wk2018
 

karakterloze leider aan het roer ontsiert alles

Woensdag, 3 oktober 2012 om 16:53 door 10_Alex_10

Het deed me pijn als ik zag hoe de grootste en beste buitenlander van Fenerbahçe, Alex de Souza, plaats moest nemen op de bank terwijl men niet beschikte over een gekwalificeerde invaller. Het maakt me nog meer verdrietig nu ik hem zie vertrekken via de achterdeur. Alex was niet meer de Alex van twee jaar terug, maar we praten hier wel over Alex de Souza, voormalig aanvoerder van Brazilië. Een middenvelder met ruim honderd goals en meer dan honderd assists als gele kanarie. Een speler die als eenmansleger het team zovaak op sleeptouw nam. Een speler met een staat van acht jaar dienst!

/

Hij verbrak record na record en had bijna het oude doelpuntenrecord verbroken van zijn inmiddels voormalige trainer, waardoor hij blijft steken als nummer twee op de lijst met meeste doelpunten gemaakt voor de club. Laat me echter duidelijk zijn: elke speler die niet goed genoeg meer is voor Fenerbahçe hoort niet in de basis of in de selectie. Ongeacht status. Maar er gelden uitzonderingen. En als men niet praat over een uitzondering, moet er wel altijd sprake zijn van een respectvolle basis. En daar heeft het aan geschort.

Je neemt geen gedwongen afscheid van een icoon als Alex door hem door het slijk te halen in de media en zonder overleg op de bank, buiten de selectie en uiteindelijk op het vliegtuig te zetten. Puur in de hoop dat je makkelijker afscheid kan nemen, zodat het publiek sympathie heeft voor je actie. Helaas voor trainer Aykut Kocaman en diens voorzitter Aziz Yildirim ging dat misselijke plannetje niet door. De supporters zijn natuurlijk niet gek en steunden Alex volop bij zijn voormalige woonomgeving met fakkels en ‘I love you Alex’-leuzen gevolgd met: ‘Kaptan gitme!’ (Aanvoerder ga niet weg!). Een club neemt geen afscheidt van zo'n icoon en al helemaal niet op deze manier. Hij neemt zélf op een mooie manier afscheid van de club. Een uitzonderlijke privilege vanwege zijn uitzonderlijke staat van dienst.

Niets is makkelijker dan iemand tot boeman te bestempelen als de gekwelde zich niet kan verweren omdat hij de taal niet machtig is. Gelukkig bestaat er zoiets als sociale media. De waarheid kan pijnlijk zijn, maar eerlijkheid duurt het langst. Johan Cruijff verkocht Michael Laudrup en zijn andere sterren niet zomaar. Cruijff vond dat zij hadden gepiekt en de vedetten het topniveau niet meer konden halen dat bij Barcelona was vereist. Zij waren voor Cruijff echter te groot om op de bank te zetten. Hij kon dat niet maken, zo vond hijzelf, en nam hij alle ontstane commotie en uiteindelijk zijn ontslag voor lief. Een groots voorbeeld van een zo groot persoon.

De onderbuikgevoelens niet naar boven durven halen als trainer zijnde is onverantwoordelijk en getuigt van een gebrek aan leiderschap. Zie het gevolg bij Fener. Aykut Kocaman had zich in moeten zetten op de verkoop van Alex na zijn laatste landstitel waarin hij Fenerbahçe persoonlijk leidde naar het meest recente kampioenschap. Hij had moeten zeggen: "Alex dit was jouw hoogtepunt en er bestaat een kans dat je volgend seizoen af en toe op de bank moet zitten. Dit wil ik je koste wat het kost besparen. Je mag natuurlijk blijven, dit keer echter zonder garantie op een basisplek omdat we moeten toewerken aan een nieuw systeem voor in de toekomst. Je krijgt wat je ook kiest het standbeeld dat je verdient en een mooie afscheidswedstrijd. Aan jou de keuze."

Aykut had duidelijk moeten maken dat het nu tijd was om door te selecteren en dat hij daarom die keuzes moest voorleggen. Een initiatief waar hij al onder Christoph Daum had moeten beginnen toen hij als technisch directeur werkte, zodat Alex zich als leermeester had kunnen ontfermen voor zijn troonopvolger.

Toch met de contractverlenging van Alex die toen 33 jaar was. Was er nóóit een teken dat hij moest vrezen voor zijn plek in het elftal. Laat staan dat de voormalig aanvoerder daarover werd gewaarschuwd. Plotsklaps stond hij er naast en was hij de zondebok van het elftal als het niet draaide en negatieve resultaten werden geboekt. De trainer keek naar Alex i.p.v. zelf in de spiegel te kijken. Een ontbering aan inzicht en een armoede aan people management want Alex werd hierdoor duidelijk ondermijnd, aangetast en voor het blok gezet. Ter verduidelijking Aykut wilde toen hij aan de slag ging bij de club, Fenerbahçe voorbereiden op een elftal zonder Alex i.v.m. zijn hoge leeftijd. Op zich niks mis mee, alleen de uitvoering van het plan was achterbaks en nog al zéér amateuristisch. Een ontbering aan organisatorisch en communicerend vermogen. Nog een aantal eigenschappen die deze trainer niet bezit.

Ook voor de verantwoordelijkheid geldt, hoe klein zij ook zijn. Een leider pakt áltijd zijn verantwoordelijkheid waar anderen wijzen en zoeken naar de zondebok. Nog een verschil tussen mensen die geboren zijn om te leiden en mensen die leiderschap krijgen toebedeeld zonder het aan te kunnen of te hebben bewezen. Waar de één wijst naar het veld om zich te verschuilen na een verliespartij, zoekt de ander de confrontatie juist op in de kleedkamer zoals een echte leider beaamt. Waar de ander de handdoek in de ring gooit na de wedstrijd tegen Kasimpasa is de andere nog strijdvaardiger geworden. Waar je spelers beloont om toch karakter te hebben getoond in een wedstrijd, loopt diezelfde coach nu weg omdat het hem zelf schort aan karakter of beter gezegd: aan een winnaarsmentaliteit.

De coach heeft inmiddels zijn ontslag aangeboden aan het team na de laatste verliespartij. Dit verzoek is afgewezen door de voorzitter. Vreemd. Waar Louis van Gaal ontslag nam bij AZ sprongen de spelers in de bres voor hem en bedacht hij zich. Voor deze trainer wilt haast niemand meer door het vuur. Dan zit er maar één ding op lijkt mij. Als je echt een ruggengraat zou hebben en als Fenerbahçe echt je grote jeugdliefde is. Dan pak je nu je biezen en neem je voor het eerst in je leven echt verantwoordelijkheid.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 23 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 4900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

19 reacties (laatste reactie door 10_alex_10)

Heerlijke stuk !! Alex!

Alex zal hoe dan ook voor mij de grootste voetballer ooit blijven die ik heb gezien , en met mij nog voor vele andere ook. zijn statistieken liegen niet , en hij is notabene een middevelder ook pff. 343 wedstrijden - 172 goals - 139 Assists

5 sterren

Ik zal het AY en AK nooit vergeven! Pure dictators die denken dat zij FB zijn. Het laatste interview van Aziz Yildirim met de tolk die als getuige moest optreden was echt lachwekkend. Een parodie van de Godfather. omg....

Aykut Kocaman heeft Fenerbahce landskampioen gemaakt heeft Fenerbahce in zijn moelijkste tijd op het nippertje 2e gemaakt en heeft de turkse beker gewonnen dit jaar gaat het slecht in de competitie europa etc etc dit is helemaal niet erg maar Alex kan je absoluut niet zo behandelen serefszizin sen Aykut.

prachtige stuk 5 sterren!!!!!!

5 oktober 2012 om 11:59

Correctie, Aykut heeft helemaal niks gedaan met zijn gebrek aan tactische inzicht. Het was Alex met zijn 28 doelpunten die ons kampioen maakte en vorig jaar in de finale van de beker de sterren van de hemel speelde.

Aykut heeft nog nooit met goede wissels een wedstrijd voor ons gewonnen.

echt goed en mooi geschreven 5 sterren

Langverwachte comeback, ik mis nog de echte flow in het stukje. Het stukje lijkt iets te snel in elkaar gezet, waardoor het niet altijd even lekker leest. Maar het begint er al aardig op te lijken, 10_alex_10 is terug in de catacomben.

Tot zover over je kunsten als auteur zijnde, nu even ingaand op je stuk. Het verhaal over Alex klopt inderdaad. Een icoon van de club hoort niet op zo'n manier te vertrekken, maar tegelijkertijd was het ruimschoots tijd dat Alex zou moeten vertrekken. De manier waarop kunnen een groot deel van de fans niet bekroppen en dat is te begrijpen!
Wat ik echter wel anders heb opgemaakt vanuit de media, is dat Aykut Kocaman nooit zijn ontslag heeft ingediend. Dit is officieel naar buiten gebracht door de club. Dus in dat geval zou niemand hem hoeven te beschermen, maar misschien dat er andere bronnen zijn omtrent dit onderwerp.

Ik dacht ook exact hetzelfde toen ik zag hoe hij is weggewerkt. Hij werd neergezet als degene die voor de heisa en de problemen veroorzaakte en daarom echt weg moest. Zo hoopte de twee heren aan de top zo min mogelijk frictie tussen hun en de fans te veroorzaken. Het plan is hopeloos mislukt en begint vergelijkenissen te tonen met de soap rond Real.

Tot slot blijft er bij mij één grote vraag hangen en misschien kunnen een paar mensen mij eruit helpen. Het gaat om de onvoorwaardelijke steun van de Fenerbahçe fans richting Aziz Yildirim. Hoe kan het zo zijn dat alle fans onvoorwaardelijk achter hem staan in één omkopingsschandaal, waarin vooraf door de fans werd gezegd: 'mits hij schuldig is mag hij oprotten', maar bij het vertrek van de aanvoerder ineens de man als staatsvijand nummer een zien?!
Ik vat hem echt niet!

Van mij worden het vier sterren, door alle bovengenoemde 'kritiek'punten.

4 oktober 2012 om 14:06

Wederom een topreactie van je efsane. Elk woord klopt.

Alex is weggepest door smerige, achterbakse en dictatoristische figuren. Terwijl Alex diens hachjes meerdere malen heeft gered met zijn doelpunten, assists en andere spelhervattingen. Daar wil ik het niet meer over hebben. Alex had een prima karakter en daardoor kon hij niet meer aarden met figuren als Aziz en Aykut. Het stukje van 10_alex_10 beschrijft het op en top.

Echter komen onze grote vragen overeen. Waarom droegen diezelfde fans - de juridisch gestrafte - Aziz Yildirim op handen? Nu is diezelfde Aziz Yilidirim een landverrader. Maar bij het omkopen, was hij een patriot die uit de gevangenis moest. Misschien moeten de fans even grondig nadenken of zij geen aandeel hebben in deze meedogenloze Aziz Yildirim. Heeft een fan, speler of bestuurder ooit over zijn beslissingen gediscussierd?

Deze fans die nu zulke stukjes publiceren, stonden nog twee maanden geleden naast Aziz Yildirim. Waar was hun verstand toen? Was hij toen een haar beter? Nam hij toen geen verkeerde beslissingen? Deze fans moeten achter hun oor krabben. Deze man is al veertien jaar voorzitter van Fenerbahce en heeft tig fouten gemaakt met het omkoopschandaal als kers op de taart en Alex-issue is misschien zelfs nog schandaliger.

Misschien is schade tegenover andere partijen niet belangrijk, maar alleen interne schade opent de ogen van de fans. Ze moeten wel beseffen dat schade tegenover andere partijen, indirect terugkeert me een nog grotere schade voor je eigen kamp.

5 oktober 2012 om 01:49

Dankjewel man, jij zegt ook heel veel juiste dingen.

Ik sluit me ook volledig aan bij de punten die je opsomt en hoop dat een Fenerbahçe fan het voor eens wat duidelijker kan maken!

Prachtig stuk!

Ik snap nog steeds niet hoe fener dit heeft kunnen doen
Hij blijft 8 jaar fener trouw en dan ga je hem op deze wijze lozen.

5 Sterren.

Mooi stuk, maar waarom begin je de titel niet met een hoofdletter?

Goed stuk en mooie emotie. Ik had alleen de titel anders gekozen, iets pakkender dan nu.
Wat zou je bijvoorbeeld denken van :

Karaktermoord!

Is een statement met veel meer kracht.

4 oktober 2012 om 00:33

'karaktermoord', past niet in deze context. Het dekt niet de boodschap van de tekst, namelijk dat Alex is weggewerkt door Aykut Kocaman (coach van Fenerbahçe) en dat Kocaman hiermee zijn ware gezicht toont. En dat is juist zijn karakterloosheid. Hiermee ontsierd hij al maanden Fenerbahçe en dat is ook een belangrijke boodschap uit de tekst.

Goed stuk! 5 sterren!

Ik denk dat het vrij duidelijk is hoe ik over Fener denk. Roemloze, zielige club die de ene na de andere schandaal opstapelt.

Maar in de zaak Alex krijg ik toch een beetje plaatsvervangende schaamte. Hoe gek dat ook klinkt. Ik vind het zo treurig dat ik er niet eens meer om kan lachen.

Als Gsli ben ik aan de ene kant blij, Fener verliest zijn allesbepalende speler. Aan de andere kant kan dit natuurlijk niet als voetballiefhebber. Iemand zo behandelen die zoveel heeft betekent voor de club is schandalig.

Ik bedoel, wij hebben Mustafa Sarp of Baris Ozbek niet eens zo behandelt. Waarom krijgt Alex dit dan?

Aykut Kocaman heeft helemaal niks gepresteerd sinds hij bij Fener is. Dus snap ook niet waarom hij aanblijft.

Als laatst goed stuk. Complimenten!

Ik kan het nog steeds niet geloven dat Alex weg is...

8 jaar gevoetbald bij Fenerbahce. Dit verdiende Alex niet, als iemand weg moest dan moest Aykut Kocaman weg...

En Aziz Yildirim mag ook gelijk oprotten...

Je komt met mooie voorbeelden over JC en v Gaal. Twee mannen die het wel snappen. Het doet me deugt dat jij ook de onderliggende gedachte bij deze twee zaken ziet. Ik ben niet echt bekend met het Turkse voetbal. Maar ik heb me na de 'alex-affaire' er natuurlijk wel in verdiept. Wat is dit schandalig gegaan zeg. Ik ben ook blij dat de supporters van FB duidelijk hun afkeur laten blijken. Zo zorgen jullie toch dat jullie een stem hebben. En bovendien zorgden jullie er zo voor dat Kocamans' positie onder vuur kwam te liggen. Ik geef jou 4,5 sterren!

Ik vind het moeilijk om naar Fenerbahce te kijken zonder onze nummer 10 met de aanvoerders band. Sinds 2003 ben ik Fenerbahce actief gaan volgen, Alex kwam een jaar later bij de club en sindsdien ben ik die man steeds meer gaan waarderen.

Alex heeft misschien de leeftijd om te stoppen, maar kwa kaliteit is het nog steeds de topper die hij ook een jaar geleden was. Aykut wilt het systeem veranderen, maar stelt i.p.v Alex een andere middenvelder op. Waar is de logica?

Dikke 5 sterren voor jou renktas.

Je hebt ongeveer alle aspecten van het verhaal rondom Alex en Kocaman genoemd in een redelijk korte tekst. Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de behandeling van Alex. De grote generaal weggepest door de revolutionist (ik wil een Fenerbahce zonder Alex, aldus Aykut).
Vervolgens komt Aziz Yildirim met: "niemand is groter dan de club Fenerbahce", maar dat geldt toch ook voor Aziz Yildirim onderhand?
Het voelt als verraad, alsof mijn vriendin is vreemdgegaan als het ware..

Hopelijk wachten ons mooiere dagen. Het liefst zonder Aziz&aykut A.s.

Je verhaal is duidelijk en leest gemakkelijk weg. Inhoudelijk klopt het ook en kan me ook volledig vinden in je mening. De hoofdprijs van mij voor jou.

Bedankt voor alle reacties!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Fenerbahçe

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Besiktas7139
Voor de complete stand: Spor Toto Süper Lig
SpelersPositieW
Mauricio IslaVerdediger10
Ismail KöybasiVerdediger10
Roman NeustädterVerdediger10
Martin SkrtelVerdediger11
Aatif ChahechouheMiddenvelder10
Mathieu ValbuenaMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Fenerbahçe.

In de wandelgangen

Dinsdag 17 juli
TSG Hoffenheim wil Justin Hoogma aankomend seizoen op huurbasis elders stallen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren