De Grote Uitdaging in Amsterdam 2

Na twee wedstrijden was het geloof weg in Amsterdam. Een pijnlijke 1-0 nederlaag bij Borussia Dortmund en een kansloze 1-4 thuisnederlaag tegen Real Madrid vormden voor vele mensen de gedachte dat het al na twee wedstrijden er op zat in de ‘poule des doods’. Na de thuiszege op Manchester City, zijn de meeste mensen er nog niet gerust op, maar ik wel. De derde plaats is mogelijk en de tweede plaats is geen mission impossible.

In het Etihad Stadium liggen kansen tegen Manchester City. De kampioen van vorig jaar had het moeilijk met Ajax door de geniale tactiek van Frank de Boer. Siem de Jong stond geposteerd in de spits op papier, maar in de werkelijkheid was hij middenvelder. Christian Eriksen kreeg de Lionel Messi-rol en doordat de verdedigers van City niet doordekken ontstond er veel ruimte. Het leidde tot een beginfase met wat schietkansen en daarna zelfs tot de 3-1. Een ander voordeel was dat Ajax met De Jong op het middenveld meer body kreeg.

Na de wedstrijd werd er met afschuw gesproken over bijvoorbeeld Tobias Sana en Ryan Babel die weinig hadden laten zien volgens de 'kenners', maar zij waren juist de opmaat van succes. Doordat de buitens naar binnen trekken, kon de kantelmethode van City worden afgestraft. Ricardo van Rhijn en Daley Blind kregen veel ruimte. Af en toe waren ze slordig of was de passing slordig, maar een voorzet van Van Rhijn leverde de belangrijke gelijkmaker van De Jong op. Sana en Babel kregen daarnaast nog kansen op meer. Met de wetenschap dat het nog beter kan, kunnen we ervoor zorgen dat de thuiszege geen geluk was. Uit kunnen we minimaal een punt pakken en misschien nog wel meer.

Na City-uit wacht Dortmund-thuis. Dat is een lastige, maar geen onmogelijke klus. In Dortmund ging het een uur lang gelijk op. De opkomende backs van Dortmund kunnen hun eigen zwaktepunt worden. Met de snelheid van Sana, Babel, Derk Boerrigter en Jody Lukoki kunnen we Dortmund in de omschakeling pijn doen. De steekpasses van De Jong en Eriksen zijn welkom, evenals de lange pass van Poulsen. Het thuisvoordeel biedt ook kansen. De thuiswedstrijd tegen Dortmund wordt een cruciaal duel. De defensie moet minstens zo goed spelen als uit en we moeten nu wel scoren. Een zege is mogelijk, maar dan moet veel kloppen zoals tegen City.

Verklaar me voor gek, maar in Madrid zijn we niet hopeloos kansloos. De tussenstand die nu op het bord staat met Real Madrid op plaats twee leidt ertoe dat Real de wedstrijden tegen City en Dortmund in ieder geval moet winnen. Als we er vanuit gaan dat de geoliede machine van Real in die wedstrijden wel goed loopt dan staat Real Madrid in de thuiswedstrijd tegen Ajax al weer op plek nummer één. Dat kan ertoe leiden dat José Mourinho kiest voor dezelfde tactiek als vorig jaar. Een jaar geleden verloren we van Real Madrid B met 0-3, maar misten we zelf een half elftal en werden er twee doelpunten onterecht afgekeurd. Als Real Madrid op volle oorlogssterkte aantreedt wordt het een bijna onmogelijke klus, maar is Mourinho zo gemakzuchtig als vorig jaar: dan valt er iets te halen in Madrid.

In Europa wordt weer met respect over Ajax uit Amsterdam gepraat. Dat is op zich al iets moois, maar daar willen we wel resultaten aan koppelen. Natuurlijk is de vierde plaats dichter bij dan de tweede plaats, maar we doen weer mee. En misschien houden we een topclub onder ons. Het zou een wereldprestatie zijn. En met in het achterhoofd dat het tegen City nog beter had gekund gaan we op zoek naar nieuwe topresultaten. Kom op Ajax, maak ze af. Ajax blijft de beste vertegenwoordiger van het Nederlandse voetbal. En als we afgaan, doen we dat met de borst omhoog.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 18 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door umfoufou)

Leuk, goed stukje erg positief ik ben het met je eens.

Ik hoop op een punt in Manchester en dan hebben we een goede kans op de 3de plaats maar ik ga niet hopen op een 2de plaats want dat gebeurd niet.

Je hebt volledig gelijk, maar je moet niet gek opkijken als de resterende 3 wedstrijden 'gewoon' verloren gaan. Ik ben zelf ook Ajacied, maar realistisch blijven is belangrijk. Het moet inderdaad allemaal goed vallen, dan kan het zomaar een tweede plaats in de poule opleveren. Maar dan moeten er geen domme rode kaarten gepakt worden, dan moet de tegenstander niet op zijn scherpst zijn en Eriksen, De Jong, Poulsen en centraal achterin moeten een topdag hebben.

Geweldig stukje, mooi slot ook. Ben het ook met je eens, trots als een Ajacied!

31 oktober 2012 om 09:57

Alleen "borst omhoog"klopt natuurlijk niet. Het is hoofd omhoog of borst vooruit. Borst omhoog wil zeggen dat je op je rug ligt

31 oktober 2012 om 14:37

@jorge- scherp, scherp. Is me niet eens opgevallen!

1 november 2012 om 14:30

Haha, bedankt voor je tip. Dat was wel heel scherp. Al denk ik dat het niemand is opgevallen.

1 november 2012 om 15:25

helaas, het was me ook opgevallen. het is tenslotte ook het allerlaatste woord.... verder leuk stukje. ik deel je mening!

Ik hoop stiekem op de 3e plek en niet zozeer omdat ik niet verder wil bekeren in de CL, maar wat zou er mooier zijn voor Ajax om de Europa League te winnen en dat ook nog eens in eigen huis te doen! Financieel is de CL natuurlijk geweldig, maar waarom niet nog een Europese prijs erbij :-)

11 december 2012 om 17:37

ik denk niet echt dat ajax de EL gaat winnen. Met tegenstanders als: Liverpool, Anzhi, Atletico, Inter, Chelsea en Benfica wordt het knap lastig!

11 december 2012 om 18:52

Ajax zou in staat moeten zijn te winnen van Liverpool en moet hopen dat het de ene keer is dat het kan winnen van Benfica. Misschien is zelfs Anzhi wel gunstig om dan te loten, omdat die in die periode namelijk nog helemaal niet voetballen, terwijl Ajax dan nog midden in de competitie zit. Daarnaast kunnen die ploegen ook elkaar loten. En als je in de volgende ronde bv Chelsea- Atletico Madrid en Liverpool - Anzhi en je loot zelf bv Genk... Waarom zou het dan niet kunnen. Wie had gedacht dat in 2005 AZ net de finale niet zou halen in de Uefa Cup en datzelfde jaar PSV halve finale CL. Of dat Feyenoord in 2002 de Uefa cup zou winnen... Of dat Ajax dit jaar van Manchester United en Manchester City zou winnen. Als je niet in jezelf gelooft win je nooit! Ik denk dat dit Ajax in staat zal moeten zijn om iig de kwartfinale te halen... En als je daar al komt... Waarom de finale niet?

Opzich een leuk stuk, maar Ajax speelt heel deze competitie op een paar wedstrijden na al slap. Zondag komen ze tegen Feyenoord al heel goed weg. Ajax heeft nu van de 10 wedstrijden in Nederland er 4!! gewonnen? 1 goede wedstrijd tegen een City dat wel erg slap speelde neemt niet weg dat Ajax geen heel goed seizoen draait, maar dat is mijn mening natuurlijk. Verder respecteer ik jou mening maar wat jij zegt over Real uit slaat Helemaal nergens op. Zelfs al is Real door, het b-elftal van Real heeft nog steeds op elke plek 3x meer kwaliteit. Daarbij opgetelt het thuisvoordeel... nee jongen, je moet daar eerder vrezen voor een 6-0 afstraffing. Die kans is namelijk groter dan dat ajax ook maar in de buurt van een punt komt bij Real.

Heel mooi geschreven. Leuk om te zien hoe positief je bent over je club. Ik hoop het beste voor Ajax, al verwacht ik dat de drie verliezen gaan leiden en uiteindelijk als 4e de poule uit gaan, wat trouwens helemaal geen schande is in deze poule. Verder leest het stuk lekker door en ik adviseer je veel te blijven schrijven

Mooi stuk, je moet journalist worden. Ben het compleet eens met je verhaal

Een rasoptimist hierzo. Ik help je hopen, maar ik denk dat plek 3 het hoogst haalbare is voor Ajax. Bij City zal het al moeilijk genoeg worden, zij zullen Ajax niet meer onderschatten. Tegen Dortmund en Real is het een ander verhaal. Tegen die 2 ploegen moet je een hele goede dag hebben.
Wel vind ik het enorm overdreven dat je zegt: Ajax uit Amsterdam wordt weer met respect uitgesproken in Europa. Je moet niet overdrijven, één winstpartij tegen een niet al te best City heeft Ajax niet ineens weer een Europese topclub gemaakt. Ajax is een tegenstander om rekening mee te houden in de CL, niet om bang van te worden voor clubs als Real enzovoorts.

1 november 2012 om 15:32

Toch denk ik wel dat zo'n overwinning blijft hangen. Met jonge jochies en aanvallend voetbal
een ploeg als city verslaan... Dit werkt zeker wel mee aan de goeie naam die ajax heeft (of had..?).
Bovendien kun je de naam van een voetbalclub met respect uitspreken zonder daarmee te bedoelen dat deze een Europese topclub is. Laat staan dat Real Madrid er bang voor moet zijn.

Leuke CE vanuit je eigen perspectief en een zèèr optimistische gedachte.

Paar kleine spel foutjes.

- gedachte dat het [ er ] al na twee wedstrijden er op zat. [ Andere ER weglaten, klinkt beter. ]
- Na de thuiszege op Manchester City, zijn [ Komma kan je weglaten. ]
- doordat de verdedigers van City niet doordekken [ doordekten, het is immers verleden tijd. ]
- afschuw gesproken over bijvoorbeeld [ onder andere i.p.v bijvoorbeeld ] Tobias Sana en Ryan Babel die [ te ] weinig hadden laten zien volgens de 'kenners' [ klinkt beter ]
- Met de wetenschap dat het nog beter kan, kunnen we ervoor zorgen [ Komma kan je weglaten ]

Beschouw dit als opbouwende kritiek zodat je volgende CE nog beter is dan deze en het wat makkelijker leest.

Ik was zeer verheugd met het goede resultaat van Ajax in Europa en ben dan ook tevreden dat Nederland alsnog een club aflevert die laat zien zich te kunnen meten met andere gevestigde clubs in de Champions League.

Ik denk eerlijk gezegd niet dat Ajax de tweede plek zal bemachtigen. Dortmund lijkt zichzelf te hebben gevonden in Europa en ik vrees dan ook dat de thuiswedstrijd een nederlaag zal opleveren, ik laat me trouwens altijd graag verassen dus aan jullie om het tegendeel te bewijzen. Ik zie Ajax op plek 3 eindigen en dat mag een zèèr knappe prestatie worden genoemd.

1 november 2012 om 14:31

Bedankt daarvoor. Ik zal er zeker op gaan letten in mijn volgende CE. En ik ben het helemaal eens met je laatste zin al droom ik van plek twee.

De vijf sterren zijn niet van mij maar van mijn neefje. Niet op letten a.u.b.

leuk stuk, lekker optimistisch ^^
denk alleen dat ze derde gaan worden (en de EL in eigen huis binnen gaan slepen)
doorgaan zo, ik zie graag een vervolg

Ajax wint 1 keer van een hopeloos falend City en de 2e plek is (voorzichtig)alweer mogelijk
City had een offday, met verkeerde opstelling, verwende miljonairs zoals je dat overal leest.
Daarbij had City nog steeds meer kansen dan Ajax, alleen Vermeer stond weer eens sterk te keepen.
In Manchester zullen ze Ajax niet meer onderschatten, andere opstelling spelen en wel 100% geven.
Ik kan je verzekeren dat een puntje echt enorm moeilijk gaat worden, denk zelf dat Ajax flink op de broek gaat krijgen in Engeland.
Thuis tegen Dortmund zie ik meer kansen en tegen Madrid zijn het (ook als ze met het B team spelen) 0 punten.

"na de thuiszege op Manchester City, zijn de meeste mensen er nog niet gerust op, maar ik wel." - deze eerste komma is natuurlijk overbodig.

"christian Eriksen kreeg de Lionel Messi-rol en doordat de verdedigers van City niet doordekken ontstond er veel ruimte." - aangezien je de rest van de zin en ook het gedeelte ervoor in de verleden tijd schrijft moet 'doordekken' natuurlijk ook in de verleden tijd geschreven worden.

"doordat de buitens naar binnen trekken, kon de kantelmethode van City worden afgestraft." - 'trekken' - 'trokken'

Dan wat betreft je inhoud. Ik ben het absoluut met je eens dat Ajax niet kansloos is in deze poule. Wat betreft je standpunt over de wedstrijd tegen Dortmund heb ik daar wel wat kanttekeningen bij. Ze gingen misschien een uur gelijk op, maar het was die hele tijd al wel duidelijk dat Dortmund de betere ploeg was, een overwinning voor Ajax zat er niet in. Het was alleen jammer dat de goal van Dortmund zo laat in de wedstrijd valt. Zoals je al zegt worden de wedstrijden bij City en thuis tegen Dortmund de wedstrijden waarin duidelijk zal worden wie 2e of 3e wordt.

Dan nog even over een puntje in de laatste alinea, dat er weer met meer respect over Ajax wordt gepraat. Denk je niet dat dit voornamelijk met het verleden en het feit dat ze meedoen aan de CL te maken heeft? Ik durf wel te zeggen dat mensen hetzelfde zouden zeggen als Feyenoord zich geplaatst had voor de CL. Ik denk dat het daarom vooral meespeelt dat Ajax vroeger een grote club was in het internationale voetbal.

Gezien de puntjes van kritiek die ik je gegeven heb, wil ik je vooral aanraden je stuk altijd in één tijdsvorm te schrijven en niet de verleden tijd af te wisselen met de tegenwoordige tijd,vooral niet als je het over een gespeelde wedstrijd hebt. Je inhoud daarentegen is prima, het voegt niet veel nieuws toe, maar er is verder niet veel op aan te merken en je schrijfstijl is fijn om te lezen. Drie sterren krijg je van mij!

Mooi stuk helemaal mee eens!
Ik ben van mening dat een punt uit bij City wel haalbaar is en dan is de 3e plek toch goed in zicht.

Over optimisme gesproken...
maarja, heel goed stuk, zeker weten je beste stuk tot nu toe

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren