Over en uit

Zomer 2012. Het is een gekkenhuis bij AC Milan. Contracten van sterkhouders als Clarence Seedorf en Alessandro Nesta lopen af. Vicepresident Adriano Galliani verkondigt echter trots dat hij een lucratief aanbod van Paris Saint-Germain heeft afgewezen en dat sterspeler Thiago Silva gewoon bij Milan blijft. Enkele weken later gebeurt het echter toch. Silva vertrekt samen met supervedette Zlatan Ibrahimovic naar Frankrijk. De uitloop is compleet, de Milan-fans kunnen zich opmaken voor een teleurstellend jaar.

/

Er werd getwijfeld of Milan wel Europees voetbal zou gaan halen. De realiteit is tot nu toe nog veel erger dan dat. I Rossoneri bungelen in de middenmoot. Het spel is zwak en er wordt maar mondjesmaat punten gepakt. Velen roepen dat de onder druk staande trainer Massimiliano Allegri er niets aan kan doen dat het zo slecht gaat. Hij zou te weinig kwaliteit tot zijn beschikking hebben. Dit is maar deels waar: Allegri kan er wel iets aan doen. Milan speelt niet als een team, het is los zand. Allegri laat ze afwachtend voetballen, er zit weinig durf en aanvallend combinatiespel bij. Dat terwijl er ondanks wat velen roepen echt wel kwaliteit genoeg is om mooi combinatievoetbal te spelen. Met spelers als Bojan Krkic, Ricardo Montolivo, Kevin-Prince Boateng, Alexandre Pato, Robinho, Nocerino en Stephan El Shaarawy is er voldoende kwaliteit aanwezig om goed voetbal op de mat te leggen. Zij kunnen goed passen en positiespel spelen, iets wat nu weinig naar voren komt.

Daar komt ook nog bij dat het team wat er vorig jaar stond ook geen eenheid was. Het is dus helemaal niet zo dat het team door het vertrek van al die spelers uit elkaar is gevallen. Vorig jaar kon Milan echter leunen op de kwaliteiten van onder andere het naar Parijs vertrokken duo Silva en Ibrahimovic. Zij gaven vaak de doorslag als het niet liep. Nu zij er niet meer zijn zullen de rood-zwarten dus het als collectief moeten oplossen. Iets wat tot op heden niet lukt. Allegri krijgt het niet goed voor elkaar om een eenheid te smeden en zijn spelers er vol voor te gaan.

Natuurlijk verwacht ik niet dat Milan met deze selectie de Scudetto en de Champions League wint, maar het kan een stuk beter dan er tot nu toe is laten zien. De middenmoot is ook met deze selectie ronduit schandalig. Het bestuur heeft inderdaad te weinig kwaliteit teruggehaald voor wie er vetrokken zijn, maar de huidige positie in de competitie is niet uitsluitend aan hen te wijten. Met spelers als Boateng, Pato, El Shaarawy en Montolivo is er genoeg kwaliteit om op zijn minst in de subtop te eindigen.

Dan stelt Allegri vaak ook nog de verkeerde mensen op. Voor centraal achterin bijvoorbeeld heeft Milan Philippe Mexès, Emiliano Zapata en Francesco Acerbi. Dat zijn prima tot goede verdedigers. Op het moment dat die fit zijn en Allegri laat basisonwaardige spelers als Daniele Bonera en Mario Yepes starten, dan zit het niet goed wat betreft keuzes van de trainer. Dit duo, en dan met name Yepes, is niet van het niveau waar Milan naar streeft. Yepes is te langzaam, kan geen enkele aanvaller bijhouden. Met de ruimte in de rug is dat dodelijk. Ook aan de bal is het niet veel, hij kan niet goed opbouwen. Bonera daarentegen is snel genoeg, maar is niet sterk, wint niet eenvoudig een kopduel. Daar komt nog bij dat hij niet goed is in de tackle. De combinatie van deze twee maakt dat hij voor een verdediger maar weinig duels wint.

Neemt niet weg dat Allegri een goede trainer is. Hij heeft het wel in zich spelers beter te maken, tactisch sterker te maken. Mooi voorbeeld hiervan is Urby Emanuelson, die duidelijk flink beter is geworden sinds hij bij Milan speelt. Toch denk ik dat Allegri het niet meer op de rails gaat krijgen. Als team is er te weinig progressie. Er zijn geen duidelijke tekenen dat het beter gaat lopen. Het is daarom een mooi moment om hem te bedanken voor zijn diensten en toch met een andere coach verder te gaan. Gedroomde kandidaat hiervoor is in mijn ogen ex-Barcelona-trainer Josep Guardiola, die zoals bekent momenteel zonder werk zit. Hij deinst er niet voor terug aanvallend te voetballen, heeft bewezen een eenheid te kunnen smeden binnen een team en zijn spelers bij Barça gingen er altijd voor. Hij heeft aangegeven een jaar rust te willen, dus zou Milan hem pas komende zomer kunnen contracteren, mocht hij niet te porren zijn om wat eerder aan de slag te gaan.

Ik wil Allegri bedanken voor al zijn bewezen diensten en zijn inzet voor de club, helaas voor hem is het tijd dat er een frisse wind gaat waaien bij AC Milan. Hopelijk krijgt Allegri een prachtig afscheid met een mooie bos bloemen en een leuke foto en gaat hij vervolgens weer bij een leuke club aan de slag. Dan maakt hij de weg vrij voor Guardiola om Milan terug te brengen naar waar ze thuishoren.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door catanzaro)

Ik vindt het een leuk stuk en ben het met je eens. Maar dat je El Shaarawy noemt, vindt ik onterecht. Hij heeft al goed genoeg gespeeld. Boateng lijkt afhankelijk van Zlatan en Pato is te vaak geblesseerd. Neemt niet weg dat het een leuk stukje is. Vier sterren!

Sorry maar matige CE, niks nieuws en veel open deuren intrappen. Beperkte onderbouwing aanstelling Guardiola. Had liever gezien dat je meer inging op het verhaal achter de schermen bij de club, met bestuur en de financiele situatie.

Ik ben het met je eens, het spelersmateriaal is nog steeds erg goed.

"nu zij er niet meer zijn zullen de rood-zwarten dus het als collectief moeten oplossen. Iets wat tot op heden niet lukt. Allegri krijgt het niet goed voor elkaar om een eenheid te smeden en zijn spelers er vol voor te gaan." - ik zou hier iets anders van maken: "nu zij er niet meer bij zijn zullen de rood-zwarten het dus als collectief moeten oplossen. Iets wat tot op heden niet lukt. Allegri krijgt het niet goed voor elkaar om een eenheid te smeden en zijn spelers er vol voor te laten gaan."

Daarnaast vind ik het heel opmerkelijk dat je eerst heel duidelijk vermeld dat Allegri de verkeerde keuzes maakt en daarna toch leuk verkondigt dat hij wel een goede trainer is. Dit spreekt elkaar heel erg tegen natuurlijk. Is het belangrijkste in het werk van de trainer niet het maken van de opstelling? Een trainer kan spelers wel persoonlijk beter maken, maar als hij de verkeerde spelers opstelt pak je natuurlijk nog steeds geen punten. Hierna zeg je vervolgens weer dat het tijd is voor Allegri om te vertrekken. Dus je gaat van negatief naar positief en dan weer naar negatief in heel korte tijd. Dat is toch wel hoogst opmerkelijk.

Daarnaast zal de komst van Guardiola wel niet mogelijk zijn. Als Milan zo door blijft gaan als het begin van dit seizoen zal hij er geen trek in hebben om naar Milan te verkassen. Dat er goed spelersmateriaal is staat buiten kijf, daar heb je ook helemaal gelijk in, maar de manier waarop je jezelf tegenspreekt over Allegri gaat zeer ten koste van de kwaliteit van je stuk en de geloofwaardigheid.

1 november 2012 om 20:28

Ik bedoelde met dat Allegri een goede trainer is dat hij een goede veldtrainer is, inderdaad misschien onhandig geformuleerd.

2 november 2012 om 11:27

Maar dat het een goede veldtrainer is houdt toch ook in dat hij de spelers op de juiste plekken weet te zetten? En dat is nu net hetgene wat jij beweert dat dat niet zo is bij Allegri. Ik snap wel wat je bedoelt, maar het is inderdaad niet erg handig geformuleerd zoals je zelf al aangeeft. Misschien dat je daar dan de volgende keer extra aandacht aan kunt besteden dat je jezelf niet tegenspreekt in een stuk.

Beste Ronaldo Dinho,

een goed, onderhoudend stuk waarin je duidelijk en beargumenteerd je mening geeft.
Een punt waar ik het niet mee eens bent, is dat Pep Guardiola de gedroomde kandidaat voor jou is om Allegri's taken over te nemen. Je zegt dat hij een eenheid kan smeden en dat hij durft aanvallend te voetballen, en dat zijn spelers er altijd voor gingen. Pep Guardiola heeft alleen bewezen dat hij met de, in mijn ogen, beste selectie van Europa prijzen kan pakken, nogal wiedes! Als je Messi, Villa, Xavi, Iniesta en noem ze allemaal maar op in je team hebt, ben je wel gek als niet aanvallend voetbalt! Daarom is een trainer altijd afhankelijk van de spelers die hij heeft, daar bouwt hij zijn opstelling op. Dat hij een eenheid kan smeden geloof ik graag, gezien de honger naar prijzen die bij de spelers van Barca nog steeds aanwezig is.

Voor het stuk geef ik je vier strerren, want je hebt een prettige schrijfstijl, je gebruikt mooie, korte zinnen en zoals ik al zei laat je duidelijk je mening horen.

2 november 2012 om 19:14

Achja, de spelers die je hebt bepalen niet per se hoe je speelt, kijk maar naar Manchester City, waar Mancini ondanks dat hij beschikt over Tevez Aguero Balotelli, Dzeko, David Silva, Nasri en Yaya Toure toch verdedigend speelt, maar ik snap je punt wel.

Verder bedankt voor de feedback en de beoordeling!

4 november 2012 om 22:54

Ronaldo Dinho zegt niets raars hoor. Pep heeft de succesvolle machine gesmeed en ik betwijfel of een ander dit net zo goed had kunnen doen. Wat ik wel moet nageven is dat het hem enigszins gemakkelijk werd gemaakt omdat hij de filosofie en het systeem van de club kende en beheerste. Maar verder heeft hij geweldig werk geleverd en zou hij dit zomaar kunnen herhalen bij Milan. Het zou zo kunnen dat die spelers dan boven zichzelf uitstijgen of simpelweg beter gaan renderen omdat ze in een beter systeem worden samen gezet. Niemand noemde Iniesta en Xavi tot de beste middenvelders ter wereld voordat Pep kwam. Niemand noemde Abidal de beste linksback en Kaka en Ronaldo werden nog al beter dan Messi gezien (waardoor hij nog geen Gouden Bal won). Vier van de vijf belangrijkste spelers van het succesverhaal (ik bedoel Xavi, Puyol, Iniesta, Messi en Busquets) waren er ook al onder Rijkaard. Dat team kwam echter niet in de buurt van wat Guardiola een jaar later neerzette. De enige veranderingen qua materiaal waren Alves, Busquets, Pique en Pedro erbij, Ronaldinho, Deco, Zambrotta, Thuram en Edmilson eraf. De verschillen tussen 2007-2008 onder Rijkaard en 2008-2009 zijn indrukwekkend en enkel op conto van Pep en co. te schrijven. Het is geen toeval dat de spelers in een zomer plotseling zo goed konden samen spelen, terwijl ze daarvoor nog het slechtste team van het decennium vormden.

Geen erg sterke CE. Je brengt weinig nieuwe inzichten. Wanneer je Milan een beetje volgt had je dit allemaal zelf kunnen bedenken. Ik heb niet één keer iets van een verrassing gehad. Wel prettig geschreven daarom 3 punten.

Eerste stuk vind ik sowieso maar wazig. Je noemt allerlei namen op, over de spelers met kwaliteit.. Maar een Boateng en Nocerino zijn allebei niet in vorm, Bojan kan je nog niet veel van verwachten want heeft niet veel gespeeld, Robinho en Pato hebben allebei blessureleed gehad, en Montolivo heeft de afgelopen 2 jaar bij Fiorentina er niks meer van gebakken. Alleen El Shaarawy is echt top op dit moment, al is hij natuurlijk ook te jong om een team te dragen. Achterin heb je ook gewoon koekenbakkers staan als Mexes en Yepes, en ook een Constant word je alles behalve vrolijk van. En om Zapata en Mexes nou goede tot prima verdedigers te noemen? Acerbi kan ik nog inkomen, maar hun twee zeker niet. En Bonera vind ik minimaal gelijkwaardig aan hun twee, niet dat Bonera nou een topper is.

En of Guardiola nou de succescoach van Milan gaat worden, betwijfel ik ook nog wel. Natuurlijk heeft hij het goed gedaan met Barcelona, en het was ook een eenheid. Maar dat hij het zo goed doet, mag ook wel de 3 beste spelers ter wereld in je team. En doordat ze het ook goed doen, is het ook een eenheid, met goede resultaten is dit héél veel makkelijker dan met slechte resultaten.

Misschien dat Luciano Spalletti wat is voor Milan..

Verder vind ik het geen fantastische CE. De inhoud vind ik zoals hierboven aangegeven niet echt boeiend, het is meer een samenvatting van deze periode. Krijgen niet echt iets nieuws te weten, iets wat ik toch wil in een CE. Ook ben ik het niet eens met alles wat gezegd word, over spelers en coaches bijvoorbeeld. Over het stukje van Allegri die spelers tactisch en technisch beter maakt ben ik het wel eens, dus niet alleen maar negativiteit. Ook wel goed geschreven zonder veel spelfouten.

Daarom 3 sterren. Zoals hierboven ook al gezegd, de volgende keer een interessanter onderwerp waar minder mensen iets vanaf weten. Zoals de zaak met Berlusconi, wat voor invloed dat heeft op de club, de financiële situatie.. Iets in die richting, of iets anders. Creatiever zijn volgende keer, er zijn zat dingen om over te schrijven over een grote club als Milan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AC Milan

1684 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AC Milan7933
3.Atalanta7843
4.Juventus7839
5.Napoli7745
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
G. MurelliUnknown
S. PioliUnknown
G. RobottiUnknown
L. MoleriKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina AC Milan.

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Arsenal heeft bij Internazionale navraag gedaan naar Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren