Deceptie

Het had Europees zo een mooi jaar kunnen worden. Ajax had kans op Pot 2 in de Champions League, Feyenoord kon Ajax helpen en Dinamo Kiev wel verslaan, FC Twente moest vanaf voorronde één meedoen in de Europa League wat veel punten zou opleveren op coefficientenlijst, AZ had vorig jaar het ver geschopt en met die ervaring kon de ploeg misschien dat kunstje opnieuw doen terwijl het kooplustige Vitesse met nieuwe aankopen het misschien ook wel ver kon schoppen en Heerenveen, als het de groepsfase kon halen, verzekerd was van een geplaatste status en de tweede ronde lag dus ook in het verschiet. Maar het liep anders.

Vitesse schakelde Lokomotiv Plovdiv uit, maar in de derde voorronde van de Europa League ging de ploeg totaal onnondig neer tegen Anzhi Mackhala uit Rusland. Feyenoord werd in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door Dinamo Kiev. Een 2-1 nederlaag in Kiev en een 0-1 nederlaag in de Kuip. Gezien het spelbeeld was Feyenoord de ploeg die de play-offs van de Champions League verdiende, maar de Rotterdammers moesten genoegen nemen met de Europa League.

In de vierde voorronde van de Europa League stelden AZ en Feyenoord teleur. AZ verloor in Rusland met 1-0 van Anzhi Mackhala en ging daarna in eigen huis kansloos neer. Feyenoord speelde gelijk tegen Sparta Praag in eigen huis, om in de hoofstad van Tsjechië met 2-0 te verliezen. Voor drie clubs geen Europees avontuur.

FC Twente schakelde in de laatste voorronde na verlenging Bursaspor uit. Na een 3-1 nederlaag in Turkije, won FC Twente in de Grolsch Veste met 4-1. Na het uitschakelen van UE Santa Coloma, Inter Turku en Mlada Boleslav stelde FC Twente tenminste niet teleur. De loting was echter helemaal niet gunstig. Hannover 96, Levante, Helsingborgs IF, er waren makkelijkere tegenstanders. Hannover en Levante zijn subtoppers in twee competities van topniveau en Helsingborgs IF deed mee aan de Champions League waar de Zweedse topclub pas in de laatste ronde werd uitgeschakeld door Celtic. Aangezien Steve McClaren niet houd van Europees voetbal kan het misschien voor FC Twente wel een snelle uitschakeling worden.

PSV had in de laatste voorronde te maken met een Montegrijnse tegenstander. FK Zeta werd met 5-0 en 9-0 verslagen. De loting voor de Europa League was echter niet geweldig. Napoli is een sterke tegenstander, die het PSV erg lastig gaat maken. AIK en FC Dnipro Dnipropetrovsk zijn simpel, maar met een tweede plaats in de poule kan PSV tegenstanders als Liverpool en Internazionale niet ontlopen.

En dan nog Ajax. Mijn cluppie zag hoe Dinamo Kiev en Sporting Braga zich kwalificeerden voor het miljoenenbal waardoor de ploeg in Pot 3 terechtkwam. Met het geluk of de grote pech lootte Ajax Real Madrid, Manchester City en Borrusia Dortmund. De drie landskampioenen uit de drie grootste voetballanden van Europa. Real Madrid en Manchester City hebben samen de laatste jaren meer dan twee miljard geïnvesteerd in een kampioenselftal. Ajax ongeveer 23 miljoen. Als je Miralem Sulejmani niet meerekend negen miljoen. Real Madrid besteedde meer aan Pedro Leon. Als ik die naam voorleg denken jullie, Pedro wie? Voorafgaand aan die wedstrijden staan Real Madrid en Manchester City al met 15-0 voor. Ik hoop dat het collectieve spel van Ajax Real Madrid en Manchester City nog in de problemen brengt, maar die kans is minimaal. Alleen tegen Borrussia Dortmund heeft Ajax misschien nog kans.

Kortom, er doen drie Nederlandse clubs mee in Europa die weinig kans maken. Oekraïne heeft met Dinamo Kiev en Shaktar Donetsk twee teams die veel kans maken om de achste finale van de Champions League te halen. Rusland zal voorsprong alleen maar gaan uitbreidden. Het gaat een deceptie worden voor de Nederlandse clubs.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door jorge-)

Mosterd na de maaltijd.

Het is inderdaad een deceptie dat maar 3 Nederlandse clubs mee doen in Europa. Gezien de loting van Ajax is het waarschijnlijk dat zij na de winter niet meer actief zijn. Dan zouden Twente en PSV moeten stunten om nog wat punten binnen te halen, maar ook dat is gezien de mogelijke lotingen in latere rondes niet waarschijnlijk.

Deze column heeft dus weinig tot geen nieuwswaarde, boeit niet en is niet meer dan een samenvatting van wat iedereen de afgelopen dagen zelf heeft kunnen concluderen. Daarbij vind ik dit stuk ook nog eens niet lekker weg lezen.

Je vertelt niks wat we nog niet weten. Je somt alleen op tegen wie er gespeeld is en dat we het slecht doen in Europa. Tja.. dat wisten wij ook al wel.

Dit was materiaal geweest voor een kinderboek voor zesjarigen als je de talloze spelfouten buiten beschouwing laat. Dit is geen CE Je gaat nergens diep op in, trekt het onderwerp veel te breed. Ik kan dit verhaal in drie zinnen vertellen: "veel Nederlandse clubs zijn al uitgeschakeld. Door een nare loting gaan de andere clubs ook geen punten pakken in tegenstelling tot die uit Rusland en Oekraïne. Ik ben Ajacied". Jammer

Als je je feiten een beetje zou kennen en onderzoek zou hebben gedaan weet je dat het voor Oekraine bijna onmogelijk is Nederland voorbij te gaan na dit jaar en zal je ook zien dat na dit jaar Frankrijk dichtbij komt mits goede resultaten van de Nederlandse clubs. En Rusland moet wel een heel goed seizoen hebben.

Vind het net als de andere leden niet echt een pakkend stuk. Het idee van een column op deze site is ofwel een heel mooi (voetbal gerelateerd) verhaal vertellen of een stuk met veel (nieuwe) informatie. Dat je het gevoel krijgt dat je iets geleerd hebt over een bepaald onderwerp. Tenminste, zo zie ik het.

Ik vind 1 ster een beetje overdreven maar probeer de volgende keer een leuker onderwerp te kiezen. Het is voor mensen vooral leuk om over een klein onderwerp veel informatie te lezen dan over een breed onderwerp steeds kleine feitjes.

Mag ik trouwens ook even vragen hoe je er bij komt dat er twee miljard is geïnvesteerd? Volgens mij komen ze gecombineerd net over 1 miljard heen.

btw, maar een voorbeeldje:
Het had Europees zo een mooi jaar kunnen worden.
Vind ik niet echt een lopende zin.

Geen lekker stuk om te lezen. Je somt een paar feiten op waarover talloze artikelen zijn geweest op voetbalzone, dus de gemiddelde volger weet dit allemaal wel. Ook taaltechnisch leest het niet lekker. Probeer een onderwerp te kiezen waar je zelf veel over weet, maar waar anderen zich niet veel in verdiepen. Zo verras je en kom je met nieuwe dingen, wat leuker is om te lezen.

Als je je goed had ingelezen weet je dat Oekraïne Nederland al voorbij is gegaan. Nederland staat nu 8e op de ranglijst, terwijl Oekraïne en Rusland de 7e en 9e plaatsen innemen op het moment. Zoek maar na!

Beter jammer van Anzhi qua dat ze uit Makhachkala komen en niet uit Mackhala...

En Pedro Leon... Ik denk dat de gemiddelde voetbalzone lezer wel weet wie Pedro Leon is...

Maargoed verder zelfde commentaar als bovenstaande reacties.

Het leest inderdaad niet echt prettig, overigens ben ik de laatste die daar over mag klagen, maar daarom schrijf ik zelf deze dingen ook niet. Je vergeet heel vaak een punt te zetten, denk daar ook aan. Voor de rest zit er inderdaad niet veel nieuws in, toch vind ik het zuur om je maar 1 ster te geven. 3 sterren betekent eigenlijk een voldoende en dat is het ook weer niet dus ik geef je er 2. Gewoon blijven oefenen als je dit leuk vindt, en mocht je er nog eentje een keer maken laat hem dan even checken door iemand zodat je nog wat kunt verbeteren. Veel succes dan alvast.

Natuurlijk kan PSV Liverpool en Inter ontlopen met een 2e plaats. Men krijgt dan namelijk 8 mogelijke kandidaten waarvan, als ik me niet vergis, Liverpool en Inter slechts een kwart zijn. Een kans van 25%. En dan moeten Liverpool en Inter ook nog maar eens 1e worden in de poule.

Man City en Man Utd hebben vorig jaar aangetoond zich te goed te voelen voor de Europa League. Het is nog maar afwachten in hoeverre dergelijke teams gemotiveerd zijn.

Verder een column gebaseerd op de waan van de dag, nergens wordt verteld dat we de afgelopen 3 jaar uitstekend hebben gepresteerd. Een minder jaar moet kunnen, vooralsnog kunnen Ajax, Twente en PSV redden wat er te redden valt.

Verder ben je nogal in de war met de rondes en punten die je daarvoor krijgt. Nee, Twente krijgt niet veel meer punten als het vanaf ronde 1 mee mag doen. Daarin vallen weinig punten te verdienen. De echte klappers komen pas vanaf de groepsronde.

Het is geen positief stuk, maar ik ben het met je eens. Het had een mooi jaar moeten zijn maar dat is het jammer genoeg niet.

3 september 2012 om 10:20

@ misterajax99

Hoezo had het een mooi jaar moeten zijn?
Feyenoord is veel slechter dan vorig jaar. AZ is veel slechter dan vorig jaar. Heerenveen is veel slechter dan vorig jaar. Ajax is denk ik ook slechter dan vorig jaar.

Vitesse is misschien wat beter, maar absoluut geen wonderploeg in Europa.
PSV en Twente zijn sterker, zitten er nog in. En hebben gewoon kans om door te stoten.

On topic:
Ik vind dit geen sterke CE. Probeer volgende keer gewoon 1 onderwerp te kiezen. Bijvoorbeeld een club, speler of gebeurtenis. Nu is het een samenvatting van ons Europese seizoen. Verder doe je aannames en daar moet je voor waken. ( bijv. dat ze Inter en Liverpool niet kunnen ontlopen, dat Mcclaren geen EL wil spelen etc.)

3 september 2012 om 20:09

Feyenoord:

Feyenoord had zeker kans gehad tegen Dinamo Kiev, maar doordat ze ongelukkig werden uitgeschakeld moesten ze naar de laatste voorronde van de Europa League. Die hadden ze ook kunnen winnen van Sparta Praag. Als Feyenoord Dinamo Kiev al had verslagen (wat helemaal niet onverdiend zou zijn) zou Feyenoord sowieso tot de winterstop Europees voetbal spelen.

Ajax:

Ajax had ik pot 2 kunnen komen, dat gebeurde niet en bovendien kende het ook een gigantisch slechte loting.

Vitesse:

Vitesse had Anzhi Machakala zeker kunnen verslaan, daar ben ik van overtuigd. Anzhi was niet zo overtuigend.

AZ:

AZ had in pot 2 zo niet in pot 1 terecht kunnen komen van de Europa League.

SC Heerenveen:

Een groot aantal mensen had verwacht dat SC Heerenveen Molde FK wel kon verslaan. Wat ook niet zo'n gekke verwachting was. Dan had SC Heerenveen ook in pot 2 kunnen komen.

PSV kan nog steeds eerste worden in zijn poule en dan misschien wel de kwartfinale's bereiken, dit geldt ook voor FC Twente als Mcclaren het tenminste wilt.

Ajax had normaal gesproken derde kunnen worden bij een loting zoals de afgelopen twee jaar, wat eigenlijk normale lotingen waren. Met wat geluk had Ajax zelfs tweede kunnen worden en zo de achtste finale's kunnen bereik van de Champions League. Als ze derde zouden worden zouden ze met wat geluk óók de kwartfinale's bereiken van de Europa League.

Feyenoord had met een gunstige loting de CL groepsfase kunnen halen. Dan was het waarschijnlijk wel einde verhaal en zouden ze vierde worden in de groep. Als Feyenoord de groepsfase niet zou halen had het gewoon tweede kunnen worden in een Europa League poule en dan de zestiende finale's halen en met wat geluk de achtste..

Vitesse had de groepsfase kunnen halen en misschien wel verassen.

SC Heerenveen had ook de zestiende, zo niet, de achtste finale's van de Europa League kunnen bereiken.

Dit waren geen dromen, dit was geen fantasie. Dit had gewoon gekund, het was helemaal niet gek geweest. Daarom is het best jammer dat Ajax zo'n slechte loting kende en er maar twee ploegen in de Europa League mee doen, terwijl het er 5 konden zijn.

4 september 2012 om 12:16

Als dit, als dat, als zus, als zo

De conclusie is als volgt:

Ajax heeft zwaar geloot, balen. Had meer in kunnen zitten. Maar zouden alleen tweede kunnen worden met een gunstige loting.

Feyenoord had tegen Kiev kansen, maar Sparta Praag won wel verdiend. Dus terecht uit Europa.

PSV en Twente zitten er gewoon nog in. Daarnaast verwacht ik dat Mcclaren niet hetzelfde doet als vorig jaar. Maar kennelijk twijfelen mensen hieraan.

Vitesse speelde niet slecht, maar om nou te zeggen dat ze door konden? Denk dat Anzhi niet de volle 100% gaf. Daarnaast hadden ze nog een ronde moeten overleven.

AZ is afgedroogd en heeft niks in de Europa League te zoeken met dit uitgeklede elftal. Gorter, Marcellis, Falkenburg, Reijnen, Gudmundsson etc is gewoon eredivisie middelmaat.

Heerenveen heeft ook niks in Europa te zoeken. als je al door Molde tot twee keer toe verslagen bent. Hoe jij kan spreken over een achtste finale snap ik dan ook niet.

Je kan toch niet ontkennen dat voor Feyenoord, Heerenveen, Vitesse en AZ de groepsfase niet heel dichtbij geweest is?

Door Vitesse kooplustig te noemen geef je bij mij al aan dat je de media wat napraat maar er geen onderzoek naar hebt gedaan. Ik heb zojuist even de inkomende transfers voor je opgezocht van alle ploegen die je noemt en kom binnen 3 minuten tot de volgende aantallen aangetrokken spelers;

Vitesse 5
Psv 5
Az 5
Ajax (jouw kooplustige club?) 7
Feyenoord 9
Twente 10

Het kooplustige Vitesse staat daarmee gedeeld onderaan.

3 september 2012 om 15:45

PSV is dus eigenlijk een minder koopclub als Ajax. Poeh, je verwacht het niet he.

4 september 2012 om 12:28

Van de 24 spelers van de A-selectie zijn er 4 spelers eigen jeugd ( Van Ooijen, Locadia, Depay en Ritzmaier) hiervan spelen er 0 in de basis. De rest is aangekocht.

Bij Vitesse zijn er van de 25 spelers, 8 spelers eigen jeugd. ( Velthuizen, Janssen, Hofs, Pröpper, Room, Van Ginkel, Vink, Darri) Waarvan er 3/4 á 5 basisspeler zijn.

Bij Ajax zijn er van de 28 spelers, 17 eigen jeugd. ( Vermeer, Van der Hart, Boilesen, Blind, Babel, Koppers, Van Rhijn, Veltman, Dijks, Klaassen, Eriksen, Fischer, Alderweireld, De Jong, Lukoki, Ebecilio, Denswil) waarbij Boerrigter& Moisander ook beide in de jeugdopleiding gespeeld hebben, maar die zal ik niet metellen. En we met Serero& Enoh nog twee spelers van onze satellietclub Ajax Cape Town hebben.

Dus leuk om op één zomer af te gaan, maar kijken naar de algehele selectie geeft een veel beter beeld.

4 september 2012 om 20:21

Nee; Boilesen, Eriksen, Alderweireld en de Jong tellen niet mee. Zelfde als Willems, op 17 jarige leeftijd gehaald, dus telt niet.

Daarbij noem je wat namen die bijna niemand kent, en wat namen die bekend staan als prutsers.

Moisander is op zijn 18de gehaald en Boerrigter op zijn 19de, nog al logisch dat je die niet mee telt.

Dan even de basis bekijken van afgelopen week;

Vermeer - (ej)

v. Rhijn (ej) - Alderweireld (sateliet club, noem ik geen jeugd als hij op zijn 19de gehaald is) - Moisander (gekocht) - Dijks (ej)

Serero (gekocht) - Schone (transfervrij) - Eriksen (16-jarige leeftijd opgepikt, ook geen eigen jeugd dus)

Sana (gekocht) - De Jong (geen eigen jeugd) - Boerrigter (gekocht).

5 september 2012 om 15:36

@kidred
- Siem de Jong kwam op zijn 16e bij Ajax, speelde 3 jaar in de jeugd en debuteerde op 19 jarige leeftijd.
- Boilesen kwam in 2009 bij Ajax en debuteerde ook op 19 jarige leeftijd bij Ajax.
- Toby Alderweireld kwam al in 2004! bij Ajax op zijn 15e. Dus wat jij zegt over 19e klopt niet. Doorliep in 4 jaar de opleiding en debuteerde in 2008.
Dit zijn, ( zeker De Jong en Alderweireld) gewoon spelers die eerst in de jeugd hebben gespeeld alvorens door te breken. Willems had zijn stappen in het betaalde voetbal al gezet bij Sparta en daar gedebuteerd. Verder kwam hij na 4 maanden ofzo al in het eerste van Psv.

Dat ik namen noem van spelers die bijna niemand kent, wil niet zeggen dat ze geen deel uitmaken van de A- selectie. Ik denk dat Ritzmaier, Locadia, Vink en Darri ook niet zo bekend zijn en die noem ik ook.
En of jij mensen wel of geen prutsers vind is al helemaal geen relevant argument.

Maar prima als jij vind Ajax een koopclub is, dan sla je de plank mis. Vooral aan vast blijven houden.

Rusland en Oekraïne waren de concurrenten van dit seizoen niet, dat waren Frankrijk en Italië die allebei in te halen waren op korte termijn.

Wat een pessimisme... en geen toegevoegde waarde. Slecht taalgebruik. Wel een redelijke opbouw... Dit had nooit geschreven hoeven worden. Verspilde energie!

En als grapje - de titel dekt zeker de lading van mijn eerste reactie na het lezen.,,

Deceptie.

Na de tweede zin, van 94 woorden, ben ik al afgehaakt.

Deceptie ........... een zeer passende titel. Want het lezen was een grote deceptie. Het is niet meer dan een opsomming van feiten en niet fijn leesbaar.

Het klopt wat je zegt, maar je column heeft noch nieuwe informatie noch enige amusement.
Verder maak je teveel fouten als de plaats van Anzhi vandaan komt verkeerd te spellen, Vitesse een koopclub te noemen wat helemaal niet waar is.

2 sterren omdat

- het klopt.
- omdat het je eerste column is.

Totaal niet toevoegend en daarom een ster.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren