Voetbalzone-weblog: Kritiek op Spanje, eigenlijk te gek voor woorden

Woensdag, 27 juni 2012 om 20:10Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 22:48

Eigenlijk was het te gek voor woorden. Xabi Alonso die eerder deze week op een persconferentie zich moest verantwoorden. Verantwoorden voor het spel dat de Spaanse ploeg, in navolging van Barcelona, dit EK laat zien. Want ineens was er kritiek. Dat de vele tikjes op het Spaanse middenveld veel te saai zou zijn, zeker voor de neutrale toeschouwer. Het moest daarom allemaal wat sneller, vonden de critici. Dat Xavi, Andrés Iniesta en David Silva eerder op het doel moesten schieten.

/

Alonso, in de kwartfinale tegen Frankrijk met twee doelpunten nog glorieus matchwinner in zijn honderdste interland, keek wat om zich heen, ging zich wat verzitten en zei toen, glimlachend, dat ze er geen seconde aan dachten om hun spel ook maar één millimeter aan te passen. Doelend op het boegeroep in het stadion van Donetsk, tijdens het duel met Frankrijk, zei Alonso: “Dat is de mening van de fans, maar wij zijn van mening dat wij op deze manier het moeilijkst te zijn verslaan. En ik weet zeker dat de meeste fans echt wel genieten.”

/

Ik vond het maar een rare discussie, daar in Gniewino, het basiskamp van de Spanjaarden nabij Gdansk waar de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque zich tot dinsdag voorbereidde op de halve finale tegen Portugal vanavond in de Donbass Arena in Donetsk. Hoezo boring? Als je weet dat Spanje (of Barcelona) moet spelen, blijf je voor het inmiddels befaamde hakkietakkievoetbal toch juist thuis in plaats van dat je de ploeg uitfluit? En dan hebben we het nog niet eens over de behaalde resultaten, met onder meer een Europese titel in 2008 en een wereldtitel in 2010.

De fans hebben hier in Polen en Oekraïne sowieso weinig reden te klagen. En de politie evenmin. Oké, er waren in de eerste week die rellen in de straten van Warschau. De veldslag tussen Russische en Poolse ‘fans’ waarbij zeker honderd gewonden vielen en vele hooligans werden gearresteerd. Maar die gevechten hadden weinig te maken met EURO2012. Het was meer een excuus om een rekening uit het verleden, aangewakkerd met het oorlogsverleden, te vereffenen. Voor de rest hebben de politie en de ME het betrekkelijk eenvoudig en staan ze louter met lachende gezichten aan de rand van de fanzones. De plekken waar fans van verschillende nationaliteiten gebroederlijk voor een heerlijke EK-sfeer zorgen.

/

En wat te denken van de Engelsen, de fans met een reputatie. De groep ook waarvan van tevoren werd gevreesd dat ze weleens zou worden aangepakt door de hooligans uit Oekraïne. We zien nog de beelden, maanden voor het begin van het EK. Mannen in bivakmutsen, tot de tanden bewapend, die in een bos riepen dat ze de Engelsen weleens in kisten terug zouden sturen. Dat niemand de Hel van Oekraïne zou overleven. Maar net als tijdens het WK in Zuid-Afrika, waar in de aanloop er naar toe ook het ergste werd gevreesd, gebeurde er weinig schokkends. Sterker nog, tijdens het hele EK is niet één, ik herhaal niet één, Britse fan gearresteerd. En dat mag ook weleens gezegd worden.

/

Dat voetballers en fans deze weken één waren bleek helemaal bij de Ieren. Zelden in een stadion (14 juni in Gdansk, Spanje - Ierland 4-0) zoveel passie, hartstocht en verbondenheid gezien als die avond in de Arena van de Poolse havenstad. Het minutenlang zingen na afloop van de protestsong The Fields of Athenry, de manier hoe de Ierse ploeg daar op het veld de uitschakeling deelde met hun fans, dat was uniek. Eén van de hoogtepunten dit EK. Dat die band verder gaat dan alleen het EK, bleek maar weer deze week tijdens de begrafenis van James Nolan, de Ierse fan die door verdrinking om het leven kwam nadat hij in de Poolse stad Bydgoszcz in een rivier was gevallen. Zo was doelman Shay Given in Blessington aanwezig om hem, samen met bondsvoorzitter John Denaly, de laatste eer te bewijzen en liet Robbie Keane, nadat hij deze week had gescoord namens Los Angeles Galaxy tegen Vancouver Whitecaps, een shirt zien met daarop een afbeelding van de fan. Een shirt dat Keane, wiens vrouw Claudine ook bij de kist stond, zal schenken aan de familie van Nolan. Als je dat allemaal hoort en ziet, weet je het zeker: de organisatie van EURO 2012 had met Creating History Together geen betere slogan kunnen bedenken. Daar kan zelfs de kritiek op het Spaanse spel niks aan veranderen.

Vincent de Vries, freelance-voetbalverslaggever, houdt tijdens dit EK speciaal voor Voetbalzone een weblog bij. Vanuit steden als Gdansk, Warschau, Charkov en Krakau blogt hij dagelijks over de randzaken die een evenement zo uniek en speciaal maken.21 reacties (laatste reactie door fcu1)

Als Nederland zo had gevoetbald had niemand gezegd dat het saai was, 100..

Hoe kun je de driehoekjes en de tegenstander gewoon ''''dollen'''' nou niet mooi vinden?

27 juni 2012 om 08:54

Dus jij denkt dat de kritiek alleen uit nederland komt? Beetje kortzichtig.
Eindeloos driehoekjes spelen is leuk voor op een training maar als je niet het doel hebt om hieruit te scoren is dat voor een hoop mensen een reden om het niet leuk te vinden.
Daarnaast vergeet je dat het spel zeer klinisch en passieloos is als het op deze manier wordt uitgevoerd.
Misschien zou het helpen om in ieder geval met een spits te gaan spelen ipv 5/6 middenvelders.

Vind je het gek dat er niemand, buiten de Spanjaarden, genoten heeft van de laatste wedstrijd?

27 juni 2012 om 09:19

Ik had al het gevoel dat het verkeerd geinterpreteerd zou worden, nee dat bedoelde ik niet. Mijn excuses.
Ik heb het nu alleen over de kritiek die je leest in de topics op voetbalzone..

Ben het met je eens, dat het de aanval van Spanje ten goede zou komen om te spelen met een diepe spits. Echter heeft Del Bosque de wedstrijden die hij gespeeld heeft met 6 middenvelders ook gewonnen, waarbij de tegenstander weinig in te brengen had.
Dat is dan ook het doel van de 6 middenvelders. Net zo lang rond blijven tikken, het gaatje zoeken en de tegenstander niet aan de bal laten komen. Want zoals Cruijff ooit eens zei; "als wij de bal hebben kunnen hun niet scoren."
So true..

Dat het saai kan zijn kan ik enigzins begrijpen..echter is het voetbal toch van hoogstaand niveau en daar gaat het toch om..?

27 juni 2012 om 09:50

Ik ben geen Spanjaard en ik heb van de eerste helft van Spanje tegen Frankrijk genoten. Hogeschool voetbal was dat. Totale maar dan ook totale dominantie op de helft van de tegenstander.

27 juni 2012 om 09:53

Tegen italie wonnen ze niet, die bleven zelfs lachend en zonder problemen overeind en hadden zelfs de beste kansen over de hele wedstrijd gezien.
Inderdaad, Als Spanje de bal heeft kan de tegenstander niks, en daarom is dit meer een verdedigende tactiek dan een aanvallende want doelgericht en effectief aanvallen doen ze niet echt.
Dan zie ik liever Italie die ook aardig voetballen en proberen de bal te hebben, maar veel meer aanvallend risico durven nemen door een keer vanaf de verdediging iemand vrij voor de keeper te zetten of zo...

27 juni 2012 om 11:12

Ik ben geen Spanjaard en heb de hele 1e helft lopen slapen, ik vind het zo ontzettend saai he.. Er kwam werkelijk geen dreiging van uit.

27 juni 2012 om 09:11

1) Als mijn favoriete artiest (voorbeeld tiesto of metallica enz....een saaie show geven en echt vervelend is ga ik ook boe roepen en eisen op een goeie show met knallende muziek. En het kan me niet schelen hoe goed ze normaal wel zijn en hoeveeel prijzen ze hebben gewonnen en dat ze de beste muziek hebben. Als ik betaal voor een live show eis ik wel sfeer.

2) Als ik (voorbeeld) naar horror of thriller film ga kijken in de bio met de allerbeste acteurs en gemaakt dooe de beste regisseur met een superhoge budget dan verwacht ik wel dat het spannend zal worden en niet een eindeloze film waar er niets gebeurt. Anders verlaat ik de zaal en vervloek ik die regisseur en acteurs mochten ze slecht of saai acteren.

3) Als ik naar een autorace ga kijken verwacht ik spanning met inhaalmaneuvers enz... Niet een rce waar ze allemaal netjes achter elkaar rijden tot het einde en hopen dat er eentje door pech zal afvallen.

4) Als ik naar voetbal kijk, zeker met de beste spelers van de wereld, dan verwacht ik doelpogingen, voetballers die er alles aan doen om te scoren en te winnen. Niet 90 minuten lang tik tak voetbal en hopen dat de tegenstander eens een fout maakt om zo op een laffe manier kunnen scoren.
Als ik tik tak voetbal zie zoals Spanje dan heb ik recht om te klagen.

27 juni 2012 om 09:22

Als ik voetbal ga kijken wil ik graag driehoekjes zien, technische hoogstandjes, prachtige combinaties, steekballetjes dwars door de verdediging heen.
Hoogstaand voetbal. Dit zie ik nog steeds bij Spanje.

Kan er mee leven dat mensen zeggen dat het getik achter de middenlijn saai is, maar ga nou niet zeggen dat Spanje laf voetbalt..

Adel verplicht ! Spanje speelde op het WK 2010 al niet zo denderend, won een een aantal wedstrijden nipt en ook nu is het niet heel bijzonder en spelen ze zelfs zonder spits. Ze krijgen genoeg complimenten als het goed gaat en mooi is, maar als het allemaal wat minder is, krijg je dat ook te horen.

Ze hoeven van mij niet hun speelstijl aan te passen, succes genoeg, maar complimenten voor leuk voetbal zullen ze minder krijgen.

De meeste landen laten Spanje tegenwoordig ook maar gewoon de bal een beetje "doelloos" rondtikken, het bijzondere is er wel af. Dit is natuurlijk ook de verdienste van Spanje, maar kan nog weleens tegen ze gaan werken.

Op zich is de kritiek toch zo gek niet. Van de beste ploeg ter wereld verwacht men toch dat ze moeite doen om meer dan 1 doelpunt te scoren. Spanje had tegen een zwak Frankrijk evenveel kansen dan Engeland tegen Italië. Dan moet je toch niet verwachten dat de mensen van enthousiasme van hun stoel vallen.

Voetbal is niet enkel sport en winnen.
Tegenwoordig met al die sponsors en miljarden budgets is het ook een show geworden.
Dan verwacht iedereen show, plezier en spannende wedstrijden.

Als elke ploeg zal beginnen spelen zoals chelsea in de CL en Spanje op dit EK dan zal voetbal heel saai worden en gaan er milioenen voetballiefhebbers niet meer zo een interesse hebben om veel geld uit te geven voor een saaie sport.

Persoonlijk vind ik het voetbal van Spanje gewoon saai worden. Er wordt zoveel kritiek gegeven op het zogenaamde anti-voetbal, maar ik vind dit net zo goed anti-voetbal. Ze proberen elk risico uit de wedstrijd te halen, wat dus ook inhoud dat ze eigenlijk alleen op het doel willen schieten als het een 100% doelkans is, anders zijn ze de bal kwijt, wat een risico is.

Spanje heeft een geweldig team en misschien "missen" ze Villa, maar ze hebben genoeg back up spitsen die er ook prima in een toernooi 4-5 in kunnen rammen. Ze kunnen aanvallender, maar lijken perse op veilig te willen spelen.

beetje rare titel en slechte colum. De helft van de colum heeft niks met de titel te maken en daardoor is er dus ook geen verbinding tussen de eerste 3 alineas die over spanje gaan en de volgende 3 die over de mooie fans etc gaan. Vincent zegt dat hij het spel van spanje niet saai vind, maar dan niet waarom niet. Geeft geen tegen argumenten om mensen die het spel saai vinden te overtuigen van de schoonheid van het spaanse voetbal. Het zijn twee losse verhalen, geen verbinding tussen alinea 3 (die over spanje gaat) en alinea 4, plotseling over de politie en fans. Vincent, probeer het nog eens en maak 2 colums of focus je op 1 onderwerp, maar maak er geen warrig verhaal zonder doel van met een mis plaatste titel.

Ik vind Spanje ook saai spelen,vond ik altijd al. Het is hetzelfde idee als bij Barcalona maar daar hebben ze Messi die er zo nu een dan een actie doorheen gooit waardoor er een kans en vaak een goal ontstaat. Bij Spanje zie je die kansen te weinig en vind ik het teveel balbezit en getik. Ook door het missen van David Villa zit er minder diepgang in het spel. Daarom vind ik ook dat Torres in de spits moet i.p.v. Fabregas als false spits. Torres is spits en moet toch wel doelpogingen te durven maken. Met Fabregas als eigelijk extra middenvelder wordt er teweinig aan doelpogingen gedaan doordat ze de echte afmaker missen.
Toch moet ik wel toegeven dat het spel of je het nou leuk of niet vind wel effectief is en gewoon altijd de puntjes pakken. Ik denk dat tegen Portugal wel interessant gaat worden omdat het natuurlijk een kraker is. Mocht Spanje Duitsland treffen in de finale gaat het nog leuk worden. Die Duitsers spelen echt leuk voetbal met snelle omschakeling,ook mooie combinaties en leuke gevaarlijek acties over de flanken. Ik hoop dat het gezegde ''3 maal is scheepsrecht'' betreft Duitsland-spanje nu uitkomt

Spanje speelt het positie spel wat bijna ieder team wil praktiseren.
Met name de basis techniek beheersen zij perfect, verder zijn de looplijnen van een hoog niveau.

Persoonlijk kan ik bijna van iedere pass, aanname en technisch hoogstandje genieten.

Natuurlijk kan het tempo soms wat hoger, maar wanneer de opponent de 'parkeer tactiek' hanteert is het eenmaal lastig om op een rap tempo een gat te vinden.
Een goed georganiseerde verdedigende ploeg verscheur je niet zomaar.
Immers zijn er slechts weinig teams die zelf een offensief willen beginnen, puur omdat Spanje ook nog eens snel de bal doet heroveren en in de aanval niet te stoppen zijn.

Het team is perfect georganiseerd, de spelers begrijpen elkaar goed, en zij bezitten een uitmuntende dicipline om telkens ver te komen tijdens een toernooi.

Hoezo te gek voor woorden? Het is Saai....de neutrale toeschouwer wil spanning en emotie zien, dat krijg je niet bij Spanje. Is toch erg logisch? Je moet toch wel ook 'de andere kant' kunnen begrijpen als je schrijver/columnist bent...

Nou ik heb wel kritiek t is niks meer aan op een gegeven moment is het tikken om het tikken. We spelen voetbal geen lummelen. Tuurlijk is het effectief je tegenstander laten lopen tot zo murw zijn maar t is geen porum om aan te zien. Vandaar dat ik ook weinig kijk naar spaans voetbal. Real madrid en Valencia en Bilbao kan me wel bekoren maar barca wordt ook minder.

Kijk, het kan Spanje geet r**t schelen wat de neutrale supporter vindt van hun spel. Spanje wil winnen. Alleen dat telt. Ik vind hun spel subliem. Ze tikken, maken 3-hoekjes en de tegenstander kan de bal niet afpakken. Ik geniet daar van. Voor zij die er niet van kunnen genieten, kijk de wedstrijd dan niet. Kijk dan maar naar Chelsea of Nederland of zo, als jullie daar van genieten. En voor zij die in slaap vallen ... een koffietje houdt je wel wakker.

Ik heb niets met spanje maar hoop dat ze vanavond met haar eigen speelstijl Portugal helemaal kapot spelen en naar huis jagen, al is het maar om de critici de mond te snoeren. Het begint een beetje te vervelen dat het nooit goed is. Countervoetbal mag niet, defensief spelen mag niet, fysiek hard spelen is ongeoorloofd en nu kan ook glaszuiver combinatievoetbal niet meer door de beugel. Men wordt dan maar supporter van Italië, net als dat men vorig WK sympathie kreeg voor Duitsland. Logisch ook, die teams verrassen omdat ze voor het eerst sinds tijden weer eens iets laten zien en daarom verfrissend zijn. Dit heeft echter niet per definitie met speelwijze te maken. Feit is gewoon dat men zich vrij snel ergens mee verveelt en op zoek gaat naar een nieuw speeltje. Spanje is ondanks al dat 'eindeloze, doelloze, saaie heen en weer getik op het middenveld' nog altijd een van de, zo niet de ploeg met de meest gecreëerde kansen. Zij kunnen best een potje voetballen waarbij het snel op en neer gaat en ze direct het doel (moeten) zoeken. Ik nodig bij deze alle tegenstanders ter wereld uit ze hiertoe te dwingen. De controle weggeven door constant een diepe pass te geven terwijl je centrumverdedigers op de middenlijn staan zie ik ze niet doen, dat is de meest domme vorm van zelfmoord in de voetbalwereld. Misschien moet men eens ophouden met zeiken over alles dat begint te vervelen en gewoon respect hebben voor wat ze laten zien. Als je van het technische aspect van het voetbal houdt, dan hou je van dit soort teams. Als je enkel geniet van spanning en sensatie moet je een verzoek indienen bij landen als Frankrijk om het volgende keer wat spannender te maken door niet alleen maar in twee rijen van vijf heen en weer te sukkelen om gaten dicht te lopen.

Ik kan begrijpen dat er voetballiefhebbers zijn die er van genieten hoe een team 500 passjes in 1 wedstrijd rondtikt ( op en achter de middenlijn ) ...omdat het inderdaad heel wat lijkt. Maar als dat resulteert in welgeteld 3 schoten op doel ( zoals tegen Frankrijk ) kan ik daar de lol niet van inzien. Wat zegt mij het als er bij Spanje 82 % van de passes aankomen ? Geen wonder als evenzoveel procent over een meter of 4 gespeeld wordt. Lloris had het nauwelijks zwaarder dan Casillas hoewel de termen vernedering en afstraffing richting Frankrijk meermaals zijn gevallen.

Zelfs Oranje in z'n slechtste periode sinds jaren en vol onenigheid binnen de gelederen liet tegen Duitsland nog meer zien dan Spanje tegen Frankrijk deed. Spanje is effectief omdat alle risico uitgesloten wordt. Misschien heeft Cruijff wat tips gegeven , waaronder : "als jij de bal hebt kunnen zij niet scoren".

Misschien is er ook ( nog ) niet meer nodig geweest dan ze hebben laten zien om resultaat te boeken ( hoewel ze tegen Kroatie zijn ontsnapt ). Maar ik ben wel benieuwd of ze het ook laten zien als ze eens echt getest worden en vol naar voren moeten omdat ze achter staan met nog 30 min. te gaan. Niet de wedstrijd tegen Italie noemen , daar was het 4 minuten later alweer gelijk en daar bleef het ook bij.

Begrijp me niet verkeerd : ik vind het op zich ook mooi , als er wat mee gedaan wordt ! Naar mijn mening kunnen ze vele malen meer laten zien ...en wie geniet er dan niet van ? Echter zijn de gecreeerde kansen spaarzaam en verwordt het tot bijna doelloos 5 balletjes afleggen waar dat ook in 2 keer had gekund.

Vanavond weer gezien hoe anti-voetbal er uit ziet. Bij het minste gaan ze liggen alsof ze de stervende zwaan zijn.
in de 87 ste minuut een aanvaller inbrengen ?
Laat Portugal maar winnen,

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren