'In mijn tijd waren er meer wereldsterren dan nu'

Maandag, 5 november 2012 om 16:02

De 23 kandidaten voor de Gouden Bal van het jaar 2012 zijn bekend. Op 7 januari komen we te weten wie de beste speler van het jaar 2012 was en Lionel Messi en Cristiano Ronaldo lijken de twee belangrijkste kanshebbers op de trofee. In 1996, 1997 en 2002 werd de prijs gewonnen door die andere Ronaldo: het Braziliaanse fenomeen dat ook nog bij PSV speelde. Volgens Ronaldo was de strijd in zijn tijd veel heviger dan nu het geval is.

/

“In mijn tijd was de concurrentie veel heviger dan nu, zonder Messi en Ronaldo iets tekort te doen”, laat Ronaldo optekenen op het digitale thuis van de FIFA. “Maar dat zijn de twee spelers die de komende jaren gaan uitvechten wie de beste van de wereld is. In mijn tijd had je Zinédine Zidane, Rivaldo won de Gouden Bal een keer, Luis Figo, ik, later had je Ronaldinho. De strijd om de beste van de wereld te zijn was hevig bij die generatie.”

“Degene die de prijs won, verdiende hem ook echt. Zidane en ik waren die jaren behoorlijk dominant, hij won drie keer en ik ook. Het waren spectaculaire jaren voor iedereen die van voetbal hield”, aldus Ronaldo, die denkt dat zijn talentvolle landgenoot Neymar nu nog geen kans maakt. “Hij is een ruwe diamant, maar vroeg of laat moet hij naar Europa om de wereld te laten zien hoeveel talent hij heeft. En dat gaat gebeuren: op een dag trekt hij naar Europa en gaat meestrijden om de Gouden Bal.”

Volgens Ronaldo is Messi dit keer de grote favoriet. “Hoewel Andrés Iniesta en Xavi ook ongelooflijk goede spelers zijn, gaat het tussen Messi en Ronaldo. Het publiek is misschien wat minder gepassioneerd over Iniesta en Xavi, omdat het middenvelders zijn. Messi krijgt mijn stem. Hij is beslissend en brengt daarnaast een ander soort magie naar het voetbal. Ronaldo is erg technisch, zeer vaardig en pragmatisch, maar Messi blijft onverwachte dingen doen.”


Poll

Waren er vroeger meer sterren dan nu?


270 reacties (laatste reactie door kevinho026)

Maar toch vind ik jou de beste blijven

5 november 2012 om 16:11

Inderdaad. Hij is eigelijk gewoon de beste voetballer aller tijden en kon alles wat je als spits moest doen en had ook een leuke trucjes. Ik vindt hem ook de beste voetballer ooit die ik gezien heb.

5 november 2012 om 16:15

Wat mis ik deze Ronaldo, met zijn kracht, snelheid, techniek!!

Die hele hype(overigens terecht) rond die 2 (geweldige) spelers zorgt er weliswaar onbedoeld voor dat andere spelers minder worden geprezen. Absoluut gezien zijn er nu meer 'wereldsterren' dan toen, maar relatief gezien zat het toen allemaal dichter bij elkaar kwa kwaliteit(en dus concurrentie) dan nu. Daarom wordt er vaak niet gezien hoeveel hele goede spelers er nu bestaan!

5 november 2012 om 16:33

Messi is toch beter dan Ronaldo en scoort meer ook messi heeft zijn recor verbroken bij barcelona ruim ook !

5 november 2012 om 16:44

Lekker belangrijk Batistuta2004....

5 november 2012 om 17:05

Misschien wel beter in het aantal doelpunten wat hij binne schiet maar zeker niet voor het staaltje Flair wat de andere voetballers met zich meebrachten. heeft messi ook wel maar met andere maten als dat deze het hadden. Het word zo 1 tonig op de manier hoe het ontstaat

5 november 2012 om 17:49

Messi heeft alleen maar in Spanje gespeeld

5 november 2012 om 18:28

Heeft Messi er ook 15 gemaakt op het WK? Haha dat gaat hem in 100 Wk's nog niet lukken man.. En oh ja toen was Barca nog slechts een subtopclub.. Hij leidde Barca naar de Uefa-cup en als je dan 19 jaar bent en er 49 maakt en tot beste voetballer benoemt wordt heb je wel kwaliteiten hoor.. Ooh dan druk ik mij eigenlijk nog veels te zacht uit.. Daarbij heeft Messi op zijn 19de slechts 10 goals gemaakt voor Barcalona.. Zegt dat genoeg of moet ik nog even doorgaan?

5 november 2012 om 18:35

Ik vond Ronaldo geweldig, maar om nu te zeggen dat er meer concurrentie was vroeger. Eerlijk gezegd vind ik C. Ronaldo en Messi echt een klasse apart. En niet zomaar een jaar, nee al jaren achter elkaar.

Ronaldinho, Rivaldo etc ... Ze hebben goede periodes gehad, maar zakte ook weer snel weg. Dat was 2 a 3 jaar top. Zidane brak pas ergens op z'n 25e door en vind ik, hoe mooie speler 't verder ook was, echt niet van de omvang als de huidige top 2.

Ik denk dat 't wel kan komen omdat de top teams meer geconcentreerd zijn. Een Ozil zou 10 jaar terug bij Bayern hebben gebald, maar die staat nu in de schaduw van Ronaldo. Idem met Xavi / Iniesta in 't geval van Messi.

Als Ozil bij Bayern had gespeeld, hadden ze misschien wel de finale gehaald en de CL gewonnen bijvoorbeeld. En dan is Ozil ineens de man en een serieuze gegadigde voor de prijs.

Maar ondanks dat alles. Ik denk eerlijk gezegd dat Messi en Ronaldo in die tijd ook al bovenaan hadden mee gedaan. Waarbij Ronaldo in z'n goeie jaren had meegedaan, maar ook zo z'n dips heeft gehad.

5 november 2012 om 18:43

De verdedigers van een pakweg 15 a 10 jaar terug waren ook veel beter dan nu.. Welke verdedigers zijn nu nog echt top dan? Nesta en Zanetti zijn op leeftijd en waren absolute topper van vroeger.. Terry wordt steeds minder zelfde als Ferdinand, Lucio en Puyol.. Vroeger had je bij Italië gewoon Maldini, Materazzi, Baresi, Bergomi, Constacurta, Cannavaro en Zambrotta.. Tegenwoordig spelen spelers als Criscito, Maggio, Bonucci en Ranocchia.. Bij Frankrijk had je Desailly, Blanc en Thuram.. Wie heb je nu als toppers? Alleen Evra eigenlijk.. Nederland had Stam, De Boer, Gio en Reiziger.. Wie hebben ze nu? Alleen Martins Indi in potentie.. Spanje had ook geweldige namen als Puyol, Hierro, Guardiola en Helguera.. Argentinië had Zanetti, Samuel, Ayala etc.. Alleen Duitsland en Spanje hadden mindere teams dan nu.. bij Brazilië speelden destijds Ronaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos, Cafu, Rivaldo in een team.. Het voetbal was vroeger echt veel beter hoor.. Ronaldo speelde bij subtopclubs want dat waren Barca en Inter destijds toen hij gekozen werd als beste speler..

5 november 2012 om 18:54

Niet de beste voetballer, Messi is zeker wel beter. Maar hij vergeet dan ook nog eens de helft van alle sterren die er toen rondliepen. Gerrard, Raul en Giggs zijn ook nog wat namen die een grote rol hadden in die tijd.

5 november 2012 om 19:31

@imit:
Ik weet niet of je zo kunt vergelijken. Over 10 jaar denk je ook weer zo over de spelers van nu. Ik dacht 10 jaar terug hetzelfde als dat jij nu denkt. Omdat je toen spelers als Cantona, Linneker, Cannigia, Batistuta, Cascoigne jadieja had. Toen was 't allemaal beter.

Brazilie heeft Neymar, Alves, Hulk, Silva etc ... Argentinie had geen Messi, en Figo was niet zo goed als Ronaldo. Jadieja ... Zoiets gaat sowieso met golf bewegingen. Ooit had Hongarije ook nog een top team. Wil niet zeggen dat 't altijd zo moet blijven. Je hebt nu ook weer een sterke lichting bij Belgie bijv. - ook al werkt 't nog niet zo als team. En voor de gouden generatie van Frankrijk was 't ook decennia weinig. Hoe kan dat dan?

Je kijkt altijd terug op de prestaties van spelers tijdens hun hele carriere. Nu kijk je naar spelers die 't of nog moeten bewijzen, of pas halverwege zijn. Die gaan misschien nog gouden jaren tegemoet, Ek's, Wk's en dan denk je over 10 jaar weer met weemoed terug aan deze tijd.

Natuurlijk zal er vast wel wat verschil zitten in 't ene of andere jaar. Maar ten eerste is 't niet meetbaar en ten tweede weet je nog helemaal niet wat deze generatie allemaal nog gaat laten zien.

Je noemt nu allemaal jongen gassies bij Oranje bijv. Wie weet zijn die over 10 jaar wel topspelers gebleken en denk je later weer terug van zo, toen hadden we Indi, Maher, Strootman etc ... Terwijl je nu denkt, moeten we 't daar mee doen? Maar je vergeet dat die pas gemiddeld -20 zijn.

De Boer, Gio, Stam etc ... waar waren die op hun 20e? Precies. Van Stam had nog niemand gehoord, de Boer kwam pas net kijken, idem met Gio - waren niet meer dan talenten die 't nog moesten bewijzen.

Messi brengt me in een vervoering die Zidane, Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo etc nooit wisten los te maken bij me. Wel eens natuurlijk, maar niet zo constant en makkelijk als Messi. En bovendien niet op zijn leeftijd - dus er komt nog veel meer wellicht.

Misschien was er meer concurrentie omdat 't kwalitatief minder was - kan net zo goed. Leken verdedigers beter omdat de aanvaller slechter waren of vice versa. Je kunt erover lullen tot je een ons weegt, maar uitsluitsel zul je nooit krijgen

5 november 2012 om 19:53

@xstream

Ja ik kan me wel vinden in me reactie.. Maar waarom zijn Pirlo, Xavi en Iniesta nu de drie beste middenvelders ter wereld en vielen die 10 jaar geleden niet op.. Juist ja betere spelers op dat moment.. En zo geldt het met heel veel spelers.. Maar ook de huidige Kompany's, Thiago Silva's, Pique's zijn echt veel hoor dan dat Maldini, Desailly en Hierro waren..

5 november 2012 om 22:08

Ok, nu verlies je je geloofwaardigheid. Xavi en Iniesta speelden niet 10 jaar terug. En als ze 't al deden waren ze net 20 en moesten ze nog komen. Dus dat slaat helemaal nergens op. Die vergelijk je bovendien wederom met spelers die toen in de bloei van hun carriere waren en +- 8 jaar ouder waren.

En Pirlo? Die was 10 jaar geleden geweldig. IMO beter dan Zidane - maar daar kun je over twisten (smaak). Bovendien liet hij dat 't afgelopen EK ook nog zien ...

5 november 2012 om 16:13

Je kan hem misschien wel de beste blijven vinden maar de tijd dat hij speelde waren de spelers gemiddeld ook allemaal het zelfde (dat rijtje: Zinédine Zidane, Rivaldo, Luis Figo,en Ronaldinho ). Messie en Ronaldo zijn zelfs nog een klasse beter dan het rijtje wat hij opnoemde. neemt niet weg dat het allemaal helden zijn wat mij betreft.
Met andere woorden in deze tijd zijn er misschien inderdaad maar 2 ster spelers maar als we dan hun klassen afwegen tegen andere geweldige spelers komen die ook wel aardig dicht in de buurd van hun klasse. Zoals hij zelf al zegt: Iniesta en Xavi 2 mega goede spelers worden alleen ondergewaardeerd....

5 november 2012 om 16:21

Ronaldo en Zidane waren beter dan 99% van alle spelers die nu voetballen. Persoonlijk vind ik die twee ook beter dan Cristiano en Messi, maar dat is gewoon een mening. Messi, Cristiano, Zidane en Ronaldo horen allen in dezelfde categorie, dus je doet ze enorm tekort als je zegt dat Messi en Cristiano een klasse beter zijn.

5 november 2012 om 16:25

Ronaldo en Zidane waren beter dan 99% van alle spelers die nu voetballen. Daar heb je wel degelijk gelijk in. Alleen mijn mening tussen het verschil van Messie en Christiano tegen over een Zidane en Ronaldo is alleen het aantal doelpunten wat er gescort word. Voetbaltechnisch zijn ze allemaal stuk voor stuk Wereldklasse

5 november 2012 om 16:27

Maar toch vind ik de Portugese Ronaldo niet heel veel bijzonders en is gewoon een speler die veel kan scoren en heeft veel snelheid, maar Messi vindt toch een klasse apart en laat zijn medespelers beter spelen en is gewoon veel completer en daarom hoort hij in het rijtje: Zidane, R9, Johan, Maradonna en Messi zelf.

5 november 2012 om 16:32

whahahahaha, Ronaldo niet veel bijzonders... wat moet hij nog meer gaan doen? van het ene naar het andere goal vliegen ofzo? ben je dan onder de indruk? laat me niet lachen

5 november 2012 om 16:38

Ronaldo is een geweldige speler en scoort veel doelpunten meer niet terwijl een Messi ook aan zijn team genoten denkt en heeft er elke jaar erg veel assist op zijn naam staan en desondanks scoort hij erop los en maakt er veel meer dan Ronaldo. Ik vindt Iniesta, Xavi en Ronaldo van het zelfde niveau en Messi hoort gewoon bij de legendes.

5 november 2012 om 16:50

ja sorry hoor dit kan ik gewoon niet serieus nemen. eerst zeg je nog dat je hem niet veel bijzonders vindt en vervolges noem je het een geweldige speler wat is het nou. Ben je bezig voor je duimpjes ofzo?

5 november 2012 om 16:58

@ Dnipro

Dat je Pelé niet eens in dat rijtje noemt zegt genoeg over jouw voetbalkennis alsmede je voetbalinzicht. Ronaldo is niet bijzonder en kan alleen veel scoren en snelheid, grootste crap by far die ik ooit gelezen heb op VZ.

5 november 2012 om 17:27

Messi en C Ronaldo zijn niet beter. Op dit moment zijn er gewoon minder spelers die dat niveau halen. In de tijd van Ronaldo waren er gewoon heel veel spelers die rond het niveau van Ronaldo, Messi en C Ronaldo zaten. Kijk maar naar waarom oude spelers zoals Forlan en Pirlo zo uitblonken het laatste wk en ek. Of waarom Xavi altijd nooit opviel tot de laatste paar jaren. Dat is allemaal omdat het niveau van de rest van de spelers zo is gedaald. De meeste kunnen niet eens een goede voorzet geven.

5 november 2012 om 16:15

Inderdaad, hij was echt fenomenaal. Ik genoot ook meer van Ronaldo, Zidane en Ronaldinho dan dat ik nu doe van Ronaldo en Messi.

5 november 2012 om 16:22

Overdrijven is ook een kunst. Ronaldo was zeker een wereld spits. Maar er zijn nu spelers, Messi, die zowel kunnen scoren als het team dienen met assists. Dat laatste kon je van Ronaldo niet verwachten. Net als Romario was het een echte spits.

5 november 2012 om 16:37

Ik heb het over spelers waar ik van genoot. Ik genoot meer van Ronaldinho in zijn Barcelona tijd dan van Messi. Ronaldinho kon echt alles, speelde met heel veel flair en hij deed altijd wel weer iets onverwachts. Ronaldo was een spits, maar je doet hem nu wel erg tekort. Hij had een fluwele techniek en dribbel en is niet voor niets de beste spits ooit. Zidane spreekt voor zich denk ik.

Ik vind dat Messi en Ronaldo natuurlijk grote topspelers zijn, maar de drie eerder genoemden vond ik veel meer opvallen qua spel en acties en ze deden elke wedstrijd wel weer iets onverwachts.

Bij Messi en Ronaldo is het steeds hetzelfde vind ik.

5 november 2012 om 17:01

Ik vind dat Messi en Ronaldo natuurlijk grote topspelers zijn, maar de drie eerder genoemden vond ik veel meer opvallen qua spel en acties en ze deden elke wedstrijd wel weer iets onverwachts.

Bij Messi en Ronaldo is het steeds hetzelfde vind ik.

Heel goed verwoord. Kijk naar het huidige barcelona waar wekelijks elk doelpunt op de zelfde dribbel manier gescored word. Het is wel knap hoe hij het toch wekelijks flikt. Maar een Ronaldo , Ronaldihno etc die gaven echt een voetbalshowtje weg zeg maar.

5 november 2012 om 18:18

+ je had vroeger met Del Piero, Nedved, Valeron, Riquelme, Zidane, Figo, Zola enorm veel rasvoetballers. Spelers die 1 zijn met de bal, inzicht hebben en overzicht. Zie je niet veel meer deze tijd. Ozil kan op diezelfde hoogte komen, alleen moet hij nog belangrijker worden voor Madrid. Iniesta is trouwens ook een juweeltje, geweldige voetballer. Vooral zijn sleepbeweging wanneer hij vanaf links komt is fenomenaal.

Toch blijven Zidane, Ronaldinho en Henry (arsenal) mijn favoriete spelers die ik in mijn leven heb zien voetballen.

5 november 2012 om 19:13

Nja Bergkamp was ook wel goed vond ik...
Messi, Xavi, Ronaldo en Iniesta zijn nu de allerbeste van de wereld maar ze hebben alle 4 niet de elegantie zoals Zidane, Henry, Ronaldinho en Bergkamp die hadden.

Ronaldo en Messi en die andere kunnen ongelofelijk veel met de bal.
maar
Zidane, Henry, Ronaldinho en Bergkamp maakte het onmogelijke mogelijk.

5 november 2012 om 16:21

Had de huidige Messi in zijn tijd gespeeld was er geen concurrentie strijd geweest. Zelfs deze Ronaldo kan niet tippen aan Messi.

5 november 2012 om 16:31

Onzin, Ronaldo speelde bijvoorbeeld tegen echt hele goede verdedigers... Zijn er nu verdedigers die het niveau of even moeilijk tegen te spelen zijn als Nesta, Cannavaro, Materazzi, Ferdinand, Maldini Ayala en zoveel andere toppers?

Topverdedigers van nu zijn Sergio Ramos, Pepe, Thiago Silva, Kompany.... er zijn er wel meer maar deze 4 zijn al bij lange na niet van het niveau van bovenstaanden.

5 november 2012 om 16:26

Bij mij rijst nu de vraag...met wie kun jeronaldo nu vergelijken? Volgens mij zijn Messi en Ronaldo beter dan hem en is hij (en het rijtje spelers die hij opnoemt uit zijn tijd) meer niveau Rooney, Iniesta, Xavi, misschien Pirlo & Neymar? Xabi Alonso, Chiellini, Vidic...

5 november 2012 om 16:35

Het verschil in de top is ontzettend klein.
Nu lijkt het net alsof je Rooney, Pirlo en Neymar tweederangs spelers vind.
Wat mij betreft zou Ronaldo makkelijk mee kunnen met de twee sterren van nu.

5 november 2012 om 16:55

Ronaldo is echt wel een stuk beter dan dat rijtje dat jij opnoemt hoor, hij en zidane zijn zeker vergelijkbaar, zo niet beter, dan messi en Ronaldo. Het is natuurlijk heel lastig te vergelijken, maar Ronaldo en Zidane horen naar mijn mening echt thuis in het rijtje Cruijff, Maradonna, Messi, Pelé enz.

5 november 2012 om 22:08

Haha jij vergelijkt de braziliaanse Ronaldo, de beste spits die de wereld ooit gekend heeft en wellicht ook de beste speler ooit, met Neymar, die alleen in Brazilie heeft gespeeld? Wat een grap ben jij zeg, gelukkig zeg je Volgens MY anders zou ik denken dat je of 3 jaar was, of retarded bent

6 november 2012 om 09:18

Wat ik bedoel is dat er nu ook wel een groep absolute topvoetballers is (zie het rijtje dat ik opnoem), maar dat Messi en Ronaldo hier nog weer bovenuit stijgen.

Neymar zet ik niet voor niets met een vraagteken, aangezien hij al als top gezien wordt, maar nog niet in europa heeft gevoetbald.

@don Joe: reageer normaal of reageer niet. Kleuter.

5 november 2012 om 17:53

Ik heb Ronaldo (brazil) altijd de beste gevonden het deed me ook echt serieus pijn als ik hem dan tog steeds met pijnlijke blessure's op het veld zag liggen ik was nog 10 jaar maar herinner me het nog erg goed ze konden hem niet meer bijhouden en begonnen hem maar te trappen ook erg zonde van zijn ziekte.. dat wens je niemand toe en nogsteeds lopen er mogolen zoals gijp die helemaal geen goeie voetballer was ronaldo belachelijk te maken en nee over johan derksen hoeven we al helemaal niet te praten die kwam niet verder dan de jupiler league en vind zichzelf een voetbalspecialist. WK 2002 toen ronaldo de 2 beslissende doelpunten maakte in de finale met zijn gekke kapsel dat was mijn favoriete moment!!

5 november 2012 om 19:32

Vdgijp is altijd lyrisch over Ronaldo en hoe goed hij wel niet was maar vaak word hij ook uitgelachen om zijn dikke kop.

In mijn opinie de beste nummer 9 ooit. Magisch

nee, maar dat vind iedereen toch. Spelers als Beckham, Figo, Zidane, Ronaldo, Del Piero, Rivaldo en vele anderen. Toch vond ik Zinedine Zidane er met kop en schouders bovenuit steken. Maar Ronaldo heeft gelijk. Er waren vroeger meer sterren dan nu.

5 november 2012 om 16:10

Misschien lijkt dat maar zo door het domineren van Ronaldo en Messi. Met Iniesta heb je een middenvelder die je in 1 adem kan noemen met Zidane. Je hebt met Xavi een middenvelder die allicht beter is dan Beckham.

We hebben ook nog van Persie, Pirlo, David Silva, Falcao, Özil.. Allemaal super spelers maar allemaal in de schaduw van "die" twee.

5 november 2012 om 16:26

Zidane was wel een klasse beter dan Iniesta, niet om Iniesta tekort te doen. Maar Zidane hwas veel orgineler in zijn acties en technisch nog beter dan Iniesta, ook was zijn invloed op het nationale elftal zo groot, dat ze zonder hem van wk finalist degradeerde naar een ploeg die niet eens de groepsfase doorkwam.

5 november 2012 om 16:29

Iniesta had misschien minder flair dan zidane, maar zeker niet minder techniek. Z'n traptechniek was wel beter dan die van Iniesta, maar balcontrole en dribbeltechniek zijn ze zeker aan elkaar gewaagd. Hoe iniesta een man voorbij komt puur op techniek en timing is gewoon magisch om te zien.

5 november 2012 om 16:36

Iniesta heeft specifieke kwaliteiten zoals een man passeren maar Zidane kon dat en nog zoveel meer. Bijvoorbeeld zijn kopkracht. Nee Iniesta is een goeie maar Zidane staat met een paar andere op grote hoogte.

5 november 2012 om 16:37

Zonder Iniesta waren die 2 Ek's en WK ook niet een zekerheidje hoor. Op het EK zag je dat Spanje erg afhankelijk was van Iniesta.

Rondom Zidane hangt een taboe. Je mag niemand vergelijken met hem of zelfs betyer vinden. Rondom Iniesta hangt er nog een wolk van rancune door "het" doelpunt. Maar mensen moet door die waas van woede en taboe heen kijken en de pure genialiteit van Iniesta eens in zien. Voetbal technisch gezien evenaart hij op een haar na Messi en laat hij de rest achter zich.voor mij is Andrés één van de beste middenvelders allertijden en op dit moment zeker de beste middenvelder ter wereld.

5 november 2012 om 17:00

Ik zeg nergens dat Iniesta niet beslissend is geweest. Op die momenten heeft hij juist gebruik gemaakt van de kwaliteiten die ik hem toedicht. Dat betekent echter niet dat hij direct even goed of beter dan Zidane is.

Het zogenaamde taboe waar jij het over hebt is mij niet bekend. Ik vind Zidane enkel een exceptionele speler dus als je iemand daarmee wil vergelijken moet je lang zoeken, dat kan ik wel begrijpen.

Die rancune tegen Iniesta heb ik ook niet. Veel Nederlanders zullen dat hebben maar ik heb eerder rancune tegen Robben of andere Oranje spelers.

Nogmaals, Iniesta heeft specifieke kwaliteiten die niet toevallig ideaal zijn voor het spel dat Barcelona en Spanje speelt, maar dat betekent niet dat hij even goed is als de grote sterren van vroeger, wat mij betreft zeker niet.

5 november 2012 om 17:27

Had het niet tegen jou.

Maar heb ook geen zin om me nog nader te verklaren. Ik gun die bal in ieder geval aan andres. Alhoewel Messi hem wel weer zal winnen.

5 november 2012 om 17:27

Edit:

Dubbel post. Verwijder maar.

5 november 2012 om 16:12

Beckham in een rijtje met Figo, Ronaldo en Zidane? Alstjeblieft maar Beckham is qua naam wel groot en was zeker een fantastische speler maar de anderen stijgen ver boven hem uit.

5 november 2012 om 16:39

Als Beckham er niet bij hoort, hoort Figo er ook niet bij.

Maar van mij mogen ze allebei erbij, want het ware beide grote spelers.
Beckham had de beste trap en kon hem neerleggen waar hij wou.
Bovendien 8 jaar lang bij United bepalend en onderdeel van een überteam.

5 november 2012 om 17:54

Figo kon fantastisch voetballen.. Beckham kon echt niet tippen aan Figo hoor alleen zijn trap techniek was beter

5 november 2012 om 18:56

Hha heb jij Figo wel zien voetballen? Dat was echt een fantastische speler en absoluut een stuk beter dan Beckham. Die alleen een fenomenale trap had en zijn basisplek bij Real te danken had omdat het een wereldster was

5 november 2012 om 16:13

Heb Zidane ook gezien als voetballer en had een geweldige techniek maar kom op zeg, deze Ronaldo was echt de beste in zijn en dat met al die blessures jammer genoeg. Hij maakt een ploeg ongelooflijk sterk en als verdediger kon je de bal niet eens aanraken bij hem.

5 november 2012 om 17:23

Ik dacht ook altijd dat deze Ronaldo de allerbeste was, maar steeds als hij met Brazilie Zidane tegenkomt weet deze kale grootheid Ronaldo voor lul te zetten, nee Zizou, voor die man heb ik zoveel bewondering pfff, dan nog te bedenken dat ik een hekel aan hem had omdat hij kaal was hahahaha

5 november 2012 om 17:48

Ik vergeet de wedstrijd in 2006 tegen Brazilië op het WK nooit meer. Brazilië had allemaal gevestigde en nog redelijk jonge wereldsterren op dat moment. Zidane was toen al 34 maar hij speelde in zijn eentje dat hele elftal uit elkaar. Die wedstrijd was misschien wel de beste wedstrijd van een persoon die ik ooit heb gezien, hoeveel macht iemand had op het spelbeeld was echt geweldig om te zien.

5 november 2012 om 18:51

Kharika

Nogmaals Ronaldo was een betere speler dan Zidane en op dat WK was Ronaldo niet meer op zijn best maar van wat hij in zijn goede jaren heeft laten zien was toch velen malen beter dan wat Zidane in zijn hele carrière heeft gepresteerd. Je moet niet vergeten dat Fenomeno heel veel blessures had en daardoor kon je de Ronaldo op zijn 30 jaren niet meer zien schitteren helaas.

5 november 2012 om 20:20

@ Dnipro

Haha gast je maakt jezelf belachelijk, wees niet bang jij bent niet de enige die json 30 doet met je mee. Zidane en Ronaldo zijn twee heel verschillende spelers, Ronaldo op zijn snelheid en Zidane op zijn snelheid, Ronaldo passeerde op topsnelheid en Zidane op loopsnelheid. Ronaldo was een one men army voorin, Zidane was de meastro op het middenveld, ieder van deze twee spelers zijn de beste ooit op hun positie. Het is maar waar je je voorkeur naaruit gaat, persoonlijk vind ik Zidane de beste ooit meerendeels omdat mijn voorkeur uitgaat naar middenvelders en dat Zidane met zijn lengte voetbal liet zien als kunst. Ik zie dat mensen Iniesta durf te vergelijken met Zidane wat totaal misplaats is, de moeilijkheidsgraad bij Zidane ligt vele malen groter dan bij Iniesta, en dan doel ik op de lengte. Bovendien is Iniesta een meevoetballer, en nooit zo doorslaggevend als Zidane, ik raad men aan om wedstrijden terug te zien van Zidane op het wk in 98 als het ek in 2000 en het wk in 2006 hoe groot de impact hij had in zijn teams en gaat dat maar vergelijken met Iniesta, Zidane was het spil van de team men werkte voor Zidane, voor Iniesta heb je andere middenvelders die net zo het verschil kunnen maken

5 november 2012 om 16:22

Iedereen lijkt Maldini te vergeten...

5 november 2012 om 16:32

Klopt, Maldini, Nesta, Canavaro, Jaap Stam en Thuram waren de beste verdedigers in hun tijd en de beste killer spitsen waren: Zamrano, Pauleta, Inzaghi, Batistuta, Shevchenko en Anderson.

5 november 2012 om 16:48

Ik vind Ronaldo één van de allergrootste ooit, laatst nog aan teamgenoten van 20 laten zien wat voor gigant het was. Maar, je kunt niet zeggen dat er nu minder wereldsterren zijn... Onderstaande spelers zijn allemaal wereldsterren:
Paolo Maldini is inderdaad ook echt een wereldster van deze generatie!
Seedorf wint als enige speler met drie verschillende clubs de CL en had daarbij een flinke vinger in de pap te brokkelen.
Zlatan Ibrahimovic, die onafgebroken van 2004 tot en met 2011 kampioen is geworden met Ajax, Juventus (2x), Inter (3x), Barca en AC Milan.
Wayne Roone werd de jongste doelpuntenmaker ooit in de Premier League door op zijn 16de tegen Arsenal te scoren en is nu nog een grootheid.

Zo zijn er nog meer spelers, waar de hele wereld lekker voor gaat zitten als ze op de buis zijn! Genoeg wereldsterren, alleen wordt de mens steeds meer verwend en worden de iets mindere hier te kort gedaan (in vergelijking met Messi en C. Ronaldo)

5 november 2012 om 18:51

Desailly, Bergomi, Baresi, Hierro en Zanetti waren ook geweldig.. Je vergeet bij de spitsen trouwens nog Henry, Raul, Romario, Baggio en Bergamp..

5 november 2012 om 19:05

Ik noem maar een paar voorbeelden meneer de genie en dit doe je zeker alleen maar omdat je wilt bewijzen dat je veel meer verdedigers en aanvaller kent in het verleden die de meesten hier allemaal kennen. Doe ff normaal ik zet er een paar namen bij man en meteen val je me aan.

5 november 2012 om 19:21

Lol ik val je niet eens aan.. Ik zeg alleen dat je nog heel wat goeie namen vergat.. Overigens is Baggio drie klassses beter dan die Andeson of Pauleta.. En Stam is nog niet eens 1% van Franco Baresi of Giuseppe Bergomi..

6 november 2012 om 12:17

100% gelijk Imit. Om 1 of andere reden worden de italiaanse sterren veelal over het hoofd gezien.

5 november 2012 om 16:31

Dat is niet helemaal waar. Omdat die al een hele carrière hebben gemaakt lijken ze van een hoger niveau. Je kan pas over circa. 10 jaar zeggen welke generatie beter was. Spelers als: Messi,ronaldo,ibrahimovic,iniesta,xavi,özil en Pirlo hebben al talloze prijzen gewonnen en dat zullen er waarschijnlijk alleen nog maar meer worden,ook zullen ze nog talloze mooie dingen laten zien die hun kwaliteit onderstrepen. Ook lijkt door de strijd tussen Messi en C.ronaldo de concurrentie minder.

In dat slotstukje heeft Ronaldo wel gelijk,ook ik vind dat Messi toch beter is dan C.ronaldo omdat Messi eigenlijk altijd onverwachtse dingen laat zien wat soms bijna buitenaards is. Bij C.ronaldo is het toch vooral zijn techniek dat de buitengewoon goed is. Neymar heeft dat magische van Messi ook wel een beetje. Dat belooft dus nog wat voor de toekomst.

5 november 2012 om 16:34

komt ook door het geld... vroeger bleven de beste spelers van hun club en groeide uit tot wereldspelers... nu gaan ze de helft van de wedstrijden spelen bij clubs als psg en city.

Je kan het op twee manieren zien: of Messi en Ronaldo zijn ver boven dat niveau uitegstegen en daarom is het nu een duel tussen die twee, of de andere spelers zijn minder geworden.

5 november 2012 om 16:41

De concurrentie is tegenwoordig minder omdat spelers eerder handelswaar zijn dan iconen.
Bovendien bleven teams toen langer bij elkaar, en stond er niet elk jaar een andere trainer met een hele nieuwe selectie op het veld. Dat heeft wel invloed gehad denk ik.

5 november 2012 om 19:47

Gaat er volgens mij meer om dat spelers niet massaal naar 1 team gingen. Nou is Real Madrid dan een uitzondering in die tijd, maar je had geen city die ineens 20 wereldsterren had waarvan er veel gingen banken. Nu banken veel goede spelers (kaka, Dzeko bv.) op deze manier schitteren er minder topspelers, terwijl zij bij andere clubs wel konden spelen en misschien meedingen om die prijs.

Het heeft, denk ik, vooral met de economie te maken.

Ik vind dit een goed onderbouwde reactie van Ronaldo. Ik kan me heel goed vinden in zijn uitleg.

En dat klopt, ik heb het idee dat veel er nu veel meer gekeken wordt naar 2 spelers terwijl er in 'die tijd' veel meer wereldsterren rondliepen. Ook verdedigers om die niet tekort te doen (maldini, Baresi etc)

p.s. "vroeger of later" moet zijn vroeg of laat

Volgens mij was Proffesor Zidane ook een MID ! Eerder Iniesta/ronaldo dan Messi DIT jaar

Wordt wel een beetje moe van al die oud toppers die hun eigen tijd verheerlijken en vergelijken met nu. Eerst Maradonna en Pele, nu gaat Ronaldo het ook al doen?? pfff

5 november 2012 om 16:16

Dat zit in elk mens (objectief aangetoond zelfs). Voetbal leek vroeger zo veel leuker.. ik moet nog altijd een WK ervaren die 98 overtreft... pure nostalgie.

Dit heb je altijd al gehad... de oudjes zeggen dat hun tijd zo veel beter was. Dat zullen wij ook ongetwijfeld zeggen over een x aantal jaar. Ik heb dat nu al een klein beetje (voorbeeld met Wk).

5 november 2012 om 16:42

Klopt, zoals mijn vader mij heeft verteld over de Wk's waarin NL de wk-finale haalde, zullen wij dat ook gaan doen. Ook zullen wij waarschijnlijk ook altijd Ronaldo en Messi de besten vinden. Zo zijn je hersenen gemaakt. Iedereen heeft nostalgie, en daardoor blijf je ze altijd beter vinden.

5 november 2012 om 17:25

haha lionelbarca, je hebt gelijk man, dat wk van 98 is ook niet te overtreffen, alle grote landen behalve Spanje waren in topvorm toen

5 november 2012 om 17:27

@kharika,

Spanje heeft eigenlijk nooit wat klaargespeeld op toernooien tot 2008. Ze werden altijd in de kwartfinale of zelfs ervoor al uitgeschakeld. De laatste jaren pakken ze pas echt prijzen.

Ja, als je dan ook alleen nog naar het aantal doelpunten kijk dan is Messie en Ronaldo altijd nog beter als jou? Dus dat er in jou tijd waren er meer mensen die even goed presteerde als mensen die nu ganaamt Falcao zijn etc.

5 november 2012 om 16:19

ik denk heel erg eerlijk gezegt dat je nu opzich toch wel gelijk heb

Ronaldo heeft wel een punt wat betreft zijn tijd. Maar zelfs in die tijd zal Messi de lakens uitgedeeld hebben. Die jongen is echt belachelijk goed. Zolang hij in vorm is zal hij steeds die gouden bal winnen.

En Terecht van Ronaldo want in zijn tijd waren er heel veel spelers die er meededen zoals: Zidane, Ronaldo, Rivaldo, Figo, Raul, Beckham en Henry. Nu zijn het aleen Messi en Ronaldo die er in aanmerking komen de rest krijgt er geen kans.

5 november 2012 om 16:14

Maar ligt dat aan het gebrek aan goede spelers of dat messi en ronaldo er zover bovenuit stijgen?
Spelers als Van Persie, Xavi,iniesta, Falcao, Ibra zijn toch ook geen slechte spelers?
Wat ik wel een groot verschil vind zij het niveau van verdedigen wat een stuk beter was eind jaren 90 begin 2000 dan nu en ook het aantal grote Brazilianen en Fransen, toen der tijd had je Ronaldo,ronaldinho,rivaldo, Roberto Carlos en Henry en Zidane.
Tegenwoordig komt alleen Neymar naar voren en die is nog heel jong en onbewezen, het beste wat de Fransen te bieden hebben is Benzema en die is niet eens in de buurt van de grote namen van toen.
Ik vind het wel een goede reactie van Ronaldo en er zit een vorm van logica in.

5 november 2012 om 16:24

Ik denk dat het zo is omdat Messi en Ronaldo de meeste aandacht krijgen in de wereld terwijl een Xavi en Iniesta toch niet veel gewaardeerd worden, ik vindt ze niet heel veel onderdoen voor Messi en Ronaldo. Maar wat deze Braziliaan in de zijn tijden deed was gewoon ongelooflijk en vindt het zo jammer dat hij nu te oud is

Ik twijfel eraan of het echt zo is. Zidane en hij waren natuurlijk geweldige spelers, maar dat zijn Messi en Ronaldo nu ook. Daarnaast doet hij spelers als Iniesta, Xavi tekort, want deze spelers zijn niet minder dan een Figo vind ik. Maar feit blijft wel dat het vroeger spannender was.

5 november 2012 om 16:29

Hij zegt ook niet dat er toen meer goede spelers waren, maar dat het niveauverschil tussen de spelers minder groot was. Spelers als (om deze namen maar weer te gebruiken) Xavi en Iniesta vind ik vergelijkbaar met Ronaldo en Zidane, maar in de huidige generatie steken er gewoon twee spelers met kop en schouders uit, iets wat toen niet het geval was.

Hij probeert dus geen onderscheid te maken in het niveau van de spelers van de verschillende generaties, maar wel tussen het aantal spelers dat zich tot de absolute top mag rekenen.

5 november 2012 om 16:39

Ja nee dat snap ik ook wel, ik geef het ook aan dat het vroeger spannender was. Mijn punt is alleen dat hij spelers als Iniesta, Xavi, Casillas etc etc beetje tekort doet.

5 november 2012 om 16:42

Oké, dan zijn we het eens

Denk wel in de tijd van Ronaldo dat er veel meer concurrentie was. En in tegenstelling tot zijn landgenoot Pele is die toch wel een stuk realistischer. Maar ik vond persoonlijk dat hij en Zidane ook weer boven dat selecte groepje uitstaken hij was echt geniaal. Je had ook veel meer spelers die wat speciaals hadden eigenlijk. Nu is het toch grotendeels Messi en Ronaldo en het lijkt wel als of de rest er niet meer toe doet

De enige reden waarom Xavi en Iniesta niet zouden meedingen naar deze prijs, zou inderdaad zijn door de media. De strijd om 'wie is de beste?' gaat altijd om Messi en Ronaldo, terwijl de middenvelders ook zeer beslissend zijn, maar een stuk minder doelpunten op hun naam schrijven. Daarnaast hebben deze twee middenvelders het Ek gewonnen en daarin zijn zij allebei ook beslissend geweest, kortom: die zitten wat mij betreft op gelijke hoogte.

5 november 2012 om 16:13

Onder andere, maar Ronaldo en Messi zijn ook uitzonderlijk goed. Xavi en Iniesta zijn meesterlijk, maar Ronaldo en Messi staan daar nog weer een stap boven. In de tijd van El fenomeno zouden zij ook een stapje boven de rest staan en zouden Xavi en Iniesta in het rijtje van Zidane, Figo, Ronaldo, Rivaldo en Dinho komen te staan.

5 november 2012 om 16:17

Je bedoelt dat Xavi en Iniesta in het rijtje Delpiero, Rui Costa, Shevchenko en Sukur zouden staan.iets meer boven op Messi en Ronaldo en daar weer bovenop R9, Zidane en Dinho.

5 november 2012 om 16:27

Xavi en Iniesta vind ik toch wel beter dan Rui Costa en al helemaal beter dan Sukur als ik heel eerlijk ben hoor. En Messi mag zonder problemen in 1 adem met Ronaldo, Zidane etc genoemd worden hoor, C. Ronaldo heb ik iets meer moeite mee. Ook een legende daar niet van.

5 november 2012 om 16:29

Maar waarom, dat is meer wat ik mij afvraag. Wat is het verschil tussen meesterlijk en uitzonderlijk? Ik vind zowel Xavi als Iniesta namelijk ook uitzonderlijk goed. Messi en Ronaldo hebben een berg doelpunten achter hun naam en Xavi en Iniesta niet. Zij zijn echter wel de meesters van de passing, het inzicht, controle, keypasses etc, maar simpelweg vanwege hun positie komen zij niet zo vaak in de spotlights te staan.

5 november 2012 om 16:30

Ik denk dat jij de kwaliteiten van spelers zoals Ronaldo, Zidane en Ronaldinho onderschat. Deze spelers namen hele teams op sleeptouw en zorgden ervoor dat in elk team dat ze speelden beter gevoetbald werd. Zij zijn in mijn ogen zeker betere voetballers dan een Christiano Ronaldo. Daarbij vind ik het voetbal verdedigend niet op vooruit gegaan de laatste 10 jaar. Vroeger had je verdedigers zoals Maldini, Stam en Cannavaro. Daar kan de huidige generatie verdedigers nog veel van leren.

5 november 2012 om 16:31

@xavi en Iniesta in het rijtje van Rui Costa, Sheva?

Ik hoop dat je een grap maakt xd.. kijk eens even goed naar de prijzenkast.. 3 Cl' s, 2 Ek's en 1 Wk.. beiden zijn ook sleutelfiguren in (volgens velen) een der beste teams aller tijden.

Kom op zeg..

5 november 2012 om 16:35

@jsv030,

Omdat Ronaldo en Messi beslissendere dingen doen. Iniesta en Xavi zijn meesters en uitzonderlijk in hun passing en inzicht. Zij zijn met Zidane degenen die dat het beste kunnen. Echter is Xavi weer minder in de dribbel en Iniesta in de afwerking.

Ook zullen zij minder de spotlights krijgen later doordat ze redelijk anoniem zijn. Vooral Xavi. Iniesta ziet er 'gewoon' uit als een sympathieke jongen. Xavi straalt het uit dat hij 's avonds met sloffen aan een boek gaat lezen met een wijntje. Enorm saai dus. Ze zijn niet zo karakteristiek als Messi en Ronaldo.

@dnipro,

Kom op man. Xavi en Iniesta zijn minstens net zo goed als Figo en Rivaldo. Ik acht Zidane wat beter dan zij, maar ze zitten echt niet ver van elkaar vandaan. Maar goed, ik ben dan ook niet 100 objectief. Je hebt geloof ik een beetje last van nostalgie.

5 november 2012 om 16:38

Een prijzenkast zegt natuurlijk lang niet alles over een speler.. Victor Valdez heeft ook een enorme prijzenkast maar is nog nooit het niveau subtop ontstegen.

5 november 2012 om 16:49

Craigfisher

Heb je Davor Sukur ooit zien voetballen op TV? Man dat was gewoon een geweldige spits met een veel beter techniek dan de meeste spitsen van nu. Je kan hem een beetje vergelijken als Edinson Cavani maar doet het meer technisch en van een betere niveau.

5 november 2012 om 16:55

Maar Magic Feet, je geeft daar in principe toch precies ook aan, wat ik probeer aan te geven? Messi en C. Ron hebben die uitzonderlijke aanvallende kwaliteiten ( dribbel , afwerking ) maar Xavi en Iniesta hebben uitzonderlijke kwaliteiten voor het middenveld, die Ronaldo en Messi dan weer minder hebben. Xavi en Iniesta komen dan ook met beslissende passes, maar moeten deze gezien worden als minder beslissend dan de afronding? Het is eigenlijk niet te vergelijken en dan kom je al snel uit bij die zaken als imago, die vervolgens weer voor een groot deel bepaald worden door media. Daarnaast ben ik niet van mening dat imago in positieve zin doorslaggevend zou moeten zijn voor een verkiezing als de Gouden Bal, maar dat terzijde.

5 november 2012 om 17:26

Heb je gelijk in. Echter acht ik Ronaldo en Messi wel completer, wat ik ook aan probeerde te geven. Die twee kun je ook op het middenveld neerzetten. Ronaldo zelfs wel in de verdediging. Dat kun je niet met Xavi doen, en Iniesta lijkt me ook geen geweldige spits. Ze zijn gewoon completer. En natuurlijk gewoon beter. Hoe goed Xavi en Iniesta ook zijn, ze zijn wel beter. Maar zoals je zegt, er zijn aspecten waarbij Xavi en Iniesta beter zijn. Ben het met je eens, alleen zijn Ronaldo en Messi wel gewoon simpelweg beter.

Karakter hoort sowieso geen factor te zijn over wie beter is. Ik probeer er alleen mee te zeggen dat ze niet zo worden onthouden als Messi en Ronaldo daardoor.

5 november 2012 om 17:38

@thereddevil

Vandaar zeg ik ook sleutelfiguren

5 november 2012 om 17:58

Cristiano Ronaldo heeft Manchester United ook vaak op sleeptouw genomen hoor en Messi al helemaal

5 november 2012 om 18:22

@ Dnipro

Ja ik heb hem zeker zien spelen. En ik heb het hieronder ook al gezegd maar goed. Zoals je aan mijn ava kan zien ben ik een Arsenal supporter en Sukur heeft in de herfst van zijn carriere hier nog gespeeld. In zijn topjaren vond ik het echt een uitstekende spits hoor, maar ik vind Messi echt niet voor hem onder doen, in tegenstelling zelfs.

5 november 2012 om 18:38

Messi is de beste van de wereld. Maar Ronaldo beter dan Iniesta en Xavi ? Laat me niet lachen. Iniesta speelt Ronaldo 7 keer achter mekaar door de benen als het moet. Wie was de beste op het EK ? Ronaldo wordt gewoon gehyped door de media. Ja, hij maakt veel doelpunten, maar daarom ben je nog niet de beste. Hij kan gewoon goed op doel schieten. Is een gave, maar niet om je daarom beste van de wereld te noemen. Iniesta en Xavi worden echt heel pak tekort gedaan door de media. In 2008 had Xavi de gouden bal moeten winnen, maar hij kreeg deze onterecht niet dankzij de alles verpestende media en het feit dat mensen ongelooflijk manipuleerbaar zijn en geen eigen objectieve mening kunnen vormen.

Er zijn nu ook wel genoeg sterren, maar het verschil is nu gewoon groter. Messi en Ronaldo zijn gewoon een klasse beter dan de rest.

5 november 2012 om 16:44

Of de meeste voetballers van tegenwoordig zijn een klasse slechter dan Messi en Ronaldo.

Wat mis ik het voetbal van de Echte ronaldo

Dit vind ik wel heel erg arrogant. Wedden dat Zeefuik dikker is dan hem. Daar kan je niet tegen op. Maargoed... Messi en CR7 zijn beter dan al die spelers die hij opnoemt.

5 november 2012 om 18:36

Dus jij wil zeggen dat je CR beter vind dan Ronaldinho en Zidane? Jij kijkt zeker pas 2 jaar voetbal. CR mag dromen dat hij ooit de techniek krijgt die deze fenomenen hadden. Hij mag dan veel scoren, dat is voor mij niet het belangrijkste punt om te zeggen dat hij beter is dan een ander.

5 november 2012 om 18:46

Techniek is niet alles. Op fysiek vlak is CR7 waarschijnlijk 1 van de beste in zijn soort aller tijden. En dan hebben we het niet over zijn inzet gehad, die is fenomenaal!

Dit artikel boven dat van Zeefuik kan geen toeval zijn.

De vraag is vooral of Messi en C.ronaldo zoveel beter, of de rest zoveel slechter is geworden dan een tiental jaar geleden. Zou Messi rond de eeuwwisseling met ditzelfde spel ook alleenheerser zijn geweest wat Gouden Ballen betreft?

Hij heeft gewoon gelijk.. elke club was bang tegen een ronaldo, carlos, zidane, rivaldo en nog veeeel meer te spelen.. nu is dit alleen echt bij messi en ook wel bij ronaldo.. verder is het aardig wat minder niveau zoals een ozil, iniesta, xavi, zlatan etc toch erg goeie spelers maar erg minder dan deze twee..

Messi en C.ronaldo in de tijd van de eche 9 Ronaldo?
ze zouden goeie spelers zijn maar ik denk als nog minder dan (9)ronaldo, zidane etc.

ps. wat mis ik die tijden van Ronaldo, Beckham, Inzaghi, Zidane, Rivaldo en nog echt veel meer.... zeg pff (ik ben wel blij dat ik ze heb meegemaakt)

Tsja.. wat is een ster? Van Persie laat het toch ook wekelijks zien? En de spelers van Real Madrid en Barcelona vind ik bijna allemaal buitenaards. Die twee clubs zijn eigenlijk al sinds Mourinho en Pep daar trainer zijn/waren boven alle andere clubs verheven.

Overigens is het wel jammer dat er in de Nederlandse competitie geen echte sterren meer zijn. Op Bony na dan. Voorheen had je Vdv, Sneijder en later Ruiz die werkelijk iedere wedstrijd beslissend was. En Afonso Alves, die uit alle hoeken kon scoren. Op dit moment kan ik wel erg van Bony genieten, maar ik vrees dat 'ie na de winterstop niet meer te bewonderen is in de eredivisie.

Ik denk niet dat er toen echt meer sterren waren dan op dit moment. Wel waren ze meer verdeeld over verschillende ploegen. Eigenlijk was alles nog veel leuker toen ploegen als Deportivo, Leeds, Roma, Lazio of Valencia nog af en toe konden excelleren en hun selecties ook nog enkele aansprekende namen bevatten. Nu speelt alles bij Barcelona, Real of in mindere mate City.

Vind dat hij het een beetje verkeerd verwoordt. Ik denk dat hij bedoeld dat het niveau van toen, gewoon dichter bij elkaar lag. Als je ziet dat Messi met gepaste afstand zoveel beter is dan een Rooney of een V. Persie, dan is de kloof mega groot.

Maar dit is denk ik ook een uitzondering, want buiten Messi is er geen enkele andere speler die zo constant, bepalend en fit kan zijn als hij (samen met Ronaldo).

Wanneer Messi & Ronaldo stoppen, zal je zien dat men veel meer moeite zal hebben om iemand uit te kiezen. Dan was bijvoorbeeld de verkiezing gegaan tussen Casillias, Iniesta en Pirlo. Toch een leuk lijstje

5 november 2012 om 16:24

Ik vraag me oprecht af of Messi en Ronaldo wel zo veel beter zijn dan bijvoorbeeld een Van Persie, of een Rooney. Natuurlijk zijn hun cijfers indrukwekkend, maar vergeet niet dat ze in Spanje spelen. Dit is toch andere koek dan dat je wekelijks tegen jongens van 1.90+ speelt, en waar het tempo een stuk hoger ligt. De kwaliteiten van beide heren staan natuurlijk buiten kijf, maar om te zien of Messi echt zoveel beter is zal hij zich toch echt buiten Spanje moeten bewijzen. Een degradatie-kandidaat in Engeland is zwaarder om tegen te voetballen dan een degradatie-kandidaat in Spanje.

On: Ronaldo was een genie, een magiër. Zijn debuutseizoen bij PSV liet zien dat het een hele, hele grote ging worden. Hij heeft het helemaal waar gemaakt, spijtig alleen dat de laatste Europese jaren van zijn carrière niet meer zo groots waren als zijn eerste.

5 november 2012 om 16:34

@El Gran Capitan

Daarom is er zoiets als de Champions League.. waar de creme de la creme zich kan etaleren. En als je denkt dat een Messi moeite heeft met degradatieduels in Engeland is dat natuurlijk nog steeds speculatie... iets wat hij keihard aan het ontkrachten is met Argentinie de afgelopen 1,5 jaar.

5 november 2012 om 16:43

El Gran Capitan / Lb

Messi zou met gemak in Engeland mee kunnen op niveau en zou van een subtopper een topper maken en van een middenmoter een subtopper. Een andere vraag is of Barcelona in Engeland zo makkelijk zou kunnen domineren als in Spanje. Dat denk ik dus niet, ipv 4/5 wedstrijden die bepalend zijn te spelen, deal je dan met Chelsea, United, City, Liverpool, Arsenal, dan heb je de subtop nog met Everton, Newcastle, Fullham en dan heb je nog team als Stoke die het ziekenhuis sponsoren en altijd de man eerst willen hebben en dan pas de bal.

Dus dat is een vraag die ik eerder wil stellen. Ronaldo heeft zich al bewezen in de PL, Messi nog niet maar aan de andere kant, hij heeft het al laten zien tegen de Engelse top (behalve tegen Chelsea dan).

5 november 2012 om 16:30

Of hij het zo bedoeld weet ik niet , maar ik ben het met je eens dat die verklaring wel de oorzaak is.

Ik kan nou niet zeggen dat spelers als Xavi , Iniesta, Ozil , Falcao , Pirlo , Kaka, Zlatan of een van die vele andere geen grote sterren zijn. We hebben alleen te maken met 2 sterren die het niveau van de rest wat ontstegen zijn. Daarnaast spelen tegenwoordig ook meer sterren in hetzelfde team waardoor ze vaak in de schaduw staan van de grotere sterren. Ze worden ook veel sneller opgekocht waardoor ze minder lang zelf de belangrijkste man van een elftal zijn.

5 november 2012 om 16:39

Klopt, je ziet het ook gelijk met Falcao, je zag het bij Valencia met Mata, Silva en Villa en laatst ook Alba. Bij Arsenal met Nasri, Adebayor, V. Persie en bij Chelsea zag je het bijvoorbeeld met Zola.

Teams hadden vroeger veelal 1 speler. Pele heeft het altijd heel mooi verwoord in een interview met de Fifa. Hij zei dat voetbal net als toneelspelen is. Je hebt altijd iemand die de hoofdrol heeft, daarachter heb je weer de back up en zo geld dat voor het hele stuk en iedereen die eirn speelt.

Alleen degene die de back up is, zal met moeite uit de schaduw van de hoofdrolspeler kunnen komen. Bedoel met Messi is dat wel gelukt, doordat Dinho permanent weging..

word er wel moe van. vind ze allebij geweldig. je kan ze gewoon niet met elkaar vergelijken als je dat doet, zie je 2geweldige spelerers. maak me ook niet uit wie wind

Vind dat hij het een beetje verkeerd verwoordt. Ik denk dat hij bedoeld dat het niveau van toen, gewoon dichter bij elkaar lag. Als je ziet dat Messi met gepaste afstand zoveel beter is dan een Rooney of een V. Persie, dan is de kloof mega groot.

Maar dit is denk ik ook een uitzondering, want buiten Messi is er geen enkele andere speler die zo constant, bepalend en fit kan zijn als hij (samen met Ronaldo).

Wanneer Messi & Ronaldo stoppen, zal je zien dat men veel meer moeite zal hebben om iemand uit te kiezen. Dan was bijvoorbeeld de verkiezing gegaan tussen Casillias, Iniesta en Pirlo. Toch een leuk lijstje

5 november 2012 om 16:46

Dus jij en Zola# zijn precies dezelfde persoon, zijn jullie soulmates of is deze reactie voor de grap?

5 november 2012 om 18:47

Hij steelt mijn reactie.

Het is eigenlijk onzinnig om de verschillende periodes te vergelijken. Het is nu een tweestrijd tussen Messi en C. Ronaldo waarin eerstgenoemde eigenlijk altijd wint. Door deze strijd lijkt het alsof de rest er niet toe doet. Xavi en Iniesta zijn de eerste die mij te binnen schieten als andere toppers van deze tijd. Dit zijn ook 2 mannen die we ons jaren later nog kunnen herinneren.

Dat krijg je als alle sterren bij een paar clubs zitten. De helft speelt niet eens. Dat is dodelijk voor het voetbal, zeker voor de breedte en de tegenstand van de echte topclubs. Vroeger had je Zidane, Ronaldo, Del Piero, Figo, Kluivert, Bergkamp, Totti, Henry, Giggs en noem maar op die allemaal geweldig voetbal lieten zien. Dat is nu om verschillende redenen echt minder geworden. Heel jammer.

5 november 2012 om 16:40

Goed punt. Een speler zoals Modric zit nu een beetje op de bank te hangen bij Real Madrid. En kijk eens wat er gebeurt is met een speler zoals Kaka. Zo'n geweldige speler en wat hebben we na de tijd van Ac Milaan nog van Kaka kunnen zien. Ik weet zeker dat het voetbal een stuk aantrekkelijker wordt wanneer spelers van dit kaliber altijd spelen, en vooral dan tegen elkaar.

5 november 2012 om 17:04

Dat roep ik al een tijdje. Clubs als Chelsea, City en PSG kopen alles wat los en vast zit. Ook om de concurrentie te verzwakken denk ik. De ongelimiteerde uitgaven maken dat mogelijk. Vroeger had je meer subtoppers die ook weleens een uitschieter naar boven maakten. Nu zijn clubs als Athletico, Valencia, Tottenham en dergelijke niet bij machte om het de topclubs structureel lastig te maken. Dat is een verlies voor het voetbal en het aantal sterren dat er in actief is.

5 november 2012 om 17:20

Met zoveel geld gericht op een beperkt aantal clubs maak je het hele voetbal kapot. We kunnen beter kijken of we niet kunnen werken naar een Amerikaans sportmodel. Dat lijkt tenminste nog ergens op.

Ik werd een beetje moe van die twee, gister tijdens studio voetbal (van halst en van gelder). Van gelder met de vraag: 'moet ronaldo de gouden winnen, omdat messi het na 3x al gewonnen heeft?' gelukkig waren er nog twee wijze analisten (gullit en mulder) die vonden van niet. die vonden dat ronaldo het dit keer verdiende omdat hij een zeer goed seizoen had gespeeld en ook een goed ek, wat ook vermeulen zei. En van halst komt dan weer met, dat ronaldo hem wel mag winnen, nadat messi het al 3x heeft gewonnen.

on: geeft ronaldo9 gelijk. de goudenbal wordt nu alleen maar gestreden door ronaldo en messi. iniesta begint de laatste jaren pas te bloeien en xavi is nadat pep coach werd, goed gaan spelen. wat heeft die dan de voorgaande jaren gepresteerd? dus daarom zijn deze twee outsiders en ronaldo en messi kanshebbers. Hopen maar dat ronaldo het wint. won de competitie. speelde hun goed ek. was in de champions league en wedstrijden tegen barcelona de beste.

Nee, je hebt nu geen enkele concurrentie met spelers als Van Persie, Ibrahimovic, Iniesta, Xavi of Aguëro

Als Ronaldo zonder problemen aan zijn knie het niveau van midden jaren negentig had vast kunnen houden, dan had hij net als Messi en C. Ronaldo nu er ook met kop en schouders bovenuit gestokken destijds. Want zonder Messi en C Ronaldo hebt nu toch ook nog spelers als Rooney, Zlatan, Xavi, Ribery, Ozil, Falcao, Van Persie, Iniesta, Neymar, Iniesta, Cavani en Aguero die normaal tot de absolute top zouden behoren.

Ik heb hem ook altijd een hele vette speler gevonden. Net zoals Maradonna, echt geweldig.

5 november 2012 om 16:30

Ja! Niet normaal hoe vet die gast was!

8 november 2012 om 13:38

Jah, vooral met nadruk op Vet!!!!!!

Ik vind iniesta een geweldige speler, maar zoals Ronaldo zegt die tijd waren er meer sterren. Een xavi of iniesta zijn in mijn ogen niet beslissend genoeg daar moet een team omheen staan. De anderen zoals cristano messi zizou en ronaldo konden en kunnen wel in hun eentje beslissend zijn.

Ik ben opgegroeid met :

- stoichkov
- hagi
- davor suker
- proscinecki
- boban
- maradonna
- batistuta
- veron
- zidane

en zo kan ik nog wel doorgaan en als je messi en c ronaldo hier tussen zou zetten dan zouden ze niet eens opvallen.

5 november 2012 om 16:30

Kom op hoor, Messi zou niet opvallen tussen en Veron, Sukur etc? Zeker wel. Messi hoort met alle recht in dit rijtje.

5 november 2012 om 16:33

ik heb het over de kroaat suker een totale wereldspits van uitzonderlijke klasse, en messi hoort er wel zeker bij, maar hij zou nie opvallen zoals hij dat nu doet.

5 november 2012 om 16:39

Veron was wel fenomenaal goed in Italie! Echt een wereldspeler, helaas kwam het er bij United niet helemaal uit.

5 november 2012 om 16:44

Ik weet precies over welke Sukur je het hebt hoor. Zoals je aan me ava kan zien ben ik een Arsenal supporter en Sukur heeft in de herfst van zijn carriere nog bij Arsenal gespeeld. Begrijp me niet verkeerd ik vond het een uitstekende speler in zijn topjaren, echt een hele goede spits maar ik vind Messi echt niet voor hem onder doen.

5 november 2012 om 16:47

@ Trd

Klopt, was een hele goede speler. Vanaf het moment dat hij naar Engeland vertrok ging het eigenlijk bergafwaards met hem. Bleef een speler met veel dreiging maar was geen schim van de speler die hij was in Italie. Maar kom op, Messi doet echt niet onder voor Veron hoor.

5 november 2012 om 16:58

Het tempo ligt tegenwoordig een stuk hoger, zo denk ik dat die spelers nog steeds topspelers zouden zijn, maar niet de allerbeste. Dat is ook logisch omdat we tegenwoordig zoveel betere begeleiding kunnen bieden, het lichaam gerichter kunnen trainen. Het lijkt me zelfs realistisch om te zeggen dat Messi en Ronaldo de beste voetballers ooit zijn en van Persie de beste Nederlandse voetballer ooit

5 november 2012 om 17:06

Al die luxe maakt spelers lui en verwend. Er zijn nog maar een paar vedetten echt goed met hun vak bezig. De helft van de jongens hangt de beest uit in kan het op talent nog bolwerken. Jonge pikkies krijgen nu veel te snel dikke contracten waardoor ze niks meer te winnen hebben in de toekomst. Het geld heeft het voetbal decadent en vadsig gemaakt. De echte wil om te winnen is er bij veel spelers niet meer omdat ze er maar weinig profijt van ondervinden. Ze krijgen toch wekelijks tienduizenden euro's uitgekeerd.

5 november 2012 om 16:58

Afgezien van Maradona zou Messi boven dat hele rijtje uitstijgen.

Waag het te betwijfelen Ronaldo. Voetbal zit nu in een tijdperk met een technisch wonder en een voetbalbeest die beiden een wonderbaarlijk scorend vermogen hebben. Maar dat doet niks af aan de kwaliteiten van Rooney, Rvp, Aguero, David Silva, Pirlo, Ozil, Xavi, Iniesta. En dan noem ik mensen als Mata, Fabregas, Xabi Alonso nog niet eens bij de absolute sterren. Ik denk dat er nu meer gekeken word naar de grote 2 omdat die er verder bovenuit stijgen dan Ronaldo9 en Zidane boven Del Piero, Figo,nedved uit stegen.

Is heel simpel. Vroeger hadden ze tenminste charisma. Objectief gezien heeft Barcelona van de 10 beste spelers er waarschijnlijk 5 of 6. En als ik Barcelona dan bezig zie, dat zijn geen supersterren, dat zijn schooljongetjes die in de pas lopen. Ze kunnen geweldig voetballen, maar daarnaast zie je er nooit wat van. Zie ze ook niet als supersterren. Sterke persoonlijkheid, uitstraling, karakterkoppen, dat zijn de supersterren van het voetbal. En die zijn er nu veel minder ja.

5 november 2012 om 16:44

Het is maar net waar je waarde aan hecht. Als ik een superster wil zien ga ik wel naar Hollywood. Ik hoef niet elke dag overbluft te worden door de Lloreal Paris reclame met het hoofd van David Beckham of een Gilette reclame waarin ik Zidane constant blijf zien. Als zulke idiote dingen zorgen voor uitstraling vind ik dat echt de omgekeerde wereld.
Geloof jij maar dat iedereen een stapje terug zou doen als Xavi of Iniesta binnen komen. Die gasten barsten van het charisma, alleen op hun manier.

5 november 2012 om 19:31

Beste Kalou2005, los of je zoiets belangrijk vindt of niet kan je niet met droge ogen beweren dat Xavi, Iniesta een vergelijkbaar charisma hebben met een Beckham, Zidane. Dat waren leiders ware hele teams en landen zich aan op trekken. Vergeleken met hen zijn Iniesta en Xavi betrekkelijke grijze muizen. Betekent niet dat ze geen geweldige voetballers zijn. In mijn ogen zijn deze 2 zeker niet mindere voetballers dan Beckham.

5 november 2012 om 20:29

Het is maar wat je charisma vind Polop. Als je het charismatisch vind als je elke dag 25x in een tv spotje te zien bent of loopt te schreeuwen op het veld, dan klopt je redenering. Vind je het echter charismatisch als je een voorbeeld bent voor elke prof, wekelijks je voeten laat spreken en een elftal draagt en een van de, zo niet de belangrijkste, speler van het elftal bent, dan vallen Xavi en Iniesta net zo goed in dezelfde categorie.

6 november 2012 om 10:54

Je draait de zaken mijn inziens om. Dat charisma hebben die spelers van zichzelf en niet door het feit dat ze in een spotje meedoen. Waarschijnlijk worden ze door een charisma juist eerder gevraagd door zo'n bedrijf.

.

dit zou echt een droom elftal zijn geweest. deels wat het wel zo:
ik vergeet er nog wel veel zoals rivaldo, ronaldinho, junior, socrates etc. maar de namen in de opstelling hebben toch wel wat meer betekent tot de einde van hun carriere en zijn nergens ''geflopt''.

kahn
cafu??
desailly
baresi
roberto carl
valderrama
figo
zico
zidane
pele
ronaldo

Oki laten we het zo zeggen, hoe groot is het verschil tussen Xavi,iniesta,van Persie, Rooney, Zlatan, Pirlo,ribery,falcao, casillas met spelers als Figo,raul,roberto Carlos,rivaldo,totti, Nedved,henry, Bergkamp en Buffon?
De rest die erboven uitstaken/uitsteken even buiten beschouwing gelaten.

5 november 2012 om 16:53

Levensgroot.

toen had je een paar spelers van wereldklasse. maar die heb je nu ook met Cristiano Ronaldo, Messi, Xavi, Iniesta, Rooney, van Persie, en in het spaanse elftal lopen er nog wel meer toppers rond.

Als de tijd 15 jaar kon terug draaien zou ik het met veel plezier doen.dat was pas voetbal en genieten.

Dit vind ik echt de reinste onzin. Het voetbal is weer geëvolueerd en ik hoef niemand uit te leggen welke namen vandaag de dag zeker niet onder doen voor de namen die Da Lima in dit artikel noemt..

Niet mee eens. Kijk eens naar de gemiddeldes, Messi heeft het scorend vermogen van Ronaldo en is daarbij ook nog een betere teamspeler. Messi=ronaldo en Ronaldinho in één.
Een fenomeen was het wel die Ronaldo.

5 november 2012 om 16:58

Onzin. de Bbva is ook geen geweldige league meerr natuurlijk. Dat soort dingen moet je ook meetellen, gemiddeldes zeggen 0,0,

5 november 2012 om 19:27

Messi Ronaldo en Ronaldinho? Nee absoluut niet. Die laatste 2 speelde in teams die niet zo goed op elkaar ingespeeld waren en waren duidelijk diegene die de kar trokken. Daarnaast, hoe goed ik Messi ook vind, hij heeft niet de techniek die Ronaldinho had.

Ronaldo was ook een geweldige spits ook hoor. Hij en Zidane toen bij Real Madrid,wat een tijden
Messi en Ronaldo mogen zeker in een rijtje beste spelers aller tijden.

"“degene die de prijs won, verdiende hem ook echt"

ach ja...kijk naar wat messi en ronaldo presteren aan gigantische hoeveelheid goals, assists, acties enz enz.

Degene die de prijs nu wint, verdient hem ook echt

Vergeet niet dat Ronaldo vaak voorin ruimte kreeg dan bijvoorbeeld Messi! De bekendste aktie van Ronaldo is snelheid en counteren. Ronaldo is echter geen dominante speler. Zidane is een dominante voetballer en laat zijn medespelers ook beter mee voetballen , maar Zidane speelde wel vaak in een verdedigende elftal hierdoor kon hij meer risico voetballen. Messi voetbalt wel de moelijkste voetbal ter wereld. Messi countert vrijwel nooit, Messi scoort vaak uit moeilijkste voetbal. Messi is gewoon ongelooflijk!

Oh maar dat zeker, toen was de Serie A ook gevuld met topspelers.

Koning Raúl, Guardiola, Redondo, Nedved, Totti en Del Piero in hun prime, Pires, Dessaily, Bergkamp, Henry, Figo, Maldini, Nesta, Roberto Carlos, Hierro, Giggs, Scholes, Viera, Batistuta, Rivaldo, Romario, Beckham, Ballack, Rui Costa, Seedorf, Sheva en Mijatovic. Allemaal spelers rond Ronaldo zijn tijd wat echt geweldenaren waren. En ik kan er nog wel tien opnoemen denk ik. Vergeet sowieso wel een paar grote waarschijnlijk. Maar de spelers net er onder waren ook beter zoals Valeron, Mendieta, Ljunberg, Luis Enrique en Veron bijvoorbeeld zouden nu bij de top horen.

En dan noem ik een hoop verdedigers nog niet omdat dat toch altijd anders is, net als keepers. Maar Ayala en Fabio Cannavaro zijn natuurlijk ook wel het vernoemen waard. Ik heb het gelukkig gedeeltelijk meegemaakt maar jammer genoeg niet helemaal.

5 november 2012 om 16:56

Mee eens.

Spelers werden toen nog helden omdat ze niet gelijk vertrokken als ze het verschil begonnen te maken. Zelfs spelers die niet bij absolute topclubs speelden konden toen magisch zijn.

Wat mij betreft is er een wereld van verschil tussen die spelers en de spelers van nu.

5 november 2012 om 17:53

Cafu, Zé Roberto (erg onderschat), Makelele, Zola, Keane, Viera, Van Nistelrooy, Makaay, Davids, Stam, Juninho, Elber, Trezeguet, Schmeichel, Laudrup, Thuram, Lizarazu, etc. Toch een behoorlijke lijst sterren.

Het is ook niet meer dan logisch dat niet elke tijdperk even sterk kan zijn, sommige zullen ongetwijfeld boven de andere stijgen. Het voetbal van de eind jaren 80 (dan heb je het over Maradona, Baggio, Van Basten etc.) tot begin jaren 00 was echt een geweldig tijdperk.

Ik vond Romario en Ronaldo ook wereldspelers, nu zijn dat messi en C ronaldo en zo heb je van elke tijd wel goeie spelers, vroeger cruijff Pele Maradonna, en ga zo maar door.

5 november 2012 om 16:56

Dan mogen Messi en Ronaldo nog wel even doorvoetballen als ze zoals Cruijff, Pele en Maradona willen zijn.

5 november 2012 om 17:00

Messi hoort inmiddels wel tot dat rijtje.

5 november 2012 om 17:05

Cruijff, Pele en Maradona hadden zowel met hun club als hun land succesvolle periodes.

Messi zal daar nog even aan moeten werken, maar ik verwacht niet anders van iemand met zo'n ava, aangezien ze er allebei wel of niet bijhoren.

5 november 2012 om 17:08

Messi is al lang uitstekend aan het spelen voor zijn land.
Dat deed ie in de jeugd al met het WK -20 en de Olympische Spelen, is nu pas 25 en levert de ene assist na de ander af, combinerend met doelpunten. Ook heeft ie de Copa America al gewonnen.
Met aanzienlijk minder interlands heeft die jongen nog maar drie doelpunten te gaan om net zoveel te hebben gescoord als Maradona.

5 november 2012 om 17:14

Met doelpunten lopen ze aardig gelijk, klopt als een bus.

Alleen zul je het vast met me eens zijn dat wanneer Messi Argentinië in 2014 aan de wereldtitel helpt, dat zijn status aanzienlijk zou verhogen.

Voor mij is Messi nog niet de levende god die anderen in hem zien, maar dat kan ik Barcelona-supporters niet kwalijk nemen.

5 november 2012 om 17:54

Inderdaad, hij moet het eerst afmaken tot een late leeftijd. Ronaldinho was ook echt de allerbeste toen maar hij wordt ook niet gerekend tot het rijtje Cruijf omdat hij het niet over een lange tijd heeft laten zien. Ik verwacht ook wel dat Messi later in dat rijtje gaat komen want hij zal toch wel jaren bij Barcelona blijven spelen. Waarschijnlijk krijgt hij toch geen blessures en die doelpunten zullen wel weer als broodjes over de toonbank gaan bij hem.

JA precies.. En wanneer ik zeg dat er tegenwoordig minder "wereldsterren" rondlopen, zeggen ze dat ik ongelijk heb en dat ik overdrijf. Sorry, vroeger had je betere voetballers..

Ronaldo won de goudenbal als speler van de Eufa L.
Verder had je Zidane, Totti, Stoickov, Nedved, Raul, Hiero, Maldini, Nesta, Cafu, Roberto Carlos, Bergkamp (die in mijn ogen een verbeterde versie van RvP is), Desailly too much to mention.

5 november 2012 om 17:06

Stoichkov in hetzelfde rijtje willen plaatsen als Zidane of Nesta.
Toont maar weer eens aan hoe graag mensen het verleden willen verheerlijken. Stoichkov was al lang en breed op z'n retour toen Zidane eraan kwam. En toen deze de prijs voor de beste speler van de wereld won, begon de carriere van Nesta pas net volle toeren te draaien.
Als je Maldini plaatst, kun je het nu net zo goed hebben over Puyol of Ferdinand. En zo kun je nog wel een flinke poos doorgaan.
Het enige land dat daadwerkelijk minder is geworden is Brazilie. Er zijn inderdaad geen Rivaldo's, Romario's, Ronaldo's of Ronaldinho's, maar je hoeft maar te kijken naar de namen van de selectie van Argentinie om te smullen. Uruguay levert ook al enkele jaren topspelers op, Duitsland is uitstekend bezig en als we naar Chelsea kijken hebben we ook al jarenlang uitstekend materiaal gezien met een Terry, Lampard of Drogba.
Ik dacht trouwens dat iedereen hier Gerrard zo'n geweldenaar vond?

5 november 2012 om 17:38

Ik heb het natuurlijk over vroeger en niet perse over de "ronaldo's tijd" alleen..
Als ik iedereen moet opnoemen, dan hoort Puyol er zeer zeker bij natuurlijk.

En tjsa, Brazilie leverde sinds Kaka niet echt een goudenbal kandidaat meer. Hopelijk hebben we dat nu met Lucas en Neymar.

Haha, Gerrard is ook een goede voetballer vind ik, hoort zeker in het rijtje (ookal hij niet mijn type middenvelder is..

5 november 2012 om 18:45

Dan is vroeger wel een enorm breed begrip en zodoende ook onmogelijk om te meten met vandaag de dag.
Ik ben vrij tevreden met voetballers als Tevez, Falcao en Rooney om er maar een paar op te noemen.

Xavi wellicht nu wat minder dan de voorgaande jaren, maar zowel hij als Iniesta zouden ook in de generatie van Ronaldo kandidaten zijn. En volledig terecht ook. Xabi Alonso behoort ook al jarenlang tot de beste middenvelders van de wereld. Messi werd de beste van de wereld terwijl Henry en Ibrahimovic ook minstens aardig op dreef waren. Seedorf draaide prachtige jaren rond 2008.
Falcao had nu ook een kandidaat geweest als Messi en Cristiano er niet waren.

Komop zeg. Figo en Rivaldo staan nog niet eens in de schaduw van Messi en Ronaldo. Als die nu nog gespeeld zouden hebben hadden ze net zo weinig kans op die bal als Melvin Platje, die waren goed maar nog steeds zoveel minder dan Messi en Cr7. Dikke Ronaldo zelf zou wel kans maken, net als Ronny en Zidane, maar het aantal goals en assists van beide huidige grootheden tipten zij ook allemaal niet aan. Met Messi heb je de beste voetballer ooit in levende lijven. Niets houdt hem tegen.

5 november 2012 om 17:07

Wow. Sinds wanneer volg jij voetbal, 2006?

5 november 2012 om 17:22

Veel en veel langer dan jou, met veel meer verstand ervan. Je moet ervan uitgaan dat als je het niet eens bent met bovenstaande text, je er geen kijk op hebt.

Met alle respect voor deze (ex) wereldspeler van ''formaat'' maar ik ben het niet geheel met hem eens.
Het is totaal geen vergelijking, elke periode heeft zijn ster spelers.

Nu heb je spelers rond lopen als : Agüero, Benzema, Ronaldo, Fabregas, Iniesta, Messi, Muller, Nani, Neymar, Ozil, Rooney, Sweinsteiger, Sneijder, Alonso, Xavi, van Persie, Falcao, Ibrahimovic, Pirlo en zo kan ik wel doorgaan.

En in de tijd van Ronaldo had je: Ronaldo, Carlos, Bergkamp, Zidane, Raul, Del Piero, Suker, Batistuta, Shearer, Leonardo, Zidane, Owen, Desailly, Thuram, Davids, Seedorf, Weah, Klinsman, Kanu, Maldini, Romario etcetera.

Elke tijd heeft dus zijn toppers, daarbij is het niveau naar mijns inziens ook nu een beetje hoger als destijds.

5 november 2012 om 17:16

Mijns inziens is het niveau juist lager waardoor de betere beter lijken dan de betere van toen.

Misschien dat een paar namen even goed zijn als die uit het tweede rijtje maar je kunt spelers als Nani niet vergelijken met kaliber Romario, is onmogelijk.

5 november 2012 om 17:28

Dan verschillen wij van mening, desalniettemin heeft elke generatie zijn wereldspelers.

5 november 2012 om 19:42

@ Setto

In elke sport ter wereld verbetert de mens zich en worden jaarlijks wereldrecords verbroken. Jij denkt dat voetbal als enige sport ter wereld daar een utizondering op is? Natuurlijk niet. Het algemene niveau in het voetbal is hoger dan dat van 10/15 jaar geleden, net als dat in die periode het niveau hoger was dan 30/40 jaar geleden. De mens en daarmee de voetballer verbetert zich in alles. Het tegendeel beweren is eigenijk lachwekkend.

5 november 2012 om 20:02

Vind ik een goed argument, alhoewel ik denk dat het met name van toepassing is op individuele sporten en sporten die heel erg gekaderd zijn, dus waarin iets heel specifieks gevraagd wordt waarop kan worden getraind.

Voetbal blijft een spel waarbij zoveel factoren van invloed zijn dat het moeilijk is een enkele oorzaak aan te wijzen. Ik ben in ieder geval van mening dat de toppers van 20/15 jaar geleden beter waren dan de toppers van nu, met name vanwege de hogere roulatiesnelheid wat betreft transfers en minder tijd.

Als je dat lachwekkend vind mag dat, je zal niet de eerste zijn.

Ik vind niet dat je de huidige generatie moet vergelijken met de oude want door nostalgie zijn veel meningen niet onpartijdig. Het zou leuker zijn als de wereldsterren van nu verspreid zouden zijn over meer teams , nu heb je bijvoorbeeld Real en Barca die de meeste sterren hebben. Stel je voor dat bijvoorbeeld een Modric nog bij Tottenham zat om wekelijks zijn kunsten te tonen en Kaka ook ergens anders in de basis stond.
Wel moet ik zeggen dat ik het voetbal van de oudere generatie leuker vond. Dat waren echt mannen. En ook toen had je natuurlijk schwalbes en huilende voetballers op de grond de hele wedstrijd lang maar echt sowieso beduidend minder dan nu. Nu bij elke tackle ligt iemand te huilen en dat is zo ontzettend irritant gewoon.

Het speltempo ligt nu nog hoger dan in de jaren negentig waardoor bij spelers technische kwaliteiten minder opvallen en fysieke eigenschappen belangrijker zijn. Het misschien nu moeilijker voor spelers om op te vallen maar de echte wereldtoppers van nu hebben wel een hoger niveau dan Figo en Rivaldo... Zidane en de jonge Ronaldo horen net als Messi en C. Ronaldo in de lijstjes allerbeste ooit met Pele, Maradona en Puskas.
Maar vergeet niet dat Ronaldo door fysieke problemen aan zijn knie nooit het maximale uit zijn talent heeft kunnen halen. Die problemen begonnen als tiener bij Psv, en na zijn jaren bij Inter was er nog maar een schim over van de speler die hij in zijn Psv/barcelona jaren leek te kunnen worden, en toch speelde hij nog jaren in de basis bij Real Madrid en AC Milan.

Raar dat Henry niet in dit rijtje wordt genoemd, dat was in die tijd toch mijn favoriete speler

5 november 2012 om 18:03

Henry was inderdaad geniaal !

Typisch gevalletje van vroeger was alles beter. Elke generatie heeft er last van. Ik doe een heel gewaagde uitspraak als ik zeg dat de huidige topspelers niet onderdoen voor de topspelers van welleer, desalniettemin sta ik er volledig achter. Ik denk niet dat een Iniesta of Xavi onder doet voor een Zidane of Scholes van zoveel jaar terug. Ik denk niet dat een Rooney, Messi of C.ronaldo onderdoet voor een Bergkamp, Henry of Ronaldo van x jaar terug. Sterker nog ik denk niet dat Messi of Ronaldo onderdoen voor een Pele, Van Basten, Cruijff of Maradona.

Ik zal waarschijnlijk veel persoonlijke aanvallen krijgen van mensen die mij ongelijk willen bewijzen met simpel persoonlijke beschuldigingen maar kijk even realistisch.

Het is een bekend gegeven dat mensen bronnen van informatie en negatieve herinneringen eerder verliezen en dus van oudere spelers slechts het positieve onthouden. Hieruit komt ook voor dat oudere generaties zeggen dat vroeger alles beter was. Het is voor mij volledig onlogisch om te concluderen dat Pele de beste voetballer allertijden is, of Maradona, wanneer je rekening houd met dit principe.

Ik denk zelfs dat wanneer je de spelers van weleer in de huidige elftallen zou plaatsen, veel van deze spelers niks klaar zouden spelen. Het spelletje is dermate veranderd dat zelfs de spelers die het van hun techniek moeten hebben andere kwaliteiten nodig hebben dan vroeger.

Nu wordt Messi vaak naar beneden geschreven omdat hij niet rendeert in het Argentijnse elftal waar hij dit wel exceptioneel doet bij Barcelona. Dit is dus een negatief punt vers in ons geheugen. Ik denk alleen niet dat veel mensen nog negatieve punten van spelers zoals Pele en Cruijf op kunnen halen. Terwijl ook die spelers wel eens dramatisch speelden. Van Messi hebben we een mozaïek beeld van Pele en Cruijf een waas.

Hoe langer geleden hoe beter de besten worden, hoe legendarischer de legendes en hoe meer het beeld vervaagd. Kortom een speler in de huidige tijd kan door het grote publiek nooit beter worden gevonden dan een speler van vroeger. Hoe verder geleden hoe beter de voetballer(betekent wel dat je echt bekend moet zijn geweest en de beste van jou tijd).

Om een lang verhaal kort te maken vind ik Messi en Cristiano Ronaldo van hetzelfde niveau als Cruijff, Pele, Zidane, Van Basten etc.

5 november 2012 om 17:50

@frikx

Je hebt gewoon volkomen gelijk. Mensen die denken dat Pele beter was dan de huidige beste voetballers, moeten achter hun horen krabben..

Vroeger was je naast voetballer full-time bakker. Nu heb je Bvo-opleidingen wereldwijd met belachelijk goede faciliteiten. De beste talenten worden vroeger en beter opgeleid. Vanuit verschillende disciplines (krachttraining, atletiek om maar wat te noemen) worden er gewerkt om een voetballer het totaalpakketje te geven. Techniektraining vind dagelijks plaats en de trainingsintensiteit is aanzienlijk verhoofd. Je hebt zelfs allerlei dietisten die je helpen op het gebied van voeding.

Over het tactische aspect wil ik niet eens beginnen..

5 november 2012 om 18:38

Blij dat jij er iig ook zo over denkt. Natuurlijk waren ze vroeger goed maar Ronaldo en Messi horen zeker in die rijtjes die iedereen opnoemt en Iniesta en Vidic ook, om maar eens 2 random spelers uit andere linies te benoemen.

Met alle respect voor deze Ronaldo, maar ik denk zelfs dat als hij in deze tijd had gespeeld dat zelfs dan Messi of C.ronaldo de gouden bal nog zouden winnen.

Het spel is de laatste jaren gwn veel sneller geworden. Kijk maar een wedstrijd ervan na op skysport of sport 1 van vroeger. Het spel was voornamelijk technischer en tactischer.

Heel veel van die oude spelers zouden er nu veel meer moeite mee hebben. Kijk maar naar ajax 95, een jong team die even alle grote teams vernederd in hun eigen stadion. Niets ten nadele van het geweldig team, maar zulke dingen gebeuren hedendaags minder. Of veron die het tempo in de epl toen al niet aankon. En dan vergeten we onze grote vriend shevchenko ook nog.

Ronaldo heeft deels gelijk, er was niemand die maar ook in de buurt komt van zijn klasse, in de periode 1996-1998. Messi en c.ronaldo hierbij meegerekend. Er waren toen meer wereldsterren, omdat het niveau dicht bij elkaar lag. Messi en c.ronaldo zijn op ronaldo na, veel beter dan de rest. Iniesta vind ik op hetzelfde niveau als zidane en nedved.

5 november 2012 om 17:45

Ik snap de vergelijking Zidane en Iniesta. Zidane was zijn generatie qua techniek, handelingssnelheid en spelinzicht mijlenver vooruit. Alle teams waarin hij speelde deelde zowel nationaal als internationaal de lakens uit. Juventus, Real Madrid, Frankrijk, het is geen wonder dat deze ploegen veel prijzen wonnen toen hij daar speelde. Bij Iniesta geldt eigenlijk hetzelfde. Maar ik vind wel dat Zidane nog meer aspecten van het voetbal perfect beheerste dan Iniesta dat nu doet. Zidane kon ook fantastisch tackelen en koppen. Die man was een one-man-army, op elke positie op keeper na was hij in zijn tijd de beste ter wereld. Overigens was Zidane wel echt een heethoofd en dan heb ik net niet alleen over de bewuste kopstoot. Volgens mij heeft hij in een paar Clasico's rood gehad bijvoorbeeld. Sowieso 1 keer na een verschrikkelijke elleboog.

5 november 2012 om 18:40

Zidane heeft ook voor die clubs gewoon dramatisch gespeeld en is qua combineren en slimheid misschien wel minder dan een speler als Iniësta. Het spel is nu anders maar ik vind niet dat je duidelijk kan zeggen dat Zidane beter was. Van Zidane is ons beeld gewoon vager dan van Iniesta!

5 november 2012 om 19:14

Wat vooral beter aan Zidane was, is het rendement. Iniesta heeft een belabberd rendement voor een aanvallende middenvelder. Waarschijnlijk het minst van de hele Europese top. Dat het verschil wat dit betreft groot is met Zidane komt natuurlijk ook omdat Zidane vaak dieper gepositioneerd stond en derhalve makkelijker in de gelegenheid kwam om te scoren. Ook speelde hij in een ander systeem. Iniesta is simpelweg een stuurman in een elftal dat iedere week tegen een paar muren balt. Maar goed, neemt niet weg dat Iniesta met acht assists en twee doelpunten in een heel seizoen La Liga (2011-2012) wat dat betreft onder de maat presteert.

Verder vind ik ze behoorlijk gelijkwaardig. Misschien roept een leider als Zidane meer emoties op en dat kan ik begrijpen. Maar Iniesta beheerst de algehele balcontrole tot in de perfectie, heeft een geweldig inzicht en een sublieme pass. Hiermee doet hij niet of echt nauwelijks onder voor Zidane.

5 november 2012 om 21:29

Prijzen gewonnen, tackelen, koppen, one man team ?

Frankrijk in 98 was ie alleen in de finale beslissend.juventus ging pas na zijn afscheid beter spelen en meer winnen. Real was al helemaal een drama, de eerste jaren ging het nog redelijk. Maar na het vertrek van del bosque en makelele was het gedaan met het team. Zidane kon er ook niks aan doen en bleef dus zodoende zonder prijzen. Nu kunnen we dus concluderen, dat niet zidane maar makelele de belangrijkste speler was van dat real. Het wonder lag dus hierbij niet bij zidane. Moet wel zeggen dat tijdens het ek 2000, hij verschrikkelijk goed speelde tegen denemarken en portugal.

Zidane zal voor mij altijd de speler zijn die het meest overschat word. Nu kan ik er ook niet erg goed over oordelen. In de tijd liet rtl5 alleen de bundesliga en EPL zien, en kon ik zidane niet wekelijks volgen. Gebaseerd op de CL was het altijd maar net niet. Kijkend naar het aantal goals en assists valt het ook tegen.

Nu heeft iniesta dan ook xavi bij zich, en vind ik het dan ook niet eerlijk om de vergelijking te maken. Zidane zou met een xavi ook beter spelen en meer winnen. Daarom vind ik ze gelijkwaardig samen met nedved.

@estalade

Over welk rendement heb je het ? Zidane had nooit veel assits of goals gemaakt.

6 november 2012 om 01:30

Mendieta06

Over dat rendement dat hoger ligt dan dat van Iniesta. Zidane maakte in clubverband 128 doelpunten in 681 wedstrijden en voor de nationale ploeg 31 doelpunten in 108 wedstrijden. Het is geen een op een maar Iniesta komt hier niet bij in de buurt. Zidane liep ongeveer 1 uit 5. Iniesta daarentegen heeft er op het hoogste niveau in clubverband slechts 48 in 473 duels in liggen (ongeveer 1 uit 10) terwijl hij in zijn interlandduels niet meer dan tien keer scoorde. Assists kan ik even niet vinden maar ook die zijn minder hoog dan die van Zidane. Het rendement van Iniesta is gewoon best laag.

6 november 2012 om 17:13

Weet niet waar je de cijfers vandaan hebt, maar ze kloppen niet.

http://www.vi.nl/spelers/speler.htm?dbid=2522entyp...
Dat is op zich een goed rendement, maar gaan we het vergelijken met andere spelers, dan valt het best tegen.

Zidane 505 wedstrijden 95 goals
Nedved 501 wedstrijden 110 goals
Scholes 490 wedstrijden 107 goals
Gerrard 414 wedstrijden 91 goals
Kaka 318 wedstrijden 112 goals
lampard 538 wedstrijden 153 goals

Iniesta heeft een ander rol, speelt verder van het goal af. Samen met xavi zorgt hij ervoor dat er op balbezit wordt gespeeld. Zidane hoefde dit nooit te doen en kon als nummer 10 en later vanaf de linkerkant zijn gang gaan. Net zoals ronaldinho bij barcelona.

Dus nee, zidane was niet beter door zijn rendement.

In die tijd had je ook topverdedigers, Messi en Ronaldo hadden never 70 goals gemaakt tegen verdedigers als

Maldini
Materazzi
Thuram
Hierro
Campbell
Le Saux
Nowotny
Kuffour
Costacurta
Stam
Nesta
Mauro Silva
Naybet
Ayala

5 november 2012 om 17:45

Helemaal met je eens.. Je vergeet Cannovaro, gattuso( alhoewel middenvelder, zijn verdedigende kunsten waren keihard)

5 november 2012 om 17:47

Tony Adams en Martin Keown mag je dan ook echt niet vergeten. En Helguera, dat was misschien verdedigend gezien misschien niet de allerbeste, maar kon wel waanzinnig goed opbouwen.

5 november 2012 om 18:17

Ik kan er nog 100 noemen, slager Mihajlovic bijvoorbeeld, vroeger speelde er meer topaanvallers, topverdedigers en topmiddenvelders, voetbal wordt steeds saaier en zwakker

5 november 2012 om 18:47

Je vergeet: Zanetti, De Boer, Guardiola, Hierro, Desailly, Blanc, Reiziger, Roberto Carlos, Cafu, Mijatovic, Adams, Cannavaro, Zambrotta, Köhler, Ricken, Lucio en vast nog wel een paar...

Ronaldo gaat hier volledig voorbij aan bewezen toppers als romano Denneboom, Brian Pinas, Niels Fleuren, Nathan Rutjes, Marc antoine fortune, Wesley Sonck en Harry Gommans. Hij sluit zijn ogen voor de toppers die er wel degelijk rondlopen, dat vind ik jammer

5 november 2012 om 22:41

Waar speelt Harry Gommans nu?

Weet nog dat hij paar jaar geleden de winnende maakte voor ons tegen Nec, 1-0 in 't Gelredome :D

7 november 2012 om 12:47

Speelt nu bij Fortuna maar hij gaat ongetwijfeld de stap omhoog weer maken. Deze man heeft een gouden rechterbeen waarmee hij de bal neer kan leggen waar hij maar wil. Ik denk dat dit een laatbloeier is.

11 november 2012 om 22:25

Je loopt te fokken of niet?

Ik volg de JL niet genoeg, maar wat jij me nu vertelt gaat tegen mijn herinneringen in

Als ik even voor mezelf mag spreken: Ik deel de mening van Ronaldo enigszins.

Toen ik begon met het volgen van voetbal, vanaf Wk98, groep acht, was ik "fan" van veel meer voetballers dan nu. Het was bijna magisch om de Champions League te mogen kijken. Raul, Maldini, Figo, Ronaldo, Zidane, Desailly, Owen, Albertini, Del Piero, Bergkamp, Kluivert, Overmars, Davids, Van Gastel (persoonlijke held), Batistuta, Redondo, Nedved, Zamorano, Beckham, Keane, Vieira, Petit, Zola, noem al die gasten maar op, het was echt zo'n feest om al die gasten aan het werk te zien.

Ik mis die tijd echt ontzettend. Het waren stuk voor stuk helden, persoonlijkheden met hun eigen trekjes en hun eigen eigenaardigheden. Dat gevoel heb ik nu steeds minder. Naar mijn idee lijken voetballers steeds meer op elkaar qua techniek en speelstijl. Vroeger waren voetballers specialisten. Elke topvoetballer had zijn eigen specialiteit. Beckham had zijn traptechniek, Zidane had zijn elegante techniek, Davids was een pitbull, Nedved zijn slepende manier van lopen, Maldini was de knapste man op aarde (volgens mijn zus), Ronaldo zijn snelheid en zijn dribbels, Owen zijn snelheid, Raul zijn slimmigheidjes, Overmars zijn scheve bekkie, ga zo maar door.

Ik heb nu het idee dat voetballers juist allemaal hetzelfde proberen te zijn. Snel, sterk, tweebenig. Natuurlijk gaat daardoor in zijn totaliteit het niveau omhoog. Prima. Maar daardoor is er wel minder verschil onderling.

Ook is buitenlands voetbal veel minder een ver van je bedshow geworden. Eigenlijk tot een jaar of 5 geleden toen het internet ineens overspoeld werd met wedstrijd-streams en toen je bij Sport 1 nog niet via internet kon kijken zag men vrijwel alleen maar buitenlands voetbal via samenvattingen op televisie en dan ook nog eens in vogelvlucht. Engels, Spaans en Italiaans voetbal kwam voorbij in 30 minuten. Als je dan een keer naar Real-united kon kijken in de Champions League dan was dat een zeldzaamheid, een waar feest voor het oog. Nu ligt elke buitenlandse wedstrijd en elke buitenlandse club binnen handbereik. De globalisering van het voetbal noem ik dat. Het gevolg daarvan is dat buitenlandse voetballers veel minder mythisch zijn dat tegenwoordig. In de jaren negentig zag je van Beckham alleen zijn doelpunten uit wonderschone vrije trappen en afstandsschoten. Nu zou je, omdat je met gemak hele wedstrijden kunt zien, ook veel sneller zijn slechte eigenschappen zien, waardoor hij minder mythisch zou worden.

5 november 2012 om 18:48

Dat zijn gewoon jeugd herinneringen, vroeger was alles beter. Dat heeft de huidige jeugd ook maar dan met Sneijder, Van Persie, Ibrahimovic, Iniesta, Messi, Ronaldo, Rooney, Van der Sar, Puyol, Xavi, Pepe, Cassilas en ga zo maar door. Deze spelers doen niet onder voor jou namen dat is gewoon schijn. Je zou in eerste instantie zeggen van wel omdat jij het over legendes hebt. Deze spelers worden echter net zulke grote legendes over 10 jaar.

Ik ben het wel met je eens wat betreft je overige alinea's. Voetbal is meer gestroomlijnd en er zit meer geld in. Van spelers wordt een bepaald gedrag verwacht en internationaal voetbal is dichter bij je bed idd.

Ik was een gigafan van Juan Sebastian Veron die paar wedstrijden dat ik hem zag spelen. Veel later kwam ik er pas achter dat het een giga flop was bij United.

5 november 2012 om 19:08

Ik zie ook minder verschillende trekjes en misschien ook wel minder verschillende types. Er lijkt nu wel een trend gaande waarbij er een soort tweesplitsing ontstaat tussen fysiek en techniek. De technische en lichtvoetige middenvelder is in trek en wie hiervoor tekort komt compenseert het met fysiek. Een soort Messi, Xavi, Iniesta, Özil, Busquets, Modric, Silva, Cazorla, Mata, Thiago, Hazard, Oscar, Sahin, Belhanda, Neymar en Ganso versus Ronaldo, Bale, Falcao, Cavani, Touré, Drogba, Balotelli en Gomez verhaal. Met natuurlijk spelers als van Persie, Zlatan, Alonso, Rooney, Agüero, Suarez, Tevez en Villa die in beide hokjes niet echt te plaatsen vallen of juist over beiden beschikken.

Met je laatste alinea ben ik het ontzettend eens. Het rare is dat ik niet eens doorhad dat dit gaande is.

6 november 2012 om 05:26

Je wordt ouder gast. Dat is alles.
Jij werd net zo opgewonden van een Pauleta of Jardel als een tiener nu wordt van Falcao of Hulk.

6 november 2012 om 13:03

Hahahaha ja dat zal het zijn inderdaad. Er zit meer waarheid in jouw post van 2 zinnen dan in mijn hele post.

Maar je kunt niet ontkennen dat buitenlandse voetballers tegenwoordig minder mythisch zijn, omdat je nu dankzij het internet alle voetballers binnen handbereik hebt.

6 november 2012 om 14:15

Dat laatste is een ander verhaal, inderdaad.
Wat ik niet weet is of die kleine jongens net zo makkelijk en net zoveel voetbal kijken als wij nu direct kunnen doen. Dat kan voor de jeugd inderdaad mythevorming een beetje omlaag spelen.

Wat ik wel weet, is dat ik vroeger gekluisterd zat aan Eurosport, de CL zelfs twee keer een groepsronde had waardoor je een overkill had aan dat toernooi en wat later Rtl5 Duits en Engels voetbal uitzond.

R9 heeft helemaal gelijk, dit zeg ik al tijden. Tijdens de generatie van R9, Zidane, Nedved, Chevchenko Raul, Beckham.. Het leek wel alsof de Griekse Goden aan het voetballen waren..

Nu alleen Messi en Ronaldo.. Geloof me, als hun tijdens die generatie voetbalden, zou Messi en CR7 nooit van hun leven zo groot worden als nu..

De barcelona van Ronaldinho was beter dan de Barcelona van nu.. La Liga was ook toen een stuk zwaarder.. Je had een Valencia die bij de beste hoorde etc.. Real Madrid, Atletico Madrid, Deportiva La Coruna..

En Als men zegt dat iniesta zelfde niveau van zidane is, moet ie zichzelf ff laten nakijken. iniesta is goed, maar komt niet in de buurt van Zidane.

Wat met Zidane is gewoon magisch, alleen zijn aanwezigheid op het veld was de team al een bron van inspiratie.. Kijk naar Wk2006, Frankrijk had zwaar gefaald de jaren daarvoor, zidane komt terug in nationale team en schiet ze gelijk naar de finale.

Jammer dat ze niet meer spelen.. Ze zullen in ieder geval voor altijd worden herinnert

5 november 2012 om 18:50

Wat een slappe argumentatie in je derde alinea. Waarom was Barcelona beter? Omdat Valencia toen bij de besten hoorden? Dan kun je net zo goed concluderen dat Valencia stil heeft gestaan in haar ontwikkeling en Barcelona zich juist heeft verbeterd. Als we jou moeten geloven zijn zowel Barcelona als Valencia (etc.) achteruit gegaan, maar ging dat bij de rest iets harder dan bij Barcelona waardoor de kloof groter is en de competitie minder zwaar is. Ook is heel Europa achteruit gegaan want Barcelona behoort nog steeds tot de Europese top. Andersom lijkt me logischer. Barcelona heeft zich met grotere stappen ontwikkeld dan de rest waardoor het in 2009-2011 een van de beste teams in de historie van het voetbal werd, terwijl de rest zich minder hard ontwikkelde, stil stond of in enkele gevallen een lichte terugval kende (clubs als Milan, Arsenal, Liverpool en tijdelijk Inter).

6 november 2012 om 05:29

Ik geloof je niet, want je lult.
Het Barcelona van Ronaldinho was aanzienlijk kwetsbaarder dan dat van Guardiola.
Ik heb Zidane ook de rest van dat jaar gezien. Stelde bar weinig voor in verhouding tot wat hij ooit liet zien op de velden.

Ronaldo heeft wel een punt, vroeger had je veel meer supersterren en voor mij de beste speler ooit! Zinedine Zidane! Die vind ik met afstand de beste speler toen, hij had de kwaliteit om aan de kar trekken bij Frankrijk en Real Madrid. Zelfs op 35-jarige leeftijd tijdens het wk, vond ik hem de beste speler ter wereld! De flair die hij heeft/had, hebben deze spelers niet.

De sterren van vroeger deden het ook nog eens goed bij hun nationale elftal, en niet op 1 toernooi maar meerdere jaren achter elkaar.. dat maakte hun sterren want mijn mening is dat Messi en CR (voorlopig) lang niet zo groot Zidane Rivaldo Ronaldo etc, deze maakten het verschil bij club-voetbal En Interlandvoetbal.

Sowieso vind ik het internationale voetbal vroeger veel beter. Sowieso waren de topsppelers beter dan die nu. Ook waren de ploegen als geheel beter. Ik vond het vroeger vooral leuk om Europese duels te bekijken omdat dit vaak clashes tussen speelstijlen waren. Daarnaast had ik het idee dat het voetbal ook steeds minder dynamisch wordt en de verschillen tussen een handjevol topclubs en de rest wordt steeds groter.

elke generatie heeft zijn eigen sterren.. ik denk dat de generaties ook niet met elkaar te vergelijken zijn.
de verschillen zit hem in de manier van training.
er word nu hedendaags op veel meer aspecten getraind met verbeterde middelen, verbeterde methodes en daar zullen ongetwijfeld nog dingen bijkomen waar ik zo niet op kan komen.
wat mijn punt eigenlijk is is dat de sterren van nu niet te vergelijken zijn met de sterren van vroeger omdat als je ze nu tegen elkaar zou zetten in gloriedagen dan weet ik o net nog niet ofdat er iemand zou zijn die opvalt.
als iedereen immers een ster is waar moet je dan nog op letten..
in elke generatie zijn er wel voetballers die net dat extra's hebben om zich te kunnen onderscheiden van de rest.

In die tijd waren er ook meer middelmatige spelers als ik de verhalen van mijn moeder en opa moet geloven. Nu heb je een hele brede klasse van spelers als David Silva, Sneijder, Thiago Silva, Van Persie, Hazard, Rooney en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Naar mijn mening is er maar 1 echte Ronaldo (r9), buiten dat hij een legende is heeft hij groot gelijk over het aantal wereldsterren van nu en toen. Ondanks dat het is moeilijk aan te geven is.
Een paar persoonlijke vergelijkenissen van nu en toen Ronaldo actief was maakt duidelijk dat hij wel degelijk een punt heeft.

Messi vs Ronaldo --- Ronaldo (puur persoonlijk)
C.ronaldo vs. Figo: --- C.ronaldo
Falcao vs Van Nistelrooij --- Falcao
Iniesta vs. Nedved : ---- Iniesta
Ozil vs. Zidane: ---- Zidane
Pirlo vs Veron : ---- Veron
Neymar vs. Ronaldhinho ---- Ronaldinho
Van Persie vs Bergkamp --- Bergkamp
Xavi vs Redondo --- Xavi
Ganso vs Rivaldo ---- Rivaldo
Robben vs Overmars ---- Overmars
Cavani vs Batistuta ---- Batistuta
Aguero vs Romario ---- Romario

5 november 2012 om 18:22

Messi VS Ronaldo - Messi zonder twijfel. (messi vanuit moeilijkste voetbal dat hij voetbalt)
C. Ronaldo VS Figo - Allebei Figo qua teamspeler - Ronaldo qua scorend vermogen
Falcao - Van Nistelrooij - Van Nistelrooij heeft meer bewezen
Iniesta vs Nedved - Iniesta natuurlijk
Ozil - Zidane - Zidane natuurlijk
Robben vs Overmars - Robben natuurlijk, hij kan zelf actie maken terwijl Overmars van medespelers moet hebben.
Aguero vs Romario - Je kunt ze niet vergelijken!

5 november 2012 om 18:31

Wat heeft Messi meer gepresteerd dan Ronaldo Luiz Nazario de Lima? En oh ja die vergelijkingen van die ene gast slaat nergens op.. Aangezien Pirlo bijvoorbeeld gewoon in dezelfde tijd heeft gespeeld als Veron..

5 november 2012 om 19:50

- Als Ronaldo niet zo blessure gevoelig was geweest in zijn loopbaan had we nog geen eens hoeven te discussiëren over dit. Messi is een geweldenaar dat is duidelijk maar daarom zet ik ook 'persoonlijk' achter.
- C.ronaldo is veel completer dan Figo als voetballer, Allebei is geen optie.
- Van Nistelrooij mag dan meer bewezen hebben, Falcao is wel degelijk een betere spits.
- Robben beter dan Overmars ? ben jij wel lekker? Robben is een zelfzuchtige solo artiest die alleen zijn man voorbij komt tegen een degradatie kandidaat. Overmars had veel meer rendement uit zijn acties en snelheid.

Aguero vs Romario is te ver gezocht maar me punt is duidelijk Romario was van een hoger niveau

Goede reactie van Ronaldo en gelijk heeft ie ook: destijds waren er meer kanshebbers voor de Gouden Bal dan nu. Het ook mede dankzij de media die Cristiano Ronaldo en Lionel Messi erg veel ophemelen en aandacht geven, maar in feite heeft hij wel gelijk.

Over wie de beste voetballer ooit is kan een hele discussie worden gegeven, maar iedereen heeft zijn eigen mening en voorkeur: de één vindt Pelé de beste dan ander weer Messi enz.. Het is gewoon puur gebaseerd op voorkeur en nostalgie.

Overigens denk ik ook dat óf Messi óf Ronaldo hem gaat winnen.

Wanneer ben je officieel beter als iemand? Nooit. Het is slechts een vaststelling. En ik stel vast: tot nu toe, van alle spelers die ik heb kunnen zien, is Messi gewoon de beste die ik heb gezien. Ik kan niet anders zeggen.

Ronaldo Luís Nazário de Lima! Wat een prachtige speler was dat om te zien, echt geweldig dat die voor PSV heeft gevoetbald. Een speler om trots op te zijn. Reis had misschien eenzelfde speler kunnen worden voor zijn blessure.. jammer dat het zo gelopen is.

5 november 2012 om 20:15

Ga je mond spoelen aub. Ronaldo was al wereldvoetballer van het jaar op de leeftijd dat Reis invalbeurtjes mocht maken bij een erg zwak Psv. Reis had nog niet 5% van het talent van Ronaldo die zonder zijn blessures de beste nummer 9 ooit was geweest.

5 november 2012 om 20:30

Wat nou? Ik zeg toch niet dat hij even goed is als Ronaldo maar een kans maakte om zo goed te worden? Niet alle spelers pieken op hetzelfde moment, sommige pieken nou eenmaal later en Reis was een speler die bij PSV had op kunnen bloeien als een typische niewe PSV spits. Het talent van Reis is er niet helemaal uit gekomen en dat gaat na zijn blessure ook niet meer gebeuren, maar om te zeggen dat ik mijn mond mag gaan spoelen omdat ik hem vergelijk vind ik behoorlijk storend en provocerend. Op dat moment was PSV niet eens zwak en was zeker kampioen geworden als Afellay zou zijn gebleven en Reis de blessure niet had gehad, in die periode hebben we zelf 10-0 gespeeld.

Falcao,van Persie,ibrahimovic,... =wereldspitsen,die ook magische dingen kunnen, dat weet iedereen en hun statistieken spreken voor zich. Messi en Ronaldo maken enorm veel doelpunten omdat ze in de spaanse competitie spelen waar Barcelona en Real Madrid al jaren alleenheersers zijn. In de Premier League zouden ze al een pak minder doelpunten maken

Van alle spelers van de afgelopen twintig jaar zouden waarschijnlijk alleen hijzelf en Zidane meedoen om de Gouden Bal. Ook Rivaldo, Ronaldinho, Figo, Romario, Nedved, Shevchenko, Henry, Pires en Kaka zijn niet van dit kaliber. Misschien dat ze in absolute topvorm meer imponeren omdat ze weergaloze individuele kwaliteiten hadden (met name Ronaldinho), maar om constant zo bizar goed te kunnen spelen als Messi en in mindere mate C. Ronaldo moet je van een buitencategorie zijn. Geen van de spelers in het rijtje dat ik noem was zo belangrijk voor zijn club(s) als Messi en C. Ronaldo, terwijl die twee nog de nodige jaren voor de boeg hebben. Zidane behoorde dan wel weer tot die buitencategorie terwijl Ronaldo O Fenomeno ondanks zijn blessureleed werkelijk iedere verdediging met staart tussen de benen naar huis stuurde.

Verder is het gewoon een stukje verlangen naar vroeger. Voetbal wordt, zo lijkt het, steeds minder vrij en steeds minder impulsief. Het hele berekende en uitgemeten spelen veroorzaakt dat er minder ruimte is voor individuen om te excellereren. Minder een op een duels, minder klassieke flankspelers die à la Beckham, Pires of Figo altijd goed opkomen en voorgeven. Nu draaien zie je meer rechtspoten op links en linkspoten op rechts om naar binnen te draaien en door te gaan met voetballen in plaats van voor te geven. Nog een combinatie, een steekbal en soms een spectaculaire bal in de verre hoek van Messi, Robben, Villa of Di Maria.

De concurrentie aan de top was denk ik spannender of in ieder geval veelzijdiger omdat er een bredere top was, maar niet omdat de topspelers beter waren. Het is te vergelijken met de Premiership versus La Liga. In de Premiership heb je vijf à zes partijen bovenin die hevig kunnen concurreren (ook al weet iedereen dat een aantal beter is dan de anderen) terwijl het in La Liga tussen twee partijen gaat. De kloof is misschien wat groter maar de toppers van nu zijn ook beter of minstens even goed als de toppers van destijds. Althans, het blijft een persoonlijke voorkeur maar ik vind C. Ronaldo iets minder maar ja, daar zijn veel anderen het niet over eens. Maar de 'subtop' van nu is heus niet veel minder als die van destijds. Misschien iets, maar veel scheelt het niet. Rooney, Iniesta, Xavi en Zlatan zouden destijds heus niet veel spelers voor zich hebben hoeven dulden hoor. Ik vind Iniesta zelfs de beste aanvallende middenvelder sinds Zidane (al valt het rendement tegen) en zie enkel Scholes en misschien Pirlo als gelijkwaardig aan de Xavi in goede dagen. Maar goed de spelers van destijds hebben voor velen meer charme dan die van nu. Wat betreft de uitspraak van Ronaldo, het is maar net wat je een wereldspeler noemt. Ik vind de huidige 'subtop' van een dusdanig hoog niveau dat ze, ook in historische context, gewoon tot de wereldtop behoren. Ze komen echter minder dicht in de buurt van de absolute top als in de tijden van Zidane en Ronaldo, al waren zijzelf ook niet altijd zo klasse als Messi nu is. Kent iemand al een zwakke periode van een maand sinds zijn blessure-rijke 2007-2008? Messi is mijn nummer een, maar misschien ook wel omdat ik hem het meest bewust heb meegemaakt van het rijtje Pele, Maradona, Cruijff, Zidane en Messi. Dit geeft echter wel de irrelevantie aan. Vergelijken is simpelweg onmogelijk, ook al heb je alles meegemaakt. Tijden veranderen.

5 november 2012 om 19:11

geloof je me als ik zeg dat zizou de beste was?

5 november 2012 om 19:16

Zonder argumentatie of iets dergelijks? Nee. Met argumentatie? Waarschijnlijk ook niet.

6 november 2012 om 08:32

Heb ik al gedaan voordat ik op jou reageerde

ik denk dat cristiano ronaldo een grote kans maakt omdat, hij een goed ek heeft gedraaid en goed in de spaanse competitie, en zelf gun ik hem het van harte omdat hij steeds 2de en zelfs een keer 3de is geworden maar hij is kwalitatief ietjes minder dan messi

maar de andere kanidaten zijn ook goed maar ik snap niet dat balotelli is gekozen maar hij is ook goed maar hij speelde niet goed in de engelse competitie

ik sluit me aan bij de mening van ronaldo omdat ze toen nog geen modern voetbal speelde en meer aanvallender en er waren ook betere verdedigers toen die tijd (vind ik)

Ben ik de enige die zich irriteert aan die barcelona ''fans''.
Alles wat Barcelona doet is o zo heilig en beste team ooit blablabla
Ik zeg niet dat messi slecht is of barcelona maar als we realistisch zijn ronaldo en zidane zaten op hetzelfde niveau als messi nu en ronaldo.

En om een discussie te beginnen over wie beter is zidane of iniesta moet je echt geen verstand van voetbal hebben als je iniesta beter vind dat is gewoon een belediging voor zidane

man man, wees nou een realistisch jongen

Degene die de prijs won, verdiende hem ook echt.  Nu niet? Wat een opmerking..

Gelukkig zegt iemand het eens , ik wordt namelijk doodziek van die super irritante discussies over de
enige 2 wereldsterren die er t.w bestaan Cristiano Ronaldo en Messi.
Vroeger had je ontelbaar veel legendarische spelers tegelijk. Nu hoor je de hele tijd dat gezeik over Ronaldo en Messi.

5 november 2012 om 19:05

Zo kan je het zien..

Maar het kan ook zo zijn dat tegenwoordige alles spelers van een hoger niveau zijn, waardoor er minder spelers bovenuit steken als vroeger het geval was. Degene die erboven steken zijn daarin tegen juist van een ontzettend hoog niveau.

Wat ik zelf ook hierbij vindt horen is dat spelers nu meer van club wisselen. Een speler bouwt in mijn ogen pas echt een reputatie op wanneer hij over een langere periode geweldig presteert bij 1 of 2 clubs.

5 november 2012 om 19:24

De Toekomst Sorry maar, ik vindt niet dat spelers t.w van een hoger niveau zijn.een legende is een legende .als beste voorbeeld de jaren 90 waren super veel legendarische spelers tegelijk tot ongeveer 2005.daarna waren alleen spelers als Messi en Cristiano Ronaldo nog over. Ga maar na wat voor legendarische spelers zijn er t.w nog.t.w zijn de meeste spelers gewoon statische spelers.gewoon toppers Van Persie Tevez Mario Gomez zijn topspelers maar zullen nooit geen legendes zijn.misschien dat iemand als Falcoa het nog kan worden ,maar zelfs dat betwijfel ik ,nee voor mij is het algemene niveau gewoon behoorlijk gedaald.het zegt toch genoeg dat het alleen over Ronaldo/messi gaat. Vroeger sprak ik uren met vrienden over al die fantastische spelers die je had.

5 november 2012 om 19:30

Als iedereen beter wordt steken er ook minder spelers bovenuit. Voetbal is een sport waarbij alles steeds verbetert wordt. Clubs letten op fysieke, mentale en technische aspecten en hebben veel meer middelen om spelers daarin te laten groeien. Spelers zijn beter dan vroeger. Voetbal veranderd. Nu steken er twee bovenuit die zelfs boven Ronaldo, Figo, Ronaldinho en Rivaldo uitgestoken zouden hebben.

Je had toen misschien meer 'gelijkwaardige' spelers die streden om de gouden bal.

Maar Ronaldo en Messi zijn gewoon nog een klasse beter dan de spelers die hij opnoemde. Deze twee zijn van een klasse die je niet veel ziet en daarom is de strijd maar tussen die twee.
Je kan ook wel rijtjes opnoemen zoals Xaxi, Iniesta, Ozil, van Persie, Rooney enz van toppers.
Die twee die erboven staan zijn gewoon nog een aantal klasses beter en van dat soort voetballers zijn er niet heel veel.

5 november 2012 om 19:13

Helemaal mee eens. Daarbij is zijn voor mijn gevoel de voetballers van nu een over het algemeen beter dan vroeger, waardoor er ook minder echt op kunnen vallen. Het voetbal en de voetballers blijven zich ook ontwikkelen. Het niveau is nu al hoger dan 10 jaar geleden. Spelers worden sneller, technischer en sterker. Kortom; completer.

Dan heb ik het natuurlijk niet over iedereen, maar over het algemene beeld.

Daarbij helpen clubs als City het voetbal ook niet echt om geweldige spelers uit te laten groeien tot legendes (bij wijze van spreken). Wanneer geweldige spelers voor miljoenen salarissen op de bank gezet worden of na 2 seizoenen vervangen worden door iemand anders zullen ze ook nooit de kans krijgen zich te ontwikkelen (qua reputatie en niveau) tot iemand als bijvoorbeeld de Braziliaanse Ronaldo.

Voetbal was toen ook leuker om te zien vind ik.

Vond het vooral mooi om echte karakterspelers te zien. Dat heb je tegenwoordig absoluut niet meer!
Echte karakterspelers zoals een Zidane, Stam, Ronaldinho, Rivaldo, Carlos etc.

Nu staan de voetballers ook meer gescheiden van het publiek qua beleving.

Zidane neemt afstand van de rest. Hij was veel trager dan de rest maar presteerde het wel om beter dan iedereen te zijn. Zidane liet daarnaast een heel team beter draaien en eiste in belangrijke toernooien altijd de hoofdrol op en was telkens de belangrijkste speler in de finales(overigens ben ik ervan overtuigd dat frankrijk in 2006 zou hebben gewonnen als zidane geen rood had gehad, maar daarmee is bijna iedereen het eens denk ik). Onthou dat en bedenk je het volgende: een messi of ronaldo hebben niet de prijzen gewonnen en zijn niet zo belangrijk in praktijk voor hun teams(bij het nationale elftal) als zidane dat was(ik zeg in praktijk). Denken jullie dat we net zoveel van een messi of ronaldo zouden horen als ze net zo traag waren als zidane? Ik denk het niet.

Overigens heeft ronaldo gelijk. Hij voetbalde in een gouden generatie met enorm veel schitterende voetballers op elke positie. In zijn tijdperk presteren is altijd +1.

voor mij is Ronaldo de beste spits aller tijden. Hij kon alles, sterk aan de bal en technisch. Hij maakte je helemaal gek.
Hij heeft ook gelijk, nu heb je CR7 en Messi die mee deden om de gouden bal van vroeger.
Xavi, Iniesta, Ozil, Pirlo, Zlatan en Falcoa komen gewoon kwaliteit genoeg om het te winnen.
Al hoop dat een Ozil in vorm zich kan meten met de beste.

Maar op zich heeft hij wel gelijk. Alleen Messi en Ronaldo zijn echt van de buitencategorie. Die echt het niveau streven en halen van een Maradona, Pele of Cruijff. Zidane en Ronaldo horen daar ook bij vind ik.

Volgens mijn idee lijst met beste voetballers aller tijden Ben benieuwd naar jullie reacties:
1. Cruijff
2. Pele
3. Maradona
4. Zidane
5. Ronaldo
6. Romario
7. Messi (tot nu toe!)
8. C. Ronaldo (tot nu toe!)
9. Van Basten
10. Figo

T.w vinden spelers zichzelf heel wat, loper erbij of ze jesus zijn. Al die onzin dat het voetbal t.w zoveel beter is ga toch weg.vandaar dat Barca en Real elke week met 7-0 winnen in Spanje.vroeger was dat onmogelijk.terwijl er toen ook super goeie teams waren het Real van Zidane, Barca van Koeman/romario. Geloof me laat het AC Milaan uit de jaren 90 V.basten/gullit/rijkaard. Het Ajax van Kluivert. Het Real van Zidane nu meedoen in de champions leauge dan pas zie je wat voetbal is.
T.w zijn spelers zulke arrogante kwasten lopen allemaal naast hun schoenen,allemaal met tattoeages,koptelefoons en ze verdienen schandalig veel en ja ze kunnen niet voetballen ,wel een grote muil opzetten daar zijn die spelertjes wel goed in t.w.

Ronaldo O Fenomeno held! Prachtige uitspraak. Wat mis ik die tijden zeg. Ik hoop dat Ronaldo een trainer wordt , dan kunnen we hem vaker zien.

Als ik dit lees en alle reacties over voetballers van toen begin ik get voetbal van toen heel erg te missen! Wat liepen er leuke spelers rond! De spelers die onder de echte toppers zaten waren ook hele goede spelers en leuk om te zien! Echt jammer het gevoel van vroeger wat er nu minder is.

In zijn tijd was er natuurlijk meer gaande. Je had Real, Arsenal met the Invicibles, Manchester Utd, AC Milan...
Je spelers als hem, Zidane, Henry, Bergkamp, Van Nistelrooy, Rivaldo, Figo, Viera, Giggs en Scholes in absolute topvorm noem maar op. Nu heb je ook spelers als Özil, Schweinsteiger, Iniesta die op een afstandje van de twee allerbeste volgen.

Spelers uit verschillende generaties kun je onmogelijk met elkaar vergelijken! Nu zijn het Cristiano Ronaldo en Messi. 10 jaar geleden waren he Zidane en Ronaldo.

Het voetbal veranderd, het spel wordt sneller en dynamischer (al zie je dat bij sommige clubs niet terug) De kwaliteit van de verdedigers is hard achteruit gehold, omdat er bijna geen fatsoenlijke verdedigers meer zijn die een man echt weten uit te schakelen, waardoor Messi en Ronaldo er 50 per seizoen in leggen.

Wat een onzin. Rooney, Gerard, Ribery, Buffon, Zlatan, Thiago Silva etc... Allemaal wereldtoppers.

Alleen Ronaldo (bra) en Zidane staken er destijds met kop en schouders bovenuit net zoals Messi en C. Ronaldo is dat nu. Figo, Rivaldo etc. zijn in hezelfde rijtje te noemen zoals ik hierboven noem.

Messi vs Ronaldo --- Ronaldo maar dat is mijn smaak
C.ronaldo vs. Figo: --- Vind ze gelijkwaardig, C.ronaldo heeft beter scoringsvermogen
Falcao vs Van Nistelrooij --- Van Nistelrooy
Iniesta vs. Nedved : ---- Beiden
Ozil vs. Zidane: ---- Zidane uiteraard
Pirlo vs Veron : ---- Pirlo
Neymar vs. Ronaldhinho ---- Ronaldinho
Van Persie vs Bergkamp --- Bergkamp, wat hij met een bal deed was magisch
Xavi vs Redondo --- Xavi
Ganso vs Rivaldo ---- Rivaldo
Robben vs Overmars ---- Overmars
Cavani vs Batistuta ---- Beiden
Aguero vs Romario-----romario

Garrincha Pele Romario Ronaldo Rivaldo Ronaldinho C.ronaldo(ondaks dat hij echt zo gay doet) Neymar, in chronologische volgorde,dat zijn spelers die de geniale dribbel hebben. Messi kan het ook maar hem heb ik niet zo graag wegens inspuitingen op jongere leeftijd om groter te worden. Zizou heeft ook dat sublieme maar ik zie liever Braziliaanse samba zoals op het WK van 2002 en nog zo velen.

5 november 2012 om 21:12

Cristiano Ronaldo doet gay? Leg dat eens uit?

Herens Herens,
Het maak me helemaal niks uit welke namen jullie hier willen gebruiken,maar als je het rijtje opgaat noemen toon dan een beetje respect en begin met EL REY Pele!!!!!! Alvast bedankt.

De jaren 90 voetbal was veel heviger, harde duels.
R9 je was de beste spits ooit je kon alles.

iets wat Nederland ontbrak

(bergkamp,overmars,kluivert ) = R9

Ik blijft geduldig wachten op de nieuwe Zidane.

Wat n dikke kop heeft die ronaldo gekregen zeg!

Met alle respect voor dhr. Ronaldo, maar als hij in dezelfde tijd als Messi en Cristiano Ronaldo zou hebben gespeeld, had hij die Gouden Bal misschien wel helemaal niet gewonnen. Daarbij zijn Rivaldo en Luis Figo toch echt wel van een minder niveau dan Messi en Cristiano Ronaldo. Geweldige spelers, maar ga de statistieken (doelpunten, aantal prijzen) er maar op na. Niet voor niets wordt Cristiano Ronaldo nu al beschouwd als de beste Portugese voetballer ooit (beter dan Luis Figo dus, waarover dhr. Figo het zelf overigens ook eens is) en Messi wordt veelvuldig genoemd als misschien wel de beste speler ooit. Rivaldo wordt nog geeneens in de top vijf van Brazilianen aller tijden genoemd. I rest my case.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 19 augustus
Clarence Seedorf hoopt in gesprek te gaan met André Onana. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren