Hollandse hemelbestormers en hun loden kicksen

Dinsdag, 31 juli 2012 om 18:21 door feye88

Op het moment dat ik dit typ ben ik als Feyenoord-supporter in grote spanning voor het treffen met Dynamo Kiev van vanavond. Na jaren van wanhoop kan mijn club zich eindelijk weer eens plaatsen voor de Champions League en een niet onaanzienlijk bedrag binnenslepen, waardoor we misschien een keer een groter budget dan vier ton te besteden hebben. Voorafgaand aan het duel heb ik mij wel ergens aan geërgerd. Ik heb een hekel aan de term, maar ik merk dat er vanuit heel Nederland een soort Calimerohouding wordt aangenomen.

/

Dynamo Kiev zou veel beter moeten zijn dan Feyenoord. Namen als Andriy Yarmolenko, Artem Milevskiy, Niko Kranjcar, Miguel Veloso en Ideye Brown zijn uiteraard veel te groot voor de Rotterdamse jongens, die alleen beroemde spelers tegenkomen wanneer ze een computerspel doen. Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat Feyenoord vorig seizoen als reuzendoder een terechte tweede plaats in de competitie heeft bemachtigd. Of de spelers uit de selectie maar even een luier willen aandoen, want tegen Kiev wordt je geacht in je broek te poepen. Met een beetje geluk kan er zo'n luier in de trofeënkast worden geplaatst en zullen mensen over twintig jaar langslopen en terugdenken aan dat heugelijke moment dat Feyenoord Rotterdam het tegen het grote Dynamo Kiev mocht opnemen.

Deze tendens is niet alleen bij Feyenoord te merken, maar heeft zich doorgevoerd bij elke Nederlandse club. Vorig seizoen speelde Ajax een tweeluik in de groepsfase van de Champions League tegen Real Madrid. Voorafgaand aan de wedstrijd gaf zelfs José Mourinho te kennen dat de Ajacieden een bepaalde reputatie met zich meebrachten. De uitvinders van totaalvoetbal staan bij je op de stoep en dat dwingt toch enig respect af. Nou, dat ging er bij de Amsterdammers zelf niet in. Volledig genullificeerd door de media stonden er tien bange jongetjes op het veld te hopen dat ze niet al te hard werden afgeslacht. De enige die nog een beetje helder kon nadenken is de onlangs naar Tottenham Hotspur vertrokken Jan Vertonghen. Evenals het jaar daarvoor maakte Ajax geen schijn van kans in Madrid.

De angsthazen kwamen in de return in Amsterdam een beetje bij toen bekend werd dat Madrid niet met haar beste elftal zou beginnen. Hoewel er alsnog met 0-3 verloren werd begon Ajax in te zien dat de angst niet helemaal terecht was. Er waren best een aantal spelers die zich staande konden houden tegen de miljoenenfabriek uit Madrid. Ajax werd nooit het typische, arrogant aandoende Ajax. Dat geloof kwam eindelijk weer een beetje toen Manchester United op Old Trafford verrast werd door het frisse en dominante spel van jongens die eindelijk gestopt waren met luisteren naar de media.

Wat gaat er dan fout? Het is vrij simpel. Als Feyenoord tegen Kiev moet spelen, Ajax tegen Real Madrid, of PSV tegen Valencia, zet heel voetbalminnend Nederland logischerwijs de selecties tegenover elkaar. En wanneer er dan naar de namen gekeken wordt heeft de tegenstander altijd een elftal dat veel meer aanspreekt, want de tegenstander heeft altijd miljoenen meer te besteden aan gerenommeerde spelers. Maar hier wordt voorbijgegaan aan de essentie van de Hollandse School. Behalve mooi voetbal hebben wij als Nederlanders ook de intentie zoveel mogelijk eigen jeugd in een team op te stellen. Nederlandse clubs durven met zelfopgeleid talent aan de aftrap te verschijnen.

Wanneer Feyenoord vanavond tegen Dynamo Kiev aantreedt, zullen er in de verzengende hitte van het Oekraïense landklimaat elf onbekende jongens laten zien dat zij meer potentie hebben dan de selectie van Dynamo, waar alleen deze zomer al 30 miljoen aan uitgegeven is. De vergelijking tussen twee selecties is dan ook niet representatief. De Stadionclub kent een elftal vol jongens die potentie hebben om beter te worden dan Kranjcar of Yarmolenko. Dat ze nog nooit op een groot podium hebben laten zien wat ze kunnen wil niet zeggen dat ze minder zijn. Dit is ruimschoots bewezen door Ajax in het seizoen 1994/1995. Met een team vol jonge honden werd respect én de Champions League afgedwongen.

De Eredivisie is een competitie die zichzelf flink onderschat. Er wordt gezegd dat het niveau elk jaar achteruit gaat, terwijl het elk jaar weer een beetje beter gaat in Europa. We moeten trots zijn op onze competitie zonder grote namen, die veel meer prijzen heeft gewonnen dan bijvoorbeeld de Oekraïense of Turkse competitie waar talent verstikt wordt en geld de boventoon voert. De jonge Hollandse hemelbestormers verdienen een kans tot grote hoogte te stijgen en dat gaat niet met lood in hun kicksen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 26 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door chariot)

Fijn stuk en heerlijk zoals je slotzin aansluit bij de titel.

1 augustus 2012 om 08:17

+1 het leest heerlijk weg, alleen de vergelijking tussen Real en Dynamo gaat mij een beetje ver. Nu heb ik natuurlijk na gisteravond iets makkelijker praten, maar Real heeft zelfs met een B-elftal met talenten natuurlijk nog veel meer te brengen dan Dynamo.

Neemt niet weg, dat de Hollandse school natuurlijk staat voor voetbal, waar zelfs grote sterren achter een bal aan moeten hollen, en laat dat nou vaak net het grootste probleem zijn voor zulke jongens!

mooi stuk en ik ben het op bijna alle punten met je eens behalve dat de jongens van feyenoord potentie hebben om groter te worden dan yarmolenko (wel dan krancjar). Als je bedoeld dat ze beter kunnen worden dan yarmolenko op het moment is heb je gelijk, maar hij is ook nog een jonge speler met veel groeipotentie, en ik zie hem nog wel een hele grote worden.

Beste Feye88,

ik heb je stuk met veel plezier gelezen. Naast jouw uitstekende schrijfstijl zonder fouten, kun je jouw mening goed beargumenteren, en ik ben het met je eens dat wij wel erg vaak ons in de underdog-positie manoeuvreren. Zoals jij al zegt is dat natuurlijk nergens voor nodig en daar sluit ik mij graag bij aan.

Ik kan daarom ook geen tot weinig punten van kritiek geven. Het enige waar ik anders over denk, is het feit dat jij de jongens uit dit Feyenoord een grotere toekomst toedicht dan Iarmolenko. Ik zie in hem een echte topper en ik voorspel voor hem een hele grote toekomst. In dit Feyenoord zie ik ook op dit moment nog niet een speler met eenzelfde potentie als Iarmolenko.

In ieder geval beloon ik jouw stuk met 5 sterren.

Heel goed geschreven Clubexpert; leest lekker vlot en er zijn mij eigenlijk geen fouten opgevallen. Ook vind ik het mooi dat je als feyenoorder Ajax in een positief daglicht stelt en je complimenten en waardig uitspreekt voor de club en haar prestaties. Opzich niet zo heel gek, maar er zijn toch weinig die er ook werkelijk voor uitkomen. Overigens deel ik je mening ook geheel(op de potentie-gedeelte enigszins wat minder) en vind ik dat je hele goede en volwassen CE hebt geschreven.

Twijfelde een beetje tussen de 4 of 5 sterren, omdat ik eigenlijk alleen maar 5 sterren geef voor CE die me ook wat doen. Maar ik kan eigenlijk niets aanmerken op jouw CE en deel je mening, dus je krijgt van mij de 5 sterren.

Bedankt voor de leuke reacties iedereen! ik ben natuurlijk gekleurd als supporter van Feyenoord, maar ik zie in Clasie en de Vrij toekomstige wereldspelers. Yarmolenko is ook een supertalent, dus ik vind ze niet per se beter, maar schaar ze wel indezelfde klasse.

@harmjan1983
Ik ben niet zo heel erg onder de indruk van Dynamo. Dat moet je met een korreltje zou lezen, er zaten dacht ik ook genoeg aanwijzingen voor enig sarcasme in. Ik vind het juist belachelijk dat Kiev als een wereldploeg wordt gezien terwijl het in de Oekraiense competitie niet eens kampioen is geworden.

2 augustus 2012 om 16:08

Leuke CE leest lekker weg en gewoon een fijne schrijfstijl, Ik let niet op spelfoutjes enz want het is tenslotte geen les Nederlands ik ben het voor een groot gedeelde gewoon met je eens alleen ik vind dat je wel voorbij gaat aan een paar punten.

-nederland is idd een van de beste voetballanden ter wereld, Het grote verschil met nederland en andere landen is dat clubs in andere landen gewoon een veel beter salaris kunnen bieden dan wij, Vandaar dat onze beste spelers vaak vertrekken naar een grotere competitie, Zie bijvoorbeeld een Hulk die jongen word al 2 jaar begeerd door de absolute top van europa hij kreeg een ongelovelijk verbeterd contract en een afkoopsom van 100 miljoen en blijft nu waarschijnlijk nog wel een aantal jaar bij Porto & dat komt niet omdat de portugese competitie zo fantastisch is maar omdat hij gewoon een salaris verdient wat hij bijvoorbeeld ook bij een Chelsea zou opstrijken, Het is toch van de gekke dat onze toppers in de eredivisie vertrekken naar clubs van met alle respect het niveau Aston villa? Denkje nou écht dat Aston villa een droomclub is van Vlaar of El Ahmadi? Natuurlijk niet maar een droomsalaris verdienen ze wel en dat is de voornaamste reden dat onze toppers vertrekken, Ik ben ervan overtuigd dat als Feyenoord/psv/ajax/twente hun huidige team vanaf nu 4 jaar bij elkaar kunnen houden dat ze gewoon hoge ogen gaan gooien europees daarom hoop ik dat de FFP snel word doorgedrukt zodat er geen City praktijken meer kunnen gebeuren, maar ik dwaal een beetje af van het onderwerp maar ik hoop dat je het nog wel allemaal kan volgen !?

Ook ben ik het niet eens met je uitspraak over Jarmolenko, Ik durf hier me hand in het vuur te steken dat geen enkele speler de potentie van Jarmolenko heeft, Het is gewoon een geweldenaar die niet voor niks in de nadrukkelijke belangstelling staat van clubs als arsenal enz, Clasie & De Vrij zijn talenten en ik vind zoiezo niet dat je spelers op een andere positie kan vergelijken kwa potentie enz maar Jarmolenko is pas 22 jaar en echt een geweldige spits die Kiev al jaren draagt, Als je gaat kijken naar Bijv een Clasie die 2 seizoenen geleden nog bij Excelsior speelde en een Nobody was vorig seizoen heeft hij goed gespeelt maar hij is intussen ookalweer 21 dus Feyenoord in potentie betere spelers dan Jarmolenko? Ik denk het niet, maar daar kan je over twisten.

Al met al 5 sterren omdat ik het over het algemeen gewoon met je eens ben !!

Ik heb even voor de grap een elftal gemaakt waarmee ajax op de proppen kon komen als de toppers behouden konden worden de laatste jaren.

Met als back up Huntelaar Eriksen Vermaelen Maduro Heitinga en nog een aantal (sub)/toppers.

Stekelenburg
VdW
Vertonghen
Chivu
Maxwell
VdV
Nigel DeJong
Sneijder
Suarez
Ibrahimovic
Babel ????

Inderdaad, wat heb je een goed stuk geschreven feye88. Kernwaarden van het Nederlands voetbal is lef hebben, veel jong talent en niet bang zijn voor welke tegenstander dan ook. Doodzonde dat de media onze competitie naar beneden praten, fijn dat iemand dat benadrukt.
We moeten als Nederlanders uitgaan van eigen kracht, doorgaan met eigen jeugd, uitgaan van een goede scouting, spelers doorverkopen en weer scouten, zo doe je dat. Niet eeuweig in de Calimero-postie drukken. Porto en Benfica zitten ook in een klein land, maar weten altijd de juiste spelers te scouten. Dan waren wij de besten in vroeger en dat moeten we gewoon weer oppakken.
Ajax heeft met de Boer een goede trainer, goede jeugdopleding en PSV komt internationaal ook altijd goed voor de dag. Hopelijk bouwen Twente en Vitesse door op deze voet en Feyenoord komt natuurlijk weer helemaal terug met deze fantastische opleiding, al weten we allemaal dat we er nog lang niet zijn. Spelers als Clasie en De Vrij zijn inderdaad toppers, puur genieten om ze te zien spelen. Hopelijk groeiten ze door MET Feyenoord, waardoor we nog lang van ze mogen genieten.
Bovendien heb ik er alle vertrouwen in dat met Van Geel Feyenoord ieder jaar sterker wordt, waarna Koeman ze helemaal klaarstoomt voor de top (een trainer die ook nooit bang is voor de tegenstander, past wel bij jouw verhaal!)

Heel mooi stuk, prachtig geschreven. Mooi dat je ook pleit voor de eredivisie in zijn geheel, clubsupporters hebben nogal eens de neiging om in een tunnelvisie hun eigen club de hemel in te prijzen en de rest zwart af te schilderen.
Ik hoop dat elke voetballer, spelend in de eredivisie, dit stuk te lezen krijgt.

Erg goed geschreven, las heerlijk weg! En je maakt duidelijk een punt, we moeten trots zijn op ons voetbal!

Ik vind het een prachtig stuk, en het is in een hele fijne stijl geschreven.
Je hebt ook helemaal gelijk. De eredivisie wordt door iedereen onderschat maar nog het meeste door het Nederlandse volk. Wij hebben prima voetballers hier rondlopen dus kunnen wij een club als Dynamo Kiev met onze nederlandse topclubs echt wel aan.

5 Sterren

Je schrijft hem werkelijk waar fantastisch. Vooral de laatste zin doet me nog even goed beseffen dat we niet zo moeten zeiken zodra we niet meer met de absolute top meedoen. We horen niet meer bij de top maar we zijn nog steeds als competitie de beste leerschool van de wereld. Inspirerend, petje af.

Goede CE, het grappige is dat ten aanzien van de Nederlandse voetbalploegen inderdaad die tendens is. Puur namen journalistiek, kijk maar eens hoe de pers was over Oranje voor aanvang van het EK. Zouden wel even kampioen worden en wat is daarvan geworden, helemaal niks, hopeloos gefaald terwijl op het WK die verwachtingen niet zo hoog gespannen waren en het voetballen een stuk beter ging. Natuurlijk moeten we trots zijn op onze voetbal ploegen maar we moeten ook oppassen voor al teveel optimisme, laten we nu gewoon onszelf zijn en blijven. Zodra bij Nederlanders het verwachtingspatroon omhoog gaat krijgen we opeens last van podiumvrees en wordt het alsnog niks.

Je hebt wel een punt. Men realiseert zich in Nederland niet zo snel dat een achtste of een betere plek in de Champions League of de Europa League ook een best goed resultaat is. Wij Nederlanders mogen trots zijn dat de Nederlandse clubs niet moeilijk doen om een jeugdspeler op te stellen bij grote, Europese wedstrijden.

Zo stond Ron Vlaar ook al in de basisopstelling bij de halve finale wedstrijd Az-sporting Lissabon in het Uefa Cup toernooi van 2004/2005, terwijl hij nog nauwelijks ervaring had op het hoogste niveau. Toen was hij nog maar net 20 jaar oud! Of wat te denken van dit Feyenoord, dat met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar van de basisopstelling Dinamo Kiev bestrijdt? En Ajax liet zien met een hele jonge, talentvolle kern clubs zoals Inter Milaan, Valencia, Olympique Lyon het knap lastig kon maken in het Champions League seizoen van 2002/2003!

Ik vond het stuk best goed te lezen. Ik deel je standpunt dat de Eredivisie onderschat wordt. Echter zullen de Nederlandse clubs voorlopig geen Europese prijzen winnen, maar we moeten ook trots kunnen zijn als een Nederlandse club verder komt dan de groepsfase van de CL en EL!

Als Ajacied wens ik Feyenoord veel succes in Europa. Ik vindt het een heel leuk stukje.we moeten inderdaad de selecties niet naast elkaar zetten, want Ajax was beter dan Olympique Lyon, een miljoenenelftal, terwijl Feyenoord dinsdag Dinamo Kiev goed weerstand bood. Nederlands bluf, we kunnen het wel! Ik hoop op twee Nederlandse clubs in de Champions League. Weet iemand toevallig tegen welke club de winnaar van Dinamo Kiev-feyenoord moet?

Ik ben het helemaal met je eens.

Op de Coeffiecientenlijst staan we momenteel 7e van Europa hoger als nummer 8 Oekraïene:

1 spain 13.312 17.928 18.214 20.857 1.714 72.025 7/ 7
2 england 15.000 17.928 18.357 15.250 2.285 68.820... 7/ 7
3 germany 12.687 18.083 15.666 15.250 1.714 63.400... 7/ 7
4 italy 11.375 15.428 11.571 11.357 1.333 51.064 6/ 6
5 portugal 6.785 10.000 18.800 11.833 1.333 48.751... 6/ 6
6 france 11.000 15.000 10.750 10.500 1.333 48.583 6/ 6
7 netherlands 6.333 9.416 11.166 13.600 1.285 41.8... 7/ 7
8 ukraine 16.625 5.800 10.083 7.750 1.166 41.424 6/ 6
9 russia 9.750 6.166 10.916 9.750 1.000 37.582 6/ 6
10 greece 6.500 7.900 7.600 7.600 1.200 30.800 5/ 5
11 belgium 4.500 8.700 4.600 10.100 0.700 28.600 5/ 5
12 turkey 7.000 7.600 4.600 5.100 1.200 25.500 5/ 5
13 cyprus 6.333 4.250 3.125 9.125 1.625 24.458 4/ 4
14 austria 2.250 9.375 4.375 7.125 0.875 24.000 3/ 4
15 denmark 8.200 4.400 6.700 3.100 0.900 23.300 4/ 5

Aardig geschreven al maakt het mij geen moer uit of ze nou winnen of verliezen.

Koetje doet het goed onder die slimme Van Geel.

Precies, en als je ook nog kijkt naar wat voor namen aan trainers hier werken (de Boer, beide Koemannen, Advocaat, van Basten) dan slaat die zelfonderschatting op nog minder.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren