Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De Sulejmani Code

Laatste update:

De duurste aankoop van Ajax aller tijden is Miralem Sulejmani. De Servische linkspoot kwam in 2008 voor ruim zestien miljoen euro over van SC Heerenveen, waar hij het jaar daarvoor een van de smaakmakers was. Vier jaar later loopt hij waarschijnlijk gratis de deur uit. Maar waarom is Sulejmani zo enorm geflopt in de ArenA? Ik heb wat buitenstaanderonderzoek gedaan, en kwam tot de ontcijfering van de Sulejmani Code.

In het seizoen 2007/08 maakte er een onbekende Serviër furore in Heerenveen. Zijn naam was Miralem Sulejmani. De linkspoot wist liefst vijftien doelpunten te maken, terwijl hij ook in staat bleek zijn teamgenoten op maat te kunnen bedienen. Ook stond hij alle 34 competitiewedstrijden tussen de lijnen, wat getuigde van een uitstekende fitheid. De kenners roemden Sulejmani en beschouwden hem als een enorm talent, die haast alle aspecten van het spelletje goed beheersde. En dat ondanks zijn moeizame start in Nederland. Heerenveen had hem namelijk een jaar daarvoor al voor een opleidingsvergoeding overgenomen van zijn oude club, Partizan Belgrado. Partizan lag echter dwars, en na veel gesteggel over de linkspoot, besloot Wereldvoetbalbond FIFA Sulejmani een jaar te schorsen. Het weerhield Heerenveen er niet van hem vast te leggen.

Het grote Ajax kwam na dat jaar voor hem aankloppen in Heerenveen. De Friezen beseften na dit jaar dat Sulejmani een goudmijntje was, en wilden hem aanvankelijk niet laten gaan. De Amsterdammers, met kersverse trainer Marco van Basten, legde zich daar niet bij neer, en zo ontstond de tweede transfersoap omtrent Sulejmani in korte tijd. Na lange onderhandelingen kwamen Heerenveen en Ajax tot een akkoord over een transfersom van liefst 16,3 miljoen euro, nog altijd een recordbedrag. Verder betaalde Ajax Sulejmani's zaakwaarnemer nog ruim 1,6 miljoen, waardoor de werkelijke kosten van de transfer, exclusief zijn jaarsalaris, rond de achttien miljoen kwamen te liggen. Maar hij zou het tot de laatste cent gaan terugverdienen door te voetballen, werd de voetballiefhebber beloofd, en goede hoop was er. Sulejmani was immers de revelatie van het vorige seizoen en zou dit jaar zeker gaan vlammen. Niks was echter minder waar.

Het werd geen al te succesvol jaar voor Ajax. Ondanks de droomaanval van Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suárez en Sulejmani werd Ajax derde en zag het zichzelf vroegtijdig in de beker en in Europa uitgeschakeld worden. Sulejmani speelde 27 duels, waarin hij acht keer scoorde. Trainer Van Basten kreeg hem met verschillende methodes niet aan de praat. Vleien, bemoedigen, tactische omzetting, andere posities: het werkte niet. Uiteindelijk werd Van Basten maar eens heel boos op Sulejmani, maar ook dat gaf niet het gewenste resultaat. Zo zorgde het eerst Ajax-jaar van Sulejmani slechts voor veel teleurstelling bij de Amsterdammers, die meer hadden verwacht van de recordaankoop.

Het grootste probleem was dat Sulejmani juist behoefte aan vastigheid had. Van Basten was zo druk bezig het ultieme systeem te creëren waarin zowel Huntelaar als Suárez als Sulejmani in zouden functioneren, dat de Servische aankoop simpelweg geen mogelijkheid kreeg zich aan te passen aan Ajax. Daarbij was hij zeker niet de enige speler die onder Van Basten genadeloos door het ijs zakte. Al bij al waren er verschillende factoren die ervoor gezorgd kunnen hebben dat de Servisch international in zijn eerste jaar niet kon aarden in de Amsterdam ArenA. Hijzelf beloofde beterschap in de nieuwe voetbaljaargang. Sulejmani was gewend aan Ajax en klaar om onder een nieuwe trainer te vlammen.

Helaas draaide ook het seizoen 2009/10 uit op een deceptie. De nieuwe oefenmeester aan het roer bij de Amsterdammers heette Martin Jol. De trainer kwam over van HSV en blonk uit in het halen van dure, nutteloze aankopen en het te belangrijk maken van smaakmaker Suárez. Jol kwam met een geheel nieuw inzicht over Sulejmani. Hij noemde hem een typische reservespits. Marko Pantelic en Suárez waren de spitsen, en Sulejmani werd veroordeeld tot invalbeurten en sporadische basisplaatsen. Verder vond Jol dat Sulejmani niet fit genoeg was voor Ajax, en samen met Ismail Aisatti werd hij verbannen uit de selectie. Aan het eind van elke training, vertrokken de twee spelers naar de trappen van de ArenA, die ze eindeloos op en af huppelden. Het was een moedeloos gezicht. Sulejmani kreeg door het chronisch gebrek aan vertrouwen van Jol hevige faalangst. Telkens als hij het veld opstapte, was de druk voor de Serviër te hoog. Dat zorgde voor wéér een verloren seizoen voor de buitenspeler. Zeventien wedstrijden, twee goals. Dat is de nog altijd pijnlijke waarheid.

Het seizoen daarop zou Sulejmani op huurbasis bij West Ham United een betere speler worden, maar de overgang ketste af omdat Sulejmani geen werkvergunning kreeg. Sulejmani speelde echter in de ArenA meer dan gedacht. De grootste verlossing kwam echter toen Martin Jol op zes december 2010 ontslag nam, en Frank de Boer hem opvolgde. De Boer had wél vertrouwen in de Serviër, en in de tweede helft van het seizoen speelde hij steeds beter. Hij speelde bijna alle competitiewedstrijden dat jaar, 32, maar kwam tot slechts acht doelpunten, wat voor iemand die er bij Heerenveen vijftien in kon schieten, een teleurstellend aantal is.

Het afgelopen seizoen was Sulejmani met een moyenne van één op twee statistisch gezien een van de betere spelers van Ajax. Er speelde echter een nieuw probleem op: blessures. Veel spelers vielen, gebukt onder de intensieve trainingsmethode De Boer, uit met blessures. Zo ook Sulejmani. Desondanks kwam de speler tot 22 duels, waarin hij elf keer scoorde. Zo had hij toch nog een belangrijk aandeel in het kampioenschap van Ajax. Nu zal hij echter waarschijnlijk transfervrij vertrekken. De recordaankoop van zestien miljoen euro, waarvan men bij Ajax nooit een cent terug zal zien. Maar toch hoop ik Micky ooit weer te zien juichen, al is het in een ander shirt. Bij Ajax werd hij belemmerd door trainers, faalangst, een gebrek aan vertrouwen, blessures en de speelstijl, maar Micky: ik wens je het beste.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Niet om jou neer te halen maar ik vind het een hele slechte CE. Alles wat erin staat weet iedereen al. Je vertelt niks nieuws.

3 september 2012 om 15:27

Nee, hij geeft zin mening en probeert te achterhalen waarom Sulejmani nooit optimaal gepresteerd heeft, en hoe je het ook wendt of keert, dat is in elk geval meer dan 1 ster waard.

Er is maar één hoofdreden waarom Sulejmani bij Ajax als een drol presteert:

- Desinteresse (laconiek)

Sulejmani is bij Ajax met enige regelmaat te dik geweest, meerdere keren is er aangegeven dat hij meer zou moeten uitvoeren op trainingen en wat deed Sulejmani ermee? Helemaal niets. Sulejmani was een behoorlijk talent (nooit 16 miljoen waard natuurlijk), maar heeft dat talent zelf verkwanseld. Hij heeft alle steun van het publiek gehad en alle trainers zagen in hem een basisspeler (apart dus om dit aan te voeren als reden). Een topfitte Sulejmani is nog altijd een snelheidsduivel en had een van de belangrijkste Ajax-spelers kunnen zijn op dit moment. Sterker nog, Sulejmani had op dit moment voor een mooi bedrag verkocht moeten worden aan een aantrekkelijke buitenlandse club. Hoe anders is de werkelijkheid op dit moment. We raken Sulejmani aan de straatstenen niet kwijt terwijl zijn laatste contractjaar is ingegaan en zoals het er nu naar uitziet krijgt Ajax van Sulejmani zelf ook nog eens stank voor dank. Deze voetballer heeft voor mij dan ook volledig afgedaan.

Verder vind ik je spelling over het algemeen wel in orde, maar wat is nu de Sulejmani code volgens jou? Dat wordt mij totaal niet duidelijk. Ik vind het stuk een opsomming van de jaren van Sulejmani bij Ajax, waarin je wel erg mild over hem oordeelt.

Je claimt iets te hebben ontrafeld, dat er keiharde feiten zijn waardoor Sulejmani heeft gefaald. Maar je bekijkt het slechts van een kant en drukt hem in een slachtofferrol. Het zou beter zijn het van 2 kanten te bekijken en ook eens te gaan kijken naar zijn fouten. Het stuk leest wel lekker weg, je schrijfstijl is in orde. Er zit alleen geen verassing of wending in, wat het stuk levendig houdt.

En zoals hierboven ook al gezegd, we weten allemaal wanneer hij wel lekker speelde en wanneer niet. Leuk dat je er op een andere manier naar kijkt, alleen een echte code wordt niet gekraakt

Ik vindt het een leuke CE!

Check ook altijd je feiten, een heel competitieseizoen heeft 34 wedstrijden niet 32.

3 september 2012 om 13:27

Hij speelde ook bijna alle duels dat seizoen, niet alle ;

Ik vind het best leuk om te lezen hoor. Ik bedoel.. ik weet lang niet alles over het mislukken van Sulejmani en wanneer hij welke trainer had. Ik geef je vier sterren.

Leuke CE, ben het er ook redelijk mee eens. Maar meer ook niet.

Sulejmani is meermaals als te dik beschouwd, ik hoor tijdens de wedstrijden van Ajax altijd wel van die liederen en gejuich voor Sulejmani, die ook daadwerkelijk vertrouwen in hem had. Maar hij heeft het nooit bewezen.

Daarbij was ie ook niet de 16,25 miljoen euro waard. Maximaal 8 als je het toch wel stellen. Hij was ook niet zó goed ofso, statistieken vielen reuzemee opzich.

Ook was het ook heel achterlijk dat van Basten Sulejmani kocht. Sulejmani is namelijk een speler die het best rendeert in een 442 en dan moet je hem niet forcerend inbrengen in een 433.

Ik denk nog steeds dat deze opstelling het beste was geweest, maar waarom je hele tactiek aanpassen op 1 speler die niet eens zó goed is/het waard is.

3 sterren

Stekelenburg
vd Wiel
Oleguer
Vertonghen
Vermaelen
Suárez
Gabri
Enoh
Urby
Huntelaar
Sulejmani

Sulejmani presteerde bij Heerenveen zo goed omdat hij het zo goed kon vinden met Pranjic en hij alle ruimte kreeg die hij wou plus een spits als Sibon en Alves die hem precies aanvoelde wat Sulemani wou. Had Ajax Sulejmani goed willen krijgen hadden ze toen ook Pranjic moeten halen want dat was is de zware tijd Micky zijn steun en toe vertrouw. Echt heel jammer dat het niet gelukt is met Micky maar ja Heerenveen werd weer 16 miljoen rijker!;

Het verhaal was goed verteld maar helaas niet met details waarom hij niet zo goed meer kon voetballen zoals ik nu aangaf met Pranjic denk dat, dat veel lezers wel wouden weten.....
Goed verhaal maar niet top.... 3 sterren.

Beetje kinderlijke schrijfstijl, bijna irriterend, voor mij persoonlijk dan.
Leuk idee om Sulejmani een beetje te ontleden, maar je vergeet wat punten vind ik. Toch is het inhoudelijk niet slecht.

leuk stukje, leuke weetjes die ik eigenlijk door mijn gebrek aan interesse in Sulejmani niet wist. ik wist de basis maar niet dat hij geschorst was voor een jaar, of het overgewicht enzo. het leest wel lekker alleen weet ik nog niet echt wat de sulej-code is. toch lekker informatief voor mensen die eigenlijk niet veel met Ajax hebben. (in mijn geval)

thanks

geef je 4 sterren voor de info.

leuke ce, zoals hierboven aangegeven heb je niks ontrafeld (code??),verder een leuk aantal feite opgenoemd die mijn geheugen weer lekker opfrissen.

Wat ik nog altijd bij blijf is een inval beurt bij champions league play ofs waar hij op mounir op maat bedient en de commentator roept "suljemani je hebt je hele transferbedrag terug verdient met deze ene actie" haha geweldig!

***

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren