De verdwaalde Braziliaan

De verwachtingen met de nieuwe Galacticos waren hooggespannen, echter konden ze de dromen van vele Madridista’s niet realiseren, verre van dat. Waar men hoopte op de tiende Champions League en wellicht een landstitel, werd in het eerste seizoen geen enkele prijs gewonnen. In zijn tweede seizoen werd de Copa del Rey gewonnen, iets waar hij nauwelijks aandeel in had. Afgelopen seizoen werd na een lange dominantie van aartsrivaal Barcelona la Liga gewonnen door Real Madrid maar kreeg vaak zijn concurrent Mesut Özil de voorkeur in de grote wedstrijden. Als Kaká aan een wedstrijd begon was dat meer om Özil scherp te houden.

/

Kaká heeft niet geslapen. Hij heeft de hele nacht naar het plafond zitten staren. Hij vraagt aan God waarom het zo is gelopen. Zo veel vragen en zo weinig antwoorden. Voor de wedstrijd krijgt hij te horen dat hij niet zal beginnen. De moed zakt hem weer in de schoenen. Al zittend op de reservebank is de teleurstelling van zijn gezicht af te lezen. Emotieloos staart hij voor zich uit. Terugdenkend aan de gloriejaren, terugdenkend aan zijn echte club: Milan. Je ziet hem denken aan hoe het zou kunnen zijn geweest. Hij beseft dat hij als winnaar van de glorieuze Ballon D’Or naar bankzitter bij Madrid is gedegradeerd. Je ziet dat het hem pijn doet en het doet mij ook pijn om hem zo te zien.

In mijn ogen is hij een voorbeeld voor iedere voetballer, zo niet voor ieder mens. Hij staat een groot deel van zijn salaris af aan de kerk en gaat hoogstwaarschijnlijk na zijn voetbalcarrière priester worden. Je zult hem nooit horen klagen als hij weer eens op de bank wordt gepositioneerd door the Special One en smerige overtredingen zijn hem niet bekend. In tegenstelling tot veel van zijn Braziliaanse vrienden zul je Kaká ook nooit al feestend tegenkomen in nachtclubs. Roken en drinken laat hij naast zich liggen. Het is zoals wij Nederlanders zouden zeggen: ‘de ideale schoonzoon’.

Mede door een ernstige blessure heeft Kaká het nooit echt waar kunnen maken in Madrid. Het is schrikbarend dat hij over drie seizoenen maar 66 wedstrijden in de Primera División heeft gespeeld. Een gemiddelde van 22 wedstrijden per seizoen. Het statement is dus al snel gemaakt: het is een miskoop. 65 miljoen euro voor een speler die iets meer dan de helft van de wedstrijden speelt, dat is heel veel geld. Een speler die je voor zo’n enorm bedrag koopt, daar verwacht je van dat hij bijna alle wedstrijden zou moeten kunnen spelen, zoals Cristiano Ronaldo. In het financiële opzicht is het absoluut niet een fout geweest om hem aan te trekken. De witte shirts met het nummer acht van Kaká gingen als zoete broodjes over de toonbank. Daar ligt echter niet de voldoening bij El Maestro zichzelf. Hij wil laten zien waarom hij die 65 euro miljoen dubbel en dwars waard was. Maar de grote vraag is, kan hij dat nog?

De bank begint namelijk zijn basisplaats te worden en het vreet enorm aan hem. Hij voelt zich schuldig tegenover de club Real Madrid, maar ook tegenover diens supporters, die ondanks hun armoede iedere wedstrijd weer naar het Santiago Bernabéu komen om hun helden aan te moedigen. Het doet me pijn om hem op de bank te zien zitten. Zo’n grote voetballer die nu op de bank zit naast ‘twaalfde mannen’ Raúl Albiol en Ricardo Carvalho. Elke avond voor de wedstrijd hoopt hij weer dat hij in de basis zal staan. Hij staat te popelen om de Madrilenen te laten zien waarom ze hem hebben gekocht. Bij vlagen zien we de Kaká van Milan voorbij komen, met schitterende doelpunten die hij vanaf randje zestien de kruising in krult en prachtige assists waar hij aantoont dat hij in tegenstelling tot sommige andere spelers echt geen egoïstische vedette is.

Nu de zomer, en dus de transferperiode, is aangebroken starten de geruchten weer. De wandelgangen staan vol met verhalen over Kaká. De ene keer moet hij weg omdat trainer José Mourinho hem niet mag, dan is het wel omdat zijn salaris te hoog is. We zullen nooit weten wat op de waarheid berust en wat niet maar het gezegde luid: ‘waar rook is, is vuur.’ Hij is één van mijn favoriete voetballers en hoe graag ik hem ook bij Madrid wil zien blijven, zeg ik met pijn in mijn hart dat het tijd is voor hem om het schip te verlaten. Hij verdient een club waar hij elke wedstrijd mag schitteren en niet een club waar hij het veelal moet doen met invalbeurten. Het liefste zie ik hem weer bij AC Milan, waar hij zijn gloriejaren heeft beleefd als voetballer en als mens. Ik hoop dat we ooit weer die échte technicus zien.

Bij welke club dat zou moeten gaan gebeuren is eigenlijk maar een bijzaak voor mij. Ik wil hem weer elke wedstrijd van het seizoen zien voetballen, met een brede glimlach op zijn gezicht.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 32 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 4000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door memoires)

Mooi stuk man. Kaka is een prachtige voetballer. Leek dit seizoen eigenlijk terug te komen. Had een aantal erg goede wedstrijden. Op een gegeven moment verdiende hij ook gewoon een basisplaats, maar Mourinho gaf hem geen basisplaats. Hij verdient absoluut een grote club waarbij hij elke week kan schitteren. Hoop eigenlijk dat hij naar Milan gaat, die hebben nu ook wel het geld door die transfers van Ibra en Silva.

Mooi stuk, had persoonlijk graag meer over hem willen lezen over zijn gedrag en bijvoorbeeld zijn tijd in Brazilië. Maar wat ik lezen wil moet ik simpelweg zelf verder opzoeken, heeft niets te maken met jouw stuk. Graag meer van dit, leest luchtig weg en denk dat iedere liefhebber het met je eens is.

Complimenten 5 sterren, Kaka verlaat real alsjeblieft en real gedraag je netjes en vol respect voor deze zeer grote speler.

Verrassend stuk. Heb al wat mijn mening gegeven. Hij kon misschien wat langer maar je had dingen geschrapt omdat hij anders te lang werd. Vijf sterren.

Hele mooie Ce!

Het is inderdaad heel erg jammer dat Kaka is geflopt bij Real Madrid. Hij is inderdaad voor iedereen 'n rolmodel, hij klaagt nooit. Ik hoop echt dat hij terugkeert bij AC Milan, maar aan de andere kant, Kevin Prince Boateng speelt daar al op zijn positie en hij doet het daar uitstekend.

Misschien dat Boateng dan door kan schuiven naar de aanval, Kaka dan op de tien positie. Dat lijkt mij dan wel mooi bij AC Milan.

Schitterende CE! Ik geef je vijf sterren.

Abbiati
Abate
Aankoop
Acerbi
Antonini
Montolivo
Aankoop
Nocerino
Kaka
Pato
Boateng
19 juli 2012 om 08:56

@kroef: In de Bijbel staat dat je je tienden moet geven, dus dat zal waarschijnlijk tien procent zijn inderdaad.

On topic: Mooie CE! Ik kan niet anders zeggen. Maar dat komt misschien ook wel voor een deel omdat het op m'n gevoel werkt. Want ik moet wel zeggen dat ik niet veel nieuwe dingen heb gelezen.

Er is wel één ding dat ik niet begrijp. Je schrijft: ''we zullen nooit weten wat op de waarheid berust en wat niet maar het gezegde luid: ‘waar rook is, is vuur.' ''
Dat klinkt alsof je iets vermoedt, maar het is met niet duidelijk wat je dan vermoedt.

En ik vond de inleiding een beetje raar. Je schrijft al 'hij' voordat je Kaka hebt genoemd.

Verder heel goed geschreven. Geen spellingsfouten en een mooie ode aan een speler die een sieraad voor de sport is.

Mooi stuk. Eén minpunt: hij zou als mens een voorbeeld voor iedereen zijn omdat hij priester wil worden? Persoonlijk heb ik totaal niks met eender welke vorm van geloof, dus het is nogal vreemd om hem daarvoor als mijn voorbeeld te moeten zien. Integendeel, ik beschouw het eerder als een verspilling van tijd, maar goed, ander topic.

Kaka blijft natuurlijk een prachtige voetballer, maar is op zijn best in een team dat rond hem is gebouwd, zoals Milan dat toendertijd was. De verkeerde keuze gemaakt, dat is wel duidelijk, maar elke voetballer wil het hoogst mogelijke behalen dus dat hij zich aangetrokken voelde tot de club met de grootste prijzenkast in de geschiedenis is niet onlogisch.

18 juli 2012 om 17:07

Dat scheelt wel per mens dan ja. Ik bedoelde eigenlijk meer dat het een jongen was waar je niemand over zal horen klagen .heeft op het veld geen nare trekjes, rookt en drinkt niet, zo ver ik weet is het een hele aardige man. Dat bedoelde ik ermee. Niet zo zeer omdat het een Christen is.

Bedankt voor je beoordeling!

19 juli 2012 om 09:06

Misschien was ik wel wat aan het muggenziften hoor, ik vond het alleszins een CE die boven het gemiddelde uitstak!

Mooie CE, heb het in een ruk uitgelezen.
Je beschrijft alles helder en geeft goed je mening weer en het stuk leest makkelijk.
Ik denk dat iedereen Kaka graag terug bij Milan zouden zien, dan zal er echter wel met Boateng geschoven moeten worden. Die kan dan eventueel een linie naar achter. Alleen ligt na het vertrek van Seedorf, Nesta, Thiago Silva en Ibrahimovic niet bij het aantrekken van een nummer 10, maar bij de centrale verdedigers en de spits positie.

Mooie CE Benzidane.

Ik vind je CE vermakelijk en heb het in een adem uitgelezen!

Naderhand vergat ik wie de echte Kaka was. Kaka van Milan en Real. Wat een wereld van verschil zeg. In zijn Milan-tijd speelde hij zelfs als een valse spits en deed het erg goed.

Milan misschien?

heerlijke CE, ik vind ook dat kaka en ozil samen moeten beginnen. Net als in de terugwedstrijd in de cope del rey tegen barcelona.

Mooie CE, absoluut het lezen waard. Ik vind het echt zonde dat Kaka' daar zo op de bank zit, want het is gewoon een wereldspeler! Zittend naast spelertjes zoals Hamit Altintop, daar heeft hij teveel kwaliteit voor!

Hij moet weg bij Real Madrid, alleen is de vraag waar. AC Milan is de beste optie, want daar begon hij praktisch zijn carrière als topvoetballer. Maar die hebben Silva & Ibra al verkocht, omdat ze teveel salaris hadden en Kaka' verdient ook héél veel. Ook heeft hij zijn verplichtingen aan de kerk dus kan ie onmogelijk veel inleveren.
Ik hoop zelf dat ie naar Arsenal gaat, die nog een spelmaker nodig hebben. Kaka' is ook al enkele keren in verband gebracht met Arsenal. Ik betwijfel of ook zij zijn salaris willen betwijfelen of de transfersom zullen willen betalen, maarja ik hoop et.
En dan zou je eventueel ook nog van Persie kunnen verleiden tot een langer verblijf bij Arsenal en kan Kaka' spelers als Ramsey en talenten als Barazite en Merida helpen beter te worden.
Maar ik denk zelf dat dit dromen zijn

5 sterren

Szczenszy
Sagna
Koscielny
Vermaelen
Gibbs
Song
Wilshere
Walcott
Kaka''
Podolski
RVP/Giroud??

Ik ben al sinds de komst van Özil voor een plaats aan de rechterkant voor Kaka. Je weet inmiddels dat ik niet kapot ben van Di Maria, dus zou ik Kaka op zijn plek zetten. Die kan dat beter dan Özil. Hij is een betere dribbelaar en kan het spel ook bepalen vanaf die kant. Daar zou ik hem altijd hebben neergezet. Want het blijft een fenomenale speler. Op 10 staat Özil, daar kun je niet over twisten. Hij is nog jong en nu al een speler van een klasse apart. Daar kun je niemand anders neerzetten, zelfs Kaka niet.

Schrijftechnisch is het ook een goed stuk. Geen grove fouten kunnen vinden. Je bent wel in de inleiding een komma vergeten.

''als Kaká aan een wedstrijd begon was dat meer om Özil scherp te houden.''

Tussen begon en was moet een komma.

Verder vind ik dit een ongelukkige context: ''kaká heeft niet geslapen. Hij heeft de hele nacht naar het plafond zitten staren''

Als je probeert te slapen, zit je meestal niet. Althans, ik niet. Ik had er liggen neergezet, maar dat zijn kleine details.

19 juli 2012 om 09:07

Daar moet helemaal geen komma. Hij zou hem daar mogen zetten, maar ''moeten''? Nee hoor!

En als we het toch over taal hebben: ''kleine details'' is een pleonasme, elk detail is klein want anders is het geen detail.

19 juli 2012 om 13:27

Haha, ja klopt. Maar goed, ik ben hier ook niet om beoordeeld te worden, hea. ;

Maar over die komma, die hoort er wel degelijk. Spreek dat maar eens uit, er zit een pauze tussen begon en was. Tenzij het helemaal aan het eind van het zin is, moet er altijd een komma tussen twee werkwoorden.

19 juli 2012 om 13:44

Opnieuw, je mag die daar zetten, ik zeg alleen dat het zeker geen verplichting is. Er zijn in die context alleen maar richtlijnen voor het gebruik van komma's, geen regels. Als je er eentje zet is het niet fout, zet je er geen dan is het evenmin fout. Het is niet dat het dan onleesbaar wordt.

19 juli 2012 om 16:06

Je suggereert nu dat je nooit komma's hoeft te gebruiken? Tussen twee werkwoorden moet je een komma zetten. Natuurlijk verschilt het per context, maar dit is een regel, geen richtlijn.

19 juli 2012 om 17:21

Ik suggereer niet dat je nooit komma's hoeft te gebruiken, ik zeg toch duidelijk "in die context" dacht ik. Dan zou ik toch graag die regel zien, heb je daar een link van? Stuur maar een PM als je dat hier niet mag publiceren. Ik citeer alvast even van onzetaal.nl: "lastig is dat er geen regels zijn aan de hand waarvan je kunt bepalen wanneer op welke plaats komma's gebruikt moeten worden."

Kaka is naast zijn kwaliteiten echt de aardigste speler van de velden. Herinner mij nog een interview van de bekende journalist Simon Kuper: ''wat ik mij vooral herinner van Kaka? Dat hij zo verschrikkelijk aardig is...''
Hij is idd een zeer devoot Christen, eentje die gelukkig ook doet wat zijn geloof zegt en niet alleen mooie praatjes heeft.
Ik zou hem ook graag terug bij Milan zien, het elftal waar hij toen in speelde was zo'n karakteristiek elftal met een typische speelstijl. Hij heeft wel de echte Madrid-uitstraling zoals een Cassillas dat ook heeft maar speelt helaas weinig.
Leuk stuk.

Mooi geschreven, een speler met zijn kwaliteiten hoort naar mijn mening iedere week te spelen. Ik hoop dat hij terug kan naar AC Milan.

Heel mooi geschreven je kan duidelijk zien dat je dat talent voor hebt.
Alleen vind ik het inhoudelijk niet heel bijzonder en vraag ik me na het lezen af wat je nou precies wou overbrengen aan ons?
Geef je wel 4 sterren omdat het wel heerlijk weg leest, maar ik ben meer van de CE die meer informatief is. Maar dit is natuurlijk persoonlijk.

Kaka 8 Wat een fenomeen (was) dat. En dat was tussen haakjes is zo zonde want als hij zijn oude niveau haalt hoort hij makkelijk in het rijtje Messi, C Ronaldo. Maar net als Ronaldinho en alle andere Brazilianen. De baltovenaars waarbij het leek dat alles wat zij aanraakte veranderde in goud. Maar ook voor Kaka is de magie op. De toverstokjes kunnen weer in de kast worden opgeborgen.

Je intro en je 2e alinea zijn echt heel mooi geschreven. Echt Kaka-achtige klasse. Daarna ga je onder dat niveau zitten en dat is jammer. Het gevoel dat je mij gaf bij de eerste 2 wordt minder bij de andere alinea's, misschien vanwege de woordkeuze of omdat het al bekend is voor mij. Maar over het algemeen erg leuk geschreven. Ik had het een 4,2 gegeven. Aangezien ik dat niet kan zal ik niet stemmen.

Ga zo door man!

Leuk verhaal. Zeker als ik zie, dat dit je eerste stuk is, denk ik dat dit nog niet je plafond is. Kijk alvast uit naar je andere stukken (die komen hopelijk toch wel)

Verder vergelijk ik Kaka bij Madrid een beetje met Berbatov bij United. Beide heren zijn exceptioneel goed eigenlijk, maar komen door hun trainers, de concurrentie en het systeem maar gematigd aan voetballen toe. Iets wat de voetballiefhebber pijn zou moeten, want iedereen die op hun hoogtijdagen deze twee heren zag voetballen, moet versteld gestaan hebben. Dat kan eigenlijk niet anders. Hoop net als jij dat Kaka, maar ook Berbatov deze transferperiode naar een mooie club mogen verkassen waar ze weer eerste keus zullen zijn.

19 juli 2012 om 16:09

De situaties van Berbatov is toch heel erg anders dan die van Kaka. In Kaka's eerste seizoen speelde hij alles. Toen was er ruimte voor hem. Maar toen hij geblesseerd raakte, speelde hij minder en minder. Dat kwam omdat Özil gekocht was en omdat hij nooit zijn niveau haalde van tevoren. Dat deed hij in zijn eerste seizoen ook niet, maar afgelopen seizoen was het nog minder.

Berbatov is ook een geweldige speler, maar leidt toch meer onder het systeem. Kaka past in dit systeem, desnoods kan hij rechts spelen. Berbatov heeft natuurlijk ook moordende concurrentie met Chicharito en Welbeck.

19 juli 2012 om 18:38

Mwa, Berbatov past ook gewoon in dit systeem ben ik van overtuigd. Alleen Welbeck krijgt met oog op de toekomst en wat dynamischer spel de voorkeur. Dat Hernandez zoveel speelt ten opzichte van Berbatov is een schande voor de laatstgenoemde naam vind ik. Al is Hernandez wel handig als er ruimte achter de verdediging ligt. Echter is dat vooral tegen topploegen zo, verder heb je weinig aan hem.

Vergelijk de situaties daarom een beetje, omdat beide met gemak het niveau aankunnen, maar door andere spelers uit de basis zijn gespeeld.

Jullie moeten ook weten dat Kaka niet voor zichzelf naar Madrid ging niet voor het salaris hij deed het omdat hij van Ac houdt! Milan had het geld hard nodig en toen kwam Real aan de deur ik durf te wedden dat als Milan het geld niet nodig had dat hij nee had gezegd tegen Real. Hopelijk keert hij terug dan Boateng een linie naar achter en Dzeko als spits kopen en nog een goeie Cv ik hoop zelf op Sakho of Ogbonna

Mooie Ce, fijne schrijfstijl niet teveel moeilijke woorden. Ik geef het een 4,5 Ster

Edit: Zie dat je geen 4,5 sterren meer kan geven dus dan 5 sterren

Abiatti
Abate
Sakho/Ogbon
Acerbi
Antonini/Aan
Montolivio
Boateng
Nocerino
Kaka
Pato
Dzeko
21 juli 2012 om 03:30

Ogbonna en Sakho zijn beide linksbenige verdedigers. Die zet je niet op rechts centraal.

Ik begrijp niet waarom dit 5 sterren waard is. Dit heeft totaal geen nieuwe informatie voor iemand die voetbal volgt. Om dit verhaal kort samen te vatten kan je zeggen dat het jammer is dat zo'n goede, nette speler zo verpietert op de bank. En hoe kom je erbij dat hij zit te bidden voor een wedstrijd? het kan, maar ik hou niet zo van een gelogen anekdote om een verhaal mooier te maken. Ik vind het daarom jammer dat er niks nieuws wordt verteld over een speler waarnaar ik als Interfan ook wel graag naar keek.

19 juli 2012 om 23:14

Het is pretentieus om twijfels te uiten over een voor jou onbekend gegeven en dat af te doen als bedrog. Deze C E bevat informatie die voor jou wél nieuw is maar bagatelliseert het tot een leugen. Je doet als ongelovige Thomas geen recht aan de intentie van de schrijver.

20 juli 2012 om 18:15

Ik twijfel eraan of het een feit is. dat hij voor een wedstrijd zou bidden om te spelen is het enige 'nieuwe' wat er in staat. als het niet waar zou zijn dan heb ik er een afkeer tegen. Ik heb dit ook geen beoordeling gegeven omdat ik het slecht vind, wie ben ik om iets of iemand te beoordelen? Ik geef alleen aan wat ik er niet leuk aan vind en zet mijn vraagtekens. Maar leuk om mijn reactie af te slaan met moeilijk taalgebruik terwijl jij daardoor bewust of onbewust de woorden in de mond legt

Kaka kan beter een over stap maken ja.
Als je zag hoe die inviel tijdens de wedstrijd tegen bayern.. dan kan je beter ozil op 10 en rechts di maria of callejon op stellen.
Al hoe wel hij soms goed speelt maar niet constant genoeg. jammer!

Een prettig geschreven C E in een stijl en zinsritme die vermoedelijk dicht bij de scribent staan. Je leest dat hij geen verraad aan zichzelf pleegt met een ruiker aan overdreven en gekunstelde stijlbloemen.

Je kunt gepassioneerd schrijven over een favoriete speler zonder hem bij zijn leven al tot een halfgod te bestempelen en heilig te verklaren. Of hem, om in religieuze analogie te blijven, af te schilderen als een hogepriester. De devote Kaká zou zich daar vermoedelijk ook niet in herkennen.

Ooit verliet Kaká naar zeggen AC Milan noodgedwongen; uit opofferingsgezindheid en clubliefde. Zlatán Ibrahimovich daarentegen zou volgens ondankbare ‘volgers’ recentelijk als een echte judas hoogverraad aan de club gepleegd hebben.

Voor de gelovige Kaká is geen plaats bij het godvrezende Paris Saint- Germain. Pastore (pun intended) loopt hem daar voor de voeten.

Er staat een kathedraal in Milaan die San Siro heet. Over verloren zoon gesproken...

Geweldige Ce echt waar, ik hoop dat Kaka weer zijn oude vorm terug pakt of dat hij naar een andere club gaat waar hij weer kan opbloeien. Ik gun hem het beste.

Deze CE was me nog niet eerder opgevallen, ik zag hem staan en besloot eens een kijkje te nemen. Prachtige CE trouwens je weet wel wat mijn gedachtes over Kakà zijn. ;

Het liefst zie ik hem schitteren bij Real madrid maar dat zijn waarschijnlijk dromen die nooit zullen uitkomen, er speelt namelijk ene Di Maria die ook fantastisch is maar zo wisselvallig als de treinen bij de NS.

Als ik dan toch een club zou moeten uitkiezen voor Kakà ga ik ook voor AC Milan een topspeler als Kakà zou in de basis moeten staan en niet als vervanger van iemand in de laatste 30 minuten, helemaal niet als diegene ook nog eens 6 wedstrijden slecht speelt en niet wordt gewisseld.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Real Madrid

4267 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
D. BettoniUnknown
A. LuninKeeper
CarvajalVerdediger
NachoVerdediger
Éder MilitãoVerdediger
Mario GilaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Arturo Vidal staat open voor een vertrek naar Flamengo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren