Update: Bolton staat open voor 'trainersfunctie' voor slimme Muamba

Donderdag, 16 augustus 2012 om 17:55Matthijs van Laar • Laatste update: 18:05

/

Fabrice Muamba keert definitief niet meer terug op de voetbalvelden. De middenvelder van Bolton Wanderers kreeg in maart in de uitwedstrijd bij Tottenham Hotspur een hartaanval, waarna hij 'in feite 78 minuten dood was'. De doktoren kregen het voor elkaar om het hart van Muamba weer te laten kloppen en de middenvelder werkte de voorbije maanden hard aan een herstel. Dat heeft echter niet mogen baten.

Woensdagmiddag verklaart Bolton Wanderers in een officieel statement dat de 24-jarige Engelsman met Congolese roots zijn kicksen aan de wilgen hangt. “Sinds mijn ontslag uit het ziekenhuis heb ik altijd geloofd dat ik op een dag terug zou kunnen keren en weer voor Bolton zou kunnen spelen”, verklaart Muamba op de website van the Trotters. “Als onderdeel van mijn herstelproces ben ik vorig week naar België gegaan voor medisch advies van een voorstaand cardioloog. Het nieuws dat ik daar kreeg, was duidelijk niet wat ik had gehoopt.”

/

De dokter vertelde Muamba dat sport op het allerhoogste niveau voor hem niet meer is weggelegd. “Mijn leven heeft altijd om voetbal gedraaid en het heeft me vele kansen geboden. Ik houd enorm veel van het spelletje en ik prijs mezelf gelukkig dat ik op het hoogste niveau heb mogen spelen. Alhoewel het nieuws voor mij als een klap komt, ben ik erg dankbaar voor alles wat ik heb mogen bereiken.”

Voorzitter Phil Gartside van Bolton Wanderers bedankt de voormalig jeugdinternational voor bewezen diensten. “We zijn allemaal enorm teleurgesteld dat hij een punt moet zetten achter zijn loopbaan. Maar we slaan het advies van de medici niet in de wind en weten dat dit het beste is voor Fabrice. Het belangrijkste is dat hij en zijn familie de rest van hun leven gezond verder kunnen gaan.”

Update 16 augustus 16:50 uur - Bolton staat open voor 'trainersfunctie' van slimme Muamba
Bolton Wanderers zal er alles aan doen om Fabrice Muamba te helpen bij zijn verdere loopbaan. Dat liet manager Owen Coyle donderdag weten. "Als hij eens wil komen kijken naar wat het coachen inhoudt, dan is hij hier van harte welkom. Het zou ons erg gelukkig maken om hem daarbij te helpen", aldus Coyle. "Het is natuurlijk aan Fabrice om te bepalen hoe hij zijn toekomst invult, maar ik zou hem er graag bij hebben. Hij is een slimme jongen en spreekt meerdere talen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door el_fenomeno9)

Heel vervelend voor hem, maar aan de andere kant moet ie zeer blij zijn dat hij nog leeft.

15 augustus 2012 om 15:10

Dat heeft die ook gezegd alleen weet ik niet waarom VZ dat niet plaatst.

''while the news is devastating, I have much to be thankful for,'' said Muamba.

''i thank God that I am alive and I pay tribute once again to the members of the medical team who never gave up on me.''

Dit stond o.a. in het stuk van Bbc.

15 augustus 2012 om 15:13

Kippenvel. Hoop dat ie een overgetelijke afscheidswedstrijd krijgt in een kolkend stadion dat nog 1keer minutenlang zijn naam scandeert.

15 augustus 2012 om 15:16

'alhoewel het nieuws voor mij als een klap komt, ben ik erg dankbaar voor alles wat ik heb mogen bereiken.' Niet echt strak vertaald dus, maar staat er wel in. Wordt in dit stuk heel anders gerelateerd. In plaats van het te relateren aan zijn gezondheid is het gerelateerd aan zijn loopbaan. Foutje!

15 augustus 2012 om 15:53

ik snap niet dat jullie je druk kunnen maken om dit soort dingen.
het gaat om die man niet om jullie mierenneukerij.

15 augustus 2012 om 16:10

Het gaat erom dat voetbalzone zijn tekst goed neerzet. "die man" leest dit niet en een site als voetbalzone hoort nieuws gewoon juist te corresponderen.

15 augustus 2012 om 17:40

Feyenoord 223

Dit hoort toch wel in de categorie- meest onzinnige voetbalzone reacties ooit-
Gefeliciteerd.

15 augustus 2012 om 18:00

Feyenoord223

Geloof me jongen als god hem dood wou hebben dan was hij ook dood.

Misschien ben jij niet gelovig maar hij wel en hij gelooft heilig in god. Natuurlijk hebben de midici een belangrijke rol gespeeld en daar bedankt hij ze ook toch voor ??

15 augustus 2012 om 18:07

@ Feyenoord223

Waarom jammer?
Als hij er in gelooft dan mag hij dat toch zeggen,hij komt gewoon voor zijn geloof uit.
Dat jij ongelovig bent kan,maar dan moet je wel een ander respecteren om zijn/haar geloof.
En door die opmerking geloof ik niet dat je daar respect voor hebt.
En zoals soldierr al zegt,hij bedankt ook ''de mensen die hem hebben gered'', maar als je gelovig bent dan weet je dat god je heeft gered.

16 augustus 2012 om 19:01

Ik heb veel domme reacties gelezen maar daar doe ik jou echt te kort mee!
Na het lezen van jou berichtje was ik echt even sprakeloos.

Moet je serieus jou gaan uitleggen wat god voor mensen betekend?
Moet je tegen jou tieren om zo'n reactie?

Ik ben er nog niet achter...
Helaas kan ik maar 1x duimpje laag bij jou doen...

16 augustus 2012 om 19:43

@feyenoord223

Ik snap gewoon niet dat een volwassene zodanig kan reageren. Heb je nooit opvoeding vanuit huis gekregen, ben je nooit naar school geweest, ga je niet met mensen om, heb je geen leermomenten????

Oftewel; Hoe kun je zo stom reageren op zo een onderwerp???

Het is ongelooflijk dat hij er nog bovenop is gekomen, het zag er echt heel slecht uit. Zoals de artsen al zeiden, hij was al 78 minuten 'dood', dat is heftig. Een terechte beslissing dat hij gaat stoppen, jammer dat zeker, maar gelukkig is hij er bovenop gekomen.

15 augustus 2012 om 16:28

Dat maakt de beslissing om te stoppen wel makkelijker voor hem denk ik. Hij heeft gevoeld wat er kan gebeuren als hij nog verder speelt en zoveel is voetbal gewoon niet waard.

voetbal is nu gewoon een bijzaak, je eigen leven is veel belangrijker en als het een risico met zich meeneemt, is het niet waard om te voetballen.

15 augustus 2012 om 15:20

Helemaal mee eens, voetbal is en blijft bijzaak. Sommigen leven helemaal voor die bijzaak, maar als je lichaam het niet meer toelaat kun je niet anders dan stoppen.

Vervelend zeg, dat is wel een triest einde van je voetbalcarrière.
Maar het is nog een wonder dat hij leeft, het is beter dat hij dan stopt als het niet kan.

Alle geluk van de wereld aan jou gewenst fabrice, ga je goed!

Gelukkig dat hij nog leeft, dat is uiteraad de hoofdzaak.
Aan zijn woorden kan je wel zien dat hij echt leeft voor de sport, klote voor Muamba dat hij niet meer terug kan keren.

Hij kan nog met vrienden spelen, maar als de dokters profvoetbal afraden moet je zoiets doen. Lijkt me heel erg maar er bestaan nog ergere dingen, Fabrice.

Toch erg treurig dat hij zijn carriere moet beëindigen vanwege een hartaanval. Ik vraag me trouwens af wat de reden is dat hij beter niet meer kan gaan voetballen. Is dat omdat hij dan een grotere kans heeft op een nieuwe hartaanval?

15 augustus 2012 om 15:38

Het ligt eraan, als bij hem een hartritme stoornis is geconstateerd dan is het onverantwoord het hart te belasten, het risico dat er dan opnieuw een hartstilstand plaats vindt is te groot.
Als er geen stoornis is ontdekt, dan zou hij na een x aantal jaren weer kunnen sporten op redelijk niveau. Probleem hiervan is dat de eerste paar jaar na een hartstilstand het hart niet belast mag worden, ook vanwege zware medicijnen. Stress moet ook voorkomen worden. Dus na +- 2jaar zou je die fysieke achterstand op je hart weer moeten inhalen, wat dus op topsport niveau ook weer te belastend is. (voor een topsporter is het zowiezo slecht om eerst dagelijk te trainen dan weer paar jaar niet en dan weer wel, dat is een aanslag op het lichaam) .

Al met al zou z'n herstel te lang duren en teveel risico's met zich voortbrengen.

15 augustus 2012 om 18:33

Oke, bedankt voor de toelichting.

Zal toch wle een klap voor hem zijn, op je 24e al moeten stoppen en ook zo plotseling....misschien kan hij als trainer of scout wat betekenen in de voetbalwereld!

Ik mag hopen dat ze hem een baan kunnen aanbieden in de voetballerij. Zulke jongens hebben alles opgegeven om prof-voetballer te worden. Hopelijk kan hij er op een andere manier in verder...

Welwetende dat er natuurlijk zat voetballers om welke reden dan ook moeten afhaken op jongere leeftijd...

Ik zit nu bijna 2 jaar stil vanwege blessures en mag bijna weer beginnen. De afgelopen 2 jaar werd ik af en toe helemaal gek als ik voetbal op tv o.i,d, zag. Alhoewel ik geen topsporter ben, ben ik wel verliefd op het spel en dat is er gewoon niet uit te krijgen. Ik wens hem veel sterkte en hopelijk kan hij op een dag toch rustig nog een balletje trappen.

Heel zuur. Sommige spelers moeten stoppen wegens chronische klachten aan bijvoorbeeld hun knieën. Dat is vervelend, want dan kun je je hele leven niet meer goed lopen. Je hart is natuurlijk veel erger, dat is levensbedreigend. Je carrière zou toch op zo'n manier eindigen...

Hij hoeft in ieder geval nooit meer te werken voor z'n geld

15 augustus 2012 om 15:49

Pardon?

15 augustus 2012 om 16:00

Voetballers zijn hier tegen vezekert en hij heeft ook nog zijn voetbalpensioen

15 augustus 2012 om 16:06

Klopt, maar is dat dan nodig om zo'n botte reactie te plaatsen? Denk dat die man al zn geld zou inleveren om weer te mogen voetballen..

Verschrikkelijk om te horen als voetballer zijnde. Je bent in één klap je baan kwijt, je ritme(je bent tenslotte iedere dag met voetbal bezig) en daarnaast ook nog eens je inkomen.
Dat staat allemaal echter in schril contrast met dat hij blij moet zijn dat hij nog leeft. Normaal gesproken overleeft iemand dat niet.

Hij doet er goed aan om te stoppen. Succes verder.

Wow sick 78 minuten. Erg jammer voor hem, zal misschien wel intern bij een club wat kunnen betekenen.

Gezondheid gaat voor natuurlijk, heel erg blijft het wel.

Misschien kunnen ze hem een functie geven als scout/trainer als hij zelf wilt?

Het zou mooi wezen als hij een trainerscursus kan oppakken en over enkele jaren de nieuwe coach van Bolton zou worden. Ik zou het hem van harte gunnen.

Gezien hetgeen gebeurd is op die dag, is het eigenlijk een wonder dat hij nog leeft. Hier hadden velen al voor getekend. Nu hij herstelt is het goed om te weten dat hij waarschijnlijk een gezond leven kan leiden, maar professioneel voetbal neemt te veel risico's met zich mee. Het is jammer dat hij niet meer kan voetballen, hij had mijns inziens de potentie om het nationaal elftal te halen. Maar er zijn belangrijkere dingen dan voetbal waar hij zijn leven nu mee kan vullen. Ik denk dat hij ook in een technische functie iets kan betekenen voor de club, misschien veldtrainer of scout worden.

Enorm jammer dat hij niet meer op hoog niveau kan voetballen, maar het zij zo. Ik zelf, en ik weet zeker ook Muamba (en zijn familie), zijn allang blij dat hij nog leeft en ook weer normaal kan leven. Het had veel erger kunnen aflopen en mede dankzij fantastisch werk van de vele artsen (en niet te vergeten die hartchirurg die als Tottenham-fan aanwezig was en het veld op kwam in die wedstrijd) leeft Muamba nog. En dat is het belangrijkste.

Voetbal is slechts bijzaak in het leven. Het is nu even heel jammer, maar ook Muamba zal beseffen dat hij van geluk mag spreken dat hij nog leeft.

@ feyetti. beetje misplaatste opmerking. denk dat dat nog mee valt. zoveel miljoenen heeft hij nog niet bij elkaar gevoetbald gezien zijn club en leeftijd.

Ik was echt in shock toen ik die wedstrijd aan het kijken was. Dit ziet natuurlijk niemand aankomen. Op de ene minuut leef je en op de andere minuut krijg je een hartaanval. Gelukkig voor hem heeft hij het gered. Jammer dat hij niet meer verder kan voetballen, maar je gezondheid gaat natuurlijk voor!

Heel triest maar je gezondheid is het belangrijkst. Gelukkig is er ook nog veel meer in het leven dan dat oppervlakkige voetbalwereldje waar alles om geld draait.

Erg jammer voor hem, maar gezondheid gaat in dit geval toch voor alles. In dit geval is voetbal slechts bijzaak.

Is dit de Muamba met een Vitesse verleden of heb ik de verkeerde voor me?

Heel triest voor hem, maar uiterst belangrijk voor het verloop van zijn verdere leven. Er zijn belangrijkere dingen dan voetbal! Ga lekker op een andere manier van het spelletje genieten als scout of jeugdtrainer en blijf vooral verbonden met voetbal!

Gezondheid is het belangrijkste en daarom is dit de enige juiste keuze. Ik hoop van harte dat Muamba nog een rol krijgt in de technische staf van Bolton, dat verdient hij.

Toch zonde, was een leuke speler. Maar voetbal is nu een bijzaak, het leven moet je op de juiste manier benutten.

Erg jammer voor deze jongen! Maar goed, het belangrijkste is dat hij uit de dood is opgestaan en wonder boven wonder nog leeft.

Ik hoop dat deze jongen een groots afscheid krijgt en wellicht een nieuwe functie binnen de club.

Serieus erg jammer voor deze man! Had gehoopt dat het nog kon maar helaas. Misschien dat Bolton hem nog iets kan aanbieden dat hij de club betrokken kan blijven.

15 augustus 2012 om 16:06

Het laatste hoop ik toch ook, misschien een leuke trainersfunctie zodat die af en toe toch nog tegen het balletje kan trappen.

15 augustus 2012 om 16:10

als dat niet te veel gevraagd is voor zn gezondheid dan hoop ik ook zoiets.

kan iemand mij uitleggen waarom muamba niet meer mag voetballen en evander sno wel dat snap ik niet?

15 augustus 2012 om 16:40

Dat heeft te maken met de achterliggende oorzaak van de hartaanval. Dat kan iets "uit het niets zijn" of door een aangeboren afwijking of een andere stoornis.

Afhankelijk daarvan kan je weer aan (top)sport gaan doen.

Deze jongen heeft enorm veel geluk gehad dat hij nog leeft, normaal stoppen ze een reanimatie zeker na 15/20 minuten nadat iemand zijn hart het begeven heeft. Hier zijn ze 5 keer zo lang doorgegaan.

Topsport zal er niet meer in zitten, maar 1-2 keer per week trainen bij een amateur vereniging kan wel op termijn als ik de berichtgeving allemaal moet geloven.

Heel jammer dat hij dus moet stoppen met topsport, maar er is daarnaast ook nog veel meer zoals de 99% van de mensen verder leven, een normale baan en 1-2x per week sporten en dan kan hij gewoon 90 worden.

Zo zonde , ik heb echt zoveel respect voor muamba gekregen hoe positief hij is over het leven...
Geweldige kerel! Hopelijk kan die nog ooit een minuut in het veld staan alleen voor het idee.

Ontzettend jammer voor hem, natuurlijk mag hij blij zijn dat hij nog leeft en alle respect voor hem dat hij heeft gevochten voor zijn leven maar dat hij moet stoppen met voetbal definitief is echt jammer. Zoals hij zegt zn hele leven draait om voetbal en het zou zwaar hinderlijk zijn als je elke dag weer de gedachte hebt dat je er niet meer iets mee kunt doen, altans als profvoetballer. Fabrice heeft natuurlijk een heel ander karakter dan mij dus ik ben benieuwd hoe hij ermee om zal gaan over het feit dat hij echt moet stoppen. Ik zou er zelf denk ik jarenlang over jammeren want het is toch echt 'je leven'.

Respect voor Muamba!

Gezondheid blijft natuurlijk op de eerste plaats en het spelletje voetbal is maar bijzaak.

Echt jammer, als je hoort van spelers dat hij altijd lachtte en altijd plezier had in het spelletje. maar heeft natuurlijk wel geluk dat hij nog leeft!

Echt jammmer! maar jah, je moet geen risico nemen!

wel respect voor hem!!

nog veel geluk verder Muamba!!

Jammer dat we deze talentvolle voetballer niet meer kunnen bekijken op de voetbalvelden, maar gelukkig leeft hij nog!

Erg vervelend dit. Mijn beste advies zou zijn ; dank god dat je nog leeft en geniet van de miljoenen die je hebt verdiend.

Respect voor hem erg sneu natuurlijk, misschien kan hij nog wel gewoon bij een clubje voetballen op een veel lager niveau.

Zeer triest natuurlijk, als iemand door fysieke klachten (wat het dan ook is, in dit geval het hart) geen topsport meer kan doen! Hoop echt dat Muamba nog een mooi afscheid krijgt en bij Bolton of welke club dan ook (mooiste bij Bolton) een baan zou krijgen waardoor hij toch ook nog geld op de plank brengt! Een veldtrainer of iets dergelijks van de jeugd! Zou ik echt schitterend vinden!

Vind dit echt erg jammer, best een beetje kapot van, het is niet een model prof maar ook model mens.
Hij kwam toen hij 11 was als vluchteling uit Congo en sprak geen woord Engels maar wist nog steeds een top student te worden met een 10 gemiddelde. Hij doet altijd zo hard z'n best en heb ook nooit iets slecht's over hem kunnen horen. Muamba is ook gewoon een behoorlijke speler, niet dat het veel uit maakte maar ik kocht hem best vaak op Fifa omdat het zo'n jonge speler is met potentie sterke jongen en veel uithoudingsvermogen. Hopen dat hij een baan kan krijgen bij Bolton en hij kan toch zeker van meerwaarde zijn.

Een Brit die méérdere talen spreekt? Ik dacht dat de meeste Britten enkel Engels konden en sommigen ook wel Frans.

Komt vast omdat hij eigenlijk een Congolees is en pas Brit is geworden na verloop van tijd. Ik denk dat ie waarschijnlijk Engels, Frans en Swahili spreekt.

Jammer voor Muamba, hopelijk vinden ze iets voor hem waar hij zichzelf goed bij voelt. Als trainer kun je natuurlijk ook carrière maken.

Alsof trainer zijn zo goed voor je hart is......deze staan vaak net zo erg of nog erger dan de spelers onder de stress. Wel heel mooi van Bolton dat ze hem deze kans bieden!

Geweldig nieuws dit voor Muamba het is natuurlyk erg sneu dat hy niet meer kan voetballen op hoog niveau. Maar hoop dat hy hier veel plezier mee heeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bolton Wanderers

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: League One
SpelersPositieW
E. DoyleAanvaller143
E. KachungaAanvaller140
M. AlexanderKeeper00
J. DixonKeeper130
M. GilksKeeper10
RicardoVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina Bolton Wanderers.

33 jaar
38 fans
Middenvelder

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren