Maar als de vrouwen iets willen bereiken bieden ze de tv-rechten gratis aan aan Net5 of rtl8 net als de samenvattingen. Nu is het gewoon verre van attractief genoeg voor grote sponsoren. Ze kunnen ook overwegen een eigen kanaal te beginnen, dat gratis toegankelijk is. Niet iedereen wil betalen voor EL en als ze op de zaterdagmiddag kijken is er niet veel voetbal op. Dat zou veel beter werken.

Verder is je stuk redelijk geschreven, maar eerder is al vermeld dat de argumentatie niet in orde is. Daarom drie sterren.

"misschien ligt het eraan dat wij nog denken zoals in de middeleeuwen. Toen waren vrouwen mensen die de afwas deden en er waren ze er voor voortplanting."
Goeie ouwe tijd.

Ot,
wat is je punt? Uit de argumentatie (zover aanwezig) kan ik het in ieder geval niet halen.
Voetbal is nu eenmaal van oudsher een mannensport (ik zie vooral jongens voetballen op straat, en niet zo bar veel vrouwen) en zolang de vrouwen zelf weinig interesse hebben in het vrouwenvoetbal zal het niet van de grond komen.
soms nog even iets beter nakijken, zo'n zin als deze loopt niet helemaal lekker. Interpunctie en ipv hoeveel is wat een duidelijker woord.
Ik kom tegenwoordig het beste aan mijn informatie hoeveel een wedstrijd van de Ajax-vrouwen is geworden op de site van de Knvb.

Tof dat je dit onderwerp aankaart. We moeten inderdaad beseffen dat we in Nederland hopeloos achter lopen op het gebied van vrouwenvoetbal. Als je kijkt naar Zweden, Duitsland, de VS maar ook Brazilie en een hoop Afrikaanse landen moeten we inzien dat we op dit gebied echt hebben stilgestaan. Het is jammer om te zien dat een hoop mensen in Nederland nog te primitief om serieus over vrouwenvoetbal te praten en slechts met seksistische opmerkingen komen als het over vrouwenvoetbal gaat maar zelfs ook dit soort opmerkingen maken tijdens de wedstrijden van vrouwen.

Ik zal het niemand kwalijk nemen als hij of zij geen interesse heeft in vrouwenvoetbal, natuurlijk is Telstar-ajax niet zo aantrekkelijk als Barcelona-real maar wat ik mensen wel kwalijk kan nemen is dat we tegenwoordig de standaard hebben gesteld dat vrouwenvoetbal slecht en lelijk is, zo ver dat je bij een afwijkende mening voor gek wordt verklaard.

Het wordt tijd dat we in een gepaste manier gaan denken over vrouwenvoetbal. Wat dat betreft vind ik het heel dapper en leuk dat je dit stuk geschreven hebt, je wist van te voren denk ik al dat je er geen hele hoge ster-beoordelingen mee zou krijgen.

Je zegt het eigenlijk zelf al... Je gaat in de VI op zoek naar de uitslag, terwijl je ook gewoon naar die wedstrijden kunt gaan of desnoods op de site van Ajax de uitslag al opzoeken of op Ttx. Kortom opties genoeg. Kennelijk interesseert het je eigenlijk ook weinig en wil je er alleen iets van weten omdat die vrouwen toevallig in een Ajax shirtje spelen?
Verder zeg ja dat je vrouwen voetbal niet mag vergelijken met mannen voetbal, maar waarom zou ik er dan naar kijken? Zoals je zelf al aangeeft is het niveau niet 1 keer slechter, maar wel honderd keer slechter. Zo verliest het Nederlands vrouwen elftal ook van elftallen in de 3e en 4e klasse Knvb (ook gewoon amateurs). Van waar deze positieve discriminatie? Als men het wil zien dan komt het vanzelf wel op. Maar zeg niet dat we dit moeten kijken omdat het anders zo zielig is voor die vrouwen, dat vind ik pas denigrerend.

Ik vindt het een sterk geschreven stuk. Je wist al dat je niet te veel sterren zou krijgen, maar hebt dit onderwerp toch aan het licht gebracht. Ik vindt het prima geschreven, vier sterren maar door de zielige benedering vijf sterren.

@ Balletje 81

Ik ben het niet eens met jou over de mening dat het vrouwenvoetbal verliest van clubs uit de 3e klasse. Ik heb in de jeugd (wij speelden altijd hoofdklasse of zelfs tweede divisie) vaak tegenover Knvb- meisjes gestaan. Uitslagen: 1-7, 0-8, 2-5, 1-9. Terwijl wij tegen FC Groningen en SC Heerenveen beide met 3-2 wonnen. En dat Knvb was van de regio Noord. Er loopt dus nog meer talent rond. Op de Ajax-site heb ik af en toe ook gekeken, maar meer dan een piepklein wedstrijdverslag komt er niet uit. Op teletext lees je de uitslagen ook alleen, maar veel te laat. Ze worden soms niet bijgewerkt.

Ook al is het niveau vrouwenvoetbal niet Nederland niet bijster hoog, wat media-aandacht (al is het maar 1 pagina zo nu en dan) zou niet verkeerd zijn om het vrouwenvoetbal uit te bouwen en daarmee te ontwikkelen. De damesafdeling van Olympique Lyonnais laat bijvoorbeeld prima voetbal zien en wonnen recent nog de Champions League en het WK voor clubs. Die worden nog ook gewoon bij thuiskomst gehuldigd en besproken in de (soms lovende) sportmedia. Dat trekt sponsors aan en zet een cyclus in werking (sponsors = geld in sport = betere ontwikkeling en spelers = resultaten = aandacht voor club en sponsors = en begin het rijtje maar weer opnieuw).

Je artikel zelf vind ik niet bijster interessant geschreven. Het doet mij meer denken aan een collumn dan een inhoudelijk (journalistiek) artikel over vrouwenvoetbal. 2 sterren voor het aankaarten van het onderwerp. Mocht je het onderwerp wat meer uitdiepen,dan kan dat wellicht meer sterren opleveren.

5 december 2012 om 19:33

Beste Tresor..

Club Experts zijn geen journalistiek verantwoorde artikelen. Die zijn er op de mainpage van VZ. Ce's zijn gewoon columns met een andere naam.

Verder vind ik wel dat er meer aandacht moet komen voor vrouwenvoetbal. Dat het niveau niet gelijk is vind ik zo'n beetje het domste argument wat je kunt geven. Het niveauverschil is zo groot omdat niemand ooit aandacht wou geven aan vrouwenvoetbal. Nu willen er mensen aandacht geven en wordt er als argument gebruikt dat het niveauverschil te groot is. Dat is dus door hun eigen toedoen. Beetje hypocriete redenatie.

Ik zie ook dat er veel fouten worden gemaakt in het vrouwenvoetbal, maar ze kunnen zeker wel amusementswaarde hebben. Veel trainen en een fatsoenlijke financiele inhaalslag ten opzichte van mannenvoetbal en het niveauverschil zal een stuk meer nivelleren. Bovendien zijn vrouwen doorgaans geen opgeblazen ego's en heeft geld het vrouwenvoetbal nog niet verziekt.

5 december 2012 om 20:01

Hoi Feye88,

Prima. Ik sluit me verder aan bij jouw opmerking. Alleen de kritiek op een argument (die zelfs "domste argument" genoemd wordt) die ik niet gegeven heb, kan ik niet plaatsen. Wellicht kan je een citaat geven uit mijn reactie?

De Française Louisa Nécib is één van m'n favorieten, al weet ik niet of zij genomineerd is voor de Gouden Bal. Zelfde verhaal voor de Zweedse aanvalster Lotta Schelin. Lang leve het vrouwenvoetbal!

5 december 2012 om 20:45

Excuses voor het onduidelijk aangeven. Alleen de eerste 3 zinnen waren bedoeld als reactie op het door jou geschrevene

Waarom worden sommige producten wel veel verkocht en sommige niet? Omdat er blijkbaar geen vraag voor is. Je hoort ook nauwelijks iemand zeuren dat er geen vrouwenvoetbal te zien is. Het niveau is verschrikkelijk en vrouwen hebben gewoon de motoriek niet voor het voetbal. Daarnaast vind ik het ook een overdreven vorm van gelijkheid proberen te realiseren. Autosport en voetbal zijn gewoon sporten die echt de man op het lijf geschreven zijn. Dat zal ook nooit veranderen. Zo zijn er ook sporten die vrouwen heel goed kunnen en de mannen hopeloos falen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren